3. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 3. 2004

Ivan Jemelka se v své polemice s názvem Čulík pohlédl do zrcadla s mým článkem Znovu nad českým tiskem dotkl něčeho skutečně zásadního: základního rozdílu v pojetí novinářské práce, rozdílu, jímž se dají zhruba definovat odlišné postoje mezi Amerikou a Evropou.

Sloupek

Když Miloši Čermákovi došla faktura od registrátora na mail, který si nevyzvedl, doména ceskyzavinac.cz zůstala osiřelá, stejně jako soutěž, kterou občanské sdružení, později "Akademie českého internetu" pořádala. Jak symbolický konec nadšení. Jakýsi podnikatel si nyní doménu zaregistroval s bohulibým úmyslem pokračovat zarputile v tradici. Ale stejně, jako nelze vzkřísit staroslověnštinu jako živý jazyk, nelze vzkřísit ani soutěž, která začínala v době, kdy internet neovládaly složité databáze, redakční systémy, spamový directmarketing a vlezlá e-commerce, ale HTML, nadšení mladých lidí na univerzitách a principy akademické komunity - GNU/GPL. Místo copy-right znal internet copy-left. Čeští historici si stále vášnivě přejí vzkříšení slavné slovanské tradice, kdy střed Evropy byl velmocí. Internetu se to skoro povedlo.

Český internet se ze zavinuté podoby nemluvněte "odvinul" do své dnešní podoby křičícího otesánka, má vlastní ministerstvo, má vlastní lobbistické struktury, má vlastní boháče i zbohatlíky, má vlastní vlastní génie i hlupáky, vlastní blázny a vlastní zločince. Má stále skupinky rytířů starého řádu Hackerů, kteří v labyrintu sítí dbají na původní tradice i etiketu otců zakladatelů. Český internet měl dokonce jednoho geniálně komického policajta, který šel ale raději dělat do soukromé sféry a nikdo už jeho věhlasu 100% klauna Dastycha nedosáhne. Pro rozpustilost, nadšení a přirozenou snahu po sebekultivaci zde už není místo. Internet v české republice "dospěl". Nosí motýlek do tanečních a tancuje, jak jiní hrají. Začíná vydělávat peníze, kouká na porno a chodí do kina, otáčí se po holkách a vysedává po hospodách u virtuálního piva, kde nadává na poměry.

Klukovská parta, která započala s udílením Zavináčů a s vtipem, kreativitou a nadšením organizovala akce okolo českého obsahu na internetu, byla vedená pouze nadšením a jen málo penězi. Podnikatelé jsou vždy vedeni ziskem. Chudí podnikatelé pak ziskuchtivostí. Většina těch chudých podnikatelů má ovšem absenci podnikatelské kultury či kultivovanosti, a jsou navíc konfrontováni s kvalitou výstupů těch, kteří už zbohatli a mohou si dovolit nakupovat mozky kreativců a marketérů. Nadšení či "čuch" na příležitosti už nestačí. Komerční sféra je neúprosná ve své monoplizaci moci peněz a Zavináč byl vždy oborovým lobbingem. Jen hravá kreativita a talent organizátorů mátly a dělaly z něj sociální femomén, hýbající mnoha adminy, grafiky a programátory.

Dnes vypadají stránky "Zlatého" zavináče tak, jak vypadají, majitel a logotyp také a všichni nad vykopaným hrobem tuší, že lepší už to nebude. Popřejmež proto minulosti českého internetu lehké spočinutí ve virtuálním hrobě a s nadějí hleďme k budoucnosti. Protože vzpomínky na mládí se nemají vyprávět se slzami v očích. Je přeci březen, dříve měsíc knihy, dnes měsíc internetu... Za kamna vlezem.

3. 3. 2004

Ľubomír Sedláčik si v minulém týdnu na stránkách Britských listů položil otázku: "Po rabovaní obchodov - demontáž štátu?". Je zjevně znepokojený "nekonstruktivností" požadavků rómských aktivistů, jejichž "okamžité splnění" by podle něho znamenalo "de facto demontáž právního státu a rovnosti před zákonem". V tom má zřejmě pravdu.

3. 3. 2004

Posledné udalosti na východe Slovenska nastolili viaceré otázky, ktoré sa už nedajú stiahnuť späť. Sklamala vláda. Rabovanie obchodov a zjednávanie poriadku vojenskou silou je tým posledným, čo si môže civilizovaná spoločnosť dovoliť. Vydávať takúto situáciu za normál, za niečo, čo sa prihodí, pripomína tie najsmutnejšie kapitoly z našej politickej kultúry. Iste, kde sa rabuje, musí zasiahnuť sila. Ale myslieť si, že to je asi aj všetko, čo sa dá o tom povedať, je trestuhodné zjednodušenie.

3. 3. 2004

Zeměpisná označení a označení původu jsou významným marketingovým nástrojem, který přináší svým vlastníkům značné zisky. Jedním z významných aspektů využití těchto označení je jejich právní ochrana. České zákonodárství doposud národní právní ochranu zabezpečovalo a předpokládalo její pokračování i po vstupu do EU. Na podzim minulého roku, po ukončení přístupových jednání, bylo zjištěno, že národní ochrana pro označení zemědělských a potravinářských výrobků není kompatibilní s legislativou EU. Při splnění stanovených podmínek může však být pro jednotlivá označení nahrazena ochranou komunitární. Protože se však jedná o proces podléhající námitkovému řízení, může dojít k odmítnutí komunitárního zápisu, a tím i k zániku ochrany na území ČR. Zároveň je zpochybněna i dosavadní ochrana v zahraničí v rámci mezinárodní Lisabonské dohody, která se opírá o národní ochranu. Je otázkou, zda jsou vlastníci označení na tuto situaci připraveni a zda s ní uvažují ve svých výrobních a prodejních strategiích.

3. 3. 2004
Alexandra Virgová

Ani včera mne poslanci nezklamali. Vrátili se po třídenním volnu odpočatí a rozzáření. I poslanec Ransdorf zářil. Dokonce snad i zmoudřel. Není divu. V pátek nepřišel ani o funkci, ani o první místo na kandidátce do Evropského parlamentu. Byl dokonce tak rozjařen, že na schodech žertoval se svým párovacím dvojčetem Janem Kavanem. To ministr zahraničí Cyril Svoboda si umí vybrat lépe. Bývalá hradní reportérka Práva Jitka Gotzová vedle něj omládla a i on se choval jako rozverný mladík před schůzkou. Smál se zvonivým hlasem kostelní zvonkohry. Stál přitom před automatem na kávu.

3. 3. 2004

Dnes dvakrát o začátku a konci...

Martin Groman
Muriel Blaive, Georges Mink (eds.): Benešovy dekrety, Budoucnost Evropy a vyrovnání se s minulostí. CeFReS a Dokořán, Praha 2003, cena 149 Kč, náklad neuveden.

Antonín Klimek: 30. 1. 1933 Nástup Hitlera k moci, Začátek konce Československa. Havran, Praha 2003, vydání první, náklad a cena neuvedeny.

Když jsem před časem mohl několik dní sledovat britský satelitní televizní kanál UK History, pozoroval jsem, že se v zásadě stále střídají tři druhy dokumentů: britští panovníci, Stalin a Hitler. Zvláště posledně jmenovaný diktátor je od dvacátých let minulého století jakýmsi Pop Idolem. Člověk zajímající se o moderní dějiny dokonce může pociťovat určitou jistotu, když na něj muž s typickým knírkem znovu a znovu zírá z titulních stránek časopisů, televizní obrazovky, přebalů knih -- je stále přítomen, je s námi jakoby doma, patří hlavně do euroamerické každodennosti.

A tak jsem sáhl po knižní novince, z jejíhož přebalu se Adolf Hitler na mne už z dálky mračil.

3. 3. 2004

Svoboda projevu v České republice:

Absurdním obviněním, připomínajícím praktiky komunistického státu, se nyní, jak se zdá, podle zprávy ČTK zabývá policie v Praze 8. (Zřejmě nemá nic závažnějšího na práci.) Řeší, zda nynější vysílání pokleslého televizního seriálu o majoru Zemanovi, vyrobeného za komunistické totality, není snad trestným činem "šíření komunistické ideologie".

Dokazuje to jen, že některé úřady České republiky mají stále, patnáct let po pádu komunismu, tendenci kriminalizovat myšlenky a nakazovat, jak myslet. Za komunismu se zakazoval "kapitalismus". Bude se "kapitalismus" nějak od komunismu lišit, bude-li se za něho zakazovat "komunismus"?

Seriál o majoru Zemanovi je jistě trapný a jeho vysílání v televizi Prima je konjunkturální - ale je to trestný čin? To, že policisté vážně vyšetřují čtyři trestní oznámení v této věci jen jen politováníhodným důkazem, že si Česká republika stále ještě nezvykla na pluralitní způsob myšlení a že zřejmě někteří její činitelé i občané zjevně očekávají, že všichni lidé budou zastávat jeden, stádovitý názor...

Policie požádá o znalecký posudek "politologa" :) a bude zjišťovat, zda se vysíláním Majora Zemana snad v zemi nešíří "komunistická propaganda". A to se děje v zemi, kde je KSČM už patnáct let regulérní politickou stranou, účastnící se plně demokratického procesu. Ať má tato strana politický program jakkoliv zastaralý a pošetilý, až budou v ČR všeobecné volby, to na KSČM také bude podáno trestní oznámení, že se v předvolební kampani pokouší "ovlivňovat voliče komunistickou propagandou"?

2. 3. 2004

Přistěhovalci ze všech zemí Evropské unie a Evropské hospodářské zóny (European Economic Area) která zahrnuje i Norsko a Švýcarsko, ať starých či nových, kromě Britů, budou smět žádat o sociální podporu v Irsku až po dvouletém pobytu v té zemi, podle nových omezení, která v úterý zveřejnila irská ministryně pro sociální záležitosti Mary Couglanová.

Nedávno oznámila Velká Británie podobné opatření, jímž odepřela sociální dávky po dobu dvou let občanům bývalých komunistických zemí, které vstupují do EU dne 1. května 2004. Při tom se v Británii vyskytly hlasy, podle nichž je britské opatření nezákonné - nelze totiž dovolit občanům EU v dané zemi pracovat a přitom jen některým z nich odepřít sociální dávky.

3. 3. 2004
Miroslav Cingl
Nejdelším a nejzajímavějším televizním seriálem u nás je nekonečná debata o České televizi, především o jejím financování. Prozatím vypadá situace tak, že v parlamentu leží návrh novely poplatkového zákona. Prošel do třetího čtení, kde se bude především válčit o konečnou výši koncesionářského poplatku, jeho forma a způsob výběru se razantně měnit nemá. Ve veřejné debatě se však objevují i odlišné názory.
2. 3. 2004

"Existuje zdání, že se v ČR referuje o světě dostatečně... jenže ono to tak není ..." napsal včera na internetových stránkách Britské listy šéfredaktor tohoto serveru Jan Čulík ve sloupku Znovu hlavně nad českým tiskem. "Skutečně by stálo zato podrobněji zkoumat, jakým způsobem se odlišuje zpravodajství českých médií o nejdůležitějších světových událostech od toho, jak o nich informují zahraniční sdělovací prostředky," píše dále Čulík. Možná, ale proč? Abychom měli srovnání, kdyby to někoho zajímalo? Jde totiž o názor na tisk. Poučuje a vychovává? Nebo píše o tom, co čtenáře zajímá?

3. 3. 2004

V devadesáti pěti letech se nyní rozhodl přestat vysílat v rozhlasu BBC svůj pravidelný čtvrthodinový týdenní "Dopis z Ameriky" nestor britských novinářů Alastair Cooke.Tento jeho pořad se vysílal přes půl století nejen v britském rozhlase, ale i v mnoha jiných zemích světa. Svým pomalým, relaxovaným, "klasickým" přednesem mi Cookův pořad mi vždycky připomínal podobné komentáře českého novináře Ferdinanda Peroutky, které se vysílaly ve Svobodné Evropě až do sedmdesátých let. Peroutka se ovšem nedožil tak ctihodného věku jako Alastair Cooke, jehož "Letter from America" se nyní zapsal jako rekord do historie světové rozhlasové novinářské práce - žádný jiný rozhlasový pořad, skládající se čistě z mluvené řeči, se nevysílal déle. Alastair Cooke natočil svůj první "Letter from America" v roce 1946 - měla to být série 13 pořadů. Během následujících 58 let jich natočil celkem 2869.

3. 3. 2004

Využívám při pobytech v České republice široce inzerovaného připojení na internet prostřednictvím mobilního telefonu, služby GPRS, kterou poskytuje společnost Eurotel. Už loni v létě a na podzim jsem si několikrát povšiml, že jsou oblasti v České republice, kde tato služba zřejmě nefunguje zcela bezchybně. Co se děje? Počítač i mobilní telefon oznamují, že přenosový signál je dostatečně silný, dochází však - zejména mimo velká města - k ostrému poklesu rychosti datového přenosu, takže je služba nefunkční.

3. 3. 2004

Diplomacie a šíření jaderných zbraní:

Titulky novinových článků byly v uplynulých měsících plné jaderné diplomacie. Při jejich četbě je těžké si zachovat vážnou tvář.

3. 3. 2004

Vláda Slovenskej republiky schválila návrh zákona o študentských pôžičkách, ktorý pod týmto krycím názvom zavádza školné na našich vysokých školách. Poplatky za štúdium by sa mali pohybovať v rozmedzí od 3650 do 21 900 Sk, pričom ich definitívnu výšku si určí škola.

3. 3. 2004

Človek stojí a premýšľa, či sa celý svet zbláznil

Royhovor s kosovskými novinármi - Naimom Breznicom a Dejanom Jovanovićom

Radovan Geist

Vojna v Kosove rozdelila krajinu, postavila proti sebe Srbov a Albáncov. Ich politickí lídri im tvrdili, že sú smrteľnými nepriateľmi, a mnohí ľudia im uverili. Ešte väčšia časť sa však len jednoducho usilovala prežiť a myslela si, že vývoj okolo je akosi nevyhnutný, nedá sa s ním nič urobiť. Neplatilo to však pre všetkých.

Naim Breznica je kosovský Albánec a riaditeľ stanice Rádio K, Dejan Jovanović je Srb, vedúci srbskej redakcie toho istého rádia. Rozhodli sa rozdelenej spoločnosti ukázať, že Srbi a Albánci môžu spolupracovať a pomáhať svojim komunitám vysporiadať sa s minulosťou -- nie na ňu zabudnúť, ale nedať sa ňou riadiť. Rádio K je multietnické rádio. Má štrnásť zamestnancov -- nielen Srbov a Albáncov, ale aj iné národnosti žijúce v Kosove. Vysiela v dvoch jazykoch z mesta Fushë Kosovë, po srbsky Kosovo Polje, v centrálnom Kosove. Podľa ich vlastných slov museli spočiatku bojovať s odporom ľudí, ešte stále priveľmi poznačených konfliktom.

Aj keď ani teraz nie je v Kosove situácia dobrá, veria, že obe etniká nájdu k sebe cestu. Oni sami majú na mnohé aspekty kosovského konfliktu rozdielne názory -- na úlohu zahraničných médií, bombardovanie, či dnešné postavenie Srbov. Nebráni im to však spolupracovať, rovnako, ako im hrdosť na svoj národ nebráni rešpektovať druhého.

3. 3. 2004

Prezidentské volby sú aj o osude ruskej lavice a pravice

Peter Stupavský, Moskva

Voľby prezidenta Ruskej federácie sa blížia. V nedeľu 14. marca 2004 sa v "čestnom" súboji stretne sedem kandidátov: dočasne nezamestnaná expodpredsedníčka Štátnej dumy a exministerka Irina Chakamada, súčasný prezident Vladimír Putin, kandidát KS RF Nikolaj Charitonov, Oleg Malyškin z tábora LDPR. Ďalej predseda Rady federácie Sergej Mironov, bývalý predseda Štátnej dumy a Rady bezpečnosti Ivan Rybkin a Sergej Glazev, ktorý stratil politickú podporu prekvapenia parlamentných volieb, bloku Rodina.

Pre ruských komunistov, ako aj pre pravicu (ak tak možno vnímať Zväz pravicových síl), by bolo vhodnejšie, keby ponúkli nových, neopotrebovaných, prijateľných kandidátov schopných konkurovať Putinovi, ktorí by boli schopní konsolidovať svojich voličov s perspektívou byť osobnosťami v parlamentných voľbách 2007. Žiaľ, pravica aj ľavica konala inak.

3. 3. 2004

Kľúčovými slovami sú "konkurencieschopnosť" a "inovácie"

Daniel Škobla, EÚ

V týchto dňoch Európska komisia predstavila verejnosti tretiu správu o ekonomickej a sociálnej kohézii. V jej úvode sa konštatuje, že za posledné tri roky, ktoré uplynuli od publikovania predchádzajúcej správy, sa ekonomický rast v EÚ spomalil, čo malo negatívne sociálne dôsledky sprevádzané opätovným zvyšovaním nezamestnanosti. Podľa autorov to poukazuje na existenciu niektorých základných problémov, ktoré musia byť prekonané. Ako referenčný rámec sa spomínajú USA a za jednu z kľúčových príčin relatívneho ekonomického zaostávania EÚ za USA správa označuje nižšiu produktivitu práce, ktorú spôsobuje nižšia úroveň inovácií v oblasti informačných a komunikačných technológií.

3. 3. 2004

Posledné februárové dni žilo Rusko v napätí. Prezident Vladimir Putin odvolal premiéra Kasjanova, a tým celú vládu, bez toho, aby okamžite menoval nového predsedu vlády. Do uprázdneného kresla si dočasne sadol vicepremiér Viktor Christenko s vedomím, že ho iba ohrieva pre nového stáleho šéfa exekutívy. Čo motivovalo Putina necelé tri týždne pred prezidentskými voľbami odvolať vládu Michaila Kasjanova?

3. 3. 2004

Ozbrojení policajti, vojaci v uliciach, štekot policajných psov, skupiny Rómov plných emócií, vyhrážky, plač malých detí, osady pripomínajúce najchudobnejšie indické štvrte -- to boli najčastejšie obrázky z udalostí, ktoré sa odohrali v uplynulých dňoch na východnom a sčasti i na strednom Slovensku.

2. 3. 2004

Nedávno proběhla na stránkách Lidových novin polemika týkající se pořadu Kotel na TV Nova (Pehe 19. 2., Čaban 26. 2., Jílková 27.2.). Názory se týkaly jednak právě zmíněného pořadu, jednak obecně tématu infotainmentu, tedy fenoménu, který lze popsat jako prolnutí informační a zábavní funkce médií ve smyslu podřízení první jmenované funkce logice té druhé funkce. Jde o fenomén spjatý primárně s komerční televizí, obecně pak s médii vůbec, a byl obsáhleji zpracován např. americkým sociologem Postmanem. Z jeho názorů vychází ve svém článku i Pehe a já souhlasím s moderátorkou Michaelou Jílkovou, když tvrdí, že dotyčný článek není příliš objevný. Přesto: lze teze o banalizaci významných společenských témat, kterou infotainment přináší, odbýt jako povýšenecké řeči frustrovaných intelektuálů?

2. 3. 2004

Česká televize neoslovila k dnešnímu dni žádnou banku s žádostí o půjčku, jak vyplývá z článku z dnešní Mladé fronty Dnes.

2. 3. 2004

Nejméně 143 osob bylo usmrceno v sérii zjevně koordinovaných atentátů, k nimž došlo v úterý v šiitských svatyních v Bagdádu a v Kerbale, konstatovala Irácká vládní rada. K útokům došlo uprostřed svátků Ashura, nejdůležitějších svátků v šiitském islámském kalendáři.

V obou městech byly také zraněny stovky lidí.

Zároveň ve městě Quetta v jihozápadním Pákistánu začali ozbrojení muži střílet na šiitské věřící během průvodu, který se konal v rámci svátků Ashura. 41 osob bylo usmrceno a dalších 150 zraněno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2004 Východní bouře Romů a co dál? Ivan  David
3. 3. 2004 Rekviem za odvinuté zavináče Štěpán  Kotrba
3. 3. 2004 Zeměpisná označení: jsou čeští výrobci připraveni na zánik současné právní ochrany po vstupu do EU? Ludmila  Štěrbová
3. 3. 2004 Publikují česká média skutečně jen to, co lidé v ČR chtějí? Jan  Čulík
3. 3. 2004 Naše bedna a modrý pták Miroslav  Cingl
3. 3. 2004 Hry, které hrají celé národy Immanuel  Wallerstein
3. 3. 2004 Je vysílání "majora Zemana" trestný čin?:) Jan  Čulík
2. 3. 2004 Vyvažování spravedlnosti Štěpán  Kotrba
2. 3. 2004 Je infotainment nevinný? Martin  Škabraha
2. 3. 2004 Hyundai na Slovensku - vieme, čomu tlieskame ? Lubomír  Sedláčik

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2004 O tragické situaci českého školství? Miroslav  Rafaj
11. 2. 2004 Vzdělání a nezaměstnanost Miroslav Václav Steiner
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
2. 3. 2004 Čulík pohlédl do zrcadla Ivan  Jemelka
2. 3. 2004 Česká televize neuvažuje o bankovním úvěru   
17. 2. 2004 Boston Globe: Krizi v BBC způsobila honba za komercializací   
15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   
13. 2. 2004 Dostál: Novákové návrh, který psal Janeček ? Štěpán  Kotrba
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
6. 2. 2004 ČT i digitalizace ve Sněmovně Zdeněk  Duspiva
6. 2. 2004 Bývalý ředitel BBC má dostat půl milionu liber za knihu o kontroverzi s vládou   

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší
5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka
8. 12. 2003 Zelení hledají dobrovolníky proti Sládkovi Pavel  Pečínka
25. 11. 2003 Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce Pavel  Pečínka

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 3. 2004 143 osob usmrceno při explozích v Iráku   
25. 2. 2004 Británie: Obžalovaná požaduje vysvětlení, proč byla propuštěna   
25. 2. 2004 USA postaví první dva vězně z Guantánama před soud   
23. 2. 2004 Pákistán popřel, že se chystá zatčení Osamy bin Ladina   
22. 2. 2004 Británie: ministerstvo obrany čelí žalobám za zabité Iráčany   
20. 2. 2004 Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?   
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
16. 2. 2004 Americko-britská špionážní operace pomohla USA prosadit útok proti Iráku   
16. 2. 2004 Sousedé Iráku chtějí, aby v něm OSN hrála významnější roli   
13. 2. 2004 Kofi Annan: Dohoda o přímých volbách v Iráku je nablízku   

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
27. 2. 2004 Lásky kdybych neměl, nic nejsem Zdeněk  Bárta
6. 2. 2004 Úžasná lehkost disidentství Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Blahoslavení chudí duchem Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Křesťané či pánbíčkáři? Zdeněk  Bárta
17. 1. 2004 Držet hubu a krok Zdeněk  Bárta
9. 1. 2004 Slabomyslní a malověrní - o podlehnutí kdekomu a kdečemu Zdeněk  Bárta
2. 1. 2004 Věta z římského kriminálu Zdeněk  Bárta
28. 12. 2003 Fundamentální člověčí touhy Zdeněk  Bárta
19. 12. 2003 Svědectví Zdeněk  Bárta
12. 12. 2003 Koho má Pán Bůh rád Zdeněk  Bárta

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VII. Alexandra  Virgová
28. 2. 2004 Deníček sněmovní panny VI. Alexandra  Virgová
27. 2. 2004 Deníček sněmovní panny V. Alexandra  Virgová
26. 2. 2004 Deníček sněmovní panny IV. Alexandra  Virgová
25. 2. 2004 Deníček sněmovní panny III. Alexandra  Virgová
23. 2. 2004 Deníček sněmovní panny II. Alexandra  Virgová
20. 2. 2004 Deníček sněmovní panny I. Alexandra  Virgová