8. 12. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 12. 2003
Organizace British Medical Association požaduje, aby britská vláda zvedla cenu cigaret nad 5 liber (cca 230 Kč) za jeden balíček. (V současnosti stojí v Británii balíček dvaceti cigaret přibližně 4,50 liber.) Britští lékaři argumentují, že cena je jediným možným způsobem, jak od kouření odradit dospívající mládež. Opakované varování před kouřením přichází znovu poté, co britský lékařský časopis The Lancet požadoval, aby byl postaven tabák mimo zákon, a argumentoval, že kdyby byl tabák objeven teprve dnes, byl by okamžitě umístěn na seznam zakázaných narkotik. V Británii umírá předčasně na kouření 120 000 osob ročně.
7. 12. 2003
Britská vláda se octla od léta 2003 v souvislosti se smrtí vládního zbrojního experta dr. Davida Kellyho, který zpochybnil její tvrzení, že by Saddám Husajn měl možnost zaútočit zbraněmi hromadného ničení do 45 minut, uprostřed obrovské kontroverze. V neděli 7. 12. však přinesl na titulní stránce britský týdeník Sunday Telegraph svědectví iráckého plukovníka, že prý Saddámova armáda skutečně byla vybavena zbraněmi hromadného ničení a že její vojáci měli možnost jimi zaútočit na protivníka do 45 minut.

Listy Daily a Sunday Telegraph jsou známy svými kontakty s britskou rozvědkou. Když byla před časem prozrazena v ČR totožnost britského agenta Christophera Hurrana, Daily Telegraph publikoval v té věci několik zlobných článků, které zřejmě přímo vyjadřovaly názor britské rozvědky.

8. 12. 2003

Monitor Jan Paula

Pořad České televize Na stopě reagoval minulý týden na aktivitu policie, která v den zveřejnění rozhovoru s Georgem Novotnym v BL, přidala na své stránky čtyřicet nových "uměleckých" falz. Ty se také staly jediným obrazovým doprovodem nebývale obsáhlé hlavní části pořadu, který byl věnován problematice machinací a korupce v obchodu s uměním. Jakoby se zveřejněním rozhovoru začínal projevovat efekt "dědek tahá řepu"; jsem ale zvědav, co se vytáhne. A tak bravo, chce se zvolat trochu ironicky, i když prý nikdy není pozdě.

7. 12. 2003

Britská vláda prodává zbraně a bezpečnostní zařízení zemím, jejichž porušování lidských práv silně kritizuje. Vyplývá to ze seznamu zbraní, schválených pro export, který byl zpřístupněn deníku Guardian. Británie prodává zbraně do Indonésie, kde britské ministerstvo zahraničních věcí kritizovalo údajné mimosoudní popravy, do Nepálu, kde se podle britského MZV lidi popravují bez soudu a do Saúdské Arábie, kde je mučení běžnou součástí tamějšího systematického porušování lidských práv.

Britská vláda schválila vývoz "akustického zařízení, vhodného pro zvládání demonstrací, policejních štítů proti demonstracím, želez na nohy, pásů, jimiž se obětem uštědřují rány elektřinou, pouta, přenosné zařízení proti demonstracím, vodní děla, vozidla pro boj proti demonstracím, přenosné nástroje na zvládání demonstrací, na obranu a na uštědřování ran elektrickým proudem". Do Saúdské Arábie se i nadále vyváží z Británie vojenské zařízení a zbraně.

Podle předpisů britské vlády se nesmějí vyvážet zbraně do zemí, kde "je jasné riziko, že by mohly být používány k represi domácího obyvatelstva".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ratibor Majzlík
6. 12. 2003

DEU odchází z koalice, "strana" je ale jednotná...

