27. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 8. 2003
Většina válek končí, ale irácká válka číslo dvě jaksi neskončila - ochromuje politiku obou agresorských zemí, napsal včera v listě Guardian jeho komentátor Hugo Young:
27. 8. 2003
Zachrání agenti Mukhabaratu prezidenta George W. Bushe? Mukhabarat, obávaná tajná policie Saddáma Husajna, je jednou z posledních šancí amerických okupačních vojsk v Iráku, která má pomoci při "boji proti terorismu". Je to svého druhu také šance pro prezidenta Bushe, jak být znovu zvolen prezidentem.
27. 8. 2003
Pentagon konstatoval tento týden uprostřed kritiky, že má v Iráku příliš málo vojáků, že plánuje vyslat až 28 000 Iráčanů na intenzivní policejní kursy v provizorní akademii v Maďarsku.
27. 8. 2003
Šéfové britských výzvědných služeb, pod tlakem z Downing Street, prosili na poslední chvíli pracovníky svých rozvědek, aby našli nějaké nové důkazy, které by bylo možno včlenit do oficiální britské zprávy o iráckých ZHN, vyšlo včera najevo u soudního vyšetřování, zabývajícího se okolnostmi smrti dr. Davida Kellyho.
27. 8. 2003
John Scarlett, šéf spojeného výboru britské vlády pro otázky rozvědky a přítel premiéra Tonyho Blaira ZDE svědčil v úterý před soudním vyšetřováním smrti vědce dr. Davida Kellyho, že vládní zpráva o Iráku ze září 2002 nebyla zdramatizována a že reportáž Andrewa Gilligana v rozhlase BBC z 29. května byla "naprosto nepravdivá".

středa dopoledne: Guardian k tomu ve středu publikoval drzou karikaturu známého kreslíře Steva Bella, "filmový plakát", na němž "Ali Campbellman" a "Albert R. Blairoli" (zjevný mafiánský podtext) "uvádějí velkofilm Licence na šíření lží ("pork pies", "vepřové koláče" je dětský eufemismus pro "lhaní", a "Scarlett" drží v rukou vepřový koláč s nápisem "45 mins.") V tomto "velkofilmu" hraje herec jménem "Baldy Lickspittle" (Plešatec Patolízal) Johna Scarletta ZDE. (To by byla v ČR zase žaloba jak vyšitá... nebo ne? JČ)

27. 8. 2003
Petr Žaloudek / Fid
V poslední době se opět rozhořela diskuse o stejnopohlavních svazcích. Má to tři příčiny: připravuje se vládní návrh zákona o registrovaném partnerství, Vatikán vydal oheň a síru dštící dokument a - v neposlední řadě - média mají okurkovou sezónu.

Při pročítání všech těch sloupků, názorů, reakcí, diskusních fór, poslouchání rádií a sledování televizních šotů jsem si uvědomil, že se u odpůrců registrovaného partnerství v prvé řadě jedná o řadu nedorozumění, lépe řečeno o snůšku obecně oblíbených omylů. Pokusil jsem se tedy o jejich shrnutí a komentování. Možná to některým autorům usnadní jejich orientaci (samozřejmě mám na mysli orientaci v problému).

Každá z těchto otázek by si nepochybně zasloužila samostatnou studii; snažil jsem se ale vystihnout "jádro pudla" na co nejmenší ploše.

27. 8. 2003

Kdyby britská Konzervativní strana vyhrála příští všeobecné volby, zrušila by celou řadu digitálních okruhů televize a rozhlasu BBC, včetně televizního okruhu pro mladé lidi BBC 3 a zlikvidovala by také internetové stránky BBC.

27. 8. 2003
Chtěl jsem Vám poděkovat za článek "MFD: Dlouhonohá "dokonale opálená" blondýna a PR pro krachujícího Fischera" ZDE. Konečně si někdo všiml praktik českých žurnalistů v souvislosti s osobou Václava Fischera.

Vím, že jste svůj článek nevztahoval osobně vůči Fischerovi, nýbrž jako údiv nad nebetyčnou PR kampaní a tím, čeho všeho je český žurnalista schopen.

27. 8. 2003
Myslíte si, že jen blázen by si objednal v reakci na neodbytnou spamovou reklamu pilulky na "zvětšení penisu"? Tak to se tedy hodně pletete, zjistil - v depresi - časopis Wired:
27. 8. 2003

Česká Handelova společnost provede scénicky operu Georga Friedricha Handela Sosarme, Re di Media v zámeckém divadle v Mnichově Hradišti dne 5., 6., a 7 září 2003. K dispozici jsou poslední místa.

Podrobnosti v češtině ZDE
Podrobnosti v angličtině ZDE

27. 8. 2003

Podrobnou analýzu učitelských platů publikoval na serveru Česká škola ZDE Karel Hepner, poznamenává Radek Sárközi.

27. 8. 2003
Dojíždím autem do práce, z Polné do Jihlavy, píše Dušan Mrázek. Jezdím po docela slušných okreskách a cestou do Jihlavy mám asi 6 km dlouhý úsek silnice 1.třídy. Platí zde omezení 90km/hod, které ale skoro nikdo nedodržuje. Jezdím takto tři roky a policistu jsme zde potkal asi třikrát - schovaného na stále stejném místě. Na to, že se zde nejezdí 90 km/hod, ale podstatně víc, je to dost bída. Poslední havárku si zde pamatuji, když zhruba ve 170km/hod smetl Opel Omega Avii - zvláště večer je svíčka hezky vidět. O kousek dál je přehledná křižovatka, kde je co měsíc havárka. Někdy plechy, někdy velmi těžká zranění. To vše se stává, jenže vidět na tomto úseku policistu je téměř zázrak.
26. 8. 2003
Pane Čulíku,

jen dvě drobné poznámky k vašemu dnešnímu sloupku ZDE, píše Vojtěch Polák:

26. 8. 2003

Statistické údaje se dají interpretovat různě, každý si v nich najde to svoje, míní Tom Fuk v reakci na tento článek, ZDE. Vy byste možná udělal lépe, kdybyste zveřejnil odkaz na statistiky za rok 2002 ZDE , aby si každý udělal svůj úsudek o nehodovosti u nás, než abyste rozvíjel teorie o zakomplexovaných "úspěšných boháčích" zabíjejících na našich silnicích lidi silnými sportovními auty.

Ty statistiky například ukazují, že silné luxusní vozy, které mají objem motoru více než 2 litry zavinily úmrtí 192 lidí, což je 22,1% mrtvých. Naproti tomu vozy s objemem 1,1 až 1,4 litru zavinily 354 mrtvých, což je 40,6%. Možná máte pravdu, že za těmi mrtvými jsou něčí komplexy. Ale ve většině případů to jsou komplexy "obyčejných průměrných lidí" s průměrnými auty.

26. 8. 2003

V reakci na úvodník píše Tom Fuk ZDE, že "luxusní " vozy způsobily jen 192 úmrtí, zatímco malé vozy celých 354, poznamenává Aleš Novák a pokračuje: V takové statistice ovšem je důležité zohlednit celkový počet malých vozů ve srovnání s počtem luxusních silných automobilů. Pak je samozřejmě uvedený údaj naprosto alarmující... Existuje nějaký koeficient "nehodovost na tisíc aut dané kategorie" ?

27. 8. 2003

Chtěl jsem jen podpořit toho pána, jak psal ZDE, že máme-li mít možnost srovnávat statistiky počtu mrtvých, zabitých auti s válci do 1,4 l a nad 2 l, musíte uvážit i vzájemný poměr počtu těchto aut (nebo nejlépe, poměr, v jakém se vyskytují v silničním provozu). Přijde mi to zcela zjevné, ale jsem matematik, takže tím to asi bude, a mrzí mě, že někomu ne, míní Jan Samohýl.

26. 8. 2003
Důvody, proč se jen málo lidí identifikuje jako Romové, jsou do určité míry spekulativní. Těmito důvody může být:
  1. Že není povinné vyplňovat tuto kolonku v registračním dotazníku
  2. Že mnoho těch osob, kdo se neoznačují za Romy, je méně integrováno do české společnosti. Národní totožnost, na niž se ptá dotazník, nemá nic společného s národností dané osoby. Drtivá většina Romů tomuto výrazu nerozumí.

Přinášíme - exkluzivně - záznam z diskuse delegace České republiky při zasedání Výboru OSN pro odstranění diskriminace, které se konalo v Ženevě dne 22. srpna 2003. Debata se týkala především romské problematiky. Pozoruhodné jsou zejména odpovědi českých zástupců na otázky členů výboru OSN.

26. 8. 2003
Eva Hahnová, Hans Henning Hahn
Současné česko-německé a česko-rakouské vztahy netrpí žádnou chronickou chorobou, jak by se mohlo čas od času zdát povrchnímu pozorovateli či jak se nám někteří odborníci snaží namlouvat. Existuje totiž pouze jedno jediné problematické téma, které tyto vztahy zatěžuje: odsun německy mluvícího obyvatelstva z poválečného Československa.

Publikujeme laskavostí vulgo.net

26. 8. 2003
"T.G. Masaryk - zasloužil se o stát," zní zákon, přijatý 21.2.1930 jako dárek ke státníkovým osmdesátinám. Lze se nad ním rozpakovat. Účelem zákonů je výkon vlády a ne deklarace názorů, interpretace dějin či projevy devótnosti. Legislativní smysl lze spatřovat nejvýše v tom, že pochybnosti o zásluhách TGM o ČSR vyhlašuje za protizákonné. Ovšem nikdo, včetně jeho nejzarputilejších kritiků doma i v zahraničí je nikdy nevznášel, takže alespoň jeho obsah dodnes vyjadřuje všeobecný konsensus.
26. 8. 2003
Markéta Brousková
I pojmy se mohou proměnit v noční můru. A jsou-li dostatečně triviální třeba i v gilotinu nebo v oprátku. Záleží na poměrech. Postsocialističtí občané již patrně tuší, kam mířím. V tomto ohledu se nemá důchodce Ted Honderich, bývalý profesor filosofie na University College of London, opravdu čeho obávat. A naštěstí nežije v Německu, nýbrž v poklidném anglickém městečku. Kdyby byl cynik, zamnul by si ruce a spokojeně řekl: "Jen houšť a větší kapky !"

Publikujeme laskavostí vulgo.net

26. 8. 2003
Jakmile se jednou zamilujete, mělo by být nemožné ztratit svou lásku k Americe. Kdo by mohl ztratit lásku k tomu newyorskému návalu adrenalínu, anebo k rachocení vlaku číslo 7, který jeden na železných podstavcích z Manahttanu až do Queens skrze vůně a zvuky 160 rodných jazyků? Kdo by mohl přestat milovat onu obrovskou poušť, když šeříkový úsvit zastře hvězdné konstelace na její obrovské obloze? Kdo by mohl přestat milovat onen svalnatý průmysl amerického pravého hlavního města, Chicaga, "města velkých ramen", jak ho popsal básník Carl Sandburg?

Ed Vulliamy, známý a mezinárodními cenami zahrnutý reportér listů Guardian a Observer, opouští nyní po šesti letech Spojené státy, "zraněný a agresivní národ" -- a nerad přiznává, že přestal milovat národ, na který kdysi pohlížel s úctou a láskou. Shrnujeme.

4. 8. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V červenci 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 7260,00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2003 Čím jsem "úspěšnější", tím víc mrtvých Jan  Čulík
26. 8. 2003 ČR v OSN: Do knihoven byly rozdány knihy proti rasismu   
26. 8. 2003 Je možné ztratit lásku k Americe?   
26. 8. 2003 O svobodě projevu v Německu: Já přece nejsem antisemita Markéta  Brousková
26. 8. 2003 O Češích, jejich sousedech a odsunu Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
26. 8. 2003 Edvard Beneš - zasloužil se o stát Přemysl  Janýr
25. 8. 2003 "Stát jsme my" a české trestní řízení Zdeněk  Jemelík
25. 8. 2003 Česká média jako zábavní podnik Jan  Paul
25. 8. 2003 EU zakázala "lehké" cigarety   

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2003 Jak se pletou odpůrci leseb a gayů Petr  Žaloudek / Fid
18. 8. 2003 Malá provokativní poznámka nejen k homosexualitě Aleš  Kubeczka
14. 8. 2003 Gayové chtějí jen normálně žít   
13. 8. 2003 Homosexuálové "by neměli mít právo vychovávat děti", není radno se odlišovat   
12. 8. 2003 Dokument úzkoprsého fanatizmu Radovan  Geist
12. 8. 2003 Proč BL publikují bláboly o homosexualitě Vojtěch  Polák
11. 8. 2003 Co homosexuali vlastne chcu?   
7. 8. 2003 "Poučení z krizového vývoje" bylo demokratickým čajíčkem Pavel  Mareš
5. 8. 2003 Kladivo na ...?! Ladislav  Žák
5. 11. 2002 Rebelie v britské Konzervativní straně   

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
25. 8. 2003 Zpráva CEMESu o ČRo 6 pro Radu Českého rozhlasu Jan  Čulík
21. 8. 2003 Facka zprava aneb štěkání podle Jemelky Štěpán  Kotrba
20. 8. 2003 Proč nepíše Jan Urban jako američtí novináři Jan  Čulík
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba
28. 7. 2003 O cestě Jana Urbana do Iráku Jan  Čulík
18. 7. 2003 Komentář kontra zpravodajství Jan  Maršák
18. 7. 2003 RFE/RL: Stěhovat se nebudeme, nebudeme a nebudeme Štěpán  Kotrba
16. 7. 2003 Jak Jan Urban ve veřejnoprávním rozhlase šíří propagandu ve prospěch Bushovy vlády Jan  Čulík
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour
21. 8. 2003 Poučení z krizového vývoje - dvacáté první srpny a přítomnost Michal  Jurza
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
21. 8. 2003 Proč se mlčí o občanském odporu ze srpna 1969? Karel  Mašita
20. 8. 2003 Okupácia 1968: KSS je hlboko zakotvená vo svojej minulosti Juraj  Marušiak
11. 8. 2003 Nedožitých 55 let Jana Palacha Jaroslava  Čajová
14. 7. 2003 1968 Přemysl  Janýr
4. 6. 2003 Konec českých dějin? Mojmír  Babáček
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
2. 4. 2003 Rytí záhonu Jaroslav  Hutka

Automobilismus RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2003 Nehodovost: Policie proti sobeckému a nebezpečnému ježdění nezasahuje   
26. 8. 2003 Čím jsem "úspěšnější", tím víc mrtvých Jan  Čulík
26. 8. 2003 O nehodovosti na českých silnicích Vojtěch  Polák, Jan Čulík
26. 8. 2003 Nehodovost: statistické údaje se dají interpretovat různě   
26. 8. 2003 Nehodovost ještě jinak   
8. 8. 2003 Zlikvidují zautomatizované automobily veřejnou dopravu?   
8. 8. 2003 Jak platit za užívání silnic   
8. 8. 2003 Systémy pro automatickou jízdu automobilů už existují   
8. 8. 2003 Radost bourat   

Česká pošta RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2003 Jenom dvě stě kilometrů, nebo ještě blíže... Filip  Rožánek
20. 8. 2003 Česká pošta: "Z Králíků jděte do Jindřišské"   
15. 8. 2003 Proč byla zlikvidována vlaková pošta Tomáš  Krček
11. 8. 2003 Česká pošta: Pracuje méně, kasíruje více Štěpán  Kotrba
11. 8. 2003 Česká pošta, kapitalismus, který zešílel za další Eduard  Vacek
11. 8. 2003 Česká pošta má své předpisy, vyplývající ze zákona, a ty musí dodržovat Štěpán  Kotrba
11. 8. 2003 Ještě jednou o České poště Jan  Čulík
10. 8. 2003 Předpisy České pošty pro doručování zásilek   
10. 8. 2003 Všemu člověk rozumět nemůže, České poště obzvlášť   
8. 8. 2003 Inspirace od České pošty Jiří  Císař

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2003 Bush má potíže   
27. 8. 2003 Pod tlakem britské vlády hledala rozvědka zoufale důkazy pro zprávu o Iráku   
25. 8. 2003 Reportér Gilligan prozradil Kellyho poslancům   
23. 8. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho zveřejnilo tisíce důvěrných dokumentů   
22. 8. 2003 Dr. Kelly měl pocit, že zradil své irácké přátele   
21. 8. 2003 Dr. David Kelly předpověděl svou smrt v lese   
20. 8. 2003 Alastair Campbell popřel, že zdramatizoval vládní zprávu o Iráku   
19. 8. 2003 Aféra David Kelly: Šéf Blairova štábu varoval, že "Saddám není hrozbou"   
18. 8. 2003 Aféra David Kelly a falešné důvody pro útok na Irák -- shrnutí první etapy vyšetřování   
18. 8. 2003 Aféra Kelly: Po prvním týdnu vyšetřování prohrávají všichni   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2003 Je možné ztratit lásku k Americe?   
22. 8. 2003 Co je americký neokonzervatismus?   
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2003 Bush má potíže   
27. 8. 2003 Pod tlakem britské vlády hledala rozvědka zoufale důkazy pro zprávu o Iráku   
23. 8. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho zveřejnilo tisíce důvěrných dokumentů   
22. 8. 2003 Co je americký neokonzervatismus?   
22. 8. 2003 Irák a Američané: "okupační armády nejsou nikdy považovány za osvoboditele"   
22. 8. 2003 Irák není druhý Vietnam, ale Američané potřebují víc vojáků   
22. 8. 2003 Dr. Kelly měl pocit, že zradil své irácké přátele   
21. 8. 2003 Útok na OSN v Bagdádu: Hrst názorů ze světového tisku   
20. 8. 2003 Vojna v Iraku sa oficiálne skončila, ale casus belli sa iba hladá... Daniel  Krajcer
19. 8. 2003 Aféra David Kelly: Šéf Blairova štábu varoval, že "Saddám není hrozbou"   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
7. 8. 2003 O svobodu slova česká média už zřejmě nemají zájem Karel  Mašita
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala