2. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 8. 2005

úterý 0.30: Všichni cestující i posádka přežili, když havarovalo při přistání v Torontu letadlo společnosti Air France.

Sloupek

Czechtek se každoročně stává emocionálním tématem českých médií nejenom proto, že je okurková sezóna a noviny nemají v létě o čem psát. Je charakteristickým příznakem nepevnosti českých zákonů. Česká postkomunistická republika si musí "osahat" řešení nejrůznějších problémů. Problém "Czechtek" je důkazem toho, jak státní správa stále, patnáct let po pádu komunismu, selhává na celé čáře.

Včera jsem na tomto místě psal o tom, jak neobyčejně drzým způsobem porušuje hlučnou hudbou do noci český právní řád restaurace La Bodeguita del Medio v Praze 1, v Kaprově ulici č. 5 a jak mi policisté sdělili, že "se proti tomu nedá dělat nic, protože policie je bezmocná".

V reakci na sloupek se ozvalo několik právníků s tím, že to vůbec není pravda, že v českém právním řádu existují velmi efektivní prostředky, jak toto porušování práv občanů odstranit. Byl jsem také upozorněn, že v poslední době bylo několik hlučících restaurací úředně uzavřeno.

Potíž ovšem zůstává: Jak je možné, že Městská policie Praha tedy nejedná a když se jí zeptáte, proč nejedná, běduje, že "je bezmocná"? Státní správa nefunguje. Není možno ji považovat za spolehlivou.

Spontánní akce jako Czechtek patří do tzv. kultury "raves", která vznikla v Británii a v Americe někdy v osmdesátých letech a v současnosti je tam už v podstatě pasé. Akce "raves" byly kontroverzní právě proto, že jejich účastníci porušovali občanská práva jiných občanů, a dále zejména proto, že se na nich užívaly drogy a docházelo na nich k trestné činnosti. Jak uvádí encyklopedie Wikipedia ZDE, "Po roce 2000 počet ilegálních akcí začal klesat a počet oficiálně schválených akcí vzrostl. Avšak užívání drog, jako je kokain, tablet ecstasy a organizovaná trestná činnost vážně poškodily kulturu akcí 'rave' především v Británii. Koncem devadesátých let začala kultura 'rave' stagnovat. Po roce 2000 se mnoho stoupenců tohoto hnutí začalo identifikovat jako 'clubbers' a už ne 'ravers', protože výraz 'rave' nabyl záporných konotací. Některé komunity dávaly přednost výrazu 'festival', jiné 'party'. Autentické 'raves' pokračovaly po určitou dobu ve střední Evropě, kde liberálnější zákony dovolovaly konání těchto akcí dlouho po jejich likvidaci v Británii."

Západní demokracie však většinou dokázaly původně společensky nepřijatelnou kulturu civilizovat a absorbovat. Projevily zároveň tvrdost (některé věci, tj. antisociální chování, užívání drog či krádeže jsou nepřijatelné, mimochodem zde působí i veřejná etika a veřejná diskreditace lidí, kteří se tak chovají, v západních společnostech většinou stále ještě platí určité neměnné hodnoty, relativismus nevládne!) i toleranci. Nepříjatelné chování korigovaly, ale podstatu věci absorbovaly a učinily ji součástí establishmentu.

Právě v tomto smyslu česká státní správa selhává. Neví, co je důležité. Nechová se rozumně a pragmaticky.

Mám k tomu příklad: Moje dcera si na letošní Letní filmovou školu v Uherském Hradišti přivedla dva spolužáky, studující bohemistiku na Oxfordské univerzitě. Jeden z nich byl na hlavní křižovatce nedaleko kina Hvězda v sobotu cca ve 22 hodin místními policisty zatčen, hrozilo mu (než se mi podařilo to odvrátit), že bude předveden na policejní stanici, a byl pokutován, protože na přechodu přešel (spolu s desítkami dalších lidí) na červenou. Ano, já vím, že platí: "Jiný kraj, jiný mrav" a že to, že v Británii je zvykem, že lidi přecházejí přes ulici bez ohledu na to, že je na semaforu červená, protože tam vládne všeobecné přesvědčení, že chodci tady byli první a automobilisté jim dávají přednost, je do českého prostředí, kde se trvá na liteře zákona, nepřenosné. "Anarchistického" studenta oxfordské univerzity neomlouvám a vysvětlil jsem mu, že pokutu musí zaplatit. Stalo se. Nepřipadá vám však, že to byla od hradišťské policie "tvrdost" na poněkud zbytečném místě? V místních Smetanových sadech se přitom podle svědectví taxíkářů volně užívaly nejrůznější drogy: tam policie nezasahovala.

Špatná aplikace zákonů a byrokratické lpění na jejich liteře byly zjevně i příčinou, proč došlo o víkendu k skandálnímu policejnímu zásahu proti mladým lidem na Tachovsku. Podle informací, které jsou k dispozici, se tito mladí lidé ničím neprovinili. Akce byla řádně nahlášena, a tedy zcela legální.

I kdyby se však provinili, bylo opravdu nutné zranit 100 osob? A proč? Jen kvůli lpění na liteře zákona?

