13. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 5. 2004

"Nick zemřel za hříchy Bushovy vlády," konstatoval otec amerického civilisty Nicka Berga, který byl v minulých dnech v Iráku popraven islámskými extremisty. Michael Berg, který je proti válce v Iráku, zdůraznil, že vedoucí američtí představitelé vytvuřili prostředí omezených lidských práv, které vedlo k týrání věz"nů ve vězení Abu Ghraib.

Zatčeného Nicka Berga v Iráku navštívili třikrát ve vězení pracovníci FBI, avšak byl vězněn iráckou policií a nikoliv americkými jednotkami, na rozdíl od toho, co tvrdí jeho rodiče, konstatovali američtí činitelé v Bagdádu.

Rodina Nicka Berga však dál tvrdí, že ho v Iráku zadržovaly americké úřady po dobu 13 dní, takže zmeškal svou plánovnou dobu odjezdu z Iráku. Krátce poté, co byl propuštěn, ho unesli iráčtí extremisté. Podle britského rozhlasu byla potíž, že byl Berg v Iráku na vlastní pěst a neměl bezpečnostní zázemí, jaké tam normálně ochraňuje jiné přítomné občany ze Západu. I list Guardian poznamenává, že Bergovy průběžné emaily z jeho cest po Blízkém východě rodičům a přátelům svědčí o šestadvacetiletém mladíkovi s omezenou znalostí arabštiny, který cestoval sám nebezpečnými částmi Iráku. V lednu psal Nick Berg o tom, že pracuje nedaleko vězení Abu Ghraib, které charakterizoval jako "nechvalně známé vězení pro vojenské a politické vězně".

12. 5. 2004

Šestadvacetiletý Nick Berg, americký civilista, jehož popravili iráčtí extremisté údajně jako pomstu za "týrání iráckých vězňů v amerických věznicích" a umístili videozáznam popravy na internetových stránkách organizace al Kajda, byl varován, aby z Iráku odejel, ale odmítl to, vyšlo ve středu najevo.

13. 5. 2004

Poslanci amerického Senátu zhlédli další fotografie a videozáznamy týrání iráckých vězňů. Za zavřenými dveřmi jim je včera zpřístupnili činitelé Pentagonu. Senátoři je charakterizovali jako "odporné" a "o hodně horší", než se očekávalo.

Spekulovalo se, že Pentagon všechny tyto fotografie zveřejní, aby zabránil tomu, že budou po několika pronikat do médií, ale usmrcení amerického civilisty Nicka Berga v Iráku způsobilo, že další materiály o týrání vězňů zřejmě publikovány nebudou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

13. 5. 2004

Touto otázkou se znovu podrobně a zajímavě zabýval ve středu pořad britského rozhlasu BBC World at One, z něhož citujeme:

Mnoho příslušníků americké vojenské policie, kteří jsou vyšetřováni v souvislosti s týráním iráckých vězňů ve vězení Abu Ghraib tvrdí, že jednali podle příkazů nadřízených osob. Lyndie England, vojákyně, která na jedné fotografii drží jednoho vězně na vodítku na obojku a která se stala terčem ostré kritiky za to, že se vyskytuje i na četných dalších fotografiích, nyní sdělila novinářům, že jí nadřízení dali konkrétní instrukce, jaké pozice zaujmout na těch fotografiích:

13. 5. 2004

Na okraj slavnosti "Budějáles", 13. května 2004

Podle tiskové zprávy Nadace Partnerství z 10.5. 2004 se bude ve čtvrtek konat na Budějovickém náměstí v Praze 4 "Jarní slavnost" za účasti plivačů ohně, kejklířů, hudebníků, loutkového divadla a řady dalších atrakcí. Podporu poskytují investoři a firmy z okolí. Protože zástavba uvedené lokality není bez problémů a rozporů a k jejímu odsouhlasování dochází často podivnými způsoby, podávám své svědectví. Bydlím totiž u Budějovického náměstí a způsob postupné zástavby jeho okolí mi není lhostejný. Protože jsem se účastnil řady úředních řízení v těchto věcech, sděluji níže některé zajímavosti.

Věřím, že tyto informace zaujmou i čtenáře odjinud. Jak praví moudré ruské přísloví: Chuť moře zjistíš z jediného doušku. Nemusíš je vypít celé.

13. 5. 2004
EUROVOLBY

Zatímco většina českých politických uskupení zdůrazňuje to, že do Evropy hodlají hájit "národní zájmy", v Evropě samotné vznikají silné základy k tomu, aby se po rozšíření začala vážně uskutečňovat idea "otců zakladatelů": skutečná evropská politika.

Kdo se ještě bojí federální Evropy?

13. 5. 2004

Z per etablovaných publicistů se často dozvídáme, že komunismus a nacismus jedno jest. Taková prohlášení jsou dále sdělována širším masám ústy nekomunistických a nenacistických politiků, protože z hlediska stranických propagand jde stále o materiál s preferenčním potenciálem. Veřejné mínění (ve skutečnosti slepované z toho, co produkují média, tedy ono malé procento lidí, kteří se v nich pracují) oboje svorně odmítá jako zakázaný prostor mimo hranice demokratických principů společnosti.

Jak lze ale v tomto světle vysvětlit fakt, že nacismus a jeho novelizované formy stojí mimo participující politické spektrum, aniž by se přímo hlásily k jeho odkazu, zatímco hlavní politická síla čerpající z tradice komunismu je podle dlouhodobých průzkumů volební náklonnosti druhou nejpodporovanější politickou stranou?

13. 5. 2004

Čerstvé rozhodnutí firmy Monsanto (http://www.monsanto.com) zastavit program polních pokusů a komercionalizace geneticky modifikované pšenice znovu oživil zájem veřejnosti i o možná zdravotní rizika. Propagátoři geneticky modifikovaných organismů (GMO) a jejich užívání v potravinářství mnohdy nevědecky popírají možné nažádoucí účinky GMO s tím, že je nikdo neprokázal. Jenže každý vědec ví, že absence důkazu může být dočasná a v žádném případě není vyloučením rizika. I to je důvod proč například Britská lékařská asociace (British Medical Association - http://www.bma.org) sdružující desetitisíce lékařů opakovaně varovala před možnými negativními dopady používání GM plodin. Nově pak konstatovala jejich zbytečnost.

13. 5. 2004

Dali jste své mamince kytici karafiátů, růží, nebo jiných květin? Ptali jste se, odkud byly? Ne? Jste tedy jako většina kanadských mužů - ani oni se neptají. Proto se za ně zeptala redakce časopisu "The Ottawa Citizen" a její reportér pan Chris Cobb se vydal hledat jejich zdroj až do Bogoty, hlavního města Kolumbie.

13. 5. 2004

Nedá mi to, abych nereagoval na článek T. Koloce, Jak jsem pracoval v Haló novinách, píše E. Přibyl z Amstelveenu v Nizozemí a pokračuje: Autor je asi velký nepřítel těchto novin, anebo naivista první třídy. Pravděpodobnější je, že si potřebuje odreagovat svoje frustrace. Měl by si ale uvědomit, že v dnešní době se všude, bez ohledu jestli se nacházíš na levé nebo právě straně, s nikým nemazlí. Velká řada podniku ani nedává lidem nějaké důtky. Prostě jednoduše reorganizují a jdeš.

V trochu slušné společnosti můžeš jít aspoň k soudu ale v Čechách to nebývá asi zvykem (stejně by se tak nic nedosáhlo) a odbory pro lidi tam moc neudělají.

Pan Koloc by měl být rád, že měl nějakou práci. A hlavně by neměl zapomenout na ono přísloví - KDYŽ CHCEŠ S VLKY BÝTI, MUSÍŠ S NIMI VÝTI. Možná že ale patří k těm málo vyvoleným, kteří stojí nad věci a nepotřebují to.

13. 5. 2004

O právu novinářů na utajování zdrojů

Policie ČR vydala prohlášení k udělení pořádkové pokuty Martinu Šmokovi ZDE. Šmok odmítl policii prozradit jméno svědka v případu vraždy Charlese Jordana, k níž došlo v Praze koncem šedesátých let. V prohlášení se mj. praví, že Šmokovi bylo nabídnuto, že by jeho svědek byl utajen. Je však skutečně možno důvěřovat Policie ČR, že by se svědkovo jméno neprozradilo?

Dodejme , že udělení pokuty Martinu Šmokovi je v tomto případě velmi sporné. Základním principem novinářské práce je, že novináři musejí mít právo na utajování svých zdrojů - jinak by jim nikdo nic ve veřejném zájmu neprozradil. Je to princip, který silně prosazuje např. Mezinárodní federace novinářů ZDE.

Státní orgány v mnoha zemích světa ovšem vyvíjejí protitlak. Mezinárodní federace novinářů upozorňuje, že v mnoha zemích světa dosud není ochrana novinářských zdrojů řádně zaručena.

13. 5. 2004

Evropská unie vyšle vysokou obchodní delegaci do Sýrie navzdory americkému rozhodnutí uvalit na Sýrii ekonomické sankce. Čelní představitelé EU pro energetiku a dopravu pocestují do Damašku během nadcházejícího víkendu ve snaze zlepšit spolupráci ohledně vývozu ropy a zemního plynu do Evropy, konstatovala EU.

V úterý uvalily Spojené státy na Sýrii hospodářské sankce - obvinily ji z podporu terorismu a z toho, že nebrání extremistům vstupovat na území Iráku. Sýrie obvinění odmítla.

Podrobnosti v angličtině ZDE
12. 5. 2004

Jsem opravdu nepříjemně překvapen, že se v BL, periodiku jež obvykle prezentuje alternativní a erudované příspěvky ke složitým tématům dneška, může objevit tak diletantský článek jako ten od pana Kotrby o podzemních garážích v Praze. Od novináře publikujícího v inteligentním periodiku bych očekával analytický a kritický článek napsaný na základě obeznámenosti s tématem v jeho celé složitosti a ne pouhý populistický výkřik, při kterém se autor nenamáhal použít nic víc než 'zdravý selský rozum'. Jak se tento článek liší od článku na toto téma v českých bulvárních novinách?

Takto provokativně se ptá se environentalista Petr Jehlička z přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze . Reakce Štěpána Kotrby následuje.

13. 5. 2004

Prosím, aby se nezapomínalo, že auta nechtějí lidi, ale lidé chtějí auta, píše Jiří Holeček na sloupek Štěpána Kotrby . Většina lidí nepojede autem do města, když tam nemusí. Dopravní situace se řeší správně tak, že se v prvé řadě všechny úřady a potom ostatní veřejné instituce a obchody umístí s potřebnými parkovišti k okružní dálnici.

Potom do města pojedou jen ti, co tam bydlí, a turisté. Umístění vlády, parlamentů a dalších uvnitř staré části města je krajně nemoudré a snobské.

Ten, kdo nemá rád individuální dopravu dnešního typu, nechť navrhne jinou. Hromadná doprava má mnoho nevýhod, počínaje přenášením chorob a konče kriminalitou. A je navíc velmi nerovnoměrně rozložena. Ti, kteří bydlí a pracují hned u Metra, mají neúměrnou výhodu oproti těm, kteří musí denně několikrát přesedat, a takových je více.

12. 5. 2004

Mám pocit, že pan Kotrba ve svém úvodníku Město lidem, ale ne těm zeleným... záměrně pominul některé souvislosti, aby vyvolal diskusi. Prosím, v mém případě se mu to povedlo.

Nejsem žádný příznivec Strany zelených, ostatně po letošní mediální přestřelce se nad některými aspekty jejich existence muselo asi zamyslet víc lidí. Jsem jen obyvatel naší metropole a žiji zde od svého narození. Pamatuji stav, kdy se v centru dalo tramvají dostat téměř kamkoliv, popojet stanici, dvě, přestoupit. V době, kdy se kvůli metru likvidovaly kolejové trasy v ulicích, jsem to přičítal neschopné a arogantní vládě pomazaných blbců jediné správné strany.

12. 5. 2004
Polemika s "komentářem" Petra Štěpánka Právo: Předvolební sci-fi ala ČSSD, napsaného na základě článku v Právu z 10. 5. 2004 Kouzla s čísly potěšila soc. demokraty

Pábení se nevyplácí... Zvláště, když autor není ledajaký potrhlý grafoman - blogger, ale velmi asertivní a kontroverzní veřejná osoba. Inteligentní, i když mnohdy radikální Petr Štěpánek by mohl vědět, že česká pobočka BM pod názvem "Donath Burston Marsteller" je jiná firma než mateřská BM. Lokální klient Lauder je lokální klient lokální PR agentury. "Velká" BM například pracovala pro saúdskou vládu po 11. 9. a poskytovala jí "poradenství ohledně problémů a zvládání krizí". Velkou BM si nenajala "účelově" ČSSD, ale Evropský parlament pro celoevropský průzkum, neboť očekávané volby budou doposud nejrozsáhlejší, jaké kdy v EU byly. 348 824 000 osob v 25 členských státech budou hlasovat o budoucí podobě evropského zastupitelského sboru. O deseti "nových" zemích nemá Evropa přitom příliš mnoho validních politických a politologických informací.

Plné znění studie Predicting the Future v angličtině ve formátu PDF ARCHIV BL

13. 5. 2004

Poznámky ke sjezdu Strany evropské levice

Při vší úctě ke zpravodajství deníku Právo a ke znalostem Miloslava Ransdorfa musím jako předseda Strany demokratického socialismu a jako představitel Strany evropské levice (SEL) v České republice uvést informace, týkající se zakládajícího sjezdu SEL, na pravou míru.

26. 3. 2004
další, tentokráte už poslední reakce na článek Pavla Mareše Palestina, Izrael a interrupce

Vedoucí politikové jsou od toho, aby zastupovali své občany, ale bohužel velmi často s nimi vůbec nepočítají. Kolik lidí bylo například proti válce v Iráku? Ve veřejných průzkumech jich byla všude rozhodná většina, ( ve Španělsku to bylo 90% ! ). Na protest byly uspořádány světové masové demonstrace, přesto se válce nezabránilo. Dnes jsme všichni svědky důsledky této války, byla osudovou chybou, protože byla vedena na základě smyšlených důkazů. Pokud národu není pomoženo k tomu, aby sám skoncoval s diktaturou, a naopak se vyčerpává sankcemi, tak násilný zásah, navíc po strašlivé devastaci země, zplodí jenom nezvladatelný chaos.

12. 5. 2004

Americký prezident George Bush pochválil "odvážného" ministra obrany Donalda Rumsfelda.

K tomu kreslený komentář Steva Bella v deníku Guardian ZDE
Jiné kreslené komentáře Steva Bella ZDE

12. 5. 2004

Zpověď stigmatizovaného

Když mi na vysoké škole eurosvazáčtí spolužáci, kteří se stali asistenty, vyházeli všechny učitele, jichž si bylo lze vážit, a nakonec i vedoucího katedry, kterého jsem měl svého druhu za otce, odjel jsem do dalekého ostrovního království, načež když jsem se vrátil, nemaje studijního živitele, začal jsem shánět zaměstnání. Ve vitrínce na zastávce autobusu přímo před domem našeho domácího jsem čítal analýzy z jedněch novin; co chvíli jsem se na začátku těchto komentářů mohl dočíst jména jako jsou Günther Grass, Bertolt Brecht či alespoň Karel Kryl, což jsou sice zhusta používané ikony, ale citovat z jejich díla se dnes v médiích většinou nedoporučuje. Autor oněch článků byl navíc zakladatel slavného exilového nakladatelství a ty noviny byly nadepsány jako levicový deník. Když jsem obeslal svým životopisem redakce českých tiskovin, přihlásily se mi právě tyto noviny. Rozumějte mi; jsem prostý český literát, publikoval jsem asi v dvaceti časopisech, sáhlo po mně několik rádií, a dokonce i Reflex, ale všechny jen na externí spolupráci.

12. 5. 2004

Na knižním veletrhu Svět knihy na pražském Výstavišti byla dr. Josefu Fronkovi, lexikografovi žijícímu ve skotském Glasgow, udělena dne 8.5. porotou soutěže Slovník roku Cena poroty za elektronický slovník. Nově oceněná je elektronická verze Fronkova Velkého česko-anglického (a anglicko-českého) slovníku, Leda, Voznice 2004. Slovníku se dostalo už několika cen, stejně jako předchozím Fronkovým slovníkům. Josef Fronek dlouhá léta vyučoval bohemistice na Glasgow University; po odchodu na odpočinek se plně věnuje lexikografii, což je činnost, jíž se zabývá už dlouhá léta.

12. 5. 2004

Alastair Campbell, bývalý tiskový mluvčí Tonyho Blaira, vypovídal v úterý v Dolní sněmovně o vztahu mezi vládou a sdělovacími prostředky. Campbell ostře zaútočil na pravicový bulvární list Daily Mail, kterýžto označil za ničivou sílu v britské společnosti. Daily Mail ve třicátých letech podporoval Hitlera. Poslanci se ho také ptali, co by se dalo na odstranění současného nepřátelského klimatu mezi některými politiky a novináři. Rozhlas BBC k tomu v podvečer vysílal zajímavou reportáž.

12. 5. 2004

O národotvorné roli kubismu a rondokubismu

Zdálo by se, že architektura na rozdíl od jazyka, poezie, krásné literatury, hudby či třeba malířství stojí ve výstavbě obsahu významu národa opodál. Zvláště moderní architektura je vskutku internacionální, stejně jako geografický pohyb a komunikace jejích představitelů. Možná i proto není moderní české architektuře přisuzována specifičnost, svébytnost, kterou by se odlišovala od architektury jiných zemí. Přitom architektura je sférou, která poskytuje národotvornému úsilí ideální médium - dům poskytuje velikou trojrozměrnou hmotu, která ochotně absorbuje symboly, ať už ornamentální, tvarové či strukturní, a navíc je ze všech typů umění nejpřístupnější divákovi.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

5. 5. 2004

V dubnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5361 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2004 Euthanasie je skutek milosrdenství Boris  Cvek
12. 5. 2004 Jak jsem pracoval v Haló novinách Tomáš  Koloc
12. 5. 2004 Epidemie AIDS ve východní Evropě a ve střední Asii   
11. 5. 2004 Na "válku proti terorismu" doplácejí chudí   
11. 5. 2004 Jaroslav Hutka -- písničkář vandalem? Štěpán  Kotrba
11. 5. 2004 Do Evropy bez řetězu Jaroslav  Hutka
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?   
10. 5. 2004 O svobodě, humoru a taktu Pavel  Kelly-Tychtl
10. 5. 2004 Špidla se snaží zlo alespoň oslabit Boris  Cvek
10. 5. 2004 Český chřestýš Efraim  Israel

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2004 Do jaké míry bylo týrání iráckých vězňů americkou oficiální politikou?   
13. 5. 2004 Nové fotografie týrání vězňů "jsou ještě horší"   
13. 5. 2004 Spojené státy popírají tvrzení Bergovy rodiny   
12. 5. 2004 Britská vojska "střílela nevinné Iráčany"   
12. 5. 2004 Nechte mýho Rummyho na pokoji, vy terrystický ydijoti   
12. 5. 2004 Bush: Já rešpektuju všecki Arabi   
12. 5. 2004 Popraveného amerického rukojmího "varovala armáda, aby z Iráku odejel"   
11. 5. 2004 Irácké povstání Oskar  Krejčí
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   
11. 5. 2004 Wall Street Journal zveřejnil zprávu Červeného kříže o týrání iráckých vězňů   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2004 EU posílá obchodní delegaci do Sýrie   
12. 5. 2004 Palestina neexistuje, nemůže být okupovaným územím Pavel  Mareš
12. 5. 2004 Bush uvalil sankce na Sýrii   
5. 5. 2004 Zákon nepsaný i napsaný Efraim  Israel
5. 5. 2004 Korán není Mein Kampf, ale... Martin  Mařák
5. 5. 2004 Používá Izrael skutečně teroristické metody? Jan  Maršák
5. 5. 2004 Nestoudné hanění národa na základě náboženství je vždy nebezpečné Jana  Malá
4. 5. 2004 Podle jejich skutků poznáte je... Martin  Škabraha
4. 5. 2004 Mělo by se příslušníkům al Kajdy říkat "islámští teroristé"?   
3. 5. 2004 "Korán je Mein Kampf" Pavel  Mareš

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2004 V Evropě se rodí základy nové evropské politiky Josef  Brož
11. 5. 2004 Quo vadis Európska únia? Adrian Peter Pressburg
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...   
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Dávejte si pozor na nákladní dopravu!   
3. 5. 2004 Jaké bude postavení České republiky v Evropské unii?   
30. 4. 2004 Centrum a periferii bude mít i Evropská unie Stanislav  Holubec
30. 4. 2004 The Sun: PANIKA! Vlna přistěhovalců zahltí v sobotu Británii!!   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   
6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   
6. 5. 2004 Michael Moore: Firma Disney zakázala distribuci mého nového filmu   
6. 5. 2004 Disney obviňuje Michaela Moora, že si záměrně dělá reklamu   
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   
21. 11. 2003 Nová kniha Michaela Moora je zklamáním   
7. 10. 2003 Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu
  
2. 4. 2003 Michael Moore zamýšlí ve filmu dokázat styky mezi Bushem a bin Ladenem   

Monsanto: geneticky modifikované potraviny RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2004 Vliv geneticky modifikovaných potravin na lidské zdraví -- propaganda a skutečnost Jan  Kopeček
12. 5. 2004 Firma Monsanto zrušila plány na prodej geneticky modifikované pšenice   
7. 5. 2004 Greenpeace a genetické inženýrství: Riziko pro objektivitu Dalibor  Šrámek
6. 5. 2004 Monsanto a genetické inženýrství: Riziko pro investory Miroslav  Šuta
8. 3. 2004 USA: Většina konvenčních plodin kontaminována geneticky modifikovanými plodinami   
28. 7. 2003 Debata o geneticky modifikovaných potravinách II. Fabiano  Golgo
26. 7. 2003 Monsanto a GM potraviny: Trable už i v Číně a v USA Miroslav  Šuta
24. 7. 2003 Budou se italští farmáři postižení genetickou kontaminací soudit? Miroslav  Šuta
24. 7. 2003 Debata o geneticky modifikovaných potravinách založena více na emocích než na vědě Fabiano  Golgo
23. 7. 2003 O trifidy zamořených polích a lstivých korporacích Dalibor  Šrámek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
7. 5. 2004 Letenka do noci   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   
3. 5. 2004 České školství dostalo na frak... Radek  Sárközi
22. 4. 2004 Proč jsme nestávkovali Václav  Votruba
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík
15. 4. 2004 Zmatený výklad   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2004 ČTK a pivní mistrovství světa Štěpán  Kotrba
10. 5. 2004 Šéfové BBC neudělali v případě Andrewa Gilligana žádné chyby   
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
5. 5. 2004 Předsedkyně Rady italské televize rezignovala na protest proti státním zásahům   
29. 4. 2004 Astrologické zpravodajství ČTK Štěpán  Kotrba
22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   
22. 4. 2004 Ofcom kritizuje BBC, že se "honí za sledovaností"   
19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba

Zelení RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   
15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených   
14. 4. 2004 Petr Uhl: Věřím v pád patočkovského sektářství