6. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 8. 2003

Jak zemřel dr. Kelly?

..."(Vzhledem ke způsobu, jak dr. Kelly zemřel, je však zřejmě nepravděpodobné, že by to byla vražda, argumentuje britská policie. Sundal si totiž náramkové hodinky, podřezal si žíly na zápěstí a vykrvácel.)"
Je-li tedy nyní řeč o sundaných hodinkách a zápěstích -- tak lze opravdu dost úspěšně pochybovat, že by si Dr. Kelly mohl takto způsobit smrt sám. Třeba mu někdo pomohl. Otevřené rány jsou pro spoustu čertovin ideální kamufláží. Ku zametání stop pomohl možná i ten déšť, když pomineme časovou prodlevu mezi nalezením mrtvoly a její oficiální identifikací. Jestli si dobře vzpomínám, našli jej odpoledne a na identifikaci si počkali do rána. Vždyť ta rodina byla snad nedaleko, nebo já to špatně chápu, rozhodně se i to nějak nezdá.

A pak, základní kriminalistické pravidlo se ptá : kdo má z činu (zločinu) hlavní prospěch? Když ovšem navíc na smrti Kellyho by mohly mít zájem nejvyšší vládní kruhy, tak i přes všechnu úctu k nezávislému britskému soudnictví lze si taky dobře představit, co státní aparát v dnešní vybičované době je ve stavu vyprodukovat -- nakonec Warren Report je dost dobrým příkladem, že je třeba pochybovat o všem, co "shora" přichází. Nedávno (25.7.) napsal jsem tento text a nebude na závadu si jej připomenout : ...Když už jsme u toho Kellyho - dej mu bože věčné nebe - nepřipadl i Vám trochu divný ten až příliš rychle ze všech medií dunící sborový zpěv, že se jednalo o sebevraždu?A žádné vážné diskuse a pochybnosti nad okolnostmi? I když ty okolnosti byly více než podivné - ono to sice je těžko transponovatelné na naše spořádané a především malé poměry, v nichž se my malí blábolilové BL formátu pohybujeme, ale přesto, jen se pokuste vžít do kůže takového seriozního pána, kterého protahují prozatím jen kanálem, ale kterému zřejmě hrozili navíc vším možným - no a za takových okolností je sice klidně možné, že si řekl, že už to nemá dále zapotřebí a opravdu se rozhodl, že vhodí ručník do ringu - nemyslíte, že to byl pro něj spíše okamžik úlevy, nikoliv pocit, že jej bodla včela, tedy aby se ani pořádně do toho deště neoblíknul, když už tedy si na tu "procházku" tak náhle vyšel? Když už by se tedy do takového duševního rozpoložení Kelly dostal, jde mi jen těžko si představiti, že bych na jeho místě vyšel, tak říkajíc na poslední cestu, jen tak v košili do mocného deště a pižlal si pak kdesi v úvozu jako jakýsi študent s rudýma ušima tepny na zápěstích. Ausgerechnet, když mám doma revolver.

Vždyť on to přece byl vzdělaný člověk a jako takový by měl vědět, že když si prořízne krční tepnu, že to je podstatně lehčí a taky jaksi estetičtější, protože se na tu řezničinu aspoň nemusí koukat, dá se to udělat poslepu a hlavní výhoda je, že takový opravdový suicidist je pak za pár vteřin v pánu, tedy aspoň v bezvědomí a může si být jist, že už se z něho neprobere a doopravdy umře. Do zápěstí se řežou většinou lidi z neznalosti nebo z dobře promyšleného kalkulu -- kteří chtějí jen "vyslat signál" - ti to ale mají většinou dobře spočítáno a s tím umíráním to vážně nemyslí - jak říkám mladík z neopětované či zrazené lásky, ale ne doktor přírodních věd v nejlepších letech.

Kdesi jsem kdysi četl jakési "odborné" pojednání (asi to byl Der Spiegel, kde jinde) -- bylo to napsáno v souvislosti s aférou schleswig-holsteinským ministerským předsedou Uwe Barschelem, který na sebe úspěšně sáhl tehdy v Genfu - já jsem to taky do té doby nevěděl, především proto, že jsem dosud neměl k suicidu nutkání -- že totiž, ani když se otevřou žíly na obou zápěstích, tak nelze umřít, protože to sice dělá maras, a ti lidi posléze upadnou třeba i do bezvědomí ztrátou krve, ale té se neztratí zase tolik a vlivem přirozené srážlivosti krve se krvácení spontánně zastaví.

Proto se doporučuje všem, kteří to myslí s umíráním vážně, aby si lehli do vany naplněné moc teplou vodou - ne jakýchsi 37-39°C, jak doporučuje blábol na každé pěně do koupele, to je tak dobré na nachlazení - ta teplá voda totiž trochu lépe rozpumperlíkuje krevní oběh a krev vytéká rychleji a stačí ji tedy vytéci dost, dříve než se začne srážet. Kromě toho ten člověk upadne do sladkého bezvědomí, povolí svalstvo, kterým se nešťastník udržuje v původní poloze ve vaně, tělo sklouzne více do vody, hlava padne na prsa, čili pod vodu a v té vaně se tedy ten člověk v podstatě utopí

. Když jsem pak ještě diskutoval o technikách suicidu prováděných řezáním rukou, opravil mne jeden kolega, že údajně opravdoví suicidisté se řezají na rukou podélně, nebo aspoň v úhlu, aby otevřená rána byla větší.

Obávám se však, že velká mainstreamová media ve své většině již opustila to, co se od nich dodnes ze setrvačnosti očekává -- investigativní žurnalistiku. Místo kladení otázek, jakkoli třeba spektakulárních, se věnují spíše šíření a podpoře oficiálních versí událostí, ne-li přímo legend.

Hezký příklad této tendence poskytuje poslední Der Spiegel(32/2003), který se pokouší udělat z bývalého ministra ve Schmidtově vládě Andrease von Bülow svým způsobem blázna, když si utahuje z jeho publikovaných knih, kde AvB vyslovuje své pochybnosti nad oficiálními versemi causy 11.9. Samozřejmě může Der Spiegel tak psát a třeba má i svůj díl pravdy na řazení von Bülowa mezi lidi, kteří propadají až příliš spikleneckým theoriím, ale tím se do žádné diskuse o různých "nesrovnalostech" v oficiálním výkladu nezapojuje.

Smyslem magazinu tohoto formátu by spíše prospělo, kdyby se pokusil o jakési opravdové rozuzlování dobře zamotaných smyček, než dělat si blázna z člověka, který má odvahu ke kladení otázek. Ale to se přece od dnešních medií nežádá, spíše protiklad -- vypouštění mlhy a omamných plynů do krajiny za účelem blbnutí a pacifikování veřejnosti.

Článek je v němčině ZDE

                 
Obsah vydání       6. 8. 2003
6. 8. 2003 Velvyslanectví německých zájmů - dopis jednoho lobbisty Štěpán  Kotrba
6. 8. 2003 Proti hlučné restauraci lze zasáhnout - snad Jan  Čulík
6. 8. 2003 Česká pošta: "Peníze nevyměňujeme" Jan  Čulík
6. 8. 2003 Nebát se - a nejde zdaleka jen o vlaky Ilona  Bílková
6. 8. 2003 Jak se v ČR kradou platy Jan  Čulík
6. 8. 2003 Vyberte předsedu Nejvyššího kontrolního úřadu bez politikaření Bohdan  Dvořák
5. 8. 2003 Česká pošta: kapitalismus, který zešílel, aneb "mají toho hodně" Jan  Čulík
6. 8. 2003 Krize české kinematografie? Jan  Lipšanský
6. 8. 2003 Jak zemřel dr. Kelly? Tomáš  Krček
6. 8. 2003 CzechTek budil lidi na ploše 615 km2 Jaromír  Zlámal
6. 8. 2003 Nelze omlouvat, když někdo obtěžuje lidi hlukem
6. 8. 2003 S Českými drahami ve špíně a horku Milan  Krčmář
6. 8. 2003 Jezděte více vlakem! Milan  Borovička
6. 8. 2003 Neurážejte Turecko srovnáváním jeho železnice s ČD Luděk  Miklas
6. 8. 2003 Příliš lehká hra s fakty Michal  Krsek
5. 8. 2003 Jak smrt Davida Kellyho zaujala zahraniční média
5. 8. 2003 LFŠ závěrem: Letošní Filmovka ve srovnání s loňskou Jan  Čulík
5. 8. 2003 Když se ruší cesty Marie  Lipoldová
5. 8. 2003 Kladivo na ...?! Ladislav  Žák
4. 8. 2003 Hospodaření OSBL za červenec 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2003 Jak zemřel dr. Kelly? Tomáš  Krček
5. 8. 2003 Jak smrt Davida Kellyho zaujala zahraniční média   
5. 8. 2003 Důvěra v BBC poklesla   
4. 8. 2003 Andrew Gilligan: "Nikdy jsem svou verzi události nepozměnil"   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
31. 7. 2003 CIA varovala britskou vládu, aby neužívala tvrzení o 45 minutách   
30. 7. 2003 Konec novinářství v Čechách? Jan  Čulík
30. 7. 2003 Tony Blair se vyhnul otázkám ohledně Davida Kellyho   
29. 7. 2003 Britská vláda bere zpět hrozby proti BBC   
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"   
24. 7. 2003 BBC má nahrávku rozhovoru s dr. Davidem Kellym   
23. 7. 2003 Gilligan si nechal od Kellyho autorizovat, jaké jeho výroky smí použít   
23. 7. 2003 Blair: "Nedal jsem příkaz, aby bylo Kellyho jméno zveřejněno"   
22. 7. 2003 Jak by to dopadlo s dr. Kellym ve Švédsku?   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: "BBC se neměla nechat vyprovokovat k útočné reakci"