14. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
reportérka BBC Susan Watts
14. 8. 2003

Wattsová: "Kelly neobvinil Campbella"

Obraz, který ze svědectví Susan Wattsové vyplývá, je mírně zmatený. Existují totiž rozdíly mezi tím, jak Wattsová interpretovala to, co si vzala s rozhovorů s dr. Kellym, a tím, co se praví v transkriptu nahrávky jejího rozhovoru s dr. Kellym. Obojí se pak odlišuje od toho, co tvrdil Gilligan ve své reportáži.

I když, jak se zdá, sedmnáctiminutová nahrávka, která byla přehrána ve středu soudnímu vyšetřování smrti dr. Kellyho, zřejmě potvrzuje, že Alastair Campbell nevčlenil do vládní zprávy tvrzení o možnosti iráckého útoku do 45 minut, dr. Kelly nicméně v této nahrávce připisuje určitou míru viny Campbellovi, šéfovi úřadu britského premiéra pro komunikaci se sdělovacími prostředky, za to, že prezentoval ve vládní zprávě o hrozbě z Iráku argumentaci, proč je nutno zaútočit na Irák, velmi "černobílým" způsobem.

Susan Wattsová, reportérka pořadu Newsnight televize BBC, uvedla překvapivě ve středu dopoledne při soudním vyšetřování smrti vládního poradce dr. Davida Kellyho, že podle jejího názoru v rozhovorech s ní dr. Kelly neobvinil Alastaira Campbella z toho, že by "zdramatizoval" oficiální vládní zprávu o iráckých zbraních hromadného ničení. Dodala, že má pocit, že tvrzení o tom, že Irák má schopnost zaútočit svými zbraněmi hromadného ničení do 45 minut, existovalo už v raných verzích vládní zprávy a nebylo do ní včleněno teprve na poslední chvíli (britská vláda nedala dokumentaci toho, jak zpráva vznikla, ani její rané verze, dosavadním vyšetřováním k dispozici). Wattsová obvinila britské noviny, že její úterní svědectví před soudním vyšetřováním smrti dr. Kellyho ve svých středečních vydáních prý zkreslily (shrnutí jejich informací je v BL ZDE). Obvinila také BBC, že prý na ni vyvíjela nátlak, aby svými reportážemi podpořila verzi událostí, jak ji prezentovaly reportáže Andrewa Gilligana. V této věci svědčil před soudním vyšetřováním Kellyho smrti šéf zpravodajství BBC Richard Sambrook, že "to není pravda". Vyšetřování byla přehrána místy špatně slyšitelná sedmnáctiminutová nahrávka telefonního rozhovoru Wattsové s Kellym, na níž Kelly říká, že vinu Alastaira Campbella v této věci nemůže potvrdit, protože se s ním osobně nikdy nesetkal, ale, že se "domnívá, že Alastair Campbell je synonymem vládního tiskového úřadu, protože je za něj odpovědný". Dr. Kelly v nahrávce opakovaně vyjadřuje znepokojení nad "propagandistickými metodami" (spinem) britské vlády v této věci.

Wattsová: "Kelly přede mnou neobvinil Campbella"

Reportérka pořadu televize BBC Newsnight Susan Wattsová, jak se zdá, napsal včera na svých internetových stránkách list Guardian, "učinila šokující obrat o 180 stupňů" a popřela, že jí dr. David Kelly kdy řekl, že Alastair Campbell včlenil tvrzení, že Irák má schopnost zaútočit zbraněmi hromadného ničení do 45 minut, do vládní zprávy, která měla zdůvodnit útok na Irák.

Wattsová konstatovala: "Mám pocit, že existovaly podstatné rozdíly mezi tím, co [dr. Kelly] řekl mně a co řekl Andrewu Gilliganovi. Mně neřekl, že zpráva byla přepsána v posledním týdnu [před její publikací]. V žádném případě mi neřekl, že do zprávy včlenil tvrzení o 45 minutách Alastair Campbell anebo někdy jiný ve vládě".

Wattsová zaútočila na články o jejím úterním svědectví ve středečním britském tisku, v nichž se uvádí, že před soudním vyšetřováním smrti dr. Kellyho řekla, že dr. Kelly jmenoval Campbella jako autora "zdramatizování" britské vládní zprávy o Iráku "jen jako postranní drb". V těsnopisných poznámkách Wattsové se praví, že dr. Kelly jí sdělil, že tvrzení o irácké schopnosti zaútočit do 45 minut byla "chyba to tam včlenit, Alastair Campbell v tom něco viděl, jediný zdroj, nepotvrzený, znělo to dobře."

Wattsová uvedla, že z rozhovorů s dr. Kellym nabyla dojmu, že kontroverzní tvrzení o 45 minutách existovalo už v raných verzích britské vládní zprávy o iráckých zbraních hromadného ničení: "Bylo mi velmi jasné, že toto tvrzení bylo součástí původních výzvědných materiálů".

Wattsová také zaútočila na svého zaměstnavatele, BBC, pro jeho údajné pokusy "měnit" její reportáže, což bylo podle ní od BBC pošetilou strategií ve snaze potvrdit kontroverzní reportáž, kterou odvysílal Andrew Gilligan v rozhlase BBC. Obrátila se na vlastní právníky, protože měla pocit, že vedení BBC na ni vyvíjí nátlak, aby prozradila jméno dr. Davida Kellyho jako svého hlavního zdroje, a aby tak potvrdila Gilliganovu verzi událostí. Tento postoj BBC byl podle ní "pošetilý a falešný".

Wattsová při vyšetřování zdůraznila, že se podle jejího názoru její reportáže od reportáží Andrewa Gilligana podstatně odlišovaly. Svědčila o tom, že během dvou jednání s editorem pořadu Newsnight Georgem Entwistlem dne 30. června a pak o tři dny později během jednání z ředitelem zpravodajství BBC Richardem Sambrookem na ni byl vyvíjen nátlak, aby jim prozradila, zda byl dr. Kelly zdrojem jejích televizních reportáží. Wattsová odmítla Kellyho jmenovat, protože měla pocit, že má povinnost chránit jeho anonymitu.

Svůj názor změnila poté, když viděla, jak dr. Kelly svědčil před parlamentním výborem pro zahraniční záležitosti a když odpověděl na dotaz, zda byl zdrojem jedné z jejích televizních reportáží, záporně.

Wattsová obvinila dr. Kellyho, že při svém svědectví před parlamentním výborem pro zahraniční záležitosti "hovořil méně než upřímně". "Když jsem si následujícího dne přečetla jeho odpověď v parlamentě, bylo zjevné, že popírá, že byl zdrojem mých reportáží. To mě zbavilo povinnosti ho chránit," konstatovala. Prozradila, že dr. Kelly byl hlavním zdrojem jejích reportáží dne 18. července, v den, kdy byla nalezena jeho mrtvola.

Wattsová zdůraznila, že neprozradila Kellyho totožnost proto, že byl nalezen mrtvý, ale proto, jak svědčil před parlamentním výborem pro zahraniční záležitosti.

Nahrávka rozhovoru Wattsové s Kellym však pochybnosti o chování vlády potvrzuje

I když, jak se zdá, sedmnáctiminutová nahrávka, která byla přehrána ve středu soudnímu vyšetřování smrti dr. Kellyho, zřejmě potvrzuje, že Alastair Campbell nevčlenil do vládní zprávy tvrzení o možnosti iráckého útoku do 45 minut, dr. Kelly nicméně v této nahrávce připisuje určitou míru viny Campbellovi, šéfovi úřadu britského premiéra pro komunikaci se sdělovacími prostředky, za to, že prezentoval argumentaci, proč je nutno zaútočit na Irák, velmi "černobílým" způsobem.

V nahrávce hovoří dr. Kelly o "někom", kdo se zoufale snaží získat informace, které by bylo možno včlenit do vládní zprávy, a o tom, že úřad britského premiéra začal intenzivně využívat tvrzení o možnosti iráckého útoku do 45 minut:

"Vyskytlo se tohle tvrzení [o útoku do 45 minut] a oni se ho zmocnili a to bylo velmi politováníhodné a právě proto existuje tahle kontroverze mezi výzvědnými službami a úřadem vlády a úřadem premiéra, protože oni se na určité věci zaměřili, a jakmile se na něco zaměříte, už se to pak nedá zrušit, to je ten problém," říká v nahrávce Kelly.

Kelly v nahrávce sděluje Wattsové, že je přesvědčen, že úřad britského premiéra pro styk s médii začal nevhodně zdůrazňovat tvrzení o útoku do 45 minut, a že Alastair Campbell "je synonymem tohoto tiskového úřadu, protože je za něj odpovědný".

"Myslím, že jedním problémem s touto zprávou -- a znovu říkám, že si myslím, že jsme o tom spolu hovořili v minulosti -- je, že byla prezentována nesmírně černobílým způsobem," říká Kelly Wattsové v nahrávce.

Z nahrávky také vyplývá, že dr. Kelly vyjádřil "znepokojení" nad způsobem, jímž britská vláda začala využívat onoho tvrzení o útoku do 45 minut. Zdůraznil, že zpráva argumentuje, že je nutno jít do války, "černobílým" způsobem, aby se umožnilo veřejnosti to pochopit, a dodal, že Irák nemá "velký arzenál" zbraní.

Na pásku se také ptá dr. Wattsová dr. Kellyho, jestli se může vyjádřit ohledně spolehlivosti o tvrzení o možnosti iráckého útoku do 45 minut. Dr. Kelly odpovídá: "Ale o tomhle jsem věděl, protože jsem věděl, že existuje znepokojení ohledně tohoto tvrzení. Bylo to tvrzení, které bylo učiněno, a pak bylo příliš zdůrazněno, mimo všechny proporce. Víte, někdo, zoufale hledal informace. Hledali intenzivně informace, které by bylo možno zveřejnit."

Na dotaz, zda bylo tvrzení o možném útoku do 45 minut zveřejněno navzdory opačnému doporučení dr. Kellyho, odpověděl dr. Kelly: "Ne, to nechci říct v tomto konkrétním případě tak silně, protože jsem se nepodílel na hodnocení této věci. Ne, nemohu říci, že to bylo navzdory mému doporučení. Byl jsem tím znepokojen. Chci říct, že mým problémem bylo, že vám mohu poskytnout jiná vysvětlení, už jsem vám to říkal. Že buď je to doba, do níž by se dala smontovat raketa Scud, anebo doba, do níž by se dal nabít čtyřicetihlavňový odpalovač rakety."

Obraz, který ze svědectví Susan Wattsové vyplývá, je mírně zmatený. Existují totiž rozdíly mezi tím, jak Wattsová interpretovala to, co si vzala s rozhovorů s dr. Kellym, a tím, co se praví v transkriptu nahrávky jejího rozhovoru s dr. Kellym. Obojí se pak odlišuje od toho, co tvrdil Gilligan ve své reportáži.

Wattsová konstatovala, že má několik možných teorií, proč vláda zaútočila na reportáž Andrewa Gilligana a ne na její reportáž. "Má reportáž se v důležitých podrobnostech od Gilliganovy odlišovala a to může být částečně důvodem," uvedla Wattsová. Dále spekulovala o tom, že vláda si třeba její televizní reportáže nepovšimla, anebo že si to nechtěla rozházet s pořadem Newsnight, anebo že "si ji vláda nechala na pozdější dobu".

Wattsová také uvedla, že Richard Sambrook, šéf zpravodajství BBC, ji požádal, aby mu sdělila jméno svého zdroje. To odmítla učinit.

Třetí reportér BBC potvrdil, že dr. Kelly měl vůči vládní propagandě kritický postoj

Třetí reportér BBC Gavin Hewitt zpochybnil svědectví dr. Kellyho. Reportér a moderátor hlavních večerních televizních zpráv BBC Ten O'Clock News Gavin Hewitt konstatoval, že dr. Kelly "neměl pravdu", když svědčil před parlamentním výborem pro zahraniční záležitosti, že s Hewittem vůbec nehovořil. Hewitt konstatoval: "Absolutně netuším, proč se v této věci spletl. Je možné, že tou dobou mluvil s mnoha novináři."

Hewitt si v podvečer dne 29. května ověřoval u Kellyho, na něhož mu dal jako na "vynikajícího odborníka v této věci" samostatný kontakt bývalý reportér BBC Tom Mangold, ranní rozhlasovou reportáž Andrewa Gilligana, než informace z ní zařadil do hlavních večerních zpráv. "Rozhodl jsem se, že mohu použít v televizních zprávách jen obecnou formulaci o tom, že je jazyk zprávy psán propagandisticky. Když jsem se totiž dr. Kellyho ptal na tvrzení o útoku do 45 minut, nikam jsem se v této věci s ním nedostal."

Hewitt také interviewoval Dame Pauline Neville-Jonesovou, členku Rady BBC a bývalou diplomatku. Zeptal se jí: "V době, kdy byla vypracována zářijová vládní zpráva o iráckých zbraních hromadného ničení, dověděla jste se nějaké reakce z výzvědných kruhů, vyjadřoval vám někdo znepokojení?"

Hewitt konstatoval, že na ni "naléhal", a že mu řekla: "Ano, slyšela jsem nějaké stížnosti, nějaké zvuky."

Avšak Hewitt svědčil při soudním vyšetřování, že dr. Kelly mu řekl, že v kontroverzní vládní zprávě o Iráku hrál roli faktor vládní propagandy.

"Tu zprávu ovlivnila propaganda (spin) z úřadu Tonyho Blaira," řekl dr. Kelly Hewittovi, svědčil Hewitt před soudním vyšetřováním Kellyho smrti.

Hewitt také hovořil jednou s Kellym 10 minut a během tohoto rozhovoru dr. Kelly potvrdil, že britská výzvědná komunita pociťovala "podstatné znepokojení" ohledně tvrzení, začleněného do oficiální britské vlády o Iráku, že Irák může zaútočit do 45 minut.

Hewitt sdělil soudnímu vyšetřování, že neměl pocit, že je dr. Kelly zaujatý, ale že zjevně měl dr. Kelly "určité pochybnosti" ohledně tvrzení o útoku do 45 minut.

Z mnohých zdrojů v angličtině se zdá být nejjasněji a nejpodrobněji koncipovaný tento: ZDE

Transkript nahrávky telefonního rozhovoru mezi Susan Wattsovou a Davidem Kellym je (v angličtině) ZDE

                 
Obsah vydání       14. 8. 2003
14. 8. 2003 Kelly: "Bylo to celé černobílé"
14. 8. 2003 Wattsová: "Kelly neobvinil Campbella"
13. 8. 2003 David Kelly jmenoval Alastaira Campbella i druhé reportérce
14. 8. 2003 Ve věci rasistického útoku na Palmovce má v pátek 15. srpna padnout rozsudek Helena  Svatošová
14. 8. 2003 Košumbersko - mikroregion vytvořený pro užitek svých občanů Štěpán  Kotrba
14. 8. 2003 Drahá zábava v pražské zoo Jan  Čulík
14. 8. 2003 Má kategorie politických vězňů své místo i v demokracii ? Eduard  Vacek
14. 8. 2003 Gayové chtějí jen normálně žít
14. 8. 2003 Homosexuálové: problémem je tolerance ze strany společnosti
14. 8. 2003 Znovu - proč právě ekonomický růst? Michal  Rusek, Jan  Hošek
13. 8. 2003 Britský obchodník se zbraněmi zatčen v USA
13. 8. 2003 Hučí voda po lučinách? - aneb dojde k renesanci meteorologických měření v povodí Jizery Miloš  Zahradník
13. 8. 2003 V Česku není možné poctivě podnikat Vladimír  Rott
13. 8. 2003 Odškodnění obětí trestných činů poskytované z veřejných fondů Eduard  Vacek
13. 8. 2003 Peltrám počtvrté - aneb kdo je odborníkem a na co Štěpán  Kotrba
13. 8. 2003 POVÍDKA
Flaškova taška
Blanka  Jirušková, Jaroslav  Jirušek
12. 8. 2003 Je to jiný Ivan Svítek?
12. 8. 2003 Diskriminácia černochov zvýšila počet jazzových skladateľov Miroslav  Brada
12. 8. 2003 The discrimination of blacks has increased the number of jazz composers Miroslav  Brada
4. 8. 2003 Hospodaření OSBL za červenec 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2003 Drahá zábava v pražské zoo Jan  Čulík
14. 8. 2003 Wattsová: "Kelly neobvinil Campbella"   
14. 8. 2003 Má kategorie politických vězňů své místo i v demokracii ? Eduard  Vacek
14. 8. 2003 Kelly: "Bylo to celé černobílé"   
13. 8. 2003 POVÍDKA
Flaškova taška
Blanka  Jirušková, Jaroslav Jirušek
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
13. 8. 2003 Hučí voda po lučinách? - aneb dojde k renesanci meteorologických měření v povodí Jizery Miloš  Zahradník
12. 8. 2003 Diskriminácia černochov zvýšila počet jazzových skladateľov Miroslav  Brada
12. 8. 2003 The discrimination of blacks has increased the number of jazz composers Miroslav  Brada
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
12. 8. 2003 Je to jiný Ivan Svítek?   
11. 8. 2003 Jak kubánský diktátor hájí svou revoluci Fidel Castro Ruz
11. 8. 2003 Proč právě EKONOMICKÝ růst? Michal  Rusek
11. 8. 2003 Zemřít v práci Ignacio  Ramonet

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2003 Wattsová: "Kelly neobvinil Campbella"   
14. 8. 2003 Kelly: "Bylo to celé černobílé"   
13. 8. 2003 Aféra David Kelly: Reportér BBC podroben čtyřhodinovému křížovému výslechu   
13. 8. 2003 David Kelly jmenoval Alastaira Campbella i druhé reportérce   
12. 8. 2003 Pochybnosti o britské vládní zprávě o iráckých zbraních sílí   
12. 8. 2003 Blairova zpráva o Iráku zpochybněna   
6. 8. 2003 Jak zemřel dr. Kelly? Tomáš  Krček
5. 8. 2003 Jak smrt Davida Kellyho zaujala zahraniční média   
5. 8. 2003 Důvěra v BBC poklesla   
4. 8. 2003 Andrew Gilligan: "Nikdy jsem svou verzi události nepozměnil"   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
31. 7. 2003 CIA varovala britskou vládu, aby neužívala tvrzení o 45 minutách   
30. 7. 2003 Konec novinářství v Čechách? Jan  Čulík
30. 7. 2003 Tony Blair se vyhnul otázkám ohledně Davida Kellyho   
29. 7. 2003 Britská vláda bere zpět hrozby proti BBC