14. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 8. 2003

"Myslím, že jedním z problémů s touto vládní zprávou - a zase, myslím, že jsme o tom my dva už v minulosti mluvili - je, že byla formulována velmi černobílým způsobem, bez kvantitativních rysů. Jedinými kvantitativními rysy byly údaje, odvozené v podstatě od údajů USNCOM, které jsou údaji z Iráku, předloženými UNSCOMU - víš, tolik a tolik litrů antraxu, čtyři tuny VX - to všechno jsou irácké údaje - ale v té zprávě nebylo vůbec nic jiného, co by bylo kvantitativní - anebo alespoň vzdáleně kvantitativní - chci říct, bylo to prostě celé černobílé - mají zbraně anebo nemají zbraně. A to pak bylo interpretováno jako obrovský arzenál a nemyslím, že kdokoliv z nás něco takového kdy řekl - a lidi mi říkali, že to z té zprávy vyplývá. A zase - už jsme o tom mluvili - a mluvil jsem o tom s mnoha lidmi, já to chápu tak, ano, mají zbraně, ale to není (...) v tuto chvíli problém. PROBLÉM je, že bez jakékoliv formy inspekcí, a ta je pravým odstrašením, kromě sankcí, pak by se ty zbraně vyvinuly. A to bylo hlavní znepokojení, které všichni pociťovali, nešlo o to, co oni mají teď, ale co by mohli mít v budoucnosti. Ale bohužel, to v té zprávě důrazně vyjádřeno nebylo, protože to by zrušilo argumentaci pro válku (kašel) do určité míry."

Publikujeme překlad podstatných částí nahrávky telefonního rozhovoru reportérky Susan Wattsové s Davidem Kellym, britským vládním poradcem pro irácké zbraně hromadného ničení, který se uskutečnil 30. května 2003 a byl včera zveřejněn při soudním vyšetřování Kellyho smrti.

Sloupek

Kdo jezdí v Praze metrem, všimne si billboardů, apelujících na občany, aby navštívili pražskou zoologickou zahradu a pomohli tak finančně při její rekonstrukci po poškození loňskými povodněmi. Proti tomu nelze nic namítat a je jistě záhodno záslužné pražské instituci tímto způsobem pomoci. Jenže, občan má, myslím, právo, oplátkou za tuto svou pomoc očekávat slušnost a férové zacházení. Bohužel, jak se zdá, setká se i zde namísto toho spíše se šlendriánem, nezdvořilostí a vlastně sprostotou.

Zajímavou zkušenost zažila skupina čtyř osob (dva dospělí, dvě děti), které včera navštívily pražskou zoologickou zahradu autem. Celkové rodinné vstupné do zoo je 230 Kč -- proti tomu se nedá nic namítat, i když, přiznám se, nechápu, jak lidi v ČR jsou schopni hradit takovéto -- a často i podstatně vyšší -- ceny na zábavní a kulturní akce z dnešního průměrného českého platu. Známo také je, že dvouminutová jízda lanovkou z dolní části zoologické zahrady nahoru stojí 15 Kč na osobu. Proti tomu by se taky nedalo vlastně nic namítat -- každý si přece může sám za sebe rozhodnout, zda se za tu částku chce krátce lanovkou svézt. I když je trochu podivné, že zaplatím-li vstup do zoo, musím pak uvnitř zoo vytahovat peněženku na placení dalších přídatných akcí. Tento princip by se mohl zdokonalit - v budoucnu by si třeba mohli návštěvníci připlácet při vstupu do pavilonu lachtanů, nebo lvů...