Je zřejmé, že státní správa České republiky má velké problémy určit si, proč vlastně existují zákony - jsou tady pro lidi nebo pro byrokracii? Doufám, že nynější skandál s letošním Czechtekem na Tachovsku přispěje k tomu, že se Česká republika posune směrem k pragmatismu a k toleranci. Jak napsal v tomto listě na jiném místě Štěpán Kotrba:

"Ti lidé, kteří dnes s prázdnýma rukama stáli proti policejním zásahovým jednotkám, budou za několik let vládnout - a nejen tomuto státu. I to je poselství, které by měli slyšet politici, starostové a velitelé policejních jednotek. Aby se pak někdy v budoucnu nedivili... V tu dobu budou totiž v důchodu."

Právě zásadou komunistického totalitního režimu bylo vylučovat určité lidi apriorně z národního společenství. Demokracie naopak usiluje o inkluzivitu. Dělá to - pro mnohé lidi je to možná šokující - dokonce i s teroristy. Snaží se zjistit, proč jsou nespokojení, a usiluje o to odstranit příčiny jejich nespokojenosti. Je to společnost tolerantní.

Účastníci CzechTeku byli jen mladí lidé, kteří se chtěli svobodně bavit. Je neférové, že česká státní správa je natolik neefektivní, že na ně musela zaútočit policií. Je skutečně načase, aby si česká státní správa tento problém vyřešila. Přitom samozřejmě nelze tolerovat antispolečenské chování. Pokud je pravda, co píše jeden náš čtenář, že někteří mladí lidé, cestující na CzechTek, se ve vlaku chovali antisociálně, proč tam nebyla přítomna policie, aby tomu zabránila a aby toto nepřijatelné chování potrestala? Priority českých úřadů byly zcela zjevně o minulém víkendu naprosto podivné. To se právě musí vyřešit - pro budoucnost.

2. 8. 2005
Britským listům zaslal Martin Boháč

Není pravda, že jsme my svojí účastí na taneční párty skutečně nazvané "Oslava poloviny prázdnin" porušili zákon, zákon porušila policie.

Pro mnoho lidí masivně zpracovávaných tiskem se techno party rovná srazu kriminálníků, feťáků a dalších nekalých živlů. Důkazem budiž fotografie otištěná v jinak velmi objektivním deníku Právo ze dne 1. 8. 2005 str. 2 -- pod fotografií na níž jsou dva dobře se bavící technaři je mimo jiné text citujeme: "Někteří v alkoholu přebrali míru, jiní se rozparádili marihuanou." Na fotografii drží jeden z mladíků láhev s kofolou a žádný z nich nemá v ruce cigaretu. Přesto je jeden z nich podle popisky alkoholik a druhý narkoman.

2. 8. 2005

Dostal jsem email. Z tiskového oddělení Úřadu vlády mi psala mluvčí premiéra Lucie Orgoníková, aby mi tlumočila rozhořčení předsedy vlády vůči novinářům z Blesku. A já jí odepsal. Na hrubý pytel patří hrubá záplata. Premiér chce "klid na dovolenou", aby na ní v Alpách "řešil" policejní masakr na teknivalu CzechTek na Tachovsku. Odpovězte také, pokud chcete. Protože telefony, GSM i emaily na tiskové oddělení vlády jsou uvnitř tiskové zprávy.

tisková zpráva Úřadu vlády ZDE

moje odpověď ZDE
* zcenzurováno šéfredaktorem
2. 8. 2005
2. 8. 2005

Shodou okolností jsem v pondělí večer v Praze hovořil s kýmsi, kdo stojí blízko vrcholným kruhům ODS. Sdělil mi, že Paroubkovy úspěchy u české veřejnosti byly pro ODS v minulých týdnech velkým problémem, až tak, že vrcholní činitelé ODS měli obavy, že ODS nad Paroubkem v příštích volbách nemůže zvítězit. Policejní útok proti Czechteku o minulém víkendu považují vrcholní politici ODS za dar, seslaný jim z nebes. Budou kritizovat ČSSD a premiéra Paroubka, zejména v důsledku jeho neuvážených výroků, které podpořily policejní akci, avšak zároveň si budou dávat velký pozor, aby ODS nemohla být obviněna, že policejního zásahu proti Czechteku konjunkturálně zneužívá ve prospěch svých volebních preferencí.

2. 8. 2005

Není možné mít jednoznačný názor na události, které předcházely zásahu proti techno party Czechtek, provázely ho a následovaly po něm. Přesto se to jednoznačnými názory přímo hemží. Právníci se rozhodně stavějí na jednu nebo druhou stranu, veřejnost taky. Ta internetová je podle dotazníků na informačních serverech (zde, zde, zde) více nakloněna účastníkům Czech teku, ale v součtu s lidmi, kteří nejsou uživateli internetu (a mezi nimiž je patrně většina lidí preferující "spořádanost" v občanském soužití), to může být velmi nerozhodné.

Co vede lidi, kteří jsou o celé události informováni pouze prostřednictvím médií, k tak jednoznačnému postoji?

2. 8. 2005

12. ročník CzechTeku po brutálním zásahu policie se změnil v kreveprolití. Vyzýváme každého, komu není lhostejné bezdůvodné mlácení lidí, aby přišel vyjádřit svůj nesouhlas ve středu 3. 8. v 17:00 před budovu ministerstva vnitra na Letenské pláni.

Třicetisekundový spot v MP3 a WAV s tímto textem je odteď k dispozici pro zájemce o případné rozhlasové vysílání či jiné šíření na FTP Studia Beep ZDE

2. 8. 2005
Český rozhlas - Radium

Prohlášení pořadatelů pondělní demonstrace, které shrnuje hlavní body protestu, je k nalezení na serveru Policejní stát. Zároveň byla na stránce o.s. Podněty zprovozněna online petice odsuzující zákrok.

Elektronická podpisová akce adresovaná ombudsmanovi, Ministerstvu vnitra, Úřadu vlády ČR, Poslanecké sněmovně, Senátu a Kanceláři prezidenta republiky se rozběhla na serveru k-ultra community center. Tento protestní dopis mimo jiné obsahuje požadavky na zahájení jednání mezi freetekno komunitou a vládními orgány. Cílem by mělo být nalezení přijatelného řešení budoucnosti Czechteku.

Kromě pondělní demonstrace v Praze jsou podle zpráv ze serveru Rave plánované velké protestní akce na úterý 2. srpna od 18 hodin v Brně na "Čáre" (křižovatka ulic Česká a Joštova) a v Ostravě od 16:00 před novou radnicí. Další velké demonstrace by se měly odehrát v Praze ve středu a zejména pak v sobotu.

Liga lidských práv doporučuje na internetu všem obětem policejní brutality, aby se co nejdříve spojily s dalšími svědky, nechaly se prohlédnout lékařem a vyžádali si lékařské potvrzení. Oběti nezákonného postupu policie, které chtějí podat na její postup trestní oznámení, se mohou obracet na právníky Ligy na telefonním čísle 608 719 535 nebo e-mailu LLP.

2. 8. 2005

Roku 1427 došlo u Tachova k bitvě, při níž byli těžkoodění rytíři rozdrceni silami husitských selskoplebejských mas. Na sklonku července 2005 proběhla na louce na Tachovsku jiná bitva, při níž prožili fiasko jiní těžkooděnci.

2. 8. 2005

Výzva lidem zdravého rozumu

zaslal Martin "Juki" Jyrkinen, Techno.cz & XMAG editor

PRAHA Protestující účastníci CzechTeku 2005 a organizátoři vyzývají k pietním aktům za zemřelého dnes, 2. srpna 2005 během večera na Václavském náměstí. "Zapalte co největší množství svíček pod svatým Václavem jako tichou vzpomínku za zabitého studenta a každou ránu, kterou jste vy nebo vaši přátelé a kamarádi utržili. Vytiskněte si fotografie zraněných nebo svého zranění a přilepte je na podstavec sochy, ať to lidi dobře vidí! V autě zatrubte na svého policajta na znamení protestu. Šiř zprávu lidem zdravého rozumu."

BRNO Shromáždění proti policejním lžím, násilí a bezpráví se koná v úterý 2. srpna od 18 hodin v Brně na Čáře (křižovatka ulic Česká a Joštova). Půjde o klidnou demonstraci proti policistům a politikům, kteří mají na zodpovědnost nepřiměřený policejní zásah proti účastníků CzechTeku 2005. Akce nemá politický charakter. Bubínky a transparenty s sebou, informuje Britské listy z Brna Svatopluk Bartík.

2. 8. 2005
Prohlášení premiéra vlády ČR Jiřího Paroubka k informacím tisku a k zásahu policie proti účastníkům technoparty

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek vyjádřil zásadní nesouhlas s informacemi publikovanými v denním tisku, kde se uvádí, že premiér, ministr vnitra a policisté již před několika týdny postup policejního zásahu proti účastníkům technoparty konzultovali.

"Před samotným zásahem, v jeho průběhu, ani po jeho skončení jsem s žádným policistou ani státním zástupcem nemluvil," uvedl premiér.

"Mé vyjádření z pátku 29. 7. 2005 bylo výzvou k dodržování zákonnosti a k razantnímu postupu policie, pokud bude zákon porušen. Apel na dodržování zákonů vyplývá z mé funkce předsedy vlády. V demokratické zemi mohou o tom, zda byl či nebyl porušen zákon rozhodnout pouze orgány k tomu určené.

Je mi samozřejmě velmi líto, že při střetu Policie ČR s účastníky technoparty došlo na straně mladých lidí i policistů k četným zraněním. Přiměřenost zásahu Policie České republiky však musí posoudit Inspekce ministra vnitra."

Foto: alef.techno@centrum.cz
1. 8. 2005

Reportáž přímého účastníka CzechTeku

Na serveru Hypno.cz se objevila reportáž přímého účastníka CzechTeku - Alefa. Ten pro Britské listy v minulosti zpracoval několik materiálů o technoscéně i akcích, na kterých jsme nebyli. V průběhu sobotního odpoledne jsem ho potkal na louce. Já s fotoaparátem, on s tužkou a papírem, na který připravoval plánek s umístěním jednotlivých soundsystémů. Mohu potvrdit, že to, co Alef napsal do soboty 22 hodin, než auto s Davidem Němcem z Českého rozhlasu Online a mnou z louky odjelo, je pravda. Nikterak nepřikrášlená, nikterak neučesaná. Nikterak nepřehnaná. Takové byly i vynikající reportáže Ľubomíra Smatany z ČRo Plzeň. Tam, kde jsem se pohyboval já, to bylo mnohdy o trochu horší. I fotoreportérům, kteří se pohybovali po okraji zásahu a byli označeni jako PRESS, házeli policisté úmyslně taktické výbušky a granáty se slzným plynem pod nohy. Vydrželi jsme.

Fotografie z akce HYPNO

Z celého policejního zásahu během sobotního večera mám a v současné době zpracovávám zvukový záznam. Mám záznam, dokladující, že tisková mluvčí policie několikrát lhala novinářům. Mám zvukový záznam dokladující, že ředitel policie v Tachově se odmítl zabývat upozorněním na porušení zákona o policii jeho podřízenými, kteří arogantně schovávali svá identifikační čísla a nebo je vůbec neměli. Mám záznam dokladující, že policisté odmítli nájemce louky zkontaktovat po celou dobu s policejním velitelem.

Připravujeme velkou obrazovou reportáž, dokládající hromadné porušování zákona o policii, nesmyslné a brutální násilí i špatnou taktiku policie. Ta během pátečního večera a sobotního rána úmyslně zavinila kolaps dopravy v přilehlých obcích s jedním jediným cílem. Vynutit si tak od rozhořčených občanů "postižených" obcí souhlas s tvrdým zásahem proti technařům. Díky starostovi vesnice, na jejímž katstru se CzechTek 2005 konal, se to nakonec povedlo. Ten nerespektoval přání obyvatel obce, kteří chtěli nakonec vpustit technaře na louku a předejít tak policejnímu násilí i hluku v obci, a poskytl během soboty policejním stratégům plnou součinnost. Na petici občanů policisté neodpověděli.

Alef na serveru Hypno tak trochu pateticky píše v závěru své jinak věcné reportáže: "Rána tonfou nezmění náš názor. Zásah vodním dělem nezmění náš přístup. Výbuch slzáku nezmění náš životní styl!" Snad.

Zatímco mladí punkeři z Berlína byli delegáty posledních sjezdů německé sociální demokracie i PDS, český sociálně demokratický premiér a jeho "disidentský" ministr vnitra dosáhli v poslední době jediného: že několik stovek zmlácených, několik tisíc účastníků a několik desítek tisíc jejich přátel budou nenávidět český stát, jeho představitele, politický systém i společnost, ve které žijí. Ti lidé, kteří dnes s prázdnýma rukama stáli proti policejním zásahovým jednotkám, budou za několik let vládnout - a nejen tomuto státu. I to je poselství, které by měli slyšet politici, starostové a velitelé policejních jednotek. Aby se pak někdy v budoucnu nedivili... V tu dobu budou totiž v důchodu. Gratuluji, pane premiére, k politické prozíravosti a politickému úspěchu gestapáckých metod.

DIY, techno a CzechTek TÉMA BL

1. 8. 2005
 

Rave parties international tekno underground community se KONAJÍ po celé Evropě. Ve Francii, Španělsku, Itálii, Holandsku, Irsku, Izraeli, Rakousku... I v Británii. Nebo není Glastonbury v Británii??? Je. Existuje Dutchtek, SlovTek či EastTek. Snad NIKDE nedochází ale k tak brutálním střetům s policií, k jakým došlo v Čechách. Techno komunita je pacifistická a internacionální. Žije nomádským - kočovným způsobem. Díky techno komunitě nezbohatne žádná globální nahrávací společnost. Díky techno komunitě zbohatnou tak maximálně pumpaři u cest a prodejci ojetých aut. DIY komunita nemá ráda komerci všeho druhu, i když zbožňuje high technologie a roboty. Lidé jsou dnes stejně digitální mutanti... Jen díky nim se dnes totiž dá komunikovat, vyrábět hluk zvaný elektronická hudba, na kterou se dá tančit i sdělovat informace i multimediální názory nejen na hudbu, ale i na svět okolo >>>>. 5. 8. 2005 začíná třebas CYBERRISE SOUNDSYSTEM FREE PARTY ve Vídni...

Create your happy 365 days...

Poznámka JČ: Je to jinak. Glastonbury není "rave party", ale oficiální komerční akce.

Podrobnosti o historii a současnosti "raves", tedy akcí jako Czechtek - Wikipedia - v angličtině ZDE

Akce typu "raves" vznikly v osmdesátých letech jako rebelie proti trendům v populární hudbě, v kultuře hudebních klubů a v komerčním rozhlase. V některých zemích bezpečnostní orgány v podstatě akce typu "rave" zcela zakázaly. Zákony, které je potlačily, donutily organizátory přesunout akce do formálních míst, jako jsou noční kluby a amfiteátry. Některá tato místa zakazují určité druhy odívání a pomocných předmětů.

Až v polovině osmdesátých let vznikly akce zaměřené na psychedelickou taneční hudbu, konkrétně acid house a techno. Tyto akce se konaly v Londýně a v Manchesteru. Policejní razie proti těmto často ilegálním akcím je zahnaly na venkov. V roce 1994 přijala Británie zákon, který tyto akce zakázal. V devadesátých letech se kultura akcí "rave" stala součástí nového mládežnického hnutí ve střední Evropě, kde byly zákony liberálnější. Po roce 2000 počet ilegálních akcí začal klesat a počet oficiálně schválených akcí vzrostl. Avšak užívání drog, jako je kokain, tablet ecstasy a organizovaná trestná činnost vážně poškodily kulturu akcí "rave" především v Británii.

Koncem devadesátých let začala kultura "rave" stagnovat. Po roce 2000 se mnoho stoupenců tohoto hnutí začalo identifikovat jako "clubbers" a už ne "ravers", protože výraz "rave" nabyl záporných konotací. Některé komunity dávaly přednost výrazu "festival", jiné "party". Autentické "raves" pokračovaly po určitou dobu ve střední Evropě, kde liberálnější zákony dovolovaly konání těchto akcí dlouho po jejich likvidaci v Británii.

Poznámka ŠOK: Ani jeden teknival v ČR není autentickou "rave party". Tedy ani CzechTek. To by totiž nikdo neřešil právní otázky pronájmu pozemku, hygienu ani následný úklid...

1. 8. 2005

Opravdu nevím, proč kdykoliv se to někomu hodí poukazuje na to, co je běžné na západ nebo na východ od našich hranic. Mne nezajímá, že v Británii upírají právo shromažďovací lidem, kteří se nelíbí vládní moci. Mě nezajímá, že na východ od nás je poloviční totalita (Bělorusko atd). Mě nezajímá, kolik stojí litr benzínu v Německu nebo Rakousku, či jiných produktů, které jsou tam eventuálně dražší než u nás a používá to někdo jako argument, že u nás je třeba to či ono podražit. Jsou to velmi laciné žvásty mající jediný cíl - zmanipulovat veřejné mínění. Stejně na mne působí váš dnešní úvodník v BL, míní Pavel Blaheta.

1. 8. 2005

Osobně bych si nedovolil vyslovit tak kategorický názor, jako Helena Svatošová, že na CzechTek nelze vztahovat zákon o právu shromažďovacím č. 84/1990 Sb. v platném znění, neboť tato akce dle mého názoru nepochybně slouží i "k využívání svobody projevu a dalších ústavních práv a svobod a k výměně informací a názorů", jak má na mysli ustanovení § 1 odst. 2 tohoto zákona, byť nikoli primárně. Rozhodně však nejde o akci, která by byla z působnosti zákona vyloučena pro primárně komerční charakter.

Ministr Bublan má pravdu, když v tomto směru poukazuje na nejasnost zákonné úpravy a nutnost jejího zpřesnění. Na druhou stranu ale v případě nejasnosti zákonné úpravy mají státní orgány a organizace vykládat zákon ve prospěch občanů, nikoli v jejich neprospěch, jak se mi jeví, že Policie ČR učinila v případě CzechTeku.

31. 7. 2005

Kde Policie ČR porušila zákon a jak se mohou postižení účinně bránit

Právní rozbor situace na Czechteku a pomoc postiženým.

katastrální mapa území po které vede silnice k louce, na které se konal CzechTek 2005
2. 8. 2005

PRÁVO VLASTNÍKA JE VLASTNIT, PRÁVO NÁJEMCE JE UŽÍVAT

Podařilo se zjistit, že cesta - ve skutečnosti silnice se svodidly a asfaltovým povrchem, pokračující pak tvrdým mlatem, kterou chtěli od pátečního rána využít lidé, kteří se sjížděli na Czechtek, vede přímo na pozemky firmy Italinvest, která pro Czechtek pozemky pronajala. Tato silnice, respektive pozemky na kterých leží, jsou v katastru nemovitostí evidovány se způsobem využití "ostatní komunikace". Stejné využití mají v katastru nemovitostí uvedené například všechny ulice a silnice v Praze, včetně třeba ulice Nad Štolou, kde sídli Ministerstvo vnitra -- katastrální území Holešovice, parcelní číslo KN 2207...

Ortofotomapa ZVĚTŠIT >

2. 8. 2005

"Dovoluji si přispět argumentem proti policejní zvůli, která se udála tento víkend při akci CzechTek 2005. Přikládám kopii reakce Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje na stížnost občana na nadměrný hluk, který vznikl při akci pořádané na soukromém pozemku v těsné blízkosti centra krajského města České Budějovice. Šlo o koncert skupiny Kabát a dalších rockových skupin, v čase od nějakých 18 hodin do půlnoci(!). Hluk z této akce, probíhající na ze všech stran otevřeném fotbalovém hřišti, byl slyšet v celém městě a obtěžoval tedy cca 100 tisíc obyvatel, které město České Budějovice má.

Jsem přesvědčen o tom, že pokud z pohledu KHS je zcela nezávadná hlasitá produkce z profesionálních aparatur uprostřed stotisícového města, těžko může zákonu odporovat produkce několik soundsystémů uprostřed luk a lesů, kilometry vzdálené od nejbližší vesnice", píše Britským listům čtenář Jaroslav Janda.

2. 8. 2005

V posledních týdnech se stále častěji píše o neúměrně vysokých bankovních poplatcích. Dovolím si nabídnout další pohled na tuto problematiku. Dopředu bych rád všechny představitele českých bankovních domů ubezpečil, že nekritizuji výši zisku českých bank. Je mi to srdečně jedno, zda vydělaly pět deset nebo kolik miliard. Důležité je, jaké položky tvořily a tvoří tento zisk.

2. 8. 2005
české shrnutí připravil Jindřich Kalous

Tento článek byl zveřejněn ve webovém 14deníku The Austin Chronicle ve sloupkařské rubrice Letters at 3AM (Dopisy ve 3 ráno) 29. dubna 2005[1]. Kopii lze najít i na webu From the Wilderness jako newsletter č. 550. [2]

Amerika končí. Amerika je jako Wile E. Coyote (postava kojota - 100% smolaře z animovaných filmů Warner Bros, pozn. překl.)[3], který poté, co doběhl na okraj skalního útesu, udělá ještě pár kroků ve vzduchu - dokud se nepodívá dolů. Pak, jakmile zjistí, že pod ním nic není, spadne. Mnozí Američané mají podezření, že běží ve vzduchu, ale zatím se ještě nepodívali dolů. Až se podívají...

2. 8. 2005

Vzhledem k tomu, že rozhovory Alexandra Kramera považuji za jedny z nejlepších, jaké si lze v českém tisku přečíst, rád bych reagoval na nesmyslné a zarážející obvinění, které tomuto novináři z deníku Právo adresoval Milan Krčmář. Nejen, že větu, "Přiznám se, že mně někdy dělá potíže pochopit, že slušný člověk může být pravičák", vytrhl z kontextu, ale navíc ji samotnou evidentně dezinterpretuje.

2. 8. 2005

Jan Novák ve svém článku "Trafika pro Mareše" (LN, 28. 7. 2005) použil velmi silná slova. Zapšklost a jednostrannost článku sálá z textu na hony, míní Patrik Nacher, bývalý tiskový mluvčí Petra Mareše:

2. 8. 2005

Od té doby, co se v roce 1986 v Berlíně oběsil Rudolf Hess - válečný zločinec a poslední z prominentních nacistů vězněných spojenci -- bývá výročí jeho smrti využíváno německým i mezinárodním neonacistickým hnutím k oslavování nacismu. Šedesát let po osvobození Evropy od nacionálního socialismu budou tisíce evropských nácků opět pochodovat bavorským městem Wunsiedel, aby si připomněly Hessovu smrt a glorifikovaly nacistický režim, kterému sloužil.

2. 8. 2005

Občas jsem navštěvoval restauraci Modrá lavička na rohu Opletalovy a Růžové ulice v Praze 1. Mají tam bezdrátové připojení na internet.

V pondělí 1.8. jsem tam zažil pozoruhodně postkomunistickou zkušenost. Poté, co jsem tam pracoval na počítači asi hodinu, přišla za mnou číšnice a dožadovala se, abych zvýšil svou útratu. Prý v restauraci požadují, aby zákazník za každou hodinu užívání internetu utratil nejméně 120 Kč. Neseděl jsem v restauraci plné dvě hodiny a má útrata (v utrácení jsem zamýšlel pokračovat) do té doby dosahovala 200 Kč.

Přirozeně, jakmile jsem se stal terčem nepokrytého vydírání ("Utraťte rychle ještě víc!!"), sbalil jsem počítač a odešel jsem - informoval jsem vedení restaurace, že za těchto podmínek do jejich podniku už nevkročím. V životě jsem nezažil v britských restauračních podnicích, kde je k dispozici bezdrátový internet, aby vás číšníci nutili k vysoké útratě! Upozorňuji na to veřejnost - je přece skandální, aby za vámi chodili číšníci a nutili vás k dalším objednávkám jen proto, že mají v restauraci bezdrátový internet. Je to další pozoruhodný výdobytek postkomunistické reality, a proto doporučuji, abyste se v budoucnu restauraci Modrá lavička raději vyhýbali - není to z tohoto hlediska seriózní podnik. Je nutné, aby veřejnost podnikatele naučila, že se mají chovat slušně.

1. 8. 2005

V Británii jsou akce jako Czechtek dávno zcela zakázány

Zajímalo by mne, milí technaři, proč MEZINÁRODNÍ TEK nekočuje po celé Evropě. Proč vždycky směřuje do Česka, když jsou s tim vždycky stejné problémy, a přinejmenším nevstřícnost? Česká republika jako členský stát EU je dnes již součástí Eurozóny, kde platí volný pohyb osob - a do mnohých míst v EU je geograficky násobně blíž než pro Čechy napříč republikou. Zkuste tedy udělat jeden CzechTek, pak DeutschTek, pak PolandTek, RussiaTek, SwissTek, HungaryTek, HollandTek, . . . . než objedete celou Evropu, v Česku se vymění jedna generace (mezitím třeba zdechne OSA, a ta příští generace třeba bude k soukromým polím méně vstřícná) - a mezitím můžete sledovat, ve které zemi jsou podmínky pro pořádání TEKů nejlepší a policie nejmírumilovnější. Nejen mne by zajímalo, jak by se v podobné situaci zachovala francouzská nebo švýcarská policie. Vás ne? Třeba by v Británii byly lepší podmínky pro TechnoPárty než v "zaostalém" "totalitním" a "grosstapáckém" Česku. Třeba by se Britské Listy uvolily takovou událost také zaštítit. Vysvětlí mi někdo, proč MEZINÁRODNÍ Techno párty s mezinárodní účastí musí být každý rok jenom v Česku, když máme volnou celou Evropu? zdar všem "free" akcím

Pozn. JČ: Je to zcela jednoduché: Např. ve Velké Británii jsou akce typu "rave", jako je Czechtek, od roku 1994 zcela zakázány:

"Rave" je definován jako shromáždění více než 100 osob, při němž se hraje v noci na volném prostranství zesilovaná hudba, která vážně obtěžuje místní lidi. Tyto odstavce zmíněného zákona poskytují britské policii pravomoci nařídit účastníkům, aby pozemek opustili, pokud policie usoudí, že

  • Připravují rave (dva nebo více lidí)
  • Čekají, až rave začne (10 nebo více lidí)
  • Účastní se rave (10 nebo více lidí).

Pokud někdo neuposlechne příkazů policie či vrátí se během nadcházejího týdne na pozemek, dopouští se v obou případech trestného činu, kdy je trestem tříměsíční vězení anebo pokuta 2500 liber (125 000 Kč) anebo obojí.

Podrobnosti ZDE

1. 8. 2005

Vaše první články a obrazový doprovod na mě působil poněkud tendenčně - nebohá mládež úpí pod dopadajícími obušky nepříčetných policejních monster.

Shodou okolností jsem jel v pátek stejným vlakem jako příznivci techna a připadal jsem si spíše jako ve vlaku plném fanoušků Baníku. Davové chování a občasný řev (individuální i skupinový) bych ještě pochopil, poněkud mě ale vadili někteří ožralí jedinci, kteří si odvaz představovali jako fekálně-genitální vyřvávání a obtěžování cestujících, kteří občas - světě div se - nesdíleli jejich pohled na zábavu, píše Jan Potměšil.

1. 8. 2005

Možná by nebylo od věci, pokud už se CzechTeku tolik věnujete, zkusit skutečně věcnou analýzu faktů a událostí. Článek ZDE je bohužel jen aktivistická agitka, aniž by byla tvrzení jakkoliv doložena, píše Petr Souček a vznáší tyto otázky:

Demonstrace v nedělním Brně
1. 8. 2005

V neděli ve 14 hodin se i v Brně před Zemským soudem na ulici Joštova v Brně konala demonstrace proti policejnímu zásahu na CzechTeku. Během 20 min se tam shromáždilo za dohledu pořádkové policie asi 100 účastníků, kteří se pomalu přesunuli přes Náměstí Svobody k nádraží a odtud okolo Mahenova divadla na Moravské náměstí a zpět před Ústavní soud. Cestou skandovali hesla Policie - fašisti, Policejní stát, nesli s sebou transparenty Chceme právní stát, Soukromá ochranka tel:158,Policie pracuje na objednávku... a další.


Foto: autor
31. 7. 2005

Ve Světové obchodní organizaci definitivně nedošlo k průlomu v mnohostranných obchodních jednáních, jak potvrdilo včera ukončené zasedání Generální rady této organizace (29. 7. 2005). Přes politickou vůli nejvyšších představitelů členů k dosažení předpokládaného pokroku vyjednavači nebyli schopni dohodnout se na jasných směrech jednání o liberalizaci obchodu se zemědělskými a průmyslovými výrobky a se službami, o nových pravidlech obchodování a o konkretizaci zájmů rozvojových zemí. To je špatným znamením i pro VI. konferenci ministrů v Hongkongu v závěru tohoto roku, která měla být předposledním stupněm k ukončení mnohostranných obchodních jednání zahájených v roce 2001 v Doha. Zpráva o stavu vyjednávání, kterou přednesl generální ředitel a předseda Výboru pro obchodní jednání a kterou přetiskujeme v příloze, neobsahuje nic povzbudivého. Nyní už jen největší optimisté věří v nové a rychlé nastartování vyjednávání, v úspěšnou ministerskou konferenci a v ukončení současného kola v dohledném termínu.

1. 8. 2005

V neděli skončila v Uherském Hradišti letošní Letní filmová škola Jiřího Králíka. Je to záslužná a jedinečná akce. Letos však v Hradišti nebyly žádné výraznější mezinárodní osobnosti ani jsme tam neviděli skoro žádné pozoruhodnější nové, mezinárodní či české filmy.

Přiznám se, že tento úsudek může být do značné míry subjektivní. Jezdím do Hradiště proto, abych se tam především informoval o nové české filmové produkci. Letos jsem nabyl pocitu, že možná celá české kinematografie - končí. Z toho, co za poslední rok vzniklo, zdá, že čeští autoři hraných filmů nemají moc co říct. Kritikové poukazují na to, že často nyní neumějí ani napsat pořádný scénář. Provokatér - filmový režisér Jan Němec označil současnou českou "filmovou" produkci za "televizní estrády". Má vlastně pravdu. Je zajímavé, že na tak špatné filmy čeští filmaři jsou stále schopni získávat finance a že jsou i špatné filmy neúnavně znovu a znovu uváděny do kin.

30. 7. 2005

Bylo vkusné zařadit na LFŠ výstavu Štěpána Mareše v kontextu "revolty"?

Jak zde napsal Jan Čulík, Letní filmová škola opravdu nenabízí žádné zázemí pro ty, kteří by o ní chtěli aktuálně psát. A co hůře: před lety zde zájemci z řad diváků mohli publikovat v celkem otevřených Filmových listech - osmistránkovém deníku vydávaném na LFŠ. Psali sem nejen o filmech, ale také o doprovodných akcích LFŠ , a to často kriticky a polemicky, též vůči Filmovým listům samotným. "Škole" taková forma diskuse velmi slušela. Letos jsem v tomto ohledu učinil nepěknou zkušenost: pro čtvrteční vydání jsem po předchozím ohlášení nabídl Filmovým listům svou kritiku prezentace kreslíře Štěpána Mareše ze strany LFŠ jako "rebela" (hlavním tématem letos byla vzpoura, revoluce, revolta). Po opakovaném dotazu na osud článku mi šéfredaktor časopisu Martin Pomothy e-mailem odpověděl takto: "Zdravim. Je mi lito, ale ten clanek hned z nekolika duvodu nezverejnim. Jednim z tech duvodu je, ze by mi vas bylo lito... Neberte si to prosim osobne."

Plně respektuji právo šéfredaktora odmítat příspěvky, urážlivost a arogance způsobu, jakým to zhruba dvacetiletý mládenec M. Pomothy v mém případě učinil, je ovšem zarážející. Pro úplnost dodávám, že o filmu a kultuře píši např. do Cinepuru a Filmu a doby a že jsem se redakci Filmových listů řádně představil a jednal s ní naprosto korektně, byl jsem připraven text krátit atd.

2. 8. 2005
1. 8. 2005

Kdyby si někdo dál práci a zanalyzoval si to všechno, zjistil by, že prapodivné výsledky jsou za pořád stejnými jmény. Zjistíte, jak velký vliv tito lidé v té televizi mají. Lidé, kteří prošli prověrkami po roce 1968, souhlasili s okupací, přežili rok 1989, mnohdy profesní nuly, za kterými nejsou žádné výsledky. Jak tato jména kryjí politici všech stran, protože v médiích potřebují bezpáteřní spojence. A to jsou ti lidé, kteří se bojí o svá místa. My ne, kteří jsme se ozvali a ozýváme stále.

Po promítání dokumentárního filmu ze severním Čech Kamenolom boží hovořil Jan Čulík v Uherském Hradišti s jeho autorem Břetislavem Rychlíkem.

1. 8. 2005

Rychlík nemá pravdu:

Rychlík ve vašem rozhovoru nemluví pravdu. Ten střet probíhal poněkud jinak a nikdy jsem nemluvila o honorářích, což nakonec skutečně dokládá záznam, který ČT vysílala (ačkoli značně prostříhaný) ve zpravodajství (kopii vlastním).

Na Krausův výrok, že zastupuje veřejnost, jsem odpověděla, že pokud vím, tak koncesionáře, kteří na jeho pořad přispívají 9 mil. korun ročně, zastupuje volená Rada ČT. Na to Kraus vyskočil s tím, že to naposledy slyšel za Jakeše a že mu nikdo nebude vyčítat honoráře, a odešel. Za honoráře sumu, kterou jsem uvedla, označil Kraus a ostatní s tím dále pracovali jako se skutečností. Jestli úmyslně nebo nedopatřením, to je otázka.

Dělali revoluci a vzrušení z jejich rolí jim možná na chvíli zatemnilo mozek, takže slyšeli to, co slyšet chtěli. Skutečnost je ovšem jiná a existuje pro to dostatek důkazů. Ať vám Rychlík poskytne záznam, kterým se tak ohání. Za zcela fantasmagorické pokládám potom jeho řeči o zvolení Drahoše ředitelem nanečisto. Nic z toho není pravda a nepsala o tom ani Marcela. Rychlík v sobě stále přiživuje obraz, který si vytvořil a který nechce měnit. Koneckonců, ničim jiným už by asi pro média zajímavý nebyl.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

4. 7. 2005

Po zveřejnění apelu Jana Čulíka "Proč to nejde" přispělo v červnu 2005 celkem 195 čtenářů na provoz Britských listů úhrnem částkou 75 567 Kč, dalších 11 200 Kč byl příjem z reklamy. Na internetovém účtu Paypal máme nyní dále 715.08 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu cca šest až osm tisíc čtenářů denně, někteří z nich velmi podstatnými částkami, děkujeme. Vybranou částkou budeme financovat dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2005 Demokracie usilují o inkluzivnost a o toleranci Jan  Čulík
2. 8. 2005 Galon za 4 dolary   
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drzý výsměch: Městská policie Praha "je bezmocná" Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drahoš nikdy neměl být ředitelem ČT Jana  Dědečková
31. 7. 2005 WTO: zklamání, nikoli katastrofa - nebo naopak? Ludmila  Štěrbová
30. 7. 2005 Pomníky stavíte, prosím vás, komu? Jan  Paul
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
27. 7. 2005 Je úkolem médií posilovat děsivé stereotypy? Jan  Čulík
26. 7. 2005 Katalog omylů František  Hrdlička

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2005 Vyjádření účastníků CzechTeku k informacím policie a ministra Bublana   
2. 8. 2005 Vyjádření MVČR k Czechteku   
2. 8. 2005 Vážený pane premiére, s tou vaší "klidnou dovolenou" jděte do .....* Štěpán  Kotrba
2. 8. 2005 Demokracie usilují o inkluzivnost a o toleranci Jan  Čulík
2. 8. 2005 Stát byl bit Ondřej  Slačálek
2. 8. 2005 CzechTek 2005 - silnice k pozemku měla být veřejně přístupná Štěpán  Kotrba
2. 8. 2005 CzechTek 2005 - Můžete zastavit párty, ale nedokážete zastavit budoucnost Ládis  Kylar
2. 8. 2005 Czechtek: šance pro ODS? Jan  Čulík
2. 8. 2005 Podnikatelský teror v pražské restauraci Modrá lavička Jan  Čulík
2. 8. 2005 Urvěte si kus Czechteku Bohumil  Kartous

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2005 Záznam noční Bohumil  Nuska
28. 7. 2005 Poprava milenců Petr Odillo Stradický ze Strdic
26. 7. 2005 Světlo Bogdan  Trojak
21. 7. 2005 Je třeba je zabíjet Karel  Škrabal
18. 7. 2005 Cítil jsem vinu i za to Petr  Štengl
14. 7. 2005 Ráj Karel  Toman
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 "Já vám předkládám kvalitní médium a vy to, holoto, čtete zadarmo"   
7. 6. 2005 BL jsou špatné, ale jsou tím nejlepším, co máme   
7. 6. 2005 Slova plná zloby   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Český film RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 Írán popravil dva mladé gaye   
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík