29. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 5. 2003
Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv, Amnesty International, ve svojí každoroční zprávě o stavu lidských práv ve světě kritizuje Českou republiku za netransparentní způsob vyšetřování trestných činů policistů. Amnesty ve své zprávě, kterou představila včera (28. 5.) v Londýně, výslovně upozorňuje na způsob šetření případu smrti romského občana pana Vladimíra Pechy, kterým se zabývá Liga lidských práv již déle než 10 měsíců.
28. 5. 2003
Ve své výroční zprávě za rok 2002, která byla ve středu 28. května 2003 dopoledne v Londýně, mezinárodní organizace na obranu lidských práv Amnesty International kritizuje Českou republiku ve dvou věcech.
29. 5. 2003
"Proč nikdo neposlouchá, dokud lidi nezačnou páchat sebevraždu?"
28. 5. 2003
Lidé po celém světě žijí v daleko větší nejistotě než kdykoliv od ukončení studené války, konstatovala Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International ve středu při tiskové konferenci, kde byla zveřejněna nejnovější výroční zpráva této organizace o celosvětovém porušování lidských práv.
29. 5. 2003
"Na Nově sice pracují schopní a vzdělaní lidé, ale zas tak vzdělaní, aby rozeznali Johanna Strausse od Richarda, už nebývají. Ona ten rozdíl pozná bezpečně a to on [Železný] oceňoval."

Antropologicky nesmírně zajímavé je ohlédnutí Andreje Halady za Vladimírem Železným a přízračnou atmosférou v televizi Nova, které vyšlo v časopise Reflex. Bolestně potvrzuje vládu podřadnosti v některých vrstvách české společnosti, kdy jsou lidé vděčni za každou civilizovanější drobnost:

Kompletní text Haladova článku v Reflexu ZDE
29. 5. 2003
Týden po týdnu, postupně, se koalice, která dobyla Íráku, přibližuje trapnému přiznání: Je pravděpodobné, že tam nikdy nebudou objeveny žádné zbraně hromadného ničení, konstatovala ve středu BBC, takže tím padá ospravedlnění tohoto válečného útoku.
29. 5. 2003
"Jestliže nyní přiznává Donald Rumsfeld, že žádné zbraně hromadného ničení neexistují, je zjevné, že ty zbraně zřejmě neexistují už dost dlouhou dobu. Z toho vyplývá, že jsme měli nechat Hanse Blixe, aby pokračoval ve své práci," řekl včera v britském rozhlase bývalý britský ministr zahraničí a předseda Dolní sněmovny Robin Cook.
29. 5. 2003
Tvrdý postoj Bushovy vlády proti Íránu je částečně založen na výzvědných informacích z havrovaného letadla, že Írán skrývá šéfa al Kajdy v jednom loveckém zámečku bývalého šacha.
29. 5. 2003
"Válka samotná není důležitá, horší je to, co přijde po ní. Svět, do kterého se řítíme, svět plný nenávisti a hesel."
28. 5. 2003
Anglicky psaný list, vycházející v Praze, přináší do hysterické virtuální reality českých médií pohled věcné střízlivosti, tentokrát ohledně další etapy útoků na Jana Kavana: :)
28. 5. 2003
Zdá se, že se zrodila další mediální bublina, založená na základě starého římského pravidla: dejte lidu chléb a hry ( aby syt a zaměstnán zábavou se nepletl politikům do řemesla). Jejím věcným základem je zpráva o skartování 400 tajných spisů bývalým ministrem zahraničí Janem Kavanem.
29. 5. 2003
Arabská televizní stanice Al Džazíra propustila svého generálního ředitele, poté, co našel jeden britský deník v Bagdádu po pádu Saddáma Husajna dokumenty, v nichž byl tento ředitel jmenován a z nichž vzniklo podezření, že měl tento ředitel styky s tajnými službami Saddáma Husajna.
28. 5. 2003
Kultovním reportérem televize BBC se stal během útoku na Irák její bagdádský reportér, Rageh Omaar, jemuž začaly americké deníky (neboť se jeho reportáže vysílaly i v USA) přezdívat scud stud, raketový hřebec; kromě toho, že je to velmi dobrý novinář, (absolvent historie z Oxfordu) je tento šestatřicetiletý Somálec také, jak přiznává trochu ironicky i deník Guardian, nesmírně atraktivní... :)
29. 5. 2003
Niekedy v 70. rokoch minulého storočia ruskí autori vedeckej fantastiky bratia Strugackovci napísali román Piknik na okraji cesty. Jeho dej sa zaoberá dôsledkami návštevy mimozemšťanov. Lenže ku kontaktu došlo veľmi čudným spôsobom. Akoby hostia z vesmíru pripomínali rozjarenú skupinku, ktorá si urobila po jazde autom piknik niekde na okraji cesty. Návštevníci po sebe zanechali hŕbu odpadkov. Aj odpadky po návšteve mimozemšťanov začínajú hľadať a využívať obyvatelia našej planéty, niekedy to však má nečakané, ba tragické dôsledky.
29. 5. 2003
Původně jsem chtěl zareagovat na všechny nepřesnosti, polopravdy a také vyložené podpásovky, jimiž je "páně Kotrbův" článek tak nemilosrdně přesycen.

Polemika BL s Pavlem Pečínkou
o integritě univerzitního pedagoga,
politické propagandě na akademické půdě
a zdravém rozumu
> > > > > >

28. 5. 2003
publikujeme soudní usnesení, na jehož základě byl v Brně Lumír Šimečka vzat do vazby, a jednu jeho reakci z vazby. Je rozumné a vhodné trestat Lumíra Šimečku vazbou a soudním stíháním? :)
28. 5. 2003

Rozhovor s předsedou představenstva Institutu pro integraci ČR do EU Alešem Přichystalem

Michaela Škardová
POLEMIKA

Aleš Přichystal z Institutu pro integraci ČR do EU varuje, že schválení vstupu ČR do EU není automaticky v kapse:

Málokdo si dnes připouští, že referendum o vstupu České republiky do Evropské unie dopadne jinak než dobře. V případě státní správy je to až zarážející. Ostatně -- s největší pravděpodobností ani neexistuje žádný komplexní scénář, zabývající se alternativou, která může nastat po odmítnutí integrace občany České republiky. Tato myšlenka se zdá českým státním představitelům natolik vzdálená, že se s ní prostě ani nepočítá.
28. 5. 2003
POLEMIKA

Začnime konštatovaním: slovenská politická scéna stratila svojím správaním v referende na hodnovernosti.

Neverím, že predreferendová solidarita nepriateľov na život a na smrť, potvrdená stretnutím exprezidenta s bývalým predsedom vlády, ktorému sa pripisuje zodpovednosť za únos jeho syna, vedela presvedčiť nerozhodného skeptika. Spôsob, akým sa referendová atmosféra zvrtla na svoj opak a stala sa hľadaním vinníka za neexistujúcu prehru v ľudovom hlasovaní, iba potvrdil zmysel pre bezprizornú účelovosť na našej politickej scéne. Aj o tom hovorí anketa redakcie Slova...

28. 5. 2003
Viktor Kovaľov
Ruský prezident Vladimir Putin sa 14. mája stretol s ministrom zahraničných vecí USA Colinom Powellom. Jeho návšteve v Moskve predchádzali dva krvavé atentáty -- v Saudskej Arábii a v Čečensku.
28. 5. 2003
Poté, co Emmanuel Todd předpověděl v roce 1976 "rozklad sovětské sféry", má pravdu také nyní, kdy ohlašuje rozklad systému amerického?
28. 5. 2003
Podle internetových zdrojů al-Bawaba a al-Džazíra
z arabštiny přeložila Jana Malá

Paul Bremer, americký civilní správce v Iráku, učinil krok k ustavení prozatímní irácké státní správy. Vedoucí činitelé bývalé irácké opozice to považují za porušení slibu Washingtonu, vyžadují prozatímní vládu a nikoli správu.

27. 5. 2003
Dlouhodobé neshody v Bushově vládě ohledně politiky vůči Iráku ohrožují budoucnost Blízkého východu. Od samého začátku Bushovy vlády spolu bojují americké ministerstvo zahraničí a ministerstvo obrany, ale kontroverze o tom, jakou politiku zaujmout vůči poválečnému Iráku, vyvolala nyní mezi oběma ministerstvy takovou zuřivou nenávist, jakou Washington málokdy zažil, konstatovala v časopise New York Review of Books Elizabeta Drewová.
28. 5. 2003

Občanská iniciativa pořádá v České republice Letní dialog mezi vědou a uměním - sérii seminářů o souvislostech vědecké ilustrace, která se bude konat na Hluboké ve dnech 12. - 19. července 2003. Cílem workshopu je mj. dokumentovat možnosti umělecké vizualizace objektů živé a neživé přírody, představovat uměleckou interpretaci vědeckých faktů a tím dokumentovat inspirační sílu vědy pro uměleckou tvorbu. Jedním z přednášejících bude i bývalý ministr školství Petr Vopěnka, matematik, který zasvětil život bádání o nekonečnu, na jehož základě vypracoval tzv. alternativní teorii množin.

Podrobnosti - v angličtině ZDE
v češtině ZDE

25. 5. 2003
Tak a je to tady. Nový redakční systém stále nemáme, ale pokračujeme v záplatování starého. Nyní zpřístupňujeme sidebar pro prohlížeče Mozilla, Netscape a Galeon (možná i další, netestováno). Další příjemnou změnou je hotový RSS backend pro spřízněné servery. Koho zajímá, jak novinky fungují, co umí a jak je lze využít, nechť čte dále...
26. 5. 2003

Připravili jsme pro vás několik "klasických" bannerů ve flashové či bitmapové podobě. Zprovoznili jsme také pro zájemce automaticky generovanou tabulku titulků aktuálního vydání Britských listů, viz ZDE.

2. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 5. 2003 První kruh pekla: o vzdělaných lidech, kteří "nerozliší Strausse" Jan  Čulík
29. 5. 2003 Íránský básník si zašil rty, oči a uši   
29. 5. 2003 George Orwell o válce: české vydání jeho klasického díla Jiří  Lněnička
29. 5. 2003 BSE: Nielen krava, ale aj ovce môže byť šialená... Peter  Greguš
28. 5. 2003 K případu Lumíra Šimečky, "vzdorného brněnského antikomunisty"   
28. 5. 2003 Amnesty International: Utrpení, o něž se nikdo nezajímá   
28. 5. 2003 Fleet Sheet: Chce se Cyril Svoboda stát komisařem EU, a proto útočí na Kavana? Jan  Čulík
28. 5. 2003 (Z)diskreditovaný štát Damas  Gruska
28. 5. 2003 Amnesty International kritizuje českou vládu a smrt Roma v Brně   
28. 5. 2003 Pád Ameriky: Rozhovor s Emmanuelem Toddem   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2003 Spokojnosť s referendom strieda obava z chýbajúcej pripravenosti na vstup do EÚ   
27. 5. 2003 Vstup do EU z hlediska ochrany životního prostředí Jan  Zeman
27. 5. 2003 Uškodí nebo pomůže Evropská unie životnímu prostředí v ČR ? Jan  Dusík
26. 5. 2003 Jsou Češi "Slovani", a proto obětí Západu? Jan  Čulík
26. 5. 2003 USA vyhlašuje válku proti euru   
26. 5. 2003 Dánská otevřenost šokuje EU   
23. 5. 2003 Rozšířená Evropská unie -- naděje a rizika   
22. 5. 2003 Několik rozšířených mýtů a desítky otazníků kolem vstupu do EU Pavel  Sirůček
22. 5. 2003 Slovensko do EU - iná možnosť nebola Peter  Greguš
22. 5. 2003 Referendum s odretými ušami Marián  Repa

