5. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 5. 2004

O americkém "gulagu" v Iráku:

Už po dlouhé měsíce mnoho západních novinářů informuje o násilných raziích uprostřed noci, během nichž američtí vojáci pronikají do iráckých domovů a hrubě odvážejí údajné "podezřelé osoby", oslepené kápěmi a v poutech. Chodci jsou náhodně zatýkáni u vojenských kontrol na ulici. Ve vězeních a v ústředí armády hledají zoufalí příbuzní zmizelé osoby. Zdá se, že tisíce těchto zadržovaných je vězněno v gulagu věznic po celém Iráku a - jak se zdá - dokonce i v některých jiných zemích.

Tento vězeňský systém musí být okamžitě zrušen. Není možno vytvářet demokracii mučením.

Pozoruhodnou míru rozhořčení amerického tisku nad tímto skandálem dokumentuje tento komentář jednoho amerického armádního důstojníka, který vyšel v americkém pravicovém listě Christian Science Monitor.

5. 5. 2004

Americký prezident Bush má ve středu poskytnout dvěma arabským televizním stanicím, al-Hurra a al-Arabiya, asi desetiminutový rozhovor ve snaze neutralizovat škody, způsobené skandálem ohledně amerického týrání iráckých vězňů. Bushovi poradci uvedli, že je americký prezident "otřesen" tímto skandálem. Mluvčí Bílého domu Scott McClellan konstatoval, že účelem interviewů má být zdůraznit Bushův názor, že takovéto zacházení s iráckými vězni je "nepřijatelné".

Komentátoři si povšimli, že prezident Bush se rozhodl neposkytnout rozhovoru katarské televizní stanici al Jazeera, která se v posledních letech stala jednou z nejvýznamnějších televizních stanic na Blízkém východě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 5. 2004

Podle svědectví iráckých vězňů bylo mučení systematické

Americká armáda v úterý oznámila, že vyšetřuje úmrtí 25 osob v amerických věznicích v Iráku a v Afghánistánu. Ve dvou případech bylo zjištěno, že osoby byly zavražděny Američany, konstatoval americký armádní činitel. Čelní američtí politikové požadují, aby se o týrání vězňů konala veřejná slyšení a chtějí vyslýchat amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda. Ten v úterý sám odsoudil týrání vězňů jako "absolutně nepřijatelné a neamerické".

Rozhněvaní senátoři zuří, že je ministerstvo obrany o týrání vojáků neinformovalo, dokud věc neprozradily sdělovací prostředky.

Z pětadvaceti vyšetřovaných úmrtí bylo zjištěno, že 12 jich bylo z přirozených anebo "blíže neurčených" příčin, jedna smrt byla "ospravedlnitelným zabitím" a dvě úmrtí byly vraždy.

5. 5. 2004

Finsko je v Evropě zářným příkladem návratnosti investic do vědy a vzdělání, 70% obyvatel mluví anglicky, funkční gramotnost je jednou z nejvyšších v Evropě, počet internetových přípojek na hlavu rovněž. Závěrem bych proto dodal, že za více peněz pro technické vysoké školství by měl lobovat každý, kdo má zájem na zvýšení životní úrovně České republiky. Neznám efektivnější dlouhodobou investici.

Lehčí studium než v ČR ve Finsku není ani náhodou. Většina studijních materiálů jsou aktuální anglicky psané publikace, které se pravidelně obměňují. Tato literatura je u nás téměř nedostupná. Na finskou knihu narazíte zřídkakdy, finské skriptum jsem zde ještě neviděl.

V současné době jsem na výměnném studijním pobytu spolu s dalšími kolegy z VUT Brno, ČVUT Praha a VŠB-TU Ostrava na Tampere University of Technology ve Finsku. Po přečtení článku Petra Soukupa, uveřejněného v Britských listech, dne 4. května 2004 ZDE jsme cítili potřebu zareagovat a podělit se o naše zkušenosti stran studia ve Finsku.

