5. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 8. 2003

Jak smrt Davida Kellyho zaujala zahraniční média

Sdělovací prostředky mimo Velkou Británii se příliš nezajímaly o problémy s pochybnou oficiální zprávou britské vlády o Iráku; jakmile však zemřel David Kelly, situace se výrazně změnila. Pondělní deník Guardian přinesl informace o tom, jak píší o "aféře Kelly" novináři ve Francii, v Japonsku, v Americe a v Itálii:

Francie -- hlavní zahraniční zpráva

Ve Franci se stala smrt Davida Kellyho nejvýznamnější zahraniční zprávou: dostala se na titulní strany novin a byla první zprávou dne v televizním a rozhlasovém zpravodajství. Le Monde otiskl titulek: "Irák -- ještě jedna smrt, jíž byla pro Blaira překročena hranice?" Francouzské sdělovací prostředky interpretovaly Kellyho smrt jako potenciálně největší hrozbu Tonymu Blairovi od doby, kdy se stal premiérem.

"Mrtvola, která ohrožuje Blaira" -- zněl titulek levicového listu Libération, zatímco pravicový list Figaro napsal, že je britský premiér "vážně destabilizován" a čelí "politické krizi" v době, kdy je britská veřejnost "nespokojena a v deziluzi" ohledně svého nejvyššího politického představitele.

"Bush a Blair -- státem sponzorované lhaní" -- tak zněl titulek na první straně listu Le Monde, který vyvolal písemný protest od britského velvyslance v Paříži.

Jakmile vznikla tahanice mezi britskou vládou a BBC, francouzský rozhlas a televize o to ztratily zájem. Avšak tři hlavní francouzské kvalitní deníky v informování o této kontroverzi pokračovaly. Le Monde, Libération a Figaro věnovaly značný prostor vysvětlování, jak jedinečnou roli hraje v Británii BBC, chválily pověst BBC, "která je proslulá poctivým, nebojácným a objektivním zpravodajstvím", obdivovaly houževnatost (a z francouzského hlediska i odvahu) novinářů, jako jsou v BBC John Humphrys a Jeremy Paxman, a líčily roli britských vládních propagandistů, tzv. "spin doctors", které Francie nemá.

Respektovaný mediální komentátor Daniel Schneiderman poukázal v listě Le Monde na to, že Alastairu Campbellovi se podařilo v Británii odvrátit pozornost médií od skutečného skandálu (Lhal Blair?) ke "skandálu uvnitř skandálu" (Kdo prozradil vládní informace?) a nakonec se stal obětí "skandálu uvnitř skandálu uvnitř jiného skandálu" (Kdo předhodil Kellyho lvům?)

Londýnský dopisovatel listu Le Monde poukázal na to, že "BBC příliš flirtuje se soukromým sektorem. Andrew Gilligan obvinil Campbella, že zdramatizoval zprávu o Iráku, nikoliv ve vysílání BBC, ale v článku, otištěném v listě Daily Mail, za který dostal dobře zaplaceno.

Japonsko -- obdiv vůči Blairovi oslaben jen minimálně

V Japonsku se mění premiéři každé dva roky, a tak na začátku informací o smrti Davida Kellyho japonský tisk hodně obdivoval, jak dlouho se už Blair udržel u moci. Blair je v Japonsku považován za mladého reformátora, který silně kontrastuje se starými japonskými konzervativními politiky, jimž se za 13 let nepodařilo přispět k oživení japonského hospodářství. Avšak pochybnosti o tom, jak britský premiér prezentoval údajnou hrozbu Iráku britské veřejnosti, nyní hrozí oslabit jeho pověst. Komentáře v nejvlivnějších japonských novinách Asahi Shimbun už dříve zpochybňovaly legitimitu útoku proti Iráku, což je pro Japonsko důležitá otázka, vzhledem k tomu, že má Japonsko na Blízký východ vyslat své jednotky.

Spojené státy -- výjimečný zájem amerických médií o Kellyho

Smrt Davida Kellyho se stala výjimečně jednou z hlavních amerických zpráv. New York Times i Washington Post o ní otiskly informace na titulní straně -- New York Times jen odkaz dovnitř listu, Washington Post celý článek.

Zpráva o Kellyho smrti přišla o den po Blairově triumfálním projevu v Kongresu. Drama Kellyho smrti se spojilo s otázkou chybějících zbraní hromadného ničení, která také v USA rezonuje. Média poukázala na to, že Blair silně politicky riskuje, a v důsledku toho ztrácí podporu ve své straně i ve své zemi. "Jak Blairova podpora klesá, jeho stoupenci viní BBC", napsal Washington Post.

BBC se postupně stává v Americe známou značkou v důsledku práce BBC America a jejích internetových stránek, které sleduje velký počet Američanů, nespokojených se zaujatými americkými sdělovacími prostředky.

"V obrovském kontrastu k čelným americkým sdělovacím prostředkům prokázala BBC svou vynikající práci objektivním zpravodajstvím o britské vládě i v době zvýšeného vlastenectví," napsal Robert Scheer v listě Los Angeles Times. "Měla by to být velká reklama pro vzor svobodné společnosti, o níž tvrdíme, že ji chceme vyvážet, anebo vnucovat, ostatnímu světu."

Avšak jak je BBC financována, jaký má vztah k vládě a co je jejím úkolem, to je pro Američany záhadou. Vysvětloval to v listě Washington Post Glenn Frankel v článku obsahujícím téměř 2000 slov: "BBC je jedinečná a poněkud rozporná instituce," napsal. "Financuje ji a dohlíží na ni vláda, aleBBC si přesto zuřivě hájí svou nezávislost. Je to instituce veřejné služby, která nevysílá komerční reklamu, ale přesto soutěží ve sledovanosti i o exkluzivní pořady se soukromými mediálními společnostmi."

Italové se domnívají, že Kellyho usmrtila rozvědka

Italové jsou zvyklí na vlastní nechutné skandály, týkající se výzvědných služeb, a mnoho z nich dospělo k závěru, že Kellyho zavraždila výzvědná služba MI6. Smrt Davida Kellyho se střetla s rostoucím italským skandálem týkajícím se zfalšování dokumentů, které měly dokládat, že se Irák pokoušel dovážet uran z Nigeru.

Komunistický deník Il Manifesto charakterizoval Kellyho jako první západní civilní oběť skandálu, týkajícího se Iráku. "Přirozeně nevíme, kdo ho zabil," napsal tento list v komentáři na titulní straně. "Všechny hypotézy jsou možné -- i podezření, že mu někdo chtěl zavřít pusu, aby nemohl říct víc, i možnost, že to byl konečný útok na prestiž Tonyho Blaira." Je dokonce možné, argumentoval tento deník, že někdo usmrtil "ubohého Kellyho", aby poškodil BBC.

(Vzhledem ke způsobu, jak dr. Kelly zemřel, je však zřejmě nepravděpodobné, že by to byla vražda, argumentuje britská policie. Sundal si totiž náramkové hodinky, podřezal si žíly na zápěstí a vykrvácel.)

Římský deník La Repubblica zdůraznil, jak silnou pověst ohledně své spolehlivosti má BBC a dal ji do kontrastu s úrovní italských elektronických sdělovacích prostředků. "BBC není RAI, nejenže neustupuje, ale útočí ničivými šipkami," napsal list o konfliktu mezi BBC a Campbellem.

Pro list La Repubblica není pochyb, že zůstala BBC věrná svým nejlepším tradicícm a že se Kelly stal obětí vládních lží a nikoliv intrik BBC. Nezávislé soudní vyšetřování této záležitosti by mohlo mít zásadní politické následky, napsal list La Repubblica. "Dokáže odvážná veřejnoprávní rozhlasová a televizní korporace donutit ministerského předsedu k rezignaci? Pro nás, Italy, se takováto otázka zdá zcela nereálná," uzavírá list.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       5. 8. 2003
5. 8. 2003 Když se ruší cesty Marie  Lipoldová
4. 8. 2003 Pořadatelé CzechTeku v on-line rozhovoru Britských listů
5. 8. 2003 Jak smrt Davida Kellyho zaujala zahraniční média
5. 8. 2003 Důvěra v BBC poklesla
5. 8. 2003 Děsí mě ten kontrast Jan  Čulík
5. 8. 2003 ODS ukazuje atrofické svaly Petr  Baubín
5. 8. 2003 CzechTek: organizátoři by měli být popohnáni k plné odpovědnosti Jan  Krejčí
5. 8. 2003 V dnešní postmoderní společnosti neexistuje v ČR konformita Jan  Maršák
5. 8. 2003 LFŠ závěrem: Letošní Filmovka ve srovnání s loňskou Jan  Čulík
5. 8. 2003 Prací se ale dá zahnat existenciální angst Tomáš  Krček
4. 8. 2003 Letní filmová škola: Lesní chodci a Nevěrné hry Jan  Čulík
5. 8. 2003 Kladivo na ...?! Ladislav  Žák
4. 8. 2003 Novináři "hodnotí tiskové zprávy od PR agentur kriticky"
4. 8. 2003 Propastná hysterie davu Karel  Mašita
4. 8. 2003 CzechTek, rozhořčení měšťáci a spravedlnost pro všechny Štěpán  Kotrba
4. 8. 2003 Disidenti jako tmavozelení pučisté? Pavel  Pečínka
4. 8. 2003 Jméno Václava Fischera... Martin  Gřeš
4. 8. 2003 Poučné detaily irácké války a okupace Petr  Kužvart
4. 8. 2003 Hospodaření OSBL za červenec 2003
24. 7. 2003 Valná hromada OSBL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2003 Když se ruší cesty Marie  Lipoldová
5. 8. 2003 LFŠ závěrem: Letošní Filmovka ve srovnání s loňskou Jan  Čulík
5. 8. 2003 Jak smrt Davida Kellyho zaujala zahraniční média   
5. 8. 2003 Děsí mě ten kontrast Jan  Čulík
5. 8. 2003 Česká pošta: kapitalismus, který zešílel, aneb "mají toho hodně" Jan  Čulík
4. 8. 2003 Disidenti jako tmavozelení pučisté? Pavel  Pečínka
4. 8. 2003 Jméno Václava Fischera... Martin  Gřeš
4. 8. 2003 CzechTek, rozhořčení měšťáci a spravedlnost pro všechny Štěpán  Kotrba
4. 8. 2003 Propastná hysterie davu Karel  Mašita
4. 8. 2003 Poučné detaily irácké války a okupace Petr  Kužvart
4. 8. 2003 Letní filmová škola: Lesní chodci a Nevěrné hry Jan  Čulík
1. 8. 2003 Francis Fukuyama - konec dějin a poslední člověk Stanislav  Heczko
1. 8. 2003 Letní filmová škola: natáčejí teď čeští dokumentaristé hlavně filmy "o samorostech"? Jan  Čulík
31. 7. 2003 Nos upravit lze, vyměnit mozek nikoliv Jan  Paul
31. 7. 2003 Konečná reakce k Rally Pačejov: Nezajímají nás věci veřejného zájmu Ondřej  Hausenblas

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2003 Jak smrt Davida Kellyho zaujala zahraniční média   
5. 8. 2003 Důvěra v BBC poklesla   
4. 8. 2003 Andrew Gilligan: "Nikdy jsem svou verzi události nepozměnil"   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
31. 7. 2003 CIA varovala britskou vládu, aby neužívala tvrzení o 45 minutách   
30. 7. 2003 Konec novinářství v Čechách? Jan  Čulík
30. 7. 2003 Tony Blair se vyhnul otázkám ohledně Davida Kellyho   
29. 7. 2003 Britská vláda bere zpět hrozby proti BBC   
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"   
24. 7. 2003 BBC má nahrávku rozhovoru s dr. Davidem Kellym   
23. 7. 2003 Gilligan si nechal od Kellyho autorizovat, jaké jeho výroky smí použít   
23. 7. 2003 Blair: "Nedal jsem příkaz, aby bylo Kellyho jméno zveřejněno"   
22. 7. 2003 Jak by to dopadlo s dr. Kellym ve Švédsku?   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: "BBC se neměla nechat vyprovokovat k útočné reakci"   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: Otázky