20. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 2. 2004

pátek 9:48 --- Vladimír Špidla před několka okamžiky zkolaboval ve sněmovně, při zasedání poslaneckého klubu ČSSD. Ze síně "státních aktů" ho odvezla rychlá záchranná služba. V současné době se vyjednává mezi koalicí a opozicí vypárování premiéra, aby program sněmovny mohl pokračovat. Podle sociálních demokratů se jednalo pouze "o chvilkovou nevolnost". Přitom několik okamžiků předtím Miloš Kužvart na uzavřeném jednání klubu ČSSD seznámil poslance se záměrem odstoupit z evropské kandidátky z důvodu, že je blokován ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou. Premiérovi doporučoval, ať nominuje místo něj někoho z KDU-ČSL. O pár minut později premiéra odvážela záchranka. Otázka evropského komisaře a jeho vztahu k ministru zahraničí tak zůstala nevyřešena.

pátek 12:05 Televize NOVA oznámila v oficiální zprávě, že hledá vhodného kandidáta, který by se zúčastnil nedělního vysílání Sedmičky namísto premiéra Špidly, který se nebude moci zúčastnit z důvodů "nenadálých zdravotních problémů". Měl diskutovat se šéfem komunistů Miroslavem Grebeníčkem. Podle toho, že jak ministr zahraničí, tak i budoucí evropský komisař se sešli na privátní schůzce u předsedy Sněmovny Zaorálka, spekuluje se, že do Sedmičky by mohl přijít buď on, nebo Kužvart. Sanitku přivolala tisková mluvčí vlády Anna Veverková s tím, že premiér zkolaboval. Špidlu převezli do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Zde se podrobil vyšetřením. Lékaři ho po dvou hodinách propustili domů. Dostal léky na spaní a klid na lůžku. Program na zbytek týdne zrušil.

pátek 16:15 Budoucí český komisař v EU Miloš Kužvart podle ČTK dnes okolo 15.00 oznámil svoji rezignaci. Důvodem je zpochybňování ze strany C. Svobody. Je pravděpodobné, že premiér po uzdravení použije oblíbenou "Špidlovu kličku" a na uvolněné místo navrhne jako obvykle oblíbeného kandidáta slepých uliček Sokola.

pátek 17:00 "Po středečním přiřazení jednotlivých resortů v Evropské komisi nově nastupujícím komisařům se místopředseda vlády a ministr zahraničí Cyril Svoboda vyjádřil ve smyslu, že 'protlačit někoho partajní lopatou je v Evropské unii platné jako mrtvému zimník'. Toto prohlášení poškozuje Českou republiku jako celek," řekl Kužvart. "Minimální podpora v posledních týdnech ze strany stálé mise v Bruselu nebo ministra zahraničí ukazovala, že na rozdíl od jiných kandidátských zemí zde nemohl nastupující komisař počítat s podporou, kterou potřebuje," prohlásil Kužvart. O rezignaci jednal ve čtvrtek s premiérem Špidlou, dnes s ministrem Svobodou i předsedou sněmovny Lubomírem Zaorálkem. O svém definitvním rohodnutí informoval pak premiéra prostřednictvím jeho mluvčí Veverkové. "Premiér bere rezignaci pana Kužvarta na vědomí a bude jednat o dalším postupu," konstatovala suše Veverková... "Na jednu stranu je možná dobře, že se to stalo už teď. Teď je potřeba nalézt nového kandidáta," prohlásil lidovecký ministr zahraničí Svoboda. Podle něj určí nástupce jednání uvnitř vládní koalice.

"Je to politováníhodné, ale respektujeme jeho rozhodnutí. Předseda Romano Prodi projedná tuto situaci v příštích dnech s českým premiérem Vladimírem Špidlou," sdělil mluvčí EK Reijo Kemppinen.

sobota Miloše Kužvarta už novináři dohnali. Přitom zjistili, že neumí až tak anglicky, jak se čekalo... S klasikem se tedy dá říci, že všechno je jinak, i když jedním z důvodů Svobodova skepse určitě byla...