5. 5. 2004

Výhody vysokoškolsky vzdělaného obyvatelstva by možná mohl napovědět příklad ekonomického tygra EU, Irska. Podíl novopečených vysokoškoláků zde během deseti let vyletěl prudce nahoru (z 20 na 48 procent), stejně jako ekonomika. Vzdělávací stagnace české kotliny (10-11 procent) je pak ve statistickém srovnání tragická.

Skandinávské školství je bezesporu na všech úrovních lehčí než školství české. Na druhou stranu se v současnosti dostává vysokoškolského vzdělání třikrát většímu podílu obyvatelstva ve Skandinávii než v ČR. Česko je v tomto ohledu nejslabší ze všech zemí OECD, horší je už jenom Turecko. Přesvědčení o vzdělanosti českého národa je tedy možná pouhý mýtus.

Reakce na tento článek.

5. 5. 2004
Na serveru Lidových novin jsem se dočetl:

Jinak se ale čeští zástupci moc nepředvedli. V pondělí, kdy schůze začala, promluvili z poslanců nových zemí jen Poláci a Maďaří. Dokonce i Jan Zahradil (ODS), který v české sněmovně diskutuje často a rád, mlčel. Nevyprovokovalo ho ani jeho oblíbené téma evropské ústavy. ,,Mohl jsem se přihlásit, ale kdybych to udělal, musel bych říkat věci, které by se mnoha lidem tady asi příliš nelíbily,'' odůvodnil mlčení Zahradil.

Přesné znění ZDE

To, že čeští zástupci mlčeli, je možná hloupé, možná odůvodněné. Nevím. Ale jestli někdo z nich mlčel proto, že nechtěl říkat něco, co by se ostatním nelíbilo ... jestli naši zástupci vědomě říkají jen věci, které se líbí zástupcům ostatních zemí ... já nevím, Orwell?! pozastavuje se Hynek Hanke a dodává:

Smutné PS: Podle stejného článku dostal pan Zahradil za ten ,,poslušně promlčený'' den plat 8000 Kč.

5. 5. 2004

Parlamentem se v první den jednání 31. schůze zákonodárného sboru nesl zvučný a emotivní hlas hosta, senátora Zdeňka Bárty. Odůvodnění pozměňovacího návrhu Senátu k zákonu o rozhlasovém a televizním vysílání, kde Senát zrušil návrh poslankyně Levé (KSČM) o užívání spisovné češtiny, provázela bouřlivá diskuse. Moderátoři soukromých celoplošných televizí a rádií si oddychli, neboť nebudou zákonem nuceni ve vysílání mluvit spisovně. Některé stanice by spisovný jazyk pohřbil...

Bárta při té příležitosti citoval Karla Čapka, který v článku z roku 1934 použil výraz "zkurvení ducha". S gustem opakoval senátor Bárta tento expresivní výraz, až poslankyni Levou rozplakal. Ta pak novinářům uvedla, aniž by zřejmě pochopila, že šlo o citaci Čapka: "Když začal o tom zkurvení... Nejsem na hrubé výrazy a těžko takovou argumentaci snáším."

Jelikož nepochopení poslankyně Levé nebylo nepochopením ojedinělým, ale dopustilo se jej v daleko méně tolerovatelné a věcně nesprávné podobě více poslanců, přinášíme projev poslance Bárty v plném znění. Pro pochopení odlišnosti právnického newspeaku sněmovny a lehkého staromilsví ale vybroušené političnosti Senátu. Sněmovna nakonec schválila znění opravené Senátem. Proti byl jak kůl v plotě pouze klub KSČM. Poslankyně Levá po skončení jednání tvrdila, že se nevzdá... Nemůže se vzdát...

ŠOK

5. 5. 2004

Byl rozfoukaný den. Ze zahrady plné rozkvetlých stromů byl z výšky výhled na Labe, na dvě hnusné elektrárny a na dmoucí se horu Říp. Balbíni se rozhodli, že dnes a právě tady se musí natočit televizní klipy pro volební kampaň do Evropského parlamentu. Foukal ostrý vítr a pražilo slunce. Balbíni točili v polích jakousi scénu s kozou a Sudeťákem. Že oni mu dají kozu a on jim dá za to mercedes. První koza byla hnědá, divoká a vypadala jako kamzík, tak ji vrátili.

5. 5. 2004

Předsedkyně státní italské televize RAI, Lucia Annunziata, odstoupila v úterý ze své funkce na protest proti vládním zásahům. Italský prezident Carlo Azeglio Ciampi podepsal nový zákon o reformě sdělovacích prostředků, který, jak tvrdí kritikové Silvia Berlusconiho, silně zvýší jeho už tak obrovskou moc a zvětší jeho bohatství. Annunziata, která byla předsedou RAI teprve od loňského března, pohrozila, že odejde, pokud bude tento zákon přijat. Jejich odchod je považován za důsledek silného nátlaku generálního ředitele RAI a celé správní rady, která tím reaguje na přání italské vlády.

5. 5. 2004

Bývalí žadatelé o azyl z nových členských zemí EU získali právo žalovat britskou vládu za to, že jim chce odebrat od 1. května sociální podporu. Londýnský soudce Collins povolil, aby se Nejvyšší soud v Londýně zabýval precedenčním případem v této věci. Poukázal na to, že "lze argumentovat, že je toto rozhodnutí britské vlády neférové".

Viz též tento článek
5. 5. 2004

Téma populární hudby je dosti frekventované na stránkách českého tisku. Tato oblast kultury (nebo zábavy) by si zasloužila pozornost skutečných odborníků a ne pár lidí, kteří nemohou přenést přes srdce, že v ČR jsou stále populární Gott a Vondráčková. Ale problém neexistence nových hvězd není jen českou záležitostí. Je to celosvětová situace. Jenom proto mohou slavit takové úspěchy všelijací důchodci, jako jsou například Rolling Stones.

5. 5. 2004
Tisková zpráva Strany zelených

Senátor a bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Jiří Zlatuška, hudebník Oldřich Janota a herec, režisér a publicista Břetislav Rychlík jsou dalšími osobnostmi, které rozšířily výbor Volte zelené!, aby ve volbách do Evropského parlamentu podpořily Stranu zelených.

K tomu též článek Zelený euroskandál a další texty o pohnuté historii české Strany zelených za poslední dobu:
Zelení TÉMA BL
5. 5. 2004

Monitor Jana Paula

"Co blbneš, podívej se na sebe, vždyť už jednu máš"! No, ne příliš povedený vtip, uznávám, ale inspiroval mě k němu reklamní leták jednoho nejmenovaného supermarketového řetězce, který, tak jak je ostatně v podobných prodejnách dobrým zvykem, občas lže jako když tiskne.

4. 5. 2004

Aneb kam se bude stěhovat Svobodná Evropa

Stát prý takřka jistě prodlouží Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda (RFE/RL) dosavadní nájemní smlouvu. České tiskové kanceláři to prý řekl vysoce postavený český diplomat. Nejmenovaný diplomat. Napsala ČTK. A jako na potvoru tentýž den v téže "zprávě" řekla ČTK mluvčí rádia Sonia Winterová, že stěhování se letos nestihne. Rádio zatím uvádělo, že na přemístění nemá ve svém rozpočtu peníze. Nikdo jiný se ČTK nevyjádřil a tisková kancelář o tom přeci jen vydala 4. 5. v 16:18 zprávu. "Zprávu". Někdo tomu ale říká PR zpráva. Já také.

"Nevím o tom a nepovažuji to za pravděpodobné", řekl na přímou otázku reportéra Britských listů, zda se tato zpráva zakládá na pravdě, člen vlády, o jejímž rozhodování byla tato zpráva, ministr vnitra Stanislav Gross.

5. 5. 2004

/nonstop/nonstop/nonstop/nonstop/nonstop/nonstop/nonstop/nonstop/nonstop/

Vazeni pratele, pozadan pritelem Karlem Srpem, pozvat na letosni Sedmy rocnik "Nonstopcteni", ve dnech 27.az 30. kvetna 2004, které porada Jazzova sekce /nonstop/ Ucast vitana behem sobotniho dopoledne po desate hodine /nonstop/ V letosnim roce se bude "nonstopcist" bez omezeni vyberu autoru /nonstop/ Tema "Sousedske vztahy" v nejsirsim slova smyslu /nonstop/ Zajem treba projevit nekolika nasledujicimi kroky /nonstop/ Telefonicky svoji ucast potvrdit na telefon Karla Srpa 605263369 /nonstop/ Pripravit prispevek na cca 15 minut /nonstop/ Dostavit ve sjednany cas na znamou adresu: Jazzova sekce Valdstejnska ulice c. 14, Praha 1- Mala Strana, kde vlidne prijati a usazeni pred posluchace, mikrofon a videokameru, nebot "Nonstopcteni" prenaseno Internetem /nonstop/ Radost, ze touto pozvankou Vam zlepsili naladu /nonstop/ Jiz od teto chvile na Vas "Nonstop" tesime /nonstop/ Pozdrav Olda Prusa /stop/.

4. 5. 2004

KORUPCE

Policie britského ministerstva obrany zkonfiskovala dokumenty, z nichž údajně vyplývá, že největší britská zbrojovka, BAE Systems, poskytovala prominentním saúdským Arabům úplatky v celkové výši více než 60 milionů liber.

5. 5. 2004

Reakce na článek Pavla Mareše Žijeme v Domě války "Korán je Mein Kampf".

Váženým čtenářům Britských listů doporučuji přečíst článek "Korán -- co obsahuje i z křesťanství a judaismu" ZDE . Na ukázku toho jsou tam i súry z něho. Tato posvátná kniha čerpala ze dvou tzv."nebeských" náboženství, a proto je také plně uznává. Překroutit a zneužít se dá nakonec úplně všechno, nejenom náboženství.

Nikdy jsem se ve svých článcích nesnížila k tomu, abych psala o Talmudu, co je v něm za hrůzy proti gojimům (nežidům). Každé náboženství má na jedné straně svou temnější minulost, ale na druhé straně v sobě nese jasné duchovní poslání a je historickým dědictvím národů. Nikdy jsem nenapsala ani jedno jediné slovo proti židovskému náboženství, protože nikdy nikoho neposuzuji podle jeho víry, ale jen podle faktických činů.

5. 5. 2004

Jana Malá dalekosáhle kritizuje činnost Izraele v rámci boje proti terorismu. Uvádí ovšem argumenty, které jsou mírně řečeno zavádějící a jednostranné. Používá k tomu strategii, která je velmi častá při hodnocení izraelsko -- palestinského konfliktu. Je to strategie "jednoho viníka" - Izraele. V textu Jany Malé je pouze jediná zmínka o neutuchajícím palestinském terorismu. O obětích z řad izraelských civilistů pravděpodobně není třeba referovat. Dovolil bych si reagovat na několik oblastí, kterých se Jana Malá ve svém článku dotýká.

5. 5. 2004

...také žádný budhistický mírový pamflet o lásce k všehomíru. Spojení s "dílem" Adolfa Hitlera mi připadá opravdu přehnané, neboť Korán, ať už na něj pohlížíme jakkoliv, se dokázal beze sporu svou mystickou silou bez jakýchkoliv rozpaků zařadit mezi základní náboženské texty naší lidské civilizace. To o Mein Kampfu, což je snůška rasistických hlášek plných nenávisti k "negrům", Židům, cikánům, Slovanům, Britům a Francouzům, opravdu nemůžeme prohlásit. Osobně si myslím, že tento zvláštní "dokument" o chorobné epizodě v historii Německa by měl být každému volně přístupný. Možná by to zabránilo zbytečným polemikám.

5. 5. 2004

Poznámky k článku Počátky křesťanství od Lenky Kužvartové.

4. 5. 2004

"Začíná to vypadat, že dojde k dosti chaotickému politickému řešení celé záležitosti, které pravděpodobně vyjedná OSN. Očekávejte dohodu, při níž budou obě strany tvrdit, že to je pro ně vítězství, a po níž bude následovat rychlý odsun koaličních vojsk z Iráku někdy během nadcházejícího půl roku."

Události v Iráku se začínají vymykat z ruky přímo na místě, a svět stále více odmítá "správnou interpretaci" propagandistů, že se nyní začíná hovořit o možném odchodu západních vojsk. Vyplývá to z analýzy společnosti BBC.

4. 5. 2004
pokračování seriálu o karlovarské "justici"

V pátek 23. dubna se před karlovarským okresním soudem možná odehrála další epizoda ze seriálu státní represe úspěšně manipulované ukrajinským a ruským organizovaným zločinem proti podnikatelům Světlaně Vojtkové z Moldávie a Vladimiru Maksimovovi z Ruska. Britské listy již dříve této kauze věnovaly zvláštní pozornost, zejména pak dvěma články Štěpána Kotrby Karlovarská spravedlnost a Radka Mokrého Karlovy Vary jásají: Slizký ruskojazyčný cizinec před soudem, z nichž vysvítalo, že karlovarská spravedlnost velmi pravděpodobně měří vahami poněkud zvláštního řádu.

4. 5. 2004

Máte-li jednat s Američany o společných záležitostech, neztrácejte čas povídáním, jak věrnými přáteli jste. Řekněte jim, co s nimi můžete udělat ke společnému prospěchu. Takovou radu dal senátor Colin Kenny Kanaďanům.

Kanadský senátor Kenny je předsedou stálého senátního výboru pro národní bezpečnost a obranu. Nedávno se vrátil z týdenního služebního pobytu ve Washingtonu jako člen kanadské delegace a o své zážitky se podělil se čtenáři denního tisku.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

5. 5. 2004

V dubnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5361 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Zákon nepsaný i napsaný Efraim  Israel
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Mámo, koupíme si pivní sestavu! Jan  Paul
5. 5. 2004 Gott, Vondráčková a česká populární hudba Josef  Vít
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
5. 5. 2004 Demokracii nelze vytvářet mučením   
4. 5. 2004 Američané nemají čas na úslužné lichotky Miloš  Kaláb
3. 5. 2004 Vítej v EU, Stando! Štěpán  Kotrba
3. 5. 2004 O mladé Romce: Jak pomoci Tereza  Kaděrová

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík
1. 4. 2004 Milan Kundera pětasedmdesátník Jakub  Žytek
1. 4. 2004 O rodné sestře plivance Jan  Čulík

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...   
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Dávejte si pozor na nákladní dopravu!   
3. 5. 2004 Jaké bude postavení České republiky v Evropské unii?   
30. 4. 2004 Centrum a periferii bude mít i Evropská unie Stanislav  Holubec
30. 4. 2004 The Sun: PANIKA! Vlna přistěhovalců zahltí v sobotu Británii!!   
30. 4. 2004 Příslib z Východu   
30. 4. 2004 Uprostřed britského euroskepticismu vítá Tony Blair nové členy EU   
30. 4. 2004 Evropo, vítej Miloš  Navrátil

Rasismus RSS 2.0      Historie >
29. 4. 2004 Rasizmus na Slovensku - áno, ale naruby Lubomír  Sedláčik
29. 4. 2004 Definice rasismu   
29. 4. 2004 Hospodářská deprese v Evropě   
29. 4. 2004 Co s romským problémem Jan  Čulík
28. 4. 2004 Xenofobie a rasismus na Slovensku se dostávají z chronického do akutního stádia Darius  Nosreti
26. 4. 2004 "Nejsem rasista. Jsem idiot."   
13. 4. 2004 Ať hodí kamenem ... Petr  Horák
13. 4. 2004 "Dej mi čouda" - o rozpadu muslimských hodnot   
8. 4. 2004 Británie: pravicový tisk posedlý obavami z východoevropských přistěhovalců Jan  Čulík
29. 3. 2004 Pomoc Romům je ve své podstatě rasistická Tomáš  Gawron

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Zákon nepsaný i napsaný Efraim  Israel
5. 5. 2004 Korán není Mein Kampf, ale... Martin  Mařák
5. 5. 2004 Používá Izrael skutečně teroristické metody? Jan  Maršák
5. 5. 2004 Nestoudné hanění národa na základě náboženství je vždy nebezpečné Jana  Malá
4. 5. 2004 Podle jejich skutků poznáte je... Martin  Škabraha
4. 5. 2004 Mělo by se příslušníkům al Kajdy říkat "islámští teroristé"?   
3. 5. 2004 "Korán je Mein Kampf" Pavel  Mareš
3. 5. 2004 V Izraeli nemůže být pánem Arab   
2. 5. 2004 Fukuyama: V islámském světě je množství liberálních reformátorů   
30. 4. 2004 Izrael používá teroristické metody Jana  Malá

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Demokracii nelze vytvářet mučením   
5. 5. 2004 Bush má o americkém mučení poskytnout interviewy arabským TV stanicím   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
4. 5. 2004 Irák: Američané začínají hovořit o odchodu ze země   
3. 5. 2004 "Nebylo nám řečeno, že jsou to lidé" Tomáš  Gawron
3. 5. 2004 Příbuzní iráckých vězňů potvrzují mučení   
3. 5. 2004 Důtky pro vysoké důstojníky americké armády   
2. 5. 2004 Americká armáda se snaží zakrýt systematické mučení obviněním šesti jednotlivých vojáků   
1. 5. 2004 Mučení v Iráku: vinni jsou i britští vojáci   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2004 Hrozí kvůli případu Kelly stávka v BBC?   
16. 3. 2004 Vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho "nebude obnoveno"   
17. 2. 2004 Boston Globe: Krizi v BBC způsobila honba za komercializací   
15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   
13. 2. 2004 Lékaři: Oficiální verdikt o Kellyho smrti protiřečí důkazům   
12. 2. 2004 Jak by lord Hutton posoudil ukřižování Ježíše Krista a smrt Tomáše Becketta   
11. 2. 2004 Andrew Gilligan dostal nabídku od konzervativního týdeníku Spectator   
10. 2. 2004 Úkolem našeho vysílání je dostat ministry pod tlak, aby řekli něco, co nechtěli   
9. 2. 2004 Napadl sníh, vlaky mají zpoždění: může za to BBC   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   
3. 5. 2004 České školství dostalo na frak... Radek  Sárközi
22. 4. 2004 Proč jsme nestávkovali Václav  Votruba
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík
15. 4. 2004 Zmatený výklad   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Předsedkyně Rady italské televize rezignovala na protest proti státním zásahům   
29. 4. 2004 Astrologické zpravodajství ČTK Štěpán  Kotrba
22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   
22. 4. 2004 Ofcom kritizuje BBC, že se "honí za sledovaností"   
19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba
4. 4. 2004 ČeRT Vlastimil  Ježek
4. 4. 2004 Čert na druhou aneb jak propojit média veřejné služby tak, aby přežila budoucnost Štěpán  Kotrba
1. 4. 2004 Stane se novým šéfem Rady BBC Blairova pravá ruka, Peter Mandelson?   

Zelení RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   
15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených   
14. 4. 2004 Petr Uhl: Věřím v pád patočkovského sektářství   
14. 4. 2004 Zelení shazují krunýř sektářství Pavel  Pečínka
14. 4. 2004 Milana Horáčka můžeme i vyloučit!