23. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 6. 2004

středa 19.00: Spojené státy se přestaly snažit, aby získaly pro své vojáky imunitu před stíháním u mezinárodního trestního soudního dvora. USA stáhly svou žádost o obnovení své výjimky v této věci u Rady bezpečnosti OSN, protože pro se jim pro ni nepodařilo získat dostatečnou podporu. V posledních dvou letech se těšily USA mimořádnému statusu pro své vojáky, protože argumentovaly, že by se američtí vojáci mohli stávat terčem zlovolného trestního stíhání. Avšak generální tajemník OSN Kofi Annan doporučil, aby tento mimořádný status nebyl obnoven, částečně kvůli skandálu s mučením iráckých vězňů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

23. 6. 2004

Bývalá organizační tajemnice sociální demokracie a poslankyně se zúčastnila vrcholné stranické schůze Železného Nezávislých

Jana Volfová, bývalá poslankyně ČSSD, se v úterý zúčastnila v Domě odborových svazů republikového shromáždění volební strany Nezávislých, za niž kandidovali a uspěli do Evropského parlamentu bývalý ředitel televize NOVA Vladimír Železný a bývalá moderátorka této televize Jana Bobošíková. "Nechci jít dál s těmi zbabělci," vyjádřila svou skepsi na adresu sociálních demokratů Volfová. "V sobotu se nejspíše vzdám členství v ČSSD i v SDŽ," dodala pro Britské listy. Její odchod může vyvolat i rozkol v ženské organizaci sociální demokracie SDŽ, kde za ní stojí řada členek.

Policista nezákonně perlustrující demonstranty - dialog s aktivisty OPH
23. 6. 2004

Samosoudkyně zhodnotila důkazy podle svého vnitřního přesvědčení

Britské listy se občas dotknou tématu těsně spojenému s problematikou občanských práv, jakým je i postup policie při kontrolách dokladů. Dotkl se ho Štěpán Kotrba článkem Policejní trávobraní: manévry ve squattu Milada kvůli dvěma pytlíkům marihuany, stejně jako Jan Paul článkem S policisty se nemluví, aneb stále zamindrákovaní ochránci zákona. Oba autoři se stali objektem policejní kontroly. Oba měli pocit, že něco není v pořádku. Ten se opíral o přinejmenším hrubou povědomost o změnách, které prodělala legislativa v této oblasti po roce 1989. Lze zde připomenout §13 zákona o policii, kde jsou přesně popsány situace, kdy policista může požadovat prokázání totožnosti.

Bill Clinton
23. 6. 2004

A dovolte mi říct toto: Jedním z důvodů, proč to prokurátoru Starrovi prošlo, je, že lidi, jako jste vy, dávají kritické otázky jen lidem, jako jsem já. Lidi, jako je on, vy necháváte dělat si, co chtějí. Chtějí zneužívat svého postavení? Oni trestně stíhali všechny ty obyčejné lidi v Arkansasu. Vás v médiích to vůbec nezajímalo. Nebyli slavní. Koho to zajímá, že jim zničili život? Koho to zajímá, že byly ponižovány jejich děti? Koho to zajímá, že Starr poslal agenty FBI do jejich škol a policisté je tahali ze školy a ponižovali je, aby přinutili jejich rodiče, aby o mně lhali? Nikdo z vás novinářů se tehdy o tohle vůbec nezajímal. Proč? Protože Kenneth Starr jim přece přinášel čtivý materiál.

A to je rozdíl mezi mnou a lidmi, kteří mě pronásledovali. Mně záleželo na tom, co se stane těm lidem a chtěl jsem být prezidentem, abych těm lidem pomohl. A o tom byl ten boj. Jen se podívejte, kolik času jste strávil těmito otázkami. Protože vám jde jen o tohle, protože si myslíte, že vám to pomáhá a pomáhá to vašemu interview. Mně jde o to, co se stane s lidmi, za něž jsem bojoval.

A proto lidi, jako jste vy, vždycky pomáháte extremní pravici. Protože rádi lidi zraňujete. Vy chcete se jen soustřeďovat na to, jak jsou lidé špatní, a o jejich osobních chybách. Podívejte se, vy jste se rozhodl věnovat určité množství času určitému tématu. Měl byste za to přijmout odpovědnost. Měl byste říct: Ano, mně tohle zajímá daleko víc než to, zda byli zachráněni lidé v Bosně anebo zda jsme přivedli z Kosova domů milion lidí, jestli nakonec získalo 27 milionů lidí nové pracovní příležitosti, anebo že jsem osvobodili od chudoby stokrát víc lidí, než kolik Reagan a Bush. Mně zajímá tohle.

Při příležitosti vydání životopisu Billa Clintona s ním v úterý večer vysílala televize BBC rozsáhlý rozhovor. Zde jsou citace k aféře s Monikou Lewinskou.

Kompletní rozhovor v angličtině lze zhlédnout ZDE
Generál John Abizaid
23. 6. 2004

Rozsah skandálu týkajícího se mučení vězňů v bagdádském vězení Abu Ghraib se dramaticky rozšířil, když vojenský soudce nařídil vysokým americkým velitelům, aby se podrobili výslechům od právníků, kteří čelí obviněním u vojenských soudů.

23. 6. 2004

Kouření v průměru zkracuje lidský život o deset let, podle nejdelší dosud provedené analýzy kuřáků, ale když kuřák přestane kouřit v jakémkoliv věku, přináší to velkou zdravotní regeneraci.

22. 6. 2004

Spojené státy v úterý nabídly nezvyklý kompromis ohledně věznění Saddáma Husajna, bývalého iráckého diktátora, kterého odmítly vydat nové prozatímní irácké vládě.

Gerhard Schröder a George Bush
23. 6. 2004

ANALÝZA

Před dvěma lety byl opětovně zvolen Gerhard Schröder německým kancléřem. Z hlubin předpovídané volební porážky se mu podařilo doslova o pouhých několik tisíc hlasů porazit svého mocného bavorského oponenta Edmunda Stoibera, kandidáta CDU/CSU. Rudo-zelená vládní koalice tak dostala důvěru voličů vést německý stát úskalími světové a evropské politiky i ekonomiky na další čtyři roky. A že to byla a je neklidná cesta, ukazuje nejen zpomalení ekonomického růstu země, již nastartované zeštíhlování sociálního státu, ale i hlubinný propad volebních preferencí německé SPD na nejnižší úroveň od konce druhé světové války.

23. 6. 2004

V pondělí 21. června 2004 se Jan Lipšanský v Britských listech zabýval nedávným návrhem komunistických poslanců uzákonit spisovnou češtinu jako jazyk celoplošných médií. Na rozdíl od něj však nesdílím jeho "nadšení" z tohoto zákona, neboť se mi zdá naprosto zbytečný.

23. 6. 2004

Distributorům filmu Michaela Moora Fahrnenheit 9/11 se v úterý nepodařilo zvrátit rozhodnutí Motion Picture Association of America udělit tomuto filmu klasifikaci "R" (do 17 let přístupné pouze se souhlasem rodičů).

23. 6. 2004

V úterý před půlnocí bylo v Británii oznámeno, že britský konzervativní deník Daily Telegraph, týdeník Sunday Telegraph a týdeník Spectator byly prodány investorům bratřím Barclayům za 665 milionů liber. Bratří Barclayové jsou miliardáři, kteří žijí na Channel Islands, ostrovech v kanálu La Manche a vlastní deník Scotsman a londýnský hotel Ritz.

Listy byly dány na prodej po ostrém konfliktu mezi bývalým majitelem deníku Daily Telegraph Conradem Blackem a správní radou jeho společnosti Hollinger Group. Black má i nadále ve firmě Hollinger sedmdesátiprocentní hlasovací práva, i když vlastní pouze třicet procent jejích akcií. Audit odhalil, že si bez schválení správní rady Conrad Black z firmy vyplácel miliony dolarů pro osobní potřebu. Firma Hollinger International nyní žaluje Conrada Blacka o 1,25 miliardy dolar. Obvinila ho z podvodů, že zneužíval financí tohoto podniku a finacoval si z nich svůj milionářský životní styl. Black se ještě prý pokusí najít právní kličky, jak by prodeji mohl zabránit.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

22. 6. 2004

Činitelé v Seoulu potvrdili, že jihokorejský rukojmí, jemuž únosci vyhrožovali popravou, byl usmrcen. Korejské ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že byla nalezena mrtvola třiatřicetiletého překladatele Kim Sun-ila. Televizní stanice al Džazíra uvedla, že byl překladatel sťat.

Kim pracoval pro bezpečnostní firmu, která poskytovala služby americké armádě, když byl minulý týden unesen u města Fallúdža. Jižní Korea odmítla požadavek únosců, aby ukončila své vojenské angažmá v Iráku.

AL Džazíra konstatovala, že obdržela nový videozáznam s informací, že byl Kim usmrcen. Na záběrech, které stanice odvysílala, klečel Kim na zemi před pěti maskovanými muži.

Seoul zdůraznil, že bude realizovat plán vyslat do Iráku dalších 3000 jihokorejských vojáků. Jižní Korea má v Iráku už 600 mužů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

23. 6. 2004

Britské listy zrušily spolupráci s monitorem návštěvnosti NAVRCHOLU.cz

Server Na vrcholu v minulých dnech náhle omezil přístup k statistikám Britských listů na pouhý jeden měsíc zpět a odmítl zpřístupnit tuto službu v tom rozsahu, v jakém ji nám podle vzájemné dohody o reklamě poskytoval dosud - totiž jako archiv statistiky, přístupný po dobu 1 roku. Proto s ním Britské listy ukončily spolupráci. Ta trvala nepřetržitě od dubna 2000.

Server Na vrcholu začal před několika měsíci požadovat za své statistické měření z důvodu stabilně vysoké návštěvnosti stránek Britských listů (více než 500 000 stažených stránek měsíčně, více než 20 000 stránek denně) za neomezené zpřístupnění statistik platbu minimálně 4 900 Kč měsíčně, což činí 58 800 Kč bez DPH ročně. Původně jsme se s firmou Na vrcholu dohodli na bezplatné službě výměnou za reklamu, služby poskytované Britským listům však začal v minulých dnech server Na vrcholu jednostranně omezovat, aniž by nás o tom informoval. Včetně 19% DPH by tak Britské listy, které nejsou plátcem DPH, zaplatily jen za sledování návštěvnosti s ročním archivem 69 972 Kč. Takovou částku, požadovanou po nekomerčním serveru považujeme za nesmyslnou, a to přesto, že v současnosti denní čtenost serveru BL dosahuje cca 6 000 čtenářů.

Britské listy jsou a nadále chtějí zůstat nezpoplatněnou veřejnou službou a nekomerčním projektem, fungují prakticky bez rozpočtu. Statistika Na vrcholu nezaznamenávala počty čtenářů BL úplně přesně, vůči reálným číslům byla asi o 20 - 30 procent nižší. Jakmile to bude možné, zprovozníme interní statistiku vlastní.

Soudce Stéphane Goux, předseda soudu v Arlonu, vynáší verdikt nad pedofilem Markem Dutrouxem
23. 6. 2004

ARLON - "Marku Dutrouxi," oznámil předseda belgického soudu Stéphane Goux po čtyřech měsících, "byl jste odsouzen k maximálnímu trestu. " A dodal: "Myslím, že se z toho dostanete lépe, než některé z vašich obětí, které již nejsou mezi živými". Soud se rozhodl odsoudit Marka Dutrouxe za únosy, držení a znásilnění Julie, Julie, Melissy, Any, Eefje, Sabiny a Laetitie. Pouze poslední dvě z dívek se zúčastnily soudu, který odsoudil pedofila Doutrouxe k tomuto trestu.

22. 6. 2004

úterý 15.45: Auditoři OSN ostře kritizovali americkou okupační správu v Iráku za to, jak utratila více než 11 miliard dolarů iráckých ropných příjmů.

Z prozrazené kopie předběžné zprávy finanční poradenské firmy KPMG, která analyzovala Rozvojový fond pro Irák, který shromažďuje příjmy z prodeje irácké ropy a rozhoduje o tom, na co se mají použít, vyplývá, že fond nedodržuje přesné zásady účetnictví a že činitelé Američany vedené irácké prozatímní správy se "brání" veřejné kontrole. Fond je podle firmy KPMG "otevřen korupci".

22. 6. 2004

Ve čtvrtek 10. června 2004 hostila Lucerna zajímavý double act relativně nových skupin Bůhví (založena roku 1995, ale začala být známější teprve od roku 2002) na jedné straně a jejich daleko zkušenější hostitele Neřež na straně druhé. (Zakladatelské duo Vřešťál a Sázavský spolu hrají od roku 1979.) Obvyklá česká praxe, že hraje jedna skupina a pak "host", znamenala, že vystoupení skupiny Bůhví bylo přerušeno vystoupením skupiny Neřež.

Jednu věc je nutno říci hned na začátku této recenze: zvuk v Lucerně byl naprosto strašlivý a skoro všichni si toho všimli.

22. 6. 2004

The famous Lucerna Music Bar in Prague has undoubtedly seen many intriguing performances since its opening in the 1920s. Playing a sold-out concert at the prestigious club remains the dream of most Czech groups. On Thursday, 10th June 2004 the Lucerna hosted an interesting double act of relative newcomers Bůhví (founded in 1995 but really taking off only in 2002) on the one hand and their much more experienced hosts Neřež on the other. (The founding duo Vřeštˇál and Sázavský has been playing together since 1979.) The unusual Czech practice of one band plus "guest" meant that the Neřež performance was sandwiched between two sections of Bůhví.

One thing deserves mentioning at the very beginning of this review: the sound at the Lucerna was absolutely appalling as nearly everybody could tell.

23. 6. 2004

Drobty z mediálního odpadu

Dnes a denně se něco pustí do éteru, co má problematickou váhu, anebo dokonce závažně mate.

V pondělí 21. 6. večer v Událostech a komentářích ČT se také hovořilo o možnosti udržet existenci základních škol při stále se snižujícím počtu žactva, když jejich provoz stojí státní kasu "neúnosné" částky.

22. 6. 2004

O Ronaldu Reaganovi

Pan Pickwick stál na balkóně, píše Charles Dickens v nesmrtelné Kronice Pickwickova klubu, a dole hučel dav. "Slumkey navěky!" "Navěky," volal pan Pickwick. "Žádný Fizkin," hulákal dav. "Určitě ne!" křičel Pickwick. "Kdo je to Slumkey," šeptal pan Tupman. "Nemám tušení," odpověděl šeptem i pan Pickwick. "Dělejte to, co dav, to je v takové situaci nejlepší." "Ale co když jsou ty davy dva," zkomplikoval otázku hloubavý pan Snodgrass. "Pak křičte s tím větším," řekl bez váhání pan Pickwick.

Moudrost pana Pickwicka je neochvějná: chce-li mít člověk spokojený život, měl by se zařadit. Existuje konvence, a kdo ji nezastává, je "out", mimo, prostě cvok.

Vysílalo se v ČRo 6 v sobotu 19. června; vyjde v časopise Listy, jehož je Václav Žák šéfredaktorem, www.listy.cz

22. 6. 2004

Mučení iráckých vězňů americkými vojáky ve vězení Abu Ghraib - bití při každé příležitosti, ponižování, fotografování vězňů - to všechno zažil Palestinec Anan Labadeh loni v březnu jako vězeň v izraelském vojenském táboře, píše list Washington Post. Izraelci mají ale tyto techniky dokonale vypracované. Jejich techniky jak rozložit vězně jsou daleko pokročilejší. "To, co Izraelci dělají, je daleko efektivnější než bití. Tři dny bez jídla a bez spánku a jste ochoten jim říci cokoliv. Je vidět, že Američané byli jen amatéři."

(Shodou okolností jde o podobné techniky, jaké používala v padesátých letech při procesech se Slánským česká Stb, když potřebovala přimět obžalované, aby se přiznali k "zločinům", které nespáchali, a naučili se své výpovědi nazpaměť.) Americký list pokračuje:

22. 6. 2004

"Zdá se, že lékaři jsou zajedno v tom, že se homosexualita nedá léčit, ale také se zdá, že pokud se vytvoří příznivé preferenční podmínky, tak se může rozšiřovat. Nemusí to být čtyři procenta obyvatelstva, může to být šest, může to být osm. A také se zdá, že kdykoliv se západní civilizace dostala do úpadku, procento homosexuálů rostlo." Tohle nejsou slova kardinála Vlka, nebo poslance Karase, dvou nejznámnějších homofóbů v Česku. Tyhle tři věty prohlásil na plénu Poslanecké sněmovny člen sociální demokracie Jan Mládek. Neznalého to nepřekvapí, ale zasvěceného minimálně zarazí.

21. 6. 2004

Diskuse o médiích veřejné služby s lidovci

pondělí 19.00: Více než diskusi odborníků připomínal v pondělí dopoledne seminář Role veřejnoprávních sdělovacích prostředků v paláci Charitas opakování před maturitou. Anebo důkaz pro funkcionáře KDU-ČSL, že předseda jejich klubu poslanců a předseda Stálé komise pro sdělovací prostředky Parlamentu Jaromír Talíř bude dokonalým ministrem mediální kultury. Na stranickou půdu dostal mediální ředitele či jejich odborné pracovníky, členy rady i odborné novináře. V diskusi vystoupili proděkan Fakulty sociálních věd UK Jan Jirák, ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík, hlavní analytik České televize Nikolaj Savický, místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Šenkýř. Na semináři byl také bývalý ředitel ČRo Ježek, kerého jsem požádal o písemný názor, neb jako první kdysi pronesl tezi, že dvě a dvě jsou čtyři...

21. 6. 2004

NAD JEDNÍM Z DALŠÍCH SEMINÁŘŮ O MÉDIÍCH VEŘEJNÉ SLUŽBY

Nebýt důrazného odmítnutí už jen samotného pomyšlení na funkční spojení Českého rozhlasu a České televize gen. ředitelem ČRo Václavem Kasíkem, asi by mne Štěpán Kotrba k psaní o miliontém semináři (tentokrát byla pořadatelem KDU-ČSL) na téma, zda potřebujeme veřejnoprávní média či nikoli, nepřemluvil. Neštve mne, že si Václav Kasík (před ním ostatně také Ivo Mathé) myslí něco jiného než já. Štve mě, že stejně jako mnoho jiných odmítá spojení ČT a ČRo pod společnou značku (např. Český rozhlas a televize - ČeRT), aniž by připustil diskusi či uvedl jediný argument, kterým by odmítavé stanovisko podpořil -- pokud za argument nepovažujeme tvrzení, že v Evropě existují oba modely a tam, kde rozhlas a televize fungují pod jednou střechou, touží po opaku.

ČeRT - Vlastimil Ježek BL

Čert na druhou aneb jak propojit média veřejné služby tak, aby přežila budoucnost - Štěpán Kotrba BL
22. 6. 2004

Není to dlouho, co jsem se snažil charakterizovat přístup Lidových novin k seriózní žurnalistice. Při čtení jsem střílel ze vzduchovky, zvedal si žaludek na lodičkách, abych si ho nakonec nadobro obrátil návštěvou kdysi oduševnělé kavárny. Je věcí názoru a polemiky, jsou-li tato pouťová přirovnání odpovídající a opodstatněná. Každý člověk má taky svůj žaludek jinak citlivý a já zjevně patřím k lidem, kteří si nemohou v autobuse klidně číst, zvláště v zatáčkovitých úsecích cesty.

21. 6. 2004

"Bez hudebního sluchu na konzervatoř taky nemůžete"

Zkuste si představit, že jste rodičem velmi nadaného dítěte, které je ve věku, kdy se zvažuje přechod ze základní školy na osmileté gymnázium. Váš potomek i vy máte jasno v tom, že bude chtít ve studiu pokračovat dál na vysoké škole, a tak bude jistě lepší připravovat se na budoucnost v "ústavu", který nabízí kvalitnější výuku a je možné v něm dosáhnout i středoškolského vzdělání. Shodou okolností bydlíte v Kroměříži a chcete své dítko nechat přijmout na tamní státní gymnázium, proklamující výše uvedenou kvalitu přípravy, dokonce nadprůměrnou v porovnání se stejnými typy škol.

Má to však jeden nepatrný háček. Vaše dítě trpí lehkou mozkovou dysfunkcí (LMD) s projevy dyslexie, dysgrafie a dysortografie. Vy o tom háčku ještě nevíte, protože školství je přece jednotně usneseno na integračním principu dětí s poruchami učení i chování a nenapadlo by vás, že to ještě někde může být jinak. Sjednáte si tedy schůzku s vedením školy, kde vám bude s jistou dávkou arogance naznačen odmítavý postoj podložený argumentem, že ti, kdo nemají hudební sluch se přece taky nehlásí na konzervatoř!

22. 6. 2004

Právní rozbor

Citovaná vyhláška č. 10/1997 Sb. o přijímání žáků ke studiu na středních školách (po novelizacích ve formátu DOC) v § 2, odst. 1 a § 4 naznačuje, že o přijetí na střední školu rozhoduje ředitel. Tak tomu skutečně je, příslušná ustanovení vyplývají ze zákona č. 564/1990 Sb. "o státní správě a samosprávě ve školství". Tento zákon vyjadřuje, že ředitel školy je zvláštním nositelem veřejnoprávní moci, jehož působnost je vymezena v § 3, přičemž pravomoc přijímat ke studiu na střední školy je konkrétně v odst. 2, písm. e). Povaha ředitelské funkce je ze zákona veřejnoprávní, v přenesené působnosti. Na škole, které jinak uplatňuje i samostatnou působnost např. radou školy, tak působí ve funkci velmi volně analogické úřadu starosty vůči zastupitelstvu obce. Zákon č. 29/1984 Sb. o soustavě škol uvozuje stejnou problematiku a navíc výslovně zmocňuje k vydání MŠMT vyhlášky (tedy č. 10/1997 Sb.). Bez zákonného zmocnění totiž vláda nemůže vůbec právní předpisy vydávat(čl. 78 Ústavy)!

Toto je právní rozbor k těmto článkům > > > > > >

21. 6. 2004

A také o umírání v institucích

Mám tři děti, dvě dyslektické - ten údiv pedagogického sboru, když jsem podala synovi přihlášku na gymnázium. Už mě nebavilo absolvovat každé tři měsíce několik mimoběžných monologu typu: "Nemůže dostat dvojku, je dyslektik." A to jsem měla obzvláště ráda: Proč nemá v sešitě narýsované okraje a co jsem to za matku, když mu je nenarýsuji. Nejabsurdnější mi přišla stížnost jedné učitelky, že synovi nemůže dát lepší známku, protože ji ruší neustálými dotazy. Snažila jsem se vždy vysvětlit, že to všechno jsou průvodní jevy souvisící s dyslexii, neuspěla jsem, píše Jana Zimová.

21. 6. 2004

Iniciátoři reformy parciálního financování veřejných škol studenty prokázali značný politický intelekt, když nechali na čas veřejné emoce na toto téma opadnout, aby pak znenadání atakovali současnou legislativu senátním návrhem novely zákona o VŠ. Podobně tomu bylo minulý týden i na Slovensku. Načasování v průběhu narýsované vládní krize a hlavně politicky enormně důležitého procesu tvorby Evropské ústavy je toho dalším důkazem. Ze souvislosti s volbou do Superstar je už ale podezírat nebudu.

22. 6. 2004
Nedávno se Václav Havel svěřil Lidovým novinám, že se chce v budoucnu věnovat (jak taky jinak) lidským právům. Konkrétně na Kubě. Prý ho tam všichni znají, hodně čtou a tak...

Všechno to začalo nejspíš 11. září 2001. Několik šílených a zaslepených zločinců vletělo s pomocí unesených letadel do World Trade Center v New Yorku a s sebou na věčnost si vzalo dalších, téměř tři tisíce nevinných obětí. Nic už nebude jako dříve. Téměř celý svět tenkrát truchlil, i ten muslimský - někde upřímně, jinde ze strachu - ale každopádně jasně vyjadřoval Spojeným státům solidaritu. Německý kancléř nabízel dokonce solidaritu neomezenou. Většina zemí v té době dokonce přistoupila na americkou hru 'dobra a zla' a dala vzniknout tzv. mezinárodní koalici proti terorismu. A pak už šlo všechno ráz na ráz...

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2004 Bill Clinton: Cílem politiky není jen získat moc a udržet si ji   
23. 6. 2004 Kuřáci umírají o deset let dřív   
23. 6. 2004 Afghánští vězni jsou také terčem mučení a ponižování amerických vojáků   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
22. 6. 2004 Fotbal na EURO 2004: jsme opravdu rasisté?   
22. 6. 2004 Pohřeb Lidových novin Bohumil  Kartous
22. 6. 2004 Tradiční rodina je ideální mýtus Anna  Čurdová
22. 6. 2004 O Iráku, Spojených státech a integritě Václava Havla Roman  Weber-Pachola
22. 6. 2004 Česko hledá SuperStar?! Claudia  Just
22. 6. 2004 Na okraj jedné legendy Václav  Žák

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   
22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele   
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš
7. 6. 2004 Izrael, Palestina, Irák: Zajímavé mrtvoly a banální mrtvoly Efraim  Israel
4. 6. 2004 Škody, způsobené palestinskému obyvatelstvu během prvního čtvrtletí   
2. 6. 2004 Izrael není ve válce s palestinským lidem, ale s teroristy, kteří chtějí zničit židovský stát   
30. 5. 2004 Ozbrojenci "usmrtili 22 osob" v Saúdské Arábii   
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií   
17. 5. 2004 Záměrné zkreslování historických fakt o Palestině a Izraeli Jana  Malá
13. 5. 2004 EU posílá obchodní delegaci do Sýrie   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2004 Při procesech o týrání iráckých vězňů se musejí zodpovídat i armádní šéfové   
23. 6. 2004 Afghánští vězni jsou také terčem mučení a ponižování amerických vojáků   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
22. 6. 2004 O Iráku, Spojených státech a integritě Václava Havla Roman  Weber-Pachola
22. 6. 2004 USA nabízejí kompromis ohledně Saddáma Husajna   
21. 6. 2004 Bush: Peniaze na novú jadrovú zbraň Jakub  Topol
21. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004   
21. 6. 2004 Britští vojáci obviněni ze "zohavování mrtvol a mučení Iráčanů"   
20. 6. 2004 Červený kříž vydal Spojeným státům ultimátum ohledně Saddáma Husajna   
19. 6. 2004 Al Kajda získá zbraně hromadného ničení a použije jich   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 bude v Americe mládeži nepřístupný   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
12. 6. 2004 Michael Moore nebude točit film o Tonym Blairovi   
7. 6. 2004 Kdo se bojí Michaela Moora Martin  Škabraha
3. 6. 2004 Nový Moorův film nalezl distributory v Americe   
2. 6. 2004 Baron Seillière bude vydávat i... Michaela Moora Jana  Roy
27. 5. 2004 O pokusech zdiskreditovat Michaela Moora Jiří  Jírovec
23. 5. 2004 Moorův filmový pamflet získal hlavní cenu v Cannes   
19. 5. 2004 Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin   
14. 5. 2004 Šéfové firmy Miramax chtějí odkoupit Moorův film   

Ronald Reagan RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2004 Na okraj jedné legendy Václav  Žák
18. 6. 2004 Churchill... opravdu pro pitomce? Boris  Cvek
16. 6. 2004 Byl Ronald Reagan skutečně hvězda? Michal  Brož
15. 6. 2004 Zdravý rozum Ronalda Reagana Boris  Cvek
11. 6. 2004 Z pátečního pohřbu Ronalda Reagana   
9. 6. 2004 Děsivé dědictví Reaganových let   
8. 6. 2004 Reagan: "Při krizi mě vzbuďte, i když budu na zasedání vlády"   
7. 6. 2004 Richard Perle: Reagan, muž kterého jsem znal   
5. 6. 2004 Ronald Reagan zemřel ve věku 93 let   

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka
14. 6. 2004 Zelení na další křižovatce Klára  Kněžková
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2004 BBC "posílí své základní hodnoty"   
21. 6. 2004 ČT chce být stále "názornější"? Miloš  Dokulil
21. 6. 2004 Umění psát Irena  Zítková
21. 6. 2004 Digitalizace: s ČeRTem nebo bez? Vlastimil  Ježek
21. 6. 2004 Opakování je matka moudrosti Štěpán  Kotrba
3. 6. 2004 Poskytuje Václav Moravec svým hostům předem otázky? Jan  Čulík
1. 6. 2004 Jak jsme v Československém rozhlase bojovali proti totalitě Jan  Čulík
24. 5. 2004 Jaká má být televize veřejné služby   
21. 5. 2004 ČT potřebuje 6,5 miliard Štěpán  Kotrba
21. 5. 2004 Šéf kulturní komerční stanice Channel Four jmenován generálním ředitelem BBC   

Školství RSS 2.0      Historie >
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   
21. 6. 2004 Pozor na zavádění školného na českých univerzitách! Jan  Sýkora
21. 6. 2004 Jste dyslektik a bydlíte v Kroměříži? Na středoškolské studium zapomeňte Bohumil  Kartous
21. 6. 2004 Ostuda pro město Kroměříž? Ondřej  Hausenblas
4. 6. 2004 Slučování škol Jiří  Kratochvíl
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   
24. 5. 2004 Asociace školských odborů pomohla pedagogickým centrům Radek  Sárközi
20. 5. 2004 Jak vyloudit ze studentů interaktivitu Bohuslav  Blažek
18. 5. 2004 Můžou školy vychovat děti bez mindráků, s myslícím mozkem a pracovitýma rukama? Ondřej  Hausenblas
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
17. 6. 2004 Zaniklo nakladatelství Catbird Press Jan  Čulík
9. 6. 2004 V pozoru Antonín Jaroslav Liehm
8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl
8. 6. 2004 Emil Hakl: Autentické svědectví o světě Jan  Čulík
4. 6. 2004 Jednota v mnohosti, aneb má česká kultura v Evropské unii šanci? Jan  Čulík
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
31. 5. 2004 Jak ČR ignorovala slavné francouzské inscenace románu Ladislava Fukse Jiří  Tušl
25. 5. 2004 Hrabalova Hra života   
25. 5. 2004 Autorská čtení časopisu Weles   
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára