5. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 5. 2004

Američané "propustí polovinu vězňů"

Podle svědectví iráckých vězňů bylo mučení systematické

Americká armáda v úterý oznámila, že vyšetřuje úmrtí 25 osob v amerických věznicích v Iráku a v Afghánistánu. Ve dvou případech bylo zjištěno, že osoby byly zavražděny Američany, konstatoval americký armádní činitel. Čelní američtí politikové požadují, aby se o týrání vězňů konala veřejná slyšení a chtějí vyslýchat amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda. Ten v úterý sám odsoudil týrání vězňů jako "absolutně nepřijatelné a neamerické".

Rozhněvaní senátoři zuří, že je ministerstvo obrany o týrání vojáků neinformovalo, dokud věc neprozradily sdělovací prostředky.

Z pětadvaceti vyšetřovaných úmrtí bylo zjištěno, že 12 jich bylo z přirozených anebo "blíže neurčených" příčin, jedna smrt byla "ospravedlnitelným zabitím" a dvě úmrtí byly vraždy.

Condoleezza Ricová, americká poradkyně pro národní bezpečnost, vystoupila v televizi AL Jazeera a požadovala od arabské veřejnosti, aby Spojeným státům důvěřovala, že pochatelé týrání budou pohnáni k odpovědnosti.

Uprostřed mezinárodního rozhořčení, vyvolaného týráním vězňů americkými vězeňskými strážci v Iráku, konstatovala americká armáda v úterý večer, že sníží počet zadržovaných osob v nechvalně známém vězení Abu Ghraib nedaleko Bagdádu o polovinu a přestane užívat ponižující vyšetřovací metody, jako umisťování kápí na hlavu zadržených osob.

Toto prohlášení bylo vydáno v situaci, kdy se přihlasíli mnozí další, z vězení propuštění Iráčané, povzbuzení zveřejněním fotografií týraných vězňů, a svědčili o tom, že byli ve vězení Američany biti, byl jim odpírán spánek a dlouhé hodiny museli klečet s kápí na hlavě před svými vyšetřovateli.

Generálmajor Geoffrey Miller, nový šéf amerických věznic v Iráku, konstatoval, že účelem změny vyšetřovacích technik je získávat "maximální množství výzvědných informací" pro válečné úsilí, avšak zadržovat přitom vězně humánním způsobem. Dodal, že sníží počet vězňů ve věznici Abu Ghraib na méně než 2000 z nynějšího počtu 3800.

Jeden bývalý vězeň, Muwaffaq Abbas, v úterý ukázal novinářům jizvy na zápěstích, modřiny na očích a ránu na obočí, která, jak trvdil, byla důsledkem jeho devítidenního věznění Američany. Abbas svědčil o tom, že podobně jako jiným vězňům se mu Američani snažili znemožnit usnout, tím že hráli hlasitě rappovou hudbu. "Někdy jsme usnuli navzdory hlučné hudbě. V takovém případě mi dal voják těsně k uchu megafon a zařval do něj. Abbas je bagdádský právník, který byl zatčen s pěti členy své rodiny americkými vojáky při razii v jeho domě letos v březnu.

Abbas uvedl, že se ho vyšetřovatelé ptali na všechno možné, od toho, kde je Usáma bin Ladin až na to, zda dával peníze protiamerickým povstalcům, což popřel.

I když americká armáda je neochotna hovořit o metodách, jakých používá k tomu, aby donutila vězně mluvit, ze svědectví asi 100 bývalých iráckých vězňů, kteří je poskytli al-Musawiho organizaci, vyplývá, že Američané dosud používali zavedený systém technik. Jejich hlavním cílem je vězně ponižovat anebo způsobit, aby jim bylo fyzicky nepříjemně.

Často Američané používají elektrické tyče na dobytek. Běžně jsou vyslýchaní během výslechů biti. Vězni jsou také nuceni mít na hlavě po celou řadu dní kápi a jsou nuceni sedět či stát po dlouhé hodiny či dny v nepříjemných pozicích. Někteří z nich byli umísťováni do míst, kde je příliš horko nebo zima.

Mnoho iráckých vězňů má trvalé jizvy na zápěstích po ostrých vojenských poutech z umělé hmoty. Bývalí vězni svědčili al-Musawimu, že měli po mnoho dní svázané ruce za zády. Také svědčili o tom, že se pokáleli, protože nebyli schopni sundat si kalhoty či se umýt po močření či defekování.

Bývalý vězeň Bashar al-Baldawi, 33, řekl, že ho jeho vyšetřovatelé udržovali bez spánku po dobu šesti dní. Uvedl, že strávil v kápi 11 dní.

"Jednoho dne jsem usnul, protože jsem byl tak strašně unaven, a jeden americký voják mi otevřel pusu a nalil mi tam [ostrou omáčku] tabasco," řekl al-Baldawi

Jiný bývalý vězeň, Khraisan al-Abally, svědčil o tom, že američtí vyšetřovatelé mu bránili ve spánku, nutili ho, aby klečel nahý a že strávil osm dní se svázanýma rukama a nohama a pytlem na hlavě.

"Myslel jsem, že zešílím," řekl al-Abally. "Říkali mi, chceme, abys klečel. Po třech nebo čtyřech dnech je to velmi bolestivé. Kolena mi krvácela a napuchla."

Suhaib al-Baz, 24, kameraman arabské satelitní televizní stanice al Jazeera byl donucen se svléknout, američtí vojáci ho zbili, plivali na něho a během jeho věznění po 74 hodin mu bránili ve spánku.

Al-Baz svědčil o tom, že si američtí vojáci osobními fotoaparáty scény mučení fotografovali. V jednom případě Al-Baz viděl, že jeden americký voják má velkou fotografii vězně se svázanýma rukama a v kápi, na něhož útočí vojenský pes, na ploše obrazovky svého počítače jako pozadí.

Některé vyšetřovací techniky, o nichž svědčí vězni z Iráku, jsou podobné technikám, jaké proti palestinským vězňům používají izraelští vojenští vyšetřovatelé a jaké používala britská armáda v Severním Irsku proti irským katolickým vězňům.

Británie přestala těchto metod používat poté, co rozhodl v roce 1982 Evropský soud, že jde o porušování lidských práv, a Izrael omezil své užívání mučení poté, co ho v roce 1999 zakázal izraelský Nejvyšší soud - kromě výjimečných případů v extremních situacích.

Avšak, zatímco byly brutální vyšetřovací techniky v jiných zemích postupně zakázány, americké vyšetřovací techniky naopak přitvrdly po útocích z 11. září.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

                 
Obsah vydání       5. 5. 2004
5. 5. 2004 Demokracii nelze vytvářet mučením
5. 5. 2004 Bush má o americkém mučení poskytnout interviewy arabským TV stanicím
4. 5. 2004 Američané "propustí polovinu vězňů"
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří  Venhoda
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...
5. 5. 2004 Zkurvení ducha ve sněmovně Zdeněk  Bárta
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Předsedkyně Rady italské televize rezignovala na protest proti státním zásahům
5. 5. 2004 Případ středoevropských žadatelů o azyl v Británii bude řešit Nejvyšší soud
5. 5. 2004 Gott, Vondráčková a česká populární hudba Josef  Vít
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!
5. 5. 2004 Mámo, koupíme si pivní sestavu! Jan  Paul
4. 5. 2004 ČTK: Nejmenovaný zdroj je také zdroj... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 TELEGRAM
4. 5. 2004 Britská zbrojovka obrovskými částkami podplácela saúdské Araby
5. 5. 2004 Nestoudné hanění národa na základě náboženství je vždy nebezpečné Jana  Malá
5. 5. 2004 Používá Izrael skutečně teroristické metody? Jan  Maršák
5. 5. 2004 Korán není Mein Kampf, ale... Martin  Mařák
5. 5. 2004 Zákon nepsaný i napsaný Efraim  Israel
4. 5. 2004 Irák: Američané začínají hovořit o odchodu ze země
4. 5. 2004 Karlovy Vary opět dějištěm justiční taškařice Robert  Kvacskai
4. 5. 2004 Američané nemají čas na úslužné lichotky Miloš  Kaláb
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce

Týrání a mučení vězňů v Iráku RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Demokracii nelze vytvářet mučením   
5. 5. 2004 Bush má o americkém mučení poskytnout interviewy arabským TV stanicím   
4. 5. 2004 Irák: Američané začínají hovořit o odchodu ze země   
4. 5. 2004 Američané "propustí polovinu vězňů"   
3. 5. 2004 "Nebylo nám řečeno, že jsou to lidé" Tomáš  Gawron
3. 5. 2004 Britští vojáci "si vyměňovali fotografie týraných vězňů"   
3. 5. 2004 Příbuzní iráckých vězňů potvrzují mučení   
3. 5. 2004 Důtky pro vysoké důstojníky americké armády   
2. 5. 2004 Americká armáda se snaží zakrýt systematické mučení obviněním šesti jednotlivých vojáků   
2. 5. 2004 Jsou či nejsou "britské" fotografie mučení z Iráku pravé?   
1. 5. 2004 Mučení v Iráku: vinni jsou i britští vojáci   
30. 4. 2004 Irák: Americká armáda má skandál s mučením vězňů