15. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 7. 2004

Matka od plotny:

Píši Vám z veřejného internetu v Praze. Kauzou týraných dětí u nás v ústavech doslova žiji. Jsem matkou těžce tělesně postiženého dítěte, krásného pětiletého syna Jakuba. Jsem vděčná za tu mezinárodní ostudu. Chybí tam, ale ještě jeden aspekt. A to, proč vůbec tolik dětí v České republice v ústavech žije.

Pracovala jsem jako moderátorka, když se mi Kuba narodil. Od začátku to byl těžký a složitý případ. Nikdy jsem ani na vteřinu nepomyslela na to, že se své zodpovědnosti za jeho život zbavím tím, že se ho někam strčím.

Sloupek

Motto:

Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví zrušit takzvané klecové postele označil prezident Václav Klaus za unáhlený krok. Po schůzce s ministrem zdravotnictví Jozefem Kubinyim na Pražském hradě Klausův mluvčí Petr Hájek prohlásil, že podle prezidenta vyšlo toto rozhodnutí "vstříc nezodpovědným a populistickým atakům na kvalitu zdravotní péče a ochranu lidské důstojnosti v České republice". (ČTK)

Když slyším některé výroky z Prezidentské kanceláře, skutečně mně mnohdy zatrne. Václav Klaus je schopný populista a rozumí svému národu, vzešlému z normalizačních desetiletí i z postkomunistické éry, velmi dobře. Hezky umí hrát na nacionalistickou strunu. Na správné rozhodnutí Josefa Kubinyiho zrušit užívání klecových a síťových lůžek v České republice reagoval Klaus přesně tak, jak komunističtí potentáti za totality reagovali na jakoukoliv lidskoprávní kritiku československého normalizačního režimu: "Ignorujeme to - imperialisté ať si zuří. My si tady budeme rozhodovat sami."

Někteří lidé v České republice opakovaně reagují zlobně na jakoukoliv kritiku ze zahraničí: přitom vstupem do Evropské unie se ČR zavázala, že bude používat moderní sociální praxi, běžnou v Evropské unii. Přitom je ta zloba často zřejmě důsledkem neznalosti a nevědomosti.

Klausovy výroky jsou bezostyšně zavádějící. Prezident musí vědět, že zdaleka nejde jen o hlas J. K. Rowlingové, autorky knížek o Harry Potterovi, která proti užívání klecových lůžek v ČR nedávno protestovala. Klaus nemůže nevědět, že o zrušení klecových lůžek v českých institucích usilují mezinárodní humanitární organizace už dlouhou dobu a že jejich užívání ostře odsuzují mezinárodní psychiatričtí odborníci. Nejde tedy jen o jakousi potrhlou spisovatelku. Představa, že si stěžuje "pouze" Rowlingová, je zavádějící. Vypovídá mnohé o tom, jakým způsobem někteří lidé v ČR vnímají realitu: viditelné pro ně jsou jen celebrity. Že je za nynějším rozhodnutím ministra zdravotnictví Kubinyiho dlouholeté úsilí významných mezinárodních organizací, to je pro ně jaksi neviditelné.

Bylo by politováníhodné, kdyby český ministr reagoval pouze na prosbu známé mezinárodní celebrity. Další používání klecových a síťových lůžek je však neúnosné a Česká republika má povinnost jejich užívání zrušit. Proto je jeho rozhodnutí chvályhodné.

Namísto rozhořčování se, jak "nám ti cizinci" nerozumějí, by bylo asi daleko vhodnější, kdyby česká média zahájila racionální diskusi o tom, jak se zachází s agresivními pacienty mimo středoevropský prostor, kde jsou klecová lůžka už dávno právem zakázána.

Hlasy, hájící v ČR klecová lůžka, poukazují na to, že prý se používají jen výjimečně, a to jen v případech násilných, nezvládnutelných pacientů. Bohužel, dokumentace, kterou zveřejnily britské sdělovací prostředky, počínaje nedávnou reportáží Justina Sparkse v týdeníku Sunday Times, a konče nedávným pořadem rozhlasu BBC na toto téma, dokazují, že se klecová lůžka používají i pro normální lidi, nebo pacienty jen s minimálními poruchami, nebo třeba i pro penzisty, kteří "zlobí". Prostě jen proto, že není dostatek personálu, který by se o tyto lidi lidsky staral. Ze sociální péče se stala asociální péče. Z toho pak to všeobecné bědování, že náprava "bude stát mnoho peněz". Ono jde o lidské bytosti. Ono jde o lidství, které ve světě ekonomické dravosti zůstává na okraji zájmu i priorit vlády.

Vzdávám hold Justinu Sparksovi z týdeníku Sunday Times, že se mu nedávno tento dlouhodobý český problém podařilo tak účinně mezinárodně medializovat. Co se týče Václava Klause, "nezodpovědným a populistickým atakem", nepřímo zaměřeným na mezinárodní lidskoprávní organizace, které se zasazují o humanitu, je v tomto případě vinen on.

Další články na toto téma ZDE ZDE ZDE ZDE

14. 7. 2004

Zprávy britské rozvědky o Saddámových zbraních hromadného ničení před válkou proti Iráku byly "pochybné" a měly "vážné nedostatky", konstatovala ve středu v Londýně oficiální analýza lorda Butlera.

Avšak jeho téměř dvou set stránková analýza zároveň vyjádřila názor, že vláda Tonyho Blaira ani výzvědné organizace nejsou vinny "úmyslným zkreslováním či trestuhodnou nedbalostí".

Analýza zároveň zdůraznila, že oficiální britská zpráva o údajných iráckých zbraních hromadného ničení neměla obsahovat nechvalně známé tvrzení, že Saddám může těmito zbraněmi zaútočit do 45 minut, a že tato zpráva zacházela až "k naprostým hranicím" výzvědných informací, které byly k dispozici.

15. 7. 2004

Praha hledá nového premiéra. Je snazší sestavit vládu než vyřešit problémy země. Tři týdny má Česká strana sociálnědemokratická (ČSSD) ve svém čele nového muže, Stanislava Grosse. Po dlouhodobém úpadku volebních preferencí zdramatizoval potřebu změny propad ve volbách do Evropského parlamentu. Není divu -- ČSSD jako nejsilnější parlamentní strana skončila až na čtvrtém místě se ziskem dvou mandátů z 24. Odstoupení Vladimíra Špidly z funkce premiéra a předsedy strany dalo za pravdu jeho kritikům na sjezdu ČSSD v březnu minulého roku.

Stanislav Gross
15. 7. 2004

ANALÝZA VNITROSTRANICKÉHO DOKUMENTU ČSSD

Jak věcné a jak pravdivé jsou argumenty o nové vládní koalici

Designovaný předseda sociální demokracie Stanislav Gross před sobotním a nedělním jednáním stranických orgánů, které by měly schválit doposud učiněné kroky k sestavení vlády, učinil nezvyklý krok. Rozeslal všem předsedům základních organizací ČSSD obsáhlý dopis, v němž vysvětluje mnohé, co doposud veřejnosti zůstalo skryto ve špinavých zákoutích vyjednávacích kuloárů. V dopise, který mají Britské listy k dispozici, uvádí mimo jiné výčet funkcí, které nabídl ODS.

Nová vláda by mohla podle Grosse požádat sněmovnu o důvěru v polovině srpna.

Vážená přítelkyně, vážený příteli...    DOKUMENT BL

15. 7. 2004

Ve vší nahotě se teď ukazuje jak funguje politická scéna v ČR.

Ne že by to asi někdy bylo jinak, ale tak lapidární a učebnicový příklad, jak funguje takzvaná demokracie už málokdy uvidíte -- anebo, co my o tom víme.

15. 7. 2004
Reakce na článek Pavla Mareše "Izrael a Palestinci: Kdo mlží a manipuluje fakta?"

Nemá absolutně význam reagovat na stále stejně omílané "argumenty" oponenta a unavovat tím členáře. Chci jen poukázat na zvláště křiklavé nelogické vývody.. Pan Mareš píše o mně: "Navíc jí zřejmě vůbec nevadí, že v jedné a téže větě sama sobě odporuje: židovské kmeny zde žily dávná staletí, ale židé se přistěhovávali do Izraele ze všech možných koutů světa".

Nemohu zato, že se panu Marešovi při čtení mých příspěvků doslova tmí před očima, takže není schopen pochopit obsah tohoto sdělení.

15. 7. 2004

Po určitou dobu se zdálo, že je to záhada, proč Spojené státy odstoupily od smlouvy, zakazující balistické střely, a začaly vyvíjet menší a hezčí typ "bitevních" jaderných zbraní, když už neexistuje studená válka. Tyto nové zbraně totiž nemohou být nijak použity proti pohyblivým buňkám teroristů a Pentagon nedokáže uchránit ani svá vlastní vojska před radiací z existujících zbraní, vyrobených z ochuzeného uranu. Avšak, samozřejmě, toto lukrativní americké vyvíjení nových jaderných zbraní nutně nakonec znepokojilo Rusy, takže se retrospektivně zhodnotilo. A tak Putin vyhověl a oznámil, že jeho vědci vyvinuli účinné protizbraně proti americké raketové obraně. Je sice tedy pravda, že americká raketová obrana tedy nebude fungovat, jak se původně předpokládalo, ale to nevadí, Američanům se totiž podaří umístit své jaderné zbraně velmi blízko Ruska a ty zbraně budou preventivní, nikoliv obranné. Nic si z toho nedělejte, pokud se vám to celé zdá nelogické, bude to pro hodně lidí vydělávat hodně peněz, a to je nejdůležitější.

Citujeme z článku A. L. Kennedyho v listě Guardian.

14. 7. 2004

Podnebné změny jsou větším nebezpečím než terorismus

V atmosféře je v současnosti více kysličníku uhličitého než za posledních 55 milionů let. Stačí na to rozpuštění veškerého ledu na této planetě, v důsledku čehož dojde k zaplavení měst, jako je Londýn, New York a New Orleans, varoval sir David King, hlavní vědecký poradce britské vlády.

Martin Bormann
15. 7. 2004

V roku 1972 sa na moskovskom cintoríne blízko Lefortovského námestia objavil nenápadný hrob, na ktorého krypte stál a dodnes stojí jednoduchý nápis: Martin Bormann 1900 -- 1972. Dve slová, dva číselné údaje, ktoré opäť oživili vojnu dohadov. Bola a či nebola pravá ruka. Kto vie?

Immanuel Kant
15. 7. 2004

K dvestému výročiu úmrtia

Vo februári si celý západný svet pripomenul 200 rokov od smrti veľkého nemeckého filozofa Immanuela Kanta. Patrí k tým veľkým mysliteľom, ktorí dosiahli skutočné uznanie až po smrti. Na jeho pohrebe chýbali mnohí významní občania malého východopruského mestečka Königsbergu, pretože Kant bol najmä v cirkvi podozrivý z novovekých revolučných ideí. Dnes, po dvoch storočiach, je okolo Kanta znova rušno. Zoči-voči postmodernému relativizmu a neprehľadnej globalizácii pociťujeme podobne ako on potrebu urobiť si poriadok vo vlastnej mysli a zároveň potrebu takého činu, ktorý prispeje ku skutočnej ľudskej kultúre a umožní tak pokračovanie nášho života.

15. 7. 2004

Po zatčení bývalého státního sekretáře Ludwiga-Holgera Pfahlse, který unikal policii pět let, se rozhořela debata o obnovení vyšetřovací komise, která pracovala na CDU -- Spendenaffäre. Vicepředseda zelených, Hans-Christian Ströbele, řekl pro Mitteldeutschen Zeitung: "Musíme přemýšlet o tom, jestli vyšetřovací výbor znovu obnovíme." Překvapivé Pfahlsovo zatčení, které proběhlo v Paříži, by mohlo mít vliv i na rozsudek, plánovaný na čtvrtek, v augsburgském "Steuerstrafprozess" proti Maxi Straußovi.

