11. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 3. 2004

V sérii bombových atentátů, z nichž španělská vláda obviňuje baskickou separatistickou organizaci Eta, zahynulo při dopravní špičce na madridských železničních nádražích vícenež 190 osob a 1240 jich bylo zraněno.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

11. 3. 2004

Obvodní lékaři v hrabství Gloucestershire nabízejí svým pacientům odměnu ve výši 20 liber (900 Kč) z vlastní kapsy, pokud přestanou alespoň na měsíc kouřit.

Ve středu byl v Británii No Smoking Day, Den proti kouření.

Téměř 5000 lidských životů ročně by se zachránilo, kdyby byl zaveden zákaz kouření ve veřejných místnostech, argumentovali ve středu britští aktivisté vystupující proti kouření. Je to více lidí, než kolik jich ročně zemře na britských silnicích.

11. 3. 2004

"Kam bych mohl jít a žádat Američany o odškodnění. Nikdo se se mnou bavit nebude. Když jsem tam byl, řekl jsem jim, že by mi měli dát peníze za to auto, o které jsem přišel. Ale oni mi řekli: zapomeň na svá práva a buď rád, že tě propouštíme."

Rozhlas BBC vysílal ve středu v podvečer rozhovor s jedním z afghánských "teroristů", který byl loni ke konci roku propuštěn z tábora v zálivu Guantánamo.

11. 3. 2004

Detektivové z britské jednotky proti terorismu vyslýchají čtyři z pěti Britů, kteří byli v úterý propuštěni z amerického internačního tábora v zálivu Guantánamo na Kubě. Pátý z nich, Jamal Udeen, byl po příletu do Británie propuštěn na svobodu a na tajném místě v Británii se shledal se svými rodinnými příslušníky.

11. 3. 2004

Nová zpráva, zveřejněna v USA, konstatuje, že se obezita stává nejčastější příčinou smrti amerických občanů, jíž bylo předem možno zabránit.

10. 3. 2004

Česká spořitelna pod rakouským majitelem a americkým ředitelem opět změnila obchodní podmínky. Upozorňuje na to Sdružení na obranu spotřebitelů. Tentokrát jde o podmínky u Penzijního fondu ČS, pro který snažila získat klienty prémií pro pozůstalé pojištěnců v případě jejich úmrtí. Dodatečně však ČS doplnila podmínku, která mnohým získání prémie znemožňuje.

Opakuje se tak situace s účty v režimu Sporostudent, kdy banka odmítala vyplatit slíbenou mimořádnou prémii studentům. V obou případech jde o základní částku deset tisíc korun.

11. 3. 2004

Tisková zpráva

Zveme Vás na naši mimořádnou tiskovou konferenci v pátek 12. března od 11 hodin v Praze, Národní 26, v prvním poschodí Galerie "Louvre" o jednání mluvčích Štrasburského výboru s komisařem Rady Evropy pro lidská práva panem Alvarem Gil-Roblesem a o podvodech některých úředníků Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Štrasburský výbor
Dalibor Pech
mluvčí

We invite you to our extraordinary press conference on Friday, March 12, 11 a.m., in Prague, Narodni tr. 26, Galerie "Louvre", 2nd floor, about meeting of the Strasbourg Committee with the Commissioner for Human Rights of the Council of Europe Mr. Alvaro Gil-Robles and about irregularitties a some officials at the European Court of Human Rights in Strasbourg.

STRASBOURG COMMITTEE
Dalibor Pech
Spokesman

10. 3. 2004

Tisková konference

Dovolujeme si Vás pozvat na tiskovou konferenci s předsedajícím Koalice pro mezinárodní trestní soud (Coalition for the International Criminal Court -- CICC) panem Williamem Pacem, pořádanou ve čtvrtek, 11. března 2004 v 10 hodin. Tisková konference se uskuteční v prostorech nadace Open Society Fund v Praze, Seifertova ulice č. 47.

10. 3. 2004

Tisková zpráva Ligy lidských práv -- 10. 3. 2004

Mezinárodní federace lidských práv (FIDH) na svém 35. kongresu v ekvádorském Quitu jednomyslně rozhodla o přijetí Ligy lidských práv za svého člena. FIDH je nejstarší mezinárodní organizací na ochranu lidských práv na světě založenou roku 1922 v Paříži. Sdružuje 142 organizací ze všech kontinentů.

11. 3. 2004

...je nutné vystoupit hlasitě a důrazně na obranu českých národních zájmů

Prohlášení Petry Edelmannové, předsedkyně Národní strany a lídra Národní koalice (Národní strana a Česká strana národně sociální) do Evropského parlamentu k 15.3.1939

V předvečer smutného výročí, v předvečer připomenutí si ponížení suverénního Československa rozpínavým hitlerovským Německem, a v předvečer připojení České republiky k novodobé Velkoněmecké říši, vzpomínám těch, kteří za naši svobodu, za ideály samostatného národního státu položili své životy.

11. 3. 2004

O vynikajícím filmu, který ještě stále ČT neodvysílala:

Pětasedmdesátiminutový dokumentární film reportéra Johna Simpsona z pořadu Panorama televize BBC "In the Line of Fire" (Terčem útoků) obdržel cenu britské Královské televizní společnosti. Pořad, dramatický příběh o tom, jak na tým britských televizních novinářů v Iráku americké stihačky shodily bombu, se vysílal v neděli 9. listopadu 2003 před Dnem příměří (11.11.), kdy se od ukončení první světové války mezinárodně vzpomíná padlých ve všech válkách, a také jako mimořádný příspěvek k padesátému výročí existence dokumentárního televizního programu BBC Panorama.

V zdůvodnění poroty, proč byl film oceněn, se praví:

"V silné tematické oblasti, zastoupené filmy většinou vysoké kvality, obsahující často odvážnou novinářskou práci a výmluvný investigativní žurnalismus, se jeden pořad vyčlenil jako jednomyslná volba všech členů poroty v této kategorii.

Film zaznamenává skutečně šokující událost, jíž se stali reportér a jeho tým přímou součástí. Měli duchapřítomnost natočit vše, co se kolem nich odehrávalo a zachytili znepokojující a pamětihodný vizuální materiál.

Z toho vznikl vysoce kvalitní dokumentární film, který dojemným způsobem ukazuje hrůznou realitu moderního válečnictví a jeho důsledků pro obyčejné lidi."

Podrobnosti v angličtině ZDE
Transkript pořadu v angličtině ZDE
V BL jsme o tomto vynikajícím filmu referovali ZDE, ZDE, ZDE
Recenze nedávné knížky Johna Simpsona v BL ZDE

Česká televize tento film dosud neodvysílala, ač by měla. Zpronevěřuje se tak svému veřejnoprávnímu poslání informovat o věcech tak, jak jsou. Co na to Rada České televize?

11. 3. 2004

Vážený pane Koloci,

ve svých článcích ZDE a ZDE píšete cosi o donkichotském boji. To není špatné přirovnání. Don Quijote to myslel svým způsobem dobře: chtěl bojovat proti zlu. Jenže zlo bylo ve společnosti, která mu byla cizí a ve které duchovně nežil. Zlo, kterému by rozuměl, neexistovalo, a tak si ho vymyslel. Jeho boj nebyl jen marný, ale hlavně nesmyslný ve své podstatě.

Podle Vás byl český a slovenský národ znovu zaprodán mezinárodnímu kapitalismu.

10. 3. 2004

Památce Jana Masaryka a Karla Kryla

Úvodem bych chtěl říct pár slov k diskusi kolem svého minulého článku "Kde to žijem?!?". V první řadě se musím zastat Mikoláše Alše a Bedřicha Smetany. Že Aleš nebyl správní radou Národního divadla připuštěn k práci na svých lunetách a Smetana musel své opery držet v šuplíku až osm let, dokud nepolevil názor, že "je zrádcem, který prosazuje německý wagneriánský hudební styl, škodící českému národu" a na svou poslední premiéru v Národním byl pozván potají, aby správní rada nevěděla, to jsou neoddiskutované fakty. Celková diskuse kolem mého článku se pak vedla cestami,které jsem nepředpokládal.
11. 3. 2004

Byl jsem jedním z čtenářů BL upozorněn na text (manipulativní a demagogický) od Ivana Breziny týkající se Bhópálu, který Váš internetový deník publikoval ZDE

Chápu, že publikujete Brezinovu reakci na článek, který ho kritizoval. Musím nicméně poznamenat, že pan Brezina uvádí o fundraisingu Greenpeace snadno vyvratitelné nesmysly.

10. 3. 2004

Protože jsem byl delší dobu v zahraničí, reaguji na článek Jana Bergera z 9. února "Omluva ČT za reportáž o Sazce ano, omluva za lži o Bhópálu ne?" a podtitulkem "Dvojí metr ředitele Janečka" s měsíčním zpožděním. Autor mně obviňuje z lhaní a z toho, že porušuji etické normy novinařiny. Lze přitom snadno dokázat, že obou těchto prohřešků se ve skutečnosti dopouští on sám.

11. 3. 2004
Okresní soud v Mělníce bude dnes 11. března od 9.30 projednávat žalobu obyvatelky obce Libiš paní Štruplové na chemičku Spolana Neratovice v souvislosti s poškozením zdraví při havarijním úniku chlóru v roce 2001. Soudní spor vedou se Spolanou také majitelé lesních školek v Tišících, kteří žádají náhradu škody za výpěstky zničené únikem chlóru v roce 2000. Řada místních obyvatel se po opakovaných chlórových haváriích během srpna 2002, kdy byl téměř celý areál Spolany zaplaven, spokojila se sponzorským darem od podniku. Jeho výši i podmínky obdarovaní vedení Spolany odmítá zveřejnit.

10. 3. 2004

Během posledních čtrnácti let bylo až příliš často na univerzitách slyšet heslo "politika na vysoké školy nepatří." Jak se ale stále více ukazuje, platí to jen pro někoho. Spolku studentů a studentek politologie Polis nikdo nedělá problém pořádat na vysokých školách debaty s různými (ale povětšinou pravicovými) politiky. Vysoká škola ekonomická je pak přímo zahlcena akcemi pravicové mládežnické úderky Mladí konzervativci. Ti se nyní rozhodli uspořádat jednu akci i na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. To, co proběhlo 9. března na v budově této fakulty na Palachově náměstí ale mělo daleko k (byť třeba ostré) debatě na akademické úrovni. Byla to spíše propagandistická agitka za návrat do středověku.

Akci nazvanou "Umělé potraty z konzervativního hlediska" svolali "studenti historie a politologie" (respektive jejich naprostá menšina), pražský klub Mladých konzervativců a Hnutí Pro život ČR. Organizátoři nejen, že nepozvali mezi diskutující žádné odpůrce své "prolife" politiky, ale rovněž ani žádné ženy.

11. 3. 2004

Nebyl jsem zdaleka sám, kdo na úterní diskusi k tématu "potraty" na Filozofické fakultě nevycházel z údivu nad neurvalostí, s jakou si pan Slačálek uzurpoval slovo pro svou nenávist vůči "katolickým tmářům". V kontrastu s věcným, klidným tónem referujícího předsedy Hnutí pro život Radima Ucháče vykřikoval své námitky způsobem hodným nevychovaného výrostka či pouličního agitátora.

11. 3. 2004

Tisková zpráva České televize

Česká televize zaslala již podruhé poslankyním paní Miroslavě Němcové (ODS) a Kateřině Dostálové (ODS) CD nosiče s podrobnými přehledy o svém hospodaření a finanční situaci včetně srovnání s evropskými zeměmi. Vedení České televize tak učinilo v souvislosti s opakovanými prohlášeními obou poslankyň v médiích s poukazem na nedostatek informací o hospodaření a změnách ve veřejnoprávní televizi.

10. 3. 2004

Hned v průčelí pražské galerie Art Factory mě uvítaly dvě obří dámské menstruační vložky, pocákané červenou barvou. Pracně prošívaný monumentální objekt uvozuje projekt společnosti Gender Studies, pod divácky chytlavým názvem Tento měsíc menstruuji. Nebylo to ale všechno, návštěvník mohl shlédnout i video, na kterém si v detailu hrdinka mění tampón přímo před kamerou. Napadlo mě, co všechno lze vystavovat. Třeba vlastní výkaly a jiné exkrementy, lidské činnosti tak samozřejmé pro člověka, že o nich už ani nepřemýšlí. Ano, s tím vším lze jít na veřejnost, otázka je ale proč.

10. 3. 2004

Navrhnout a přijmout zákon o tom, že některá osoba něco udělala, je totální nadmutí. Zákon o Benešově zásluze o stát má ke skutečnému uznání Benešovy zásluhy asi tak daleko, jako má břicho nadmuté k břichu naplněnému jídlem.

Ať už se Beneš zasloužil o stát komunistický nebo demokratický, předválečný nebo poválečný, zákonem se tohle nevyjadřuje. Tak se nemluví, nemilí moji zákonodárci!

Zákony jsou na to, aby regulovaly, co se mezi lidmi opravdu dělat nesmí, anebo otevíraly možnosti k tomu, aby si lidi zařídili, co potřebují. Na to, aby byl někdo podkuřován, oslaven, zveřejněn, připomenut, jsou oslavy, média, státní řády, kostely a obětiště, lidové slavnosti u pohřebišť atd.

9. 3. 2004

Není pochyb o tom, že evropské sociální státy, včetně toho našeho, potřebují ekonomické reformy. Tady v Singapuru si ale dobře uvědomuju, že výraz sociální stát má i pozitivní obsah. O ceně demokracie, svobody a svobodných médií ani nemluvě.

Mám teď možnost pobývat několik měsíců v Singapuru. Vedu zde tým místních inženýrů, pracujeme na prototypu stroje, který je součástí linky na výrobu integrovaných obvodů (čipů). Je zajímavé srovnat Singapur s Českem. I když podle hrubého domácího produktu je Singapur nejméně dvakrát bohatší než Česká republika, z každodenního života zde mám úplně opačný pocit. Je to způsobeno odlišnou asijskou kulturou ?

4. 2. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 zareagovali čtenáři velmi rychle na náš apel o finanční pomoc na koupi nového serveru. Za leden 2004 celkově přispěli čtenáři částkou 139 691,65 Kč. Za finanční pomoc upřímně děkujeme. Pořídili jsme nový server a nyní ho postupně zprovozňujeme. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte úplně přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VIII. Alexandra  Virgová
3. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VII. Alexandra  Virgová
28. 2. 2004 Deníček sněmovní panny VI. Alexandra  Virgová
27. 2. 2004 Deníček sněmovní panny V. Alexandra  Virgová
26. 2. 2004 Deníček sněmovní panny IV. Alexandra  Virgová
25. 2. 2004 Deníček sněmovní panny III. Alexandra  Virgová
23. 2. 2004 Deníček sněmovní panny II. Alexandra  Virgová
20. 2. 2004 Deníček sněmovní panny I. Alexandra  Virgová

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2004 Jak Spojené státy připravily jednoho Afghánce o živobytí   
11. 3. 2004 Film Johna Simpsona o tom, jak Američané zaútočili na tým BBC v Iráku, dostal významnou cenu   
9. 3. 2004 "Američané jsou senzační a na Kubě to bylo fajn"   
8. 3. 2004 Velitel britské armády: Právní ujištění, že je útok na Irák legální, přišlo teprve 5 dní před válkou   
2. 3. 2004 143 osob usmrceno při explozích v Iráku   
25. 2. 2004 Británie: Obžalovaná požaduje vysvětlení, proč byla propuštěna   
25. 2. 2004 USA postaví první dva vězně z Guantánama před soud   
23. 2. 2004 Pákistán popřel, že se chystá zatčení Osamy bin Ladina   
22. 2. 2004 Británie: ministerstvo obrany čelí žalobám za zabité Iráčany   
20. 2. 2004 Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší
5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka
8. 12. 2003 Zelení hledají dobrovolníky proti Sládkovi Pavel  Pečínka
25. 11. 2003 Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce Pavel  Pečínka

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2004 Hospodaření ČT je transparentní   
11. 3. 2004 Film Johna Simpsona o tom, jak Američané zaútočili na tým BBC v Iráku, dostal významnou cenu   
2. 3. 2004 Čulík pohlédl do zrcadla Ivan  Jemelka
2. 3. 2004 Česká televize neuvažuje o bankovním úvěru   
17. 2. 2004 Boston Globe: Krizi v BBC způsobila honba za komercializací   
15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   
13. 2. 2004 Dostál: Novákové návrh, který psal Janeček ? Štěpán  Kotrba
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2004 Zákon není kadidlo Ondřej  Hausenblas
9. 3. 2004 Nedělejte ze studentů motorové myši na fakta   
12. 2. 2004 O tragické situaci českého školství? Miroslav  Rafaj
11. 2. 2004 Vzdělání a nezaměstnanost Miroslav Václav Steiner
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2004 Jak Spojené státy připravily jednoho Afghánce o živobytí   
11. 3. 2004 Film Johna Simpsona o tom, jak Američané zaútočili na tým BBC v Iráku, dostal významnou cenu   
11. 3. 2004 Tomáš Koloc jako don Quijote Pavel  Urban
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
10. 3. 2004 Třetí odboj Tomáš  Koloc
10. 3. 2004 Zákon není kadidlo Ondřej  Hausenblas
10. 3. 2004 Česká spořitelna: Zase neplní sliby? Radek  Mokrý
9. 3. 2004 Nese Edvard Beneš vinu za všechno? Martin D. Brown
9. 3. 2004 Mlýny melou pomalu, ale jistě - i Mlynářovi Štěpán  Kotrba
9. 3. 2004 Jak se zasloužit o stát Martin  Škabraha

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf
13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová
8. 3. 2004 Jen jeden den žen, prosím Anna  Čurdová
4. 3. 2004 Stop násilí na ženách   
1. 3. 2004 Zdroj sexuálního vzrušení žen je v mozku   
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
9. 2. 2004 Misogynní rezoluce irácké Vládní rady je odsouzena k neúspěchu   
20. 1. 2004 Jak bít manželku   
19. 1. 2004 Sexuální obtěžování a zcestná logika pana senátora Kubery Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Model, který dobře padne ve Švédsku, nemusí padnout v Čechách Radmila  Dobešová

Interrupce: ženino právo či vražda? RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2004 Křesťané jsou v Česku už zase "tmáři" Pavel  Mareš
10. 3. 2004 Tmáři na Filosofické fakultě Ondřej  Slačálek
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová
27. 2. 2004 Pořád dokola... Vlasta  Leporská
25. 2. 2004 Koho dráždí zákazy? Pavel  Mareš
25. 2. 2004 Pan Mareš má jasno...?   
6. 2. 2004 Vdaným matkám, ale i těm rozvedeným Štěpán  Kotrba
5. 2. 2004 O interrupcích: Co takhle legalizovat i vraždy? Pavel  Mareš
5. 2. 2004 Potratový extremismus: Jděte se vycpat!   
3. 2. 2004 Otevřený dopis poslancům proti legislativnímu zákazu interrupcí