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
29. 5. 2003 BSE: Nielen krava, ale aj ovce môže byť šialená... Peter  Greguš
28. 5. 2003 Do kedy...? Tibor  Moravčík
28. 5. 2003 (Z)diskreditovaný štát Damas  Gruska
27. 5. 2003 Dvadsaťpäť hodín pred zrkadlom Filip  Samuel
26. 5. 2003 Na zdravie, páni sudcovia, poslanci a ministri! Peter  Takáč
26. 5. 2003 Hrozba sprava - po belgických voľbách v žlto-červenom Radovan  Geist
23. 5. 2003 Pohotovostný manuál občana I. Martin  Nevada
23. 5. 2003 Bratislava, Nazi Free Zone: boj proti neofašizmu prišlo podporiť 2000 antifašistov Martina  Blažeková
22. 5. 2003 Slovensko do EU - iná možnosť nebola Peter  Greguš
22. 5. 2003 Referendum s odretými ušami Marián  Repa

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 5. 2003 Robin Cook: Saddám žádné zbraně neměl. Této válce jsme se mohli vyhnout   
29. 5. 2003 Al Džazíra propustila svého ředitele   
28. 5. 2003 Irák: Vůbec žádné zbraně hromadného ničení?   
27. 5. 2003 Slabosti víťaza   
27. 5. 2003 Jak spolu bojují Pentagon a americké ministerstvo zahraničí   
26. 5. 2003 James Woolsey: USA musejí vytvořit pro Irák a Afghánistán nový Marshallův plán   
26. 5. 2003 Hrátky s demokracií v Iráku Lubomír  Molnár
23. 5. 2003 Návrat afghánského opia   
22. 5. 2003 OSN schválila americké plány   
21. 5. 2003 Irák: Lze posuzovat morálku našich činů až jejich konečnými důsledky?   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
22. 5. 2003 Vrh křídel: antologie, která chyběla   
9. 5. 2003 Mezinárodní konference Hašek a Švejk -- humor tisíciletí   
9. 5. 2003 Hašek and Švejk -- Humor of the Millennium   
9. 5. 2003 Mušle vylovené z oceánu času Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Shells fished out of the ocean of time Kathryn  Murphy
7. 5. 2003 Včely Jaroslav  Hutka
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2003 V Kolíně nad Rýnem se konala feministická konference   
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz
15. 5. 2003 Boj o potraty: nekonečný príbeh Michaela Marksová Tominová
15. 5. 2003 Interupcie na Slovensku - Filozofická a etická otázka sa stala otázkou politickou Sylvia  Porubänová
9. 5. 2003 Den matek se nám v postmoderním světě zkomplikoval? Ivo V. Fencl
7. 5. 2003 Memento 7.
aneb maličko o "rovnoprávnosti" žen
Miloš  Dokulil
5. 5. 2003 Dostane se ČR na úroveň Polska a Irska? Jan  Čulík
17. 4. 2003 Heldt Prize in Women Studies   
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová

Školství RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2003 Dosud si žádná vláda neuvědomila, že vzdělání je investice Radek  Sárközi
23. 5. 2003 Filozofická fakulta Univerzity Palackého bude stávkovat   
14. 5. 2003 Svět naruby: Jsou britští konzervativci marxisté?   
12. 5. 2003 FREINET 2003 - soutěž o nejlepší školní časopis   
12. 5. 2003 Iniciativa "Počítejte s námi" - druhá fáze boje o peníze   
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2003 O veřejnoprávní televizi, jejím řízení, kontrole kvality a financování Jan  Čulík
16. 5. 2003 Plachý Plachý a krotká mediální veřejnoprávnost Štěpán  Kotrba
9. 5. 2003 O slušnosti Jan  Čulík
9. 5. 2003 Podivný vývoj: zpravodajská rozhlasová stanice vítězí v Británii nad rockem a popem   
2. 5. 2003 Padesát let
Česk(oslovensk)é televize
Jan  Čulík
28. 4. 2003 SOS k promlčeným televizním poplatkům Karel  Pavlík
17. 4. 2003 Digitální média veřejné služby IV - Jak dál v roce 2003? Zdeněk  Duspiva
11. 4. 2003 Dramaturg televize veřejné služby, neposkvrněné početí a podrazy v public relations církví Štěpán  Kotrba
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík