12. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 2. 2004

Kouření má podle nové studie "šokující dopad na všechny aspekty sexuálního, reprodukčního a dětského zdraví". Analýza British Medical Association zaznamenala, že 120 000 mužů ve věku od 30 do 50 let je v důsledku kouření impotentních. Kouření způsobuje až 5000 spontánních potratů ročně, snižuje šance úspěšného oplodnění ze zkumavky a vyvolává u žen rakovinu krčku. BMA požaduje tvrdá protikuřácká opatření, včetně pomoci pro těhotné matky, aby se mohly vyhnout pasivnímu kouření.

12. 2. 2004

Bílý dům se pokusil skoncovat s opakovanými veřejnými obviněními, že se prezident Bush v mládí z protekce vyhnul řádné vojenské službě tím, že zveřejnil dokumenty, jejichž cílem bylo prokázat, že opravdu plnil své povinnosti v Texaské letecké národní stráži. Avšak podrobnější zkoumání jeho výplatních pásek z doby před 30 lety okamžitě upozornilo na to, že Bush nesloužil v této stráži bez přerušení a velmi často "chyběl".

Bush musí v předvolební kampani čelit konkurenci demokratického kandidáta Johna Kerryho, vyznamenaného vietnamského veterána. Bílý dům se nyní octl v defenzívě ohledně toho, co vlastně George Bush dělal v armádě v roce 1972. "Je opravdu škoda, že lidé pořád na tuto věc poukazují," konstatoval tiskový mluvčí Bílého domu a ukázal novinářům fotokopie Bushových výplatních pásek z let 1972 a 1973. Dodal: "Z toho vyplývá, že pan prezident své povinnosti splnil."

12. 2. 2004

Pokračující válka v Iráku stála v září 2003 4 miliardy dolarů, v říjnu 2003 7 miliard dolarů, a v listopadu asi 3 miliardy dolarů, uvedl ve středu Pentagon. Zjišťuje se, proč se výdaje v říjnu najednou tak zvýšily. Předtím konstatovali američtí činitelé, že válka v Iráku stojí Spojené státy asi 1 miliardu dolarů týdně. Kongres schválil pro dodatečné operace v Iráku a v Afghánistánu 166 miliard dolarů.

12. 2. 2004

Michael Howard, šéf britských konzervativců, požadoval ve středu v Dolní sněmovně, aby britská vláda zavedla pro občany 10 nových členských zemí EU od května "dočasná pracovní povolení", která by platila nejméně po dva roky. Blair zopakoval, že možná před 1. květnem změní předpisy o poskytování sociální podpory příchozím občanům z těchto zemií, avšak znovu potvrdil, že britská vláda nebude zavádět žádná jiná omezení. "Nejsme proti tomu, aby sem lidé přišli a řádně tu pracovali. Nedovolíme však, aby byl náš systém vykořisťován anebo zneužíván," uvedl Blair.

12. 2. 2004
Spoplatnenie vysokoškolského štúdia sa v prvom rade negatívne prejaví na vzdelanostnej úrovni populácie. Je nutné si uvedomiť, že z pohľadu štátu je najlepšou investíciou do budúcnosti zabezpečiť čo najväčšiu úroveň vzdelanosti národa. Veď nižšia nevzdelanosť nás a najme naše deti predurčí robiť menej kvalifikované a tým aj menej platené práce. Naozaj chceme práve toto?
5. 3. 2004

Koncert v sobotu 6. března


Jsou léta soudci přísní,
jimž slzí nezbývá
pro mrtvé sloky písní,
jež nikdo nezpívá.

Píseň "Jaro desáté" napsal Karel Kryl v roce 1978 jako připomínku 10. výročí sovětské okupace Československa; poslouchali jsme ji na Svobodné Evropě a mluvila nám z duše, jako ostatně všechny Karlovy písně. A nadcházející jaro je už desátým od jeho nešťastného úmrtí. Naštěstí sloky jeho písní nezemřely, zpívá je kdekdo, jenom rádia a televize je až na nepatrné výjimky nehrají, stejně jako za bolševika.

Proto zvu čtenáře Britských listů na koncert, kterým si připomeneme Karlovy nedožité šedesátiny.

12. 2. 2004

se projevil včera večer v tomto titulku:

Bush chce tvrdší plnění smlouvy o nešíření zbraní masového ničení

Ona je to vlastně báseň: "plnění nešíření ničení" se pěkně rýmuje. Měli bychom do ČTK poslat Vladimíra Justa . Čeština má i slovesa a vedlejší věty! A až bude to "plnění" úplně ztvrdlé, dejte vědět...

12. 2. 2004

BUDOUCNOST MÉDIÍ

Projekční 42" zobrazovací jednotka... ...je vzduch. To je realizovaná představa o monitoru či televizi budoucnosti. Existuje už dnes, i když prozatím pouze v protoypech. O tuto technologii se intenzivně zajímají armádní výzkumná střediska. Existuje už dokonce i interaktivní "dotyková" varianta - prozatím pouze jako 15" verze. S obrazem v neturbulentním vzduchovém proudu, který přitom není tvořen holografickou projekcí, můžete dokonce manipulovat rukou. Obraz může být jak translucentní, tak i neprůhledný. Plochý (2D) obraz je viditelný pod úhledm +75° -75°. Systém je prezentován také jako "fog screen" či jako projekt WAVE - Walk-thru Virtual Environment. Původem je tato technologie z Finska. Premiéru měla na Dnech vědy ve finském Turku už v říjnu 2002. První trvalá prototypová instalace spolehlivě pracovala v Vapriikki muzeum ve finském Tampere od ledna 2003. Daleko vyspělejší protoyp byl pak představen v San Diegu na prestižní konferenci vizualizačních technologií a grafiky SIGGRAPH 2003 v sekci Siggraph's Emerging Technologies .

Bližší informace v angličtině > > > >
11. 2. 2004
Krize (údajná?), která zmítá Stranou zelených, může být i příležitostí zamyslet se obecněji nad vztahem praktické politiky a ideálu. Politika je především bojem o moc. Všechny ideály, které v ní chceme prosazovat, musejí být nejprve přeloženy do cynické řeči partikulárních zájmů. Přesto je přítomnost ideálů v politice nevyhnutelná, neboť jsou to právě ony, co se může stát východiskem zásadní kritiky systému a odporu vůči moci. A to včetně moci zelené.
12. 2. 2004
Rád bych reagoval na článek, který na stránkách Britských listů uveřejnil 29.1.2004 bývalý student naší školy, Gymnázia Zlín Lesní čtvrť, Jan Baláč ZDE.

Nejdříve k jeho obecnému názoru na naše školství. Naprosto souhlasím s tím, že v našem školství je mnoho problémů a situace není dobrá. S čím naopak nesouhlasím, je jeho názor, že ideální a jediný správný systém je anglosaský. A myslím, že pokud by se Honza o tento problém zajímal opravdu do hloubky, zjistil by, že i hodně britských učitelů si to nemyslí. Zcela jistě má tento systém mnoho výhod, ale není podle mne vhodné jej přijmout bez výhrad. Tady však má Honza naprosté právo vyjádřit svůj názor.

12. 2. 2004
S chutí jsem přečetl chytrý článek pana Kahouna "Ježíš Kristus feťákem atd." ZDE a většinou souhlasím. K aféře s Hitlerovým Main Kampfem by podezíravý člověk jako já dodal, že ono to skoro vypadá, jakoby někdo chtěl maskovat, že jsou podobné způsoby manipulování s lidmi používané i dnes.
12. 2. 2004

NESEHNUTÍ Brno si vás dovoluje pozvat na vernisáž výstavy ZAOSTŘENO NA HYPERMARKETY. Koná se v pondělí 16. února v 15.30 ve foyer Moravské zemské knihovny (Kounicova 65) Součástí vernisáže bude prezentace prací studentek scénografie JAMU na téma MANIPULACE. Výstava potrvá od 16.2. do 12.3. 2004.

12. 2. 2004

Olomouc, úterý 24. února, Divadlo hudby, 17 hodin Dle statistik (Incoma Research: http://www.incoma.cz) přijala ČR ze všech postsocialistických zemí hypermarketovou kulturu nejnadšeněji (30% domácností nakupuje výhradně právě v hyperobchodech). V ČR dnes stojí 120 hypermarketů a za pár let jich tu budou existovat dvě stovky. Lesk a bída na konzumního života. Super, hyper a co dál? Vystoupí mj. Michal Hvorecký, mladý slovenský prozaik, a Vít Klusák a Filip Remunda, autoři mystifikační kampaně Český sen.

12. 2. 2004
Howard Zinn
Kagan Robert: Labyrint síly a ráj slabosti, preklad A. Hradilek, Nakladatelství Lidové noviny 2003, 140 strán, 255 Sk (slovenský preklad T. Jajcayovej s titulom O raji a moci je v tlači)
Martin Muránsky: O raji a moci >

Kniha Roberta Kagan O ráji a moci je významnou knihou -- ani ne tak pro to, že by jeho logika byla nenapadnutelná, nebo snad proto, že by jeho hodnoty byly tak skvělé, ale prostě proto, že slouží jako intelektuální ospravedlnění současné americké zahraniční politiky, píše Howard Zinn, americký dramatik a historik z okruhu Noama Chomského (mj. autor proslulé knihy Dějiny lidu USA). Jeho argumenty shrnujeme.

11. 2. 2004

Andrew Gilligan, bývalý reportér pořadu "Today" rozhlasové stanice BBC Radio 4, který z BBC odešel poté, co jeho reportáž o tom, že britská vláda "zdramatizovala" svou oficiální zprávu o Iráku, dostal nabídku, aby se stal editorem pro diplomatické záležitosti a záležitosti obrany v konzervativním týdeníku Spectator. Šéfredaktorem časopisu je konzervativní poslanec Boris Johnson, který Gilligana po celou dobu aféry plně podporoval. "Odvysílal velmi dobrou reportáž, která byla ve všech zásadních věcech správná a je nyní kritizoval a ostouzen novináři, kteří, co se týče schopností získávat informace, mu nejsou hodni ani políbit boty," konstatoval Johnson.

12. 2. 2004

Romské Sdružení Dženo se distancuje od časopisu Zrcadlo Gendalos

ČTK, koš: Sdružení Dženo se distancovalo od nového periodika s názvem Zrcadlo Gendalos. Tento titul není následovníkem romského měsíčníku Amaro Gendalos neboli Naše zrcadlo, který sdružení podporuje a který nyní vychází pouze v elektronické podobě, sdělila ČTK šéfredaktorka měsíčníku Kateřina Mahdalová. "Podle podivně sporé tiráže titulu Zrcadlo Gendalos, který má být distribuován za 20 korun, není jasný vydavatel. Tiráž neobsahuje ani další povinné údaje, jejichž uvedení předepisuje tiskový zákon," uvedla Mahdalová.

12. 2. 2004

Pod názvem "Není zrcadlo jako zrcadlo" publikovaly Britské listy 12. 2. glosu o tom, že se Sdružení Dženo distancuje od časopisu Gendalos (Zrcadlo). Dlužno dodat, že se zde Britské listy i autor glosy bohužel značně vychýlily ze své standardní kvality a to směrem dolů. Malá vypovídající hodnota zprávy (přinejmenším pro čtenáře, který časopis nezná) je naneštěstí doplněna prohřeškem proti takovým novinářským pravidlům, jako nesměšovat zprávu s komentářem a dát při informování o nějakém sporu prostor i druhé straně.

12. 2. 2004

O KULTÚRE

"Poriadok a neporiadok" je názov mojej reči. Nie preto, aby som sa pokúšal zdôvodniť samozrejmé, totiž, že je "v poriadku", že za cenu Eugena Kogona v prvom rade ďakujem mestu Königstein, vám pán starosta, ďalej členom poroty a všetkým ďalším zainteresovaným -- a iným spôsobom (trochu v rozpakoch, trochu uľahčene) aj vám, pani ministerka. Na záver by som sa rád poďakoval muzikantom, ktorí spájajú slávnostné s veselým.

12. 2. 2004

Ľudia našej profesie visia medzi kostolom a divadlom ako Mohamedov hrob medzi dvoma magnetmi a v rovnakej miere sa musia skláňať k obom týmto inštitúciám, pretože obe ich rovnako podopierajú," týmito slovami charakterizoval povolanie skladateľa anglický barokový skladateľ John Blow. Slovenský muzikant nemal takýto výber ani o tri storočia neskôr. Domáce divadelné aktivity hudobníkov neuživili, kontinuitu hudobného života udržiavali najmä šľachtické dvory, meštiacke domácnosti a kostoly. Do tejto doby sa v roku 1843 v Liptovskom Svätom Mikuláši narodil Ján Ignác (Levoslav) Bella, ktorého životným poslaním sa stala hudba a ktorý sa stal najvýznamnejším slovenským romantickým skladateľom.

12. 2. 2004

Slovensko dostalo tretiu správu od Európskej komisie na boj proti rasizmu a netolerancii (ECRI) Rady Európy, monitorovacieho orgánu pre oblasť ľudských práv. Poukázala v nej na to, že slovenskí Rómovia sa stretávajú s prípadmi brutálnych napadnutí policajtmi, ako aj ich rasistickým správaním.

12. 2. 2004

60. výročie leningradskej blokády

Pred šesťdesiatimi rokmi sa po takmer deväťsto dňoch skončila nemecká blokáda Petrohradu, vtedajšieho Leningradu. Cieľom Wehrmachtu však nebolo dobyť mesto, ale vyhladiť obyvateľstvo. Milión ľudí padlo za obeť tejto genocíde.

12. 2. 2004

Je nesporné, že stamiliardové škody nenávratně "ztracené" tím, že byla přijata určitá konkrétní koncepce, jak transformovat postkomunistické země, zavinil někdo zcela konkrétní. V každém režimu platí: odpovědnost za politiku nesou všichni, ale míra odpovědnosti je dána velikostí pravomocí. Této odpovědnosti nelze utéci slovními hříčkami. Každý politik, a tím spíše státník, přebírá zodpovědnost za ty, které získává a získal po svůj program. A program to může být vskutku nejrůznější.

12. 2. 2004

Venezuela jinak než podle CT, MF a LD...

Maurice Lemoine
z Le Monde Diplomatique přeložil Jiří Mercerod

19. srpna vypršela polovina mandátu prezidenta Hugo Cháveze. Venezuelská ústava umožňuje po uplynutí půlky volebního období organizaci odvolávacího referenda. Avšak 12. září prohlásila Národní volební rada, že žádost opozice, předložená 20. srpna, je nepřijatelná, neboť není v souladu se zákonem a nedbá norem ústavy. Část opozice dál sází na spiknutí, které by vedlo k násilnému řešení krize. Bojuje totiž o čas. Uskutečňování očekávaných opatření (od široké alfabetizační kampaně po velmi významnou agrární reformu) totiž zvyšuje mezi lidem podporu vlády.

11. 2. 2004

"Toto jsou američtí váleční hrdinové, které máte vidět - dnes budou hovořit ti z nich, které vidět nemáte. Pomíjeni, nezahrnuti do statistik - chybějící ranění." - To byl titulek hlavních večerních zpráv Channel Four News v úterý v 19 hodin. Následovala exkluzivní televizní reportáž z vojenské nemocnice, pronásledované vzpomínkami z Vietnamu, která je nyní domovem americkým vojákům, zraněným v Iráku - mnozí z nichž ani nejsou součástí oficiálních statistik z Pentagonu.

Touto dobou loni se američtí vojáci, interviewováni ve včerejších zprávách Channel Four News, se připravovali na útok na Irák. Během několika měsíců byli někteří jejich kolegové usmrceni, když se ostatní vrátili, byli přivítáni s ovacemi. Avšak zranění vojáci byli přivezeni domů v ústraní, nenápadně. Politikové, kteří je slavně poslali do války, se nedostavili, aby oslavili jejich návrat.

Transkript této reportáže v angličtině je ZDE
11. 2. 2004

"Nabízíme Vám zajímavou a samostatnou práci, dobré platové ohodnocení, důkladné zaškolení, průběžné profesionální školení, profesní růst v rámci velké mezinárodní společnosti." - z internetové nabídky pracovních příležitostí v Delvita a.s.

"Delvita vyždímá každého do mrtě", řekla mi při nedávném setkání jedna zaměstnankyně jednoho z jejích velkých supermarketů v Praze 6 umístěného v bývalé menze ČVUT.

11. 2. 2004

V otázce placení koncesionářských poplatků se blýská na lepší časy. Návrh na "bezreklamní" Českou televizi výměnou za navýšení koncesionářského poplatku na 150 korun, který předložila překvapivě včera ČSSD, je prvním koaličním krokem tím správným směrem. Dobrým prvním krokem - jen vydržet celý ten maratón. Dostálův návrh totiž zatím nijak neřeší problém několika set tisíc neplatičů, kteří ČT dluží stovky milionů. Ještě je tedy potřeba říci nahlas, že platit by měl každý občan, který má zdanitelný příjem a každý právní subjekt. Pak odpadne otázka, jak koncesionářské poplatky vybírat. Protože na výběr daní má stát mechanismus jednoduchý. A koncesionářský poplatek je také svým způsobem daň...

Pokud Dostálův návrh projde, zvedne se poplatek nejprve v červenci, na sto korun. A ČT zároveň přijde o 0,25 procenta reklamy. Podruhé se poplatek zvýší o 25 korun v roce 2007 a reklama klesne na 0,3 procenta. A konečně v roce 2010 se bude platit už 150 korun - a obrazovka ČT bude bez reklamy.

Záoveň by se mohlo už konečně začít uvažovat o pozvolném sloučení médií veřejné služby stejným tempem, jakým se začne stírat rozdíl mezi rozhlasovým, televizním a datovým vysíláním. Protože všechno to už jsou dnes jen jedničky a nuly. Začíná éra digitalizace.

11. 2. 2004

Pavel Pečínka se má omluvit

Prohlášení Strany zelených

Britské listy nemusí pohřbívat jednu ze svých iluzí o českých Zelených. Stačí, když se budou držet jednoho ze základních pravidel novinářské práce, kterou je obrátit se při ověřování informací i na druhou stranu sporu, který na jejich stránkách prezentuje Pavel Pečínka. Stačí, když si ověří, že "podivné metody politické práce" nepoužívá ve Straně zelených ani její předseda Jan Beránek ani nikdo jiný. Snad jen Pavel Pečínka, který se rozhodl zveřejňovat lživé informace a svoje vlastní představy o tom, jak to u Zelených chodí.

11. 2. 2004
vyjádření redakce BL k tiskovému prohlášení místopředsedkyně strany Zelených

Na prohlášení místopředsedkyně Strany zelených se nedá říci nic jiného, než to, co stojí v titulku. Britské listy nejsou rozhodčím v tomto sporu dvou frakcí již tak dost neviditelné strany. Obdrželi jsme článek Pavla Pečínky, o němž víme již dlouho, že je ve sporu se stávajícím "Beránkovým" vedením SZ. Obsahoval kromě názoru autora na vývoj ve straně i dopis, o němž jsme celý víkend pochybovali, neb kdyby v něm byla pravdivá jen desetina, je strana Zelených na rozpuštění. U autora dopisu jsme si v pondělí ověřili, že se nejedná o podvrh, ale smutnou skutečnost.

10. 2. 2004
Motto: Moc korumpuje

"Rád bych se vyjádřil k té části článku předsedy SZ Jana Beránka, kde hovoří o Nadaci Heinricha Bölla a uvádí, ze citace Milana Horáčka možná není pravdivá, " píše Britským listům Pavel Pečínka a přidává na důkaz svého tvrzení faksimile dopisu Milana Horáčka. Vzhledem k závažnosti mnoha slov, vyřčených v dopise, jsme požádali Milana Horáčka o vyjádření a potvrzení autentičnosti faksimile dokumentu. Horáček potvrdil Britským listům, že rozeslal tento dopis na padesát adres vedení Zelených v Německu a Evropě, odtud se rozšířil mezi Zelené v okolních zemích. Jednalo se podle něj o hodnotící zprávu, doprovozenou přílohami - 33 prohřešky proti dobrým mravům i stanovám strany. Bez těchto 33 důvodů, proč nevolit stranu Zelených a Jana Beránka do Evropského parlamentu, by byla Horáčkova hodnotící zpráva pro nezasvěceného čtenáře nepříliš srozumitelná.

Aniž jsme o to příliš stáli, dozvěděli jsme se nepříliš stravitelné podrobnosti ze zákulisí strany Zelených. A aniž jsme o to stáli, nezbývá, než dát Pečínkovi zapravdu a pohřbít zas jednu iluzi. A aniž bychom o to stáli, ukazuje se, že rozklad strany Zelených probíhá minimálně od konce listopadu minulého roku, kdy v ní vzniklo jakési hnízdo odporu proti Beránkovým podivným metodám politické práce. Dnes už o nich ví půl zelené Evropy.

redakce Britských listů

10. 2. 2004

Prohlášení "demokratů" ve straně Zelených

Počet signatářů tohoto prohlášení k 5. únoru 2004 je 54. Jsou z 29 základních organizací a z dvanácti organizací krajských: Ústí na Labem 14, Praha 12, Jihomoravský 8 (všechno jsou to brněnské ZO), Středočeský 4, Pardubický, Karlovarský a Jihočeský po třech, Zlínský a Vysočinský kraj jsou po dvou signatářích, po jednom jsou z Plzeňského, Olomouckého a z Moravskoslezského kraje.

10. 2. 2004

R.I.P. pro stranu Zelených

Aurelius Augustinus kdysi považoval paměť za výsledek působení věcí na ducha a za nástroj vnímání času; věk masových médií a kosmického výzkumu však přinesl převrat v podobě paměti tvarové. Součásti vyrobené ze speciální slitiny si po zahřátí na patřičnou teplotu "vzpomenou" na formu, již zaujímaly dříve. "Reakcionář" Augustinus se ještě naivně domníval, že paměť slouží duchu sledujícímu změnu. V našem "pokrokovém" věku jsme ducha nahradili aparáty a paměť konzervuje opakování téhož...

V článku Jana Beránka "Zelení jsou v pořádku, problém má Pečínka", je předchozí výpověď Pavla Pečínky o dění ve Straně zelených nazvána "snůškou nesmyslů".

11. 2. 2004
Nikdo nepochybuje, že nejlepší pojistkou proti nezaměstnanosti je atraktivní vzdělání. To je samozřejmě ale jenom část toho, co se od uchazeče o dobré místo očekává. Zajímavé informace pro uchazeče o zaměstnání u velkých německých firem přináší například UNI-Magazin 2/2004, publikace vydaná spolkovou agenturou pro práci. Podle jejích údajů je v Německu například nejméně 12 000 neobsazených míst pro inženýry elektrotechniky, naproti tomu je ale 11 420 inženýrů elektrotechniky bez zaměstnání. Jak si to lze vysvětlit?
11. 2. 2004

Monitor Jana Paula

Letošní výstava semestrálních prací studentů VŠUP v Praze, pod názvem Artsemestr 2004 byla pro mě velkým zklamáním. Vysoká umělecká škola s vynikající tradicí prezentovala ve svých prostorách od 21. 1. 2004 do 29. 1. 2004 práce studentů všech svých oborů. Ponechám stranou pro tuto školu klasické disciplíny, jako je architektura, design, sklo, keramika, textil, ilustrace, typografie a fotografie, i když ani v nich se dle mého soudu kromě oboru animace nic převratného nevystavovalo. Byla zde ale patrná alespoň nějaká snaha zvládnout příslušné řemeslo, přestože některé pokusy byly již anachronismem. Nalévat si kávu z děravé konvice a nemít ji za co chytit je opravdu obtížné, a tak vlastně v mnoha případech zůstalo jen u nápadu jak oživit tradiční formy Tenhle stav ale trvá už dlouho.
11. 2. 2004

ANALÝZA

Kniha, kterou v knihovničce nemáte

Odlišnost sociálně demokratických postojů od liberálně konzervativních přístupů by měla být do očí bijící, a ne mnohdy takřka nepostřehnutelná: "stejnost" většiny pravicových i (pseudo)levicových programů je všeobecně známá. Sociální demokraté se mohou snadno stát bezprostředními účastníky, ne-li přímými (spolu)iniciátory mnohých pohrom, které celý svět i v současnosti doprovázejí. Je to jen důsledek jejich přetrvávající naprosto zjevné (!) ideové nevyhraněnosti (navzdory všem halasně vychvalovaným, avšak stejně nedodržovaným programům, doktrínám, ideovým platformám si nic nenamlouvejme), jakož také morální slabosti (zahrnující rovněž průhlednou vychytralost) řady stranických představitelů (jejichž dosavadní počínání nás o tom přesvědčuje velice průkazně). Všudepřítomná tradiční zbabělost, netečnost, sobectví širokých vrstev obyvatelstva uchovávání takovýchto poměrů přirozeně nahrává.

Pokud se laskavý čtenář domnívá, že současnou vládu a politiku sociální demokracie lze kritizovat pouze zprava a nalevo u jsou pouze lvi a komunisté, mýlí se. Ideově ukotven v radikálním, tradičním socialismu, autor bilancuje uplynulých 14 let politického angažmá sociální demokracie stejně neúprosně, jak neúprosně se vysmívá létům před "sametem", nazývaje tento systém posměšně reálsocialismem. Skoro sto stran a deset kapitol knihy se snaží nalézt kvadraturu kruhu a vyřešit nevyřešitelné - najít uprostřed divoce se proměňující současnosti recept na sociálně spravedlivou správu věcí veřejných.

Při downloadu mějte na zřeteli rozsáhlost textu - 337 kb
4. 2. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 zareagovali čtenáři velmi rychle na náš apel o finanční pomoc na koupi nového serveru. Za leden 2004 celkově přispěli čtenáři částkou 139 691,65 Kč. Za finanční pomoc upřímně děkujeme. Pořídili jsme nový server a nyní ho postupně zprovozňujeme. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte úplně přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2004 O ráji a moci podruhé   
12. 2. 2004 Není zrcadlo jako zrcadlo   
12. 2. 2004 USA: Pokračuje kontroverze ohledně toho, zda byl G. W. Bush řádně na vojně   
11. 2. 2004 Co je za plentou "Supermarketu roku 2003"? Petr  Jindra
11. 2. 2004 Artsemestr 2004 - a co dál? Jan  Paul
11. 2. 2004 Mezi liberální globalizací a sociální demokracií si nevyberete Jiří  Stehlík
11. 2. 2004 Jak americká vláda mlčí o svých raněných   
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2004 Pentagon: Tři měsíce v Iráku stály 14 miliard dolarů   
11. 2. 2004 Jak americká vláda mlčí o svých raněných   
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   
7. 2. 2004 Je Tony Blair idiot nebo lhář?   
6. 2. 2004 Americká armáda připravuje stažení z Bagdádu Marino  Radačič
6. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
5. 2. 2004 Blair přiznal, že nevěděl, že se tvrzení o útoku do 45 minut netýkalo dalekonosných střel   
5. 2. 2004 Britské rozvědky se distancují od tvrzení, že Saddám mohl zaútočit do 45 minut   
5. 2. 2004 Rumsfeld: "Irácké ZHN budou ještě nalezeny"   
5. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2004 Jak by lord Hutton posoudil ukřižování Ježíše Krista a smrt Tomáše Becketta   
11. 2. 2004 Andrew Gilligan dostal nabídku od konzervativního týdeníku Spectator   
10. 2. 2004 Úkolem našeho vysílání je dostat ministry pod tlak, aby řekli něco, co nechtěli   
9. 2. 2004 Napadl sníh, vlaky mají zpoždění: může za to BBC   
9. 2. 2004 O Blairovu budoucnost nejde. Je to daleko závažnější   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   
7. 2. 2004 Je Tony Blair idiot nebo lhář?   
6. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
5. 2. 2004 Blair přiznal, že nevěděl, že se tvrzení o útoku do 45 minut netýkalo dalekonosných střel   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2004 Misogynní rezoluce irácké Vládní rady je odsouzena k neúspěchu   
20. 1. 2004 Jak bít manželku   
19. 1. 2004 Sexuální obtěžování a zcestná logika pana senátora Kubery Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Model, který dobře padne ve Švédsku, nemusí padnout v Čechách Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Parlamentní harašení Petr  Jánský
26. 11. 2003 Jiříkovo vidění, zázrak, anebo konečně terapie na obzoru? Miloš  Dokulil
26. 11. 2003 Netolerujme domácí násilí   
24. 11. 2003 V Brně proti domácímu násilí   
20. 11. 2003 Indie: skrytá epidemie AIDS: do roku 2010 bude nakaženo 10 milionů lidí   
13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2004 O tragické situaci českého školství? Miroslav  Rafaj
11. 2. 2004 Vzdělání a nezaměstnanost Miroslav Václav Steiner
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
6. 2. 2004 ČT i digitalizace ve Sněmovně Zdeněk  Duspiva
6. 2. 2004 Bývalý ředitel BBC má dostat půl milionu liber za knihu o kontroverzi s vládou   
6. 2. 2004 Rozšíření programové nabídky a vylepšená televize - nebo sen? Štěpán  Kotrba
5. 2. 2004 Rada BBC se vzdala bez boje   
4. 2. 2004 BBC: už první cenzura?   
4. 2. 2004 Obsah, kompetence i rozpočty jsou i nadále v rukách božích Štěpán  Kotrba
4. 2. 2004 Kde jde o peníze, jde jen napůl o život Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Úloha, financování médií veřejné služby a digitalizace   

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší
5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka
8. 12. 2003 Zelení hledají dobrovolníky proti Sládkovi Pavel  Pečínka
25. 11. 2003 Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce Pavel  Pečínka

Skotský deník Štefana Švece RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2004 O cestopisech Štefan  Švec
6. 2. 2004 O vzdělání Štefan  Švec
5. 2. 2004 O pestrosti Štefan  Švec
4. 2. 2004 O kontextu a o muzeích Štefan  Švec
3. 2. 2004 O neúctě k mrtvým Štefan  Švec
2. 2. 2004 O kontextu a o kiltech Štefan  Švec
30. 1. 2004 O portrétech Štefan  Švec