5. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 1. 2005

Na internetu kolují dohady, jak je možné, že se americké vojenské základně na britském ostrově Diego García v Indickém oceáně podařilo zajistit, že při katastrofě dne 26. 12. na ostrově nikdo nezahynul, zatímco na všech ostatních okolních ostrovech zemřely velké počty lidí.

Problémem se bude zabývat pořad Newsnight televize BBC ve 22.30 [ve 23.30 středoevropského času]. Na internetu lze sledovat pořad Newsnight (v angličtině) ZDE (živě od 23.30 středoevropského času a pak ze záznamu po celých dalších 24 hodin, až do doby vysílání dalšího vydání).

Sloupek

Zahraniční obchod skončil v listopadu 2004 přebytkem 5,2 miliardy korun. Jde o první kladnou listopadovou bilanci za poslední desetiletí, oznámil dnes Český statistický úřad. Za rekordním výsledkem stojí výrazný růst vývozu elektrotechniky a automobilů. Informaci zveřejnila ČTK, ale pouze jako poměrně stručnou zprávu. Nejspíše nebylo ekonomickým redaktorům po chuti vládu tentokráte chválit... Mediálně preferovaní "ekonomičtí analytici", jejichž zaměstnavateli jsou povětšinou ekonomicko-lobbistické firmy či banky, počítali totiž podle ČTK se schodkem šest miliard korun, za celý rok pak očekávali schodek 40 až 50 miliard. Své hodnocení budou muset tváří v tvář realitě změnit nabo vrátit vysvědčení z VŠE.

Pro všechny stabilní a médii citované kritiky vládní průmyslové politiky je překvapením, že se exportérům v listopadu opět dařilo uplatnit zejména na trzích Evropské unie, vzájemná bilance s těmito státy vykázala přebytek 25,5 miliardy korun. Vývozci našli své odběratele především na Slovensku a v náročných trzích v Německu. Se zeměmi mimo EU skončilo saldo schodkem 20,3 miliardy korun. Přebytek obchodní bilance vzrostl zejména v obchodě se stroji a dopravními prostředky, a to o 14,3 miliardy korun. Automobily se na tom podílejí 3,7 miliardami korun a počítače 3 miliardami. Vývoz televizorů překonal dovoz o 2,2 miliardy korun.

Vývoz se tak v listopadu meziročně zvýšil o 33,2 procenta a dovoz o 20,4 procenta. Hlavní ekonom Patria Online David Marek, jeden z výše jmenovaných "mediálně preferovaných expertů", hned na serveru Finanční noviny přispěchal se skeptickou vysvětlivkou. "Výsledek je překvapivý, ale nemusí být interpretován jako příznivá zpráva," komentoval údaje Marek. "Disproporce je největší ve skupině stroje a dopravní prostředky, což může indikovat zpomalení investiční aktivity v Česku," řekl. Navím, jak na to tento expert přišel, logika mi uniká. Ale je expert. Proč ho necitovat. ČTK, nemajíc vlastních kriticky myslících redaktorů, kterým by byl měsíční jedenácti miliardový rozdíl mezi teorií a praxí přinejmenším DIVNÝ, to už jen napsala... Proč ne, že? Vždyť o nic nejde.

Zpráva ČTK ZDE

5. 1. 2005

Monitor Jana Paula

Svoboda bez možnosti něco změnit je k ničemu a jedinou funkční svobodu kterou mám, mám stejně tak, jako před patnácti lety a to v sobě.

Podle pana prezidenta bych se tímto výrokem zařadil mezi pesimisty a uznávám, je to názor tragický, běhá z něho mráz po zádech a nemám z něho ani trochu radost. Svět měl kdysi politiky, kteří usilovali o moc proto, aby prosadili své ideje, své vize, mnohdy sice pokřivené, nebezpečné, avšak přesto ideje. Tím neobhajuji žádné jejich zločiny, současná politická elita světa ale vize nemá a před zločiny stejně zavírá oči. Cowboy kontra gentleman - kdo vyhrál víme, koneckonců jsou jen loutkami, prostředníky, za provázky tahají korporace, jiné zájmy, prostě prachy. Vždycky to tak bylo, ale zdá se mi, že nikdy to nebylo tak jako nyní.

5. 1. 2005

Televize BBC

Jsme zvyklí na svět, v němž mohou mnozí z nás běžně telefonovat nebo esemeskovat či emailovat mobilem do Srí Lanky nebo do Thajska a máme technologii jak předpovídat velké přírodní katastrofy. Proč jsme tedy nepředpověděli asijskou tsunami? Technologie je k dispozici, ale vědci nemají systém, jak by mohli varovat lidi v jižní Asii. Pořad televize BBC Newsnight v úterý večer vysvětlil, že technologie existuje, jen nebyla použita.

5. 1. 2005

Dovoluji si upozornit, že údaje v článku "Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval" (Britské listy, 5.1.2005) představují velmi, velmi laický pokus o popis problematiky. Sítě seismických stanic existují velmi dlouho a například k odhalování jaderných výbuchů slouží v Československu již od 70. let, píše František Kroupa.

ZDE

5. 1. 2005

Mail z Glasgow University:

Dear Colleague

People throughout Europe have been asked to observe 3 minutes' silence at 12.00 noon today as a token of respect for all who have suffered from the earthquake/tsunami. Can I ask you please to respect this request.

Thank you.

David Newall

Secretary of Court

(Vážený kolego či kolegyně,

Lidé po celé Evropě byli požádáni, aby dodrželi dnes ve 12 hodin tři minuty ticha jako výraz respektu pro všechny, kdo se stali obětí zemětřesení a tsunami. Prosím, respektujte tuto žádost.

Děkuji vám.)

Britský list Independent ve středu vyšel s prázdnou (bílou) titulní stránkou, uprostřed níž je jediná věta "Tři minuty na památku 150 000 mrtvých".

5. 1. 2005

Zpochybňuje katastrofa v Asii náboženskou víru? O tom v úterý večer hovořili v pořadu televize BBC Newsnight katolický kardinál Cormac Murphy O'Connor, Inayat Bungalawa z Muslimské rady Velké Británie a agnostik profesor Peter Atkins z Oxfordské univerzity. Pane kardinále, celá tato katastrofa zpochybňuje křesťanskou víru, že ano, zeptal se úvodem moderátor Gavin Esler:

5. 1. 2005

Otázka, zda-li existuje Bůh, má velice závažný charakter. Opět vyslovuje pochyby nad tím, že by byl Bůh něčeho takového ve střízlivém stavu schopen. Bůh suď, možná je nutné položit si otázku doplňující. A který Bůh je vlastně katastrofou vinen?

4. 1. 2005

Asijská katastrofa

Povede dobrá vůle většiny lidí na světě k nové éře vzájemné spolupráce mezi vládami a národy? Anebo se duch roku 2005 - podobně, jako se to stalo po hladomoru v Etiopii a globálním charitativním koncertu Live Aid v roce 1984 - během nadcházejících měsíců rozplyne a vlády se začnou chovat, jak se chovají obvykle - se vzájemnou podezřívavostí a budou i nadále zneužívat svůj rozpočet pro humanitární pomoc jako nástroj své zahraniční politiky?

Televize BBC rozesílá divákům, kteří o to projeví zájem, předem emailem informace o tom, co bude obsahem jejích aktuálních pořadů. Gavin Esler, moderátor prvního povánočního, mimořádně rozšířeného publicistického pořadu Newsnight, který se vysílá na BBC 2 ve 22.30, vznesl ve svém dnešním emailu divákům závažné otázky. Zde jsou další.

5. 1. 2005

Našemu prostředí nerozumíte!

Emoce po přečtení Vašeho komentáře již opadly, tak budu slušná:-) píše Zuzana Dáňová v reakci na článek Jiřího Jírovce "Císařova nahota: Klausův novoroční projev".

Poněkud mne zaráží Vaše odvaha/drzost komentovat cosi odehrávající se v zemi od Vás poměrně hodně vzdálené. Ano internet, televize a noviny značně zkracují vzdálenosti mezi zeměmi, vlastně je ruší. Ale...Vám chybí to, co my máme - náladu, pocity, vztahy, každodenní život v téhle zemi. A k nám, těmto lidem Václav Klaus mluvil. Sdílí tohle všechno s námi. Na rozdíl od Vás. A na rozdíl od Vás je prezidentem. Mluví tedy ke všem. Nejen vzdělaným, sečtělým a uvědomělým (v tom nejlepším slova smyslu). Potřebuje oslovit i ty blbečky z hospod a naodulované slepice. Sepsat intelektuální projev by mu nedělalo sebemenší problém, to snad uznáte.

A možná byste nás mohl poučit a napsat cvičně takový novoroční projev pro rok 2005. Budete mít tu výhodu, že s ním nemusíte nikde vystoupit.

Těším se na Váš projev. Příště však pište radši o tom, co opravdu znáte.

Vysvětlení Jiřího Jírovce, proč se z "ciziny" "vměšuje" do "vnitřních českých záležitostí" ZDE

O tom, jak Klausův novoroční projev vyjadřuje dnešní agresivní plebejství české společnosti ZDE
5. 1. 2005

Obří britský provozovatel mobilních telefonů Vodafone oznámil, že věnuje obětem asijské katastrofy 1 milion liber (cca 45 milionů Kč). Jenže tato firma zaznamenala v minulém roce zisk ve výši 10 miliard liber, píše Jonathan Freedland ve středečním deníku Guardian.

Asociace fotbalových klubů, jejichž roční zisk je 47 milionů liber, dal obětem asijské katastrofy 50 000 liber. Ropná firma British Petroleum poskytla 1,6 milionu liber - jenže její zisky za rok 2004 jsou 9 miliard liber. Stavební spořitelna Abbey National zaznamenala v roce 1004 zisk 1 miliardu liber, věnovala obětem asijské katastrofy 25 000 liber. Supermarket Tesco má roční zisky 1,7 miliardy liber: dal asijským obětem 100 000 liber.

Není to překvapení, píše komentátor. Je dávno známo, že komerční podniky předstírají dobročinnost, jen aby se jim dostalo publicity - nejraději předávají svůj šek charitativním organizacím v televizi - ale ve skutečnosti jsou nesmírně lakomé.

Kompletní článek v angličtině ZDE

5. 1. 2005

Demokracie je možná jen za uznání stejných práv, občanské a morální hodnoty všech lidí, bez ohledu na jejich náboženské a politické přesvědčení, pohlaví, sociální postavení a sexuální orientaci. Uznání této stejnosti v různosti nemusí být pro nábožensky přesvědčené občany lehkou záležitostí, jak jsem již ukazoval na příkladu muslimské víry.

Nový rok Viktora Juščenka
5. 1. 2005

III. Kam kráčíš, Ukrajino?

Po vítězství Viktorka Juščenka v opakovaném druhém kole prezidentských voleb nastalo uklidnění. To ale neznamená, že se vyřešily rozpory.

Opakované druhé kolo ukrajinských prezidentských voleb dopadlo podle všeobecného očekávání: Ústřední volební komise ohlásila, že oranžový opoziční kandidát Viktor Juščenko získal 51,99 % a modrý kandidát premiér Viktor Janukovyč 44,19 % z odevzdaných hlasů. Převis tak tvoří téměř 2,3 milionu hlasů. Janukovyčovy protesty proti narušení volebního zákona byly postupně zamítnuty u volební komise i u Vrchního soudu. A tak Janukovyč rezignoval na funkci premiéra. Řádné prezidentské přísaze Viktora Juščenka proto již nestojí v cestě žádná větší překážka.

Michael Marčák: Jděte s tou fanglí do háje, dědku, to není revoluce, to jsou slevy v supermarketu !
5. 1. 2005

5. 1. 2005

Christus Mansionem Benedicat

Svátek Zjevení Páně, řecky Epifaneia či theofaneia (tj. Boží zjevení), lidově zvaný "Tří králů", je na Východě původním svátkem Kristova narození. Svým obsahem téměř totožný s vánočním svátkem Narození Páně. Pod epifanií se v antice rozumělo jak viditelné zjevení božstva, tak i slavnostní příjezd panovníka, uctívaného jako božstvo, do měst jeho říše. Je možné, že volbu 6. ledna ovlivnil pohanský svátek: v Alexandrii slavili pohané v noci z 5. na 6. ledna narozeniny boha Eóna, boha času a věčnosti.

5. 1. 2005

Jiří Černý má smutnou pravdu, o tom není pochyb. Chtěl bych jen doplnit to, čeho se ve svém článku dotkl okrajově. Sexydáda není jen vánočním přehmatem ČT, ale trvale (roky!) působícím elementem z oblasti tzv. tvorby pro děti a mládež. Jak se Jiří Černý zmínil, je jednou z moderátorek pořadu Kouzelná školka, který se vysílá dopoledne a odpoledne je reprízován. Při jeho uvádění alternuje pět moderátorů, například herci Michal Nesvadba a Stanislav Zindulka.

A právě v porovnání jejich ztvárnění pořadu pro děti se jeví pravidelná extempore paní Dády jako parodie sebe sama.

5. 1. 2005
reakce na článek Jiřího Hanáka "Hlášení", Právo 3. 1. 2005

Redaktor Práva vykročil dobře do Nového roku. V článku "Hlášení" mimo jiné zaregistroval slova Stanislava Grosse "Co je dobré pro republiku, musí být dobré i pro ČSSD". Tuto vyslovenou větu pak vydává za zázrak. Ano, Jiří Hanáku, zázraky se dějí. Jen pro pořádek, stejná slova vyřkl Stanislav Gross na závěr svého projevu k členům ÚVV ČSSD dne 4. 12. 2004. Poprvé!

5. 1. 2005

K článku "Klausovy banality": Všiml jste si, jak jsou a byli poměrně oblíbení představitele českého (československého) státu, kteří se podobali Franz Josefovi, ptá se Štěpán Henzl.

Tedy, že byli prošedivělí s knírem, v zásadě pohlední a dobře oblečení, staří a arogantní. A jak jejich obliba klesala podle toho, kolika zmíněným přívlastkům nedostáli. Václav Klaus je po letech někdo, kdo tomuto image vyhovuje téměř dokonale. Napadá mě, jestli se za tím neskrývá jakýsi národní masochismus. Podle pravidla, že jeden obrázek má větší vliv než tisíc slov. Kolik lidí si přečte novoroční projev? Kolik jej poslouchá a co během projevu vnímají?

5. 1. 2005

V noci na 4. 1. byly zaznamenány u indického souostroví Andamany a Nikobary následné otřesy o síle 6 stupňů Richterovy škály, které si však nevyžádaly podle agentur a oficiálních míst žádné škody. Pravdou zůstává, že indická vláda zakázala vstup cizinců na toto souostroví. Na jednom z ostrovů je lokalizována indická vojenská základna.

4. 1. 2005

Pod palbou kritiky, že český stát zdaňuje dobročinnou pomoc pro lidi postižené katastrofou v Asii, navrhl ministr zahraničí Cyril Svoboda, že by stát mohl věnovat DPH z esemesek na humanitární účely. Podle informací serveru Novinky.cz poslali lidé přes 700 000 esemesek, což je celkem asi 14 milionů korun, a DPH z toho představuje cca 4 miliony korun.

Podle Lidových novin se zisků z dárcovských esemesek vzdal také jeden mobilní operátor, Eurotel.

Podrobnosti ZDE

4. 1. 2005
tisková zpráva

Benefiční koncert na pomoc Asii, kterou zasáhla přírodní katastrofa, se koná v neděli 9. ledna 2005 od 19 hodin ve Velkém sále pražské Lucerny. Vstupenky za 200 korun v síti Ticketpro nebo přímo v pokladně Lucerna za 220 korun. Kompletní výtěžek ze vstupného bude věnován v hotovosti přímo na místě velvyslanectví Indonésie. Záštitu nad akcí převzal primátor Hlavního města Prahy Pavel Bém.

Na koncertě vystoupí bez nároku na honorář: ANETA LANGEROVÁ, DIVOKEJ BILL, TŘI SESTRY, READY KIRKEN, ANNA K & BAND, LENKA DUSILOVÁ Benefiční koncert budou moderovat Jan Budař a Filip Rajmont. Akci pořádají Agentura HERA, Ex voto a Art Shock. Návštěvou koncertu i vy můžete přispět těm, kteří potřebují pomoc.

4. 1. 2005
Tisková zpráva Ligy lidských práv

Ve středu 5.ledna v 13.00 bude v budově Okresního soudu v Jičíně, v místnosti č.106/I.patro, pokračovat odročené hlavní líčení proti dvěma bývalým policistům - Marku Vrastilovi a Karlu Berouskovi, ve kterém Liga lidských práv zastupuje napadenou romskou rodinu.

Viktor Juščenko a jeho žena Kateryna
4. 1. 2005

Toto je podrobná zpráva o třetím kole ukrajinských voleb, které se konaly 26. 12. 2004. Vypracovala ji soukromá britská organizace British Helsinki Human Rights Group, která bývá obviňována z pravicového zaměření. Tato organizace nemá nic společného s oficiálními organizacemi na podporu lidských práv, jako je OBSE, které jsou financovány vládami.

Energická obrana BHHRG ZDE

26. prosince 2004 monitorovala British Helsinki Human Rights Group opakované prezidentské volby na Ukrajině. BHHRG dohlížela na volby v městech a vesnicích v okresech Černovcy, Chmelnicy, Ternopol a Ivano-Frankovsk.

Docházelo k častému porušování volebních předpisů a k mediální zaujatosti ve prospěch Viktora Juščenka. V projuščenkových regionech na západě Ukrajiny byla zaznamenána nepravděpodobně vysoká volební účast - ve srovnání s kritérii OBSE, vytvořenými podle prvních dvou kol voleb na východní Ukrajině. To, že více než polovinu země de facto ovládli stoupenci Viktora Juščenka, znamenalo, že prakticky nebylo možné uskutečnit svobodné a spravedlivé volby, vzhledem k tomu, že tato politická moc infikovala hlasování i zaznamenávání výsledků.

4. 1. 2005

Uprostřed zábavného novoročního televizního vysílání se na obrazovce britské televize najednou objevil obraz z jiného světa. Dvě malé africké děti brečely a snažily se navzájem se utěšovat, protože jim zemřela maminka na AIDS.

V obchodě charitativní organizace Oxfam v městě, kde bydlí komentátor George Monbiot, stála minulý týden fronta lidí, kteří chtěli přispět na oběti tsunami. V sobotu večer se v hospodě naproti sebralo 1000 liber. Zdá se tedy, usuzuje v úterním Guardianu Monbiot, že "jsme navzdory všemu nepřišli o schopnost empatie". Ale proč musí chudí a bezbranní tohoto světa čekat na charitu obyčejných občanů? Vlády mají jiné priority.

Americká vláda nyní přislíbila obětem tsunami 350 milionů dolarů, britská vláda 50 milionů liber (96 milionů dolarů). ALE: Spojené státy dosud vydaly na válku v Iráku 148 miliard dolarů a Británie 11,5 miliardy dolarů. Válka v Iráku trvá už 656 dní.

Znamená to, že peníze, které USA přislíbily věnovat obětem tsunami, se rovnají částce, kterou Spojené státy vydají na válku v Iráku během jednoho a půl dne, upozorňuje autor.

Kompletní text v angličtině ZDE

4. 1. 2005

Na určitých detailech je patrný způsob, jak odlišně může být vykonávána vysoká, dokonce nejvyšší státní funkce. A pokud ty kořeny, které z toho trčí, nejsou jen hluchými odnožemi, vypadá to jako veliký kulturní rozdíl.

Tři poslední američtí prezidenti , co na tom, že syn, otec a Clinton svatý, se sešli v Bílém domě, aby vyzvali Američany k pomoci oblastem postiženým nedávnou přírodní katastrofou. Vypadá to jako běžná věc, ale pokud se podíváme více pod nohy, tak třeba v ČR jsou prezidenti klidní a spokojení.

Dokáže si někdo představit, že by se na Pražském hradě sešly spontánně naše poslední žijící prezidentské exempláře a dohodly se na podobném prohlášení? To vypadá velmi nereálně, až bych řekl fantaskně.

4. 1. 2005

Civilizace je neuróza, řekl kdysi veliký prorok moderní éry, a když se člověk dnes rozhlédne kolem sebe, nezbývá mu než přitakat. Literatura a literární věda jsou výkladními skříněmi této diagnózy. Kdysi, ještě tak někdy v Goethově době, býval básníkem ten, kdo věděl již tolik, že to, o čem by šlo napsat román, shrnul do jednoho verše. Dnes stačí být nesrozumitelný, vrazit tam pár pocitů, nonsensů, absurdity, zahustit depresí a jste básník. Znáte to.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

6. 12. 2004

V listopadu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 8550 Kč, zadavatelé reklamy nám zaplatili 2400 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

28. 12. 2004

Předsednictvo OSBL svolává valnou hromadu na 8. 1. 19:30 do sklepních prostor restaurace Hybernia, Praha 1, Hybernská 7.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 A který Bůh je vinen? Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 Rok 2004 na Slovensku -- nezáujem o veci verejné Ľubomír  Andrassy
4. 1. 2005 Poslanci, platy a bída české žurnalistiky Stanislav  Křeček
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Británie: Konečně vstoupil v platnost Zákon o přístupu k informacím Jan  Čulík
4. 1. 2005 Klausovy banality Jan  Čulík

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   
2. 1. 2005 Pomoc obyčejným lidem Jan  Zeman

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   
14. 12. 2004 Vývoj na Ukrajině je podivný...   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"   
18. 10. 2004 "Hrozba organizovaného terorismu je mýtus, kteří vytvářejí politikové"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2005 Nařídil mučení muslimských vězňů George Bush? Mojmír  Babáček
28. 12. 2004 Američané chtějí zaručit vládní posty sunnitům   
28. 12. 2004 Irák: Hlavní sunnitská politická strana se nezúčastní lednových voleb   
27. 12. 2004 Americký stratég: "USA bojují v Iráku proti lidovému povstání"   
23. 12. 2004 "Ticho, nebo na vás zavolám demokracii!"   
23. 12. 2004 Irák: Přestřelky narušují návrat občanů do města Fallúdža   
22. 12. 2004 Agenti FBI si opakovaně stěžovali na mučení vězňů v Iráku i v zálivu Guantánamo   
15. 12. 2004 Británie musí vyšetřit smrt iráckého civilisty   
11. 12. 2004 Americký voják, který zabil Iráčana, odsouzen na tři roky   
9. 12. 2004 Američtí konzervativci útočí na generálního tajemníka OSN   

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák
19. 11. 2004 Jeden pohled zleva Jiří  Dolejš
19. 11. 2004 Naďalej polojasno Peter  Greguš
19. 11. 2004 15 let ekonomické transformace v České republice   
19. 11. 2004 Rozpaky nad rozostřenou spravedlností Petr  Blažek
18. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 12. 2004 Vánoční nadělení pro české školství Radek  Sárközi
27. 12. 2004 Kde je problém v českém školství? Jan  Sládek
20. 12. 2004 Vědění světa bude k dispozici na internetu   
20. 12. 2004 Nečtou-li děti, může za to učitel Milan  Štěpita
17. 12. 2004 Metafora trhu ve vzdělávání aneb konec bohemistiky za kanálem? Dominik  Lukeš
17. 12. 2004 Děti nečtou Josef  Vít
16. 12. 2004 Ohrožená výspa české kultury Jan  Čulík
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
13. 12. 2004 Bohemistika, slovakistika jsou vlivnými vyslanci ČR i Slovenska - přežijí v zahraničí? Tim  Beasley-Murray

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   
28. 11. 2004 Zpravodajství BBC propustí 350 zaměstnanců   
24. 11. 2004 Když mediální podnikatel, který tvrdil, že není lobbista, vysvětlí, co "není" lobbismus a prozradí tím současně, co to vlastně provádí Štěpán  Kotrba
19. 11. 2004 Ohlédnutí o rok a čtvrt zpět: BBC plnila svou veřejnoprávní roli výborně Jan  Čulík
5. 11. 2004 Ve sněmovně prošlo zvýšení celoplošnosti - pokrytí signálu ČT ze 70 na 95% Štěpán  Kotrba

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban
22. 12. 2004 Světské Vánoce a modré banány Václav  Beneš
21. 12. 2004 Gayové a nedorozumění Milan  Valach
20. 12. 2004 Homosexuální lobby? Jaroslav  Zvěřina
19. 12. 2004 Bush chce zakázat drama s možným homosexuálním obsahem   
17. 12. 2004 Gayové a banány Fabiano  Golgo
16. 12. 2004 Marek Benda: "Ve světě je homosexuální lobby zvýhodňována pod tlakem liberálů a médií" Pavel  Mareš
12. 11. 2004 9. listopad 2004: Občanské partnerství osob stejného pohlaví schváleno v Británii Benny  Rees

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka