6. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 1. 2005

Britské firmy moc štědré nejsou. Alespoň ve srovnání s britskými občany. Zeptali jsme se, jak přispějí české banky.

Sloupek

Zahraniční obchod skončil v listopadu 2004 přebytkem 5,2 miliardy korun. Jde o první kladnou listopadovou bilanci za poslední desetiletí, oznámil dnes Český statistický úřad. Za rekordním výsledkem stojí výrazný růst vývozu elektrotechniky a automobilů. Informaci zveřejnila ČTK, ale pouze jako poměrně stručnou zprávu. Nejspíše nebylo ekonomickým redaktorům po chuti vládu tentokráte chválit... Mediálně preferovaní "ekonomičtí analytici", jejichž zaměstnavateli jsou povětšinou ekonomicko-lobbistické firmy či banky, počítali totiž podle ČTK se schodkem šest miliard korun, za celý rok pak očekávali schodek 40 až 50 miliard. Své hodnocení budou muset tváří v tvář realitě změnit nabo vrátit vysvědčení z VŠE.

Pro všechny stabilní a médii citované kritiky vládní průmyslové politiky je překvapením, že se exportérům v listopadu opět dařilo uplatnit zejména na trzích Evropské unie, vzájemná bilance s těmito státy vykázala přebytek 25,5 miliardy korun. Vývozci našli své odběratele především na Slovensku a v náročných trzích v Německu. Se zeměmi mimo EU skončilo saldo schodkem 20,3 miliardy korun. Přebytek obchodní bilance vzrostl zejména v obchodě se stroji a dopravními prostředky, a to o 14,3 miliardy korun. Automobily se na tom podílejí 3,7 miliardami korun a počítače 3 miliardami. Vývoz televizorů překonal dovoz o 2,2 miliardy korun.

Vývoz se tak v listopadu meziročně zvýšil o 33,2 procenta a dovoz o 20,4 procenta. Hlavní ekonom Patria Online David Marek, jeden z výše jmenovaných "mediálně preferovaných expertů", hned na serveru Finanční noviny přispěchal se skeptickou vysvětlivkou. "Výsledek je překvapivý, ale nemusí být interpretován jako příznivá zpráva," komentoval údaje Marek. "Disproporce je největší ve skupině stroje a dopravní prostředky, což může indikovat zpomalení investiční aktivity v Česku," řekl. Navím, jak na to tento expert přišel, logika mi uniká. Ale je expert. Proč ho necitovat. ČTK, nemajíc vlastních kriticky myslících redaktorů, kterým by byl měsíční jedenácti miliardový rozdíl mezi teorií a praxí přinejmenším DIVNÝ, to už jen napsala... Proč ne, že? Vždyť o nic nejde.

Zpráva ČTK ZDE

B 52 na základně Diego García
6. 1. 2005

Jako při všech významných událostech, od smrti princezny Diany až po útoky z 11. září se okamžitě začnou šířit konspirační teorie. Internet je plný otázek, proč malý ostrov Diego García v Indickém oceánu nezatopila vánoční tsunami. Je to proto, že je na tomto britském ostrově americká vojenská základna? Ve středu večer se tímto problémem zabýval publicistický pořad televize BBC Newsnight.

6. 1. 2005

Stěžejní myšlenkou článku Jana Paula je myšlenka z podtitulku. Jeho svoboda je izolována uvnitř sebe sama. Ale proč? Vždyť svoboda je navýsost politická záležitost, tak proč se ukrývá?

6. 1. 2005

Jak MFDnes a Právo pracuje s agenturním zpravodajstvím ČTK

Nelze říct, že MFDnes straní USA, nebo Iráčanům, nebo snad teroristům. Straní jen prostě neštěstí, špatným zprávám, ba co hůř: v rámci zpráv, těm horším informacím.

Právo, které základní schéma dané z ČTK respektovalo, mělo text vyváženější, ovšem doplněný o neadekvátně zjednodušující a dramatizující titulek.

4. ledna 2005 byl usmrcen guvernér (primátor) iráckého hlavního města Bagdádu. Chci ukázat, jak zprávy ČTK, vydané o tom během jednoho dne, využily listy Mladá fronta Dnes a Právo - jak tyto nejčtenější deníky předávají a zpracovávají informace.

6. 1. 2005

Nevím, jaký je přístup pana Stropnického k servisu ČTK, považuji ovšem za vhodné upozornit, že při své analýze čerpal z neúplných informací, upozorňuje Radka Marková, vedoucí zahraniční redakce ČTK.

6. 1. 2005

Před dvěma dny jsem na těchto stránkách přednesl jistou interpretaci pohádky o Červené Karkulce. Dnes bych se chtěl k této ambici vrátit u pohádky, která hraje obzvláště v našem kulturním prostoru snad ještě důležitější roli. Je to pohádka O perníkové chaloupce. Tento fascinující text byl dosud nestoudně přehlížen, přestože jeho význam je dle mého soudu srovnatelný s příběhem o vyhnání Adama a Evy z ráje. Edenské drama má v dějinách mnoho pozoruhodných výkladů. Málokdo - a nemusí být ani znalcem kabaly - už dnes pochybuje o tom, že v něm jde o hluboké filozofické vyprávění. Analogická a obdivuhodná dvojice hrdinů - Jeníček a Mařenka - dosud takové hermeneutické úsilí nevyvolala. A přitom je jejich příběh stejně velkolepý, stejně tajemný a nabízí mnoho nebanálních výkladů. O jeden se pokusím.

6. 1. 2005

Katastrofa v Asii:

Jsme svědky velkorysé pomoci všech průmyslových zemí oblastem postiženým ničivými vlnami tsunami. Pomalu se ale ukazuje, že už hodiny před neštěstím se o tom vědělo, chyběl pouze systém, který by ohrožené varoval. Zde se ukazuje zase hlavní problém politiky: ohroženy byly země, obývané muslimy (především Indonésie) i země, žijící především z turistického ruchu, třeba Thajsko.

6. 1. 2005

Tisková zpráva

V pátek 7.1.2005 v 21,10 bude Český rozhlas 6 vysílat na frekvencích 639 kHz | 954 kHz | 1332 kHz v pořadu "Česká justice" 5.díl mých promluv na téma "Paradoxy české justice". Na přetřes přijde znova hojně komentovaná ministrova stížnost ve prospěch domnělé vražednice a trampoty při obnově řízení. V podstatě jde o prezentaci zkušeností a postojů Spolku Šalamoun.

Poslech na vlastní nebezpečí posluchače: jsem laik, mé výroky nelze chápat jako zjevenou pravdu.

ČRo lze poslouchat na internetu ZDE

Chilský diktátor Augusto Pinochet
6. 1. 2005

Na bývalého chilského diktátora generála Augusta Pinocheta bylo oficiálně uvaleno domácí vězení, poté, co v úterý chilský Nejvyšší soud rozhodl, že je Pinochet v uspokojivém zdravotním stavu, aby byl postaven před soud za vraždu a za únosy, k nimž docházelo za tzv. "Operace Kondor". To byla v sedmdesátých letech společná kampaň jihoamerických vojenských vlád, jejímž cílem bylo zlikvidovat levicové oponenty. Očekává se, že Pinochetovi obhájci nyní zažádají odvolací soud, aby zablokoval zatykač na Pinocheta i jeho obžalobu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 1. 2005

Salon kritického myšlení pořádá v úterý 11. ledna 2005 seminář a projekci o mýtu globálního terorismu. Bude se promítat třídílný dokument televize BBC od Adama Curtise "The Power of Nightmares" - Síla nočních můr. Jde o mimořádně zajímavý dokumentární miniseriál, který vzbudil vzrušenou diskusi.

Představení a debata se bude konat v konírně Nostického paláce, Maltézské nám. 1, Praha 1 -- Malá Strana (sídlo Ministerstva kultury) 11.1.2005 od 15.00 hodin.

Projekce jednotlivých dílů začínají v 15.00, cca 16.30 a 18.30 hodin, po každém dílu následuje diskuse.

Vstup je volný, avšak je nutno uhradit náklady ve výši 50 Kč na osobu. Přijít je možné kdykoliv v průběhu programu. Filmy bude překládat a diskusi bude moderovat Jan Čulík.

6. 1. 2005

The Power of Nightmares -- televizní obraz jako ilustrace

Televizní dokument využívající postupy tohoto ve své podstatě povrchového média a přitom hovořící o něčem tak charakterově příbuzném, jako je křísení mýtu v moderní společnosti, je vysoce zajímavým a v možnosti plodným paradoxem.

Curtisův úspěch -- dostat se na čestné místo nejlepšího britského dokumentaristy, jak neopomněla zmínit žádná z recenzí na jeho nejnovější třídílný dokument pod hlavičkou BBC, což je u Curtise, který se roku 2002 zatím definitivně k BBC vrátil, zvykem (předchozí dokumenty/seriály Century of the Self, The Westminster Set, Pandora's Box a An Ocean Apart), The Power of Nightmares -- není založen jen na poměrně ošidných, a tedy pro diváka vysoce zajímavých tématech, která si vybírá jako materiál pro své dokumenty, ale i na střihu, kterým z kvalitní látky vytvoří základní obrysy dobrého kabátu, rozuměj formy.

6. 1. 2005

Rozsah protiokupačních útoků vypovídá o počínající partyzánské válce

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V 11:00 vysílaly americké síly prostřednictvím silných mikrofonů výzvu k bojovníkům odporu v jižní části Fallúdže: "Všem střelcům zdržujícím se v jižní části města radíme, aby se vzdali. Bude se s vámi dobře nakládat. Zaručujeme vám, že se vám dostane soudního procesu podle iráckého práva a bez prolití krve." Bojovníci na výzvu odpověděli vlastním prohlášením z amplionů některých mešit: "Okupační síly, radíme vám, vzdejte se. My jsme nepřepluli oceán. Nezabili jsme nikoho a nezačali jsme s tím. Pokud se vzdáte, vaším trestem bude smrt. A když se nevzdáte, bude vaším trestem rovněž smrt. Můžete si svou výzvu strčit do kapsy, protože my nehodláme zemřít jako sluhové."

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
6. 1. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ředitel irácké výzvědné služby generál Muhammad Abdalláh Šahwání řekl v pondělí novinářům, že podle jeho odhadu je v zemi na 40 000 řádných bojovníků proti okupaci a kolem 200 000 Iráčanů, kteří se k nim přechodně přidávají nebo jsou používáni k různým službám, počínajíc výzvědnou činností, přes dopravu až k poskytování úkrytů. Šahwání uzavřel: "Myslím, že odpor je větší než americká armáda v Iráku. Myslím, že odpor má více než 200 000 lidí".

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
6. 1. 2005

"Neboť projev státníka k národu neměříme podle dojmu, jaký zanechal u univerzitního profesora, nýbrž podle jeho působnosti na národ."

Mnozí občané ČR si marně lámali hlavu s opožděným, nedostatečným a jalovým vyjádřením médií a oficiálních představitelů ČR ke katastrofě v Asii. Mnozí se červenali studem a jiní zlostí, avšak všichni napjatě očekávali projev prezidenta ČR. Mnozí byli zklamáni a mnozí nic jiného nečekali. Projev se mezitím stal předmětem vášnivých diskusí.

6. 1. 2005

Česká republika je bohatým státem, v němž je dostatek peněz jak na zdravotnictví, školství, zemědělství i jiné oblasti. K tomuto absurdnímu názoru zřejmě dospěli představitelé současné vládní garnitury, neboť podle dostupných informací z úřadu vlády, bude případnému referendu o přijetí evropské ústavy předcházet monstrózní kampaň zahrnují billboardy, televizní spoty či rozhlasové reklamy. Celkově se dá odhadovat, že kampaň se finančně vyrovná kampani před vstupem České republiky do Evropské unie, což znamená asi 200 milionů korun.

5. 1. 2005

Našemu prostředí nerozumíte!

Emoce po přečtení Vašeho komentáře již opadly, tak budu slušná:-) píše Zuzana Dáňová v reakci na článek Jiřího Jírovce "Císařova nahota: Klausův novoroční projev".

Poněkud mne zaráží Vaše odvaha/drzost komentovat cosi odehrávající se v zemi od Vás poměrně hodně vzdálené. Ano internet, televize a noviny značně zkracují vzdálenosti mezi zeměmi, vlastně je ruší. Ale...Vám chybí to, co my máme - náladu, pocity, vztahy, každodenní život v téhle zemi. A k nám, těmto lidem Václav Klaus mluvil. Sdílí tohle všechno s námi. Na rozdíl od Vás. A na rozdíl od Vás je prezidentem. Mluví tedy ke všem. Nejen vzdělaným, sečtělým a uvědomělým (v tom nejlepším slova smyslu). Potřebuje oslovit i ty blbečky z hospod a naodulované slepice. Sepsat intelektuální projev by mu nedělalo sebemenší problém, to snad uznáte.

A možná byste nás mohl poučit a napsat cvičně takový novoroční projev pro rok 2005. Budete mít tu výhodu, že s ním nemusíte nikde vystoupit.

Těším se na Váš projev. Příště však pište radši o tom, co opravdu znáte.

Vysvětlení Jiřího Jírovce, proč se z "ciziny" "vměšuje" do "vnitřních českých záležitostí" ZDE

O tom, jak Klausův novoroční projev vyjadřuje dnešní agresivní plebejství české společnosti ZDE
6. 1. 2005

Nevím, co Vás tak rozčílilo na hodnocení projevu Václava Klause, píše A. Měšťánek. Není to první vyprázdněný projev pana prezidenta, těch už bylo dost. A zaplať pánbůh, že si toho někdo všimne, ať už doma nebo v cizině. Ale spíš v cizině. O servilnosti Čechů mluvil také A. Einstein.

6. 1. 2005

Jsem docela vděčný, že Britské listy přebraly článek pana Sterna "Červená Karkulka: Příspěvek tiché hysterky k atheismu". Připomíná mi roztomilý apokryf Karla Čapka o freudovském výkladu snů. Je tu sice rozdíl v úrovni záměru i zpracování, ale je dobré, že to po Čapkovi někdo zkusil. Dovolil bych si dotknout se dvou témat, která po mém soudu zasluhují rozvedení.

6. 1. 2005

Pokud byste se chtěli potkat s někým, kdo prezidentem je, byl, nebo kdo o tento post někdy nějakým způsobem usiloval, Tchaj-wan je k tomu přímo ideálním místem: S prezidentem Čínské republiky Čchen Šuej-pienem jsem se měl možnost setkat na zahajovací ceremonii Týdne evropského filmu, na kterou byli pozváni evropští studenti, studující tehdy v Tchaj-peji, možná i na Tchaj-wanu. V této souvislosti mě napadá, že by bylo zajímavé vědět, zda také současný český prezident, když si tak často stýská nad údajným omezováním jeho pravomocí a nad tím, že jediná pravomoc, která mu ještě zbývá, je reprezentovat stát navenek, se sejde se zahraničními studenty, studujícími v ČR. Není snad právě takové setkání nejlepší reprezentací státu navenek?

5. 1. 2005

Dovoluji si upozornit, že údaje v článku "Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval" (Britské listy, 5.1.2005) představují velmi, velmi laický pokus o popis problematiky. Sítě seismických stanic existují velmi dlouho a například k odhalování jaderných výbuchů slouží v Československu již od 70. let, píše František Kroupa.

ZDE

5. 1. 2005

Zpochybňuje katastrofa v Asii náboženskou víru? O tom v úterý večer hovořili v pořadu televize BBC Newsnight katolický kardinál Cormac Murphy O'Connor, Inayat Bungalawa z Muslimské rady Velké Británie a agnostik profesor Peter Atkins z Oxfordské univerzity. Pane kardinále, celá tato katastrofa zpochybňuje křesťanskou víru, že ano, zeptal se úvodem moderátor Gavin Esler:

5. 1. 2005

Otázka, zda-li existuje Bůh, má velice závažný charakter. Opět vyslovuje pochyby nad tím, že by byl Bůh něčeho takového ve střízlivém stavu schopen. Bůh suď, možná je nutné položit si otázku doplňující. A který Bůh je vlastně katastrofou vinen?

5. 1. 2005

Obří britský provozovatel mobilních telefonů Vodafone oznámil, že věnuje obětem asijské katastrofy 1 milion liber (cca 45 milionů Kč). Jenže tato firma zaznamenala v minulém roce zisk ve výši 10 miliard liber, píše Jonathan Freedland ve středečním deníku Guardian.

Asociace fotbalových klubů, jejichž roční zisk je 47 milionů liber, dal obětem asijské katastrofy 50 000 liber. Ropná firma British Petroleum poskytla 1,6 milionu liber - jenže její zisky za rok 2004 jsou 9 miliard liber. Stavební spořitelna Abbey National zaznamenala v roce 1004 zisk 1 miliardu liber, věnovala obětem asijské katastrofy 25 000 liber. Supermarket Tesco má roční zisky 1,7 miliardy liber: dal asijským obětem 100 000 liber.

Není to překvapení, píše komentátor. Je dávno známo, že komerční podniky předstírají dobročinnost, jen aby se jim dostalo publicity - nejraději předávají svůj šek charitativním organizacím v televizi - ale ve skutečnosti jsou nesmírně lakomé.

Kompletní článek v angličtině ZDE

5. 1. 2005

Televize BBC

Jsme zvyklí na svět, v němž mohou mnozí z nás běžně telefonovat nebo esemeskovat či emailovat mobilem do Srí Lanky nebo do Thajska a máme technologii jak předpovídat velké přírodní katastrofy. Proč jsme tedy nepředpověděli asijskou tsunami? Technologie je k dispozici, ale vědci nemají systém, jak by mohli varovat lidi v jižní Asii. Pořad televize BBC Newsnight v úterý večer vysvětlil, že technologie existuje, jen nebyla použita.

5. 1. 2005

Christus Mansionem Benedicat

Svátek Zjevení Páně, řecky Epifaneia či theofaneia (tj. Boží zjevení), lidově zvaný "Tří králů", je na Východě původním svátkem Kristova narození. Svým obsahem téměř totožný s vánočním svátkem Narození Páně. Pod epifanií se v antice rozumělo jak viditelné zjevení božstva, tak i slavnostní příjezd panovníka, uctívaného jako božstvo, do měst jeho říše. Je možné, že volbu 6. ledna ovlivnil pohanský svátek: v Alexandrii slavili pohané v noci z 5. na 6. ledna narozeniny boha Eóna, boha času a věčnosti.

5. 1. 2005

Monitor Jana Paula

Svoboda bez možnosti něco změnit je k ničemu a jedinou funkční svobodu kterou mám, mám stejně tak, jako před patnácti lety a to v sobě.

Podle pana prezidenta bych se tímto výrokem zařadil mezi pesimisty a uznávám, je to názor tragický, běhá z něho mráz po zádech a nemám z něho ani trochu radost. Svět měl kdysi politiky, kteří usilovali o moc proto, aby prosadili své ideje, své vize, mnohdy sice pokřivené, nebezpečné, avšak přesto ideje. Tím neobhajuji žádné jejich zločiny, současná politická elita světa ale vize nemá a před zločiny stejně zavírá oči. Cowboy kontra gentleman - kdo vyhrál víme, koneckonců jsou jen loutkami, prostředníky, za provázky tahají korporace, jiné zájmy, prostě prachy. Vždycky to tak bylo, ale zdá se mi, že nikdy to nebylo tak jako nyní.

5. 1. 2005

Demokracie je možná jen za uznání stejných práv, občanské a morální hodnoty všech lidí, bez ohledu na jejich náboženské a politické přesvědčení, pohlaví, sociální postavení a sexuální orientaci. Uznání této stejnosti v různosti nemusí být pro nábožensky přesvědčené občany lehkou záležitostí, jak jsem již ukazoval na příkladu muslimské víry.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

6. 12. 2004

V listopadu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 8550 Kč, zadavatelé reklamy nám zaplatili 2400 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

28. 12. 2004

Předsednictvo OSBL svolává valnou hromadu na 8. 1. 19:30 do sklepních prostor restaurace Hybernia, Praha 1, Hybernská 7.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2005 Jak to, že tsunami nezasáhlo americkou základnu na ostrově Diego García v Indickém oceánu?   
6. 1. 2005 Jak přispějí české banky obětem asijské katastrofy? Bohumil  Kartous
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 O pocitu svobody Bohumil  Kartous
6. 1. 2005 Perníková chaloupka: od vyhnání z ráje k apokalypse Jan  Stern
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 A který Bůh je vinen? Bohumil  Kartous

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   
2. 1. 2005 Pomoc obyčejným lidem Jan  Zeman

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   
14. 12. 2004 Vývoj na Ukrajině je podivný...   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Poděkování prodejci lakovaných růží Jaroslav  Doležal
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 ČSSD je třeba po trojích volbách... Oldřich  Průša
4. 12. 2004 Krize v ČSSD už je - a sociální demokraté to myslí upřímně ! Štěpán  Kotrba
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!   
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková
29. 11. 2004 Schröder, Zapatero a Gross vyzvali evropské občany k schválení Evropské ústavy   
25. 11. 2004 Odpadlíci od SPD a PDS se rozhodli založit stranu   
23. 11. 2004 Pomůže sociální demokracii krása, nebo silný vůdce? Petr  Svoboda
23. 11. 2004 Volební kampaň sociální demokracie Pavel  Urban

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2005 Nařídil mučení muslimských vězňů George Bush? Mojmír  Babáček
28. 12. 2004 Američané chtějí zaručit vládní posty sunnitům   
28. 12. 2004 Irák: Hlavní sunnitská politická strana se nezúčastní lednových voleb   
27. 12. 2004 Americký stratég: "USA bojují v Iráku proti lidovému povstání"   
23. 12. 2004 "Ticho, nebo na vás zavolám demokracii!"   
23. 12. 2004 Irák: Přestřelky narušují návrat občanů do města Fallúdža   
22. 12. 2004 Agenti FBI si opakovaně stěžovali na mučení vězňů v Iráku i v zálivu Guantánamo   
15. 12. 2004 Británie musí vyšetřit smrt iráckého civilisty   
11. 12. 2004 Americký voják, který zabil Iráčana, odsouzen na tři roky   
9. 12. 2004 Američtí konzervativci útočí na generálního tajemníka OSN   

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák
19. 11. 2004 Jeden pohled zleva Jiří  Dolejš
19. 11. 2004 Naďalej polojasno Peter  Greguš
19. 11. 2004 15 let ekonomické transformace v České republice   
19. 11. 2004 Rozpaky nad rozostřenou spravedlností Petr  Blažek
18. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 12. 2004 Vánoční nadělení pro české školství Radek  Sárközi
27. 12. 2004 Kde je problém v českém školství? Jan  Sládek
20. 12. 2004 Vědění světa bude k dispozici na internetu   
20. 12. 2004 Nečtou-li děti, může za to učitel Milan  Štěpita
17. 12. 2004 Metafora trhu ve vzdělávání aneb konec bohemistiky za kanálem? Dominik  Lukeš
17. 12. 2004 Děti nečtou Josef  Vít
16. 12. 2004 Ohrožená výspa české kultury Jan  Čulík
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
13. 12. 2004 Bohemistika, slovakistika jsou vlivnými vyslanci ČR i Slovenska - přežijí v zahraničí? Tim  Beasley-Murray

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
23. 12. 2004 OSN: Sexuální skandál v Kongu novým Abu Ghraib?   
10. 12. 2004 Soud zakázal násilníkovi vstup do bytu   
10. 12. 2004 Ženy jsou ignorované oběti konfliktů po celém světě   
9. 12. 2004 Nejhorší zločin na světě   
2. 12. 2004 Žena roku 2004? Jiří  Kratochvíl
2. 12. 2004 Diskriminuje islám ženy?   
26. 11. 2004 Postavenie ženy v 19. storočí Zuzana  Pinčíková
26. 11. 2004 Feminismus a bezpředsudkové myšlení?" táže se udiveně Petra Konrádová v Reflexu. "Žurnalismus a nepředsudečné myšlení?" nepodivuji se příliš... Jan  Matonoha
23. 11. 2004 Týden proti násilí na ženách   
13. 10. 2004 Násilí a běsnění Václav  Dušek

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka