29. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 5. 2003

První kruh pekla: o vzdělaných lidech, kteří "nerozliší Strausse"

"Na Nově sice pracují schopní a vzdělaní lidé, ale zas tak vzdělaní, aby rozeznali Johanna Strausse od Richarda, už nebývají. Ona ten rozdíl pozná bezpečně a to on [Železný] oceňoval."

Antropologicky nesmírně zajímavé je ohlédnutí Andreje Halady za Vladimírem Železným a přízračnou atmosférou v televizi Nova, které vyšlo v časopise Reflex. Bolestně potvrzuje vládu podřadnosti v některých vrstvách české společnosti, kdy jsou lidé vděčni za každou civilizovanější drobnost:

Kompletní text Haladova článku v Reflexu ZDE

Pozoruhodná jsou nízká měřítka, která, soudě podle této "sondy do českého myšlení" vládnou v určitých vrstvách české společnosti. Je samozřejmě nutno se bránit proti představě, že je to tak v ČR všude - v ČR jsou i normální lidé - vzdělaní, slušní a etičtí - o nichž, o jejich hodnotách a způsobu vystupování a jednání se však v tisku většinou nepíše, holt neukradli televizi...:)

Halada ve svém článku uvažuje:

"Dělat rozhovor s Vladimírem Železným bylo pro novináře vždycky výzvou stejného kalibru jako mít interview s prezidentem, premiérem nebo Stevenem Spielbergem. Něco z něj "vytáhnout", někam ho "dotlačit", získat tu "nejpravdivější" zpověď ..."

Kde je soudnost? Srovnávat kontroverzního českého "televizního podnikatele", který nakonec stál své společníky skoro 30 milionů dolarů a svému státu zavinil pokutu ve výši více než 300 milionů dolarů, s lidmi, kteří snad mívají v normálních společnostech určitou autoritu, založenou na osobní integritě, to je přece docela síla.

Železný nikdy neměl kalibr "prezidenta" či "premiéra", aspoň tak, jak člověk běžně chápe význam těchto funkcí z normálnějších zemí. (I když, pohlédneme-li na amerického prezidenta Bushe, tak to nefunguje ani tam. :))

Proč se čeští novináři snažili z Železného někdy něco "vytáhnout"? Neprokázal tento člověk během své téměř desetileté "kariéry", že účelově říká na veřejnosti jen to, co se mu v danou chvíli hodí, že je to demagog, člověk bez osobní integrity, spoléhající na to, že co řekne veřejnosti, mu neznalí lidé sežerou i s navijákem? Nebylo tedy snad známo, že cokoliv, co řekne, nemá žádnou komunikační hodnotu? Byli někteří čeští novináři skutečně natolik mesmerizováni touto - provinční, přízračnou - mocí, že jim chyběla soudnost?

Halada píše dál:

"Lidi si [Železný] získává nejen svými schopnostmi, ale i slušným vystupováním a korektním jednáním. Maličkost: když šel po chodbě, vždycky zdravil ženy první, ať to byla obyčejná uklízečka. Právě opačné pohlaví na něho nedá dopustit, k ženám je vždy galantní a pozorný, nevtíravý a velkorysý, nechová se 'mužsky česky'.

Nechci vytvářet dojem, že Andrej Halada napsal o Železném eulogii. Naznačuje ve svém článku - opatrně - že má Železný snad i některé záporné vlastnosti. Ale není tato Haladova chvála založena na strašně nízkém očekávání. Železného lidé "milovali", protože se na veřejnosti nechoval jako absolutní buran a uměl k ženě přistupovat jako k lidské bytosti?

Mimochodem, ty Železného "schopnosti", o nichž píše Halada, ty spočívaly v tom, že Železný svým společníkům a svému státu nadělal astronomické výdaje? Za těch deset miliard korun Železný podle Halady "národu" vytvořil vynikající sbírku moderního malířství: :)

"Tehdy i dnes se ptám, jestli od počátku nevložil Vladimír Železný své výjimečné schopnosti do cíle, který za to nestál. "Obyčejná" komerční televize pro masy ... Jenže právě díky penězům, které Nova přinesla, vznikla ta pěkná sbírka v Dlouhé. Paradoxní. A nebyla právě výjimečná sbírka tím cílem?"

Další citát z Andreje Halady:

"Moje žena na Nově pracovala a zabývala se nákupem filmů a televizních pořadů. Chodila na každotýdenní porady vedení, jezdila občas s ředitelem do zahraničí na nabídkové akce a veletrhy. Vyzná se ve filmu, ale taky ve vážné hudbě a moderním umění, takže si s ním rozuměla. On si s ní občas povídal proto, že na Nově sice pracují schopní a vzdělaní lidé, ale zas tak vzdělaní, aby rozeznali Johanna Strausse od Richarda, už nebývají. Ona ten rozdíl pozná bezpečně a to on oceňoval."

Bez komentáře.

Pak je líčení Andreje Halady už skutečně doslova z prvního kruhu pekla:

Díky své ženě jsem se i dvakrát ocitl na každoročním únorovém plese Novy. Snad každý návštěvník si tu chtěl se Železným připít, prohodit pár slov. Některé ženy ho stíhaly, jak to ony umějí, ale muži ... Smutný pohled, jak k panu řediteli přistupovali, jak se náhle jejich osobnost vytrácela, sebevědomí prchalo, doutníky hasly. Křečovité úsměvy, jemné nahrbení v úklonu, sklenička v třesoucí se ruce. Na Železném nebylo vidět nic než chladnou společenskou masku. Moje žena vždycky říkala, že to, jak mu někteří lidé z okolí, a hlavně chlapi lezli do zadku, bylo směšné.

Na tom druhém z plesů jsme se v jednu chvíli bavili na okraji tanečního parketu s Konstancií, ředitelovou asistentkou a přítelkyní. Měla tam i svou mladší sestru. Asi osmnáctiletá, nesměle vyhlížející dívka, která byla možná poprvé pozvána do takové společnosti. Stála na parketu osamoceně, dívala se na okolní sebejisté tváře. Jedna malá holka ve velkém světě. Ředitel ten její ostych zahlédl, opustil svůj hlouček, šel k ní, uklonil se a požádal o tanec. Pár minut tancovali, on jí pak políbil ruku. Slečna zářila. Všechny vyšňořené, zralé i přezrálé dámy v sále, které by za takový tanec daly nevím co, to viděly a záviděly."

Jak to, že to těm lidem nevadilo, že byli na plese u podvodníka? Ono bohatství a "sláva" (které však nakonec z vlastní kapsy uhradili čeští daňoví poplatníci) dokážou zaplácnout všechno? Jak to, že českým politikům a bavičům nevadilo cpát se do Železného televize, ačkoliv museli vědět, na jak pochybných etických i majetkových základech je vybudována?

Poslouchal jsem o minulém - svátečním - britském prodlouženém víkendu v britském rozhlase adaptaci klasického amerického románu F. Scotta Fitzgeralda Tender is the Night (Něžná je noc). Je to dramatický příběh o pochybných zbohatlících. Nejprve, na povrch, vypadají slavně - a pak se ukáže...

Všechno už bylo napsáno a všechno už bylo odhaleno. Jen v ČR, zdá se, se - v některých kruzích - znovu a znovu přehrávají banální verze zápletek z klasické světové literatury. A někteří lidé jsou jimi stále mesmerizováni. Možná je to tím, že nečtou a dívají se - na televizi Nova. :)

                 
Obsah vydání       29. 5. 2003
29. 5. 2003 Nešetřený případ smrti na policejní stanici: oprávněná mezinárodní kritika
28. 5. 2003 Amnesty International kritizuje českou vládu a smrt Roma v Brně
29. 5. 2003 Íránský básník si zašil rty, oči a uši
28. 5. 2003 Amnesty International: Utrpení, o něž se nikdo nezajímá
29. 5. 2003 První kruh pekla: o vzdělaných lidech, kteří "nerozliší Strausse" Jan  Čulík
29. 5. 2003 Rumsfeld: "Zbraně hromadného ničení budou nalezeny, pokud tam ještě jsou..."
29. 5. 2003 Robin Cook: Saddám žádné zbraně neměl. Této válce jsme se mohli vyhnout
29. 5. 2003 Američané jsou přesvědčeni, že Írán skrývá šéfy al Kajdy
29. 5. 2003 George Orwell o válce: české vydání jeho klasického díla Jiří  Lněnička
28. 5. 2003 Fleet Sheet: Chce se Cyril Svoboda stát komisařem EU, a proto útočí na Kavana? Jan  Čulík
28. 5. 2003 Neodolatelné kouzlo závisti Zdeněk  Jemelík
29. 5. 2003 Al Džazíra propustila svého ředitele
28. 5. 2003 Jak být zahraničním reportérem v diktaturách
29. 5. 2003 BSE: Nielen krava, ale aj ovce môže byť šialená... Peter  Greguš
29. 5. 2003 Klikaté cesty Štěpána Kotrby aneb bezbarvý novinářský exhibicionismus Zdeněk  Doleček
28. 5. 2003 K případu Lumíra Šimečky, "vzdorného brněnského antikomunisty"
28. 5. 2003 Je vstup ČR do EU jistý? Michaela  Škardová
28. 5. 2003 Akí a v akej Európe Martin  Muránsky
28. 5. 2003 Rusko a USA sa po vojne v Iraku opäť opatrne zbližujú Viktor  Kovaľov
28. 5. 2003 Pád Ameriky: Rozhovor s Emmanuelem Toddem
28. 5. 2003 Prozatímní vláda v Iráku
27. 5. 2003 Jak spolu bojují Pentagon a americké ministerstvo zahraničí
28. 5. 2003 Letní dialog mezi vědou a uměním na Hluboké
25. 5. 2003 Dobrou zprávu já přináším vám Dominik Joe Pantůček
26. 5. 2003 Chcete mít obsah BL na své stránce?
2. 5. 2003 Hospodaření OSBL za duben 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 5. 2003 První kruh pekla: o vzdělaných lidech, kteří "nerozliší Strausse" Jan  Čulík
29. 5. 2003 Íránský básník si zašil rty, oči a uši   
29. 5. 2003 George Orwell o válce: české vydání jeho klasického díla Jiří  Lněnička
29. 5. 2003 BSE: Nielen krava, ale aj ovce môže byť šialená... Peter  Greguš
28. 5. 2003 K případu Lumíra Šimečky, "vzdorného brněnského antikomunisty"   
28. 5. 2003 Amnesty International: Utrpení, o něž se nikdo nezajímá   
28. 5. 2003 Fleet Sheet: Chce se Cyril Svoboda stát komisařem EU, a proto útočí na Kavana? Jan  Čulík
28. 5. 2003 (Z)diskreditovaný štát Damas  Gruska
28. 5. 2003 Amnesty International kritizuje českou vládu a smrt Roma v Brně   
28. 5. 2003 Pád Ameriky: Rozhovor s Emmanuelem Toddem   
28. 5. 2003 Neodolatelné kouzlo závisti Zdeněk  Jemelík
28. 5. 2003 Je vstup ČR do EU jistý? Michaela  Škardová
27. 5. 2003 Chovatelé kuřat znovu používají antibiotika   
27. 5. 2003 Jak spolu bojují Pentagon a americké ministerstvo zahraničí   
27. 5. 2003 Chcete si koupit mou ledvinu? Jan  Čulík