19. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 8. 2003

ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo

Odpověď Ivana Šterna naznačuje, že šéfredaktor ví už stěží, co mluví. Nezávislý zdroj objektivně zkoumající sledovanost všech rádií, (pokud je vůbec možné hovořit o objektivitě mediálních analýz či průzkumů sledovanosti), vytvořil soubor čísel, která jsou konstatováním, nikoliv hodnocením. Ukazují, že stanice ze 120 000 posluchačů týdně ztratila za rok 100 000 posluchačů a nenašla nové. Analýza vysílání ČRo 6 - RSE z doby před vypovězením kooperační smlouvy s Američany, kterou si prováděly Britské listy, napovídá, že křesťansko-konzervativní americká propaganda v České republice měla přesně totéž množství stárnoucích posluchačů... Už tehdy bylo jasné, že naděje do změny politické orientace většiny občanů České republiky směrem pravicovým se nenaplní. Propagandistický potenciál "štvavé vysílačky" se vyčerpal svou počínající senilitou, nekreativností a možností posluchačů konfrontovat řeči a realitu. Poučení pro nového šéfredaktora stanice z tohoto smutného konstatování je, že dostal do vínku stanici bez posluchačů a "ducha" původní propagandy jen stěží může nahradit.

Těžko však polemizovat s článkem, který hodnotí program stanice prismatem jednoho pořadu, byť se jedná o pořád z hlediska politické publicistiky klíčový.

Ivan Štern se domnívá, že článek stanici hodnotí prismatem jednoho pořadu. To není pravda a šéfredaktor ČRo 6 to musí vědět, pokud umí číst... Ivan Štern pouze použil jednu ze základních propagandistických metod - metodu nepravdivé teze, proti které je obrana jednoduchá. Článek vychází z dat, která naštěstí Ivan Štern nemůže ovlivnit a která hovoří strohou řečí čísel. Hovoří o neúspěchu ČRo 6. Hovoří o odmítnutí současné podoby stanice. Hovoří o nenalezené identitě. Na tomto základě pak článek rozvíjí možné příčiny tristního stavu, jak je vidí autor. Snaží se nalézt a napovědět Ivanu Šternovi i konstruktivní cesty k řešení, které by nemusely znamenat likvidaci stanice. Čulíkova kritická analýza práce Jana Urbana je zmíněna pouze v jedné větě. O žádném prizmatu není v mém článku ani slovo.

Štern se brání přízrakům, které si sám vymyslel, jen proto, aby se nemusel podívat kruté pravdě do očí.

O šíří názoru, které z naší stanice zaznívá, jsme již mluvili.

Ale nešť. Buďme k ubohému šéfredaktorovi velkorysí.

Podívejme se ale, o jaké šíři názorů hovoří internetové stránky stanice, což je jediné prostředí, do kterého lze přímo odkazovat, aniž bychom museli citovat tuny přepisů celého vysílání, které máme k dispozici v archivu NEWTON IT. Jelikož je internetový portál obrazem-o-sobě, který si stanice vytváří sama, měl by být stejně vyvážený a reprezentativní, jako její vysílání. Vyjděme z této (samozřejmě zaokrouhlující) teze. Jaká je k 18. srpnu 2003 Šternova "Svobodka" na internetu?

Všimněme si nejdříve komentářů:

V článku Postihování rasově motivovaných činů se jeho autor Ondřej Konrád omezuje na konstatování faktů případu Marka Poláka, v nichž vychází ze zprávy ČTK a již dříve sdělených podrobností. Komentář, jakých najdete dvanáct do tuctu. Kontakt s poškozeným žádný. Kontakt s odborníky na extremismus žádný. Kontakt s policií žádný. Kontakt se soudci tohoto případu žádný. Kontakt s vládním zmocněncem žádný. Kontakt se zástupci Romů žádný. Autor v závěru dedukuje lhostejnost všech politiků, aniž by pro to přinesl jediný důkaz. Končí tím, že jeden z křiklavých případů rasistického násilí, který okamžitou politickou odezvu vyvolal, "...stejně zaváněl jen prázdným divadlem pro vesměs lhostejnou veřejnost". Hodnocení? Povrchní, lhostejný komentář, nesnažící se o hlubší pohled, s beznadějně vyznívající demagogií na závěr.

Komentář Martina Schulze Zdravý nemocný (prezident) rozvíjí rozsáhlé spekulace okolo hradního PR nad banalitou prezidentovy "dehydratační lapálie". Srovnání kvality informací o onemocnění Václava Klause s informacemi o tomtéž, týkající se Václava Havla vyznívá dost křečovitě. Hodnocení? Řemeslně zvládnuté škodolibé pošklebování bez podstatné informace. Typický okurkový materiál.

Konec politických prázdnin v Německu autora Rudolfa Ströbingera je řemeslně kvalitně odvedenou, politicky neutrální souhrnou zprávou. Komentář to není. Autor svůj názor nevyjadřuje. Rudolf Ströbinger je publicista a spisovatel blízký německé CDU, člen české Obce spsovatelů je zároveň signatářem petice Stop nacionalismu, mající v dubnu 2002 přesvědčit české poslance, aby odmítli "demonstraci falešné národní jednoty" při diskuzi a formulaci jednoznačného stanoviska k Benešovým dekretům. Publikuje v českém a slovenském tisku.

Svět viděný internetem Jany Šmídové je kvalitní sběrný přehled zajímavostí z tisku.

Ukázkou nevyváženosti je ale rozhovor Jany Šmídové O volbě ústavních soudců ze Studia STOP. Jako Hosty si redaktorka ČRo 6 vybrala komentátora týdeníku Respekt Erika Taberyho, bývalého ústavního soudce profesora Vojtěcha Cepla, předsedu mandátového a imunitního výboru Senátu Jana Hadravu (US-DEU), senátora Richarda Falbra (ČSSD), tajemníka prezidenta Klause Ladislava Jakla, advokátku Kláru Samkovou-Veselou, odmítnutou Senátem na post ústavní soudkyně (dříve ODS). V jinak pravo-pravé diskuzi dostal jediný zástupce koalice, senátor Falbr příležitost dvakrát a to k pronesení 4 vět (122 slov, 674 znaků). Podílel se na diskuzi z 2 %... Přepis pořadu má totiž celkem 35 100 znaků. Vojtěch Cepl hovořil 23x, Erich Tabery 10x, Ladislav Jakl 8x, Jan Hadrava 8x, Klára Samková -Veselá 2x...

O kvalitě pořadu svědčí nejlépe neredigovaný přepis diskuzního příspěvku novináře, komentátora Respektu, Erika Taberyho:

Já bych ve většině asi souhlasil. Tam je důležité skutečně zmínit, co už tady bylo řečeno, to, že ten Ústavní soud se stal takovou silnou institucí právě ve vztahu k těm stranám a k tomu Parlamentu, který si leckde příliš uzurpoval tu moc i tam, kde neměl. To je jedna důležitá věc. Já myslím, že ještě druhá důležitá věc je, která byla možná taková klíčová, třeba pro mě, když to vztahuju teď k sobě jako k laikovi, že většina ústavních soudců, když vysvětlovala verdikt než hovořila přes média s veřejností, tak leckdy to právo vysvětlovala tak, aby to pochopil právě i ten laik. A z toho bylo strašně důležité pro tu veřejnost, že ta spravedlnost je vlastně v těch konturách pro tu laickou veřejnost velmi lehce pochopitelná a že si to nemusí uzurpovat právě jenom ty politici, kteří potom jakoby z té shůry vysvětlí té veřejnosti, co smí a co nesmí. A já myslím, že tohle byl hodně důležitý moment vlastně v krátkých dějinách toho Ústavního soudu.

Řečnění bývalého ústavního soudce na téma budoucích ústavních soudců a jejich přínosu světu si ale musíte přečíst sami. Propagandističnost pořadu tak lépe vynikne... Sebelepší popis nenahradí autentický transkript pořadu, včetně inteligentních dotazů moderátorky:

Jana Šmídová k senátoru Hadravovi: Musím se tedy opravdu na závěr zeptat, zmoudříte na podzim?