22. 2. 2004

Britské ministerstvo obrany se očekává, že se stane terčem žalob za umsrcení nejméně 18 iráckých civilistů, které údajně zabili britští vojáci. Jde o jiné případy zabití než už známé případy usmrcení sedmi Iráčanů, zadržovaných v táboře Camp Bucca nedaleko přístavu Umm Qasr, jižně od Basry. Britští poslanci a právníci zabývající se lidskými právy totiž požadují, aby byla zahájena samostatná nezávislá vyšetřování případů zabití v táboře i usmrcení civilistů kolem Basry. Jde o incidenty, při nichž zemřeli Iráčané, když se stali omylem terčem střelby anebo se nachomýtli tam, kde britští vojáci prováděli operace.

Britské ministerstvo vnitra odmítlo přijmout odpovědnost za tato zabití, ale některým rodinám nabídlo a zaplatilo odškodnění.

Jedné rodině nabídlo 1000 dolarů za smrt Waleeda Fayayiho Muzbana, který byl usmrcen, když jeho vozidlo britští vojáci zasypali deštěm kulek. Právníci konstatovali, že je tato částka směšně malá, a připravují se, že budou britské ministerstvo obrany žalovat u britských civilních soudů, aby se rodině dostalo většího odškodného.

Podrobnosti v angličtině ZDE

20. 2. 2004

"Pět z devíti britských občanů, vězněných v Guantánamu, se vrací domů. Britská vláda konstatuje, že pro Británii hrozbou nejsou" - to byl titulek středečních večerních televizních Channel Four News, které se případu dlouhodobého zadržování osob bez soudu v americkém táboře na Kubě věnovaly podrobně. Pořad začal slovy: "Přivezeni v železech a s roubíky, jsou zadržováni a vyslýcháni už dva roky. Nyní smějí hrát fotbal a pět Britů bude osvobozeno. Ale byli čtyři ostatní, kteří zůstávají, zrazeni? Je to zásadní otázka ze sféry lidských práv, která rozdělila i Británi a jejího nejbližšího spojence, USA."

Tito lidé byli uvězněni v zahraničí, mimo ochranu amerického zákona, bez ochrany Ženevských konvencí, beze styku s právníky či se svými rodinnými příslušníky, a byli zadržováni za podmínek, které britští soudci charakterizovali jako 'blízké mučení'. A to všechno bylo ospravedlněno útoky organizace al Kajda z 11. září.

19. 2. 2004
čtvrtek 19.00 V podvečer ve čtvrtek oznámil britský ministr zahraničí Jack Straw, že pět z devíti britských občanů, zadržovaných v táboře v zálivu Guantánamo, a jeden Dán mají být propuštěni. 9 Britů je mezi více než 600 osobami, podezřívanými z terorismu, které Spojené státy vězní v táboře Guantánamo na Kubě už dva roky bez soudu. Rodiny britských vězňů v táboře v zálivu Guantánamo požadují už dlouho od britské vlády, aby udělala více pro to, aby byli vězni navráceni do Británie.
20. 2. 2004

Britská policie protizákonně donutila vrátit se do Londýna skupinu aktivistů, kteří chtěli protestovat na americké letecké základně v Británii, rozhodl ve čtvrtek v Londýně britský Nejvyšší soud. Policisté jim zabránili v přístupu na leteckou základnu a pak jejich autobusy eskortovali do Londýna. Všech 120 demonstrantů nyní bude moci požadovat odškodné, každý ve výši 3000 liber, cca 150 000 Kč.

20. 2. 2004

O paní, která zachránila Toma Stopparda

Dne 28.2.2004 se dožije 101 let paní Marie Albertová, manželka prvního ředitele Baťovy nemocnice, který v BN působil v letech 1927-1942. Paní Albertová žije v Praze a jsem s ní v pravidelném písemném kontaktu. Její dopisy mají zvláštní atmosféru, která mi trochu připomíná dopisy mé babičky. Jsou květnaté, krásné po stránce stylistické, v žádném případě SMS. Na konci každého dopisu se omlouvá slovy: "Prosím odpusťte mi roztřesené písmo, neboť za to může můj věk a mé choroby". Podílela se na publikaci " Baťova nemocnice 1927 -- 2002 ", která byla vydána k 75.výročí založení Baťovy nemocnice.

18. 2. 2004

31.12.2003 odesílám dotaz na Úřad vlády ČR s tímto zněním, píše autor. (Asi to neměl dělat, protože tím rozjel neuvěřitelnou spirálu událostí...) :

20. 2. 2004

Vo Veľkej Británii sa okolo otázky migrácie pracovníkov z pristupujúcich krajín do Británie strhol zúrivý politický boj, keď opoziční konzervatívci využívajú vnútorne nejednotné postoje vládnych labouristov. Fakty sú však nasledovné.

20. 2. 2004

Británie zavádí na poslední chvíli určitá omezení vůči případným přistěhovalcům ze středovýchodní Evropy pro dobu po 1. květnu 2004, kdy středoevropské země vstoupí do Evropské unie. Učinila to pod tlakem xenofobního, bulvárního tisku, a také proto, že britská vláda s překvapením zjistila, že překážky přistěhovalcům ze středovýchodní Evropy postavily do cesty skoro všechny země Evropské unie. Přesto však zřejmě zůstane Británie otevřenější pracovníkům ze střední Evropy než jiné státy EU.

(Vysílalo se ve čtvrtek v 18.10 hodin v pořadu Názory a argumenty stanice ČRo 6)

20. 2. 2004

Ministri spravodlivosti plánujú nájsť spoločnú definíciu, štatút a procedúry pre utečencov

Členské štáty sa na dnešnom zasadaní Rady pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti opäť pokúsia odstrániť rozdiely v návrhu smernice o pridelení štatútu utečenca a v definícii utečencov. Ak chcú ministri splnili termín, ktorý stanovila Amsterdamská zmluva, musia vytvoriť spoločnú azylovú politiku do mája 2004. Splnomocnenkyňa írskeho predsedníctva Anne Anderson uznala, že splnenie tohto termínu bude "obrovskou výzvou".

20. 2. 2004

Pravidelné průzkumy CVVM a dalších agentur o sebedefinici občanů na pravolevé škále politického spektra měly svou logiku v bipolárně chápané politice "tradičních" témat. Absence paradigmat na levici i pravici však z tohoto mediálního evergreenu dělá pouze vyprázdněnou nádobu na politické frustrace.

Nyní nejnovější průzkum CVVM hlásá vítězně, že Češi směřují do středu. Jaké to ale je směřování?

20. 2. 2004

Irácký zákon o rodině je nejcivilizovanějším na Blízkém východě. Rozvody se šeří u civilních soudů, polygamie je zakázána, leda že ji první manželka vítá (což se neděje) a rozvedené ženy mají rovná práva na přístup k dětem. Tento zákon platí od roku 1959. Nyní jej chce změnit Američany jmenovaná Irácká vládní rada. Chce zlikvidovat instituci civilního manželství a dát manželství plně pod pravomoci náboženských struktur. Proč irácké ženy proti tomu neprotestují? Bývalá politická vězeňkyně Saddámova režimu Haifa Zangana vylíčila barvitě život žen v současném Iráku.

23. 2. 2004
Alexandra Virgová

Můj milý deníčku,

páteční ráno začalo vystoupením premiéra na zasedání poslaneckého klubu. Řekl dvě slova, svalil se ze židle a museli jej křísit. Prý to nebylo nic vážného a tak nevím, křísí-li sociální demokraté svého předsedu tak často, že už to berou jako všední záležitost. Budu se jich na to muset zeptat. Absolvovala jsem kdysi také kurs první pomoci, včetně dýchání z úst do úst. Vzhledem ke stavu celé sociální demokracie se obávám, že již brzo bude nasnadě křísit stranu "globálně". Jedna ústa nepomohou.

20. 2. 2004
Alexandra Virgová

Můj milý deníčku,

rozhodla jsem se zapisovat si své každodenní dojmy a příběhy, které hýbou námi všemi zde, v sídle zákonodárného sboru.

Doufala jsem, že bude na programu této schůze něco zajímavého, ale zdá se, že nositelé delegovaných pravomocí propadli filosofické chandře. Tak to alespoň vypadalo ve středu. Ač to bylo na první poslech nezajímavé, přesto jsem se poučila. Pan předseda sněmovny Zaorálek mi totiž konečně vysvětlil, co to znamená, když je něco poslední. "Navrhuji princip, že poslední je návrh, který byl podán jako poslední," sdělil překvapené sněmovně. I já jsem byla překvapená. Tak pregnantní definici faktu jsem už dlouho neslyšela a jsem ráda, že jsem konečně měla tu příležitost. Dlouho jsem nad tím přemýšlela. Skoro celé projednávání zákonu o DPH.

20. 2. 2004

Bojím se globalizace

Dlouhodobé politické problémy jsou většinou způsobeny nedostatkem průraznosti selského rozumu lidu. Dnes takřka každý Čech ví , že dva největší deníky v ČR jsou vlastněny německými tiskovými koncerny, hlavy české katolické církve si nejlíp rozumějí s hlavami bavorskými, které by v ex-Sudetech viděly raději německé katolíky než českou agnostickou naplaveninu, a v Německu se vydávají publikace, které připisují Němcům i ta sudetská města, která založili a udržovali Češi. V tomto stavu se vede dalekosáhlá diskuze o česko-německém vyrovnání.

20. 2. 2004

Provizórny mier

Tak ako vojvodcovia v prvej svetovej vojne nedokázali pochopiť kvalitatívnu odlišnosť tejto kataklizmy od predchádzajúcich vojen, tak ani politici víťazných krajín na mierovej konferencii si nedokázali uvedomiť, že ak má byť mier, o ktorom rozhodovali, trvácny, budú ho musieť uzavrieť na základe iných princípov než mierové zmluvy v minulosti.

20. 2. 2004

Peter Šťastný, volebný líder SDKÚ pre voľby do Európskeho parlamentu

V podstate nejde o nič nové ani mimoriadne. Politické strany to praktizujú odnepamäti a v podstate všade na svete.Horolezec Messner v Taliansku, spravodajská hviezda Broukal v Rakúsku, Dolly B. a Remek aktuálne v Čechách a napokon povedzme Dvorský či Pribilinec na Slovensku. A samozrejme, Schwarzenegger, dokonca ako šéf exekutívy Kalifornie. Aby sme spomenuli len zopár aktuálnych príkladov.

20. 2. 2004

Virtuální bohoslužba na neděli

Když v roce 70 křesťanského letopočtu dobyl budoucí římský císař Titus Jerusalem, dychtivě vtrhl do chrámu, rozerval oponu Svatyně svatých a plný nedočkavosti chtěl pohledět na toho podivného židovského Boha, s kterým už bylo, a ještě mělo být tolik problémů. Místnost byla však prázdná. Žádná socha, žádný obraz, žádný symbol - nic. Prázdná místnost. To je ta potíž naší židokřesťanské víry: nemáme nic, než samu víru.

19. 2. 2004

Italové si stěžují, že zavedení eura před dvěma roky vedlo v Itálii k podstatnému zvýšení cen a že vláda nemonitoruje, co se od zavedení nové měny děje. 8 milionů Italů žije v chudobě.

19. 2. 2004

Moderní liberalismus: Dewey

Reakce na článek Eduarda Chmelára Prečo nie som liberál

Liberalismus jako samostatná teorie společnosti je poměrně mladý. Vznikl v novověku, ačkoli jeho zárodky, udušené peloponéskou válkou, je možné najít v myšlení athénských demokratů (zvláště Perikla) už před dvěma a půl tisíciletími. Mezi otce novověkého liberalismu se řadí John Locke, Adam Smith a John Stuart Mill. Zjednodušeně lze uvést základní učení klasického liberalismu takto. Člověk jako individuum je důležitější než stát, stát má sloužit člověku a společnosti, která je tvořená svobodnými kontakty mezi lidmi.

19. 2. 2004

Minulou neděli poskytl prezident George Bush pořadu Meet the Press televizní stanice NBC exkluzivní hodinové interview. Moderátorovi pořadu Timu Russertovi se naskytla výjimečná příležitost celou hodinu zpovídat prezidenta v přímém přenosu a to právě v době, kdy poslední vývoj okolo Iráku přímo vybízí k řadě zásadních otázek.

přepis celého rozhovoru je ZDE

Je bohužel až zarážející, jak zoufalým způsobem Russert svoji příležitost nevyužil.
19. 2. 2004
přeložil Ondřej Slačálek

"Jsem válečný prezident," řekl George W. Bush 8. února NBC. A toto prohlášení jen oslabilo jeho argumentaci. Prezident Bush tak potvrdil svědectví svého bývalého ministra financí Paula O'Neilla, že válku proti Iráku kabinet plánoval ode dne, kdy Bush vstoupil do úřadu. A že tedy Bushe na tuto cestu nepřivedlo 11. září. A zatímco říkal americkému lidu a světu, a to ne jednou ale znovu a znovu, že zbraně hromadného ničení v rukou Sadáma Husajna znamenaly naléhavou hrozbu pro USA a pro svět, naslouchá nyní Bush tomu, jak jím tak pečlivě vybraná hlava Iraq Survey Group, David Kay, který byl pověřen nalezením Sadámových zbraní, svědčí před Kongresem USA o tom, že žádné nemohl najít a že se nyní domnívá, že se jich Sadám Husajn zbavil už roku 1991.

19. 2. 2004

Ve středu večer informoval v přednášce na Glasgow University, nazvané "Italská politicka emigrace do Československa v letech 1949 - 1968" Philip Cooke z glasgowské Strathclyde University o pozoruhodné historii italských komunistických atentátníků, kteří ve stalinském Československu od konce čtyřicátých let dostávali politický azyl. Koncem šedesátých let skončila většina z nich jako dubčekovci, takže byli mnozí z nich po invazi v srpnu 1968 z Československa vyhoštěni, anebo odešli dobrovolně. Několik "partyzánských" veteránů dosud však v České republice žije, pod falešnými jmény, například bývalý šéf jedné atentátnické komunistické frakce Giulio Paglio.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

4. 2. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 zareagovali čtenáři velmi rychle na náš apel o finanční pomoc na koupi nového serveru. Za leden 2004 celkově přispěli čtenáři částkou 139 691,65 Kč. Za finanční pomoc upřímně děkujeme. Pořídili jsme nový server a nyní ho postupně zprovozňujeme. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte úplně přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Interrupce: ženino právo či vražda? RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2004 Vdaným matkám, ale i těm rozvedeným Štěpán  Kotrba
5. 2. 2004 O interrupcích: Co takhle legalizovat i vraždy? Pavel  Mareš
5. 2. 2004 Potratový extremismus: Jděte se vycpat!   
3. 2. 2004 Otevřený dopis poslancům proti legislativnímu zákazu interrupcí   
3. 12. 2003 Ještě o potratech: pochybná argumentace Jana Čulíka Vojtěch  Polák
27. 11. 2003 S úctou veškerou... Pavel  Mareš
27. 11. 2003 Je přípustný potrat kvůli rozštěpu patra?   
26. 11. 2003 Pravda není krajnost Jiří  Karas
26. 11. 2003 Křikem o cenzuře šíří Jiří Karas jen cílenou demagogii Jan  Čulík
14. 11. 2003 Každá krajnost škodí Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
9. 2. 2004 Misogynní rezoluce irácké Vládní rady je odsouzena k neúspěchu   
20. 1. 2004 Jak bít manželku   
19. 1. 2004 Sexuální obtěžování a zcestná logika pana senátora Kubery Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Model, který dobře padne ve Švédsku, nemusí padnout v Čechách Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Parlamentní harašení Petr  Jánský
26. 11. 2003 Jiříkovo vidění, zázrak, anebo konečně terapie na obzoru? Miloš  Dokulil
26. 11. 2003 Netolerujme domácí násilí   
24. 11. 2003 V Brně proti domácímu násilí   
20. 11. 2003 Indie: skrytá epidemie AIDS: do roku 2010 bude nakaženo 10 milionů lidí   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2004 Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?   
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
20. 2. 2004 Brzo, Mičurine, brzo... Tomáš  Koloc
20. 2. 2004 Přistěhovalectví ze střední Evropy: Britská vláda ustoupila populismu Jan  Čulík
20. 2. 2004 Premiér zkolaboval při jednání parlamentu, Nova hledá náhradníka Štěpán  Kotrba
19. 2. 2004 O italských politických atentátnících v komunistickém Československu Jan  Čulík
19. 2. 2004 Válečný prezident propadající se do bahna Immanuel  Wallerstein
18. 2. 2004 Gendalos a jiná zrcadla Štěpán  Kotrba
18. 2. 2004 "Naši" v Evropském parlamentu Oskar  Krejčí
18. 2. 2004 Rada Evropy: Státní instituci by neměl před novináři chránit zákon o pomluvě   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2004 O tragické situaci českého školství? Miroslav  Rafaj
11. 2. 2004 Vzdělání a nezaměstnanost Miroslav Václav Steiner
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2004 Boston Globe: Krizi v BBC způsobila honba za komercializací   
15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   
13. 2. 2004 Dostál: Novákové návrh, který psal Janeček ? Štěpán  Kotrba
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
6. 2. 2004 ČT i digitalizace ve Sněmovně Zdeněk  Duspiva
6. 2. 2004 Bývalý ředitel BBC má dostat půl milionu liber za knihu o kontroverzi s vládou   
6. 2. 2004 Rozšíření programové nabídky a vylepšená televize - nebo sen? Štěpán  Kotrba
5. 2. 2004 Rada BBC se vzdala bez boje   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší
5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka
8. 12. 2003 Zelení hledají dobrovolníky proti Sládkovi Pavel  Pečínka
25. 11. 2003 Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce Pavel  Pečínka

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 2. 2004 Británie: ministerstvo obrany čelí žalobám za zabité Iráčany   
20. 2. 2004 Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?   
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
16. 2. 2004 Americko-britská špionážní operace pomohla USA prosadit útok proti Iráku   
16. 2. 2004 Sousedé Iráku chtějí, aby v něm OSN hrála významnější roli   
13. 2. 2004 Kofi Annan: Dohoda o přímých volbách v Iráku je nablízku   
13. 2. 2004 USA: Bushova popularita poklesla   
13. 2. 2004 Lékaři: Oficiální verdikt o Kellyho smrti protiřečí důkazům   
13. 2. 2004 OSN: Volby se v Iráku v dohledné době konat nebudou   
12. 2. 2004 Pentagon: Tři měsíce v Iráku stály 14 miliard dolarů   

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2004 Úžasná lehkost disidentství Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Blahoslavení chudí duchem Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Křesťané či pánbíčkáři? Zdeněk  Bárta
17. 1. 2004 Držet hubu a krok Zdeněk  Bárta
9. 1. 2004 Slabomyslní a malověrní - o podlehnutí kdekomu a kdečemu Zdeněk  Bárta
2. 1. 2004 Věta z římského kriminálu Zdeněk  Bárta
28. 12. 2003 Fundamentální člověčí touhy Zdeněk  Bárta
19. 12. 2003 Svědectví Zdeněk  Bárta
12. 12. 2003 Koho má Pán Bůh rád Zdeněk  Bárta
7. 12. 2003 Bruselská modlitba Zdeněk  Bárta