...jelikož odchází z čtyř-, dvou- a čtvrt- koalice US-DEU pouze Ratibor Majzlík a "jeho" platforma DEU - v počtu tří delegátů. To je jedna zpráva z právě probíhajícího sjezdu tohoto politického konglomerátu. Ačkoliv všichni v sále zbylí unionisté tvrdí, že vládní koalice není ohrožena, neboť DEU nemá zastoupení ve vládě ani parlamentu, domnívám se pravý opak. Neboť koaliční smlouva byla uzavřena mezi ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Na čase je nyní říci, že stávající koaliční smlouva TŘÍ právních subjektů je nejspíše tímto okamžikem neplatná, neb jeden subjekt, který ji uzavřel, jako právní subjekt už dneškem neexistuje. To je logická dedukce na základě smluvního vztahu a politické reality, ve které do dokončení integrace podpisem a likvidací integrované DEU je stále předsedou a statutárním zástupcem "platformy" DEU Ratibor Majzlík...

Záběr z filmu Mazaný Filip
8. 12. 2003

V rámci 3. zimní filmové školy bylo v Uherském Hradišti k vidění mnoho filmů. Kromě programových cyklů, v nichž byly uváděny filmy Terence Daviese, Romana Polanského či filmy z Projektu 100 -- 2004, se nabízelo i několik mimořádných projekcí.

Jednou z nich byla i hradišťská premiéra filmu Mazaný Filip od režiséra Václava Marhoula. Marhoul film osobně uvedl. Vysvětlil publiku, že jeho film nemá žádnou "přidanou hodnotu", jeho cílem je pobavit diváka...

8. 12. 2003

Britský ministr vnitra David Blunkett chce zavést "vstupní poplatek do Británie" ve výši 500 liber (cca 23 000 Kč) který se bude vybírat od cca 900 000 hospodářských přistěhovalců či studentů, kteří každoročně do země přijíždějí. Chce tím vydělat asi 450 milionů liber ročně a tím uhradit čtvrtinu ročních nákladů na britský azylový a imigrační systém. Tento poplatek 500 liber budou muset příchozí do Británie platit kromě jiného poplatku, ve výši 155 liber, za pracovní a studijní povolení. Britská vláda poukazuje na to, že vstup do Británie bude stát "pouhých" 625 liber, kdežto např. Austrálie požaduje za vstup do země od svých hospodářských přistěhovalců 770 liber. Žadatelé o azyl budou od poplatků osvobozeni, poplatky se nebudou týkat občanů z členských zemí Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 12. 2003

Britský deník Guardian se zeptal čtenářů, zda zastávají názor, že má list odpovědnost odmítnout zveřejňování určitého druhu reklamy. Tento názor vyjádřilo 50 procent čtenářů tištěné verze listu a 52 procent čtenářů jeho internetové verze. Poukázali na to, že je nevhodné, že Guardian ve svých víkendových přílohách zveřejňuje reklamu na erotické telefonní linky. List tedy nyní tuto reklamu přestal publikovat a odřekl se ročního příjmu z ní ve výši 350 000 liber (17,5 milionu Kč). Průzkum názorů čtenářů byl součástí prvního sociálního, etického a ekologického auditu deníku Guardian, který byl právě publikován.

Deník Guardian a týdeník Observer vydává mocná, nezávislá nadace "The Scott Trust", pojmenovaná po nejslavnějším šéfredaktoru tohoto listu, C. P. Scottovi. V průzkumu názorů reportérů listu uvedlo 76 procent zaměstnanců deníku, že mají svobodu psát to, co si myslí a 76 procent jich také konstatovalo, že mají při své práci víc svobody, než by měli v jiných denních listech. 91 procent čtenářů deníku Guardian konstatovalo, že tomu, co deník píše, plně důvěřují.

Podrobnosti a audit v angličtině ZDE

Čína - Lise Sarfati/Magnum for Time
8. 12. 2003

Vzhledem k celkovému světovému vývoji a nutné spolupráci v oblasti globální odpovědnosti se stále častěji setkáváme s novým aktivním faktorem při řešení současných problémů - se závažnou rolí Číny. Unilaterální postavení Spojených států ustupuje do pozadí a multipolarita dostává pozvolna formu "trojky". Úloha spolupráce americko - ruské je známá, a je proto nutno se soustředit na další článek - Čínu. Nejde jen o impozantní ekonomický rozvoj, ale i o diplomatickou aktivitu, která již nesleduje pouze specifické čínské zájmy, ale má i daleko širší charakter.

8. 12. 2003
I když Stranu zelených zaměstnává vnitřní konflikt mezi západoevropským a sektářským pojetím politiky, zosobněný mj. střetem Petra Uhla a Jakuba Patočky, neznamená to ukončení aktivit strany navenek. Jedním z hlavních cílů brněnské SZ je zabránit opětovnému zvolení Miroslava Sládka, někdejší hvězdě české ultrapravice, starostou v satelitní vilové čtvrti Útěchov.
7. 12. 2003

Virtuální bohoslužba na druhou adventní neděli

Čtení: Izaiáš 49,14-19; Text kázání: Marek 4,21-23
Je Advent -- a právě v adventu si máme připomínat, že nebloudíme nahodile dějinami od trampoty k trampotě, od režimu k režimu, ale že naše směřování má svůj hluboký smysl, svůj cíl, a že je v tom cíli obrovská, krásná a nikým nezrušitelná naděje.

Měl jsem tuto středu vzácnou příležitost zúčastnit se ekumenického modlitebního shromáždění politiků, diplomatů a zástupců zemí celého světa, konaného každoročně v Evropském parlamentu v Bruselu. A protože to byla pro mne velmi silná a pozitivní duchovní zkušenost, rád bych se o ní rozdělil v tomto kázání. Text z Izaiáše, který jsme slyšeli i dnes, tam četl Isikeli Mataitoga, velvyslanec z Fidži, Markův text o nezastínitelném světle četl evropský komisař Samuele Furfari a na oba texty kázal pozorovatel v evropském parlamentu za Estonsko a bývalý ministerský předseda Estonska Mart Laar.

8. 12. 2003
Naprosto souhlasím s tvrzením Milana Valacha ZDE, že studium naší komunistické minulosti nemusí zdaleka vyústit jen v teoretickou diskusi o čemsi minulém a neaktuálním, nýbrž že může být velmi užitečným vodítkem v odhalování rodících se totalitních tendencí v přítomnosti. Autor upozorňuje na "fašismus spojený s náboženským fundamentalismem" a na potenciální nebezpečí ekologického autoritářství. Oboje má své oprávnění, přesto jsem přesvědčen, že hlavní totalitní hrozba, které dnes čelí zejména státy tzv. vyspělé, tkví jinde.
8. 12. 2003

Sedm úvah z května 2003, z hor mexického jihovýchodu

Subcommandante Marcos

Když se plány Moci hroutí a zatímco velké mediální korporace kolísají mezi těmi absurditami a tragédiemi, které předvádí a podporuje světová politická třída, nezastavují se dole, ve velké a široké základně chvějící se moderní babylonské věže, hnutí. A i když se ještě pohybují nejistě, začínají znovu získávat slovo a svou schopnost jednat jako zrcadlo a lupa. Zatímco se nahoře rozhoduje politika konfliktu, v základně světa ti druzí, ti jiní, nacházejí jeden druhého a ty druhé, jiné, kdo jsou odlišní, kdo jsou ale také těmi, kdo jsou dole.

8. 12. 2003
V posledních desetiletích mnohé americké korporace používají levnou pracovní sílu v zemí Třetího světa, kam přesouvají své podniky.Ne vždy však přitom lpějí na dodržování lidských práv.Budou teď za to platit? Této problematice se věnovala i redaktorka Marianne Niosi francouzského deníku Le Monde z 3.12 2003, fracouzsky ZDE, česky shrnuje Simone Radačičová:
8. 12. 2003
V současné době jsme svědky toho, jak je celý svět postupně zatahován do "války proti terorismu". Přitom je naprosto zřejmé, že příčinou této války je arabsko-izraelský konflikt na Středním východě. I po teroristických útocích na USA Bin Ládin oznámil, že důvodem k jejich provedení byla nespravedlnost vůči palestinskému národu.
3. 12. 2003

Jak Češi bojují

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Ovšem POZOR! - o milostných aférách českých hereček se v ní nedočtete, a ani neobsahuje žádné kuchařské recepty! A není v knize ani zmínka o starém seriálu televize BBC Červený trpaslík!! Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

8. 12. 2003
Tisková zpráva Sdružení majitelů honebních pozemků ČR

Podle novely zákona o myslivosti hrozí všem občanům, kteří vlastní tzv. honební pozemky a jsou členy Honebních společenstev, vytunelování jejich veškerého majetku! Iniciujte ve svých vesnicích valné hromady svých honebních společenstev!

Vydali jsme výzvu všem majitelům honebních pozemků, kterým špatnou legislativou hrozí vytunelování jejich majetku. Po novele zákona o myslivosti (zákon č. 449/01Sb) se může stát, že přijdou majitelé honebních pozemků nejen o své zemědělské a lesní pozemky, případně o rybníky, ale doslova i o střechu nad hlavou (§ 27), aniž by o tom měli tušení. Proto jsme se v létě letošního roku ustavili; u Ústavního soudu je již sice návrh na zrušení některých paragrafů, které protiústavně omezují vlastnická práva, ale zatím stále platí původní znění. Protože jde o miliony občanů této země, prosíme o uveřejnění naší výzvy, píše její autorka Věra Petrová z Ohrazenice u Jaroměřice nad Rokytnou.
8. 12. 2003

Máme se "plést do cizích věcí"? Je to velmi důležitá otázka. Lze to samozřejmě provádět buď s dobrým úmyslem, nebo se zlým úmyslem. Máme zasáhnout, když opilý soused téměř denně bije manželku a děti, když parta skinheadů napadá nejprve slovně a posléze i fyzicky Romy (ale i jiné "černé", a to může být Ind, Řek, Turek, Španěl, nebo i kdokoli ze střední Evropy, kdo se jen déle "neuváženě" opaloval).

8. 12. 2003
Chlubíte se tím, že řešíte věci, které se jinde neřeší; zaujalo mě, že nikdo nekomentoval reakci řady zahraničních vědců v Lidových novinách na uvěznění Pavla Středy, ani následnou zprávu v ČT1, kde dokonce myslím státní zástupce prohlásil cosi ve smyslu, že mu jaderní fyzici mohou být ukradeni..., píše Jan Samohýl:
8. 12. 2003

O čom je politická ekonómia, ktorej základy položil Karol Marx

V poslednej dobe sa objavili v BL články, v ktorých ide o niečo viac ako len kričať, a v ich centre je Karol Marx.

Na adresu Davida Janusa ZDE, Pavla Urbana ZDE a Jana Holečka ZDE len krátka poznámka: Prečo neobvinia všetkých atómových fyzikov a ich vednú disciplínu za to že Američania zhodili atómové bomby na Hirošimu a Nagasaki? Prečo neobviňujú Krista a jeho učenie, že bolo príčinou upaľovania čarodejníc a genocídy všade tam kde sa šírilo kresťanstvo? Ich postoje si zaslúžia hlboké zamyslenie sa nad pravé vyslovenou poznámkou a nič viac.

Oveľa zaujímavejšie sú analytické úvahy Robina UjfalušihoZDE a Milana Valacha ZDE, a preto sa pokúsim objasniť jeden, ale mimoriadne závažný problém vzťahujúci sa k Marxovi a marxizmu.

5. 12. 2003

Zatímco dříve usilovali politikové o přízeň novinářů a redaktorů (a ti díky tomu měli dobrý kšeft), dnes patří média nadnárodním korporacím, které již novináře (tím méně pravdomluvného) nepotřebují. Potřebují jen poslušné kolečko do soukolí výroby svého zboží určeného na prodej a oblbování veřejnosti.

Také u nás kralují tisku německé a francouzské (ale spíše nadnárodní) společnosti, kterým je upřímně jedno, jaký guláš nám "bolševičtí" šéfredaktoři navaří.

5. 12. 2003

Neblahé dědictví po sametově lidoveckém ministrovi

Rozhovor z předsedou píseckého klubu Svazu vojáků z povolání Armády České republiky Josefem Kovaříkem

Britské listy mají poznatky o diskriminaci tisíce bývalých vojáků bývalých ozbrojených složek státu, dnes už většinou buď v důchodu či na hřbitově...

Tato diskriminace začala přijetím zákona číslo 34/1995 Sb., ve kterém byly snad poprvé v "posametové" historii použity retroaktivní účinky zákona, a to v odpočtu započitatelné doby služby. Zákon č. 34/1995 Sb. skutečně založil při nároku na výsluhový příspěvek nerovnost mezi určitými skupinami vojáků v činné službě nebo záloze. Retroaktivita je nepřijatelný právní princip, rozrušující kontinuitu práva, který předpokládá jiný výklad minulosti, než jaký byl v době posuzovaného skutku či situace. Retroaktivity nebylo použito ani v případě "vyrovnání se" se "zločiny komunismu" v sociálním zabezpečení bývalých minisrů, diplomatů, ředitelů, či stranických tajemníků... Jediným částečně retroaktivním zákonem tak mimo tohoto předpisu byl a doposud ještě je zákon lustrační. Vtip je v tom, že lustrační zákon jednoznačně "nebere", ale pouze "nedává".

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

30. 11. 2003

Z přibližně 6000 čtenářů Britských listů přispělo v listopadu 2003 na jejich provoz celkovou částkou 8615,99 Kč 14 osob. Zadavatel jednoho z inzerátů v knižní publikaci Jak Češi bojují zaplatil 25000 Kč; tím bude uhrazena část výrobních nákladů na publikaci.

Čtenáři z celého světa mohou nyní přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2003 Může si demokracie dovolit náboženskou válku? Mojmír  Babáček
8. 12. 2003 Británie: Lékaři požadují další zdražení cigaret   
8. 12. 2003 Pořad ČT Na stopě hovořil otevřeně o padělcích umění Jan  Paul
7. 12. 2003 Irácký plukovník: "Saddam skutečně měl možnost použít ZHN do 45 minut"   
7. 12. 2003 Bruselská modlitba Zdeněk  Bárta
5. 12. 2003 Vojáci na odstřel Štěpán  Kotrba
5. 12. 2003 Přechod --- je tak těžký? Miloš  Dokulil
5. 12. 2003 Věci vyžadují nápravu   
5. 12. 2003 Milost je institut z jiného světa   
5. 12. 2003 Justiční přehmaty: Václav Klaus odpověděl spolku Šalamoun   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
7. 12. 2003 Irácký plukovník: "Saddam skutečně měl možnost použít ZHN do 45 minut"   
3. 10. 2003 Bývalý britský diplomat: Výzvědné informace jsou nespolehlivé   
3. 10. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho vedlo k vzrůstu autority BBC v Evropě   
26. 9. 2003 BBC vyjádřila "lítost" nad Gilliganovou reportáží   
26. 9. 2003 Případ Kelly: Britský ministr obrany je "lhář a pokrytec"   
25. 9. 2003 Případ Kelly: BBC měla Gilliganovu reportáž připravenou bezchybně   
23. 9. 2003 Alastair Campbell: zveřejněním Kellyho jména "se octne Gilligan v průseru"   
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
18. 11. 2003 Brzeziński: Amerika se musí vzdát paranoidní politiky   
16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"   
8. 10. 2003 Veľká hra pokračuje Peter  Stupavský
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
17. 9. 2003 Jsou Spojené státy v úpadku?   
9. 9. 2003 Nový pohled na americkou zahraniční politiku Veronika  Valachová
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
26. 8. 2003 Je možné ztratit lásku k Americe?   
22. 8. 2003 Co je americký neokonzervatismus?   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2003 Hrozí Itálii diktatura?   
27. 11. 2003 Svobodné názory + "svobodné názory" = podivné souvislosti Jiří  Koubek
27. 11. 2003 Nesnesitelná lehkost informování: ČTK a Appian Ivan  Feranec
26. 11. 2003 Vysílání ČT "bude i nadále zajímavé"   
15. 11. 2003 Digitalizace na rozcestí - vidět dopředu znamená i vědět Štěpán  Kotrba
15. 11. 2003 Sporné rozhodnutí parlamentní komise o budoucnosti veřejného rozhlasu a televize Jan  Čulík
15. 11. 2003 BBCi: internetové stránky společnosti BBC Jan  Čulík
13. 11. 2003 Deset bodů na obranu médií veřejné služby před Břéťou Rychlíkem a jeho přáteli... Štěpán  Kotrba
8. 11. 2003 Ústup televizních revolucionářů bez boje Štěpán  Kotrba
30. 10. 2003 ČT nebude ve svém přímém přenosu nijak komentovat vlastní obsah soudního jednání   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík
20. 11. 2003 Neptejme se zásadně "do kdy?" Vladimír  Just
20. 11. 2003 Zařízení k zabránění opuštění místa nedovoleného parkování Vladimír  Just
20. 11. 2003 Třešnička na dortu Vladimír  Just
20. 11. 2003 Smysluplný Vladimír  Just
3. 11. 2003 Kouř Jaroslav  Hutka
2. 10. 2003 Eliška Jaroslav  Hutka

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2003 Diskutovať či nediskutovať o Marxovi Andrej  Sablič
3. 12. 2003 Proč se s komunisty nemluví Jakub  Jirsa
28. 11. 2003 Diskuse nad bývalým vládnoucím komunismem je zbytečná Pavel  Urban
27. 11. 2003 Kdo se bojí Karla Marxe? Milan  Valach
27. 11. 2003 Kolektivistické ideály vedou nevyhnutelně k totalitě Jan  Holeček
26. 11. 2003 Marx, marxismus, my a ... např. Václav Klaus Robin  Ujfaluši
25. 11. 2003 Futurologie centrálně celosvětově plánovitého komunismu jako protipól k Fukuyamovi Stanislav  Heczko
24. 11. 2003 Komunismus: Idealismus či zvěrstvo? David  Janus
3. 11. 2003 Diskutujme skôr, ako bude neskoro Andrej  Sablič
30. 10. 2003 Karel Marx: Amerika je typicky dělnická země   

Zelení RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2003 Zelení hledají dobrovolníky proti Sládkovi Pavel  Pečínka
25. 11. 2003 Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce Pavel  Pečínka
31. 10. 2003 Nové revolty proti systému Immanuel  Wallerstein
23. 10. 2003 Romští členové Strany zelených nečekají na milost shůry Pavel  Pečínka
24. 9. 2003 Európske voľby 2004: výzvy pre Stranu európskych socialistov Nick  Crook
22. 9. 2003 Jak Strana Zelených svlékla starou kůži Pavel  Pečínka
4. 9. 2003 Literární noviny: Medienterroristen oder Literatur? Jan  Čulík
19. 8. 2003 Čo sa stalo s nemeckými zelenými? Frieder Otto Wolf
4. 8. 2003 Disidenti jako tmavozelení pučisté? Pavel  Pečínka
10. 7. 2003 Zelení, kteří začali přijímat (jidášský?) groš od korporací   

Budoucnost evropské obrany RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2003 Socánkova amnézie - výuka globálního kapitalismu v Česku Jindřich  Zíka
13. 6. 2003 Korupce při vyjednávání o koupi Gripenů pro ČR?   
24. 4. 2003 Nelogická argumentace, totalita bílého muže a slepá víra v samospásnost lidských práv Štěpán  Kotrba
17. 2. 2003 Francúzsko-nemecký plán obnovil nádej Martin  Kunštek
29. 1. 2003 Američané spolupracují s Ruskem a v Praze to mnozí nechtějí vědět Miroslav  Polreich
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
24. 7. 2002 Britským ministrům se nedá důvěřovat, že budou provádět etickou zahraniční politiku   
24. 7. 2002 Velká Británie: předstíráme, že máme etickou zahraniční politiku, ale prodáváme zbraně   
8. 7. 2002 Čas pro českou liberální platformu? Josef  Brož