26. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 8. 2004

(k tunelům Mrázovka)

26. srpna jsou pro veřejnost zprovozňovány "tunely Mrázovka" na Smíchově v Praze 5. Jde o mohutný a mimořádně nákladný soubor dopravních staveb, jež svým umístěním i kapacitou znamená další krok k vybudování obdoby neslavně proslulé "severojižní magistrály" -- tentokrát na opačném, levém břehu Vltavy. Zprovoznění této velkokapacitní a pro řidiče atraktivní stavby bude mít za následek intenzívní zátěž městského centra další dopravou, včetně tranzitní. Jde o špatné a zhoubné řešení, jež jsme si byli nuceni my všichni ze svých daní zaplatit a jehož škodlivé dopady v budoucnu bohužel poneseme. Způsob prosazení stavby vypovídá hodně i o poměrech, ve kterých jsme nuceni žít.

26. 8. 2004

čtvrtek 21.00: Irácká policie a televize al Arabija uvedly, že alajtolláh Ali Sistani a Moqtada al-Sadr dosáhli dohody o ukončení bojů v Nadžafu. K dohodě došlo krátce po zahájení jednání.

Ajatolláh Ali Sistani má v Iráku velmi dobrou pověst, protože (na rozdíl od íránských šiitských náboženských vládců) neusiluje o politickou moc a zásadně se zabývá pouze duchovními a náboženskými záležitostmi, informoval komentátor arabského vysílání BBC ve čtvrtek podvečer na stanici BBC Radio Four.

Podrobnosti v angličtině ZDE

26. 8. 2004

O mechanismu voleb

V Americe se voliči pomstili Al Gorovi za špatné počasí

V americkém nakladatelství M. Evans vyšel sborník Winning Elections: Political Campaign Management, Strategy & Tactics (Jak vyhrát volby: Řízení politických kapmaní, strategie a taktika ($49.95); je to soubor článků z časopisu Campaigns & Elections (Kampaně a volby). Radí se v něm politickým profesionálům:

"Nepředpokládejte, že pro voliče budou důležité politické názory vašeho kandidáta. V silně konkurenčním politickém klimatu možná budou informovaní občané hlasovat na základě toho, jaké postoje k problémům kandidát zastává. Jenže neinformovaní a nerozhodní voliči budou často volit takového kandidáta, jehož jméno a jehož kampaň budou nejvýraznější. Mají-li si voliči vašeho kandidáta všimnout, nejlepším způsobem, jak začít, je výrazné logo. Voliči rozumějí barvám. Modrá je pozitivní barva pro muže, znamená pro ně autoritu a moc. Ale je to záporná barva pro ženy, jimž to signalizuje odtažitost. Červená je vřelá, sentimentální barva pro ženy -- ale pro muže je to známka nebezpečí nebo zloby."

Skepse ohledně toho, zda jsou masy skutečně schopné si samy vládnout, je tak stará jako sama demokracie, založená na rozhodování masové většiny. Dosti šokující závěry politologů v tomto smyslu shrnul v časopise New Yorker Louis Menand.

26. 8. 2004

Američané se stali za posledních třicet let podstatně konzervativnějšími, než byli před čtyřiceti padesáti lety. To argumentuje nová kniha The Right Nation (Národ doprava) od Johna Micklethwaita, amerického editora týdeníku Economist. Co to bude znamenat pro nadcházející americké prezidentské volby? John Micklethwait o tom hovořil ve středu ráno v britském rozhlase se Sunderem Katwalou, generální tajemník britské (socialistické) Fabiánské společnosti:

26. 8. 2004

čtvrtek 14.00: Velký ajatolláh Ali-Sistani dorazil do svatého města Nadžafu ve snaze dosáhnout mírového narovnání mezi povstalci a americkými a iráckými jednotkami.

26. 8. 2004

Mediální organizace připravují oficiální protest iráckým úřadům proti zatčení desítek novinářů v městě Nadžaf, včetně celého štábu televize BBC. Asi 60 novinářů z místních i mezinárodních médií, mj. i z Guardianu, z Daily Telegraphu a z deníku Independent, včetně celého štábu BBC, bylo donuceno ozbrojenými policisty v městě Nadžaf opustit svůj místní hotel a nastoupit do policejních vozidel, která je dopravila na policejní stanici.

26. 8. 2004

Tisková zpráva Amnesty International ČR.

Místo toho, aby se súdánská vláda snažila bojovat s porušováním lidských práv v Darfúru, soustředí se na získání kontroly nad informacemi z tohoto regionu, konstatuje Amnesty International (AI) ve své dnešní zprávě.

26. 8. 2004

Arabský rasismus vůči černochům:

Ve vyschlých pouštích východní Sahary vzniká genocida. Spojené národy však mlčí, stejně jako intelektuálové v kosmopolitních střediscích, kteří se rozhořčují nad americkým "imperialismem", který zlikvidoval brutální teroristické režimy v Afghánistánu a v Iráku, napsal Salim Mansur v kanadském listě London Free Press:

26. 8. 2004

Britská média se při příležitosti dvacátého výročí vydání Kunderova románu Nesnesitelná lehkost bytí v angličtině znovu zabývají tímto dílem. Není mnoho českých knih, jimž by britská média věnovala pozornost, a není mnoho mezinárodních titulů, k nimž by se světové sdělovací prostředky vracely po letech jen proto, že nadešlo kulaté výročí jejich publikace v minulosti. Rozhlasová stanice BBC Radio Four natočila o této knize rozhovor pro pořad Open Book s Janem Čulíkem, vysílal se v neděli 29. srpna v 17 hodin středoevropského času, opakování ve čtvrtek 2. září také v 17 hodin (k dispozici na internetu během vysílání i potom).

Jiné zhodnocení tohoto románu po dvaceti letech - v angličtině ZDE
v českém shrnutí ZDE

26. 8. 2004

Mediální reflexe:

Vliv vládní mediální propagandy na sdělovací prostředky během útoku na Irák budou studovat britští univerzitní odborníci na Liverpool a Leeds University. Budou zkoumat vládní propagandu a budou ji srovnávat s tím, co se tisklo v novinách a vysílalo v rozhlase a v televizi během pěti týdnů hlavního iráckého konfliktu.

26. 8. 2004

Nejhoršími případy byla soutěž psovodů o to, zda se jim podaří, aby se nedospělí vězni pomočili nebo podělali. "Dva nedospělí vězni byli podrobeni teroru od psů za účelem hry mezi dvěma týmy psovodů, jestli se jim podaří přimět vězně k nedobrovolné defekaci," konstatoval generál Klem.

Zpráva americké armády o týrání iráckých vězňů ve věznici Abu Ghraib shromáždila důkazy o rozšířeném týrání, včetně jasných případů mučení, na němž se podíleli vyšetřovatelé z vojenské rozvědky a pracovníci soukromých firem.

26. 8. 2004

Reakce na článek Je správné, aby truchlící matka určovala debatu o Iráku?

Der brave soldat Schweik stojí u propagandistické nástěnky a čte si o chrabrém vojákovi, jenž je zde uváděn jako příklad hrdinství hodný následování. Zmíněný imaginární voják-hrdina sice přichází v těžkém boji o hlavu, kterou mu vzala střepina granátu, ale tělo ještě udělá dva kroky, automaticky (následek kvalitního výcviku c.-k. armády) namíří ručnici a sestřelí nepřátelský letoun. Za svou statečnost a chrabrost v boji byl vyznamenán válečným řádem in memoriam. I Kevin Myers ze Sunday Telegraph by rád viděl takové vojáky ve službách anglické královny, tedy lépe řečeno jejího ministerského předsedy. A nejen on. Podobní "konzervativci" se nacházejí i v našich zeměpisných šířkách a jejich obhajoba války, distributora smrti, je založena na stejných argumentech. Jak "racionálně" dokážou odsoudit truchlící matky...

26. 8. 2004
Radko Kubičko, Jiří Haussmann

Karel Kryl pro mě zůstává navždy velkým umělcem, básníkem života a geniálním písničkářem a jeho vrtochy prostě chápu. Já je poznal, ale nic z nich strategicky nevyvozuji, jen to, že to byl člověk z masa a kostí a jako takový občas činil nejen geniality, ale i pěkné blbosti.

Pár okrajových poznámek o mé krátké vlastní zkušenosti s Karlem Krylem v polemice na úplně jiné téma se Štěpánem Kotrbou vyvolalo ostrou protireakci jeho obhájců. "Boj o Kryla" je už léta podstatnou náplní jejich života a já uznávám jejich snahu o zachování Karlovy památky. Do polemiky o Krylovi jsem se nikdy nechtěl zapojovat. Napsal jsem jen pár subjektivních osobních poznámek, za kterými si stojím, protože jsem vše zažil. Ale dvě upřesnění.

26. 8. 2004

Komunistické hnutí není cizorodým prvkem v českém prostředí. Česká kultura se od 90. let 19. století plně rozevřela všem kulturním proudům Evropy a generace 90. let byla ve znamení protestu a revolty pro zatuchlým poměrům české politiky. Vzestup hospodářské a kulturní síly ostře kontrastoval s ubohostí a přízemností české politiky, s její neschopností rozšířit operační prostor a řešit podstatné problémy národní existence. A tak J. S. Machar v hutné zkratce zpochybňuje ideály pokroku ("jen rychlej žijem svoje živoření") a odcházejícímu století metá do tváře:

26. 8. 2004

Tisková zpráva

Spojená občanská sdružení SOS Praha odmítají tvrzení vedení města, že tunel Mrázovka zlepší dopravní situaci v Praze a sníží hlukovou zátěž a míru znečištění ovzduší v oblasti Smíchova. Tunel Mrázovka je jen další velmi finančně nákladnou stavbou, která do širšího centra města přivádí novou automobilovou dopravu. Negativní důsledky pocítí zejména obyvatelé Břevnova, desetitisíce aut, které se za minutu a půl dostanou ze Smíchova na Prahu 6, totiž skončí v přeplněných ulicích rezidenční čtvrti.

26. 8. 2004

Redaktor ČRo František Lutonský tvrdí, že server Česká média porušuje autorský zákon, když v mediálním monitoru přetiskuje citace z jeho blogu spolu s odkazy na jeho server a jeho jménem. Lutonský to nazývá krádeží textů a hovoří rovnou a bez obalu o porušování zákonů ČR serverem Česká média.

Podobnou hysterii bych čekal od amatéra, který si vykládá práva autora velmi idealisticky a ignoruje právo, keré mnohdy stojí nad mnoha předpisy dalšími - právo občana na informace (a to i z mediálního prostoru - například formou výstřižkové služby) a právo těch, kteří mu je chtějí zprostředkovat - novinářů či rešeršistů. Česká média provozují nezpoplatněný, veřejně přístupný mediální a zpravodajský monitor (o jeho vyváženosti či charakteru můžeme vést diskuzi, ale to je jiná debata...). Jediná obrana proti nežádoucímu citování v jakémkoliv zpravodajském médiu je nemluvit a nepsat... Případně ani nemyslet.

Nezbývá než s lítostí konstatovat, že Lutonský sám je profesí novinář a právo novinářů na citace a zpravodajskou licenci by mohl jako profesionál znát. A když už nezná, právníci jeho zaměstnavatele ho mohou zdarma poučit, aby se svým svérázně bulvárním marketingovým tahem ke zvýšení sledovanosti privátního blogu neztrapňoval. Zvláště, když Lutonského pracovní náplní je (nebo by měla být) mediální služba veřejnosti. Tedy i té internetové.

Ukázka citací z blogu Lutonského na serveru Česká média ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE

26. 8. 2004

Od začátku minulého víkendu probíhá v příhraničním městě na česko-polské hranici Bohumíně multižánrový festival Léto-kruhy 2004 spojený s dřevořezbářským plenérem. Jeho organizátoři ho zahájili minulou sobotu netradičně na náměstí Svobody ve Starém Bohumíně. Čtveřice řezbářů z Bohumína, Vizovic a Českého Těšína si rozbalila svá dláta a pily a pustila se do tvořivé práce z lipových kmenů. Práci řezbářů a letos navíc i uměleckého kováře mohou zájemci sledovat na náměstí až do příští soboty.

25. 8. 2004

Odluka politiky od státu může být alternativním řešením, jak změnit současnou politiku na skutečně svobodnou a demokratickou. Taková idea musí být podpořena veřejností, projít veřejnou diskusí, poté být právně uzákoněna. Je to jediná cesta, jak vytvořit v naší zemi - zmítané od svého založení politickými zvraty - z politiky nezávislou a mimořádně vážnou instituci a hlavně fungující záležitost.

Není řešením proti všem nešvarům na politické scéně sestavit Morální kodex poslance.

26. 8. 2004

My s nimi vyběhneme 15.

Stačí se podívat na tváře našich "oligarchů", kteří si sami vymysleli tuto přezdívku, a zeptat se: nazval by se snad oligarchem nějaký Bill Gates, o jehož dětství se točí drahé filmy s Harry Pottrem v hlavní roli? Raději si ukousne jazyk, než by měl něco takového ze sebe vysoukat.

A naši soukají a ještě se u toho drze šklebí. Neboť jsou naši a není důležité, či jsou židé anebo či byly židovkami pouze jejich matky a babičky. Jen se podívejte na celý tento zástup našich nových magnátů s křiklavě židovskými příjmeními: abramovičové a rabiničové jsou noví šéfové na Čukotce s její hojností zlata a ryb a dočasným nedostatkem vězňů. Každý z nich se dostal ke svému Klondajku za hřmění kanonády objednaných vražd smolařů. Každý z našich oligarchů může s jejich romantickými dony Corleony točit, jak se jim zachce, a považovat je za nýmandy, a to zcela oprávněně.

Toto je patnáctá kapitola kontroverzní knihy ruského autora žijícího v Bratislavě Sergeje Chelemendika s názvem "My objebiem ich", kterou uvádíme na pokračování.

25. 8. 2004

Petice 3375 osob, na niž rektor nereagoval

3375 osob na ČVUT podepsalo Petici, v níž požadují odvolání ředitele Správy účelových zařízení při pražské ČVUT Radima Menšíka, protože jsou studenti nespokojeni s jeho správou prostředí, v němž musejí studovat a žít. "Jsme buzerováni vysokými nájmy, zdražujícími se službami a naše koleje vypadají strašně," stěžují si studenti a vyjadřují podezření, že správa ČVÚT údajně neumí řádně hospodařit s penězi, o čemž svědčí např. tento článek.

Ze studentské petice vyjímáme ze seznamu nedostatků:

  • Již několik měsíců rozbité vstupní dveře, nefunkční sprchy, tmavé chodby, špína a obecně nedůstojné prostředí
  • Na mnoha pokojích chybí základní vybavení, např. peřináče, police, úklidové prostředky
  • Výkon kotelny pro Strahovské bloky 5,6,7 je nedostatečný, ve večerních hodinách neteče občas teplá voda, ale nikdo problém neřeší. Velmi se obáváme, že zima 2004 může být kritická. Se stejným problémem se potýkají také bloky C, D, E, F na Podolí.
  • Na bloku 8 strahovských kolejí je v nevyhovujícím stavu cca 130 postelí, ze kterých vystupují péra, přestože jsou tyto postele staré pouze 3 roky.

Kompletní text petice ZDE

25. 8. 2004

Energetika se v posledních letech stala tématem takřka celonárodní diskuse, zejména v době uvádění do provozu jaderné elektrárny Temelín. Šlo ale o diskusi pohříchu často laickou, kde hovořily spíše pocity a emoce, a jen spoře znalosti problematiky. Mezi pražskou novinářskou obcí se dokonce rozmohl názor, že "každý slušný novinář" je proti jaderné energetice a tedy proti Temelínu. Tento fenomén v sobě ale skrývá něco obecnějšího než pouhou dobovou pózu: jednak obavu o kvalitu životního prostředí, pro kterou mám osobní pochopení a rovněž ji sdílím, ale i obavu mnoha současných lidí z technické civilizace, která se jim již příliš vzdálila.

25. 8. 2004
Strašlivé je, že nikdo nedohlížel na noční směnu. A v ní byla celá řada sadistů.

"Vězení v Abu Ghraib bylo bohužel chaotické," řekl v úterý večer v televizi BBC bývalý americký ministr obrany James Schlesinger, šéf komise, která vyšetřovala týrání vězňů v Iráku, a pokračoval: "Bylo to tam chaotické, protože tam byla směsice nejrůznějších druhů vězňů, kteří neměli všichni být umístěni na stejném místě.

25. 8. 2004

Piers Morgan, bývalý šéfredaktor britského bulvárního listu Daily Mirror, který byl letos v květnu propuštěn za to, že v listě publikoval falešné fotografie údajného týrání iráckých vězňů britskými vojáky, získal od svých bývalých zaměstnavatelů odškodné ve výši 1,7 milionu liber a zároveň od jednoho nakladatelství smlouvy na honorář ve výši dalších 1,2 milionu liber za své paměti.

Firma Trinity Mirror Morgana propustila letos v květnu jednoho pátečního odpoledne na hodin, když se odmítl omluvit za publikaci falešných fotografií, a nechala ho vyvést z budovy. Morganovi právníci však varovali, že se firma zachovala zbrkle, nerespektovala zavedené disciplinární procedury a že měla před propuštěním Morganovi dokázat hrubé zanedbání jeho povinností či nepoctivé jednání. Vydavatel listu by býval musel prokázat, že Morgan věděl, že fotografie, které zveřejnil byly falešné. Odškodné by bývalo nemuselo být tak vysoké, kdyby býval byla původní zaměstnanecká smlouva s Morganem vypracována pečlivěji, konstatovali právníci.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

7. 8. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červenci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5750,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2004 Nikdo není dokonalý   
26. 8. 2004 Jsou dnes Američané daleko konzervativnější než dříve?   
26. 8. 2004 Kryla jako velkého umělce jsem rozhodně zpochybnit nechtěl... Šmerala ano... Radko  Kubičko, Jiří Haussmann
26. 8. 2004 Šmeral a naše nynější orientace Miloslav  Ransdorf
26. 8. 2004 V Praze se zprovozňuje součást zhoubného dopravního řešení Petr  Kužvart
25. 8. 2004 Výzvy energetických potřeb pro 21. století František  Hezoučký
25. 8. 2004 Studenti žádají vypracování řádné koncepce pro správu budov a pozemků ČVUT   
25. 8. 2004 Průmyslová civilizace končí?   
24. 8. 2004 Povrchní čtení, povrchní psaní a povrchní myšlení - špína propagandisty Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2004 Kryla jako velkého umělce jsem rozhodně zpochybnit nechtěl... Šmerala ano... Radko  Kubičko, Jiří Haussmann
26. 8. 2004 Britská média oslavují Milana Kunderu   
19. 8. 2004 Laciná masáž nápodoby Václav  Dušek
19. 8. 2004 Nový weblog o české a středoevropské literatuře v angličtině   
11. 8. 2004 O historické paměti a o generačních rozdílech Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
11. 8. 2004 Politikův umělec a umělcův politik Irena  Zítková
6. 8. 2004 Irena Zítková: La grande dame české literatury Jan  Čulík, Štefan Švec

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   
20. 8. 2004 Obrodný proces v Semilech Ludvík  Vaculík
20. 8. 2004 Dva tisíce slov   
20. 8. 2004 Pražské jaro 1968 z pohledu dnešního třicátníka Boris  Cvek

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2004 Úkolem ženy je čekat a poslouchat, míní Vatikán   
31. 7. 2004 Papež kritizuje feministické hnutí   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2004 Druhá americká zpráva o týrání iráckých vězňů v Abu Ghraib zveřejněna   
26. 8. 2004 Ve službách britského ministerského předsedy... Bohumil  Kartous
26. 8. 2004 Západní média budou protestovat proti policejnímu zadržení novinářů v Nadžafu   
26. 8. 2004 Šiitská mírová mise dospěla do Nadžafu   
26. 8. 2004 V Nadžafu "dohodnut smír"   
25. 8. 2004 Schlesinger: Jde nám o morální zdraví americké armády   
25. 8. 2004 Sistání vyzývá Iráčany k mírovému pochodu do Nadžafu   
24. 8. 2004 Americký voják: Můj proces nebude férový   
24. 8. 2004 Guantánamo: začínají slyšení   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou   
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk
27. 7. 2004 Zamyšlení nad filmem Fahrenheit 9/11 Jiří  Jírovec

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David
20. 8. 2004 O krizi, která krizí nebyla Oskar  Krejčí
19. 8. 2004 Přibyl není nebezpečný, nebezpečný je Gross Bohumil  Kartous
19. 8. 2004 Programové prohlášení vlády - poslední verze před jednáním K9   
12. 8. 2004 Proč hlasovat pro vládu Ivan  David
9. 8. 2004 David píše Pehemu: Prostředky, které chcete použít proti jinak smýšlejícím nejsou demokratické   
6. 8. 2004 Jistě, pane premiére... Zdeněk  Šulc
6. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky   
2. 8. 2004 Není otázka jako otázka Štěpán  Kotrba
31. 7. 2004 Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem Štěpán  Kotrba

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Vláda prošla 101 hlasy   
23. 8. 2004 Programové prohlášení vlády selhává ve všech oblastech Jiří  Velebný
22. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky - definitivní text   
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David
20. 8. 2004 O krizi, která krizí nebyla Oskar  Krejčí
20. 8. 2004 Pavel Přibyl odstoupil - jeden jeho policista zaútočil na civilistu   
19. 8. 2004 Kauza Přibyl: Tak nám zase zahájili mediální kampaň, paní Müllerová Jan  Čulík
19. 8. 2004 Přibyl není nebezpečný, nebezpečný je Gross Bohumil  Kartous
19. 8. 2004 Skandální cynismus Stanislava Grosse Martin  Mařák
19. 8. 2004 Mohl by se velitel roty SS stát šéfem Úřadu vlády?   

Týrání a mučení vězňů v Iráku RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2004 Druhá americká zpráva o týrání iráckých vězňů v Abu Ghraib zveřejněna   
25. 8. 2004 Schlesinger: Jde nám o morální zdraví americké armády   
25. 8. 2004 Daily Mirror nucen poskytnout propuštěnému šéfredaktorovi odškodné ve výši 1,7 milionů liber   
24. 8. 2004 Americký voják: Můj proces nebude férový   
24. 8. 2004 Za týrání ve vězení Abu Ghraib "nesli aspoň částečně odpovědnost vrchní velitelé"   
24. 8. 2004 Ve vězení v Abu Graib byl "chaos", konstatuje americká oficiální zpráva   
20. 8. 2004 Lékaři ve vězení Abu Ghraib věděli o mučení vězňů   
19. 8. 2004 Dva iráčtí vězni usmrceni ve vězení Abu Ghraib   
17. 8. 2004 FBI obviněna, že utajuje styky z nájemným věznitelem v Afghánistánu   
12. 8. 2004 Britské soudy smějí využívat důkazů získaných při mučení, pokud mučitel nebyl Brit