6. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 5. 2004

Přátelé,

doufal jsem, že už teď snad budu moci předkládat svou práci veřejnosti, aniž bych se musel potýkat s hlubokými cenzurními překážkami, které se mi, jak se zdá, často stavějí do cesty.

Včera mi bylo řečeno, že Disney, studio, které vlastní Miramax, se oficiálně rozhodlo zakázat našemu distributorovi, Miramaxu, aby distribuoval můj nový film, "Fahrenheit 9/11". Důvod? Podle dnešního (5.5.) listu New York Times by to mohlo "ohrozit" miliony dolarů daňových úlev, které dostává firma Disney od státu Florida, protože film rozhněvá floridského guvernéra Jeba Bushe [bratra George Bushe]. Článek je na titulní stránce deníku New York Times a můžete si ho přečíst ZDE.

Celá historie skrývající se za tímto (a dalšími) pokusy zlikvidovat náš film bude vylíčena podrobněji v následujících dnech a týdnech. Už téměř rok byl tento boj poučením o tom, jak obtížné je v této zemi vytvořit umělecké dílo, které by mohlo rozhněvat ty, kteří nám vládnou (no, dobře, a ono je to OPRAVDU hodně rozhněvá - je mi líto. Zmínil jsem se o tom, že je to komedie)?

6. 5. 2004

Nejnovější dokumentární film Michaela Moora Fahrenheit 911 (911 stupňů Fahrenheita) možná nebude uveden na plátna kin, v důsledku kontroverze mezi jeho distributorem, podnikem Miramax a jeho otcovskou společností Disney. Podle časopisu Variety zahájila firma Disney kroky, podle nichž chce Miramaxu zabránit uvedení Moorova filmu Fahnrenheit 911. Film činí pojítko mezi prezidentem Georgem Bushem a Usámou bin Ládinem a příslušníky dalších mocných saúdských podnikatelských rodinných klanů.

6. 5. 2004

Firma Disney obvinila amerického komika a dokumentaristu Michaela Moora, že uměle, před festivalem v Cannes, vytvořil skandál ohledně svého nového filmu Fahrenheit 911.

Podnik Disney konstatoval, že nařídil distribuční firmě Miramax, aby Moorův film nedistribuovala, protože se nechce stát součástí politické kontroverze, už před rokem, v květnu 2003. Podle podniku Disney zveřejnil tuto skutečnost Michael Moore schválně teprve teď, aby pro svůj film získal publicitu.

6. 5. 2004

Nussbaumová tvrdí, že hnus a odpor jsou hloubkově motivovány naším "strachem z našeho zvířecího těla" - vědomím naší zranitelnosti a především naší smrtelnosti."

Plivance, výkaly, menstruální krev, zápach hnijícího masa. Švábi. Bill Clinton. George Bush. Tímto výčtem věcí, které u mnohých lidí budí odpor, uvedl list Boston Globe zajímavý článek o vědeckém zkoumání hnusu.

6. 5. 2004

Zadržované osoby hlasitě protestovaly

Generálmajor Geoffrey Miller, nový velitel amerických vězení v Iráku se ve středu omluvil za týraní iráckých vězňů. Uvedl, že pozve pozorovatele z Červeného kříže a z irácké správy do vězení Abu Ghraib. Zadržované osoby hlasitě protestovaly, když Miller vedl novináře prostorami věznice.
6. 5. 2004

Ministři britské vlády požadují, aby list Daily Mirror jmenoval vojáky, kteří mu poskytli fotografie, na nichž příslušníci britských jednotek údajně týrají iráckého civilistu.

6. 5. 2004

Sedmaosmdesátiletý Bernard Lewis, profesor na Princetonské univerzitě, je snad nejuznávanějším světovým odborníkem na kulturu, civilizaci a náboženství Blízkého východu. Na Západě bývá považován za jediného vědce, který je zároveň dostatečně erudovaný i počestný na to, aby otevřeně hovořil o ničivé podstatě současného islámu, napsal americký časopis Atlantic Monthly a poukázal na to, že levicoví intelektuálové, zejména z univerzit, však považují Lewise za služebníka imperiální moci, dostatečně arogantního na to, aby se považoval za objektivního vědce. Lewis má podstatný vliv na Paula Wolfowitze, hlavního neokonzervativního tvůrce současné politiky Bílého domu vůči Blízkému východu. Nedávno vydal svůj soubor esejů, napsaných od padesátých let do současnosti, pod titulem From Babel to Dragomans - Od Babylonu k tlumočníkům. Lewis věří v dobrou znalost místního jazyka a ve studium primárních zdrojů. Shrnujeme jeho hlavní myšlenky z interview s profesorem Lewisem, který vyšel v americkém měsíčníku Atlantic Monthly.

6. 5. 2004

O jazyce, vzdělanosti a stylu:

Detaily, jako vždy? 4.

Možná že se s tím setkal už kdekdo. Naše české jméno Václav (ať už "pro svět" především Havel, anebo Klaus; určitě ne "svatý Václav") Angloameričané vyslovují [vaklaf] (výslovností nebezpečně blízko jménu anglického středověkého náboženského a politického reformátora Wycliffa). Proč? Jsou zvyklí po staletí přizpůsobovat si cizí grafiku své fonetice.

6. 5. 2004

Česká debata o geneticky modifikovaných organismech (dále jen GMO) není ani zdaleka tak žhavá jako třeba v Německu nebo ve Velké Británii. Možná i to je důvod, proč česká média ignorovala velice zajímavou americkou studii o možných ekonomických rizicích potenciálních investorů při sázce na GMO. Dalším důvodem je možná to, že debata nad touto studií by mohla nabourat významnými PR agenturami pracně budovaný myšlenkový stereotyp, že GMO sice možná mohou být jakýmsi ekologickým problémem, ale bezpochyby jsou skvělým obchodem.

6. 5. 2004

Ve středu 26.5. od 14 hod.bude před starou Jazzovou sekcí v Praze 4, Ke Krčské stráni znovu obnoven pomníček, který po našem uvěznění StB zničila. Byl věnován 40. vzniku OSN a ukončení války. Stromy kolem vysadili např. Kurt Vonnegut a John Updike. 26. 5. zasadí lípu člen Jazzové sekce Pavel Bém.

Od 27.5. je v Jazzové sekci, Valdštejnská 14 již 7. ročník nonstop čtení. Všechny čtenáře BL zveme, píše pedseda Jazzové sekce Karel Srp.

5. 5. 2004

Příjmení "Kubinyi" zřejmě vyžaduje malou doušku. Prý sám pan ministr zdravotnictví požaduje "slovenskou" výslovnost místo maďarské. (Pak ovšem by bylo ono postesknutí nad tím, jak to jméno vyslovil interviewující novinář V. Moravec, neadresné.) --- Plně chápu, že nositel jména nějakou výslovnost svého příjmení může vyžadovat.

6. 5. 2004

Už dlho som nečítal taký článok, s ktorým by som sa tak ztotožnil ZDE. Ba dokonca by som ho doplnil o najčerstvejšie poznatky. Jedným z nich je fenomén vzťah ženy k náboženstvu (hokeju), míní Pavol Lisý:

6. 5. 2004

P. Sláma: Přečetl jsem si Váš článek s názvem "Bůh je mrtev. Dnešním náboženstvím je sport", publikovaný v Britských listech ZDE. S většinou Vašich postřehů v tomto článku myslím lze souhlasit, ale v jedné věci v žádném případě nemohu. A sice s částí, kde tvrdíte, že křesťanství se nemohlo účinně bránit civilizačnímu pokroku, protože podstata jeho víry se stala atavistickou. Tomu opravdu nerozumím. Vysvětlím ale nejprve, co je dle mého názoru křesťanství.

Křesťanství není způsob vládnutí čili správy věcí veřejných, jak by si mohl třeba někdo myslet při pohledu na evropské dějiny.

5. 5. 2004
Na serveru Lidových novin jsem se dočetl:

Jinak se ale čeští zástupci moc nepředvedli. V pondělí, kdy schůze začala, promluvili z poslanců nových zemí jen Poláci a Maďaří. Dokonce i Jan Zahradil (ODS), který v české sněmovně diskutuje často a rád, mlčel. Nevyprovokovalo ho ani jeho oblíbené téma evropské ústavy. ,,Mohl jsem se přihlásit, ale kdybych to udělal, musel bych říkat věci, které by se mnoha lidem tady asi příliš nelíbily,'' odůvodnil mlčení Zahradil.

Přesné znění ZDE

To, že čeští zástupci mlčeli, je možná hloupé, možná odůvodněné. Nevím. Ale jestli někdo z nich mlčel proto, že nechtěl říkat něco, co by se ostatním nelíbilo ... jestli naši zástupci vědomě říkají jen věci, které se líbí zástupcům ostatních zemí ... já nevím, Orwell?! pozastavuje se Hynek Hanke a dodává:

Smutné PS: Podle stejného článku dostal pan Zahradil za ten ,,poslušně promlčený'' den plat 8000 Kč.

6. 5. 2004

I světoví komentátoři dění v Iráku mají svůj podíl na tamním utrpení. Zvykli jsme si na situaci, kdy politici do omrzení opakují svůj úzce vymezený pohled na věc -- proč se ale na řešení problému nesjednotí alespoň skutečné světové elity? Copak neexistují? Zamysleme se v dalším textu alespoň my nad jednou variantou vývoje v Iráku, jistě i ona přichází v úvahu.

6. 5. 2004

Ze včera v BL uveřejněném projevu nezařazeného senátora (nominovaného KDU-ČSL) a "duchovního" Mgr. Zdeňka Bárty k návrhu zákona poslankyně za KSČM Mgr. Ivany Levé ZDE vyplývá, že patří mezi největší milovníky čistého a krásného českého jazyka. To mu ovšem nemůže zabránit, aby důrazně odmítl pokus o zákonnou ochranu tohoto jazyka. To by totiž podle něho zplodilo další "pokleslé jazykové paskvily, nedonošenou novořeč". Tento návrh zákona jako "každá plytkost ducha rodí své pokřivené ptydepe".

5. 5. 2004

Finsko je v Evropě zářným příkladem návratnosti investic do vědy a vzdělání, 70% obyvatel mluví anglicky, funkční gramotnost je jednou z nejvyšších v Evropě, počet internetových přípojek na hlavu rovněž. Závěrem bych proto dodal, že za více peněz pro technické vysoké školství by měl lobovat každý, kdo má zájem na zvýšení životní úrovně České republiky. Neznám efektivnější dlouhodobou investici.

Lehčí studium než v ČR ve Finsku není ani náhodou. Většina studijních materiálů jsou aktuální anglicky psané publikace, které se pravidelně obměňují. Tato literatura je u nás téměř nedostupná. Na finskou knihu narazíte zřídkakdy, finské skriptum jsem zde ještě neviděl.

V současné době jsem na výměnném studijním pobytu spolu s dalšími kolegy z VUT Brno, ČVUT Praha a VŠB-TU Ostrava na Tampere University of Technology ve Finsku. Po přečtení článku Petra Soukupa, uveřejněného v Britských listech, dne 4. května 2004 ZDE jsme cítili potřebu zareagovat a podělit se o naše zkušenosti stran studia ve Finsku.

5. 5. 2004

Výhody vysokoškolsky vzdělaného obyvatelstva by možná mohl napovědět příklad ekonomického tygra EU, Irska. Podíl novopečených vysokoškoláků zde během deseti let vyletěl prudce nahoru (z 20 na 48 procent), stejně jako ekonomika. Vzdělávací stagnace české kotliny (10-11 procent) je pak ve statistickém srovnání tragická.

Skandinávské školství je bezesporu na všech úrovních lehčí než školství české. Na druhou stranu se v současnosti dostává vysokoškolského vzdělání třikrát většímu podílu obyvatelstva ve Skandinávii než v ČR. Česko je v tomto ohledu nejslabší ze všech zemí OECD, horší je už jenom Turecko. Přesvědčení o vzdělanosti českého národa je tedy možná pouhý mýtus.

Reakce na tento článek.

5. 5. 2004

BESEDA

Komentátor Práva, pracovník Ústavu mezinárodních vztahů a bývalý vedoucí pracovník Institutu pro strategická studia ministerstva obrany, specialista na mezinárodní bezpečnostní vztahy Jan Eichler, vystoupí s úvodním slovem Na Rybníčku na téma Irák a "vývoz západních hodnot" v pondělí 10.5. v 18:00. Na Rybníčku 10, Praha 2, přízemí.

5. 5. 2004

/nonstop/nonstop/nonstop/nonstop/nonstop/nonstop/nonstop/nonstop/nonstop/

Vazeni pratele, pozadan pritelem Karlem Srpem, pozvat na letosni Sedmy rocnik "Nonstopcteni", ve dnech 27.az 30. kvetna 2004, které porada Jazzova sekce /nonstop/ Ucast vitana behem sobotniho dopoledne po desate hodine /nonstop/ V letosnim roce se bude "nonstopcist" bez omezeni vyberu autoru /nonstop/ Tema "Sousedske vztahy" v nejsirsim slova smyslu /nonstop/ Zajem treba projevit nekolika nasledujicimi kroky /nonstop/ Telefonicky svoji ucast potvrdit na telefon Karla Srpa 605263369 /nonstop/ Pripravit prispevek na cca 15 minut /nonstop/ Dostavit ve sjednany cas na znamou adresu: Jazzova sekce Valdstejnska ulice c. 14, Praha 1- Mala Strana, kde vlidne prijati a usazeni pred posluchace, mikrofon a videokameru, nebot "Nonstopcteni" prenaseno Internetem /nonstop/ Radost, ze touto pozvankou Vam zlepsili naladu /nonstop/ Jiz od teto chvile na Vas "Nonstop" tesime /nonstop/ Pozdrav Olda Prusa /stop/.

5. 5. 2004

Předsedkyně státní italské televize RAI, Lucia Annunziata, odstoupila v úterý ze své funkce na protest proti vládním zásahům. Italský prezident Carlo Azeglio Ciampi podepsal nový zákon o reformě sdělovacích prostředků, který, jak tvrdí kritikové Silvia Berlusconiho, silně zvýší jeho už tak obrovskou moc a zvětší jeho bohatství. Annunziata, která byla předsedou RAI teprve od loňského března, pohrozila, že odejde, pokud bude tento zákon přijat. Jejich odchod je považován za důsledek silného nátlaku generálního ředitele RAI a celé správní rady, která tím reaguje na přání italské vlády.

5. 5. 2004

O americkém "gulagu" v Iráku:

Už po dlouhé měsíce mnoho západních novinářů informuje o násilných raziích uprostřed noci, během nichž američtí vojáci pronikají do iráckých domovů a hrubě odvážejí údajné "podezřelé osoby", oslepené kápěmi a v poutech. Chodci jsou náhodně zatýkáni u vojenských kontrol na ulici. Ve vězeních a v ústředí armády hledají zoufalí příbuzní zmizelé osoby. Zdá se, že tisíce těchto zadržovaných je vězněno v gulagu věznic po celém Iráku a - jak se zdá - dokonce i v některých jiných zemích.

Tento vězeňský systém musí být okamžitě zrušen. Není možno vytvářet demokracii mučením.

Pozoruhodnou míru rozhořčení amerického tisku nad tímto skandálem dokumentuje tento komentář jednoho amerického armádního důstojníka, který vyšel v americkém pravicovém listě Christian Science Monitor.

5. 5. 2004

Parlamentem se v první den jednání 31. schůze zákonodárného sboru nesl zvučný a emotivní hlas hosta, senátora Zdeňka Bárty. Odůvodnění pozměňovacího návrhu Senátu k zákonu o rozhlasovém a televizním vysílání, kde Senát zrušil návrh poslankyně Levé (KSČM) o užívání spisovné češtiny, provázela bouřlivá diskuse. Moderátoři soukromých celoplošných televizí a rádií si oddychli, neboť nebudou zákonem nuceni ve vysílání mluvit spisovně. Některé stanice by spisovný jazyk pohřbil...

Bárta při té příležitosti citoval Karla Čapka, který v článku z roku 1934 použil výraz "zkurvení ducha". S gustem opakoval senátor Bárta tento expresivní výraz, až poslankyni Levou rozplakal. Ta pak novinářům uvedla, aniž by zřejmě pochopila, že šlo o citaci Čapka: "Když začal o tom zkurvení... Nejsem na hrubé výrazy a těžko takovou argumentaci snáším."

Jelikož nepochopení poslankyně Levé nebylo nepochopením ojedinělým, ale dopustilo se jej v daleko méně tolerovatelné a věcně nesprávné podobě více poslanců, přinášíme projev poslance Bárty v plném znění. Pro pochopení odlišnosti právnického newspeaku sněmovny a lehkého staromilsví ale vybroušené političnosti Senátu. Sněmovna nakonec schválila znění opravené Senátem. Proti byl jak kůl v plotě pouze klub KSČM. Poslankyně Levá po skončení jednání tvrdila, že se nevzdá... Nemůže se vzdát...

ŠOK

5. 5. 2004

Byl rozfoukaný den. Ze zahrady plné rozkvetlých stromů byl z výšky výhled na Labe, na dvě hnusné elektrárny a na dmoucí se horu Říp. Balbíni se rozhodli, že dnes a právě tady se musí natočit televizní klipy pro volební kampaň do Evropského parlamentu. Foukal ostrý vítr a pražilo slunce. Balbíni točili v polích jakousi scénu s kozou a Sudeťákem. Že oni mu dají kozu a on jim dá za to mercedes. První koza byla hnědá, divoká a vypadala jako kamzík, tak ji vrátili.

5. 5. 2004

Poznámky k článku Počátky křesťanství od Lenky Kužvartové.

5. 5. 2004

Monitor Jana Paula

"Co blbneš, podívej se na sebe, vždyť už jednu máš"! No, ne příliš povedený vtip, uznávám, ale inspiroval mě k němu reklamní leták jednoho nejmenovaného supermarketového řetězce, který, tak jak je ostatně v podobných prodejnách dobrým zvykem, občas lže jako když tiskne.

4. 5. 2004
pokračování seriálu o karlovarské "justici"

V pátek 23. dubna se před karlovarským okresním soudem možná odehrála další epizoda ze seriálu státní represe úspěšně manipulované ukrajinským a ruským organizovaným zločinem proti podnikatelům Světlaně Vojtkové z Moldávie a Vladimiru Maksimovovi z Ruska. Britské listy již dříve této kauze věnovaly zvláštní pozornost, zejména pak dvěma články Štěpána Kotrby Karlovarská spravedlnost a Radka Mokrého Karlovy Vary jásají: Slizký ruskojazyčný cizinec před soudem, z nichž vysvítalo, že karlovarská spravedlnost velmi pravděpodobně měří vahami poněkud zvláštního řádu.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

5. 5. 2004

V dubnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5361 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 5. 2004 Monsanto a genetické inženýrství: Riziko pro investory Miroslav  Šuta
6. 5. 2004 O co jde v náboženství Bohumil  Kartous, Petr Sláma
6. 5. 2004 Zásadní chybou je vnímat muslimský svět podle vlastní civilizace   
6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   
6. 5. 2004 Co je podstatou hnusu   
5. 5. 2004 Zákon nepsaný i napsaný Efraim  Israel
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Mámo, koupíme si pivní sestavu! Jan  Paul
5. 5. 2004 Gott, Vondráčková a česká populární hudba Josef  Vít

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   
6. 5. 2004 Michael Moore: Firma Disney zakázala distribuci mého nového filmu   
6. 5. 2004 Disney obviňuje Michaela Moora, že si záměrně dělá reklamu   
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   
21. 11. 2003 Nová kniha Michaela Moora je zklamáním   
7. 10. 2003 Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu
  
2. 4. 2003 Michael Moore zamýšlí ve filmu dokázat styky mezi Bushem a bin Ladenem   
25. 3. 2003 Michael Moore dostal Oscara a zaútočil na Bushe   
20. 3. 2003 Milý pane Bushi, měl jste jet do zahraničí, tedy aspoň jednou...   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...   
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Dávejte si pozor na nákladní dopravu!   
3. 5. 2004 Jaké bude postavení České republiky v Evropské unii?   
30. 4. 2004 Centrum a periferii bude mít i Evropská unie Stanislav  Holubec
30. 4. 2004 The Sun: PANIKA! Vlna přistěhovalců zahltí v sobotu Británii!!   
30. 4. 2004 Příslib z Východu   
30. 4. 2004 Uprostřed britského euroskepticismu vítá Tony Blair nové členy EU   
30. 4. 2004 Evropo, vítej Miloš  Navrátil

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Zákon nepsaný i napsaný Efraim  Israel
5. 5. 2004 Korán není Mein Kampf, ale... Martin  Mařák
5. 5. 2004 Používá Izrael skutečně teroristické metody? Jan  Maršák
5. 5. 2004 Nestoudné hanění národa na základě náboženství je vždy nebezpečné Jana  Malá
4. 5. 2004 Podle jejich skutků poznáte je... Martin  Škabraha
4. 5. 2004 Mělo by se příslušníkům al Kajdy říkat "islámští teroristé"?   
3. 5. 2004 "Korán je Mein Kampf" Pavel  Mareš
3. 5. 2004 V Izraeli nemůže být pánem Arab   
2. 5. 2004 Fukuyama: V islámském světě je množství liberálních reformátorů   
30. 4. 2004 Izrael používá teroristické metody Jana  Malá

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 5. 2004 Britská vláda naléhá, aby The Mirror jmenoval své zdroje   
6. 5. 2004 Velitel amerických vězení v Iráku se omluvil za týrání vězňů   
5. 5. 2004 Demokracii nelze vytvářet mučením   
5. 5. 2004 Bush má o americkém mučení poskytnout interviewy arabským TV stanicím   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
4. 5. 2004 Irák: Američané začínají hovořit o odchodu ze země   
3. 5. 2004 "Nebylo nám řečeno, že jsou to lidé" Tomáš  Gawron
3. 5. 2004 Příbuzní iráckých vězňů potvrzují mučení   
3. 5. 2004 Důtky pro vysoké důstojníky americké armády   
2. 5. 2004 Americká armáda se snaží zakrýt systematické mučení obviněním šesti jednotlivých vojáků   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2004 Hrozí kvůli případu Kelly stávka v BBC?   
16. 3. 2004 Vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho "nebude obnoveno"   
17. 2. 2004 Boston Globe: Krizi v BBC způsobila honba za komercializací   
15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   
13. 2. 2004 Lékaři: Oficiální verdikt o Kellyho smrti protiřečí důkazům   
12. 2. 2004 Jak by lord Hutton posoudil ukřižování Ježíše Krista a smrt Tomáše Becketta   
11. 2. 2004 Andrew Gilligan dostal nabídku od konzervativního týdeníku Spectator   
10. 2. 2004 Úkolem našeho vysílání je dostat ministry pod tlak, aby řekli něco, co nechtěli   
9. 2. 2004 Napadl sníh, vlaky mají zpoždění: může za to BBC   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík
1. 4. 2004 Milan Kundera pětasedmdesátník Jakub  Žytek
1. 4. 2004 O rodné sestře plivance Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   
3. 5. 2004 České školství dostalo na frak... Radek  Sárközi
22. 4. 2004 Proč jsme nestávkovali Václav  Votruba
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík
15. 4. 2004 Zmatený výklad   

Zelení RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   
15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených   
14. 4. 2004 Petr Uhl: Věřím v pád patočkovského sektářství   
14. 4. 2004 Zelení shazují krunýř sektářství Pavel  Pečínka
14. 4. 2004 Milana Horáčka můžeme i vyloučit!   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Předsedkyně Rady italské televize rezignovala na protest proti státním zásahům   
29. 4. 2004 Astrologické zpravodajství ČTK Štěpán  Kotrba
22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   
22. 4. 2004 Ofcom kritizuje BBC, že se "honí za sledovaností"   
19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba
4. 4. 2004 ČeRT Vlastimil  Ježek
4. 4. 2004 Čert na druhou aneb jak propojit média veřejné služby tak, aby přežila budoucnost Štěpán  Kotrba
1. 4. 2004 Stane se novým šéfem Rady BBC Blairova pravá ruka, Peter Mandelson?