Sotva bude možný náhled do spisů Stasi o Kohlovi BL

15. 7. 2004
reakce na článek Karla Vaníčka "Proč přestávám kupovat výrobky Setuzy"

Vážení, obracím se na vás jako váš nový zákazník, který je příjemně překvapen vaší odvahou vzepřít se šikaně ze strany enviromentalistických aktivistů a v souladu s platnou českou i evropskou legislativou dodávat na trh výrobky s obsahem geneticky modifikovaných plodin. Je jistě správné, že právní úkony učiněné pod nátlakem jsou neplatné.

15. 7. 2004

Evropské protiteroristické zákony v praxi -- opět je souzena minulost?

Na konci sedmdesátých letech v reakci na převrat z roku 1968 začala v Itálii působit spousta militantních ultralevicových skupin a organizací, v pomyslném čele se známými Rudými brigádami. Několik set bývalých aktivistů těchto skupin sedí dodnes v italských vězeních, dalším stovkám se v horké době plné nespravedlivých procesů povedlo utéct do Francie, kde jim byl tehdejším prezidentem Françoisem Mitterrandem nabídnut politický azyl za podmínky, že se zřeknou své minulosti, nebudou se skrývat a nebudou politicky aktivní.

14. 7. 2004

Boris Cvek vydal nové číslo svého literárního dvojměsíčníku Téma. Mimo jiné je věnováno Williamu Faulknerovi.

14. 7. 2004

ICN - majitel proslulé továrny na efedrin a nyacin v Roztokách u Prahy končí, respektive od posledního července přechází ze stálé na kampaňovitou výrobu, vždy jednoho ze dvou svých základních produktů. Přibližně stovka zaměstnanců dostala výpovědi a odstupné a vedení ICN hodlá továrnu do konce roku prodat. Výrobu prý stěhuje do Indie nebo kamkoliv, kde nemají sociální stát, v zimě nemrzne, lidé neutrácí za zimníky a neplatí se penze.

14. 7. 2004

Lézt do zadku mocným

Když hladovějící lidé najdou potravu, nestarají se moc, jestli je to dobré. Film Michaela Moora je neotesaný a občas arogantní. Vkládá lidem do úst něco jiného, než co říkají. Dokončuje za ně větu. Občas je zábavný a dojemný, jindy neohrabaný a vyjadřuje se nesouvisle. Ale byl jsem tím filmem otřesen a na konci jsem tleskal. Neboť film Fahrenheit 9/11 vznáší otázky, které měly být vznášeny po celé čtyři uplynulé roky každý den. Úspěch tohoto filmu je důkazem, že všechna ostatní média selhala.

Americký komik se přiblížil pravdě blíž než společnost BBC. Většina novinářů selhává, argumentuje v úterním listě Guardian komentátor George Monbiot.

14. 7. 2004

Před časem vyjádřil na stránkách BL Jiří Kratochvíl svůj nesouhlas s mým názorem, že KSČ měla být po r. 1989 zakázána, a diví se, jak mohu takový požadavek jako zastánce přímé demokracie vznášet. Jako zajímavý doplněk této diskuse se v BL ze dne 13. 7. 2004 objevuje článek A. Sabliče, který se ptá, jestli jsou KSČM a KSS vůbec levicové strany, a připomíná neochotu KSČM odsoudit stalinismus.

Má odpověď na námitky J. Kratochvíla bude nyní stručná a pokusím se v ní navázat na téma nadhozené A. Sabličem.

14. 7. 2004

Je to celé nějaké divné. Školství se už patnáct let potýká s nutností reforem a reformy stále nepřicházejí. Pokud přijdou, zůstávají většinou zakonzervovány v politických nebo akademických zavařovačkách a čekají jako kompot ve sklepě. Až je bude chtít někdo někdy použít, pak leda k dochucení a ne jako hlavní chod. Reformy se většinou ohánějí idejemi, ale ve skutečnosti nejsou konstruovány, nýbrž kalkulovány. Stejně jako poslední snaha o ovlivnění nerušeného běhu herbartovských tradic českého školství s krycím názvem "Konec biflování".

14. 7. 2004

Zatímco prodej papírových výtisků britských novin pomalu klesá, neuvěřitelně bouřlivý rozvoj zaznamenalo užívání internetu. Jak informoval ve včerejším vydání listu Guardian Ian Mayes, jde o nejdramatičtější změny ve významu tohoto listu za celou jeho historii za posledních 183 let.

Za posledních pět let vzrostl počet stránek, které si na serveru listu Guardian čtenáři otevřou, z 10 milionů měsíčně na dnešních 100 milionů měsíčně. Za červen 2004 zaznamenal deník Guardian 9 milionů individuálních čtenářů. Denně čtou Guardian čtenáři z více než 180 zemí světa. List se tak stal globálně jedním z nejvýznamnějších zpravodajských serverů. Ve Spojených státech jsou stránky deníku Guardian z britských serverů nejčtenější hned po BBC. List Guardian má v současnosti více čtenářů v USA než ve Velké Británii: denně ho čtou v USA 3,5 miliony lidí, ve Velké Británii 2 miliony lidí. Šéfredaktor listu Alan Rusbridger upozornil své novináře, že "je zjevné, že se Guardian stává globálním liberálním hlasem v angličtině. Lidé mu neuvěřitelně důvěřují. Znamená to, že dnešní novináři z deníku Guardian mají daleko větší vliv než všechny předchozí novinářské generace tohoto listu. Čím větší je internet a čím více hlasů je na něm slyšet, o to je důležitější, aby byl jeho hlas charakteristicky rozeznatelný, pravdivý a spolehlivý," uzavřel Rusbridger.

Podrobnosti v angličtině ZDE

14. 7. 2004

Loňská série žalob rodičů nezletilých dětí, převážně otců, proti českému státu k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku vyvolala poměrně širokou odbornou i občanskou diskusi (veřejně přístupná je např. ZDE. Možná nejvýznamnějším pozitivním jejím projevem zdá se být počínající ochota některých státních orgánů vnímat rozvodovou patologii již jako závažný společenský problém, který je třeba řešit.

1. 7. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5950,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2004 Vládní krize v Česku: Známá jména, nejasný program Oskar  Krejčí
15. 7. 2004 Nausea (nevolnost) Jaroslav  Pour
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová
14. 7. 2004 Rozvodová patologie je řešitelná aneb také něco k rovným příležitostem Luboš  Patera
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
14. 7. 2004 Existence KSČ-M prospívá pravici Milan  Valach
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
14. 7. 2004 Efedrin made in CZ končí, městu zůstane úvěr Radek  Mokrý
14. 7. 2004 "Londýn a New York budou zaplaveny"   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2004 G. W. Bush - Syn hvězdných válek Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Guardian o kontroverzním americkém plánu vybudovat protiraketovou základnu ve střední Evropě   
13. 7. 2004 Média v Česku o americké základně Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Bude v ČR vybudována americká vojenská základna? Jan  Čulík
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   

MFF 2004 - festivalový deník RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
11. 7. 2004 "Provinční" udělování cen v Karlových Varech? Bohumil  Kartous
10. 7. 2004 Karlovy Vary: Hlavní cenu získal mechanický italský film Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
9. 7. 2004 Správce statku: "Užívat si života, než uplyne, je důležitější než podnikat" Jan  Čulík
8. 7. 2004 Slabinou MFF Karlovy Vary je tradičně nevýrazná soutěž Petr  Šafařík
8. 7. 2004 Karlovy Vary: Trapné vtípky Marka Ebena Jan  Čulík

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
14. 7. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 zlomil v Británii kasovní rekord   
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
6. 7. 2004 Michael Moore: Klidně si ukradněte můj film, jsem pro svobodnou výměnu informací   
5. 7. 2004 Michael Moore si založil blog   
29. 6. 2004 Pokusy zakázat vysílání filmu Fahrenheit 9/11 jsou útokem na svobodu slova Jiří  Kratochvíl
28. 6. 2004 Michael Moore poděkoval politickým odpůrcům za obrovský úspěch svého filmu   
25. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 vyvolává v USA vášně   
25. 6. 2004 Moorův film je bezostyšná propaganda, ale Bushe asi zničí   

Ronald Reagan RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2004 Na okraj jedné legendy Václav  Žák
18. 6. 2004 Churchill... opravdu pro pitomce? Boris  Cvek
16. 6. 2004 Byl Ronald Reagan skutečně hvězda? Michal  Brož
15. 6. 2004 Zdravý rozum Ronalda Reagana Boris  Cvek
11. 6. 2004 Z pátečního pohřbu Ronalda Reagana   
9. 6. 2004 Děsivé dědictví Reaganových let   
8. 6. 2004 Reagan: "Při krizi mě vzbuďte, i když budu na zasedání vlády"   
7. 6. 2004 Richard Perle: Reagan, muž kterého jsem znal   
5. 6. 2004 Ronald Reagan zemřel ve věku 93 let   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2004 Ve výzvědných informacích o Iráku byly "vážné chyby"   
14. 7. 2004 Britské výzvědné informace o Iráku: "Pochybné a s vážnými nedostatky"   
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004   
11. 7. 2004 Irák: Britská rozvědka "odvolala tvrzení", že má Saddám ZHN   
10. 7. 2004 Ospravednění pro útok na Irák bylo chybné, konstatuje ostře kritická americká zpráva   
9. 7. 2004 Za chyby ohledně Iráku "nemůže Bílý dům, ale CIA"   
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004   
7. 7. 2004 Diktátoři před soudem   
7. 7. 2004 Irák zavedl přísný bezpečnostní zákon   
2. 7. 2004 Vzdorný Saddám se vysmál iráckému soudu   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   
22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele   
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš
7. 6. 2004 Izrael, Palestina, Irák: Zajímavé mrtvoly a banální mrtvoly Efraim  Israel
4. 6. 2004 Škody, způsobené palestinskému obyvatelstvu během prvního čtvrtletí   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
7. 7. 2004 Jak je to s hodnotami Zdeněk  Bárta
5. 7. 2004 BBC pod palbou kritiky už zlikvidovala některé své servery   
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv   
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš
24. 6. 2004 Televizní a rozhlasové poplatky: Sociální demokracie zradila svůj program Štěpán  Kotrba
23. 6. 2004 BBC "posílí své základní hodnoty"   
21. 6. 2004 ČT chce být stále "názornější"? Miloš  Dokulil

Školství RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   
21. 6. 2004 Pozor na zavádění školného na českých univerzitách! Jan  Sýkora
21. 6. 2004 Jste dyslektik a bydlíte v Kroměříži? Na středoškolské studium zapomeňte Bohumil  Kartous
21. 6. 2004 Ostuda pro město Kroměříž? Ondřej  Hausenblas
4. 6. 2004 Slučování škol Jiří  Kratochvíl
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2004 Proč nejsem komunistou   
24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
17. 6. 2004 Zaniklo nakladatelství Catbird Press Jan  Čulík
9. 6. 2004 V pozoru Antonín Jaroslav Liehm
8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl
8. 6. 2004 Emil Hakl: Autentické svědectví o světě Jan  Čulík
4. 6. 2004 Jednota v mnohosti, aneb má česká kultura v Evropské unii šanci? Jan  Čulík
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
31. 5. 2004 Jak ČR ignorovala slavné francouzské inscenace románu Ladislava Fukse Jiří  Tušl