13. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 8. 2003

Aféra David Kelly: Reportér BBC podroben čtyřhodinovému křížovému výslechu

Reportérka televize BBC Susan Wattsová potvrdila v úterý při soudním vyšetřování smrti dr. Kellyho, že Kelly hovořil i s ní o tom, že Alastair Campbell údajně zdramatizoval oficiální vládní zprávu o iráckých zbraních hromadného ničení. Tím, jak zdůrazňuje list Independent, podstatně posílila postavení BBC vůči britské vládě v této kontroverzi.

Wattsová si uvědomila, jak významným zdrojem je dr. Kelly, když až o tři týdny později potvrdila britská vláda, Kellyho informaci, že údaj v britské vládní zprávě, že Irák prý má možnost zaútočit do 45 minut, pochází jen z jediného, nepotvrzeného zdroje.

Dr. David Kelly schválil Gilliganovi několik svých výroků, týkajících se údajného "zdramatizování" oficiální vládní zprávy, a dal svolení, aby byly použity v reportáži BBC, svědčil v úterý před soudním vyšetřováním smrti dr. Kellyho reportér BBC Andrew Gilligan. Zároveň v úterý také vyšlo najevo, že Gilligana za tuto jeho rozhlasovou reportáž emailem kritizoval asi o měsíc později jeden jeho nadřízený v BBC. Reportér Gilligan také při slyšení přiznal, že se v jednom živě odvysílaném rozhovoru v této věci "nevyjádřil zrovna dokonale". Během úterý, druhého dne slyšení v rámci soudního vyšetřování, které zkoumá smrt dr. Davida Kellyho, byl přibližně 4 hodiny, často velmi tvrdě, vyslýchán zejména reportér Andrew Gilligan.

Zdá se, že dr. Kelly spáchal sebevraždu poté, co byl jmenován jako možný zdroj reportáže Andrewa Gilligana, v níž se tvrdilo, že britská vláda přehnala hrozbu iráckých zbraní hromadného ničení, aby přesvědčila britskou veřejnost a parlament o nutnosti zaútočit na Irák.

Gilligan v úterý znovu svědčil o tom, že mu dr. Kelly sdělil, že za přepsáním oficiální vládní zprávy stál Alastair Campbell, šéf úřadu Tonyho Blaira pro komunikaci s novináři.

Reportérka Wattsová svědčila o tom, že jí dal Campbellovo jméno dr. Kelly už čtrnáct dní před tím, než se o něm zmínil Andrew Gilliganovi, ale tuto informaci neodvysílala, protože ji považovala za povrchní, neuvážený výrok.

Gilligan nejmenoval Campbella ve svých rozhlasových reportážích, ale jmenoval ho pak v článku, který otiskl v novinách.

Během svého svědectví před soudním vyšetřováním smrti dr. Kellyho konstatoval reportér Gilligan, že "dr. Kelly si byl jasně vědom toho, že chci a zamýšlím odvysílat reportáž obsahující některé jeho výroky."

Gilligan uvedl, že mu Kelly schválil některé své výroky týkající se toho, co učinil Alastair Campbell s vládní zprávou a ohledně skutečnosti, že britská výzvědná služba byla s tou zprávou nespokojena.

Gilligan také řekl, že on použil jako první výrazu "učinit vládní zprávu více sexy" a dr. Kelly ten výraz převzal a pak ho opakoval.

Gilligan zdůraznil, že dr. Kelly mu během jejich schůzku dne 22. května přesně sdělil, které výroky Gilligan smí a které nemůže odvysílat. Konkrétně Kelly nechtěl, aby Gilligan odvysílal dva jeho konkrétní výroky, které by ho mohly identifikovat jako technického odborníka na irácké zbraně hromadného ničení-

Gilligan také uvedl, že chtěl kontaktovat dr. Kellyho po odvysílání svých reportáží k této věci, ale obával se, že by jeho telefonní rozhovory s Kellym odposlouchávala rozvědka.

Gilligan dodal, že předložil Kellyho výroky dvěma vysokým vládním činitelům a ti nepopřeli, že oficiální britská vládní zpráva o Iráku byla "zdramatizována".

Dr. Kelly charakterizoval irácký zbrojní program jako "malý", konstatoval Gilligan.

Gilligan poukázal na to, že mu dr. Kelly sdělil, že "klasickým" příkladem toho, jak byla vládní zpráva "zdramatizována", bylo to, že do ní bylo včleněno tvrzení, že Irák může užít svých zbraní hromadného ničení do 45 minut.

Gilligan uvedl, že se zeptal dr. Kellyho, jak k přepsání zprávy došlo. Řekl: "Odpovědí bylo jediné slovo, Kelly řekl jen 'Campbell."

Campbell toto obvinění energicky popírá. Gilligan uvedl, že se ve své rozhlasové reportáži nezmínil o jménu Alastaira Campbella, protože "se [s ním] nechtěl hádat".

