19. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 9. 2003

Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby

Při novém předvolání Andrewa Gilligana před soudní vyšetřování smrti Davida Kellyho opakoval tento reportér BBC ve středu své předchozí přiznání před tímto vyšetřováním, že v živém vysílání chybně obvinil britskou vládu, že včenila tvrzení o možném útoku z Iráku do 45 minut, i když prý věděla, že je nesprávné. Gilligan se také omluvil za to, že poslal jednomu poslanci, členu parlamentního vyšetřovacího výboru email, že byl Kelly zdrojem reportáže i pro televizní pořad BBC "Newsnight". Poukázal na to, že byl tou dobou "pod nesmírným tlakem", a že v jednom živém rozhlasovém vstupu označil svůj zdroj za "člena rozvědky", jimž Kelly zjevně nebyl.

Britský tisk, vlastněný mediálním magnátem Rupertem Murdochem (to je podnikatel mezinárodního formátu, podobný Vladimíru Železnému) ve čtvrtek využil Gilliganova svědectví k ostrým útokům na BBC - BBC je totiž pro Murdochovu BSkyB přímým konkurentem. Např. list Financial Times (který není v Murdochově vlastnictví) však napsal, že si při svém druhém výslechu Gilligan počínal dobře.

Při středečním výslechu reportér Gilligan uvedl, že plně stojí za svou reportáží, kterou napsal na základě rozhovorů s vládním expertem dr. Davidem Kellym. Během tvrdého výslechu však Gilligan přiznal, že v živých vstupech do vysílání, kdy neměl poznámky a mluvil spatra, se dvakrát "přeřekl".

U soudního vyšetřování také znovu svědčil šéf zpravodajství BBC Richard Sambrook, který uvedl, že v energické odpovědi BBC na stížnost britské vlády na Gilliganovu reportáž byly chyby. Sambrook také konstatoval, že Gilliganova reportáž měla být předem před vysíláním předložena britské vládě.

Reportér Gilligan uvedl při soudním vyšetřování, že se s dr. Kellym na schůzce s ním dohodl, že bude svůj zdroj charakterizovat jako "jednoho z vysokých činitelů, jejichž úkolem bylo vypracovat tuto vládní zprávu".

Vyšetřující soudce se snažil Gilligana přimět k přiznání, že Kelly mu neřekl, že se podílel na vypracování vládní zprávy, Gilligan však trval na tom, že mu to Kelly řekl.

Gilligan však přiznal, že se "přeřekl", když v jednom živém rozhlasovém rozhovoru konstatoval, že jeho zdrojem byl "člen britských výzvědných služeb".

Gilligan také svědčil o tom, že mu Kelly řekl, že vládní tvrzení, že iráckých zbraní je možno použít do 45 minut, je "nespolehlivé, je chybné a bylo do zprávy včleněno proti našemu přání".

Gilligan pokračoval: "Bylo logické z toho vyvodit,že tato přání byla vyjádřena výše, a nyní skutečně víme, že tomu tak bylo." Chyby, které Gilligan učinil, "nebyly úmyslné, šlo o taková přeřeknutí, k nimž v živém vysílání dochází často".

Šéf zpravodajsteví Richard Sambrook přiznal, že BBC byla pod velkým tlakem, aby reagovala na stížnost od britské vlády, ale měla si svou odpověď déle a lépe rozmyslet. Zejména bylo nesprávné vládě odpovědět, že zdrojem reportáže byl "vysoký a důvěryhodný" činitel v britské rozvědce. Když se Sambrook následujícího dne dověděl, že zdrojem informací je Kelly, ukázalo se, že není členem britské rozvědky.

Na dotaz, proč BBC svou chybu neopravila, odpověděl Sambrook, že měla dilema. "Bylo by samozřejmě správné odpovědět naprosto přesně, ale na druhé straně jsme nechtěli udělat nic, co by vedlo k odhalení našeho zdroje." Sambrook konstatoval, že je Andrew Gilligan "velmi dobrý při získávání informací, ale někdy vznikají pochybnosti o nuancích a jemnostech při tom, jak ty informace prezentuje."

Na dotaz lorda Huttona, zda bylo správné, aby BBC plně spoléhala jen na Andrewa Gilligana, když byly proti němu vzneseny vážné námitky, odpověděl Sambrook, že nebylo možné Gilliganovy informace ověřit a že bylo zjevné, že jiný reportér BBC získal velmi podobné informace.

Cítí krev

Ta část britského tisku, která Tonyho Blaira podporuje ve věci útoku proti Iráku, interpretovala nynější omluvné, nicméně však pevné vystoupení reportéra Gilligana před vyšetřovací komisí jako prřiznání viny. Murdochovy deníky to napsaly jasně: bulvární list The Sun konstatoval, že Gilliganova kariéra je, zdá se, "v koncích", zatímco Timesy napsaly, že je načase "začít vznášet tvrdé otázky".

I konzervativní deník Daily Telegraph (nevlastní ho Rupert Murdoch, ale často se staví velmi kriticky vůči BBC) poukázal na to, že BBC "učinila nemoudré (a neprofesionální) rozhodnutí bránit do podrobností Gilliganovu verzi událostí."

Podle bulvárního Sunu "musí BBC propustit tohoto beznadějného pisálka Gilligana. Byl odhalen jako druhořadý novinář, jemuž se nedá důvěřovat. Gilligana nesmí nikdo znovu pustit do vysílání. Je to obrovská porážka pro BBC, ze které se jen těžko zotaví. A co je ještě horší, Gilligan udělal ze svých šéfů idioty," napsal The Sun.

List The Times přiznal, že je Gilliganova reportáž zkoumána naprosto bezprecedentně podrobným způsobem, avšak vyjádřil názor, že Gilliganovy chyby byly "trapné". Guardian napsal, že Gilligan zůstal "izolován" a "osamocen" v důsledku svého svědectví a v důsledku svědectvíi šéfa zpravodajství Sambrooka.

Deník Daily Mirror konstatoval, že Gilliganova kariéra jako seriózního novináře "skončila" a byl "zlikvidován", ale dodal, že je Gilligan serióznější postavou než premiér Tony Blair. Zatímco přiznal Gilligan své chyby, Blair "odmítá přijmou jakoukoliv odpovědnost. Vždycky za všechno může podle něho někdo jiný."

Hospodářský deník Financial Times konstatoval, že reportér Gilligan dokázal "dobře ustát" nepřátelský výslech a poté, co se omluvil za své chyby, "odmítl pod obrovským tlakem nepřátelských otázek zkolabovat".

Deník Independent pochválil Gilliganovu "pokoru", ale konstatoval, že už to, že Gilligan poslal zmíněnému poslanci email o tom, že Kelly byl zdrojem reportáže televize BBC, znamená, že jsou "vyhlídky na jeho budoucí kariéru jako novináře zřejmě velmi špatné".

Podrobnosti v angličtině např
                 
Obsah vydání       19. 9. 2003
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
19. 9. 2003 Slaný: Co se opět nedozvěděl divák České televize Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Agrární skandál za více než půl miliardy Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku
20. 9. 2003 Philips v České republice vyrábí televizní obrazovky nelegálně
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby
19. 9. 2003 Škola lidských práv popáté - pozvánka na akci
19. 9. 2003 CzechTek očima ombudsmana: fakta o kopidlnské technoparty
19. 9. 2003 Jak být vyznavačem moderní hudby aneb jak se Češi a Moravané stávají kulturním národem Jana  Chalupová
19. 9. 2003 Ať teda umělci chcípnou?... Marta  Morice
19. 9. 2003 Čtení
19. 9. 2003 Český Telecom porušuje zákon o telekomunikacích, telekomunikační licence, telekomunikační vyhlášky a stavební vyhlášky
19. 9. 2003 Příběh dioxinu ve Spolaně Pavel  Činčera
19. 9. 2003 Filtr ještě neznamená, že je všechno v pořádku
19. 9. 2003 Od Cancúnu ke spravedlivému obchodu
19. 9. 2003 Naštvaný, ale zajímavý článek Vojtěch  Polák
18. 9. 2003 Chtějí starostové připravit Šumavu o peníze? Vladimír  Just
18. 9. 2003 Pejsek na dálnici, tísňová linka na to kašle Ladislav  Kahoun
18. 9. 2003 Prix Bohemia: Rádio neposlouchám, jelikož nejsem z Poděbrad Ivo V. Fencl
18. 9. 2003 SUEZ neovládá jen vodu, ziskal i miliardový kšeft na sanaci Spolany Miroslav  Šuta
17. 9. 2003 Jsou Spojené státy v úpadku?
17. 9. 2003 Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali Jan  Čulík
16. 9. 2003 Nejlepší i nejpopulárnější české divadlo: Ostrava, Hradec Králové a Jára da Cimrman Jan  Čulík
15. 9. 2003 Želary: Málčik znájet darógu! Jan  Čulík
1. 9. 2003 Hospodaření OSBL za srpen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
18. 9. 2003 Odporný článek Vandany Shivy   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
12. 9. 2003 Iráčané podle průzkumu veřejného mínění nedůvěřují Americe   
9. 9. 2003 Bude irácká ropa za eura nebo za dolary? Štěpán  Kotrba
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
9. 9. 2003 Zdrojem antiamerikanismu je závist   
8. 9. 2003 Bush požádal Kongres o dalších 87 miliard dolarů na Irák   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
5. 9. 2003 USA a Velká Británie by měly předat Irák OSN Mojmír  Babáček
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
3. 9. 2003 Dva roky nesmyslů   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
11. 9. 2003 Irák: britský ministr obrany zamlčel znepokojení svého ministerstva   
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?   
4. 9. 2003 Případ Kelly: Dokument, který zpochybnil Blairovo svědectví   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
2. 9. 2003 Mrtvolu dr. Kellyho nalezla policie "zhroucenou u stromu"   
2. 9. 2003 Svědectví vdovy po dr. Kellym vede k pochybnostem nad tvrzeními Blairových poradců   
2. 9. 2003 Psychiatr: "Kelly spáchal sebevraždu, protože se octl pod tlakem médií"   
31. 8. 2003 David Kelly: Útok proti Iráku byl správný a nutný   
31. 8. 2003 ČTK: "Gilligan nebo Mulligan, dyť je to jedno" Jan  Čulík
29. 8. 2003 Šéf britských konzervativců zaútočil na Blaira kvůli Kellymu   
29. 8. 2003 Předseda Rady BBC: S Gilliganovými maily je to podivné