28. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 6. 2004

pondělí 16.50: Americký Nejvyšší soud rozhodl, že osoby, podezřívané z terorismu, které jsou zadržovány v táboře v zálivu Guantánamo na Kubě, mohou používat amerického právního systému ve snaze dosáhnout svého propuštění. Rozhodlo o tom šest soudců ku třem. Rozhodnutí je pro Bushovu vládu podstatnou ranou.

Jak o tom referovaly v pondělí večer britské sdělovací prostředky, toto právní rozhodnutí jde zpět osm set let, až do roku 1215, k anglickému dokumentu Magna Carta. Tento dokument totiž zajistil občanům právo habeas corpus, česky "Měj své tělo", tedy právo na to, aby byla zadržená osoba obviněna a postavena před soud a pokud se to nestane, musí být propuštěna. V zálivu Guatánamo americká vláda tento princip porušila.

28. 6. 2004

Prezident Václav Klaus bude o nové vládě vyjednávat se sociálními demokraty, s lidovci a s občanskými demokraty, nebude jednat s komunisty ani s Unií svobody, konstatoval. Další kroky učiní, až Vladimír Špidla podá ve středu demisi. ODS vyzvala vládu, aby "nečinila žádné nevratné kroky". Po odchodu Vladimíra Špidly stojí v čele ČSSD Stanislav Gross, jehož jeho strana pověřila, aby začal vyjednávat o sestavení nové vlády, bude-li pověřen prezidentem. Prezident pověří v souladu s článkem 62, odst. d do jmenování nové vlády výkonem moci dosavadní vládu Vladimíra Špidly.

Vladimír Špidla při oznámení své rezignace na post předsedy strany
27. 6. 2004

Krátce po oznámení premiéra Špidly o rezignaci na post předsedy vlády i na vedení ČSSD se na jednotlivých serverech začaly objevovat aktuální informace. Jak to už bývá, oplývaly duchaplnými rozbory, hodnoceními i komentáři, avšak na informace v čisté podobě si čtenáři museli paradoxně ještě počkat.

Považuji za užitečné připomenout procedurální postupy rezignace předsedy vlády a vlády jako celku tak, jak je předpokládá Ústava ČR. V jistém okamžiku totiž média operovala s premisou, že rezignací předsedy vlády padá automaticky celý kabinet, pro tento výklad ovšem nenacházím opodstatnění.

Problémem je, že nebyly na světlo světa vypuštěny přesné informace o rozhodnutí ÚVV ČSSD, tedy nešlo usuzovat, zda demisi podá ve středu jen premiér Špidla, nebo vláda jako celek svým usnesením.

Pro ilustraci cituji příslušná ustanovení Ústavy ČR:

Vladimír Špidla a Stanislav Gross na tiskové konferenci po zasedání ÚVV ČSSD - foto: Š. Kotrba
26. 6. 2004

sobota 18.00: Vladimír Špidla po vyjádření nedůvěře své osobě jako předsedovi 103 členy ÚVV ČSSD (56%) a své vládě odstoupil z pozice předsedy strany. Pro to, aby ČSSD vyjádřila Špidlovi nedůvěru i jako svému předsedovi, chybělo pouhých 6 hlasů. Demisi podá celá vláda ve středu, až se Špidla vrátí z vrcholné schůzky NATO v Istanbulu.

28. 6. 2004

To, že ČSSD v eurovolbách utrpěla debakl, znamená pro sociálně demokratické kandidáty obrovský úspěch. Občané dali jasný signál, že si přejí své oblíbené politiky doma.

28. 6. 2004

"Máme celkem skromné občany, ale nemají rádi, když z nich někdo dělá blbce"

Dlouhý a zaujatý úvod psychiatra ke stručnému a nezaujatému popisu mimořádného ÚVV ČSSD

Pak promluvil Miloš Zeman. Mluvil hezky - jak za starých časů, jenže mohl působit jen zbylou neformální autoritou. Jedni věděli, že se ho nemusejí bát, druzí, že se o něj nemohou opřít.

Vladimír Špidla zásadně dojednával kompromisy na hranici stoprocentního ústupu a z vlastní iniciativy nevyřešil prakticky žádný problém.

Po každé politické události se vyrojí reportáže nepřítomných a komentáře neznalých. Jsou ještě horší, když událost probíhá za zavřenými dveřmi, komentátor má zaujatého informátora a sám je zaujatý. Předem se přiznávám, že jsem si bývalého předsedy strany Špidly nevážil, a to prostě proto, že jsem měl možnost ho osobně poznat "v akci". Je pravda, že jsem v roce 2000 vyhledal tehdejšího premiéra Zemana a před Špidlou ho varoval. Upozornil jsem ho na velmi nestandardní Špidlovu psychopatologicky typickou osobnostní strukturu, zcela mimořádně nevhodnou pro tak obtížnou úlohu, jakou je funkce premiéra současné ČR.

28. 6. 2004

Reakce na článek Pád strůjce pádu.

"Nadále se nechci vystavoval podezření, že dupu po mrtvole a možná se i mstím. Za to mně nestojí. Nejvíc mi záleží na občanech, jimž měla ČSSD prospívat, ale neprospívala a jen doufám, že ještě někdy snad prospívat bude."

Autor David si dobře uvědomuje, co jeho článek doopravdy představuje - kopání do mrtvol - dokonce ho v textu jako Glum sám sobě pojmenuje (sic!). Ale pane bývalý ministře, čin nelze zrušit tím, že prohlásíte, že ho nechcete udělat! To, co jste předvedl, je přesné: Počkal jste, až Špidla padne, a pak si beztrestně kopnete, a ještě se pokrytecky označujete za obránce zájmů občana! Proč jste to neřekl dřív, když se dalo něco změnit? Místo toho jste dál seděl, bral státní peníze a mlčel. Jak šlechetné! Jak je vidět, stále pokračujete svým stylem, stejným, jakým jste i "úspěšně" ministroval. Vězte však, že za příčinou pádu preferencí ČSSD je i tento váš ryzí charakter, poznamenává Vladimír Řepík.

28. 6. 2004

Výročí:

"Tak nám zabili Ferdinanda," řekla posluhovačka panu Švejkovi ....

" Kterýho Ferdinanda, paní Müllerová?", otázal se Švejk...... Kdo by neznal klasický začátek Haškova románu Osudy dobrého vojáka Švejka. Dne 28.6.2004 uplynulo přesně 90. let od události, kdy byl v Sarajevu zastřelen následník trůnu, arcivévoda Ferdinand d'Este se svou manželkou, hraběnkou Chotkovou.

28. 6. 2004

pondělí 9.30: Islámští extremisté tvrdí, že zajali příslušníka amerických námořních jednotek a hrozí, že mu useknou hlavu, jestliže nebudou propuštění iráčtí vězni. Americká armáda v neděli večer zkoumala záběry odvysílané televizí al Džazíra, na nichž byl muž ve vojenském oděvu se zavázanýma očima. Jeden z únosců ukazovat identifikační kartu příslušníka amerických námořních jednotek, která rukojmího identifikovala jako Wassefa Aliho Hassouna, Američana pákistánského původu. Únosci hrozí, že Američana do tří dnů popraví, nebudou-li propuštěni iráčtí vězni v různých částech Iráku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

28. 6. 2004

pondělí 9.30: Spojené státy předaly na ceremonii, které se konala v pondělí ráno, nové irácké prozatímní vládě suverenitu. Ceremonie proběhla o dva dny dříve, než bylo původně plánováno, zjevně proto, aby se Irák vyhnul útokům extremistů, naplánovaným na středu 30.6.

V ranním pondělním vysílání britského rozhlasu poukázal Simon Jenkins, komentátor deníku Times, na to, že Američané zanechávají Irák Iráčanům ve stavu naprosté anarchie, kdy jednotlivým městům vládnou váleční magnáti a dochází k stále většímu počtu násilných útoků. To se liší od názoru amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, který vyjádřil názor, že je situace v Iráku dobrá. Jeden další britský odborník na Irák a na Saddáma Husajna poukázal na to, že nový irácký premiér Ayad Allawi se ostře stavěl proti Bremerově politice vylučování členů strany Baath z politického života, že tuto politiku zruší a že situaci v zemi stabilizuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

28. 6. 2004

Americká výzvědná služba přestala užívat tzv."mimořádných vyšetřovacích technik", které schválil Bílý dům - topení lidí, odpírání léků proti bolesti, spánkové deprivace, nucení vězňů, aby setrvávali v nepřijemných pozicích, bombardování světlem a hlukem a vytváření dojmu, že jsou vyslýcháni jinou vládou - jichž bylo až dosud užíváno v táborech a vězeních CIA proti osobám, podezřelým z členství v organizaci al Kajdá. Uvedl to americký list Washington Post.

28. 6. 2004

Případ Adélky Vražednice, zmíněný mimo jiné v mém článku v Britských listech z 21.6.2004, by měl přejít do učebnic práva.

28. 6. 2004

Michael Moore, autor filmu Fahrenheit 9/11, charakterizoval premiéru svého filmu, která se odehrála v Americe o minulém víkendu, jako "neuvěřitelnou" a poděkoval svým politickým odpůrcům, že vyvolali obrovský zájem o jeho dílo.

Během prvních tří dnů promítání v 868 amerických kinech (v některých v několika sálech zároveň) se prodaly lístky za 21,8 milionů dolarů. Film Fahrenheit 9/11 tak porazil rekord předchozího Moorova dokumentárního filmu Bowling for Columbine, jehož tržba za první tři dny promítání při prvním víkendu v roce 2002 dosáhla 21,6 milionů dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

26. 6. 2004

29 italských policistů, včetně šéfa italské protiteroristické policejní jednotky, bylo v sobotu v Janově postaveno před soud v souvislosti s brutálními policejními útoky v roce 2001 na demonstranty během summitu G8. Policisté jsou také souzeni za údajné spiknutí ospravedlnit násilí prostřednictvím zfalšovaných důkazů.

Naproti tomu v ČR se policejní násilí, spáchané vůči demonstrantům po pražských demonstracích během pražského zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v září 2000, nevyšetřuje. Kritizoval to nedávno Výbor proti mučení OSN. Česká vláda totiž oznámila, že - překvapivě - byl prý policií ČR spáchán jen jediný trestný čin. ZDE

28. 6. 2004

U mužů, kteří pravidelně užívají a nosí mobilní telefon, klesá v důsledku poškození radiací počet spermií až o 30 procent. Snižuje to šance na početí dítěte. Nejvíce ohroženi jsou muži, kteří nosí zapnutý mobil v kapse u kalhot anebo ho mají v pouzdře, připevněném k pásku u kalhot. Vyplývá to z nové studie, která bude zveřejněna v úterý na vědecké konferenci v Berlíně, napsal týdeník Sunday Times.

28. 6. 2004

Vznikly nové pochybnosti ohledně bezpečnosti Viagry, poté, co z experimentů vyplynulo, že možná poškozuje spermie a výrazně snižuje mužskou plodnost, informoval týdeník Sunday Times.

26. 6. 2004

sobota 13.30: Britský premiér Tony Blair osobně požádal prezidenta George Bushe, aby poslal domů do Británie čtyři zbývající britské občany, vězněné v zálivu Guantánamo. V Británii sílí požadavky, aby britská vláda zvýšila nátlak na Washington a aby požadovala ukončení "porušování lidských práv" v táboře v zálivu Guantánamo.

Přímá žádost Tonyho Blaira o propuštění britských vězňů, adresovaná Georgi Bushovi, je součástí soudní dokumentace, jíž se zamýšlí britská vláda bránit před stíháním od právníků zastupujících dva dosud v Guantanámu zadržované britské občany. Jejich právníci požadují soudní příkaz, který by donutil britskou vládu, aby vyžadovala návrat těchto vězňů.

26. 6. 2004

sobota 18:00: Vedoucí představitelé USA a EU se na summitu v Irsku v sobotu dohodli odložit své neshody týkající se angloamerického útoku na Irák. Vydali společné prohlášení, v němž se praví, že Irák potřebuje podporu světa, pokud se má stát demokratickou zemí. Na summitu se také hovořilo o obchodních problémech mezi USA a Evropskou uní, o krizi v Súdánu a o íránském jaderném programu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

28. 6. 2004
Z televize Al Džazíra z programu "Jenom pro ženy" vybrala a přeložila Jana Malá

Pozoruhodná diskuse v islámské televizi o právech žen.

28. 6. 2004

Tak stručně zní zhodnocení české legislativy v souvislosti s možností občana zvolit si své vlastní příjmení za předpokladu, že je ve stavu manželském. Pro pochopení tohoto faktu a následného přehledu platného práva je nutno udělat věcný exkurz a následný rozbor platné úpravy.

28. 6. 2004

Kondomy a HIV:

Komisař EU Poul Nielsen odsoudil jménem Evropské unie "bigotnost" Vatikánu, který tvrdí, že prezervativy nechrání před nemocí AIDS/HIV. Neilsen konstatoval: "[Katolická církev] škodí milionům lidí a ohrožuje životy milionů lidí." Nielsen reagoval na oficiální dokument Vatikánu, který tvrdí, že virus HIV dokáže pronikat latexovou stěnou prezervativu a působí infekci. Dokument, který vydal kardinál Alfonson Lopez Trujillo, předseda vatikánské pontifikální rady pro rodinu, tvrdí, že je jeho argumentace vědecky podložena.

Nielsen to uvedl v pořadu televize BBC Panorama, který se vysílal v neděli 27. 6. večer.

Nielsen odsoudil Vatikán za "nedostatek lásky pro lidské bytosti" a za "neochotu brát jejich situaci vážně". Nielsen dodal, že církev nutí lidi přijmout "děsivou volbu - buď se vzdát sexu anebo přijít o církevní požehnání".

V neděli 27. června večer se televize BBC znovu zabývala tímto tématem v pořadu Panorama - Vatikán jí odmítl poskytnout rozhovor.

Televize BBC v pořadu Panorama vážně zkoumala všechny námitky, která má katolická církev proti kondomům. Interviewovala mezinárodní kapacity, na něž se ve svém oficiálním dokumentu, tvrdícím, že kondomy jsou propustné, odkazoval kardinál Trujillo - všichni konstatovali, že kardinál jejich výroky obrátil nebo hrubě zkreslil. BBC však přiznala, že v boji proti HIV/AIDS kromě užívání kondomů, které jsou - s výjimkou případů, kdy jsou použity špatně - zcela bezpečné, je důležité v zemích silně postižených chorobou HIV/AIDS, usilovat o sexuální abstinenci a o partnerskou věrnost.

Podrobnosti v angličtině ZDE
videozáznam pořadu ZDE

Další podrobnosti ZDE
Další články v BL k tomuto tématu > > > >
28. 6. 2004

Ke koncertům na pražských ostrovech

Pořadatel každé soukromé akce si může subjektivně určit podmínky, ale měly by být zveřejněny

"§ 415 Každý je povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví, na majetku, na přírodě a životním prostředí...

§ 417 Komu škoda hrozí, je povinen k jejímu odvrácení zakročit způsobem přiměřeným okolnostem ohrožení..."

U tohoto ustanovení dochází k naplnění jedné z podmínek, kdy jsou např. i pracovníci SBS oprávněni Vám odejmout láhev s pitím vstupu, protože zde je naplněna podmínka ohrožení škodou... a to škodou jakoukoliv, tedy i škodou na přiměřeném zisku. Navíc si povšimněte, že toto ustanovení nehovoří o právu k odvrácení škody, ale přímo o povinnosti k jejímu odvrácení. Nesplnění této (dokonce) povinnosti se může projevit jako zavinění ve smyslu § 441 ObčZ.

Patrik Šebesta argumentuje, že soukromá bezpečnostní služba odebírala divákům, kteří chtěli jít na koncert na Střeleckém ostrově, konající se na oslavu vstupu ČR do EU, lahve s vodou a s limonádou zcela oprávněně.

Předchozí části této diskuse >> >

28. 6. 2004

Obávám se, že Patrik Šebesta svou argumentací předvedl zneužití státní legislativy ve prospěch zešílevšího kapitalismu bez přívlastků. Velmi sporný je argument, že by pořadateli byla způsobena "majetková škoda", kdyby násilím divákům neodebral jejich vlastní pití a nenutil je kupovat si tekutiny za více než dvojnásobek normální ceny, a že snad to byla dokonce "povinnost". Klíčovým se zde zdá být ono slovo "přiměřený", "přiměřeně". Pochybuji, že by ve společnosti s efektvním a nezaujatým soudnictvím přijal soud argumentaci, že je takové opatření "přiměřené". Naopak by pravděpodobně citoval bezpečnostní a hygienické předpisy, že v prostoru, kde se bude pohybovat v horku velké množství lidí, musí být rozumnou měrou zajištěno pro diváky občerstvení formou finančně přístupných tekutin.

28. 6. 2004

ESEJ

Zdena Bratršovská, František Hrdlička

V jedné Greenově povídce pronajme majitel svou vilku na jednu noc generálovi, který v ní -- spolu se svými pobočníky, sluhy a hudebníky -- hodlá oslavit své životní výročí. Nabídka je pro majitele lukrativní, a tak ji po krátkém zaváhání přijme, ale místo aby strávil noc v místní hospodě nebo u známých, zpovzdálí sleduje, jak generálova svita přiváží k vilce nábytek, nástroje a proviant a jak se měni interiér, v němž dosud bydlel sám, k nepoznání: Všechny místnosti září do tmy, odevšad se ozývá zaujatý hovor a podmanivá hudba.

28. 6. 2004
tisková zpráva Svetového združenia bývalých československých politických väzňov

Dňa 25.júna 2004 bol v Kežmarku na Historickom cintoríne slávnostne odhalený Pamätník usmrtených na hraniciach v rokoch 1948-1989. Odhaleniu predchádzala exhumácia, prevoz a dôstojný kresťanský pohreb dvoch z vyše 400 obetí komunizmu usmrtených na hraniciach. Ondrej Brejka a Milan Dlubač sa takto po 24 rokoch dostali späť na Slovensko. Projekt, ktorého anabáza sa začala ešte v roku 1992, pripravilo Svetové združenie bývalých československých politických väzňov v spolupráci s Karpatskonemeckým spolkom-región Horný Spiš.

Podrobnosti ZDE

28. 6. 2004

Národní zájem je pojmem se kterým se setkáváme dnes a denně. Přeme se trochu o jeho obsah, ale všichni v něm uznáváme kus svatosti. Stručně řečeno patříme k národu, národnímu státu a ten nám dává nejenom identitu, ale i vnitřní a vnější jistotu. Tak tomu bylo a snad dosud i trochu je. Národní zájem naráží na jiné a v dnešním světě stejně relevantní pojmy - globalizace, internacionalizace, individualizace či raději práva jednotlivce a trochu z jiného soudku - p r i v a t i z a c e . Národní zájem je výrazem zájmu našeho já a kupodivu jeho privatizace je jeho zobecněním.

25. 6. 2004

Dnes má ve Spojených státech celostátní premiéru film Michaela Moora Fahrenheit 9/11 po původní kontroverzi, kdy ho firma Disney odmítla uvést do distribuce, přestože dostal letos hlavní cenu na festivalu v Cannes. Začíná se promítat zároveň v 900 kinech, v třikrát větším množství kin než Moorův předchozí film Bowling for Columbine, který dostal Oscara. Premiéra filmu vypadala jako začátek politické kampaně, poznamenává list Guardian. Levice i pravice doporučuje svým stoupencům, aby psali, emailovali a sbírali peníze na podporu filmu anebo na jeho odsouzení.

Video upoutávka na film Fahrenheit 9/11 ZDE

25. 6. 2004

Nikdo nikdy neřekl, že Michael Moore hraje férově. I jeho političtí stoupenci vědí, že nemá jedinou vyváženou kost ve svém tlustém těle. Je živoucím zosobněním rozhořčení, sarkasmu a polemiky. Hrubiánství je jeho znakem, starý labouristický populismus je jeho krédem. Je ale pravděpodobné, že se tento film stane naprosto klíčovým jevem v americké historii způsobem, jak to dosud žádný film nedokázal.

Film Fahrenheit 9/11 je bezostyšně otevřený, sžíravý nenávistný dopis prezidentu Bushovi, jeho vládě a médiím, která Moore kritizuje jako prezidentovy prostitutky, napsal Jeff Simon v Buffalo News:

Počet návštěvníků BL leden - květen 2004, statistika Na vrcholu
5. 6. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V květnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 3370,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2004 Zajatci v zálivu Guantánamo se mohou odvolávat k americkým soudům   
28. 6. 2004 Právo na příjmení se nezaručuje... Jan  Sýkora
28. 6. 2004 Jak se rodí outsideři Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
28. 6. 2004 Adélka Vražednice v pasti paragrafů i politiky Zdeněk  Jemelík
28. 6. 2004 Mobilní telefony mohou snížit plodnost mužů až o třetinu   
28. 6. 2004 Viagra "ostře snižuje mužskou plodnost"   
25. 6. 2004 Moderní levice, která je schopna reflektovat proměny světa Radim  Valenčík
24. 6. 2004 Jak konformní jsou čeští vysokoškoláci... Jiří  Černý
24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   
22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele   
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš
7. 6. 2004 Izrael, Palestina, Irák: Zajímavé mrtvoly a banální mrtvoly Efraim  Israel
4. 6. 2004 Škody, způsobené palestinskému obyvatelstvu během prvního čtvrtletí   
2. 6. 2004 Izrael není ve válce s palestinským lidem, ale s teroristy, kteří chtějí zničit židovský stát   
30. 5. 2004 Ozbrojenci "usmrtili 22 osob" v Saúdské Arábii   
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2004 Zajatci v zálivu Guantánamo se mohou odvolávat k americkým soudům   
26. 6. 2004 USA a EU se dohodly na podpoře pro novou iráckou vládu   
25. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 19. června 2004   
25. 6. 2004 Irák zasáhla ve čtvrtek vlna útoků   
25. 6. 2004 Británie v konfliktu s USA ohledně Guantánama   
24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný   
23. 6. 2004 Při procesech o týrání iráckých vězňů se musejí zodpovídat i armádní šéfové   
23. 6. 2004 Afghánští vězni jsou také terčem mučení a ponižování amerických vojáků   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
22. 6. 2004 O Iráku, Spojených státech a integritě Václava Havla Roman  Weber-Pachola

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2004 Vladimír Špidla: "Sociální demokracie na prahu nové civilizační etapy" Vladimír  Špidla
22. 6. 2004 Turecko v Evropě? Immanuel  Wallerstein
21. 6. 2004 Európa má ústavu   
18. 6. 2004 EU: Nebyl vybrán nový šéf Evropské komise   
18. 6. 2004 Vedoucí představitelé EU se dohodli o ústavě evropské organizace   
15. 6. 2004 Euroskeptikové z Britské strany za nezávislost chtějí Evropský parlament zničit   
15. 6. 2004 Na protestní hlasování v eurovolbách chtějí reagovat politici vysvětlováním   
14. 6. 2004 Eurovolby: Drtivá porážka ČSSD   
14. 6. 2004 Euroskeptická Strana za nezávislost posílila na úkor konzervativců i labouristů   
14. 6. 2004 Protestní hlas českých voličů Jan  Čulík

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2004 Michael Moore poděkoval politickým odpůrcům za obrovský úspěch svého filmu   
25. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 vyvolává v USA vášně   
25. 6. 2004 Moorův film je bezostyšná propaganda, ale Bushe asi zničí   
24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 bude v Americe mládeži nepřístupný   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
12. 6. 2004 Michael Moore nebude točit film o Tonym Blairovi   
7. 6. 2004 Kdo se bojí Michaela Moora Martin  Škabraha
3. 6. 2004 Nový Moorův film nalezl distributory v Americe   
2. 6. 2004 Baron Seillière bude vydávat i... Michaela Moora Jana  Roy

Ronald Reagan RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2004 Na okraj jedné legendy Václav  Žák
18. 6. 2004 Churchill... opravdu pro pitomce? Boris  Cvek
16. 6. 2004 Byl Ronald Reagan skutečně hvězda? Michal  Brož
15. 6. 2004 Zdravý rozum Ronalda Reagana Boris  Cvek
11. 6. 2004 Z pátečního pohřbu Ronalda Reagana   
9. 6. 2004 Děsivé dědictví Reaganových let   
8. 6. 2004 Reagan: "Při krizi mě vzbuďte, i když budu na zasedání vlády"   
7. 6. 2004 Richard Perle: Reagan, muž kterého jsem znal   
5. 6. 2004 Ronald Reagan zemřel ve věku 93 let   

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka
14. 6. 2004 Zelení na další křižovatce Klára  Kněžková
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš
24. 6. 2004 Televizní a rozhlasové poplatky: Sociální demokracie zradila svůj program Štěpán  Kotrba
23. 6. 2004 BBC "posílí své základní hodnoty"   
21. 6. 2004 ČT chce být stále "názornější"? Miloš  Dokulil
21. 6. 2004 Umění psát Irena  Zítková
21. 6. 2004 Digitalizace: s ČeRTem nebo bez? Vlastimil  Ježek
21. 6. 2004 Opakování je matka moudrosti Štěpán  Kotrba
3. 6. 2004 Poskytuje Václav Moravec svým hostům předem otázky? Jan  Čulík
1. 6. 2004 Jak jsme v Československém rozhlase bojovali proti totalitě Jan  Čulík
24. 5. 2004 Jaká má být televize veřejné služby   

Školství RSS 2.0      Historie >
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   
21. 6. 2004 Pozor na zavádění školného na českých univerzitách! Jan  Sýkora
21. 6. 2004 Jste dyslektik a bydlíte v Kroměříži? Na středoškolské studium zapomeňte Bohumil  Kartous
21. 6. 2004 Ostuda pro město Kroměříž? Ondřej  Hausenblas
4. 6. 2004 Slučování škol Jiří  Kratochvíl
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   
24. 5. 2004 Asociace školských odborů pomohla pedagogickým centrům Radek  Sárközi
20. 5. 2004 Jak vyloudit ze studentů interaktivitu Bohuslav  Blažek
18. 5. 2004 Můžou školy vychovat děti bez mindráků, s myslícím mozkem a pracovitýma rukama? Ondřej  Hausenblas
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2004 EU odsoudila "bigotnost Vatikánu"   
5. 6. 2004 Papež zkritizoval Bushe   
4. 6. 2004 Papež požaduje navrácení suverenity Iráku   
11. 4. 2004 Počátky křesťanství Lenka  Kužvartová
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
17. 6. 2004 Zaniklo nakladatelství Catbird Press Jan  Čulík
9. 6. 2004 V pozoru Antonín Jaroslav Liehm
8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl
8. 6. 2004 Emil Hakl: Autentické svědectví o světě Jan  Čulík
4. 6. 2004 Jednota v mnohosti, aneb má česká kultura v Evropské unii šanci? Jan  Čulík
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
31. 5. 2004 Jak ČR ignorovala slavné francouzské inscenace románu Ladislava Fukse Jiří  Tušl
25. 5. 2004 Hrabalova Hra života