Reportérka Wattsová také svědčila o tom, že s dr. Kellym hovořila o tvrzení, že Irák má možnost zaútočit do 45 minut. Uvedla: "Ve svých těsnopisných poznámkách mám napsáno, že mi dr. Kelly řekl, že 'bylo nesprávné to tam včlenit, Alastair Campbell v tom něco viděl, bylo to z jediného, nepotvrzeného zdroje, ale znělo to dobře.'"

Uvedla, že jí to Kelly sdělil nikoliv jako informaci, ale jako postranní drb. Neodvysílala tento Kellyho výrok, protože ho nepovažovala za nijak kontroverzní, považovala ho za povrchní informaci.

Gillgan uvedl, že Kelly netvrdil, že výrok o iráckém útoku do 45 minut je vymyšlený, ale že neměl být včleněn do vládní zprávy, protože není ověřený.

Gilligan si psal při rozhovoru s Kellym poznámky

Když se reportér Andrew Gilligan setkal s dr. Kellym v jednom londýnském hotelu, nečinil si poznámky od samého začátku, ale požádal během rozhovoru dr. Kellyho, zda si smí psát, když začal Kelly hovořit zajímavě. Gilligan předložil soudnímu vyšetřování smrti dr. Kellyho printout ze svého elektronického poznámkového bloku Palm Pilot. Poznámky, včetně překlepů, zněly takto:

"přepsána týd. před zveř. aby více sexy klasika 45 minut většina věcí ve zprávě dvojí zdr., ale u tohohle jen jeden zdroj"

"Jeden zdroj uvedl, že trvá 45 minut sestavit mobilní zbraně. To bylo chybně interpretováno."

"většina lidí v rozvěd. s tím nespokojená protože to neodráželo uvážen názor který prezentovali. Campbell skutečné info, ale nespoleh - proti našemu přání"

"původní verze to neobsahovala. Nudná. Ptal se, zda by se dalo včlenit ještě něco jiného."

Gilligan ostře vyslýchán vyšetřovacím právníkem

Reportér Andrew Gilligan byl v úterý podroben ostrému výslechu od vyšetřovacího právníka ze soudního vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho. Právník na něj útočil, zda Gilligan "přehnal a vyšperkoval" to, co mu David Kelly sdělil o oficiální zprávě britské vlády o iráckých zbraních hromadného ničení.

Reportér Gilligan se neodchýlil od svého původního tvrzení. Po celou dobu výslechu zdůrazňoval, že výroky dr. Kellyho ve své reportáži, odvysílané dne 29. května, nezdramatizoval. Opakoval to znovu i na konci přibližně čtyřhodinového křížového výslechu.

Gilligan přiznal nepřesnou formulaci

Gilligan přiznal, že v jedné své reportáži, v níž navodil dojem, že britská vláda předem věděla, že tvrzení o útoku do 45 minut je chybné, jazyk, jehož použil, "nebyl dokonalý". Šlo o živý, improvizovaný rozhovor bez předem napsaného textu, kdy byl Gilligan interviewován z domova nedlouho po šesté hodině ráno. V dalších svých reportážích Gilligan opravil slovo "chybné" na "sporné".

V rozhovoru s moderátorem pořadu Today Johnem Humphrysem, který se vysílal živě dne 29. května 2003 v 6.07 hodin ráno, řekl Gilligan:

"Jeden z čelných činitelů, odpovědný za vypracování této zprávy, nám sdělil, že vláda pravděpodobně věděla, že ten údaj o těch 45 minutách byl chybný, už předtím, než se ho rozhodla do zprávy včlenit."

Andrew Gilligan při soudním vyšetřování smrti dr. Kellyho řekl v této věci toto:

"Ze zpětného pohledu, když to hodnotíme dneska a podrobně to rozbíráme, myslím, že víte, že [tato formulace] nebyla nesprávná, ale nebyla ani dokonalá."

Gilligan zdůraznil, že šlo o živý vstup z jeho domova, který neměl žádný písemný scénář. Uvedl, že celkem odvysílal 19 reportáží, založených na výrocích dr. Kellyho a už nikdy neřekl, že britská vláda věděla, že tvrzení o útoku do 45 minut je chybné.

Ve svém druhém živém vstupu do pořadu Today dne 29. května 2003 v 7.32 ráno konstatoval Gilligan:

"Bylo mi řečeno, že vláda věděla, že toto tvrzení je sporné, už před válkou, už předtím, než ho napsala do zprávy."

Dodal, že tento vstup si předem napsal.

Soudnímu vyšetřování byl předložen e-mail od Kevina Marshe, editora, jemuž je v pořadu Today Gilligan podřízen, který Marsh dne 27. června, v době, kdy britská vláda vyvíjela na BBC silný nátlak, poslal šéfovi rozhlasového zpravodajství BBC: V emailu se praví:

"Byla to dobrá investigativní novinářská práce, pokažená nedokonalými formulacemi. Naším největším břemenem je nepřesné užívání jazyka a nedostatek úsudku v některých jeho obratech. Bylo to také pokažené množstvím článků pro jiná média, jimiž pozměnil, co bylo řečeno."

Email pokračoval, že je to možná důsledkem toho, že Gilligan má "volný a vzdálený vztah" s pořadem Today.

Gilligan u soudního vyšetřování konstatoval, že si nemyslí, že jde o " férovou analýzu". Dodal, že tento email byl napsán celý měsíc po odvysílání původní reportáže a byl to jediný případ, kdy Marsh vyjádřil nějaké znepokojení. Gilligan pokračoval: "Tento email byl napsán v době maximálního tlaku." Dodal, že Marsh Gilliganovu poslal email hned 24 hodin po odvysílání původní reportáže, v němž se pravilo: "Výborná práce, výborné informace, dobře zpracováno a jasně vysvětleno."

Gilligan byl také dotazován, zda ve vysílání dostala britská vláda právo na odpověď, a vysvětlil, že vládní dementi bylo hlavní náplní zpráv, které předcházely jeho reportáži dne 29.5. v 7.32.

Zdroje v angličtině např. ZDE, ZDE, ZDE, ZDE, ZDE a ZDE

Stránky soudního vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho s kompletními transkripty všech svědectví a výslechů (v angličtině) ZDE

                 
Obsah vydání       13. 8. 2003
13. 8. 2003 David Kelly jmenoval Alastaira Campbella i druhé reportérce
13. 8. 2003 Aféra David Kelly: Reportér BBC podroben čtyřhodinovému křížovému výslechu
12. 8. 2003 Blairova zpráva o Iráku zpochybněna
13. 8. 2003 Britský obchodník se zbraněmi zatčen v USA
13. 8. 2003 Hučí voda po lučinách? - aneb dojde k renesanci meteorologických měření v povodí Jizery Miloš  Zahradník
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
13. 8. 2003 Peltrám počtvrté - aneb kdo je odborníkem a na co Štěpán  Kotrba
13. 8. 2003 POVÍDKA
Flaškova taška
Blanka  Jirušková, Jaroslav  Jirušek
12. 8. 2003 Je to jiný Ivan Svítek?
13. 8. 2003 V Česku není možné poctivě podnikat Vladimír  Rott
13. 8. 2003 Odškodnění obětí trestných činů poskytované z veřejných fondů Eduard  Vacek
13. 8. 2003 Nadace Friedricha Eberta se už před třemi lety bála rychlého vstupu ČR do EU Štěpán  Kotrba
13. 8. 2003 Homosexuálové "by neměli mít právo vychovávat děti", není radno se odlišovat
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
18. 7. 2003 Fašismus - vzpoura proti materialismu Zeev  Sternhell
12. 8. 2003 Diskriminácia černochov zvýšila počet jazzových skladateľov Miroslav  Brada
12. 8. 2003 The discrimination of blacks has increased the number of jazz composers Miroslav  Brada
12. 8. 2003 Přichází čas pro sjednocenou Evropu? Josef  Brož
4. 8. 2003 Hospodaření OSBL za červenec 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2003 Aféra David Kelly: Reportér BBC podroben čtyřhodinovému křížovému výslechu   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
30. 7. 2003 Spojené státy jsou nyní náboženství   
29. 7. 2003 Saddám Husajn "truchlí po svých synech"   
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 USA vydaly fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna   
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"   
11. 7. 2003 Downing Street: "ZHN budou nalezeny"   
10. 7. 2003 Tajná izraelská jednotka ovlivňovala americké výzvědné informace   
9. 7. 2003 Britská kontroverze o Iráku: Blair zaútočil na parlamentní výbor   
9. 7. 2003 Irák: Bílý dům přiznal chybu ve výzvědných informacích   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2003 Aféra David Kelly: Reportér BBC podroben čtyřhodinovému křížovému výslechu   
13. 8. 2003 David Kelly jmenoval Alastaira Campbella i druhé reportérce   
12. 8. 2003 Pochybnosti o britské vládní zprávě o iráckých zbraních sílí   
12. 8. 2003 Blairova zpráva o Iráku zpochybněna   
6. 8. 2003 Jak zemřel dr. Kelly? Tomáš  Krček
5. 8. 2003 Jak smrt Davida Kellyho zaujala zahraniční média   
5. 8. 2003 Důvěra v BBC poklesla   
4. 8. 2003 Andrew Gilligan: "Nikdy jsem svou verzi události nepozměnil"   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
31. 7. 2003 CIA varovala britskou vládu, aby neužívala tvrzení o 45 minutách   
30. 7. 2003 Konec novinářství v Čechách? Jan  Čulík
30. 7. 2003 Tony Blair se vyhnul otázkám ohledně Davida Kellyho   
29. 7. 2003 Britská vláda bere zpět hrozby proti BBC   
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"   
24. 7. 2003 BBC má nahrávku rozhovoru s dr. Davidem Kellym