30. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 8. 2004

Tisíce odpůrců amerického prezidenta George Bushe demonstrovaly v neděli v ulicích New Yorku proti jeho zahraniční a domácí politice. Protest, jehož se podle organizátorů účastnilo asi čtvrt milionu osob, se konal den před zahájením sjezdu Republikánské strany.

Sloupek

Právě se odehrává vítězný ceremoniál. Po svých o několik setin pomalejších soupeřích, kteří obsadili druhé a třetí místo, si pro zlatou medaili vystupuje o půl hlavy výš (ve skutečnosti však o nesouměřitelný kus) vítězný mladý překážkář. Jeho ramena halí nějaký červený šátek, bez nadsázky pionýrský, vždyť mladému vítězi je teprve jedenadvacet let.

Při výstupu sportovec ukazuje všem divákům, cože to vlastně nese na svých ramenou...a ouha, ona je to Maova revoluční vlajka. Vlajka, která by mohla být symbolem mnoha různých vítězství: smutného experimentu zvaného kulturní revoluce a mnoha milionů lidských životů, které jsou jejím "vítězstvím" nejzřetelnějším, tanků "vítězících" nad studentskou demonstrací na náměstí Nebeského klidu, "vítězství" budovatelského nadšení nad lidskými právy nebo třeba "vítězství" progresivního čínského komunismu nad nepochopitelně reakcionářským způsobem života Tibeťanů. Zde ale symbolizuje něco jiného. Mladý Číňan totiž umí zvládnout sto deset metrů s deseti nerozoranými mezemi za necelých třináct vteřin. Tak rychle to neumí žádná mutace komunismu na světě, velký a stále oblíbený trenér Mao by měl jistě radost. Radost mají i diváci a dojatě aplaudují. Jen nevím, které vítězství je zrovna v tu chvíli těší nejvíce.

I další olympijské vítězné ceremoniály přinášejí divákovi, a tentokrát hlavně posluchači, zvláštní a nečekané pocity. Jiný vítězný atlet už stojí na piedestalu, který z něj pro fotografy činí dočasný monument, jest už za svůj výkon odměněn a čeká až bude hymnou odměněna i země, kterou reprezentuje. Třímaje v ruce plyšového Putina (nic jiného mi poněkud neurčitá figurka nepřipomněla) s dojetím naslouchá bajce, kterak je Sojuz něrušimij. Tedy už není, byl, ale symbol o něm, i přes pozměněný text, stále s obrovskou vervou ruské hymny vypráví. Vypráví také o jiných velkých věcech, které byly ve jménu bolševické revoluce vykonány, ovšem dnes oslavuje velké vítězství atletovo, buď tedy zapomenuta minulosti, mráz na zádech mnohých klidně mohl způsobit i průvan.

Olympijské hry, to je opravdové defilé lidské ušlechtilosti. I proto jsou tak oblíbeným reklamním poutačem, což si uvědomují nejen velké komerční organizace, které jediné jsou schopné si kousek této ušlechtilosti koupit a přilepit jej ke své značce, ale i americký republikánský volební štáb či marketingoví filutové profesionalizující se české armády. Tito se rozhodli bez ohledu na autorská práva využít olympijskou symboliku po svém a bez zbytečného vyjednávání s národními olympijskými svazy. Nakonec přece dělají reklamu samotným hrám. No posuďte, američtí republikáni třeba tvrdí, že díky nim a zejména díky jejich texaskému rančerovi se olympiády účastní o dvě demokratické země navíc. Není těžké uhodnout, že těmi dvěma zeměmi jsou Afghánistán a Irák. Ano, už od prvního září se v českých školách chystají první exkurze do těchto míst, protože jsou to přímo učebnicové příklady demokratického státního zřízení. A demokracie, jak známo, se nejlépe vštěpuje pomocí názorného příkladu. Zatím vznikly pouze malé problémy technického rázu, neboť každou školní třídu musí doprovázet vojenský konvoj a několik vrtulníků. Ale to je jen formalitka.

Ve svém předvolebním spotu také republikáni tvrdí, že zatímco v roce 1972 se na Zemi vyskytovalo pouze čtyřicet demokracií, dnes jich tu vesele skotačí plných sto dvacet! Jak je ten svět úžasný, za dalších dvacet let bychom mohli celou Zemi definitivně prohlásit za demokratickou a vydat o tom svědectví zbytku vesmíru. Záležet při tom bude hlavně na strukturalizaci rozpočtu USA.

Česká armáda zase tvrdí, že vstoupíte-li do jejích řad, zažijete stejné vzrůšo jako na olympiádě samé. Jedno kde, hlavní přece je, že reprezentujete. Navíc pevný plat, sociální jistoty, standardní samozřejmostí je mladý a dynamický kolektiv. Úplně to se mnou cloumá nechat revidovat své, kdysi tolik ceněné lékařské dobrozdání o nezpůsobilosti vykonávat základní vojenskou službu. Cítím se najednou tak mladý a dynamický.

Česká armáda po upozornění, že za právo používat olympijskou symboliku se tvrdě platí, svůj lákavý reklamní spot stáhla. Přece jen, musí šetřit hlavně na žold. Američtí republikáni si i přes výroky z vedení MOV o nesmírné drzosti vedou dál tu svou -- dvě demokracie navíc, před lety čtyřicet, teď sto dvacet, volte olympijského hrdinu Bushe. Prezident Bush chtěl dokonce navštívit samotné Athény, pokud by se fotbalové mužstvo "jeho" Iráčanů dostalo až do finále olympijského turnaje. Zděšené irácké mužstvo asi nevědělo, jak s takovou vzácnou poctou naložit, a tak v semifinále raději prohrálo.

Ani činovníci MOV to nemají jednoduché. Neposlouchají je volební štáby, zneužívající lidské teplo olympijského ohně pro své špinavé kampaně, kašlou na ně i dopující sportovci, kteří buď nevidí důvod vracet vytoužené medaile nebo chtějí všechno hnát k mezinárodnímu soudu pro lidská práva a demonstranti i přes úpěnlivé prosby řeckých politiků demonstrují, až se i Colin Powell urazí a časově se zaneprázdní jinde.

Bojovat za mír po anticku vyžaduje pevné nervy, odhodlání a hodně peněz. V Athénách mnohé scházelo, ale za čtyři roky v Pekingu to bude jiné, perfektní. Sportoviště budou připravená už s velkým předstihem, ulice budou ukázkově čisté a po demonstrantech ani památka, květiny vydrží na příkaz Chu -- tina kvést po celou dobu trvání olympiády a policisté budou umět přeložit do angličtiny deset nejslavnějších výroků velkého vůdce, všechny názvy olympijských sportů a také poradí, kde je nejbližší McDonald, jenž určitě nebude daleko. A Maova revoluční zástava, za dojatého potlesku silou čínské populace zaručeného rekordního počtu přímých i televizních diváků, splyne se zástavou olympijskou.

30. 8. 2004

Americké prezidentské volby

Když jde do tuhého, příslušníci Bushovy rodiny si definují nejsilnější kartu svého oponenta a soustředí se na to, aby ji zdiskreditovali. A to i těmi nešpinavějšími pomluvami. Teď se tak vrhli na Johna Kerryho, argumentoval v neděli komentátor Andrew Sullivan v týdeníku Sunday Times. Vědí, že silnou kartou v Kerryho životopise je to, že bojoval ve Vietnamu. Bush má odvahu. Většina politiků, kteří se vyhnuli vietnamské válce, by se neodvážila zaútočit na muže, který tam šel dobrovolně, byl zraněn šrapnelem a byl vyznamenán. Ale Bush se ale odvážil. A udělal to už víckrát:

28. 8. 2004

V předvečer nadcházejícího sjezdu americké Republikánské strany zaútočil šéf britské Konzervativní strany Michael Howard na Bílý dům. Howard prozradil, že se letos v únoru dostal do ostrého konfliktu s poradci prezidenta Bushe za to, že kritizuje Tonyho Blaira kvůli Iráku. Bushův vysoký poradce Karl Rove tehdy Howardovi sdělil: "Můžete zapomenout na to, že vás kdy pan prezident přijme. Tečka. Neobtěžujte se sem jezdit."

Činitelé v Bílém domě zuřili, protože Michael Howard vyzval Tonyho Blaira, aby kvůli irácké válce rezignoval. Howard tuto skutečnost nyní záměrně zveřejnil těsně před zahájením kongresu amerických Republikánů. V sobotu Howard v Británii zdůraznil, že se bude chovat jako šéf britské Konzervativní strany, jak sám uzná za vhodné, a obvinil poradce prezidenta Bushe, že se snaží bránit Tonyho Blaira:

30. 8. 2004

Na jednání Ústřední kontrolní komise ČSSD byl pozván redaktor Štěpán Kotrba, aby vysvětlil, jak se do Britských listů dostal zvukový záznam z neveřejného jednání orgánů strany, zveřejněný pak v článku "Sociální demokracie se nám rozpadá pod rukama", které pak další novináři přepsali do textové podoby. Podnět k "předvolání k podání vysvětlení" dal komisi místopředseda ČSSD pro organizaci strany Martin Starec. "Nebyl jsem pozván pouze jako člen ČSSD, ale jako "zástupce" Britských listů," popsal situaci udivený Kotrba, který musel členům komise vysvětlit rozdíl mezi "zástupcem" a redaktorem. Ač byl pozván jako "svědek", hrubým způsobem na něj verbálně zaútočili dva členové komise ve snaze ho obvinit z toho, že záznamy z jednání vynesl on. Jeden z nich pak v průběhu 32 minut trvající diskuze hrdě řekl, že novináře, provozující své pokleslé řemeslo, nemá rád... Na závěr se pak musel za svůj výrok omluvit.

Výsledkem jednání je ale usnesení konrolní komise, které sociálním demokratům navrhl Kotrba, doporučující ústřednímu výkonnému výboru ČSSD, aby další svá jednání dělal veřejná. Čili jednání skončilo nakonec jako fraška.

29. 8. 2004
"Problémem s BBC je, že má moc peněz a že je tam Greg Dyke."

Šest měsíců poté, co byl Greg Dyke, bývalý generální ředitel BBC, donucen rezignovat v důsledku kontroverze kolem reportéra Andrewa Gilligana, zemřelého dr. Davida Kellyho a "zdramatizované" vládní zprávy o Iráku, nyní Dyke ostře zaútočil na Toyho Blaira. V nedělním vydání listu Mail on Sunday a týdeníku Observer obvinil Dyke Blaira, že se pokusil BBC zastrašit. Dyke odhaluje, že Blair napsal jemu samému a bývalému předsedovi Rady BBC Gavynu Daviesovi dopis, jímž se snažil BBC přimět, aby začala o válce v Iráku vysílat "jinak".

Dyke býval přítelem Tonyho Blaira; nyní píše, že Blairova vina je nade vší pochybnost: "Buď byl Blair nekompetentní a zatáhl Británii do války v důsledku nedorozumění, anebo lhal, když řekl v Dolní sněmovně, že neví, co znamená tvrzení, že Saddám Husajn má možnost užít svých zbraní hromadného ničení do 45 minut." Dále Dyke píše: "Byli jsme všichni podvedeni. Nejděsivější je, že Blair si stále nemyslí, anebo nechápe, že to, co udělal, bylo naprosto nesprávné."

Blairovi stoupenci ho ovšem hájí - ostrá kontroverze ohledně BBC a údajném podvádění britské vlády před útokem na Irák však nejeví známky toho, že utichne.

Úřad britského premiéra v Downing Street Dykovu kritiku odmítl: "Greg Dyke má právo na svůj názor. Už se konala čtyři nezávislá vyšetřování a my nemáme k nim co dodat."

28. 8. 2004

Bývalý reportér rozhlasu BBC Andrew Gilligan, který se loni dostal do ohniska kontroverze, když ve vysílání poukázal na to, že britská vláda nepřípustně zdramatizovala svou oficiální zprávu o iráckých zbraní hromadného ničení (v důsledku kontroverze zemřel vládní zbrojní expert dr. David Kelly) ostře zaútočil na letošním edinburském televizním festivalu na Blairovu vládu a na členy Rady BBC. Rada BBC podle něho reagovala na vládní kritiku "zcela přehnaně" a odvolání generálního ředitele BBC Grega Dyka "proměnila krizi v katastrofu".

29. 8. 2004

List Washington Post identifikoval údajného izraelského špiona v Pentagonu jako Larryho Franklina, odborníka na regionální politiku. Franklina vyšetřuje FBI za to, že údajně poskytl Izraeli důvěrný dokument amerického prezidenta o americké politické vůči Íránu. Izrael popřel, že provádí špionáž proti USA. Franklin pracoval v oddělení Pentagonu pro Blízký východ a jižní Asii. Izrael je v poslední době znepokojen, že Írán údajně tajně vyvíjí jaderné zbraně v Bushehru, kde provozuje jaderný reaktor. Američtí činitelé naznačili, že Izrael možná chustá proti tomuto reaktoru vojenský útok. Americká média informovala, že FBI vyšetřuje Franklina už několik měsíců. Podle jednoho činitele prý předal Franklinovy informace do Tel Avivu Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti, což je vlivná proizraelská lobbistická skupina v Americe. Tento výbor to popírá.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE ZDE

30. 8. 2004

Teď už s tím nic nenaděláme. Měli jsme dřív křičet a něco dělat proti zbytečnému zavádění těžké automobilové dopravy do takřka centra města - z předměstí Smíchova do Dejvic a zase ven na Karlovy Vary. Proč by ta doprava neměla jezdit kolem po jednom z dvou hotových kusů okružní dálnice H1? Jediný smysl mi to dává: soudruzi kopáči a betonáři se domluvili, že vydělají na státní zakázce. A je to hotové, pěkný sklep na jabka, ale pěkně drahý! A aby bylo dobře patrné, v jakém Kocourkově žijeme, poslali ještě na vozovku své mistry malíře. Všude po Česku narážím na negramotnost těch, kdo pořizují směrovky, dálniční tabule, upozornění a čáry na asfaltu.

30. 8. 2004

informace převzaty z tiskové zprávy České televize

V sobotu 4. září 2004 oslaví 70. narozeniny Jan Švankmajer, čelný představitel českého surrealismu a jeden z nejvýznamnějších tvůrců animovaných filmů v České republice, jehož pověst pronikla i do světa.

Je škoda, že ČT zařazuje tyto pořady - i na dvojce - mimo hlavní vysílací čas. (Holt to nejsou přenosy z Olympijských her. JČ)

30. 8. 2004
Antonín Jaroslav Liehm

Milena Honzíková, Dopis zmizelému, Praha, 2003, Torst, ISBN: 80-7215-186-X , 160 str., 159 Kč

V šestnácti poznala mučírny pražského gestapa. Ještě jí nebylo dvacet, když 9. května pohřbívala sovětského velitele svého partyzánského oddílu na Vysočině. Poprvé o tom napsala o rok později. Za další dva roky vstoupila do KSČ, odkud ji o dvacet let později vyhodili. Za dalších dvacet let napsal Jan Skácel: "Je to statečná ženská, a kdyby nebyla, bylo by toho na světě o moc míň. I tak je toho málo."

Tu útlou knížku, sotva sto stránek, psala celý život. Dopis zmizelému (Torst, Praha 2003).

30. 8. 2004

Rozpory vládnoucí v arabských zemích překonala soutěž Hledá se Super Star arabských zemí, která kulminovala v neděli večer. Tato silně populární soutěž mladých zpěváků se v arabském světě konala letos podruhé. Pořad začala vysílat libanonská stanice Future Television a natáčí se v Bejrútu. Sledují ji občané mnoha arabských zemí, v Libyi, v Saúdské Arábii, v Libanonu i v Egyptě.

John Humphrys
28. 8. 2004

Náplní práce novináře je nebát se tváří v tvář moci.

John Humphrys, zjevně nejvýznamnější moderátor rozhlasu BBC, přesvědčivým a vlivným způsobem zaútočil v pátek při své přednášce na edinburském televizním festivalu na současné televizní vysílání, které šíří tzv. "reality television" a podléhá "zpitomující, primitivní vulgárnosti" a vyjádřil názor, že je zřejmě správné televizi v tomto smyslu přísně regulovat.

Humphrys oslovil shromáždění nejvýznamnějších vedoucích pracovníků britských televizních stanic. Vyčetl jim, že velká část toho, co vysílání, vede k zhrubnutí veřejnosti a "proměňuje to lidské bytosti ve zrůdy, abychom na ně mohli civět".

27. 8. 2004

Reakce na článek Jak se stát modrým ptákem

Tak prý jsem strašil přízrakem zkorumpovaného Ivana Breziny. Měl jsem tak učinit ve článku nazvaném "Kdo si hraje...", v němž jsem dotyčného označil za "namodralého hobbyistu". Protože jsem uvedl, že tohoto pána středního věku dosud neopustila záliba ve hře na bubáky a krom toho že velmi často obhajuje stanoviska ODS (což lze analýzou jeho článků snadno doložit), a konečně též proto, že jsem jednu větu ukončil třemi tečkami a druhou otazníkem, musím prý dokázat, kdo že ho zkorumpoval. Ale ano, pane Brezino, já Vám moc dobře rozumím. Vám by se převelice hodilo, kdybych byl proti Vám vznesl obvinění, které jste si vymyslel. Bohužel, nemohu sloužit. Bohužel podruhé, to, co jste zamotal v několika řádcích, musím teď vyvracet.

27. 8. 2004

Nepoučitelnost historií

Kdo chce vládnout, musí umět sloužit, jak se říkávalo již ve středověku. Prostoduché autoritářství v našem světě slaví nebývalé úspěchy. Znavenost denními půtkami, starostmi o přežití fyzické nebo duševní, nás vede k úvaze o dokonalosti bytosti zvané člověk.

Bloudíme světem v němém úžasu nad vlastní dokonalostí, kážeme okolí myšlenky vytažené z dávnověku, kdy moudrost ještě bývala skutečně moudrostí, leč volíme z oné doby jen slova a myšlenky, dílo samotné za námi vidět není.

27. 8. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Večer okupanti zahájili těžké ostřelování mahdistických pozic v Nadžafu. Korespondent TV al-Arabíja oznámil, že okolí hrobky imáma Alího se stalo dějištěm nejsilnějšího ostřelování od počátku obléhání. Americké síly spolu s iráckými kolaborantskými jednotkami zaútočily na město ze tří stran.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
30. 8. 2004

Zatímco pozornost členských států EU je zaměstnána návrhem Evropské ústavní smlouvy a hledáním společného postupu s USA v boji proti terorismu, na východě Evropy bez velkých slov pokračují integrační jednání iniciované Ruskem. Jejich jádrem je rodící se svaz Ruska a Běloruska, který přitahuje i další země SNS. V únoru minulého roku prezidenti Běloruska, Kazachstánu, Ruska a Ukrajiny vypracovali projekt upevnění ekonomických vztahů, jehož cílem je vytvoření organizace regionální spolupráce, podobné Evropské unii. Pokud se záměr podaří, vznikne ekonomické uskupení čítající skoro 230 milionů obyvatel a územně třikrát větší než EU.

26. 8. 2004

Britská média se při příležitosti dvacátého výročí vydání Kunderova románu Nesnesitelná lehkost bytí v angličtině znovu zabývají tímto dílem. Není mnoho českých knih, jimž by britská média věnovala pozornost, a není mnoho mezinárodních titulů, k nimž by se světové sdělovací prostředky vracely po letech jen proto, že nadešlo kulaté výročí jejich publikace v minulosti. Rozhlasová stanice BBC Radio Four natočila o této knize rozhovor pro pořad Open Book s Janem Čulíkem, vysílal se v neděli 29. srpna v 17 hodin středoevropského času, opakování ve čtvrtek 2. září také v 17 hodin (k dispozici na internetu během vysílání i potom).

Jiné zhodnocení tohoto románu po dvaceti letech - v angličtině ZDE
v českém shrnutí ZDE

27. 8. 2004

Šimonovský uvažuje o privatizaci letišť

Nová vláda se snaží získat peníze stůj co stůj. Na seznam prodávaných firem se státní účastí se dostaly jak notoricky známé podniky - Severočeské doly, tak i klíčové podniky infrastrukury - Český Telecom a Česká správa letišť. Při jejich prodeji sice nemá být jediným a rozhodujícím kritériem cena, ale vláda potřebuje z jejich prodeje získat co nejvíce. Proč by je jinak opouštěla? Uvažuje se i o tom, že budou tyto firmy přímo nabídnuty vybranému zájemci. Informace o podrobnostech privatizace těchto podniků nejsou veřejné, neboť mohou ovlivnit finanční trhy. Obavu ze spekulací na základě vyjádřila i Komise pro cenné papíry a nabádá novináře ke zdrženlivosti. Neměla by ale nabádat spíše ministry?

27. 8. 2004

K argumentaci Štěpána Kotrby o tom, je-li privatizace letišť "Hloupost ministra nebo vlastizrada?" je nutno připojit opačný názor: Ve Velké Británii vlastní všechna klíčová letiště od roku 1966 soukromá firma British Airports Authority a bezpečnost státu to nijak, zdá se, neohrožuje.

John Humphrys
27. 8. 2004

Je agresivní způsob vedení interviewů dobrý pro demokracii?

John Humphrys (61) je jedním z nejznámějších britských moderátorů. Po celé řadě novinářských zaměstnání, které vykonával v britských médiích (jednu dobu četl v televizi hlavní večerní zprávy) přešel v roce 1987 do ranního, silně sledovaného živého publicistického vysílání rozhlasové stanice BBC Radio Four a tam je dodneška. Je jedním z nejagresivnějších novinářů, interviewujících politiky. Deník Independent s ním publikoval rozhovor, založený na otázkách čtenářů.

27. 8. 2004

I když Velká Británie nyní vyrábí relativně málo spotřebitelských výrobků, její deficit státní bilance je ve vztahu k celostátním příjmům menší než jeho průměr za posledních dvacet let. To je velký úspěch, vzhledem k tomu, že většina západoevropských zemí zápasí s recesí, zatímco v Británii vládne spotřebitelský boom, argumentoval Anatole Kaletsky v deníku Times a vysvětlil, z jakých tří důvodů je Británie nyní prosperující zemí.

26. 8. 2004

(k tunelům Mrázovka)

26. srpna jsou pro veřejnost zprovozňovány "tunely Mrázovka" na Smíchově v Praze 5. Jde o mohutný a mimořádně nákladný soubor dopravních staveb, jež svým umístěním i kapacitou znamená další krok k vybudování obdoby neslavně proslulé "severojižní magistrály" -- tentokrát na opačném, levém břehu Vltavy. Zprovoznění této velkokapacitní a pro řidiče atraktivní stavby bude mít za následek intenzívní zátěž městského centra další dopravou, včetně tranzitní. Jde o špatné a zhoubné řešení, jež jsme si byli nuceni my všichni ze svých daní zaplatit a jehož škodlivé dopady v budoucnu bohužel poneseme. Způsob prosazení stavby vypovídá hodně i o poměrech, ve kterých jsme nuceni žít.

30. 8. 2004

My s nimi vyběhneme 17.

Z nějakých důvodů naše svoloč nerada emigruje. Buď jí dlouho trvá, než se rozkýve, anebo se vyznačuje jakýmsi specifickým svoloč-patriotismem, avšak nikam nejde. Dává přednost sice chudé, zato vlastní zemi. Nápadně se tím liší od našich černo-žlutých bratrů.

Všeobecně je pro nás emigrace nový jev. Měli jsme kozácké oblasti, měli jsme Sibiř. Našinec, jestliže doopravdy dokázal přežít o samotě, měl vždycky možnost utéct tam, kam za ním moc nedosáhla, a zachránit se, neboť "Řeka Don nikoho nevydá".

Toto je sedmnáctá kapitola kontroverzní knihy ruského autora žijícího v Bratislavě Sergeje Chelemendika s názvem "My objebiem ich", kterou uvádíme na pokračování.

(Zejména pojmy "naši židi" či "naši Němci" jsou v dnešním světě pozoruhodným nacionalisticko-rasistickým přisvojováním; asi jako když se mluví o "našich Romech", že? JČ)

7. 8. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červenci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5750,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2004 Zpozdilá Mrázovka a české značení silnic Ondřej  Hausenblas
30. 8. 2004 Olympijské reminiscence Bohumil  Kartous
30. 8. 2004 Co zmůže literatura? Antonín Jaroslav Liehm
30. 8. 2004 Sociální demokraté by rádi kontrolovali Britské listy   
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   
28. 8. 2004 Zdeněk Kořistka a bouře ve sklenici vody Jan  Čulík
28. 8. 2004 Humphrys: Útok na "šupáckou a cynickou televizi"   
27. 8. 2004 Proč je v Británii prosperita a dá se napodobit?   
27. 8. 2004 Odešel bych z rádia, kdyby mi nařídili, že musím nějakého politika interviewovat jemně   
27. 8. 2004 Systémy sebezničení Václav  Dušek

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2004 Co zmůže literatura? Antonín Jaroslav Liehm
27. 8. 2004 Systémy sebezničení Václav  Dušek
26. 8. 2004 Kryla jako velkého umělce jsem rozhodně zpochybnit nechtěl... Šmerala ano... Radko  Kubičko, Jiří Haussmann
26. 8. 2004 Britská média oslavují Milana Kunderu   
19. 8. 2004 Laciná masáž nápodoby Václav  Dušek
19. 8. 2004 Nový weblog o české a středoevropské literatuře v angličtině   
11. 8. 2004 O historické paměti a o generačních rozdílech Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
11. 8. 2004 Politikův umělec a umělcův politik Irena  Zítková

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2004 Janu Švankmajerovi bude sedmdesát   
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   
28. 8. 2004 Andrew Gilligan kritizoval vládu a Radu BBC   
24. 8. 2004 ČRo: "Internetový teroristi a antivirový odborníci"   
18. 8. 2004 O třítýdenní okupaci ČT 2 armádami spojeneckých sportovních vojsk Bohumil  Kartous
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2004 Šéf britských konzervativců zaútočil na Bílý dům   
27. 8. 2004 Irák: Jde o vymezení toho, jak se užívá moc   
27. 8. 2004 Ano, jsem ve službách islámských fundamentalistů Bohumil  Kartous
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
26. 8. 2004 Druhá americká zpráva o týrání iráckých vězňů v Abu Ghraib zveřejněna   
26. 8. 2004 Ve službách britského ministerského předsedy... Bohumil  Kartous
26. 8. 2004 Západní média budou protestovat proti policejnímu zadržení novinářů v Nadžafu   
26. 8. 2004 Šiitská mírová mise dospěla do Nadžafu   
26. 8. 2004 V Nadžafu "dohodnut smír"   
25. 8. 2004 Schlesinger: Jde nám o morální zdraví americké armády   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk
27. 7. 2004 Zamyšlení nad filmem Fahrenheit 9/11 Jiří  Jírovec

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David
20. 8. 2004 O krizi, která krizí nebyla Oskar  Krejčí
19. 8. 2004 Přibyl není nebezpečný, nebezpečný je Gross Bohumil  Kartous
19. 8. 2004 Programové prohlášení vlády - poslední verze před jednáním K9   
12. 8. 2004 Proč hlasovat pro vládu Ivan  David
9. 8. 2004 David píše Pehemu: Prostředky, které chcete použít proti jinak smýšlejícím nejsou demokratické   
6. 8. 2004 Jistě, pane premiére... Zdeněk  Šulc
6. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky   
2. 8. 2004 Není otázka jako otázka Štěpán  Kotrba
31. 7. 2004 Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem Štěpán  Kotrba

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2004 Hloupost ministra nebo vlastizrada? Štěpán  Kotrba
27. 8. 2004 Kolik stránek má Grossova právnická disertace na universitě v Plzni?   
24. 8. 2004 Vláda prošla 101 hlasy   
23. 8. 2004 Programové prohlášení vlády selhává ve všech oblastech Jiří  Velebný
22. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky - definitivní text   
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David
20. 8. 2004 O krizi, která krizí nebyla Oskar  Krejčí
20. 8. 2004 Pavel Přibyl odstoupil - jeden jeho policista zaútočil na civilistu   
19. 8. 2004 Kauza Přibyl: Tak nám zase zahájili mediální kampaň, paní Müllerová Jan  Čulík
19. 8. 2004 Přibyl není nebezpečný, nebezpečný je Gross Bohumil  Kartous

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou   
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká

Zelení RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
23. 7. 2004 Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny Vojtěch  Kotecký