O potížích firem Václava Fischera je další pořad Studia STOP Problémy kolem cestovních kanceláří. Jeho autor Petr Hartman se snažil. Vyzpovídal všechny, kteří k tématu mohli něco říci, včetně těch, kteří k němu co říci neměli a přesto mluvili, jen Václava Fischera či jeho managementu se na jejich pohled nezeptal nikdo. Vyváženost jako hrom... Před mikrofonem se vystřídali Blažena Křížová, ředitelka Odboru realizace a rozvoje cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj, Oldřich Freidinger, tajemník Asociace cestovních kanceláří České republiky, Michael Neuwirth, předseda Grémia poolu pro pojištění, záruky pro případ úpadku cestovních kanceláří, hlavní ekonom Československé obchodní banky Martin Kupka, Michael Roztok z "investiční banky" Winsche Investors, Ladislav Havel, prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Výsledek diskuze? Nechme mluvit moderátora:

Moderátor (Petr Hartman): Dobře, ale aby to nevyznělo jak reklamní spot cestovní kanceláře, tak já to snad dokončím tím, ať lidé si zváží sami, jak chtějí trávit dovolenou, s kým a kde...

Tím ve zkratce vyjádřil moderátor nejen pozici stanice, ale i její lhostejnost k realitě a posluchačům. Liberální postoj, který je ještě v roce 2003 přesvědčen, že rozdíl mezi čistými a špinavými penězi je nezjistitelný a že trh vyřeší svou neviditelnou rukou i váš případný návrat z dovolené s krachující cestovní kanceláří. O právu spotřebitele nic neuslyšíte. O jistotách občana nic neuslyšíte. O zárukách a dozoru bank také nic neuslyšíte. Prostě, milí občané, jste nám putna... Jeďte si kam chcete a s kým chcete.

A to jsou všechny příspěvky, které uvádí Český rozhlas 6 alespoň titulkem a perexem dne 18. 8. 2003. Týdení archiv pořadu Názory a argumenty si můžete vyslechnout jako audionahrávku, čtyři díly Zápisků ze současného Iráku od Martian Dvořáka naleznete jako zvláštní téma. Annonce starších komentářů a rozhovorů nikoho nenechá na pochybách, jaké deníky redaktoři čtou a jaké názory komentátoři mají. Což o to, v tom problém není. Problém je v tom, že ty názory jsou si podobné jak vejce vejci. A výjimky se nedohledáte, ani když listujete archivem hodně hluboko.

A v tom je ta potíž Šternova vidění pravo-pravé občanské společnosti.

Za zmínku stojí i odkazy na "partnerská" tištěná média, jejichž anoncování tvoří část programu ČRo 6. Najdete zde odkazy na 12 příspěvků z Die Zeit, dva příspěvky z Listů, tři z revue Proglas, pět článků z revue Prostor, pět článků z revue Přítomnost, pět článků z revue Střední Evropa a pět článků z dalších zahraničních médií. Nic víc. V ČRo 6 mají Die Zeit jako hlavní povinnou četbu a neznají jiná zahraniční média? Nebo čemu vděčí čtenáři internetových stránek stanice za tento opravdu reprezentativní výběr? V České republice vychází daleko více magazínů, novin, revuí a dalších tiskovin, řada malonákladových médií se pod tlakem ekonomické reality přesunula na internet... Stojí také za pozornost. Ale ČRo 6 si vybírá. Škoda že nikdo netuší, podle jakého klíče.

Přeci jen ale existuje někdo, kdo to tuší už dlouho. Britské listy tuší také. Tušit a vědět jsou ale dvě různé věci. Vědět znamená mít nikoliv nahodilou analýzu opírající se o monitor náhodně vybraných dnů, ale mít kontinuální analýzu za časový úsek, postihující celé vysílání. Rada Českého rozhlasu si v loňském roce nechala zpracovat takto obsáhlou studii vysílání ČRo 6 od Centra pro mediální studia fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Rada a generální ředitel už vědí. L. Čábelová, J. Jirák, J. Končelík (vedoucí týmu), J. Kryšpínová, V. Nečas, E. Šádová a další provedli Analýzu vysílání Českého rozhlasu 6, kterou následně předali Radě. Ačkoliv ji Rada zaplatila z veřejnoprávních prostředků, nedostala práva ke zveřejnění, což je velmi podivné. Podle předsedy Rady Seemanna nejde přitom o snahu utajit kritický obsah, neboť Rada souhlasila se zveřejněním. CEMES si však vyhradil právo publikovat studii sám. Dodnes tak neučinil. Na stránce CEMESu analýzu nenajdete. Přepis diskuze či shrnutí obsahu a zjištění nenajdete doposud ani na stránkách Rady ČRo, ani na stránkách CEMES.

Jediná dvě sdělení - usnesení o zadání a usnesení Rady ČRo o akceptaci studie jsou příliš strohá a úřednická, než aby z nich bylo lze jednoduše vyčíst, jaký byl závěr a doporučení odborné studie. Stačí ale, že Rada požádala Karlovu univerzitu o zhodnocení potřebnosti stanice. Stačí, že Rada po rozsáhlé diskuzi doporučila řediteli Kasíkovi orientovat práci stanice tak, aby předpokládané cíle plnila. Čili úkol v mezích pravomocí Rady sloužící ke změně stavu, kdy předpokládané cíle, vyplývající ze zákona, plněny nebyly... Podle mého názoru nejsou plněny dodnes.

A ten, kdo je - bohužel - mimo mísu, je Ivan Štern.

Usnesení 81/02

Rada Českého rozhlasu schválila zásady analýzy vysílání ČRo 6, kterou vypracuje Centrum mediálních studií při FSV UK.

Analýza bude sledovat především následující aspekty postavení stanice ČRo 6 a její programové nabídky:

  1. Charakterizovat programovou nabídku a celkový design stanice ČRo 6.
  2. Zjistit, jakými prostředky (a jakým dílem) ČRo 6 jako jediná stanice věnující se politické publicistice, zejména analytickým komentářům, přispívá svými pořady k naplňování poslání ČRo, jak je vymezeno v příslušné právní normě, včetně kvalitativních nároků, které zákon klade na programovou skladbu (zvláště vyváženost poskytovaných informací).
  3. Zjistit, do jaké míry je či může být programová nabídka přitažlivá pro tu posluchačskou obec, pro niž je projektována.
  4. Vyložit reálné postavení ČRo 6 v současné nabídce rozhlasových stanic, a to jak stanic ČRo, tak stanic ostatních, a zhodnotit její potenciální postavení a potřebnost vzhledem k existující nabídce.

Hlasování: 9 pro

Zdroj: Rada ČRo, 30. října 2002

Usnesení 28/03

Rada Českého rozhlasu na základě široké diskuse, jejímž základem byla Analýza vysílání Českého rozhlasu 6 zpracovaná Centrem pro mediální studia UK FSV došla k závěru, že ČRo 6 má postavení stanice, která může vhodným způsobem doplňovat poslání Českého rozhlasu v oblasti zpravodajství a může být i vhodným obohacením služby veřejnosti v oblasti publicistiky. Doporučuje proto generálnímu řediteli, aby na základě závěrů vyplývajících ze zprávy CEMESu a následné diskuse orientoval práci stanice tak, aby sloužila těmto předpokládaným cílům. Rada se rozhodla požádat CEMES ještě během letošního roku o zpracování nové zprávy, která by zhodnotila jak stanice tyto úkoly naplňuje. Rada souhlasí s tím, aby CEMES dal vypracovanou zprávu k dispozici veřejnosti.

Hlasování: 6 pro

Zdroj: Rada ČRo, 26. března 2003

Oprava: Omylem jsem změnil křestní jméno šéfredaktora ČRo 6. Po upozornění čtenářů jsem text uvedl do shody s realitou a tímto jim děkuji za pozorné čtení.

                 
Obsah vydání       19. 8. 2003
18. 8. 2003 MFD: Dlouhonohá "dokonale opálená" blondýna a PR pro krachujícího Fischera Jan  Čulík
18. 8. 2003 O významu metakritiky médií: Zavinily smrt dr. Kellyho sdělovací prostředky? Jan  Čulík
19. 8. 2003 Aféra David Kelly: Šéf Blairova štábu varoval, že "Saddám není hrozbou"
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 Ivan Štern: To, co radí Štěpán Kotrba, se už děje
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
19. 8. 2003 Vliv elektronických médií na děti a mládež ČR v roce 2003 Zdeněk  Duspiva
19. 8. 2003 Kultík jedné osobnosti Michal  Jurza
19. 8. 2003 Jde skutečně o záchranu šumavských pralesů? Jiří  Šoler
19. 8. 2003 Napätie v Kosove vzrastá každým dňom
19. 8. 2003 Čo sa stalo s nemeckými zelenými? Frieder Otto Wolf
18. 8. 2003 Marta Kubišová: Tí, čo boli pri revolúcii, sa na nej stále vezú Miroslav  Brada
18. 8. 2003 Vatikán nařídil biskupům, aby utajovali sexuální zneužívání, páchané katolickými kněžími
18. 8. 2003 Hospodářský růst -- tabuizované téma? Jaroslav  Krajči
18. 8. 2003 V současné době peníze nejsou kryté zlatem, ale dluhy Josef  Hromádko
18. 8. 2003 Letná filmová škola 2003: O spacákoch a akreditácii Peter  Konečný
4. 8. 2003 Hospodaření OSBL za červenec 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 Hospodářský růst -- tabuizované téma? Jaroslav  Krajči
18. 8. 2003 Vatikán nařídil biskupům, aby utajovali sexuální zneužívání, páchané katolickými kněžími   
18. 8. 2003 Romové jsou sice páté kolo u vozu, avšak... Alžběta  Janíčková
18. 8. 2003 Marta Kubišová: Tí, čo boli pri revolúcii, sa na nej stále vezú Miroslav  Brada
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 MFD: Dlouhonohá "dokonale opálená" blondýna a PR pro krachujícího Fischera Jan  Čulík
15. 8. 2003 Postkomunistické země se nedají zreformovat bez morálky a pevného právního řádu Jan  Čulík
15. 8. 2003 Jak mohou dnešní Spojené státy legitimizovat své činy   
15. 8. 2003 Byl Hitler před mnichovskou konferencí málem zavražděn?   
15. 8. 2003 Proč byla zlikvidována vlaková pošta Tomáš  Krček
15. 8. 2003 Americké "lidské štíty" čelí v USA 12 letům vězení a pokutě jednoho milionu dolarů   
14. 8. 2003 Drahá zábava v pražské zoo Jan  Čulík
14. 8. 2003 Wattsová: "Kelly neobvinil Campbella"   
14. 8. 2003 Má kategorie politických vězňů své místo i v demokracii ? Eduard  Vacek

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba
29. 7. 2003 Memento 18
O čem to svědčí?
Miloš  Dokulil
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
17. 7. 2003 Jak chci rozvíjet Českou televizi Jiří  Janeček
17. 7. 2003 Pro vedení ČT inspirace z Tolkiena Jiří  Janeček
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík
11. 7. 2003 Reportéři ČT a bezradnost nad jazykem Jan  Čulík
9. 7. 2003 Jiří Janeček zpřesňuje svůj životopis Jiří  Janeček
7. 7. 2003 O nevyjasněných místech v životopise Jiřího Janečka Jaroslav  Sever
3. 7. 2003 Dotaz do České televize Jan  Čulík
3. 7. 2003 Odpověď z ČT   
3. 7. 2003 "Datumy si nepamatuju" Jan  Čulík
3. 7. 2003 Znovu o životopise Jiřího Janečka Jan  Čulík
2. 7. 2003 Memento 16
Nechť se "potrefení" nehněvají!
Miloš  Dokulil

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba
28. 7. 2003 O cestě Jana Urbana do Iráku Jan  Čulík
18. 7. 2003 Komentář kontra zpravodajství Jan  Maršák
18. 7. 2003 RFE/RL: Stěhovat se nebudeme, nebudeme a nebudeme Štěpán  Kotrba
16. 7. 2003 Jak Jan Urban ve veřejnoprávním rozhlase šíří propagandu ve prospěch Bushovy vlády Jan  Čulík
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík
23. 6. 2003 Demokracie pro všechny: Zakažte komerční média ! Štěpán  Kotrba
17. 6. 2003 V čem tkví "vyváženost" Českého rozhlasu? Štěpán  Kotrba
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
4. 12. 2002 Bude se "Svobodka" stěhovat do Kunratic? Štěpán  Kotrba
1. 10. 2002 "Nebylo samozřejmé dostávat ve Svobodné Evropě do vysílání československé disidenty" Milan  Schulz
29. 9. 2002 Jaký dopad mělo rozhodnutí USA nefinancovat českou Svobodnou Evropu Jan  Velinger, Jan Čulík
20. 9. 2002 České vysílání Rádia Svobodná Evropa končí Štěpán  Kotrba