Potíž ovšem je, že v současnosti je situace taková, že teprve, až návštěvník dojede lanovkou do horní části zoologické zahrady a teprve, až projde, podle šipek, odkazujících směrem "Východ", celý vršek zoo, zjistí nakonec, že pěší cesta dolů je uzavřena a že je možno se vrátit - zase jen lanovkou. Dole u vstupu k lanovce (ani nahoře u výstupu z ní) NENÍ upozornění, že zákazník, který se rozhodne vyjet nahoru, se bude muset vrátit k lanovce a koupit si i jízdenku k jízdě nazpět. Zoologická zahrada zjevně rejžuje. Za čtyřminutovou dvojjízdu vydala tedy včera skupina dvou dospělých a dvou dětí hned 120 Kč. Základním principem slušného podnikání ale je, že neusiluji o to, dostat zákazníka do úzkých, abych z něho vytřískal co nejvíce peněz. Dole u vstupu k lanovce by mělo být upozornění, že se seshora nedá vrátit jinak než zase placenou lanovkou. Je to slušnost.

Před zoologickou zahradou je hlídané parkoviště, kde skupina výše zmíněných čtyř osob zaparkovala svůj automobil a na parkovišti přítomnému zřízenci za to zaplatila částku 40 Kč. Když se po návštěvě zoo skupina vrátila na parkoviště, zjistila, že se jim kdosi pokusil do automobilu vloupat a zničil mu zámek u dveří. Hlídající zřízenec si ničeho nevšiml -- četl si historii práva :) Na dotaz postižených zákazníků, proč pokus o vloupání do automobilu nezaznamenal, odpověděl: "Já tady jen koukám, kdyby odsud někdo něco odnášel." Že prý mají zavolat policii, s ním to nemá nic společného.

Na hlídaném parkovišti před zoo, kde se za parkování platí, není nikde vyvěšeno upozornění, že hlídač záměrně nebude dávat pozor, až vám z parkoviště někdo začne auto krást. Na parkovacím lístku je napsáno, že jde o poplatek za parkování -- a jak jsme zjistili, vybírané peníze za parkování před zoologickou zahradou jdou ve prospěch zoo. Ona má zoologická zahrada v Praze parkovací plochu před svým vchodem pronajatu od města k podnikatelským účelům?

Celková bilance jedné odpolední návštěvy v pražské zoo je tedy: rodinné vstupné Kč 230,- jízda lanovkou včetně (nuceného, placeného návratu) Kč 120,- (mimochodem, v dolní části zoo není po povodňové devastaci skoro nic k vidění, takže kdo se vydává do zoo, chce-li něco uvidět, musí jet do horní části, kam se lze dostat jedině lanovkou, tedy rovnou považujte za vstupné do zoo nikoliv jen 230, ale rovnou 350 Kč), parkování automobilu 40 Kč -- celkem tedy 390 Kč.

K tomu připočtěte náklady na výměnu zámku zaparkovaného automobilu, který vám na hlídaném parkovišti za zaplacený poplatek nehlídají, ale neupozorní vás na to. Nebo třeba -- když budete mít míň štěstí -- i za ukradený automobil z hlídaného parkoviště.

reportérka BBC Susan Watts
14. 8. 2003
Obraz, který ze svědectví Susan Wattsové vyplývá, je mírně zmatený. Existují totiž rozdíly mezi tím, jak Wattsová interpretovala to, co si vzala s rozhovorů s dr. Kellym, a tím, co se praví v transkriptu nahrávky jejího rozhovoru s dr. Kellym. Obojí se pak odlišuje od toho, co tvrdil Gilligan ve své reportáži.

I když, jak se zdá, sedmnáctiminutová nahrávka, která byla přehrána ve středu soudnímu vyšetřování smrti dr. Kellyho, zřejmě potvrzuje, že Alastair Campbell nevčlenil do vládní zprávy tvrzení o možnosti iráckého útoku do 45 minut, dr. Kelly nicméně v této nahrávce připisuje určitou míru viny Campbellovi, šéfovi úřadu britského premiéra pro komunikaci se sdělovacími prostředky, za to, že prezentoval ve vládní zprávě o hrozbě z Iráku argumentaci, proč je nutno zaútočit na Irák, velmi "černobílým" způsobem.

Susan Wattsová, reportérka pořadu Newsnight televize BBC, uvedla překvapivě ve středu dopoledne při soudním vyšetřování smrti vládního poradce dr. Davida Kellyho, že podle jejího názoru v rozhovorech s ní dr. Kelly neobvinil Alastaira Campbella z toho, že by "zdramatizoval" oficiální vládní zprávu o iráckých zbraních hromadného ničení. Dodala, že má pocit, že tvrzení o tom, že Irák má schopnost zaútočit svými zbraněmi hromadného ničení do 45 minut, existovalo už v raných verzích vládní zprávy a nebylo do ní včleněno teprve na poslední chvíli (britská vláda nedala dokumentaci toho, jak zpráva vznikla, ani její rané verze, dosavadním vyšetřováním k dispozici). Wattsová obvinila britské noviny, že její úterní svědectví před soudním vyšetřováním smrti dr. Kellyho ve svých středečních vydáních prý zkreslily (shrnutí jejich informací je v BL ZDE). Obvinila také BBC, že prý na ni vyvíjela nátlak, aby svými reportážemi podpořila verzi událostí, jak ji prezentovaly reportáže Andrewa Gilligana. V této věci svědčil před soudním vyšetřováním Kellyho smrti šéf zpravodajství BBC Richard Sambrook, že "to není pravda". Vyšetřování byla přehrána místy špatně slyšitelná sedmnáctiminutová nahrávka telefonního rozhovoru Wattsové s Kellym, na níž Kelly říká, že vinu Alastaira Campbella v této věci nemůže potvrdit, protože se s ním osobně nikdy nesetkal, ale, že se "domnívá, že Alastair Campbell je synonymem vládního tiskového úřadu, protože je za něj odpovědný". Dr. Kelly v nahrávce opakovaně vyjadřuje znepokojení nad "propagandistickými metodami" (spinem) britské vlády v této věci.

13. 8. 2003
Během včerejšího druhého dne soudního vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho, poradce britské vlády ohledně zbraní hromadného ničení, svědčila i reportérka BBC Susan Wattsová, že i jí sdělil David Kelly jméno Alastaira Campbella v souvislosti se "zdramatizováním" oficiální britské vlády o iráckých zbraních hromadného ničení. Tři týdny před Gilliganovou reportáží z 29. května 2003, která vyvolala konflikt mezi britskou vládou a BBC, se zmínil dr Kelly Wattsové telefonicky o Alastairu Campbellovi v souvislosti s kontroverzním tvrzením, že irácké jednotky mohou použít chemické a biologické zbraně do 45 minut.
14. 8. 2003

Poškozený trval na dodržování svých práv a soud je nyní respektuje

Tisková zpráva Ligy lidských práv

Poškozený Marek Polák se rozhodl využít svého práva strany trestního řízení a zvolil za svého zástupce (zmocněnce) - právničku Ligy lidských práv, která v podobných případech poskytuje obětem bezplatnou právní pomoc.

