2. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 1. 2004

Internetový podvod ze Španělska

Snad každý s čtenářů se již setkal s tzv. "nigerijským dopisem", nabízejícím adresátům tučnou provizi za zprostředkování převodu několikamiliónové částky z konta v některé africké zemi ve prospěch osoby pozůstalé po vysokém státním úředníkovi svrženého režimu apod. V poslední době se vynořil z hlubin internetu jíný trik, jak oškubat důvěřivého adresáta.

Místo nabídky podílu z podezřelé finanční transakce dostanete oznámení, že jste vyhráli třetí pořadí v mezinárodní internetové loterii, kam vás (jaksi bez vašeho vědomí a souhlasu, ale kdo by proti tomu protestoval, když je šťastným výhercem!) přihlásila jakási španělská sázková agentura. Dopis může vypadat např. takto:

LA-PRIMITIVA
C/CORDORA NO 21 PLANTA 2-A
28204 MADRID SPAIN
E-MAIL: l_winers@zwallet.com

FROM: THE DESK OF THE VICE PRESIDENT
INTERNATIONAL PROMOTION/PRIZE AWARD DEPT

REF NO: EGS/2551256003/02
BATCH NO: 14/0017/IPD

ATTN: STAKE WINNER,

RE: AWARD NOTIFICATION, FINAL NOTICE

We are pleased to inform you of the release of the result of the EL GORDO SPANISH SWEEPSTAKE LOTTERY/END OF THE YEAR HIGHSTAKE INTERNATIONAL PROGRAM held on 28th of OCTOBER 2003.

Your name attached to the ticket number 025-11464992-750 with serial number 2113-05 drew the lucky numbers 13-15-22-37-39-45 which consequently won the lottery in the 3rd category.

You have therefore been approved for a long sum payout of US$ 815,960.00 (EIGHT HUNDRED AND FIFTEEN THOUSAND, NINE HUNDRED AND SIXTY US DOLLARS)

In cash credited to file Ref No: EGS/2551256003/02. This from a total cash prize of US$13,871,320.00 (THIRTEEN MILLION, EIGHT HUNDRED AND SEVENTY ONE THOUSAND, THREE HUNDRED AND TWENTY US DOLLARS) shared among the seventeen international in this category. CONGRATULATIONS!!

Your fund is now deposited with a security company insured in your name. Due to mixed up of some numbers and name, we ask that you keep this award from public notice until your claim has been processes and your money remitted to your nominated account, as this is a part of our security protocol to avoid double claiming or unwarranted taking advantage of this programs by participants. All participants were selected through a computer international program, which we conduct once every year. We hope with a part of your prize money, you will take part in our mid year (summer) high stake US$ 1.6 billion international lottery.

To begin your claim, please contact your claims agent, MR.FRANCIS WILLIAMS. foreign operations Manager, GLOBAL NETWORK SECURITIES, S.A on Tel:+34 636537475 or E-mail:franswilliams@zwallet.com for processing and remittance of your prize money to a designated account of your choice.

Remember, all prize money must be claimed not later than 31st December 2003. After this date all funds will be returned to the MINISTERIO DE ECONOMIA Y HACIENDA as unclaimed.

NOTE: In order to avoid unnecessary delays and complications, please remember to quote your reference and batch number in every of your correspondence with us or your agent furthermore, should there be any change of your address, do inform your claim agent as soon as possible.

Congratulation again from all members of our staff and thank you for being a part of our promotion program.

Sincerely,

ANTONIO GARCIA PERAL,
VICE PRESIDENT.

Stručně shrnuto, oznamuje se zde, že vaše e-mailová adresa byla uvedenou agenturou zařazena do mezinárodního slosování, v němž vyhrála skoro milion dolarů. Tato suma je deponována u bezpečnostní agentury Global Network Securities, zastupované panem Francisem Williamsem, u níž je potřeba uplatnit nárok na vyplacení do uvedeného data.

Pokud zareagujete, třeba podivem nad tím, že vás kdosi zařadil do slosování bez vašeho vědomí, přijde tato odpověď:


GLOBAL NETWORK SECURITIES, S.A (lottery Agents)
CALLE / ARTAJONA No. 11, MADRID - SPAIN
TEL/FAX:-+34 655-247-503.

ATTENTION: SIR, PAVEL MARES

RE: INSTRUCTIONS AND AWARD CLAIMING PROCEDURES.

With regards to your E-Mail message, concerning the award you won in the lottery draw of the EL ? GORDO DE LA PRIMITIVA SPANISH PROGRAMME held on the 28th of October 2003.

We wish to inform you that we have submitted your name/ref/batch number to the VICE PRESIDENT of the LA-PRIMITIVA CO, for official confirmation, and you have been officially confirmed as an eligible winner in this lottery draw, we were issued a letter of confirmation and a bank form, the bank form you will fill it properly with your bank informations, and send it back to us.

We, of the LA-PRIMITIVA CO (Lottery Agents) who submitted your name as one of our dependant clients have five percent (5%) commission out of the money you won. Due to the insurance coverage on your money, which gives no one the right to tamper or make deductions from it, we shall have to wait until the money gets to your account then you will transfer an equivalent of 10% to our account which we will fax to you in due course.

For the security of our 10% you will have to make a WRITTEN UNDERTAKEN with the photocopy of your passport or identity card which should include that as soon as you receive this sum US$ 815,960.00 which you won in the lottery draw, you will immediately transfer our five percent commission to our account. We also advice that for security reasons you keep this matter a top secret until you receive your money.

Note provide Urgently your private Telephone / Mobile/Fax number to enable the bank contact you directly as soon as verification exercise is completed. Call me on telephone urgently.

Yours faithfully,
MR. FRANCIS WILLIAMS.
Foreign Operations Manager.

Opět stručně shrnuto: Pan Williams působí jako zprostředkovatel španělské sázkové agentury LA PRIMITIVA a za zprostředkování mu přísluší 5% provize z výhry. Dříve než bude výhra převedena výherci, musí se tento zavázat, že po jejím obdržení převede zmíněnou provizi na účet zprostředkovatele, který bude sdělen později. Prozatím má poslat fotokopii svého pasu a své telefonní a faxové číslo.

V tomto stádiu začnete uvažovat: je-li to podvod, co je jeho cílem? Vylákat ze mne nějaké peníze pod záminkou úhrady předběžných nákladů spojených s realizací převodu výhry? Zatím o ničem takovém nepadla zmínka. Dobrá, tvařme se tedy, že to všechno bereme vážně a sledujme, kdy z toho vykoukne to čertovo kopýtko. Poskytnutím telefonického a faxového spojení nic neriskujete, odešlete tedy požadované údaje.

Následně obdržíte faxem formulář od GLOBAL NETWORK SECURITIES AS, kde máte vyplnit údaje o svém bankovním spojení a podepsat prohlášení, že po obdržení výhry převedete z ní na účet agentury 5 % jako zprostředkovatelskou provizi. Dobrá, vyhovíme i tomuto přání - náhodou máme takový účet, na kterém je pouze malý udržovací vklad a žádný pohyb. (V této fázi ještě nevíte, že originál, který jste kromě faxem odeslali pro jistotu také poštou na adresu uvedenou v hlavičce, se vrátí jako nedoručitelný: adresát neznámý.)

Další fax od Global Network Securities vám oznámí převedení vaší výhry do Lakewood International Bank:


Sir,

We write to inform you that your funds has been confirmed and deposited with the below bank informations.

LAKEWOOD INTERNATIONAL BANK
WEBSITE: www.lwib.com
TEL.: +34-696-890-043, +34-696-890-047

CONTACT PERSON: MR GLENN OWEN

You are by this message required to inform the underswigned with all your correspondence with the bank in order to up-date your file with us.

We one more congratulate you and wish you the best of luck.

Thanks for your anticipated understanding and co-operation while we once more congratulate you and wish you the best of luck.

Best regards
F. Williams 15/12/03
FRANCIS WILLIAMS
Foreign operations.
For: GLOBAL NETWORK SECURITY S.A.
MADRID, SPAIN

Na internetu opravdu najdete webovou stránku www.lwib.com, tvářící se jako prezentace seriózní banky. To vše má upevnit vaši důvěru, než dostanete od této banky k vyplnění nový formulář, kde se již dotazují i na číslo vaší kreditní karty. Neudělejte tu chybu, že byste jim ho sdělili: v internetových obchodech pak může na vaši kreditní kartu nakupovat kdokoliv na váš účet. Co chtějí dál? Fotokopii pasu, jméno a adresu vaší banky a číslo vašeho účtu. A ovšem máte celou záležitost z bezpečnostních důvodů držet v tajnosti.

Laik si patrně nevšimne, že instituce uváděná jako Global Network Security se v jiném dokumentu nazývá Global Network Securities, že jako kontaktní osoba je uváděn pan Owen, který se pak ovšem podepisuje jako Dr. Glen Owens, Ph.d. Zkontrolujete-li si telefonní číslo uvedené na formuláři i na webové stránce, ozve se vám opravdu tento pán, alespoň toto je zdánlivě v pořádku.

Po několika dnech obdržíte od Lakewoodské mezinárodní banky tzv. FINAL REMITTANCE ADVICE CERTIFICATE, kde se vám potvrzuje, že banka zřídila speciální účet na vaše jméno a že uvedená částka bude odeslána na vámi uvedený a tímto certifikátem potvrzený účet v ČR. Bude to však ještě pár dní trvat, než se dokončí všechny ověřovací procedury.

A pak - KONEČNĚ - vykoukne to čertovo kopýtko. Když už všechno vypadá tak, že do týdne budete milionářem, dostanete žádost o uhrazení převáděcího poplatku (s patřičným zdůvodněním, proč nemůže být uhrazen z převáděné částky), bratru maličkost: US$ 35.000. A pozor: úhrada musí být provedena do 96 hodin! Nejpozději tady se vám musí rozsvítit: tenhle miliónek korun vysolíte a slibovanou výhru nikdy neuvidíte.

Veškerou korespondenci jsem předal Policii ČR s oznámením podezření z přípravy trestného činu podvodu. O dalším průběhu této kauzy budu zde čtenáře informovat. Má-li někdo podobnou zkušenost, ozvěte se. Třeba to pomůže k usvědčení mezinárodních podvodníků.

                 
Obsah vydání       2. 1. 2004
4. 1. 2004 British Airways nevpustí na palubu svých letadel ozbrojené stráže
4. 1. 2004 Proč byly odloženy lety z Londýna
3. 1. 2004 British Airways ruší některé lety z Londýna z bezpečnostních důvodů
4. 1. 2004 Egyptské aerolinie, jejichž letadlo havarovalo, byly vykázány ze Švýcarska
3. 1. 2004 Havárie serveru Britských listů
2. 1. 2004 Británie: Tukem zahlcené cévy varují před kouřením
2. 1. 2004 Jaká je budoucnost médií v České republice? Štefan  Švec
2. 1. 2004 Klausův novoroční projev byl rozumný Jan  Čulík
2. 1. 2004 Bílý dům je "nevstřícný k novinářům"
2. 1. 2004 Komu bude naslouchat prezident Bush v roce 2004?
2. 1. 2004 2003 - Rok Bushe Immanuel  Wallerstein
2. 1. 2004 George Bush - zoufalé selhání?
1. 1. 2004 Výňatky z knihy Jak Češi bojují v ČRo 6
2. 1. 2004 Papež požaduje, aby mezinárodní pořádek efektivně řešil konflikty
2. 1. 2004 Internetový podvod ze Španělska Pavel  Mareš
2. 1. 2004 Nikdy neodpovídejte na "nigerijské" dopisy
1. 1. 2004 Šťastný nový rok - jezděte autem! Josef  Vít
2. 1. 2004 Myslím, že se nemusíme bát Jan  Čulík, Josef  Vít
2. 1. 2004 Nemlčet o špatnosti Tomáš  Gawron, Petr  Wagner
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
2. 1. 2004 Co jsme vlastně slavili? Radek  Chalupa
2. 1. 2004 Věta z římského kriminálu Zdeněk  Bárta
2. 1. 2004 Němečtí sociální demokraté: Jak co nejefektivněji zruinovat vlastní stát Miroslav Václav Steiner
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
27. 12. 2003 Jak čeští studenti rozčílili vatikánský rozhlas
30. 12. 2003 Globalizace omezuje sobectví národních elit
30. 12. 2003 Krádež náklaďáku Radek  Mokrý
30. 12. 2003 Není přípustné užívat ve vězeňství udavače Václav  Prochor
31. 12. 2003 Spojené státy vnucují zahraničním leteckým společnostem ozbrojené strážce
31. 12. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2003
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech