12. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 1. 2005

Jsem zmaten reakcí světa na tragédii, kterou způsobila tsunami. Proč okolo toho dělají noviny, televize a politikové takové scény? Proč sebrala britská veřejnost pro osoby, které přežily, více než 100 milionů liber, a proč nyní slibuje Tony Blair "statisíce milionů liber"? Proč přislíbila Austrálie 435 milionů liber a Německo 360 milionů liber?

Citujeme z článku, který v britském deníku Guardian v úterý publikoval člen týmu Monty Pythonů Terry Jones:

Stanislav Gross
12. 1. 2005

ANALÝZA ČSSD PŘED SJEZDEM

Seriál sociálnědemokratických krajských konferencí právě začal. Strana se oficiálně snaží znovu získat přízeň voličů, ale tiše myslí i na ústup z pozic.

Složité věci bývají často prosté. Stačí si přepočítat výsledky hlasování do Evropského parlamentu podle principů voleb do Poslanecké sněmovny. Podle této matematiky by v příštích volbách mohla sociální demokracie získat 17 mandátů. Což nejen znamená, že by ČSSD klesla hluboko pod současný stav, kdy má 70 poslanců. Stala by se též nejslabší ze všech parlamentních stran.

12. 1. 2005

Tak argumentoval George Monbiot v úterním deníku Guardian na základě zajímavého srovnání údajů ze Švédska a z Británie, které mají velmi podobnou velikost hrubého domácího důchodu na jednoho obyvatele, avšak radikálně odlišnou sociální strukturu:

10 nejbohatších lidí na světě vlastní celkem bohatství v hodnotě 255 miliard dolarů - je to přibližně 60 procent veškerých příjmů subsaharské Afriky. 500 nejbohatších lidí na světě má celkem víc peněz nejž je celkový roční příjem nejchudších tří miliard lidí na světě.

12. 1. 2005

Odborník na zdravotnictví řekl otevřeně:

Děti by neměly užívat mobilních telefonů v důsledku skutečnosti, že stále existuje znepokojení ohledně možných zdravotních rizik, která mobilní telefony představují. Uvedl to v úterý čelný britský odborník, sir William Stewart z National Radiological Protection Board, britského státního ústavu, který monitoruje, zda jsou občané vystavováni nebezpečné radiaci.

12. 1. 2005

Stvořeniny lidského úpadku nám předkládají neustálou pohotovostní službu věrozvěstů blahobytu. Vidím zemi bohatou, oplývající všemožným laciným zbožím, lidmi chtivými a snadno polapitelnými, nedbajícími v nejmenším na matku zemi, majícími pochybné moto: jen kupředu se budu drát! Bleskové uchopení bohatství má zelenou -- i když bez souhlasu Zelených. Smutný pohled na krajinu snů.

Michael Marčák:  Měli jsme tu jeden pohádkový policejní tým. Chodil tam - nevím kam a vyšetřoval to - nevím co.
12. 1. 2005

12. 1. 2005
reakce Jaroslava Libáka na text studenta čtvrtého ročníku VŠE Martina Boháče o tom, že "Na českých vysokých školách je nutno zavést školné"

Obsah četných reakcí, které vyvolal článek Martina Boháče o potřebě zavést školné a navazující komentář Jana Čulíka, svědčí o dvojím: Jednak se jedná o kontroverzní téma a jednak o oblast, kde se zřetelně projevuje nedostatečná informovanost veřejnosti. Zdánlivě se jedná o paradox. Jak je možné, že téma veřejnost zajímá, ale přitom ji média neinformují o tom, co se odehrává? Pokusím se chybějící informace doplnit v několika bodech.

12. 1. 2005

K diskusi o školném mám ještě jednu poznámku, píše čtenář Petr Novotný. V oboru, v němž pracuji (IT), je obzvláště na americkém trhu vidět následující efekt: student na konci studia má poměrně značný dluh, který musí začít splácet.

12. 1. 2005
reakce na článek Jana Čulíka "Klausovy banality"

Stejně jako novoroční projev pana prezidenta, jak píše autor, i tento výrok považuji z pohledu propagace osoby Václava Klause za velice dobrý, míní Jan Picka a pokračuje.

Pokusím se stručně popsat myšlenky tohoto výroku.

11. 1. 2005

Jsou intelektuálové blanickými rytíři, jejichž čas přijde, až bude národu nejhůře? Podle Rudolfa Převrátila tomu tak je. Nelze sice počítat s žádnou významnou politickou stranou, "to ale nic nemění na tom, že si odpor, až nadejde čas, bude muset najít svůj politický výraz."

To je do značné míry mýtický prvek v seriózně míněném článku.

Jan Paul popsal realitu opravdu velmi pesimisticky. Plebejství, prachy, loutky a konzum nezní nijak povzbudivě. Jenže možná, že před tím než začal autor polemiky psát, měl vzít v úvahu, o čem Paulovo sdělení vypovídá.

Michael Marčák:  Jakpak by mohly jít kšefty, Izák,když rabi předpověděl, že opravdová lichva bude v Čechách až v 21. století?
12. 1. 2005

12. 1. 2005

Je psaní kritických recenzí v ČR trestný čin?

48letá Dagmar Patrasová se prý rozhodla podat "orgánům činným v trestním řízení" na Britské listy trestní oznámení za "trestný čin pomluvy a trestný čin porušování cizích práv" za to, že publikovaly kritickou recenzi jejího pořadu Vánoce s Dádou. Článek kritizoval kýčovitost a manipulativnost pořadu, mj. to, jak se Patrasová v pořadu obléká a chová, a vyjádřil podezření, že se v pořadech s Dagmar Patrasovou Česká televize zřejmě dopouští skryté reklamy. Napsal to v úterý tradiční autor článků o Dagmar Patrasové v deníku Blesk, Miroslav Graclík.

Miroslav Graclík, Blesk: Dáda Patrasová: "Chtějí mě zničit" ZDE

Miroslav Graclík, Blesk: Patrasová: Svléknu se a spasím svět! ZDE
Štěpán Kotrba: "Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově" ZDE
Bohumil Kartous: "Dáda není dada" ZDE
Vojtěch Fatka: "Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka"ZDE
12. 1. 2005

BOJ PROTI PODVRATNÝM MYŠLENKÁM

Minulý březen těsně po madridských atentátech se francouzské ministerstvo vnitra rozhodlo rázně zakročit proti islámskému fundamentalismu zejména v Ile de France a v jeho srdci Paříži.

V březnu se tedy ministr vnitra Dominique de Villepin rozhodl zpřísnit boj proti logistickým a ideologickým zdrojům teroristických sítí. Hlavním cílem projektu bylo odstranit možné sebevražedné atentátníky či teroristy schopné bomby nainstalovat, dále pak i obchodníky, kteří teroristům poskytují ať už přístřeší nebo peněžní pomoc, a nakonec i imámy, kteří indoktrinují budoucí bojovníky.

12. 1. 2005

Tato nekompromisní droga řádí mezi českými Romy tak, že by mohla mít pro celou komunitu fatální následky. Panu Lakatošovi nejvíc vadí, že drogy mezi Romy distribuují zase Romové a přemýšlí o pomstě. Jeho manželka zase hledá záminky, pod kterými by policie zavřela její další děti do vězení. Jedině v kriminálu jsou totiž podle ní před smrtící drogou chráněny.

plné znění článku ZDE

11. 1. 2005

Kongres Spojených států v pátek oficiálně prohlásil G. Bushe vítězem prezidentských voleb, a po více než dvou měsících tak utišil spory o regulérnost volebního procesu. Alespoň co se týče výsledku, nic už se měnit nebude. Stín pochybností však dále zůstává ležet zejména na sporném výsledku v Ohiu, odkud byly od otevření volebních místností ráno 2. listopadu, a vlastně již před tím, hlášeny obavy o regulérnost hlasovací procedury. Ty vyvrcholily minulý pátek podáním oficiálního protestu proti výsledku voleb ze strany Demokratů.

K podobnému kroku došlo teprve potřetí v historii.

11. 1. 2005

Podle průzkumu veřejného mínění uveřejněného v minulých dnech jsou nejprestižnějším povoláním v naší zemi lékaři. To je jistě správné, však také umějí léčit! Nejméně prestižní profesi vykonávají uklízečky. Ty neuklízejí po sobě, nýbrž po respondentech takového průzkumu, ale prestiž jim to nedodává. Poslanci jsou na tom lépe - skončili před uklízečkami. Ale jen o jedno místo, všechna ostatní povolání jsou považována za ctnostnější, než býti povolán do Poslanecké sněmovny zastupovat zájmy voličů.

10. 1. 2005

Český telecom "sdělí informace odpoledne"

Publikujeme vysvělení od firem Oskar a Český telecom.

Jak přispěly podniky v ČR obětem jihoasijské katastrofy? ZDE

11. 1. 2005
tisková zpráva proFem

Vaše právo! První právní pomoc ženám, obětem domácího násilí, vychází během dvou let ve 4. aktualizovaném vydání (ISBN 80-239-4026-2) a dosáhla nákladů celkem 15 tisíc.

Milenci a vrazi,  foto  2004, Miloš Schmiedberger
9. 1. 2005

Polesného Milenci a vrazi

Před Vánocemi měla premiéru filmová verze klasického "trockistického" románu Vladimíra Párala Milenci a vrazi (1969) od zkušeného televizního režiséra Viktora Polesného. Vznikla z toho celkem kompetentní verze klasického literárního díla, který se většinou vyhnul úskalím, jež mu připravila známá literární předloha. Divák odchází z kina víceméně uspokojen. Polesného přepis neuráží: určitá roztříštěnost filmu v prvních dvaceti třiceti minutách ustupuje, když se divák konečně řádněji seznámí s postavami, a zejména v druhé polovině Polesného ztvárnění Páralovy předlohy dosahuje až pozoruhodné dynamiky a intenzity.

Film však skončí a člověk z kina odchází s dojmem, že nejde o nic moc než o slušnou televizní inscenaci, s pietou, inteligentně a profesionálně vytvořený televizní přepis, který však svou původní literární předlohu nijak nepřesahuje. To je možná docela škoda, protože natáčíme-li filmovou verzi klasické knihy o pětatřicet let později, nová doba by měla přinést i novou interpretaci a nové myšlenky. Přesto však je tento film podivně aktuální, zřejmě v důsledku překvapivě obecného významu Páralova původního románu.

BBC 1 - Vikářka z Dibley
7. 1. 2005
ze Z MAG přeložil Martin Mrzena

Tón Novoročního projevu Tonyho Blaira byl téměř shodný s jeho srdceryvným dožadováním se našeho pochopení pro to, že Iráčané musejí být bombardováni pro své vlastní dobro.

Takový okamžik v historii britské televize BBC 1 dosud nenastal. Vikářka z Dibley, jeden z našich laskavějších sitcomů , se na Nový rok právě odvíjel se svou typickou dobrosrdečností, když v tom nás najednou udeřil scénou jako z jiného světa. Dvě malé africké děti vzlykají a jeden druhého se pokoušejí utěšit po tom, co jejich matka zemřela na AIDS. Jak proboha, přemýšlel jsem, nás ta show má po tomhle donutit se smát? Ona se o to ale nijak nepokoušela. Jedna po druhé předstupovaly jednotlivé postavy, známé pro svou provinciální neotesanost, před kameru a ukazovaly bílé náramky signalizující podporu kampani Učiňme chudobu minulostí. Museli byste být z kamene, abyste nezačali brečet.

Plné znění článku, který Britské listy annoncovaly pod titulkem "Proč musejí zoufale chudí lidé v třetím světě záviset na dobročinnosti západních občanů?" ZDE

6. 12. 2004

V listopadu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 8550 Kč, zadavatelé reklamy nám zaplatili 2400 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?   
12. 1. 2005 Volný trh sám o sobě neodstraní chudobu   
12. 1. 2005 Školné se má platit podle toho, kolik vzdělání "vynese" Radim  Valenčík
12. 1. 2005 Sen o nové důvěře Oskar  Krejčí
11. 1. 2005 Otazník nad svobodnými volbami v USA Martin  Mrzena
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
7. 1. 2005 Beránek versus Štěpánek -- ochočená revoluce? Pavel  Pečínka
7. 1. 2005 Asociace mezi idejemi Davida Huma Stanislav  Heczko
6. 1. 2005 Jak to, že tsunami nezasáhlo americkou základnu na ostrově Diego García v Indickém oceánu?   
6. 1. 2005 Jak přispějí české banky obětem asijské katastrofy? Bohumil  Kartous

Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2005 Klausův projev Václav  Žák
7. 1. 2005 Klaus je člověk, který ví, co říká   
7. 1. 2005 Klaus má geniálně moudré, reálné vidění světa   
6. 1. 2005 Projev státníka Wenzel  Lischka
6. 1. 2005 Zuzaně Dáňové: Proč se rozčilujete?   
5. 1. 2005 Mají Češi rádi Franze Josefa?   
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Drzost cizince Jiřího Jírovce   
4. 1. 2005 Klause nemusím, přesto ho hájím Ondřej  Fér
4. 1. 2005 Plytký populismus Václava Klause Zdeněk  Bárta

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   
2. 1. 2005 Pomoc obyčejným lidem Jan  Zeman

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   
14. 12. 2004 Vývoj na Ukrajině je podivný...   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2005 Sen o nové důvěře Oskar  Krejčí
5. 1. 2005 Poděkování prodejci lakovaných růží Jaroslav  Doležal
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 ČSSD je třeba po trojích volbách... Oldřich  Průša
4. 12. 2004 Krize v ČSSD už je - a sociální demokraté to myslí upřímně ! Štěpán  Kotrba
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!   
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková
29. 11. 2004 Schröder, Zapatero a Gross vyzvali evropské občany k schválení Evropské ústavy   
25. 11. 2004 Odpadlíci od SPD a PDS se rozhodli založit stranu   
23. 11. 2004 Pomůže sociální demokracii krása, nebo silný vůdce? Petr  Svoboda

17. listopad RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák
19. 11. 2004 Jeden pohled zleva Jiří  Dolejš
19. 11. 2004 Naďalej polojasno Peter  Greguš
19. 11. 2004 15 let ekonomické transformace v České republice   
19. 11. 2004 Rozpaky nad rozostřenou spravedlností Petr  Blažek
18. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?   
10. 1. 2005 Francie: Další unesená novinářka v Iráku   
3. 1. 2005 Nařídil mučení muslimských vězňů George Bush? Mojmír  Babáček
28. 12. 2004 Američané chtějí zaručit vládní posty sunnitům   
28. 12. 2004 Irák: Hlavní sunnitská politická strana se nezúčastní lednových voleb   
27. 12. 2004 Americký stratég: "USA bojují v Iráku proti lidovému povstání"   
23. 12. 2004 "Ticho, nebo na vás zavolám demokracii!"   
23. 12. 2004 Irák: Přestřelky narušují návrat občanů do města Fallúdža   
22. 12. 2004 Agenti FBI si opakovaně stěžovali na mučení vězňů v Iráku i v zálivu Guantánamo   
15. 12. 2004 Británie musí vyšetřit smrt iráckého civilisty   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2005 Dluhy se maj platit nejen o vánocích   
12. 1. 2005 Školné se má platit podle toho, kolik vzdělání "vynese" Radim  Valenčík
11. 1. 2005 České vysoké školy potřebují především inteligenci a snahu... Ondřej  Leinert
11. 1. 2005 Vysokoškolské školné nevyřeší nic   
10. 1. 2005 Na českých vysokých školách je nutno zavést školné   
10. 1. 2005 Stát studenty nepodporuje. Naopak   
10. 1. 2005 Vyřeší vážné problémy českého vysokého školství skutečně zavedení školného? Jan  Čulík
7. 1. 2005 Student: čeští politikové nám brání získat vzdělání   
7. 1. 2005 Situace je těžká, nikoliv však katastrofální   
30. 12. 2004 Vánoční nadělení pro české školství Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   
28. 11. 2004 Zpravodajství BBC propustí 350 zaměstnanců   
24. 11. 2004 Když mediální podnikatel, který tvrdil, že není lobbista, vysvětlí, co "není" lobbismus a prozradí tím současně, co to vlastně provádí Štěpán  Kotrba
19. 11. 2004 Ohlédnutí o rok a čtvrt zpět: BBC plnila svou veřejnoprávní roli výborně Jan  Čulík