29. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 3. 2004

Vedení Brna se rozhodlo pro rázný řez do dopravní struktury města. Hlavní železniční nádraží, které je již po desítky let uprostřed města, by mělo být přesunuto asi o 800 metrů na jih, až za současné autobusové nádraží Zvonařka. Vládnoucí koalice na brněnské radnici tím prokázala odvahu k přijetí zásadních rozhodnutí.

Sloupek

Motto:

Co říct o národě, kde se rozvoj společnosti a kultury dělá přijímáním zákonů? Podle mého soudu toto: Neuměli si zvolit, nebo neměli koho ze svého středu vybrat do parlamentu takového, kdo by uměl rozlišit, že zákonem se ustaluje, petrifikuje, aby něco běželo tak, jak se to mezi lidmi dobře zavedlo. V zákoně by mohlo stát, že žádná vláda ani parlament, pokud se předem nepostará o dobré vyjasnění záměru a o veřejně kontrolovatelnou a účinnou strategii zavádění, nesmí nic zavádět. Příště budeme mít zákon, že kde je Mattoni, tam je život? Je to zneužití moci.

Výše uvedená slova napsal Ondřej Hausenblas v Britských listech 10. března 2004 v reakci na to, že parlament odhlasoval nesmyslný "zákon", kterak se Eduard Beneš zasloužil o stát. Zdá se, že jsou poslanci o hodně víc opojeni mocí, než myslí. Neuplynul ani měsíc a máme tady nařízení, včleněné do zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, že moderátoři v licencovaných médiích musí mluvit spisovně.

Je zjevné, že poslanci netuší, o čem je řeč. A také je zjevné, jak o tom psal nedávno v Britských listech Štefan Švec, že se budou z neznalosti postihovat jen případná sprostá slova, anebo některé obecné koncovky přídavných a podstatných jmen. Komické je, že kdyby se měl nový paragraf brát vážně, mimo zákon by bylo zřejmě rázem postaveno skoro celé zpravodajství České televize i televize Nova: je totiž značně sporné, zda výslovnost mnoha reportérů obou těchto stanic vůbec odpovídá spisovné ortoepické normě českého jazyka.

Poslankyně Levá, která s nařízením mluvit v rádiu a v televizi "spisovně" přišla, zcela zjevně nerozumí tomu, o čem mluví. V médiích totiž, jako v celé společnosti, se užívá nejrůznějších jazykových stylů a rejstříků. Levá měla od médií požadovat rozrůzněnost, nikoliv - proboha - spisovnost. Sdělovací prostředky jsou ve společnosti různé a plní nejrůznější, rozmanité funkce. Předepisovat spisovnost všem z nich je velmi podobné tomu, když v padesátých letech socialističtí realisté zakazovali literátům jazykový a stylistický experiment a nutili spisovatele, aby psali "jiráskovsky" - pokleslou formou sentimentálního románu, blízkého vyjadřování české buržoazie z konce devatenáctého století.

Tak, jako nelze zakázat užívání nejrůznějších stylů v literatuře (tedy - zakázat to lze, ale ten, kdo se o to pokusí, ze sebe udělá pitomce), nelze zakázat ani užívání nejrůznějších stylů v médiích. Poslankyně Levá má pravdu (pokud toto má skutečně na mysli), že by asi zpravodajství v médiích mělo být prezentováno nepříznakovou, vzdělanou jazykovou formou. Diskžokej, který uvádí hudební pořady pro mladé lidi, však přece musí mít právo svobodně užívat neformálního jazykového stylu, i obecné češtiny - toho jazyka, jakým mladí lidé mezi sebou hovoří - jinak ze sebe také udělá blbce. Hudební pořad na stanici pro mládež je svým způsobem ekvivalentem poezie - té také nebudeme předpisovat, jaká slova nesmí užívat!

Paní poslankyně Levá se spetla - měla usilovat o jazykovou rozrůzněnost v médiích, nikoliv o spisovnost. Měla by požadovat, aby každé elektronické médium užívalo takového jazykového stylu, který je vhodný pro daný způsob komunikace. Jenže, proboha, dá se tohle naoktrojovat zákonem?

Tím se nutně vracím k citátu z Ondřeje Hausenblase v záhlaví tohoto článku: "Co říct o národě, kde se rozvoj společnosti a kultury dělá přijímáním zákonů?" a nemohu než opakovat, že se poslankyni Levé a jejím kolegům ve sněmovně, kteří její návrh přijali, moc jaksi vrazila do hlavy a zaslepila je při racionálním uvažování.

V této souvislosti vítám literární texty Štefana Švece, který právem protestuje proti omezování stylistické rozrůzněnosti českého jazyka a dělá to záměrně provokativně a ironicky prostřednictvím nejrůznějších nespisovných výrazů. Poznamenává, kontroverzně: Nadávky jsou jednou z nejkrásnějších součástí jazyka. Je jich plná současná literatura. Publicistika je snad něco horšího?

Rozumím jeho protestu proti snahám zglajchšaltovat jazyk. Samozřejmě, že i současná česká média dělají obdobnou chybu jako poslankyně Levá, proviňují se totiž stereotypizací. Proti tomu by snad poslanci měli bojovat - těžko však schvalováním zákonů.

29. 3. 2004

Ekonomika, morálka a možnosti politiky

S redaktory Die Zeit, ve vydání z 18. 3. 2004 diskutovali Horst Köhler a Helmut Schmidt

Horst Köhler CDU / *1943, Skierbieszow, Polsko, vyrostl v Ludwigsburgu, Baden-Würtemberg / politika, bankovnictví, EBRD, od roku 2000 jeden z ředitelů IMF, Mezinárodního měnového fondu, pak president, v té funkci se mu podařilo prosadit změny politiky IMF v zájmu dříve IMF "postižených" zemí, nedávno z IMF odešel aby kandidoval na spolkového prezidenta v květnu 2004

Helmut Schmidt SPD / *1918, Hamburg / bývalý spolkový kancléř, bývalý spolkový ministr financí, předtím hospodářství a financí, předtím obrany, od roku 1983 spoluvydavatel týdeníku Die Zeit -- klíčovou poválečnou spoluzakladatelkou Die Zeit a jeho spoluvydavatelkou až do své smrti v roce 2002 byla hraběnka Marion Dönhoff, *1909, zámek Friedrichstein, Východního Prusko, jedna z vynikajících žurnalistek poválečného Německa, autorka mnoha knih, angažující se pro aktivní politiku v zájmu a ve prospěch lidí východní Evropy.

Rozhovor moderovali Wilfried Herz a Josef Joffe, zaznamenal Josef Hrycyk. Na požádání redakce Britských listů přeložil, shrnutí a poznámky napal Vladimír Rott.

29. 3. 2004

Při svých nynějších cestách mezi českými univerzitami jezdím v pondělí autobusem z Prahy do Brna. Používám nový spoj společnosti Student Agency, která na lince Praha - Brno provozuje moderní západní autobusy a hraje si při cestě na letadlo: o cestující se během jízdy stará hosteska, která jim nabízí různé bezplatné služby, jako například teplé nápoje zdarma. Jsem zvědav, jak dlouho to bude fungovat. Při první jízdě, kterou jsem absolvoval, před třemi týdny, byl k dispozici plný sortiment teplých nápojů. Při druhé jízdě se hosteska cestujícím omlouvala, že k dispozici tentokrát není čokoláda. A při třetí jízdě byl oznámeno, že teplé nápoje tentokrát nebudou, protože se v autobuse rozbil kávovar. :) Hosteska namísto toho cestujícím nabídla studené nápoje, které si, jak pravila, cestující mohou koupit. Že by jim je mohla náhradou nabídnout zadarmo - což by bylo normální reakcí u každé normální západní firmy - ji nenapadlo, anebo k tomu neměla pravomoci? S jedním britským podnikatelem jsme přemýšleli proč.

29. 3. 2004

Francouzští voliči uštědřili ve francouzských regionálních volbách facku pravostředovému prezidentskému Svazu lidového hnutí UMP prezidenta Jacquese Chiraca. Extrémní pravice Front National ztrácí vzhledem k novému volebnímu systému polovinu svých zastupitelů. V oblasti Auvergne prohrál dokonce i bývalý prezident Valéry Giscard d'Estaing proti levicovému kandidátovi Pierre-Joël Bonté.

Šíří se spekulace, že bude francouzský prezident Jean-Pierre Raffarin odvolán. Socialisté a jejich spojenci získali 50 procent hlasů v druhém kolem hlasování; Chirakova vládní strana pravého středu dostala jen 36,9 procent hlasů při volební účasti, dosahující 65,5 procenta. Nesouhlas s jejich politikou vyjádřili voliči zcela jasně a jednoznačně: levice ovládne 21 ze 23 krajů, v nichž jsou výsledky už známé, potvrdil v neděli večer oficiálně ministr vnitra Nicolas Sarkozy. V zámořském departementu Réunion v Indickém oceánu zvítězila rovněž levice. V 17 krajích ubrala pravicovému táboru hlasy jako třetí síla krajně pravicová Národní fronta Jeana-Marie Le Pena. Celkově Le Penova strana nezaznamenala viditelný nárůst sympatií. V rukou pravice tak zůstane pozue kraj Alsasko, přišla ale i o Paříž (Ile-de-France).

Francouzští voliči jsou rozhněváni vysokou nezaměstnaností, stagnujícím hospodářstvím a nepopulárními reformami veřejného sektoru. Nutnost změn přiznal i premiér Raffarin. V první reakci na výsledky krajských voleb ale zdůraznil, že reforma ekonomiky musí pokračovat, protože je nutná. "Naše politika ale musí být účinnější a lepší a musejí v ní být provedeny určité změny," řekl však novinářům v Paříži.

Podrobnosti v angličtině YAHOO BBC
29. 3. 2004

V nadcházejícím týdnu budou zveřejněny v Británii první zákony, které poskytnou homosexuálním dvojicím právo vstoupit do "manželského svazku". Britská vláda konstatuje, že všechny dvojice, kteří přislíbí, že budou dodržovat trvalý partnerský svazek, mají mít stejná práva, bez ohledu na jejich pohlavní orientaci. "Jde o rovnost občanů," konstatoval jeden vládní zdroj. "Není to žádná zvláštní protekce - budou muset uzavřít trvalý svazek a přijmout s tím veškerou odpovědnost."

29. 3. 2004

Čelní novináři z televize BBC hrozí, že přestanou vysílat své pořady, pokud bude pokračovat interní vyšetřování týkající se zprávy lorda Huttona. Soudce lord Hutton nedávno ostře kritizoval BBC za to, že odvysílala v květnu 2003 reportáž rozhlasového reportéra Andrewa Gilligana, založenou na informacích od britského vládního zbrojního experta dr. Davida Kellyho. Reportáž tvrdila, že britská vláda nepřípustně zdramatizovala svou oficiální zprávu o Iráku. David Kelly byl posléze nalezen mrtvý. V současnosti probíhá v BBC interní vyšetřování týkající se odvysílání Gilliganovy reportáže, avšak vyšetřovaným osobám není sdělováno, proč jsou vyšetřováni ani jaká je kritika vedení. Čelní novináři v BBC hrozí. že na protest proti tomuto vyšetřování přestanou vysílat.

29. 3. 2004
Alexandra Virgová

Chtěla bych mít hodně dětí. Děti jsou Božím požehnáním, zvláště, pokud je jich více, nežli čtyři. V pátek zrána začali totiž poslanci silničním zákonem. Debata se rozpoutala veliká. Lidovci řešili problém dětských sedaček -- jak se vejdou do auta čtyři děti, když budou muset mít všechny dětské sedačky. Josef Lux měl totiž dětí tolik, že si musel koupit dodávku. Mně by se dodávka hodila také. Ale čtyři děti jsem ještě neporodila. Panně Marii také stačilo jen jedno... A já jsem také panna. No, nevím, můj milý deníčku, ale myslím si, že s řešením problému, jestli se vejdou do auta čtyři dětské sedačky, mohou mít těžkou hlavu fakt jen lidovečtí poslanci, bojující proti interrupcím. Nikdo jiný by tolik dětí ani neuživil. Lidovci na to mají své metody.

29. 3. 2004

Docela podstatnou mediální pozornost vyvolal ještě před tím, než šel do kin, nový film F. A. Brabce Bolero. Je to totiž pokus o detektivku, který - kontroverzně - vychází z "motivů" skutečné vraždy (došlo k ní v Bratislavě v roce 1976) - a tak ten tragický případ voayeristicky a vlastně paraziticky zneužívá k vlastní reklamě. (Těžko pomůže ohrazení, včleněné formou titulku před film poté, co se postižení ozvali, že vlastně film se skutečným příběhem příliš mnoho společného nemá - je zjevné, že z něho vychází a svou stylizací nutně postiženým osobám musí způsobovat bolest. Měl tohle F. A. Brabec zapotřebí?) Kritikové vesměs považují Brabcův nový film za dost slabý. Nebyl bych na něho tak přísný jako oni - málokdo si však povšiml jiné, velmi znepokojující skutečnosti, která možná český film obecně časem zlikviduje.

Dokončete práci a zabijte Arafata
29. 3. 2004
Z www.albawaba.com z arabštiny přeložila Jana Malá
Na snímku izraelští kolonisté oslavují zavraždění šejcha Jassina whisky a transparentem s textem "Dokončete práci a zabijte Arafata"

Ahmed Jasin se narodil v roce 1938 ve vesnici Joura v okrese Majdal na jihu pásma Gazy. Jeho rodina se po roce 1948 uchýlila do města Gazy. V mládí se mu při sportování stal úraz, po kterém naprosto ochrnul. Stal se učitelem arabského jazyka a islámské výchovy, potom vedl bohoslužby a učil v mešitě v Gaze. V době okupace se stal nejslavnějším kazatelem pro jeho přesvědčivou výmluvnost a vytrvalost v zastávání se práva. Byl prezidentem islámské společnosti v Gaze.

29. 3. 2004
rozhovor Radka Pešouta se Štěpánem Kotrbou

O Českém rozhlase, o "Šestce", o neexistující veřejnoprávní stanici pro mladé, o české digitalizaci, o volbě, ale i o možném střetu zájmů a vlastním názoru. RadioTV si povídalo s novým členem Rady Českého rozhlasu a redaktorem Britských listů.

29. 3. 2004

Dovolím si reagovať na tento článok.

Singapur je rozhodne zaujímavou lokalitou. Lokalitou, ktorú nejde pochopiť behom chvíle, lokalitou, pod kožu ktorej dostať sa vyžaduje dávku trpezlivosti a hlavne času. Pre Európana príliš neznalého pomerov inde vo svete to platí dvojnásob. Ten by preto pri vynášaní súdov o singapurskom živote (citujem: "Nejistota ... a stresová atmosféra činí obecně život zde daleko horším než v ČR..." (odst.9, posl. veta)) mal byť opatrnejší vo vynášaní súdov.

Uveďme si niekoľko vecí na pravú mieru, nech láskavý čitateľ nepríde o všetky ilúzie.

29. 3. 2004

Náš piatkový komentár o ušľachtilo znejúcich, no v slovenskej politickej realite takmer beznádejných snahách sympatickej Zuzany Martinákovej, má nepredvídané pokračovanie. Stala sa na sobotnom zakladajúcom sneme zmieneného Slobodného fóra, o jeden jediný hlas šéfkou tejto strany "Dzurindových odídencov". Z nedostatku lepších aktuálnych tém sa tomu médiá venovali omnoho obsiahlejšie, než si udalosť ako taká zaslúži.

29. 3. 2004

Místo Romů měli být cílovou skupinou potřební

Snížení dávek na Slovensku bylo provázeno vlnou rabování a "protestů". Po vlně mediálního šílenství se vše uklidňuje. Podle některých prý jen dočasně. Za této situace se rozjela sbírka na pomoc slovenským Romům, kterou já nazývám rasistickou.

26. 3. 2004

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém 7. zasedání ve dnech 23. až 25. března 2004, které se konalo jako výjezdní zasedání v Ostravě se mimo jiné zabývala podnětem na vysílání seriálu Třicet případů majora Zemana a neshledala porušení zákona č. 231/2001 Sb. Se stejným výsledkem projednala podnět, týkající se diskusního pořadu Nedělní partie s Ludvíkem Zifčákem na TV Prima. Neshledala porušení zákona ze strany provozovatele.

Rada byla v průběhu jednání přijata hejtmanem Moravskoslezského kraje Evženem Tošenovským (ODS), s nímž diskutovala zejména o možnostech, které pluralitě vysílání přinese digitalizace a o působení elektronických médií v regionu.

26. 3. 2004
Jindra Vavruška
polemika s článkem Tomáše Stýbla Je správné, aby zaměstnanci stěží živořili?

Ostatně o situaci nekvalifikovaně pracujících v hypermarketech a jinde už toho bylo i v Britských listech mnoho napsáno. Svoboda stěžovat si na lampárně těmto lidem moc nepomůže.

Myslím, že tak trochu se zapomíná na to, že tito lidé mají i svobodu nevstupovat do pracovního poměru, ve kterém je jejich práce podle jejich vlastního názoru nedostatečně ohodnocena. Totéž platí pro podmínky na pracovišti (nemožnost zajít si kdykoliv na záchod apod.), protože o těchto podmínkách se všeobecně ví, takže komu vadí toto omezení, neměl by do takového zaměstnání vůbec vstupovat.

26. 3. 2004
Jindra Vavruška

Nedávno jsem byl nucen koupit novou pračku, protože ta stará začala téct. Naneštěstí se předchozí kvartál příliš nevyvedl, prémie nebyly téměř žádné, takže jsem musel hledat nějaký levný přístroj, který by splnil alespoň minimální požadavky. Díky internetu se mi nakonec podařilo najít obchod, kde byl vybraný typ pračky nejlevnější. A protože vynikající služby tohoto obchodu zahrnovaly i montáž, ušetřil jsem trochu času, který jsem věnoval úvaze, na kolik peněz nás ta krásná nová pračka vlastně přišla.

26. 3. 2004

Seminář s tímto názvem se koná dne 29.3. 2004 od 13:00 do 15:00 hodin na Právnické fakultě UK, náměstí Curieových 7, Praha 1, v místnosti č. 38 (napravo ve vstupní hale fakulty).

Na semináři vystoupí prof. Pavel Šturma ( PF UK, Legislativní rada vlády), doc. Vladimír Mikule ( PF UK, Legislativní rada vlády), Luboš Majerčík ( Amnesty International), JUDr. Stanislav Křeček ( Poslanecká sněmovna, Ústavně právní výbor) a JUDr. Jiří Pospíšil ( Poslanecká sněmovna, Ústavně právní výbor).

26. 3. 2004

Reakce na tuto reakci.

Pane Vavruško, cílem mého příspěvku do diskuse o stavu svobody v ČR bylo především upozornit na skutečnost, že pod tímto termínem si různí lidé představují různé věci, že svoboda volit sama o sobe ještě nevytváří demokracii, a že svoboda člověka je dána také jeho vnitřní psychickou svobodou, schopností samostatně myslet, která je v procesu McDonaldizace planety za bezmocného přihlížení vzdělávacích systému cíleně otupována.

26. 3. 2004
Loňská agrese Spojených států a jejich spojenců proti Iráku a pokračující okupace této země má jistě řadu aspektů. Jestliže se na ni podíváme z širší perspektivy, může nám pomoci pochopit povahu probíhající globalizace.
25. 3. 2004

Bohumil Hrabal by se asi v hrobě obracel, kdyby zjistil, že Česká televize chce uctít jeho nedožité devadesátiny v sobotu 27. března vysíláním nepříliš povedeného filmu Dušana Kleina z roku 1993 Andělské oči (proč vybrali z celé řady filmů, natočených podle Hrabalova díla, zrovna tento špatný film?) a zejména, kdyby si přečetl formulaci tiskového prohlášení ČT, která Hrabala, snad největšího českého spisovatele druhé poloviny dvacátého století, redukuje na autora produkujícího prózy vyznačující se "laskavým humorem". Všichni odborníci na českou literaturu, které jsem s tímto hodnocením seznámil, se poněkud otřásli. O "laskavý humor" totiž vůbec nejde.

25. 3. 2004

To už bylo měsíc po válce, už bylo veselo a zrály třešně a tam, jak jsem bydlel, tak přijeli vojáci Rudé armády a dostali chuť na třešně, a vyvrátili plot, jak byli zvyklí z války, lámali celé větve... a jedli a smáli se... a přišel majitel, jeden malíř, a ten vysvětloval, co mu to dalo za práci, než tyhle třešně vypěstoval, mluvil s nima rusky, a kreslil do písku, jak roste takovej strom, a vojáci přestali jíst a skoro se rozplakali, a říkali o sobě, že jsou děsnej dobytek, když mohli tak krásný stromy zničit... ale profesor kreslení a malování je těšil, že už se to napravit nedá, tady ale že mají štafle, ať si natrhají třešní, kolik chtějí, a ať přijdou zejtra zas... A oni, než odešli, tak slíbili, že se malíři bohatě odmění... a za čtrnáct dní přišel jeden z nich a smál se a dal mu něco zabalený do novin... a smál se a odejel na koni. A malíř, když to tam ve slunci rozbalil, ty noviny, tak tam byly zakrvácený uši s briliantovými náušnicemi, ženský uši, poklad, protože těch uší bylo šest...

Bohumil Hrabal, Svatby v domě, 1986

K výročí nedožitých devadesátých narozenin Bohumila Hrabala v sobotu 28.3 2004:

26. 3. 2004

Poznámky k automobilismu a k připravovanému "Městskému okruhu" v Praze

Po řadu let se zabývám velkými dopravními stavbami v Praze i mimo ni. Zde je malé zobecnění mých četných zkušeností.

26. 3. 2004

Politika KDU-ČSL představuje pro průměrného člověka mé generace (třicátníci) vskutku bizarní představení. Jsem věřící člověk, hlásím se ke křesťanství, dokonce k tradici starého katolicismu, tedy katolicismu z doby před Čtvrtým lateránským koncilem, kterou dnes zastávají starokatolické církve. Nedovedu však pochopit, proč by neměl existovat institut registrovaného partnerství (starokatolické církve v něktetých zemích homosexuálním párům žehnají v kostelích!), nechápu, co je to ta tradiční rodina (jestli je to rodina z dob feudalismu nebo z dob bezprávnosti žen a dětí?) -- a už vůbec nerozumím tomu, proč by marihuana měla být nelegální, natož postavená naroveň heroinu.

25. 3. 2004

Poznámka úvodem: tento článek jsem napsal před rokem a odložil stranou, protože mi přišel neaktuální. K jeho publikaci mě přiměla diskuse na Neviditelném Psovi o kupónové privatizaci, kdy jsem si uvědomil, že její hodnocení je značně nepřesné.

14. 3. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 nám čtenáři rychle poskytli finanční prostředky na koupi nového serveru. Zakoupili a instalovali jsme toto zařízení: Taft SRCS14 L, server Board SE7505VB2, 533 MHz, WD2000JD - 2 kusy, Forton 460W, XEON 2,8 GHz/512k, 533BOX - 2 kusy, WD740GD - 2 kusy, server DDR 512MB PC2100 ECC reg. LP - 4 kusy, Hudson II SC5100, Rocket RAID 160, WD2000JD - 4 kusy. Celkem zařízení stálo 100 409,80 Kč, s DPH 122 500,00 Kč, fakturu uhradíme dodavateli v nadcházejících dnech.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček zadarmo postupně zprovozňuje dosud nefunkční části časopisu. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

V únoru 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 7456,84 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2004 Jak říkala ta těhotná, jsem v naději...   
29. 3. 2004 O zneužití moci: Zákonné nařízení mluvit v médiích spisovně je paskvil Jan  Čulík
29. 3. 2004 Brno, město netušených možností Milan  Valach
29. 3. 2004 Život Ahmeda Jasina, zakladatele islámského hnutí odporu Hamás   
29. 3. 2004 Klady a zápory Singapuru František  Décsi
29. 3. 2004 Podnikání "Czech style" Jan  Čulík
29. 3. 2004 Brabcovo Bolero: Špatný film? Jan  Čulík
29. 3. 2004 "Osvobodit Německo od pesimismu"   
26. 3. 2004 Zvítězí v Praze automobily? Petr  Kužvart
26. 3. 2004 Lidovci míří klidně do hrobu Boris  Cvek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2004 Byl Bohumil Hrabal tvůrcem "laskavého humoru"? Jan  Čulík
25. 3. 2004 "Laskavý humor" Bohumila Hrabala Jan  Čulík
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf
13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XII. Alexandra  Virgová
26. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XI. Alexandra  Virgová
25. 3. 2004 Deníček sněmovní panny X. Alexandra  Virgová
24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová
10. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VIII. Alexandra  Virgová
3. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VII. Alexandra  Virgová
28. 2. 2004 Deníček sněmovní panny VI. Alexandra  Virgová
27. 2. 2004 Deníček sněmovní panny V. Alexandra  Virgová
26. 2. 2004 Deníček sněmovní panny IV. Alexandra  Virgová
25. 2. 2004 Deníček sněmovní panny III. Alexandra  Virgová

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 3. 2004 Válka jako pokračování globalizace jinými prostředky Jan  Keller
25. 3. 2004 Americká vláda jako oběť ideologické zaslepenosti   
24. 3. 2004 Válka nezmenšila nebezpečí terorismu, nýbrž je naopak zvětšila Milan  Opočenský
24. 3. 2004 11. září: šokující důkazy o tajných ujednáních, promrhaných příležitostech a tragických chybách   
23. 3. 2004 Američtí činitelé začínají svědčit při vyšetřování 11. září   
22. 3. 2004 Stažení španělských vojáků z Iráku bylo nepochybně cílem Al-Kajdy Marino  Radačič
22. 3. 2004 Historie odsoudí Bushe a Blaira za ilegální válku   
19. 3. 2004 Do země sedmitisícovek, kde devítky nestačí Karel  Dolejší
19. 3. 2004 Španělé neměli lepší východisko pro snížení svého ohrožení než říci NE Iráku Tomáš  Gawron
19. 3. 2004 Američané: "Žádné vězně jsme nemučili"   

Zelení RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2004 Co na novou demokracii říká internet Antonín  Slejška
15. 3. 2004 Demokracii zelenou viděti... Karel  Dolejší
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší
5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2004 Hrozí kvůli případu Kelly stávka v BBC?   
26. 3. 2004 Dno možností televizní rady Štěpán  Kotrba
26. 3. 2004 Dno schopností bohemistiky Štěpán  Kotrba
25. 3. 2004 Byl Bohumil Hrabal tvůrcem "laskavého humoru"? Jan  Čulík
23. 3. 2004 Pokud má rozhlas obstát v nastupující éře digitalizace... Jan  Punčochář
22. 3. 2004 Český rozhlas, dlouhá vlna a odpovědnost odpovědných Štěpán  Kotrba
19. 3. 2004 ČT,BBC, David Elstein a koncesionářské poplatky   
11. 3. 2004 Hospodaření ČT je transparentní   
11. 3. 2004 Film Johna Simpsona o tom, jak Američané zaútočili na tým BBC v Iráku, dostal významnou cenu   
2. 3. 2004 Čulík pohlédl do zrcadla Ivan  Jemelka

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2004 Británie: Homosexuálové získávají plná "manželská" práva   
25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík
17. 2. 2004 Odvaha k lásce Martin  Škabraha
19. 1. 2004 Stávající volební období je šancí pro partnerské soužití osob téhož pohlaví Andrea  Cerqueirová
5. 11. 2003 Festival MEZIPATRA 2003   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger

Školství RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2004 Jak přimět studenty k (inter)aktivitě Jan  Čulík
24. 3. 2004 Učení by mělo být zábavou Hynek  Hanke
22. 3. 2004 Týden neklidu 29.3. - 2.4. 2004   
19. 3. 2004 Situace studentů na středních školách aneb jak je to s agresivitou? Lukáš  Rychlík
10. 3. 2004 Zákon není kadidlo Ondřej  Hausenblas
9. 3. 2004 Nedělejte ze studentů motorové myši na fakta   
12. 2. 2004 O tragické situaci českého školství? Miroslav  Rafaj
11. 2. 2004 Vzdělání a nezaměstnanost Miroslav Václav Steiner
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová
8. 3. 2004 Jen jeden den žen, prosím Anna  Čurdová
4. 3. 2004 Stop násilí na ženách   
1. 3. 2004 Zdroj sexuálního vzrušení žen je v mozku   
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
9. 2. 2004 Misogynní rezoluce irácké Vládní rady je odsouzena k neúspěchu   
20. 1. 2004 Jak bít manželku   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo