25. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 8. 2004

Petice 3375 osob, na niž rektor nereagoval

Studenti žádají vypracování řádné koncepce pro správu budov a pozemků ČVUT

3375 osob na ČVUT podepsalo Petici, v níž požadují odvolání ředitele Správy účelových zařízení při pražské ČVUT Radima Menšíka, protože jsou studenti nespokojeni s jeho správou prostředí, v němž musejí studovat a žít. "Jsme buzerováni vysokými nájmy, zdražujícími se službami a naše koleje vypadají strašně," stěžují si studenti a vyjadřují podezření, že správa ČVÚT údajně neumí řádně hospodařit s penězi, o čemž svědčí např. tento článek.

Ze studentské petice vyjímáme ze seznamu nedostatků:

  • Již několik měsíců rozbité vstupní dveře, nefunkční sprchy, tmavé chodby, špína a obecně nedůstojné prostředí
  • Na mnoha pokojích chybí základní vybavení, např. peřináče, police, úklidové prostředky
  • Výkon kotelny pro Strahovské bloky 5,6,7 je nedostatečný, ve večerních hodinách neteče občas teplá voda, ale nikdo problém neřeší. Velmi se obáváme, že zima 2004 může být kritická. Se stejným problémem se potýkají také bloky C, D, E, F na Podolí.
  • Na bloku 8 strahovských kolejí je v nevyhovujícím stavu cca 130 postelí, ze kterých vystupují péra, přestože jsou tyto postele staré pouze 3 roky.

Kompletní text petice ZDE

PETICE

Tato petice je adresována rektorovi ČVUT, vedení ČVUT a Akademickému senátu ČVUT.

Jejím účelem je upozornit na problémy studentů, které dlouhodobě obtěžují a všeobecně komplikují život na ČVUT. Iniciátorem petice jsou studenti ČVUT, kterým není lhostejný osud a dobré jméno naší univerzity.

Zdražení kolejného:

Ostře protestujeme proti plánům vedení SÚZ zvýšit kolejné až o třicet procent, když k tomu není ekonomicky podložený důvod. Inflace za posledních několik let je velmi nízká a ubytovací úsek SÚZ je hospodářsky soběstačný a generující zisk. Koleje jsou ve stále horším stavu a cena kolejného je ve srovnání s ostatními kolejemi v Praze již teď dost vysoká. Ovšem nejdůležitější je, že navrhované zdražení nebylo podloženo základní ekonomickou analýzou. Podle našich zástupců v RSS a AS jsou veškeré předložené materiály naprosto nedostatečné pro jakékoliv analýzy. Navrhovaná cena kolejného bude v příštím roce tak vysoká, že si ji spousta studentů nebude moci dovolit.

Proto musíme důrazně protestovat proti zdražení kolejného, které bude v důsledku dražší než komerční pronájmy bytů v Praze. Myslíme si, že ČVUT může nejdražšími kolejemi v republice ztratit konkurenceschopnost oproti ostatním univerzitám.

Dále se domníváme, že část dotace určená na ubytování je používána v oblasti stravování studentů ČVUT a VŠCHT, které je ztrátové. Částky, kterými se takto sanuje ztráta ve stravování je v řádu desítek milionů korun ročně. Tento postup je nepřípustný a zdražování kolejného jen odvádí pozornost od mnohem závažnějšího problému, který je ve stravování studentů.

Sestupná úroveň poskytovaných služeb:

Za poslední rok jsme svědky velmi rapidního úbytku finančních prostředků investovaných do údržby a vybavenosti kolejí. Na druhou stranu se SÚZ snaží zpoplatnit vše, co je možné.

1. Již několik měsíců rozbité vstupní dveře, nefunkční sprchy, tmavé chodby, špína a obecně nedůstojné prostředí je přímo ostudou pro středoevropskou technickou univerzitu. Soustředění zahraničních studentů na rekonstruovaných kolejích není řešením.

2. Požadujeme zrušit poplatek za parkování v areálech kolejí a propustit obsluhy závor. Výběr parkovného je ztrátový a investice do tohoto systému byla zbytečná a zároveň výrazně a nesmyslně znepříjemňuje život studentů na kolejích. Výběr parkovného nemá žádný vliv na bezpečnost zaparkovaných vozidel.

3. Na mnoha pokojích chybí základní vybavení, např. peřináče, police, úklidové prostředky apod. a SÚZ není schopen tyto věci doplňovat.

4. Součástí standardního vybavení koleje jsou kolejní pračky. Tuto službu využívá velké množství i zahraničních studentů, ale praček je trvale nedostatek. Na jednu pračku v mnoha případech připadá i 450 studentů a tyto jsou přetěžovány. SÚZ opravy rozbitých praček zdržovala a od 10. 6. 2004 úplně zastavila s tím, že nové pračky se již kupovat nebudou. Lze tedy zanedlouho očekávat úplné zrušení služby, což je nepřípustné.

5. SÚZ se snaží převést kolejní televizory na některou ze studentských organizací s cílem přesunout náklady na údržbu a provoz na ubytované studenty.

6. ČVUT vybudovalo na kolejích sportoviště, která se SÚZ snaží pronajmout studentským organizacím za nájemné v řádu půl milionu Kč ročně. Je nepřípustné, aby na sportovištích SÚZ vydělával, když byla věnována studentům panem rektorem k rozšíření mimoškolních aktivit.

7. Protestujeme proti tomu, aby studentské kluby musely platit komerční nájmy v prostorách kolejí, pokud tam provozují zájmovou činnost. Jako příklad uvádíme požadavek SÚZ na cca 200 000,- Kč ročně za pronájem Strahovské čajovny.

8. Považujeme za nutné poukázat na prostory restaurace Kaskadér na bloku 8, jež jsou blokovány soudním sporem vyvolaným ze strany SÚZ. Prostory neslouží studentům, nelze v nich provozovat zájmovou, kulturní ani komerční činnost, avšak provozní náklady nevyužitých prostor jsou nemalé.

9. Výkon kotelny pro Strahovské bloky 5,6,7 je nedostatečný, ve večerních hodinách neteče občas teplá voda, ale nikdo problém neřeší, protože nejsou peníze. Situace se soustavně zhoršuje od listopadu 2003. Velmi se obáváme, že zima 2004 může být kritická. Se stejným problémem se potýkají také bloky C, D, E, F na Podolí.

10. Na bloku 8 strahovských kolejí je v nevyhovujícím stavu cca 130 postelí, ze kterých vystupují péra, přestože jsou tyto postele staré pouze 3 roky. Po dlouhém nátlaku studentské samosprávy SÚZ několik postelí renovoval, ale špatných postelí přibývá daleko rychleji.

11. Nesouhlasíme s postupem SÚZ při zavedení DPH na ubytování. Změnu ceníku provázela řada chyb a dokonce nebyla projednána AS, i když to předpisy pravděpodobně vyžadují. Aktuální ceníky navíc nebyly po dobu 14ti dnů oficiálně zveřejněny.

12. Protestujeme proti postupu vedení SÚZ při projednávání ceníku spotřebičů. Naši studentští zástupci poukázali na neoprávněnost zvyšování paušálních náhrad za spotřebiče, protože vedení SÚZ nebylo schopno doložit ani vývoj ceny 1 kWh. Náhrady za spotřebiče jako varná konvice a počítač jsou v návrhu navýšeny o 100%. Přitom ale PC, varná konvice a lampička jsou v moderní společnosti nezbytným vybavením každého studentského ubytovacího zařízení, přesto je navrhovaný ceník v opačném duchu.

13. Chtěli bychom upozornit na přetrvávající snižování zájmu studentů a zaměstnanců o stravování v menzách ČVUT při neustále se zvyšující ceně za jídlo. Průměrná cena menu se pohybuje již kolem 30Kč u studentů a 75Kč u zaměstnanců. Je zřejmé, že se i nadále po roce a půl nedaří vedení SÚZ najít odbyt pro zchlazovaná jídla z moderní Strahovské menzy. V současné době jede výroba jídel na 25% a produkce se neustále snižuje.

14. Stydíme se za jednání vedení SÚZ, které neoprávněně vybíralo od některých zahraničních studentů (Erasmus program) cenu několikanásobně vyšší, než bylo podle předpisů možné. Tím hrubě poškodilo pověst ČVUT po celém světě.

Prostředí pro studium se zhoršuje, náklady nesmyslně rostou a tím se studium na ČVUT stává drahé a nekonkurenceschopné. Není možné, aby chyby vedení SÚZ poškozovaly dobré jméno a zájmy ČVUT na poli vysokého školství.

Proto požadujeme:

  • Odvolání ředitele SÚZ Radima Menšíka
  • zásadní personální změny v širším managementu,
  • hloubkovou kontrolu a zprůhlednění hospodaření SÚZ,
  • vypracování koncepce rozvoje SÚZ rektorátem ČVUT a její důsledné dodržování.

    Zdroj ZDE

  •                  
    Obsah vydání       25. 8. 2004
    24. 8. 2004 Vláda prošla 101 hlasy
    25. 8. 2004 Dvojitá letecká katastrofa v Rusku
    25. 8. 2004 Syn Margaret Thatcherové zatčen v Africe
    25. 8. 2004 Sistání vyzývá Iráčany k mírovému pochodu do Nadžafu
    25. 8. 2004 Studenti žádají vypracování řádné koncepce pro správu budov a pozemků ČVUT
    25. 8. 2004 Schlesinger: Jde nám o morální zdraví americké armády
    24. 8. 2004 Ve vězení v Abu Graib byl "chaos", konstatuje americká oficiální zpráva
    24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin
    24. 8. 2004 Za týrání ve vězení Abu Ghraib "nesli aspoň částečně odpovědnost vrchní velitelé"
    25. 8. 2004 Průmyslová civilizace končí?
    25. 8. 2004 Výzvy energetických potřeb pro 21. století František  Hezoučký
    25. 8. 2004 Daily Mirror nucen poskytnout propuštěnému šéfredaktorovi odškodné ve výši 1,7 milionů liber
    25. 8. 2004 Odluka politiky od státu Martin  Gřeš
    25. 8. 2004 43 procent spamu pochází ze Spojených států
    24. 8. 2004 ČRo: "Internetový teroristi a antivirový odborníci"
    25. 8. 2004 Odešel ekonom Pražského jara Josef  Vít
    24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou
    25. 8. 2004 Vláda SR: zadlžiť, vytunelovať a lacno sprivatizovať Lubomír  Vážny
    25. 8. 2004 Bushovi prevrat nevyšiel Jakub  Topol
    24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004
    24. 8. 2004 Pragmatický programový kompromis a hůl na vládní psy Ivan  David
    24. 8. 2004 Na vrchol Olympu zasadol Veľký brat Adrian Peter Pressburg
    24. 8. 2004 Farangs, transsexuáli a nezmyselné biflovanie Zuzana  Michalidesová
    24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
    24. 8. 2004 Globalizace funguje
    24. 8. 2004 Chce George Bush provést v Americe ultrapravicovou revoluci? Greg  Evans
    25. 8. 2004 O tom, jak náš Isaič s nimi vyběhl Sergej  Chelemendik
    23. 8. 2004 Nelítostná spravedlnost Zdeněk  Jemelík
    23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?
    20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné
    20. 8. 2004 Obrodný proces v Semilech Ludvík  Vaculík
    20. 8. 2004 Dva tisíce slov
    7. 8. 2004 Hospodaření OSBL za červenec 2004
    29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
    18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
    22. 11. 2003 Adresy redakce

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    25. 8. 2004 Výzvy energetických potřeb pro 21. století František  Hezoučký
    25. 8. 2004 Studenti žádají vypracování řádné koncepce pro správu budov a pozemků ČVUT   
    25. 8. 2004 Průmyslová civilizace končí?   
    24. 8. 2004 Povrchní čtení, povrchní psaní a povrchní myšlení - špína propagandisty Štěpán  Kotrba
    24. 8. 2004 Chce George Bush provést v Americe ultrapravicovou revoluci? Greg  Evans
    24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
    24. 8. 2004 Globalizace funguje   
    24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
    23. 8. 2004 Dle Kotrby by se stydět měla Svobodná Evropa, ne KSČ Radko  Kubičko
    23. 8. 2004 Je správné, aby truchlící matka určovala debatu o Iráku?   
    23. 8. 2004 Nelítostná spravedlnost Zdeněk  Jemelík
    23. 8. 2004 Pan Kubičko by se měl taky stydět Martin  Štumpf
    20. 8. 2004 Radikálně levicový neznamená nutně komunistický Štěpán  Kotrba
    20. 8. 2004 Chcete umřít doma? Věnujte se nyní svým dětem! Jan  Paul
    20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora