31. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 5. 2004

Během svého dvaatřicátého zasedání, které se konalo ve dnech od 3. do 21. května 2004, vyslechl Výbor OSN proti mučení ve dnech 4. a 5. května 2004 třetí periodickou zprávu, kterou předkládá vláda České republiky. Dne 13. května 2004 o tom vydal svou Zprávu. S uspokojením konstatoval, že v některých skutečnostech došlo v ČR k zlepšení situace, avšak vyjádřil zároveň znepokojení, že v mnoha oblastech zůstává situace v České republice neuspokojivá. Kritizoval mj. to, že si vězni své věznění musejí částečně hradit, a další závažné problémy v českých věznicích, opakující se násilí vůči Romům a neochotu Policie ČR ji vyšetřovat, zpřísnění českého azylového zákona a věznění žadatelů o azyl až po dobu 180 dnů, zadržování dětí ve vazebních střediscích pro cizince a nedostatečně vyšetřené násilí Policie ČR proti demonstrantům během zasedání MMF a Světové banky v září roku 2000.

Výbor proti mučení OSN vládám doporučuje, aby poskytly širokou publicitu jeho dokumentům, které se jich týkají.

Konkrétně vyjádřil Výbor OSN proti mučení znepokojení nad:

Sloupek

Jel jsem v neděli 30. května před patnáctou hodinou v Praze do stanice metra Florenc.

V poloprázdném voze ruské výroby (dlouhé příčné lavice bez rozlišení jednotlivých míst) pospával, mírně rozvalen, na poloprázdné lavici asi čtyřicetiletý Rom. Přistoupili k němu dva příslušníci Městské policie Praha, identifikační čísla 0304 a 0716, a začali ho perlustrovat. Vzhledem k tomu, že vím, že policie nemá podle zákona právo bezdůvodně požadovat od občana, aby se prokázal identifikačním průkazem, začal jsem rozvíjející se scénu sledovat se zájmem. Oba příslušníci Městské policie donutili Roma, aby jim předložil svůj cestovní pas, vytáhli notýsek a s Romem z metra vystoupili. V jeho očích se zřetelně zračil strach.

Vystupoval jsem taky, a tak jsem jednoho z policistů oslovil: "Promiňte prosím, ale jakého přestupku se dopustil tento pán?"

Odpověď zněla: "Obsazoval v metru dvě místa pro sezení a když jsme ho upozornili, aby to nedělal, řekl nám, že on může."

Dotázal jsem se dál: "Nemá to snad něco společného s barvou jeho kůže?"

"Ne, vůbec ne," odpověděl policista a ubezpečil mě: "Pro tentokrát mu pokutu nedáme, ale zapíšeme si jeho adresu."

Tak to vidíte, vážení čtenáři. Pražská městská policie je přísná. Dávejte si pozor, abyste v metru náhodou neobsadili více než jedno místo na sezení. Mohli byste totiž jinak dostat pokutu.

31. 5. 2004

A ještě něco navíc

Je nadbytečné na stránkách Britských listů připomínat, že některé informace a postřehy vznikají ze zcela prosté juxtapozice každodenní zkušenosti s dvěma odlišnými kulturními a společenskými prostředími. Podzim a jaro jsem strávil pobytem ve skotském Glasgow přerušovaným občasnými návraty do Prahy. Pokaždé a opakovaně jsem se na tyhle krátké návštěvy těšil, a pokaždé a opakovaně jsem byl konfrontován se stejnými iritujícími a deprimujícími jevy. Shodou okolností právě v době, kdy možná mnozí po otevření hranic EU zamíří do Velké Británie za prací a zkušenostmi, se chystám po tři čtvrtě roce stráveném ve Skotsku zpět domů do České republiky. Jevy, o nichž se zde chci zmínit, jsou pro mne tedy skličující o to více, že se jim nechci vyhýbat či od nich nechci utéct do zahraničí, a vnímám je jako nespornou součást svého vlastního života a identity (a používaje první osobu plurálu, z kritiky se snažím nevyčleňovat).

Zdá se, že jevy zmíněné v titulu tohoto příspěvku prolínají nejrůznějšími vrstvami a prostředími české společnosti. Projdu je v pořadí, ve kterém na ně narážíte, když cestujete ze zahraničí, v tomto případě z Británie, do Česka. Řeč bude tedy o následujících třech bodech: ČSA, služby, média.

31. 5. 2004

O víkendu od 28. do 30. května 2004 se v Litoměřicích konal pod záštitou českého a slovenského ministerstva kultury, slovenského PEN klubu, Klubu českých spisovatelů a firmy Victoria Public Affairs desátý jubilejní Salon kritického myšlení na téma Umění jako nástroj komunikace. Může Česká republika jako nový člen Evropské unie sdělovat svou zkušenost jiným členům tohoto společenství prostřednictvím své kultury? Do jaké míry je ta kultura přenosná?

V úvodu vyjádřil pořadatel Alex Koenigsmark názor, že možná jsou dějiny umění vlastně jedinými skutečnými dějinami lidstva? (Napadlo mě při tom: Co když umění a kultura dnes už neexistují? Kdo určuje, co je umění? Závisí umění na své recepci ve společnosti? Jaká je role umění v zemi, která je posedlá soutěží "Česko hledá superstar?")

31. 5. 2004

Skupina evropských novinářů se v jednom africkém národním parku seznamovala se životem slonů. Po návratu domů psali o svých dojmem do novin, každý o tom, co považoval za zajímavé pro své krajany.

Angličan se zaměřil na lov slonů, Francouz zasvětil své čtenáře do sociálních poměrů uvnitř sloní komunity, Němec psal o sloní potravě, ale Fin se zamýšlel nad tím, co si africký slon myslí o Finech.

31. 5. 2004

Strážci kultury nám nepomohou zahojit vnitřní rány způsobené tvůrčím zápalem, který nás přivedl k mylné domněnce, že totiž v Karáčí protestují davy lidstva za naši pomyslnou tvůrčí a komunikativní cestu, na které si klademe otázku -- koho přijme nebo nepřijme vesmír.

Naše země se hemží pomyslnými hrdiny, jejichž činy jsou náplastí na naši národní ješitnost, ale i zbabělost postavit se slovem nebo jinými prostředky zlu, nepravdě, lži a povrchnímu hodnocení druhých -- máme v genech uloženo mlčet, tiše kolaborovat a vyčkávat na vhodnou chvilku, kdy je možno napadnout, rozcupovat a v neskonalé hlouposti začít tvořit díla zbytečná -- která prosazují skupiny, podskupiny, strážci kultury v palácích, kde by nemohl leckterý ouřada dělat za normálních okolností ani pacholka u koní.

31. 5. 2004

Za obsáhlejší zastavení stojí jevištní adaptace Fuksovy beletristické prvotiny napsaná, režírovaná i hraná francouzským režisérem Bruno Boëglinem, který ji po lyonské premiéře (1992) uvedl v r. 1993 na avignonském Mezinárodním divadelním festivalu. Podle ohlasů v dobovém tisku (nashromáždil jsem téměř dvě desítky statí a recenzí z francouzských regionálních i celostátních periodik) se toto představení stalo událostí tohoto festivalového ročníku, který -- podle údajů z tisku -- navštívilo 115 tisíc diváků.

O slavných francouzských inscenacích Fuchsovy prvotiny Pan Theodor Mundstock, o nichž se v ČR vůbec nepsalo, hovořil na víkendovém Salonu kritického myšlení v Litoměřicích Jiří Tušl z Českého rozhlasu:

31. 5. 2004

Šel jsem do kina na nový film Juraje Jakubiska Post coitum s určitými obavami. Vzpomínám na jeho Nejasnou zprávu o konci světa, která je ve filmové verzi zmatenou a chaotickou strukturou. Byl jsem velmi příjemně překvapen. Nevím, zda je to proto, že autorem scénáře filmu Post coitum byl Marcel Bystroň, který měl tento snímek původně také režírovat. Režii však převzal Juraj Jakubisko. Scénář filmu je velmi dobře napsaný.

Film Post coitum má pevnou, dobře vedenou strukturu. Jsou to parodické variace na téma sexu s vážným podtextem. Film je velmi zábavný (diváci propukají ve smích). Je to povedená hříčka až na hranici absurdity.

31. 5. 2004

Ohlédnutí za VI. sjezdem KSČM

Polemika s Vojtěchem Filipem, polemizujícím s Alexandrem Mitrofanovem

Místopředsedu KSČM překvapil komentátor Práva. Zázrakem by bylo, kdyby tomu bylo naopak.

Alexandr Mitrofanov totiž ve svém článku "Jednotná levice je mýtus" (Právo) popsal proběhlý sjezd KSČM slovem skanzen. Budiž. Je to jeho názor a je daný tím, co za dva dny na sjezdu KSČM viděl a slyšel. V něčem měl možná pravdu. Slyšel mimo jiné Statise Prusalise o síle 90 decibelů a viděl jásavě nadšené reakce jedné části nahluchlých a druhé části ohluchlých delegátů. Sjezd byl ale i o něčem jiném, k čemu se ani Mitrofanov nedostal. Filip si snad opravdu myslí, že "Jednotná levice není mýtus..."(Haló noviny).

První díl polemiky vyšel v sobotních Haló novinách, druhý vyjde v pondělí ZDE

31. 5. 2004

Z prozrazené oficiální americké zprávy o týrání věznů v Iráku vyplývá, že jde nejen o armádu, která se umí chovat brutálně, ale je také silně postižena nekompetencí. Toho si na zprávě povšiml analytik listu Guardian, který usuzuje, že mu některé rysy chování amerických vojáků připomínají Hellerovu klasickou knihu Hlava 22. V oficiální analýze generála Taguby je například zmínka o kapitánu Leo Merckovi, veliteli jednotky vojenské policie, který měl ve zvyku "fotografovat nahé vojákyně bez jejich vědomí". Jeden voják, jehož velitelem byl kapitán Damaris Morales, nedokázal vystoupit z vozidla, aniž by při tom omylem nezačal střílet ze své zbraně. Taguba suše poznamenává: Prostřelil nádrž na benzín. Velitelé se neustále spolu hádali.

31. 5. 2004

"Neobvyklý zápach"

Letadlo společnosti British Airways se 308 cestujícími na palubě, které letělo z Miami do Londýna, muselo v neděli nouzově přistat v Irsku, na letišti Shannon Airport v Dublinu. V jeho zavazadlovém prostoru se totiž nacházelo shnilé ovoce, které začalo vydávat "neobyvyklý zápach" a to zaktivovalo čidla, která signalizovala, že je v zavazadlovém prostoru požár. Žádný požár tam nebyl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

30. 5. 2004

neděle 21.00:Extremisté, podezřívaní z příslušnosti k organizaci al Kajdá usmrtili ve městě Khobar na východě Saúdské Arábie 22 osob, většinou to byli cizinci, konstatovalo saúdské ministerstvo vnitra. Není jasné, zda komanda, která rukojmí osvobozovala, některé z nich při tom usmrtila. Ozbrojenci se údajně pokoušeli oddělit muslimy od nemuslimů a v prvních hodinách propustili pět libanonských občanů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

neděle 8.45: Saúdská armáda zaútočila na budovu v níž islámští extremisti zadržovali zahraniční rukojmí, a osvobodila desítky osob, uvádějí saúdští činitelé. Asi 40 příslušníků speciálních jednotek seskočilo z vrtulníků na střechu budovy v městě Khobar. Dva extremisté byli při operaci usmrceni a ostatní zatčeni, konstatuje saúdská vláda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

neděle 14.30: Saúdské úřady konstatovaly, že většina rukojmích byla propuštěna, avšak někteří byli usmrceni. Jeden muž, který uvedl, že byl mezi 25 rukojmími, propuštěnými během ranního útoku speciálních jednotek na budovu, sdělil tiskové kanceláři AFP, že militanti podřezali devět zadržovaných osob, když se v noci pokusili uprchnout po schodišti. Mezi uprchlíky byli především američtí a holandští zaměstnanci. List Observer poznamenává ve svém nedělním vydání, že opakované teroristické útoky na Saúdskou Arábii, jako je tento, vedou k zvyšování ceny ropy, což hrozí vyvolat světovou hospodářskou depresi. "Útok vyslal šokové vlny po celém západním světě, který už čelí vysokým cenám ropy a nyní také vyhlídkám na zhoršující se násilí v saúdském království, které je důsledkem konfliktu mezi tamější vládnoucí královskou rodinou a džihádistickými organizacemi, rozhodnutými ji svrhnout," konstatuje list a dodává: "Situace v Saúdské Arábii už vyhnala ceny ropy nad 40 dolarů za pětadvacetigalonový barel."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

sobota 20.30: Bezpečnostní jednotky obklopily obytnou část jednoho ropného podniku v městě Khobar na východě Saúdské Arábie, kde zadržují ozbrojenci asi 50 rukojmích. Podezřívá se, že islámští militanti usmrtili asi 10 osob, včetně cizinců, a zabarikádovali se v této budově. Je to už několikerý útok na ropný průmysl v Saúdské Arábii. Prohlášení, které údajně vydala organizace al Kajdá, se přihlásilo k odpovědnosti za tento útok. V době, kdy dosáhly ceny ropy rekordní výše více než 40 dolarů za barel je tento útok špatnou zprávou pro světové hospodářství - vysoké ceny ropy hrozí vyvolat hospodářskou stagnaci.

Extremisté, kteří byli údajně oblečeni v uniformách, připomínajících vojáky, začali střílet v sobotu dopoledne na kanceláře jedné ropné společnosti v městě Khobar. Zasáhli také řadu vozidel, které vyhořela.

Podrobnosti v angličtině ZDE

31. 5. 2004

V internetové verzi Lidových novin ZDE se lze dočíst, že ,,[...] Při telefonování [i s hands-free] se reakční doba řidiče prodlouží o 0,5 až 1,5 sekundy, což při rychlosti 110 kilometrů v hodině prodlouží brzdnou dráhu o 14 metrů. [...]'' V článku se mimo jiné píše, že toto až čtyřikrát zvyšuje riziko nehody. Podepsána ČTK. Naprosto nerozumím, jak je schopen někdo vypustit takovou hloupost.

31. 5. 2004

Dezinformace pomohly zatáhnout Británii a Ameriku do války. Je proto životně důležité bránit se proti dezinformacím i nyní, jinak se Irák stane katastrofou. V této válce se manipuluje s informacemi daleko více než kdy předtím. Všichni novináři by si proto měli dávat velký pozor.

Mimořádná, pozoruhodná omluva listu New York Times ZDE, že uváděl své čtenáře dlouho v omyl ohledně existence, či spíše neexistence, iráckých zbraní hromadného ničení, dál rezonuje v anglosaských médiích.

"Iráčtí emigranti nás podvedli svými lžemi o existenci Saddámových zbraní hromadného ničení, ale nesmíme se nechat obalamutit znovu," míní reportér týdeníku Observer David Rose.

Událost, která stála Ahmada Čalabiho, šéfa Iráckého národního kongresu, jeho podporu Pentagonu, lze přesně načasovat - 19. února 2004 napsal britský konzervativní deník Daily Telegraph, že jestliže Čalabiho organizace poskytla americké vládě "nepřesné informace" o existenci iráckých ZHN, Čalabi je na to hrdý. Tři měsíce poté Američané nařídili domovní prohlídku v Čalabiho bytě a v bagdádské kanceláři Iráckého národního kongresu, uprostřed tvrzení z CIA, že Čalabi a jeho šéf rozvědky Arras Karim prozrazovali americká tajemství Íránu.

31. 5. 2004

Rozhodl jsem se oponovat názoru v článku Jan Maršáka.ZDE Argumentace je sice střízlivá a s většinou nelze nesouhlasit, nicméně neměli bychom se tak rychle vypořádat s tezí, že voleb už je na českého občana poměrně dost.

30. 5. 2004

Virtuální bohoslužba na neděli

Slyšeli jsme při prvém čtení slavné podobenství, kterému se většinou říká: Údolí suchých kostí. Vypráví je kněz a prorok jménem Ezechiel, který byl odsunut do Babylonu již při první deportaci roku 597 před Kristem - zažil tedy již ve vyhnanství pád Jeruzaléma a zničení chrámu roku 586. Ezechiel toto podobenství káže svým posluchačům v situaci, kdy cizí nadvláda, nesvoboda, útrapy a útisk podlomily sílu a naději izraelských zajatců v Babylonském zajetí. V situaci, kdy bylo vše ztraceno a kdy se zdálo, že Bůh svůj lid zavrhl a opustil. Izraelité již nedoufali v lepší budoucnost, zdálo se jim, že je s nimi konec.

30. 5. 2004

Virtuální bohoslužba na minulou neděli, kdy jsme byli neznabozi

Text kázání: Jan 12, 44-50

Je to smůla, ale budeme muset zase začít naše kázání vysvětlováním. Kdyby Pán Ježíš mluvil česky, nebo kdyby alespoň ti, kdo jeho slova zapisovali, byli Češi, hodně by nám to usnadnilo situaci. Jenže on kázal aramejsky, zapsané to máme řecky - čeština tehdy ještě ani neexistovala - a tak nezbývá, než se pokusit určité nepřeložitelné věci si vyložit. Řečtina má pro naše slovo dva výrazy. Tím prvním je logos, souvisí se slovesem legein, sbírat, a při jeho vyslovení si staří Řekové domýšleli významy jako: sbírka, řád, pravidlo, rozum, zákonitost, "logičnost". Tím druhým řeckým výrazem pro naše slovo je réma, souvisí s vyslovováním a Řekům znělo jako výrok, rčení, mysleli při tom spíš na samo mluvení, na zvuk, víc, než na význam slov.

31. 5. 2004

Pobřeží slonoviny (Côte d'Ivoire) patří mezi relativně vyspělé země západní Afriky, a jednu z nejvýznamnějších bývalých kolonií Francie. Řadí se mezi největší výrobce kakaových bobů a kávy. V září 2002 však v zemi vypukla občanská válka, která přes uzavření mírové smlouvy stále ohrožuje civilní obyvatelstvo. S Francií jí pojí dlouholetá úzká spolupráce zejména díky postavě prvního prezidenta Felix Houphouët-Boigny, a tak právě tato evropská země usiluje o vyřešení konfliktu.

31. 5. 2004

Bavorská ministryně sociálních věcí, Christa Stewens (CSU), na úvod dvoudenních již pětapadesátých Sudetoněmeckých dnů v Norimberku apelovala na českou vládu, aby konečně uznala křivdu, kterou měl téměř třem milionům sudetských Němců způsobit poválečný odsun. Konkrétně v sobotu požadovala zrušení Benešových dekretů, na jejichž podkladě došlo po druhé světové válce k odsunu. "V česko-německém vztahu musí být skoncováno s věcmi, které zraňují právní cítění a ubližují lidem," dodala. Zákon o tom, že se druhý československý prezident Edvard Beneš zasloužil o stát, který teprve před nedávnem schválil parlament ČR, je podle Stewens "urážkou ducha evropského porozumění". "Benešovo jméno je spojeno s rozbitým právem a morálkou," dodala dále.

28. 5. 2004

Novináři, kteří podporovali útok na Irák na obou stranách Atlantiku, se omlouvají a "objasňují své pozice", napsal včera konzervativní britský list Daily Telegraph. V českých médiích a mezi českými politiky se naproti tomu zatím, jak se zdá, žádné omluvy neobjevily.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

5. 5. 2004

V dubnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5361 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2004 Post coitum: Parodie na sex s vážným vyzněním Jan  Čulík
31. 5. 2004 Městská policie Praha: V metru se nesmí sedět na dvou místech najednou! Jan  Čulík
31. 5. 2004 Mýtus a realita sjednocující se levice Štěpán  Kotrba
31. 5. 2004 Demokracie bez voleb? Jan  Sýkora
31. 5. 2004 Umění jako nástroj komunikace Jan  Čulík
31. 5. 2004 O Finech, slonech a švédském jazyce Kari  Senius
31. 5. 2004 Trpaslíci tančí v opojení, že se jednou stanou obry Václav  Dušek
31. 5. 2004 Czech made: Arogance, ignorance a patronizace jako společenská strategie a kulturní kód? Jan  Matonoha
29. 5. 2004 Výbor OSN proti mučení kritizuje Českou republiku   
28. 5. 2004 Válečná lobby na ústupu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2004 Americká armáda: nejen brutalita, ale i nekompetence   
31. 5. 2004 Mediální manipulace v reportážích o irácké válce   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Jde v Iráku především o předání plné moci, i když "neplně"? Miloš  Dokulil
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
27. 5. 2004 Jde o svobodu   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
26. 5. 2004 Richard Perle: Dovolili jsme, aby se osvobození Iráku proměnilo v okupaci   
26. 5. 2004 Americký vojenský velitel bude po vězeňském skandálu odvolán   
26. 5. 2004 Vězňové byli v Iráku týráni "v širším měřítku"   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2004 Ozbrojenci "usmrtili 22 osob" v Saúdské Arábii   
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií   
17. 5. 2004 Záměrné zkreslování historických fakt o Palestině a Izraeli Jana  Malá
13. 5. 2004 EU posílá obchodní delegaci do Sýrie   
12. 5. 2004 Palestina neexistuje, nemůže být okupovaným územím Pavel  Mareš
12. 5. 2004 Bush uvalil sankce na Sýrii   
5. 5. 2004 Zákon nepsaný i napsaný Efraim  Israel
5. 5. 2004 Korán není Mein Kampf, ale... Martin  Mařák
5. 5. 2004 Používá Izrael skutečně teroristické metody? Jan  Maršák
5. 5. 2004 Nestoudné hanění národa na základě náboženství je vždy nebezpečné Jana  Malá

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2004 O pokusech zdiskreditovat Michaela Moora Jiří  Jírovec
23. 5. 2004 Moorův filmový pamflet získal hlavní cenu v Cannes   
19. 5. 2004 Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin   
14. 5. 2004 Šéfové firmy Miramax chtějí odkoupit Moorův film   
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   
6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   
6. 5. 2004 Michael Moore: Firma Disney zakázala distribuci mého nového filmu   
6. 5. 2004 Disney obviňuje Michaela Moora, že si záměrně dělá reklamu   
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!   

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2004 Jaká má být televize veřejné služby   
21. 5. 2004 ČT potřebuje 6,5 miliard Štěpán  Kotrba
21. 5. 2004 Šéf kulturní komerční stanice Channel Four jmenován generálním ředitelem BBC   
12. 5. 2004 ČTK a pivní mistrovství světa Štěpán  Kotrba
10. 5. 2004 Šéfové BBC neudělali v případě Andrewa Gilligana žádné chyby   
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
5. 5. 2004 Předsedkyně Rady italské televize rezignovala na protest proti státním zásahům   
29. 4. 2004 Astrologické zpravodajství ČTK Štěpán  Kotrba
22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   
22. 4. 2004 Ofcom kritizuje BBC, že se "honí za sledovaností"   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2004 Mnoho povyku pro nic kolem křesťanství a ústavy Evropské unie Martin  Mařák
26. 5. 2004 Strašiak európskej ústavy? Radovan  Geist
25. 5. 2004 Brusel: Hádka o křesťanství   
14. 5. 2004 Je budoucnost demokracie v referendech? Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Vladimír Špidla: "Nemyslím si, že náš politický vývoj směřuje k referendové demokracii" Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Klobása je důkazem předchozího zahraničního vlivu, pane prezidente... Fabiano  Golgo
13. 5. 2004 V Evropě se rodí základy nové evropské politiky Josef  Brož
11. 5. 2004 Quo vadis Európska únia? Adrian Peter Pressburg
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   
24. 5. 2004 Asociace školských odborů pomohla pedagogickým centrům Radek  Sárközi
20. 5. 2004 Jak vyloudit ze studentů interaktivitu Bohuslav  Blažek
18. 5. 2004 Můžou školy vychovat děti bez mindráků, s myslícím mozkem a pracovitýma rukama? Ondřej  Hausenblas
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   
3. 5. 2004 České školství dostalo na frak... Radek  Sárközi

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2004 Jak ČR ignorovala slavné francouzské inscenace románu Ladislava Fukse Jiří  Tušl
25. 5. 2004 Hrabalova Hra života   
25. 5. 2004 Autorská čtení časopisu Weles   
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
7. 5. 2004 Letenka do noci   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
24. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVII. Alexandra  Virgová
7. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVI. Alexandra  Virgová
6. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XV. Alexandra  Virgová
1. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XIV. Alexandra  Virgová
31. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XIII. Alexandra  Virgová
29. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XII. Alexandra  Virgová
26. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XI. Alexandra  Virgová
25. 3. 2004 Deníček sněmovní panny X. Alexandra  Virgová
24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová