6. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 2. 2004

Británie pomáhala před útokem na Irák Spojeným státům při tajné a potenciálně ilegální špionážní operaci proti členům Rady bezpečnosti OSN. Informaci přinesl nedělní týdeník Observer, ZDE.

Tajné memorandum, žádající , aby britské odposlouchávací středisko GCHQ pomohlo v této věci Američanům, je ZDE

8. 2. 2004

Bývalý hlavní inspektor OSN Hans Blix konstatoval, že účelem tvrzení, že Saddám má možnost zaútočit zbraněmi hromadného ničení do 45 minut, včleněného do oficiální britské vládní zprávy o Iráku ze září 2002, skutečně bylo zdramatizovat výzvědné informace. Blix vyjádřil pochybnosti o tom, jak byly využívány výzvědné zdroje ohledně údajných iráckých zbraní hromadného ničení před tím, než byla vyhlášena válka. Vzhledem k tomu, že nebyly zveřejněny podrobnosti o tvrzení o Saddámově údajné možnosti zaútočit do 45 minut, došlo opravdu ke "zdramatizování" výzvědných informací, řekl Blix.

Hans Blix dále uvedl, že výzvědné služby selhaly, protože se příliš spoléhaly na informace od iráckých emigrantů. Podle Blixe selhali i čelní političtí představitelé. Tony Blair a George Bush záměrně nepodváděli, konstatoval Blix, ale zdramatizovali výzvědné informace asi tak, jak se snaží prodejci zboží zveličit význam toho, co prodávají.

Předsedkyně britské Horní sněmovny baronka Amosová na Blixovy výroky reagovala konstatováním, že jasně vyplývá z Huttonovy zprávy, že vláda důkazy nezdramatizovala. Amosová dodala, že veřejnost už má podle ní "plné zuby" otázky iráckých zbraní hromadného ničení a chce se už zabývat něčím jiným.

Avšak bývalý britský ministr zahraničních věcí Robin Cook také kritizoval výzvědné služby. Zdůraznil, že členové britského Spojeného výboru pro rozvědku, který je podřízen britskému premiérovi, by měli rezignovat za to, že Blaira neinformovali, že tvrzení o možném Saddámově chemickém či biologickém útoku do 45 minut se týká jen bitevních a nikoliv dalekonosných zbraní.

Podrobnosti v angličtině např.ZDE
8. 2. 2004

Vrací se stará garda?

Po pádu dosavadního vedení BBC, generálního ředitele Grega Dyka a předsedy Rady BBC Gavyna Daviese, se v BBC - skrze nynějšího prozatímního generálního ředitele Marka Byforda prosazuje opatrnost a byrokratický přístup předchozího - nenáviděného - generálního ředitele Johna Birta, který nyní zasedá ve Sněmovně lordů a má velmi blízko k Blairově vládě.

"Nemusíme vysílat exkluzivní zpravodajství, nemusíme konkurovat tisku. A nechci, aby mi chodily na stůl stížnosti," - to je postoj nynějšího ředitele Byforda. Birt se jeho prostřednictvím BBC mstí - to je aspoň argument analýzy v nedělním vydání týdeníku Observer.

anglicky ZDE

7. 2. 2004

Blair má potíže

Britská vláda šokována, že veřejnost odmítla Huttonovu zprávu

sobota 15.00: Po válce v Iráku a po zprávě lorda Huttona přišel britský premiér Tony Blair o podporu většiny veřejnosti. Podle průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky publikoval v sobotu list Independent, chce 51 % britských voličů, aby Tony Blair rezignoval a 54 % Britů je přesvědčeno, že Blair lhal národu ohledně hrozby od Saddáma Husajna.

Podle průzkumu jsou také nyní konzervativci populárnější než labouristé. Konzervativce nyní podporuje 36 procent voličů, labourist 35 procent a liberální demokraty 24 procent. Avšak kdyby Blaira ve vedení Labouristické strany a vlády nahradil dosavadní ministr financí Gordon Brown, podpora pro labouristy by byla větší než pro konzervativce: labouristy by podporovalo 37 %, konzervativce 36% a liberální demokraty 22.

Sobotní odpolední diskusní pořad "Any questions" rozhlasu BBC se ptal, podobně jako předtím britský tisk: "Je Blair idiot nebo lhář?"

7. 2. 2004

Požadovali Američané "cenu krve"?

Touto otázkou byla zahájena diskuse politiků a novinářů v pravidelném sobotním diskusním pořadu BBC Radio 4 "Any questions". Těmito výroky se o Blairovi předtím koncem týdne vyjadřoval bulvární tisk. Jde o to, že ve středu britský premiér přiznal, že nevěděl, že údajné irácké zbraně hromadného ničení neměly být dalekonosné střely, ale pouze zbraně pro bojiště - protože se na to prý nikoho nezeptal. Jeho přiznání vyvolalo obrovskou kontroverzi a výzvu od šéfa Konzervativní strany, aby Blair odstoupil. Jak na tuto otázku reagovali diskutující? Viz citace z výroků Tonyho Blaira:

Dne 8. září 2002 byl Tony Blair interviewován Michaelem Cockerellem - to bylo tehdy ještě v éře, kdy BBC směla dávat politikům ostré otázky, před Huttonem. (Smích). Cockerell řekl Blairovi: 'Existuje snad za přátelský vztah k USA cena krve?' A pan premiér odpověděl: 'Ano.' Řekl, že prostě jen nestačí podporovat Američany. Oni potřebují vědět, zda jsme ochotni Ameriku podpořit, až začne střílení. Podle mého názoru se rozhodl pan premiér Blair jít do války z tohoto důvodu. Ale to nemohl říct parlamentu, protože by nezískal v parlamentě většinu. Nemohl jim to říct kvůli OSN, protože se mu nepodařilo získat v OSN rezoluci. Nemohl jim říci, že chce Irák osvobodit, protože by parlament neschválil vojenskou akci, jejímž účelem by bylo osvobození Iráku. A tak řekl, že jde o zbraně hromadného ničení. Myslím si, že s rozhodnutím jít do války ty zbraně neměly vůbec nic společného. Byl to ale jediný argument, o němž Blair usoudil, že ho mohl použít, a myslel si, že to získá veřejnou podporu. A teď se ukázalo, že to není pravda. Já jsem před rokem navštívil Saddáma Husajna a jedna věc, kterou mi řekl a bylo to pravda, že nemá žádné zbraně.

Bennův TV rozhovor se Saddámem Husajnem BL BL

Je to zvláštní, já mu tehdy nevěřil ani slovo! (Smích) Ale tak to dopadlo. Nevěřil jsem Husajnovi, nevěřil jsem Bushovi, nevěřil jsem Blairovi, ale věřil jsem Blixovi a Kayovi - a ono se ukázalo, že žádné zbraně nejsou. Takže - neurážejte lidi, s tím se nikam nedostanete. Ale jádrem celé věci bylo to, že si pan premiér myslel, že se nemůže odvážit nesouhlasit s Bushem. A proto, z tohoto jediného důvodu poslal vojáky do války. Potíž je, že si pan Blair myslel, že jsme ho zvolili jako viceprezidenta Spojených států a my jsme to neudělali, my jsme ho zvolili jako premiéra Velké Británie." (bouřlivý potlesk).

Podrobnosti:

6. 2. 2004

"Nedovedu si představit nic vážnějšího. Pan premiér říká, že nás zatáhl do války a poslal britská vojska do boje, aniž by se obtěžoval zeptat se na to, zda chemické a biologické zbraně, o nichž si myslel, že je Irák má, mohou být použity jen na bojišti, anebo zda by mohly být umístěny na střely a vypáleny na naše vojska na Kypru. Nedovedu si představit u premiéra vážnější selhání. Byl jsem ve vládě, která zavedla tuto zemi do války. Vím, jak vážné jen to rozhodnutí a jak vážně my jsme o něm tehdy uvažovali. Toto není nějaké náhodné, volné rozhodnutí. Je to nejvyšší odpovědnost, jakou může na sebe vláda vzít. Očekával bych, že se na tuto větu zeptají všichni členové vlády. Víme, že Robin Cook se zeptal. Kdybych býval já byl premiérem a na tuto věc se nezeptal, vážně bych uvažoval o rezignaci."

Znamená to, že požadujete, aby Tony Blair odstoupil?

"Ano."

Michael Howard, šéf britských konzervativců.

Kontroverze ohledně neexistujících iráckých zbraní hromadného ničení stále pokračuje, a to značně dramatickou měrou. Ve středu konstatoval v parlamentě britský premiér Tony Blair, že ještě 18. března prý "nevěděl", že údajné irácké zbraně hromadného ničení nejsou umístěny na střelách, ale je to prý jen munice pro použití na bojišti. Nikoho se na to prý nezeptal. To zpochybnil bývalý předseda britské Dolní sněmovny Robin Cook, který těsně před útokem na Irák rezignoval z protestu proti válce na toto místo. Zjistil si v únoru 2003 rozhovorem s vysokým britským výzvědným činitelem, že Irák žádné řízené střely nemá, a podle svého svědectví v parlamentě o tom tehdy hovořil i s Blairem. Tak kdo má pravdu?

Šéf britských konzervativců Michael Howard vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval. Vedoucí představitel britské politické opozice nevyzývá premiéra k rezignaci zrovna každý den. Dramatický čtvrteční vývoj shrnul britský rozhlas, z toho vyjímáme:

8. 2. 2004

neděle 0.15: Šéfové Bushovy kampaně pro prezidentské volby jsou náhle natolik nervózní, že by Bush nemusel být zvolen, že americký prezident, který nerad poskytuje interview, mimořádně vystoupí v neděli v čelném americkém televizním talk show.

6. 2. 2004

Německý kancléř Gerhard Schröder dnes pro mnohé překvapivě oznámil odchod z čela německé sociální demokracie SPD. Odchází i generální tajemník strany Olaf Scholz. V sobotu na mimořádném zasedání předsednictva strany navrhne Schröder zvolení dosavadního šéfa parlamentního klubu SPD Franze Münteferinga do čela strany při mimořádných stranických volbách koncem března. "Franz Müntefering a já jsme o tom mluvili už dřív. Dohodli jsme na rozdělení práce. Já se soustředím na práci spolkového kancléře," vysvětlil Schröder.

Schröder se v posledních týdnech potýká se sílící kritikou z vlastní strany. Německo letos čeká 14 různých voleb a SPD se v průzkumech dostává na historická minima, což ve straně vyvolává nervozitu. Zemští funkcionáři přičítají propad obliby dopadům ekonomické reformy a neprůhledným debatám, jak a jak rychle v ní pokračovat. První letošní zemské volby se odehrají koncem února v Hamburku. Podle tamních průzkumů by SPD volilo 28 procent lidí, zatímco opoziční CDU by s přehledem získala 48 procent. I volby v ostatních zemích prokazují, že SPD u veřejnosti ztrácí. Třeba průzkum v Dolním Sasku přiznal SPD 29 procent, CDU absolutní většinu 51 procenta. "Historickým rozhodnutím ve vyhrocené situaci " tento krok nazývá šéf SPD Porýní Vestfálska Harald Schartau. Zemská šéfka hesenských sociálních demokratů, Andrea Ypsilanti, žádala odstoupení Schrödera už dříve. Badensko-württemberská předsedkyně SPD Ute Vogt vidí ve výměně vedení "dobrou výchozí pozici pro současnou obtížnou situaci ". Strana se podle ní cítila zanedbávaná. Stejný názor má i ministryně školství Edelgard Bulmahn, ministryně zdravotnictví Ulla Schmidt, ministr dopravy Manfred Stolpe, ministr financí Hans Eichel a ministr vnitra Otto Schily. Někteří zemští politici v SPD požadovali od Schrödera změnu politiky a výměnu některých ministrů.

Berlínský šéf klubu starostů Klaus Wowereit nazval výměnu Schrödera za Münteferinga dobrým předpokladem pro nástup liberálně-reformního procesu. Durynský předsda SPD Christoph Matschie označil střídání na čele strany za nutný krok. "Změna byla ve vzduchu ", řekl. Ministr sociálních věcí Wolfgang Clement změnu podporuje též. Někteří politologové poukazují na to, že v poslední době se spekulovalo spíše o obměně vlády, než změně na špici vládní strany. Míní, že to ještě Schröderův kabinet čeká.

Bližší informace ARD - v němčině > > > > > > > > >

8. 2. 2004

Všechna česká média se pomalu osvobozují od stereotypního, černobílého způsobu uvažování. Po většinu devadesátých let nebylo možno určité názory v českých médiích prosadit; nebyly ani levicové ani pravicové, ale prostě "jiné". Konvenční vidění se instinktivně bouřilo proti "jinakosti" a zvídavosti. U řady novinářů vládla představa, že věci mají jedinou možnou, správnou interpretaci, a kdyby se do médií dostalo něco jiného, bylo by to "šílené". Taky se dost často báli.

Během posledních let však došlo - k přirozenému - vývoji, v jehož důsledku byly tyto "stoprocentní konvenční jistoty" u většiny novinářů myslím otřeseny. Proto, zdá se mi, jsou dnešní média o otevřenější než v devadesátých letech.

Zároveň se však neodvratně snižují náklady českých novin a - jak mi o tom nedávno svědčil jeden vysoký pracovník jedněch velmi čtených českých novin - mezi novináři se šíří strach. Klesá-li náklad, prvním impulsem novináře je jít směrem k bulváru. Tam zjevně směřuje Mladá fronta Dnes, jejíž zaměstnanci se prý dnes už mnohdy na pracovních poradách otevřeně srovnávají s Bleskem a navrhují, aby MFD konkurovala právě tomuto bulvárnímu listu - přestože stále Mladá fronta předstírá, že to jsou kvalitní noviny.

Filip Rožánek publikoval na serveru Česká média "Nedělní rozhovor" s Janem Čulíkem o důvěryhodnosti BBC, koncesionářských poplatcích a o kvalitě tuzemských médií", ZDE

6. 2. 2004
tiskové prohlášení George Novotneho

Dne 6.února 2004 bez autorské značky uveřejnily internetové Lidové noviny článek: Kauza Železný: Američané vypátrali galeristu. Tato zpráva je hrubé zkreslující a uvádí lživé informace. Protože považuji celý charakter této zprávy za úmyslně stylizovaný k navození hysterické štvanice na moji osobu, prohlašuji:

Americká policie nevypátrala, kde se skrývám - protože nemám důvod se skrývat. Žijí naprosto legálně a otevřeně jako americký občan v zemi, která respektuje lidská práva.

Exkluzivní rozhovor G. Novotneho pro BL - 20. 11. 2003 : "Nehledá mě Policie ČR, Interpol ani FBI" ZDE
8. 2. 2004

Čečenští rebelové popřeli, že by se podíleli na sobotním atentátu v moskevském metru, při němž zahynulo nejméně 45 osob. Ruské úřady okamžitě obvinily z atentátu čečenského prezidenta Aslana Maschadova. Maschadův mluvčí popřel, že by se čečenští rebelové na atentátu jakkoliv podíleli.

Stránky KavkazCenter poukazují na to, že "je pozoruhodné, že k explozi došlo jen několik týdnů před ruskými prezidentskými volbami a že jediná osoba, která může mít z atentátu prospěch, je prezident Putin". Stránky také upozorňují na zjištění francouzských novinářů, kteří odhalili, že ruská tajná služba FSB (bývalá KBG) se podílela v roce 1999 na bombových atentátech proti obytným panelákům v Rusku. Podle zjištění Francouzů, konstatují tyto stránky, zorganizovala tyto atentáty tehdy FSB a pak z nich obvinila čečenské povstalce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 2. 2004

Asi 39 osob a 134 lidí bylo zraněno v Moskvě při zřejmém teroristickém útoku v metru. 113 osob bylo hospitalizováno, z toho nejméně 21 je v těžkém stavu. K explozi došlo v 8.30 místního času, tedy v 6.30 středoevropského času. Teprve k večeru se z moskevského metra podařilo vyprostit ostatky lidí zabitých dnes ráno při výbuchu ve vlaku. Ve vlaku metra vznikl velký požár a cestující byli evakuováni ze stanice Avtozavodskaja, asi 300 metrů od místa exploze. Útok prý způsobila sebevražedná atentátnice. Neidentifikovaná žena se zakrvácenou tváří sdělila televizi NTV, že dlouho po explozi nemohli cestující otevřít dveře vozu, zničené výbuchem. Když se jim podařilo dveře konečně otevřít, šli tunelem k východu asi dva až tři kilometry.

Moskva je v mimořádném stavu po celé řadě sebevražedných atentátů, z nichž činitelé obviňují čečenské rebely. V prosinci spáchala atentát sebevražedná atentátnice před hotelem Nacional nedaleko Rudého náměstí a usmrtila nejméně pět dalších osob. Dva sebevražední atentátníci se vyhodili do povětří v červenci v Moskvě na rockovém koncertu, usmrtili sebe a dalších 14 lidí.

7. 2. 2004

30 armádních velitelů ze 13 zemí NATO jedná o systému velení mnohonárodnímu praporu radiační, chemické a biologické ochrany Sil rychlé reakce NATO ve štábu této jednotky v Liberci. Doplňují přesný počet vojáků, které mají být pro jednotku vyčleněni. Před několika dny - ve středu 21. ledna 2004 - navštívilo 31. brigádu chemického vojska v Liberci i 9 poslanců Parlamentu České republiky.

6. 2. 2004

Britský bulvární deník The Sun krákoral ve čtvrtek o svém "vítězství" při své rasistické kampani proti středoevropským Romům. Prý pod vlivem právě jeho článků ZDE rozhodne prý britský premiér Tony Blair, že zavede taková opatření proti středoevropským Romům, aby nemohli "zneužívat sociálního zabezpeční v Británii", poté, co středoevropské země v květnu vstoupí do EU. "The Sun přiměl vládu, aby učinil obrat o 180 stupňů ohledně parazitů z EU" hlásal triumfálně titulek tohoto listu.

Tony Blair se stal terčem obvinění, že podlehl tlaku pravicových bulvárních listů, když schválil opatření, v jehož rámci bude přistěhovalcům ze středovýchodní Evropy odepřena sociální podpora.

Britští ministři odhadují, že se do Británie ze středovýchodní Evropy přistěhuje cca 13 000 lidí ročně, nikoliv 1,6 milionu Romů, jak předpověděl list The Sun, ale znervóznila je protiimigrantská opatření v Německu, ve Francii a v Itálii.

6. 2. 2004

Greg Dyke, bývalý generální ředitel BBC, který minulý týden odstoupil po zveřejnění Huttonovy zprávy, ostře kritické vůči BBC, podepsal v pátek s nakladatelstvím HarperCollins, které vlastní Dykův starý protivník Rupert Murdoch, lukrativní smlouvu na knihu o svém konfliktu s britskou vládou. Má za ni dostat až půl milionu liber (cca 23 milionů českých korun).

Je však otázkou, zda kniha skutečně vyjde v tomto nakladatelství, protože se dá očekávat, že bude ostře kritická vůči Rupertu Murdochovi, majiteli komerčního televizního impéria, které mj. vlastní British Sky Broadcasting, hlavního konkurenta BBC.

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 2. 2004

ke 140.výročí založení (1863-2003)

Na přelomu roku se veřejnosti reprezentativním způsobem představil první český spolek, sdružující hned tři umělecké obory. Hlavní část jubilejní výstavy - klasické výtvarné umění, byla situována do skvělých výstavních prostor Městské knihovny v Praze, fotografie a typografie spolu s dokumentací činnosti Umělecké besedy, byla vystavena na Staroměstské radnici.. Expozice byla členěna do tří časových oddílů: od založení do konce 19. století, od prvního desetiletí 20. století do konce 60. let a současná tvorba od obnovení spolku v roce 1990 do roku 2003.

6. 2. 2004

Parlamentní seminář k problematice médií veřejné služby

III. blok: digitalizace

V úterý 3. 2. 2004 se v Poslanecké sněmovně na semináři sešli prý všichni, ktěří mají co do činění s digitálním vysíláním. Tématem byla média veřejné služby a jejich budocnost. Parlament totiž příští týden začne schůzi, jejímž tématem média veřejné služby budou. V třetí části celodenního semináře pro poslance, na které se dostavili poslanci už pouze dva, měli účastníci panelu odpovědět na několik, předem naznačených oázek.

Proces digitalizace rychle postupuje Evropou. Rozhlasové a televizní digitální vysílání je ekonomičtější, ekologičtější, efektivnější a přináší nové programové možnosti. Zatímco ve většině evropských zemí se už digitální vysílání stává standardem, v České republice funguje jen na úrovni lokálního experimentu. Je možné zahájit celoplošné digitální vysílání se stávající legislativou nebo bude nutné přijmout nový Zákon o elektronických komunikacích a nový Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání? Jsou doprovodné služby k rozhlasovým a televizním programům v digitálním multiplexu novým programovým prvkem, anebo je možné tyto služby vnímat pouze jako technický prostředek komunikace?

Jak se účastníci panelu s tématem vyrovnali, lze poznat ze stenozáznamu třetí části diskuse.

6. 2. 2004

Skotský deník VI.

Člověk by toho měl poznat co nejvíc. Projet co možná nejvíc cizích zemí, přečíst co možná nejvíc knih, vidět co možná nejvíc obrazů. Na knihy existují knihovny a na obrazy galerie. V galeriích se dá vidět obrazů, až z toho přechází zrak.
5. 2. 2004

Šéf CIA George Tenet ve čtvrtek vášnivě obrahoval svou výzvědnou agenturu. Konstatoval, že její analytikové nikdy netvrdili, že je Irák "bezprostřední hrozbou" a zdůraznil, že CIA nikdy nepřikrášlovala své informace pro nikoho.

5. 2. 2004

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld byl vyslýchán ve středu v americkém parlamentě ohledně neexistence iráckých zbraní hromadného ničení. Zdůraznil, že je ještě příliš brzo na to vyloučit, že by se ZHN v Iráku nikdy nenašly.

5. 2. 2004

Duchovní vůdce šiitských muslimů, ajatolláh Ali al-Sistani, přežil atentát. Okolnosti jsou nejasné, ale podle jedné zprávy začali na al-Sistaniho útočníci střílet, když ve čtvrtek dopoledne vstoupil do svatého města Nadžafu.

Sistani v poslední době kritizoval plány USA předat moc v Iráku nevolenému úřadu. Požadoval přímé volby, které by měly zvolit prozatímní vládu v Iráku. K útoku došlo den před příjezdem delegace z OSN, která se měla pokusit vyšeřit tento konflikt.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE
6. 2. 2004

Mein Kampf znovu a znovu

Motto: Trestej nejen ty, kdo se dopouštějí chyb,
ale i ty, kdo se jich mohou dopustit.
Zásada Periandra, tyrana v Korintu

Tato "zásada", která nebyla ani trochu cizí policii a soudům minulého režimu, se mi vybavila, když jsem se seznámil s posledním ze série rozsudků nad Michalem Zítkem, který vydal Hitlerovu knihu Mein Kampf. Případ je mediálně velmi známý a nemá smysl jej podrobně rozebírat. Zdůvodnění posledního rozsudku je skutečně takové, že Hitlerův text by mohl někdo zneužít.

6. 2. 2004

Otázka toho, kdo se koho ptá a na co je právě otázkou, o kterou zde jde. Vdané matky se možná ještě nikdo nezeptal, zda své dítě chtěla (možná ani její manžel), ale ty tisíce žen, žijící v sociálně tíživých podmínkách, znásilněných či jen opuštěných partnerem se jedna z "extremistických" skupin hodlala zastat a dát jim možnost volby. Svobodné volby, zda mít děti, nebo nemít.

6. 2. 2004

V úterý 3.2.2004 se v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR uskutečnil seminář, dělený na 3 části -- Úloha médií veřejné služby, Financování a Digitalizace. Hlavním tématem a smyslem akce byla zcela jistě diskuze o postavení České televize, resp. Českého rozhlasu. Stejně tak bylo zřejmé, že jde svým způsobem o hledání širší podpory pro aktuálně projednávané návrhy na navýšení koncesionářských poplatků i všech legislativních úprav k ČT a ČRo.

7. 2. 2004

BUDOUCNOST MÉDIÍ

Černobílé i barevné obrázky marťanské krajiny, přenášené z kamer na vzdálenost 170 miliónů kilometrů sondou Spirit Rover americké agentury NASA používají nové algoritmy pro bezztrátovou či minimálně ztrátovou kompresi obrazu. Jedná se o algoritmus LOCO-I (LOw COmplexity LOssless COmpression for Images), který vyvinula skupina Information Theory Research z HP Labs pod vedením Guillerma Sapira z University of Minnesota, Marcela Weinbergera a Gadiela Seroussiho. Tento algoritmus je součástí standardu JPEG-LS (lossless/near-lossless compression standard).

Spolu s ním použila NASA i technologii ICER, vyvinutou v Jet Propulsion Laboratory, která představuje ztrátový kompresní algoritmus. Výhodou obou nových technologií je vysoký stupeň komprese, přizpůsobený omezené kapacitě komunikačních možností. Algoritmy byly vyvíjeny od roku 1996.

6. 2. 2004

Pod tímto názvem pořádá Společnost pro evropský dialog panelovou diskusi s kandidáty na poslance do EP v sobotu 7. 2. 2004 od 10:00 v Raisově sále Národního domu na Vinohradech v Praze. Účast na diskusi přislíbili za ČSSD Milan Eckert, za KSČM Miloslav Ransdorf, očekávají se ještě další kandidáti, pozvání přijala i Strana zelených. V průběhu diskuse zazní rovněž krátká sdělení ze sociologického průzkumu, který si zadal SPED v prosinci 2003. Před panelovou diskusí je pro zájemce od 9.00 na tomtéž místě přednáška sociologa dr. Jána Mišoviče "K některým okolnostem ovlivňujícím příští účast a výsledky voleb do Evropského parlamentu".

6. 2. 2004

konstatuje Mezinárodní organizace práce

Podle Mezinárodní organizace práce (ILO) okolo 246 milionů dětí od 5 do 17 let musí pracovat a 75% z nich vykonává i zdraví nebezpečné úkoly. Dětská práce ve světě představuje významný ekonomický fenomén, jelikož většina dětí je nucena pracovat svými rodiči, kteří nejsou schopni je sami uživit. Ve své zprávě (první svého druhu) publikované ve středu 4. února ILO tvrdí, že odstranění dětské práce a jejich následné chození do škol bude mít z dlouhodobého hlediska sedmkrát větší užitek než náklady.

6. 2. 2004

VÚRV Praha ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a Biotechnologickou společností pořádá ve středu dne 18. 2. 2004 v Aule VÚRV Praha Drnovská 507, 161 06 Praha 6 -- Ruzyně seminář na téma : Otázky biologické bezpečnosti, GMO a mezinárodní závazky ČR. Diskutovány budou implikace pro české zemědělství. Mimo jiné se na semináři budou diskutovat otázky biotechnologie a její rizika, geneticky modifikované rostliny a jejich přínos pro 3. svět, ekologických rizik pěstování geneticky modifikovaného hrachu, řepky olejné, GM pšenice, transgenních brambor či lnu setého, možných mechanismů šíření trasgenů do plevelných druhů, problematika Zákona o ochraně genových zdrojů. Součástí semináře bude i prohlídka Genové banky Praha, prohlídka pracoviště Referenční laboratoře pro identifikaci GMO a DNA fingerprinting včetně zařízení pro práci s DNA čipy.

Kontakt: RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.; tel. 233 022 424

6. 2. 2004

Podle německého deníku Die Welt se americká armáda stáhne do května 2004 z většiny ze svých čtyřiadvaceti opěrných bodů v Bagdádu. Rušná konvojová doprava mezi nimi prý představuje pro gerilové bojovníky lehký cíl. Armáda tedy přesídlí do šesti základen mimo irácké hlavní město a ochranu jeho bezpečnosti přenechá na místních policistech. Těch dnech působí v Bagdádu na 8000, podle odhadů bude třeba jejich počet do května zvýšit na devatenáct tisíc.

6. 2. 2004

Z REDAKČNÍ POŠTY

Jan Kov

Dobrovolní dárci v České republice darují bezplatně krev. Tato krev se částečně používá v ČR a částečně vyváží do zahraničí, odkud se protihodnotou dováží zpracované krevní výrobky.

6. 2. 2004

Asi tak by sa dala výstižne pomenovať neoficiálna kampaň o kreslo slovenského prezidenta, ktorá je už niekoľko týždňov súčasťou politického, mediálneho a spoločenského života našej spoločnosti. Ešte ani poriadne nie je známe, či všetci uchádzači splnili pri ohlasovaní svojej kandidatúry zákonom stanovené podmienky, a už sa využíva každá informácia na oslabenie konkurencie.

6. 2. 2004

Základné volebné pravidlá sú v každej demokratickej krajine legislatívne zakotvené vo volebných zákonoch. Posledné novely však vytvárajú čoraz viac prekážok v tom, aby sa napĺňal základný princíp konania slobodných a najmä všeobecných volieb. Stanovovanie finančných, percentuálnych alebo iných kvór pre účasť politickej strany či osobnosti v zákonodarných zboroch, je nielen v rozpore so všeobecnosťou volieb, ale ide aj proti širšej participácii občanov na rozhodovaní o veciach verejných.

6. 2. 2004

ANALÝZA

Druhého slovenského prezidenta, Rudolfa Schustera, ktorému sa končí funkčné obdobie v júni, zvolili občania na jar roku 1999. Aj vďaka jeho jasnému víťazstvu nad Vladimírom Mečiarom si Slovenská republika vytvorila podmienky na integráciu do EÚ a NATO. Tretie prezidentské voľby roku 2004 už budú mať celkom iný charakter. Hoci v nich znovu kandiduje V. Mečiar, ktorý má dokonca aj reálnu šancu na postup do druhého kola, nebudú to voľby o Mečiarovi, o charaktere politického režimu v krajine, o zahraničnopolitickej izolácii Slovenska, ale normálne demokratické prezidentské voľby.

5. 2. 2004

Americká demokracie pomalu a nejistě směřuje k zjevnému odstranění veškeré geopolitické a finanční turbulence posledních několika let: bude jí vyhnání George Bushe z Bílého domu, to je názor ekonomického komentátora deníku Times Anatola Kaletského:

5. 2. 2004

Při středeční energické debatě v Dolní sněmovně přiznal britský premiér Tony Blair, že si před schválením útoku na Irák nebyl vědom, že tvrzení o tzv. údajné schopnosti Saddáma Husajna zaútočit chemickými a biologickými zbraněmi do 45 minut se netýkala dalekonosných raket, ale jen zbraní pro bojiště. Blair pokračoval:

5. 2. 2004

Odmítla zveřejnit 135stránkový právní dokument, obviňující vládu

Právníci BBC argumentují, že bylo správné odvysílat Gilliganovu reportáž podle ustanovení o "svobodě projevu", která jsou součástí Evropské konvence pro lidská práva, a na základě precedenčních právních rozhodnutí, podle nichž média nemusejí mít předem dokázána tvrzení, která publikují.

Jak vyšlo nyní najevo, členové Rady BBC odmítli minulý týden analýzu právníků z BBC, že je zpráva lorda Huttona z odborného právního hlediska chybná, a namísto toho nabídli vládě poníženou omluvu, kterou úřad britského premiéra požadoval.

Britskému listu Independent byl prozrazen 135stránkový důvěrný dokument z BBC, který obviňuje Alastaira Campbella, bývalého Blairova šéfa pro komunikace, že parlamentu "lhal" ohledně své role při vypracovávání oficiální vládní zprávy o Iráku ze září 2002.

Právníci z BBC také argumentují, že ministr zahraničí Jack Straw uvedl Dolní sněmovnu v omyl ohledně znepokojení, vládnoucího ve výzvědných službách ohledně této vládní zprávy. Právní analýza BBC dále rozbírá 12 oblastí, které lord Hutton ve své zprávě ignoroval. Argumentuje, že z právního hlediska jsou Huttonovy závěry "nesprávné".

Zaměstnanci BBC zuřili na členy Rady BBC, že před vládou kapitulovali minulý týden tak rychle.

4. 2. 2004

Parlamentní seminář k problematice médií veřejné služby

I. blok: úloha médií veřejné služby

Celodenního semináře o médiích veřejné služby, který uspořádala Poslanecká sněmovna pod gescí svého předsedy Zaorálka, se zúčastnilo šest poslanců a senátor Outrata. To je první zpráva - pro ty, kteří doufají, že zvolení zástupci chtějí rozhodovat se znalostí problematiky a věcně. Každý z klubů pouze vyslal na seminář po jednom velvyslanci. Křeslo poslance ČSSD Skopala zůstalo prázdné.

Druhou, tentokrát už komentovanou zprávou, je, že v přinejmenším jalové diskuzi během první části o nic nepřišli. Těch okamžiků, které vybočily z šedi plků o ničem, bylo málo.

6. 2. 2004

Virtuální bohoslužba na úplně obyčejnou únorovou neděli

Disidenti byli starozákonní proroci, disidentská byla první církev, disidenti byli reformátoři a všelijací opraváři církve, disidenti jsou v každé době, v každém náboženství a každém systému. A nezajímá mě ani tolik, kdo první to slovo použil a jaké vyvolává konotace tomu, či onomu. Disident není pro mne jen člověk z dob normalizace, ale kacíř kdykoliv a kdekoliv, ochotný se ale postavit proti moci. Pro mne je disidentství prostě schopnost stát proti většině, proti establishmentu. Náš kantor na teologii Amedeo Molnár nás v sedmdesátých letech učil, že biblická zvěst je na disidentství, na kacířství postavená. A já jsem skutečně hluboce přesvědčen, že tomu tak je.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

4. 2. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 zareagovali čtenáři velmi rychle na náš apel o finanční pomoc na koupi nového serveru. Za leden 2004 celkově přispěli čtenáři částkou 139 691,65 Kč. Za finanční pomoc upřímně děkujeme. Pořídili jsme nový server a nyní ho postupně zprovozňujeme. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte úplně přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
8. 2. 2004 Británie prováděla špionáž proti spojencům v RB OSN   
8. 2. 2004 Hans Blix: Výzvědné informace o Iráku byly zdramatizovány   
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   
7. 2. 2004 Je Tony Blair idiot nebo lhář?   
6. 2. 2004 Důstojná prezentace Umělecké besedy Jan  Paul
6. 2. 2004 Zákon je sice zákon, ale... Eugen  Haičman
6. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
6. 2. 2004 Rozšíření programové nabídky a vylepšená televize - nebo sen? Štěpán  Kotrba

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   
7. 2. 2004 Je Tony Blair idiot nebo lhář?   
6. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
5. 2. 2004 Blair přiznal, že nevěděl, že se tvrzení o útoku do 45 minut netýkalo dalekonosných střel   
5. 2. 2004 Britské rozvědky se distancují od tvrzení, že Saddám mohl zaútočit do 45 minut   
5. 2. 2004 Rada BBC se vzdala bez boje   
4. 2. 2004 Blairova vláda skutečně ignorovala naše námitky, že její zpráva je nepodložená   
2. 2. 2004 Zameteno pod koberec? Jan  Čulík
2. 2. 2004 Případ reportérova přeřeknutí Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   
7. 2. 2004 Je Tony Blair idiot nebo lhář?   
6. 2. 2004 Americká armáda připravuje stažení z Bagdádu Marino  Radačič
6. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
5. 2. 2004 Blair přiznal, že nevěděl, že se tvrzení o útoku do 45 minut netýkalo dalekonosných střel   
5. 2. 2004 Britské rozvědky se distancují od tvrzení, že Saddám mohl zaútočit do 45 minut   
5. 2. 2004 Rumsfeld: "Irácké ZHN budou ještě nalezeny"   
5. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
5. 2. 2004 Šéf CIA: Naši analytikové nikdy nelíčili Irák jako bezprostřední hrozbu   
4. 2. 2004 Blairova vláda skutečně ignorovala naše námitky, že její zpráva je nepodložená   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo

Školství RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
6. 2. 2004 ČT i digitalizace ve Sněmovně Zdeněk  Duspiva
6. 2. 2004 Bývalý ředitel BBC má dostat půl milionu liber za knihu o kontroverzi s vládou   
6. 2. 2004 Rozšíření programové nabídky a vylepšená televize - nebo sen? Štěpán  Kotrba
5. 2. 2004 Rada BBC se vzdala bez boje   
4. 2. 2004 BBC: už první cenzura?   
4. 2. 2004 Obsah, kompetence i rozpočty jsou i nadále v rukách božích Štěpán  Kotrba
4. 2. 2004 Kde jde o peníze, jde jen napůl o život Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Úloha, financování médií veřejné služby a digitalizace   

Zelení RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka
8. 12. 2003 Zelení hledají dobrovolníky proti Sládkovi Pavel  Pečínka
25. 11. 2003 Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce Pavel  Pečínka
31. 10. 2003 Nové revolty proti systému Immanuel  Wallerstein
23. 10. 2003 Romští členové Strany zelených nečekají na milost shůry Pavel  Pečínka
24. 9. 2003 Európske voľby 2004: výzvy pre Stranu európskych socialistov Nick  Crook
22. 9. 2003 Jak Strana Zelených svlékla starou kůži Pavel  Pečínka
4. 9. 2003 Literární noviny: Medienterroristen oder Literatur? Jan  Čulík

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2004 Úžasná lehkost disidentství Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Blahoslavení chudí duchem Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Křesťané či pánbíčkáři? Zdeněk  Bárta
17. 1. 2004 Držet hubu a krok Zdeněk  Bárta
9. 1. 2004 Slabomyslní a malověrní - o podlehnutí kdekomu a kdečemu Zdeněk  Bárta
2. 1. 2004 Věta z římského kriminálu Zdeněk  Bárta
28. 12. 2003 Fundamentální člověčí touhy Zdeněk  Bárta
19. 12. 2003 Svědectví Zdeněk  Bárta
12. 12. 2003 Koho má Pán Bůh rád Zdeněk  Bárta
7. 12. 2003 Bruselská modlitba Zdeněk  Bárta

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   

Skotský deník Štefana Švece RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2004 O vzdělání Štefan  Švec
5. 2. 2004 O pestrosti Štefan  Švec
4. 2. 2004 O kontextu a o muzeích Štefan  Švec
3. 2. 2004 O neúctě k mrtvým Štefan  Švec
2. 2. 2004 O kontextu a o kiltech Štefan  Švec
30. 1. 2004 O portrétech Štefan  Švec