Košumberk
14. 8. 2003
Zatímco euroregiony se vytvářejí na papíře v bruselských kancelářích, pociťují občané mnoha obcí potřebu sdružování poněkud jinak. Stejné radosti, stejné starosti. A když se přidá buldočí vytrvalost lidí, co v dotyčných obcích bydlí, ochota místního historika a kulturního impresária, pomocná ruka poslankyně, v jejímž obvodu jsou dotyčné obce, mikroregion je na světě. Tak třeba takový, jaký vznikl ze svazku obcí Hrochův Týnec, Chroustovice, Jenišovice, Lozice, Luže, Rosice, Řepníky, které spojuje každodenní pohled na zříceninu gotického hradu Košumberka a vůle udělat něco pro sebe. Třeba koncert.
14. 8. 2003
V totalitních režimech vždy stála ideologie nad právem. Právem se určitá ideologie legalizovala. Tento moment vystupuje do popředí zejména v pohnutých obdobích historie, ať už jde o období inkvizičních procesů, absolutistických vlád nebo různých revolučních režimů. S uplatňováním totalitní moci soustředěné, ať již v rukou jednotlivce nebo skupin usilujících o dosažení "veřejného blaha", šla ruku v ruce ideologie, jejíž podstatnou součástí bylo vytváření obrazu škůdce společnosti. Bojem s údajným politickým nepřítelem byla potvrzována nezbytnost totalitní moci, oprávněnost použití všech prostředků a nepostradatelnost vůdčích nositelů ideologie.
14. 8. 2003
Myslím, že společnost by neměla rozhodnout o nemluvněti, které bude svěřeno do péče a výchovy státu, píše Tomáš Crhonek v reakci na glosu Jiřího Císaře ZDE. Vždyť tomu děcku bude jednou 15 let a na otázku kamarádů a paní učiteky bude odpovídat: otec: Ústav v XY, matka: Ústav v XY.

14. 8. 2003
Reaguji na názor pana Císaře, ZDE. Myslím, že problém je právě ve věci tolerance ze strany společnosti, míní Pavel Bulejko, heterosexuál...
14. 8. 2003
POLEMIKA

Pane Rusku,

Váš článek ZDE je mírně zavádějící. Nevím, co je jeho cílem, ale přesto bych si dovolil pár doplňujících poznámek z pozice (rádoby) ekonoma. Ač v článku několikrát zmiňujete služby jako součást HDP, obávám se, že jejich význam naprosto neadekvátně zamlčujete a "neudržitelně" rostoucí spotřebu spojujete především se zbožím. Jenže ve skutečnosti opak je pravda.

13. 8. 2003

Jeden britský obchodník se zbraněmi byl v úterý zatčen v New Jersey. Pokoušel se totiž prodat střelu země - vzduch kupci, o němž se domníval, že je to terorista, avšak ve skutečnosti to byl agent FBI. Totožnost obchodníka se zbraněmi nebyla zveřejněna, ale je to prý Londýňan indického původu. Američtí a britští činitelé konstatovali, že neexistují žádné důkazy, že by šlo o příslušníka organizace al Kajdá. "To byl člověk, který by prostě prodal zbraně komukoliv," vyjádřil se jeden výzvědný zdroj v USA.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE
13. 8. 2003

(Jak se skupina amatérských meteorologů snaží suplovat činnost ČHMÚ)

Tento článek vznikl na základě dotazu novinářky z Pojizerského deníku. (Poté, co jsme na webové stránce Harrachova umístili informaci a výzvu ke spolupráci při budování meteorologické stanice.) Je o povodních, suchu, sledování počasí...

O takovýchto věcech píší regionální noviny samozřejmě i jinde, ať již jde o řeku Jizeru, Isere, Isar, či třeba Inn. (Koneckonců, tyhle noviny mají u nás často stejného nakladatele. :))

13. 8. 2003
( Reakce na článek Britských listů, 18.7.2003:

MFD: článek o korupci ministrů potlačen na příkaz německého vlastníka?

Filip Rožánek publikoval ve čtvrtek před půlnocí ve svém internetovém bloku další informace o skandálu v redakci MFD - konstatuje temně, že "Čachry, jejichž profesní obětí se Slonková odmítla stát, sahají vysoko" ...

ZDE

Myslím, že i v tomto případě, je ten pan A. (německý vlastník, o kterém BL lehce nacionalisticky zabarveně píší) spíše "opatrný", "ohleduplný" k mocným v zemi, do které přišel. Jako "realista" zřejmě také dobře "ví", od čeho a od koho je jeho business v Česku závislý.

13. 8. 2003
V poslední době je v odborné veřejnosti diskutována problematika oběti trestného činu. Hovoří se zejména o nedůstojném procesním postavení oběti, o nedostatečném odškodnění a o zvýhodnění pachatele před obětí (např. přidělením obhájce ex offo pachateli ze zákona).

Zajímavým, ale především účinným přístupem k problematice oběti trestného činu je finský zákon o Kompenzaci obětí trestných činů č. 935 z 21. prosince 1973.

13. 8. 2003
POLEMIKA

Mimo "notorických odborníků" - manželků Kořínko-Peltrámových - má jejich mateřská firma - VIP vysoká škola - odborníky na všechno jiné, pouze na dopravní inženýrství ne... V České republice přitom existuje několik "odbornických" pracovišť, které by byly pro vypracování studie daleko způsobilejší.

13. 8. 2003

Pokud vám tato povídka připadala jako literární cvičení v mírně hororovém stylu, nemylte se, byla inspirována skutečnou událostí. Dne 12. 12. 2001 přinesla ČT 1 v relaci "Události" zprávu o tom, co se stalo 6. prosince téhož roku. Tehdy tři policisté sebrali před jednou z pelhřimovských restaurací opilého bezdomovce, naložili jej do kufru(!) služebního auta a odvezli za město, kde jej vyložili a kde později umrzl.

* * *

Pan Novák byl velmi hrdý na svůj nový dům v právě se zrodivší luxusní enklávě na samém rozhraní města a rozlehlých polí. Jestli to bylo trochu "podnikatelské baroko", alespoň se tak hodil k rozlehlému baroknímu statku, jehož mohutné těleso s širokým obloukem brány uzavíralo malou šachovnici zbrusu nových uliček. Statek restituoval přívětivý podivín s údajně modrou krví a aby rozhojnil prostředky na další práce, otevřel v jeho nejdříve opravené části příjemnou stylovou hospůdku "U zemana".

12. 8. 2003

Ivan Svítek: Vy musíte posuzovat. Počkejte. Vy mluvíte - Vy pletete několik pojmů.

Jan Čulík: Ne, já to nepletu. Mluvme o na jedné straně aktivech, které v této zemi existují, ano, a na druhé straně hrubý národní důchod, ano? Jestliže je pravda, že jen hrubý národní důchod před tou revolucí byl asi těch sedm set miliard korun, a jestliže byla inflace těch padesát procent, takže dnes by mohl být určitě, vy jste sám říkal, alespoň těch tisíc miliard, a jestliže platí to srovnání, které se běžně užívá v západních zemích, že národní kapitál, národní aktiva jsou přibližně třikrát až čtyřikrát větší než hrubý národní důchod, to znamená, že v této zemi jsou národní aktiva hodnoty přibližně čtyř tisíc miliard korun. Jestliže budete privatizovat tři čtvrtiny z tohoto, tak jsou to tři tisíce miliard korun, ale máte tady v bankách jen k dispozici padesát miliard korun.

(Pauza. Rána.)

Ivan Svítek: To potenciálně může bejt pravda anebo nemusí. Já jako jsem zpochybnil všecky ... Například jestliže mluvíme o účetní hodnotě tohoto kapitálu... A účetní hodnota hodně lidí by argumentovalo, že účetní hodnota je mnohokrát, nevy-nevyjadřuje opravdovou hodnotu, že to je přecenění toho skutečného majetku, tak do první vlny, pokud jsem informován, jde majetek asi - v rozsahu tři sta miliard korun.

Jan Čulík: To je první vlna, ale nicméně lidi nemají ani těch tři sta miliard korun. Disponibilního kapitálu bude přibližně padesát miliard korun.

Ivan Svítek: No ale my to neprodáváme, my ten majetek rozdáváme.

Jan Čulík: Oni to budou prodávat.

Ivan Svítek: Já vám rozumím i nerozumím. Samozřejmě určité procento lidí bude nerozumných a ty akcie prodá. To je ovšem jejich chyba. Ovšem nedostanou za to pravděpodobně asi tržní cenu.

Kdosi nás v minulých dnech v Praze informoval, že Ivan Svítek, někdejší poradce Václava Klause na českém ministerstvu financí, byl koncem minulého roku jmenován generálním ředitelem GE Consumer Finance Brazílie, ZDE.

Při té příležitosti je asi záhodno připomenout rozhovor Jana Čulíka s tímto finančním a ekonomickým odborníkem, který vysílala tehdejší rozhlasová stanice Svobodná Evropa v lednu 1991, ZDE.

Vždyť heslem GE Capital Bank je "Přinášíme dobré věci do života".

Ale třeba je to jiný Ivan Svítek? (JČ)

12. 8. 2003

Rozhovor s ekonómom Williamom Baumolom o presmerovaní talentu

Rodený Newyorčan (81) pôsobiaci na Newyorskej a Princetonskej Univerzite sa stal známy analýzami produkčného procesu, monopolov a rastu v rôznych ekonomických systémoch. Jeho významný prínos je téza o tom, že ekonomický rast nevyplýva zo súťaže v cenách ale zo súťaže v inováciách. V prípade nevhodných podmienok -- ako nedodržiavanie práva -- sa potenciál talentovaných ľudí presúva z procesu inovácií do neproduktívnych oblastí, čo bráni ekonomickému napredovaniu. William Baumol tiež hovorí o možných príčinách japonskej stagnácie, svojej nominácii na Nobelu cenu, najväčších ekonomických objavoch a doteraz neprekonanej efektívnosti trhu.

Autor Miroslav Brada připravil tento rozhovor pro týdeník Respekt, kde vyšel tento týden ve zkrácené verzi. Britské listy tímto publikují Bradův rozhovor s Williamem Baumolem v jeho úplnosti a také v anglické verzi ZDE.

12. 8. 2003

An interview with economist William Baumol

William Baumol (81), is a native of New York. He is Emeritus Professor and Senior Researcher at New York and Princeton Universities. Baumol is well-known for his analysis of the production process, of monopolies and of growth within differing economic systems. Importantly, Baumol argues that economic growth isn't the result of competition in prices, but of competition in innovation. Under unfavourable social conditions -- for instance, when law and order is not upheld - talented individuals do not pursue innovation, but become involved in unproductive activities. This stunts economic growth. In this interview, William Baumol also discusses the possible causes of the Japanese economic stagnation, his nomination for the Nobel Prize, lists what he sees as the "most significant" economic discoveries and argues that it is important to study why the market economy is characterised by unrivalled economic efficiency.

This interview also exists in Slovak translation, HERE.

4. 8. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V červenci 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 7260,00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2003 Drahá zábava v pražské zoo Jan  Čulík
14. 8. 2003 Wattsová: "Kelly neobvinil Campbella"   
14. 8. 2003 Má kategorie politických vězňů své místo i v demokracii ? Eduard  Vacek
14. 8. 2003 Kelly: "Bylo to celé černobílé"   
13. 8. 2003 POVÍDKA
Flaškova taška
Blanka  Jirušková, Jaroslav Jirušek
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
13. 8. 2003 Hučí voda po lučinách? - aneb dojde k renesanci meteorologických měření v povodí Jizery Miloš  Zahradník
12. 8. 2003 Diskriminácia černochov zvýšila počet jazzových skladateľov Miroslav  Brada
12. 8. 2003 The discrimination of blacks has increased the number of jazz composers Miroslav  Brada

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2003 Wattsová: "Kelly neobvinil Campbella"   
14. 8. 2003 Kelly: "Bylo to celé černobílé"   
13. 8. 2003 Aféra David Kelly: Reportér BBC podroben čtyřhodinovému křížovému výslechu   
13. 8. 2003 David Kelly jmenoval Alastaira Campbella i druhé reportérce   
12. 8. 2003 Pochybnosti o britské vládní zprávě o iráckých zbraních sílí   
12. 8. 2003 Blairova zpráva o Iráku zpochybněna   
6. 8. 2003 Jak zemřel dr. Kelly? Tomáš  Krček
5. 8. 2003 Jak smrt Davida Kellyho zaujala zahraniční média   
5. 8. 2003 Důvěra v BBC poklesla   
4. 8. 2003 Andrew Gilligan: "Nikdy jsem svou verzi události nepozměnil"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2003 Kelly: "Bylo to celé černobílé"   
13. 8. 2003 Aféra David Kelly: Reportér BBC podroben čtyřhodinovému křížovému výslechu   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
30. 7. 2003 Spojené státy jsou nyní náboženství   
29. 7. 2003 Saddám Husajn "truchlí po svých synech"   
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 USA vydaly fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna   
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2003 Gayové chtějí jen normálně žít   
13. 8. 2003 Homosexuálové "by neměli mít právo vychovávat děti", není radno se odlišovat   
12. 8. 2003 Dokument úzkoprsého fanatizmu Radovan  Geist
12. 8. 2003 Proč BL publikují bláboly o homosexualitě Vojtěch  Polák
11. 8. 2003 Co homosexuali vlastne chcu?   
7. 8. 2003 "Poučení z krizového vývoje" bylo demokratickým čajíčkem Pavel  Mareš
5. 8. 2003 Kladivo na ...?! Ladislav  Žák
5. 11. 2002 Rebelie v britské Konzervativní straně   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
18. 7. 2002 Rovnoprávnost... Kdo mi odpoví? Petr  Kupka

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
7. 8. 2003 O svobodu slova česká média už zřejmě nemají zájem Karel  Mašita
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba

Narušování občanského soužití RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2003 Takže dementní dunič má práva větší než nedunič?   
8. 8. 2003 Plot, petice a šikana Martin  Klíma
7. 8. 2003 Hlučné akce Ondřej  Prokopius
6. 8. 2003 CzechTek budil lidi na ploše 615 km2 Jaromír  Zlámal
6. 8. 2003 Nelze omlouvat, když někdo obtěžuje lidi hlukem   
6. 8. 2003 Proti hlučné restauraci lze zasáhnout - snad Jan  Čulík
5. 8. 2003 V dnešní postmoderní společnosti neexistuje v ČR konformita Jan  Maršák
5. 8. 2003 CzechTek: organizátoři by měli být popohnáni k plné odpovědnosti Jan  Krejčí
5. 8. 2003 Když se ruší cesty Marie  Lipoldová
4. 8. 2003 CzechTek, rozhořčení měšťáci a spravedlnost pro všechny Štěpán  Kotrba

Česká pošta RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2003 Česká pošta: Pracuje méně, kasíruje více Štěpán  Kotrba
11. 8. 2003 Česká pošta, kapitalismus, který zešílel za další Eduard  Vacek
11. 8. 2003 Česká pošta má své předpisy, vyplývající ze zákona, a ty musí dodržovat Štěpán  Kotrba
11. 8. 2003 Ještě jednou o České poště Jan  Čulík
10. 8. 2003 Předpisy České pošty pro doručování zásilek   
10. 8. 2003 Všemu člověk rozumět nemůže, České poště obzvlášť   
8. 8. 2003 Inspirace od České pošty Jiří  Císař
8. 8. 2003 Já jsem zase nedostal balík   
7. 8. 2003 Česká pošta: škrtli mou adresu a dopis doručili jinam Jindra  Vavruška
6. 8. 2003 Česká pošta: "Peníze nevyměňujeme" Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš
26. 5. 2003 V Kolíně nad Rýnem se konala feministická konference   
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz
15. 5. 2003 Boj o potraty: nekonečný príbeh Michaela Marksová Tominová

Interrupce: ženino právo či vražda? RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2003 "Umělé přerušení těhotenství" je termín klamavý Pavel  Mareš
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
10. 7. 2003 Zakázať, čo sa nedá? Martin  Muránsky
10. 7. 2003 Novela interrupčného zákona sa dostala tam, kde nemala byť Branislav  Kuruc
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
2. 7. 2003 Vajíčko a spermia -- rukojemníci slovenského parlamentu Martina  Nemethová
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
19. 6. 2003 Rozbité panenky: O svatosti udřených drsných žen a Matky Terezy Darius  Nosreti

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2003 LFŠ závěrem: Letošní Filmovka ve srovnání s loňskou Jan  Čulík
4. 8. 2003 Letní filmová škola: Lesní chodci a Nevěrné hry Jan  Čulík
1. 8. 2003 Letní filmová škola: natáčejí teď čeští dokumentaristé hlavně filmy "o samorostech"? Jan  Čulík
31. 7. 2003 Letní filmová škola: Remundová velmi příjemně překvapila Jan  Čulík
25. 7. 2003 ČT "mediálním partnerem" Letní filmové školy v Uherském Hradišti   
5. 8. 2002 Naposledy z Uherského Hradiště: zamyšlení nad českými filmy Jan  Čulík
2. 8. 2002 Z Uherského Hradiště: Formanův Amadeus - stále je to výjimečné, vynikající dílo Jan  Čulík
1. 8. 2002 Uherské Hradiště: Liehmovy Ostře sledované filmy a diskuse kolem nich Jan  Čulík
31. 7. 2002 Organizace Letní filmové školy v Uherském Hradišti se stává chaotičtější Jan  Čulík
29. 7. 2002 Letní filmová škola: většinou vynikající filmy, trochu chaotická organizace Jan  Čulík

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2003 Takže dementní dunič má práva větší než nedunič?   
11. 8. 2003 Mapka Czechteku 2003   
7. 8. 2003 Hlučné akce Ondřej  Prokopius
6. 8. 2003 CzechTek budil lidi na ploše 615 km2 Jaromír  Zlámal
6. 8. 2003 Nelze omlouvat, když někdo obtěžuje lidi hlukem   
5. 8. 2003 V dnešní postmoderní společnosti neexistuje v ČR konformita Jan  Maršák
5. 8. 2003 CzechTek: organizátoři by měli být popohnáni k plné odpovědnosti Jan  Krejčí
4. 8. 2003 CzechTek, rozhořčení měšťáci a spravedlnost pro všechny Štěpán  Kotrba
4. 8. 2003 "Bloodymindedness"? Jan  Čulík
4. 8. 2003 Propastná hysterie davu Karel  Mašita

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala

Digitalizace sdělovacích prostředků RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2003 Česká digitální média VIII.
Veřejnoprávní multiplex a programové sliby
Štěpán  Kotrba
7. 8. 2003 Digitalizace: bude se veřejně diskutovat? Zdeněk  Duspiva
6. 8. 2003 Česká digitální média VII.
Změna vládní koncepce
Zdeněk  Duspiva
28. 7. 2003 Česká digitální média VI.
Podzimní rozhodování se blíží
Zdeněk  Duspiva
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
4. 7. 2003 Reforma v půli cesty V.
"Odborníci" mají strach z čistě veřejnoprávního multiplexu. Proč asi?
Štěpán  Kotrba
26. 6. 2003 Reforma v půli cesty IV.
Směrem k outsourcingu ministerstva
Jiří  Kofránek
26. 6. 2003 Reforma v půli cesty III. ještě jednou
Ostuda ministerstva, ostuda vlády
Štěpán  Kotrba
25. 6. 2003 Reforma v půli cesty III.
Internet do škol -- tvůrčí dílna nebo komerční tržiště?
Jiří  Kofránek
24. 6. 2003 Reforma v půli cesty II.
Elektronický podpis nebo elektronické šidítko?
Jiří  Kofránek