29. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 1. 2004

Ministryně britské vlády:

Moderátor: V BBC nyní rezignovali už dva lidé kvůli aféře kolem Davida Kellyho. Kdo ve vládě bude rezignovat ohledně toho, že nás zatáhla do války kvůli zbraním hromadného ničení, které neexistují?

Pozoruhodný rozhovor s britskou ministryní kultury Tessou Jowellovou. Vysílal se v rozhlase BBC nedlouho po rezignaci jejího generálního ředitele, ve večerním zpravodajském vysílání ve čtvrtek v podvečer kolem 17.45.

29. 1. 2004

Konec nezávislosti BBC?

čtvrtek 19.45: Generální ředitel BBC Greg Dyke rezignoval ve čtvrtek odpoledne v souvislosti s Huttonovou zprávou týkající se okolností smrti dr. Davida Kellyho na svou funkci. Krize v BBC se prohlubuje. Greg Dyke byl velmi schopný a populární ředitel. Zaměstnanci BBC litují jeho odchodu, stejně jako odchodu předsedy Rady BBC Gavyna Daviese, někteří měli slzy v očích. Pro BBC je Dykova rezignace velmi špatná zpráva, protože potřebuje silného ředitele pro nadcházející vyjednávání s vládou o nové formě Charty BBC.

Jak uvedl rozhlas BBC v 19 hodin českého času, zaměstnanci BBC ve čtvrtek v podvečer demonstrovali na protest proti rezignaci Grega Dyka, kterého považují za inspirujícího vedoucího představitele své organizace, před kancelářemi BBC v Londýně, v Yorku, v Glasgow, v Londonderry, v Guernsey, v Birminghamu, v Middlesborough, v Newcastlu, v Belfastu, ve Swindonu, v Cardiffu a v Manchesteru.

Zpráva lorda Huttona o okolnostech smrti dr. Davida Kellyho se během čtvrtka setkala v Británii s četnou kritikou, vláda Tonyho Blaira je s ní však velmi spokojena a je údajně ochotna nyní po dvou čelných rezignacích v BBC "udělat za věcí tlustou čáru". Novináři však přesto mají obavy, že je budoucnost BBC ohrožena.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE
30. 1. 2004

Dobrý večer. Pravděpodobně jedna z nejuznávanějších a nejautoritativnějších značek na světě přišla o své dva čelné představitele. V historii se dosud nepodařilo žádnému britskému premiéru připravit BBC o předsedu Rady BBC i o jejího generálního ředitele. Dověděli jsme se, že generální ředitel Greg Dyke odešel pouze s největší neochotou poté, co ho Rada BBC v podstatě donutila k rezignaci. Dnes se Tony Blair pokusil zastavit proces poprav, ale není vyloučeno, že se bude pokračovat.

Těmito slovy začaly ve čtvrtek v 19 hodin hlavní večerní zprávy Channel Four News - na komerční kulturní televizní stanici.

29. 1. 2004

Blairova vláda možná vyhrála v bitvě nad BBC, ale zcela, jak se zdá, prohrála válku s médii, která se ve čtvrtek instinktivně postavila skoro jako jeden muž na obranu BBC. Britský tisk téměř všeobecně považuje zprávu lorda Huttona o aféře kolem Davida Kellyho za "whitewash", tedy za kamufláž a něco, co bylo zameteno pod koberec. Potíž totiž je, že Huttonovo vyšetřování bylo veřejné, a tak si novináři mohli velmi rychle ověřit, že mnohé Huttonovy závěry prostě celou řadu velmi sporných skutečností, které během slyšení vyšly najevo, ignorovaly.

Nejvýrazněji reagoval britský list Independent, který ve čtvrtek otiskl celou prázdnou titulní stranu a na ní jen velký červený nápis: WHITEWASH? - ZAMETENO POD KOBEREC?

Independent vznesl otázku: "Je tohle celé kamufláž vládního establishmentu?"

29. 1. 2004

Moderátor: Lidem se bude zdát dost podivné, že jsme vedli válku na základě výzvědných informací, jimž vláda sice upřímně věřila, ale ty informace byly falešné, a jedinými obětmi jsou - mrtví, zranění a předseda Rady a generální ředitel BBC?

Alastair Campbell: Jone, to přeháníte.

Moderátor: Ale vždyť je to pravda, že? Jedinými obětmi zde, pokud jde o chování lidí, byli předseda Rady a generální ředitel BBC.

Alastair Campbell: To je proto, že BBC odvysílala reportáž, kterou nejlepší mediální organizace na světě by nikdy neměla odvysílat. A pak učinili chybné rozhodnutí.

Moderátor: Ale podstata té reportáže byla správná. Ty výzvědné informace byly falešné.

Alastair Campbell: Ne, podstata té reportáže nebyla správná.

Moderátor: David Kay, všichni odborníci v Iráku zdůrazňují, že neexistují žádné zbraně hromadného ničení. Jen politikové dnes tvrdí, že snad nějaké existují nebo by mohly existovat.

Rozhovor Channel Four News s Alastairem Campbellem, bývalým šéfem pro komunikace v úřadu premiéra Tonyho Blaira. Vysílal se ve čtvrtek v 19 hodin.

29. 1. 2004

Chci vznést některé důležité otázky o samotné Huttonově zprávě.

Zaprvé: Je opravdu možné sloučit odvážné závěry lorda Huttona ohledně přípravy vládní analýzy o Iráku ze září 2002 s převažujícími důkazy, které mu byly předloženy během jeho vlastního vyšetřování?

Zadruhé: Vzal jeho verdikt ohledně reportáží pana Gilligana řádně v úvahu to, co dr. Kelly řekl na nahrávce reportérce Susan Wattsové?

český překlad této nahrávky BL

Zatřetí: Vzala Huttonova kritika řádně v úvahu mimořádné okolnosti, které vznikly v důsledku veřejných útoků na BBC během války a po ní?

A konečně: Mají jeho závěry, podle nichž je nutno omezit užívání neověřitelných zdrojů při britské novinářské práci, spolehlivý právní podklad? Není pravda, že kdyby byly uvedeny do praxe, znamenaly by hrozbu svobodě slova a tisku v této zemi?

Jsem si jist, že se bude o těchto otázkách široce debatovat.

Toto je kompletní český překlad rezignačního prohlášení Gavyna Daviese, předsedy Rady BBC, který ve středu v podvečer složil svou funkci po ostré kritice BBC od lorda Huttona.

29. 1. 2004

David Kay: "Až zvráceným způsobem bych vlastně chtěl, aby bývali politikové vyvíjeli na špiony nepřípustný nátlak. Protože my víme, jak něco takového napravit. Můžeme se zbavit lidí, kteří by něco takového dělali. Z toho, že se nic takového nedělo, vyvozuji, že máme daleko vážnější problém. Problém porozumět, co se vlastně zhatilo."

Výzvědné informace týkající se ZHN v Iráku měly být kvalitnější. Špioni se mýlili. To, jak uvedly ve středu večer televizní zprávy Channel Four News, v žádném případě nebylo závěrem Huttonovy analýzy, ale takto svědčil bývalý šéf americké Iraq Survey Group, jehož úkolem mělo být nalézt v Iráku zbraně hromadného ničení.

David Kay svědčil ve středu večer ve Washingtonu v senátním výboru pro armádu, který vyšetřuje, jakým způsobem se Spojené státy dostaly do války.

28. 1. 2004
Kromě oslav stoupenců premiéra Tonyho Blaira, kterého plně očistila zpráva soudce lorda Huttona o okolnostech smrti vládního poradce dr. Davida Kellyho, se v Británii od podvečera začají vzmáhat hlasy, poukazující na to, že Huttonova zpráva prezentuje společnost BBC v příliš černých a britskou vládu a státní úředníky v příliš idealizovaných barvách. Tito kritikové nepopírají, že BBC udělala v této aféře chyby, avšak poukazují na to, že způsob, jímž Huttonova zpráva udělala z BBC ďábla a z Blairovy vlády anděla, je naprosto nerealistický a ignoruje velmi podstatné skutečnosti, které vyšly najevo během dlouhého podzimního vyšetřování aféry.
28. 1. 2004

středa 15.15: Britský lord Hutton právě zveřejnil svou zprávu o okolnostech smrti vládního experta dr. Davida Kellyho. Tvrzení v reportážích BBC, že britská vláda "zdramatizovala" svou oficiální zprávu o iráckých zbraních hromadného ničení ze září 2002 bylo "neopodstatněné", konstatuje více než tří set stránková zpráva lorda Huttona.

Hutton kritizoval BBC za to, že si řádně neověřila před odvysíláním svých reportáží informace v nich obsažené. Kritizoval ji i za to, jak reagovala na stížnosti z Downing Street. Hutton nevyloučil, že britská vláda mohla podvědomě "posílit" některé formulace ve své oficiální zprávě o Iráku. Dodal, že je přesvědčen, že dr. Kelly spáchal sebevraždu. Hlavní příčinou smrti bylo krvácení z levého zápěstí, které si dr. Kelly podřezal. K jeho smrti zřejmě přispěla i velká dávka tablet Coproxamolu a srdeční choroba. Nikdo jiný se na Kellyho smrti nepodílel.

Britská vláda však podle jeho zprávy neměla žádnou nepoctivou či podvodnou strategii, jejímž účelem by bylo prozradit v jejím boji s BBC jméno dr. Kellyho novinářům. Britské ministerstvo obrany však "nese vinu a musí být kritizováno" za to, že nesdělilo dr. Kellymu, že hodlá novinářům potvrdit jeho totožnost jako podezřívaného zdroje výroků, sdělených reportéru BBC Andrewu Gilliganovi. Vzhledem k tomu, že reportáže Andrewa Gilligana byly "nepořádné", nedá se zpětně určit, co dr. Kelly Gilliganovi řekl či neřekl. Lord Hutton ve své zprávě plně podpořil britskou vládu.

Podrobnosti v angličtině BBC
28. 1. 2004

Předseda Rady BBC Gavyn Davies na středečním večerním zasedání Rady BBC oznámil, že rezignuje na svou funkci poté, co zpráva lorda Huttona o smrti dr. Davida Kellyho kritizovala BBC zejména za to, že předem neprověřila reportáže Andrewa Gilligana a že řádně nevyšetřovala stížnosti britské vlády.

Premiér Tony Blair konstatoval, že Huttonova zpráva dokazuje, že "tvrzení, že já nebo kdokoliv jiný lhal Dolní sněmovně či záměrně uvedl zemi v omyl zfalšováním výzvědných informací o zbraní hromadného ničení je samo o sobě skutečnou lží. Prostě jen žádám ty, kteří toto tvrzení učinili a po celé měsíce je opakují, aby je nyní plně, otevřeně a jasně odvolali."

29. 1. 2004

Co si myslí o odchodu Gavyna Daviese, zeptal se rozhlas BBC Johna Tusy, generálního ředitele zahraničního vysílání BBC v letech 1986 - 1992 a předtím moderátora pořadu Newsnight. (John Tusa je původem Čech.) Odpověděl:

"Myslím, že je to nevyhnutelné, že je to odvážné, že je to nesmírně smutné, smutné pro BBC a celkově byl dnešek nesmírně špatným dnem pro celou britskou žurnalistiku. Nikoliv proto, že by se bývaly nestaly chyby, ale proto, že vláda nyní dospěje k určitým závěrům a bude se podle toho v budoucnosti chovat.

Tato zpráva nyní dává možnost každému člověku, který bude stát v čele tiskové mašinérie úřadu britského premiéra zastrašovat a šikanovat BBC tak, jak se to vždycky úřad premiéra snažil dělat a jak to vždycky dělal, s různou intenzitou v různých dobách, když jsem pracoval v BBC. Bylo to hodně špatné během války o Falklandské ostrovy, bylo to daleko horší během první války v Perském zálivu a ještě nekonečně horší během druhé války v Perském zálivu. A teď si vláda bude moci dělat, co se jí zachce. Ví, že budou moci neustále udržovat kampaň kritiky proti BBC a BBC si bude muset založit celé oddělení na dementi a odpovědi na tuto vládní kritiku, aby mohli novináři v BBC dělat svou práci.

29. 1. 2004

Premiér Tony Blair, jeho ministři a čelní poradci se museli celé léto podrobovat někdy velmi nepříjemným výslechům u Nejvyššího soudu. Úřad britského premiéra a ministerstvo obrany musely zveřejnit svou soukromou korespondenci, jejíž velké části byly silně ztrapňují. Zveřejněny byly i deníky Blairova tiskového poradce, Alastaira Campbella, kronika agrese a frustrace. Koncem léta si mnoho lidí učinilo své vlastní závěry, konstatovalo v úvodu o zprávě lorda Huttona zpravodajství Channel Four News. Při rozsáhlých citacích ze zprávy lorda Huttona však Channel Four News konfrontovalo jeho závěry s pochybnostmi, které vznikly v britské veřejnosti během letních slyšení:

29. 1. 2004

Názor britské vlády zastupovala ve středečních Channel Four News ministryně životního prostředí Margaret Beckettová. Televizi poskytla tento pozoruhodně iritovaný rozhovor:

Moderátor: Margaret Beckettová, pokusme se objasnit, kde vlastně nyní stojíme. Souhlasíte, že ten soudce rozhodl, že David Kelly neměl mluvit s reportérem Gilliganem.

Margaret Beckettová: Konstatuje, že tím porušil předpisy, ano.

Moderátor: Takže, vlastně, veřejnost neměla právo vědět, že mají výzvědné služby pochybnosti o vládní zprávě o Iráku?

29. 1. 2004

Odstupující šéf Rady BBC vypálil na lorda Huttona několik výstřelů na rozloučenou; obvinil ho, že ignoroval většinu důkazů, které vyšly najevo během vyšetřování, na jehož základě byla vypracována jeho zpráva, konstatovaly středeční Channel Four News. Gavyn Davies odmítl to, že soudce Hutton ignoroval většinu důkazů o tom, jak byla vypracovávána vládní zpráva o iráckých zbraních hromadného ničení. A když soudce Hutton konstatoval, že dr. David Kelly neměl hovořit s novinářem o svém znepokojení, tím lord Hutton ignoroval právo veřejnosti na informace. Jsou Huttonovy závěry, že je nutno vyloučit v britské novinářské práci užívání neověřitelných zdrojů založeny na řádném právním úsudku, ptá se Gavyn Davies, a kdyby byly realizováno, znamenalo by to hrozbu svobodě tisku v této zemi? Velmi závažné, konstatoval Channel Four, ale v jaké situaci nyní tedy se ocitá BBC, její Rada a její Charta? Channel Four News k tomu vysílal rozhovor s bývalým šéfredaktorem týdeníku Sunday Times Andrewem Neilem, který je nyní moderátorem BBC, a Stewartem Purvisem, bývalým ředitelem komerčního televizního Independent Television News:

29. 1. 2004

Snem snad každého britského kantora je studentská iniciativa. Ať si student vymýšlí práci pro sebe a pro ostatní. Dohled je nezbytný, ale především vstřícný. V našich zeměpisných šířkách se však o vlastní tvořivosti nedá hovořit. Někdy se zdá, jakoby se tomuto fenoménu učitelé dokonce bránili.

Hned první pokus o vlastní úsudek se setkal s velkým neporozuměním. To když se jeden student rozhodl studovat na skotské vyskoké škole po sotva dokončených dvou letech gymnázia. Rozmlouvání a nesouhlas tehdejšího koordinátora tohoto projektu provázely studentovo rozhodnutí, kterého on dnes rozhodně nelituje. Druhý pokus o jistou studentskou autonomii při tvorbě programu se odehrál při společné konferenci studentů všech zúčastněných škol. Odpovědí byla naprostá lhostejnost učitelek, které studenty doprovázely (za peníze studentů), jejich neúčast na prezentacích, kritika úplně celé konference při společných setkáních učitelů všech škol a nakonec pořádná česká ostuda. O dvou zapšklých českých učitelkách se mezi učiteli a studenty z této konference povídají vtipy dodnes.

Svědectví o tom, jak se učitelé na jedné české střední škole snaží zlikvidovat studentskou výměnu se školami v zahraničí.

29. 1. 2004

Osvědčení spojenci, kteří asi před půlrokem surově zaútočili na pověst podnikatele Tomáše Linharta, tedy redakce "Na vlastní oči" TN Nova a MF Dnes, nám v pondělní mimořádné, halasně předem ohlášené televizní reportáži a souběžném článku vnucovali názor, že Jiří Kajínek je vlastně kladný hrdina naší doby. Možná to ani nebyl jejich úmysl, ale vyznělo to tak. Vylíčili ho jako hodného hocha a sympaťáka, jehož měli všichni rádi pro milou povahu a navíc mu pánbůh nadělil pod čepici. Na prahu mužnosti se díky vlastní píli a nadání naučil obdivuhodnému umění jak rozlamovat zámky, později na útěku z vězení dosáhl přijetí u ministra spravedlnosti, k němuž se cestou zdvořilé žádosti o přijetí téměř nelze dostat (vím, o čem mluvím), a své hrdinské činy završil útěkem z naší nejlépe střežené věznice.

29. 1. 2004
Druhá část zamyšlení, vyprovokovaného debatou v ČRo 6 s Peterem Duhanem a Radkem Kubičkem v pořadu Lidé od novin

Šťastný nový svět. Tak zněl název jedné z nejděsivějších vizí dvacátého století - románu Aldouse Huxleyho, který čeští čtenáři znají spíše pod názvem Konec civiilizace. Konec civilizace tak, jak ji známe, ten nyní nastal.

Pro právníky, knihovníky, vydavatele, tvůrce i spotřebitele rozličných "analogových" duševních statků je internet a média v něm nový a nepříliš uchopitelný fenomén -- nejní příliš slučitelný s dosavadní teritoriální koncepcí práva, neboť internet je exteritoriální. Jeho hranice nejsou určeny hranicemi států a jejich právních systémů. Není dost dobře uchopitelný, neboť v mnoha případech se nedá nalézt "analogový" ekvivalent jevů či pojmů. Symboly a jejich logika vyžadují obrovskou míru abstraktního a přitom asociativního myšlení. Jakákoliv odchylka od ustálených zvyklostí se tvůrci vymstí nezájmem spotřebitele. Narozdíl od analogového světa v tom virtuálním - internetovém jde daleko více o vlastní obsah než o obal - formu. Na internetu oproti realitě reálného světa neexistuje "autorita moci" a s ní spojené rituály a povinnosti - "oznamovací povinnost", "schvalovací povinnost", "povolovací řízení"... Slušnost je relativní a pravda ještě relativnější ... Zákony jsou nahrazeny technickými doporučeními, tresty téměř neexistují a přesto toto vprvadě anarchoautonomní prostředí funguje daleko demokratičtěji, než analogový svět "tam venku". I proto přitahuje kreativní jedince a vytváří na reálném životě naprosto nezávisle existující společenské třídy.

29. 1. 2004

Virtuální bohoslužba na neděli, která mezitím byla

Je řada výroků, které v průběhu času zcela změní svůj význam, či jsou chápány dokonce v opačném smyslu, než byly původně vyřčeny. Ze světských rčení je to například výrok: "Známe své papenhaimské!", který vnímáme jako výraz kritického despektu, zatímco byl vyřčen původně jako výraz obdivu k statečným vojákům. Z těch biblických výroků je to právě dnešní text, který se dnes cituje v Čechách tehdy, když někdo chce vyjádřit pochybnosti nad intelektuální bystrostí svého bližního. Cítíme dobře, že to tak Ježíš nemyslel, ale: jak to tedy vlastně myslel

30. 1. 2004

Koncesionářské poplatky

Je však naprosto nesprávné vyvodit z tohoto, byť jen návrhu, že by měl platit každý člen domácnosti, nebo že bychom chtěli zatěžovat občany další administrativní činností. Ze zákona bude plátcem každý nad 18 let věku, ale poplatek se bude platit za domácnost podle místa trvalého bydliště. Toto ustanovení zákona je především zjednodušením pro kontrolní orgány. Prokáže-li se náhodně kontrolovaný subjekt, že má trvalé bydliště shodné s osobou, která už je evidováným plátcem poplatku, samozřejmě po něm nikdo nebude vyžadovat duplicitní platbu.
Kateřina Dostálová v rozhovoru pro Virtually

Ať žije minimalizace administrativy... Je vidět, že jsem iniciativu poslance Plevy chválil předčasně. Kateřina Dostálová nemá odvahu, kterou bych čekal od členky strany, odvolávající se na odkaz Margaret Thatcherové. Nemá odvahu minimalizovat úsilí státu vybrat poplatek za službu veřejnosti a říci: Ano , i konzervativní strana si dovoluje po vás chtít DAŇ. A to daň z hlavy. Daň z vašeho občanství.

28. 1. 2004

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu odložil projednávání novely zákona o rozhlasových a televizních poplatcích na středu 11. února. Petr Pleva (ODS) předložil výboru pozměňovací návrh k zákonu o koncesionářských poplatcích, se kterým se nakonec ztotožnil i ministr Dostál. ODS ústy Plevy sdělila, že pokud tento návrh nebude přijat, nebudou její poslanci hlasovat pro zákon jako celek. Pleva vychází z pozitivní fikce spočívající v předpokladu, že všechny fyzické osoby nad 18 let vlastní televizní a rozhlasový přijímač, a jsou tedy plátci koncesionářského poplatku. České televizi by tato úprava podle Plevy přinesla 500 milionů korun ročně.

29. 1. 2004
polemika nad tiskovou zprávu AFA Brno Propagace fašismu v České televizi?

Jako režisér a autor rubriky V bavlnce pořadu Pomeranč (v rámci této rubriky byla uvedena reportáž o brněnských hooligans) chci říci několik základních informací, vztahujících se k této reportáži: Podstatné informace o skupině JKG -- brněnských Hooligans v pořadu podával vynikající brněnský publicista z MF Dnes Karel Škrabal. V případě brněnských hooligans jsem měl navíc možnost osobně poznat smysl jejich počínání v nesčetných hovorech s nimi a v dostupných informacích (webové stránky, novinové články o nich, policejní hlášení, archívní televizní pořady, apod.). Ze všech těchto informací se mi nakonec složil odlišný obraz tohoto společenství, než jak jsou běžně prezentováni v médiích.

29. 1. 2004

Rezolucí OSN z 29.11.1947 bylo rozhodnuto, že po skončení britského mandátu, budou vytvořeny dva státy, izraelský a palestinský. Vznikl však jen Izrael. Palestinský stát ani po 55 letech nejenže nevznikl, ale stavbou izraelské bezpečnostní zdi je jeho vznik víceméně vyloučen. Protože tato zeď se staví na palestinském území a nikoli na linii příměří, rolníci přišli o svou zemědělskou půdu, vodní zdroje a olivové háje, které jsou kvůli ní káceny. Palestinci budou vzájemně od sebe odděleni v několika enklávách a omezeni ve volném pohybu, odříznuti i od svých příbuzných. To je ovšem bezohledná politika, která ignoruje mezinárodní zákony, pošlapává ta nejzákladnější lidská práva palestinského národa a likviduje všechny podmínky nutné k jejich přežití.

29. 1. 2004
Gérard Dumeil, Dominique Lévy
přeložil Tibor Vaško

USA se od svého vzniku, trvale snažily rozšířit své území a posílit svoji nadvládu. Přímé vojenské intervence byly znásobeny nesčetnými podvratnými akcemi. Tyto akce se nerozlučně kombinovaly s jinými, rozsahem významnějšími, jako je účast ve dvou světových válkách a bojem proti "komunizmu" v době studené války.

28. 1. 2004

Monitor Jana Paula

Každý, kdo v prosinci roku 2000 viděl záběry ze zatýkání Kájínka i přešťastné úsměvy policejního presidenta Koláře s ministrem vnitra Grossem a nyní sledoval publicistický pořad na Nově, musí zpozornět. Byl-li občan všímavý, tak zjistí, že se stal svědkem pozoruhodné proměny. Pořad Na vlastní oči, věnovaný novým faktům v uzavřeném případu Kájínek, totiž neznamená jen znejistění celého průběhu vyšetřování případu, do kterého mohou být zapleteni i sami policisté (věrohodnost nového klíčového svědka bude nutné samozřejmě v procesu ověřit), ale naznačil i cosi společensky hodně nebezpečného. To, co se nyní vyjevilo, bych nazval vizuální manipulace s veřejným míněním.

28. 1. 2004

Americký dramatik Arthur Miller nedávno navštívil Kubu. Při té příležitosti ho a skupinu dalších mezinárodních spisovatelů pozval Fidel Castro na večeři, a pak se ještě přišel bavit se spisovateli druhý den. Postřehy z návštěvy u Castra vylíčil Arthur Miller ve svém epilogu ke knize Cuba on the Verge: An Island in Transition (Kuba na pokraji: Ostrov uprostřed změn) (nakladatelství Bullfinch), editor Terry McCoy. V americkém časopise The Nation a v britském deníku Guardian vyšla zkrácená verze tohoto epilogu, z něhož vyjímáme několik myšlenek:

28. 1. 2004

Spojené státy a Velká Británie neměly důvod zaútočit na Irák proto, že by Irák vlastnil zbraně hromadného ničení či ukrýval teroristy, a nebyla to ani humanitární mise, konstatovala tento týden mezinárodní organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch.

Vzhledem k tomu, že se nenašly žádné irácké zbraně hromadného ničení, prezident George Bush a premiér Tony Blair nyní tvrdí alespoň, že k invazi došlo z humanitárních důvodů, konstatuje tvrdá výroční analýza organizace Human Rights Watch. Organizace poukazuje na to, že Západ nehnul ani prstem, když Saddám v minulosti masakroval ve velkých počtech Kurdy a šiity,a před invazí do Iráku v březnu 2003 nepřicházely žádné zprávy o tom, že by i nadále docházelo k pokračujícím masakrům. Zpráva tvrdí, že americké a britské okupační jednotky "odsunuly otázky lidských práv stranou" jako záležitost vedlejšího významu. Zákonnost v Iráku nevznikla a Irák je stále ještě ztraumatizován dědictvím porušování lidských práv z minulosti a nového porušování lidských práv, k němuž dochází za americké okupace.

Zpráva Human Rights Watch v angličtině ZDE
"Válka v Iráku nebyla humanitární intervencí" ZDE
29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

31. 12. 2003

Z přibližně 6000 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2003 na jejich provoz celkovou částkou 7274 Kč 20 osob. Příspěvky tří čtenářů ze zahraničí prostřednictvím konta www.paypal.com dosáhly kromě toho částky 282.61 amerických dolarů.

Dokončili jsme placení finanční firmě za vypracování účetních zpráv za léta 2001 a 2002, nyní částečně hradíme výrobu knihy Jak Češi bojují.

Čtenáři z celého světa mohou nyní přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2004 Trinidad jako hrozba terorismu Miloš  Kaláb
28. 1. 2004 Koupili jsme nový server - děkujeme Jan  Čulík
27. 1. 2004 Karlovy Vary jásají: Slizký ruskojazyčný zločinec před soudem Radek  Mokrý
27. 1. 2004 I v Německu zuří bouře ohledně vysokého školství   
27. 1. 2004 Stane se Francie muslimskou zemí?   
27. 1. 2004 Bushova vláda přestala tvrdit, že měl Irák zbraně hromadného ničení   
26. 1. 2004 Předvídání budoucích válek Štěpán  Kotrba
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
26. 1. 2004 Co nového na Šumavě? Vladimír  Just
26. 1. 2004 Sarkozy nabývá na váze Josef  Brož

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Channel Four News: Proč nerezignovali žádní politici?   
29. 1. 2004 Odstupující šéf Rady BBC zpochybnil Huttonovu zprávu   
29. 1. 2004 Hutton je protinovinářský soudce!   
29. 1. 2004 Byla rázem zavedena v Británii omezení investigativní novinářské práce?   
29. 1. 2004 Britská vláda bude nyní moci BBC svobodně zastrašovat   
28. 1. 2004 Smrt dr. Kellyho: Huttonova zpráva kritizuje BBC   
28. 1. 2004 Předseda Rady BBC Gavyn Davies odstoupil   
28. 1. 2004 Reakce: Je zpráva lorda Huttona "útokem na nejnezávislejší média v Evropě"? Jan  Čulík
22. 1. 2004 Případ dr. Kellyho: BBC udělala chyby, ale britská vláda zneužila výzvědné informace k politickým cílům   
22. 1. 2004 BBC ve vysílání kritizovala svého generálního ředitele   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
29. 12. 2003 Existuje americké impérium? Michael  Walzer
18. 11. 2003 Brzeziński: Amerika se musí vzdát paranoidní politiky   
16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"   
8. 10. 2003 Veľká hra pokračuje Peter  Stupavský
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
17. 9. 2003 Jsou Spojené státy v úpadku?   
9. 9. 2003 Nový pohled na americkou zahraniční politiku Veronika  Valachová
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 David Kay: Američtí špioni se mýlili   
29. 1. 2004 Američané propustili děti, zadržované v Guantánamu   
27. 1. 2004 Bushova vláda přestala tvrdit, že měl Irák zbraně hromadného ničení   
24. 1. 2004 Proč tvrdil Blair, že existují irácké zbraně hromadného ničení, když pro to neměl důkazy?   
23. 1. 2004 Fukuyama: Spojené státy se musejí naučit, jak zavádět demokracii v jiných zemích   
23. 1. 2004 USA: Hlavní expert na irácké zbraně hromadného ničení rezignoval   
19. 1. 2004 Irák: 100 000 demonstrantů požadovalo volby   
16. 1. 2004 Čelný irácký duchovní kritizoval americký plán jmenovat novou iráckou vládu   
10. 1. 2004 Plánoval Bush svrhnout Saddáma už v lednu 2001?   
10. 1. 2004 Syrský novinář "ví, kde jsou irácké zbraně hromadného ničení"   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   

Digitalizace sdělovacích prostředků RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Jaká budou "nová" média a jací budou "noví" lidé Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Armádní technologie, balastní informace a internetová drbna Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Digitalizace -- řeší se jak začít Zdeněk  Duspiva
27. 1. 2004 Radko Kubičko a Štěpán Kotrba v pořadu Lidé od novin   
19. 1. 2004 Digitální televize: BBC slaví úspěch s Deníky Alana Clarka   
16. 1. 2004 BBC zahajuje ofenzívu na obranu svého digitálního vysílání   
16. 1. 2004 BBC odvysílala "55 dnů televizních pořadů, na něž se nikdo nedíval"   
22. 12. 2003 Digitální politikum - aneb říkají-li dva totéž, bývá to většinou totéž Štěpán  Kotrba
11. 12. 2003 Digitální, intelektuální televizní okruh BBC 4: Je to k něčemu?   
9. 12. 2003 Digitalizace podle zákona Zdeněk  Duspiva

Elektronický podpis a informatizace státu RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2003 Británie: zákon o povinných výtiscích rozšířen na digitální publikace, v Česku se připravuje   
9. 10. 2003 Co nejmenší role státu v informatice a telekomunikacích Mirek  Topolánek
27. 9. 2003 Evropský parlament: Malá zpráva o velkém dosahu   
19. 9. 2003 Český Telecom porušuje zákon o telekomunikacích, telekomunikační licence, telekomunikační vyhlášky a stavební vyhlášky   
19. 9. 2003 Agrární skandál za více než půl miliardy Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 I to málo, co se zatím udělalo, přijde nazmar Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Reforma na půli cesty VI.
Mladé tele se vlka nebojí
Jiří  Kofránek
26. 6. 2003 Reforma v půli cesty IV.
Směrem k outsourcingu ministerstva
Jiří  Kofránek
24. 6. 2003 Mobilní telefony třetí generace by mohly vykonávat důležitou veřejnoprávní službu   
24. 6. 2003 Reforma v půli cesty II.
Elektronický podpis nebo elektronické šidítko?
Jiří  Kofránek

Zneužitelné technologie RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Jaká budou "nová" média a jací budou "noví" lidé Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Armádní technologie, balastní informace a internetová drbna Štěpán  Kotrba
26. 1. 2004 Předvídání budoucích válek Štěpán  Kotrba
20. 1. 2004 Informačná spoločnosť -- globálna výzva v novom miléniu   
9. 1. 2004 Proč prodávat zlatá vejce Telecomu? Štěpán  Kotrba
7. 1. 2004 Lékaři v EU chtějí protestovat proti ponižujícímu snímání otisků prstů při cestě do USA Štěpán  Kotrba
13. 11. 2003 Odposlech, "státní orgán" a možné melouchy Ivan  David
12. 11. 2003 Britský ministr vnitra prosazuje biometrické občanky   
14. 10. 2003 Moc, média a "pátá moc"   
12. 10. 2003 Stane se internet jen nástrojem šíření americké kultury?   

GNU a public domain - prostor pro lidi RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2004 Privatizace veřejného prostoru a "veřejné" násilí páchané na lidech Štěpán  Kotrba
5. 11. 2003 Británie: zákon o povinných výtiscích rozšířen na digitální publikace, v Česku se připravuje   
27. 9. 2003 Evropský parlament: Malá zpráva o velkém dosahu   
25. 9. 2003 Microsoft kvůli spamu a pedofilům uzavře některá diskusní fóra   
25. 9. 2003 Uzavření diskusních fór Microsoftu je "nezodpovědné a bezohledné"   
26. 8. 2003 Protest proti zavedení softwarových patentů v EU   
15. 7. 2003 Shromážděme na internetu veškeré informace o politicích   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
7. 7. 2003 KaZaA v češtině a bez reklam Štěpán  Kotrba
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Odstupující šéf Rady BBC zpochybnil Huttonovu zprávu   
29. 1. 2004 Hutton je protinovinářský soudce!   
29. 1. 2004 Jaká budou "nová" média a jací budou "noví" lidé Štěpán  Kotrba
29. 1. 2004 Britská vláda bude nyní moci BBC svobodně zastrašovat   
28. 1. 2004 Armádní technologie, balastní informace a internetová drbna Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Digitalizace -- řeší se jak začít Zdeněk  Duspiva
28. 1. 2004 ČT: druhý krok správným směrem Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Smrt dr. Kellyho: Huttonova zpráva kritizuje BBC   
28. 1. 2004 Předseda Rady BBC Gavyn Davies odstoupil   
28. 1. 2004 Reakce: Je zpráva lorda Huttona "útokem na nejnezávislejší média v Evropě"? Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová
30. 12. 2003 Dobré učitele je nutno zaplatit Tomáš  Gawron
29. 12. 2003 České školství: problémem nejsou učitelé, na sobě musí pracovat každý sám Josef  Vít

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo, Hana Profousová
26. 11. 2003 Politické miesto pre Boha Karol  Moravčík