24. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 5. 2004

"Budu nenávidět Američany a Brity po celý život," řekla listu Guardian dcera dr. Izmerlyho. "Vy jste demokrati. Říkali jste, že chcete přinést demokracii a přesto jste mého otce zabili. Tím, že přijímáte svou vládu, akceptujete to, co dělá tady v Iráku. Nepředložili jste žádný důkaz, že můj otec udělal něco špatného, odmítli jste mu přístup k právníkovi a pak jste ho zabili. Proč?"

Rodina Mohammeda Munim al-Izmerlyho se dověděla o jeho smrti teprve, když se jeho pomlácená mrtvola objevila v černém americkém pytli v bagdádské márnici. Přivázána k pytli byla lakonická poznámka, že dr. Izmerly, proslavený profesor chemie, zemřel na "stlačení mozkového kmene".

Sloupek

Pri bežnom pozeraní správ v televízii sme si zvykli na barličky, ktoré používajú naši novinárski kolegovia. Je takmer bežnou súčasťou spravodajstva, že si reportéri prizvú k okomentovaniu nejakej udalosti tzv. analytika z danej sféry, ktorý má za úlohu zanalyzovať niektorú z udalostí, ktoré naša krajina, či svet prežíva. V prípade, že sa jedná o menový vývoj, máme tú česť zhliadnúť analytika z niektorej banky, ktorý rozoberá situáciu. Takáto výpomoc sa ešte dá pochopiť, ak na téme nemá hosť príspevku nejaký záujem, alebo ak ním nepresadzuje nejakú politiku.

Žial, neutrálne postoje sú dnes výnimočné. V tomto prípade však treba prizvať analytika z inej, resp. z opačnej záujmovej sféry. Alebo ešte lepšie nenazvať analytikov týmto menom, jednoducho im dať meno, ktoré si v tejto činnosti zaslúžia - komentátor či lobista. Divák i čitateľ možu mať v opačnom prípade dojem, že ina cesta neexistuje, alebo nikam nevedie. Môžete si povedať, že je to ich šikovnosť, že sa presadili do médií, že majú komunikačné kanály, pomocou ktorých dávajú o sebe vediet. Možno, aj. Zväčša však je za nimi silný záujem a teda aj silný rozpočet. Okrem toho oslovovať zakaždým toho istého analytika je lenivosť, alebo diplomaticky povedané pohodlnosť novinára požiadať o vyjadrenie "ochotného" múdro a vážne vyzerajúceho človeka. Na druhej názorovej strane totiž môže byť neohrabaný aktivista, s ktorým by bolo veľa práce usmerniť ho do presnej témy, alebo je skrátka názorovo nepohodlný.

V poslednom období mi padli do očí dva veľmi viditeľné príklady. Jeden počas demonštrácie študentov proti navrhovanej reforme vysokého školstva. Niektoré rádiá odvysielali zvukový záznam piskotu študentov, dali priestor ministrovi a, samozrejme, "nezávislému" analytikovi, ktorý študentov vyviedol z omylu. Nech neprotestujú, lebo reforma je dobrá a zavedie lepšie a kvalitnejšie vzdelanie. Ten, kto na tej demonštrácii nebol a nepočul kvalitnú študentskú argumentáciu, si mohol myslieť, že banda hlúpych akožeštudentov robila neporiadok a vyrušovala pri práci ministra a inak veľmi sympatického analytika.

Podobné je to aj v medzinárodných vzťahoch. Do médií sa dostanú veľmi zvláštne, a so všetkou vážnosťou tvrdím, neobjektívne interpretácie dôsledkov irackej vojny a všetkého, čo ju spravádza. Informovanie sa zakladá na pozíciách jedného z aktérov vojny, čo je už aj pri veľmi extenzívnej interpretácii pojmu analýzy neobhájiteľné. A tak sa nám stáva z analytika ideológ medzinárodných vzťahov a jeho publikované diela a výroky nebude raz posudzovať vedný odbor história, ale historiografia. Bude sa zamýšlať nad dôvodmi, prečo to analytik tak analyzoval, aké dôvody ho k tomu viedli a vôbec prečo a za čo to robil.

Podobne sa dnes posudzujú a zatracujú západní apologéti Sovietskeho zväzu a nevie sa im odpustiť ich ideologický entuziazmus. Nemám nič proti takémuto druhu entuziazmu, no treba vyložiť karty na stôl a nepôsobiť nezávislo. Neviem ako vy, ale ja sa na toto obdobie skúmania entuziazmu teším.

Zveřejněno se souhlasem týdeníku SLOVO

23. 5. 2004

Prozrazeno:

Britský týdeník Sunday Times zveřejnil informace z tajného memoranda britského ministerstva zahraničních věcí, které vyjadřuje hluboké znepokojehí ohledně amerického "agresivního" chování v Iráku. Z dokumentu poprvé vyplývá, že je britská vláda velmi znepokojena metodami americké vlády. Zpochybňuje to také tvrzení Tonyho Blaira, že mezi Británií a Spojenými státy existuje v otázce Iráku naprostá shoda.

23. 5. 2004

Po předání moci Iráčanům, k němuž má dojít dne 30. června 2004, dostanou britské a americké jednotky imunitu a nebude možné je postavit před irácké soudy. Zpochybňuje to tvrzení, že po převzetí moci bude mít nová irácká vláda "plnou suverenitu" nad svým státem, uvedl v neděli týdeník Observer.

23. 5. 2004

Konspirační teoretikové na internetu podrobně zkoumají videozáznam popravy Američana Nicka Berga a tvrdí, že je celá věc spiknutí, napsal v neděli týdeník Sunday Times. Vezměte například ono podezřele bílé ucho, které se v záběru objevuje krátce po obrázku 9306. Zdá se, že patří vězniteli, který má na hlavě americkou čepici.

24. 5. 2004

pondělí 17.00: Stavební dělníci byli v pondělí evakuováni z budovy pařížského letiště, kde včera spadla část střechy, poté, co bylo slyšet nové praskání.

Terminál 2E na letišti Charlese de Gaulla byl v neděli uzavřen po kolapsu střechy, při němž zemřeli čtyři lidé. V pondělí dělníci odklizovali trosky a snažili se zajistit bezpečnost budovy. "Policie evakuovala budovu z preventivních důvodů, poté, co bylo slyšet další praskání v témže terminálu," konstatoval mluvčí letiště.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE
24. 5. 2004

Tragikomicky směšná diskuze o vyhození jednoho neschopného novináře z deníku, který je (bohužel) názorově determinován myšlenkovým horizontem současného vedení redakce, je ukázkou mlácení prázdné slámy, ve kterém nakonec zástupné argumenty diskutérů překryly původní myšlenku.

24. 5. 2004

Obrana Tomáše Koloce

Polemika s článkem Novináři a "novináři".

Arbitr morálky Štěpán Kotrba na začátku svého informovaného článku o Tomášovi Kolocovi praví, že být šéfredaktorem deníku, který Koloce zaměstnává, vyhodí ho na hodinu. Kotrba na štěstí pro svět vedoucím žádného média není, takže je na místě, aby se o Kolocových profesionálních a lidských kvalitách vyslovil někdo, kdo s tím člověkem už nějaký čas spolupracuje. Vezměme to po bodech:

24. 5. 2004

Tisková zpráva.

Přechod na pozemní digitální televizní vysílání představuje nejrozsáhlejší systémovou změnu v dějinách televize. Je to nevyhnutelný proces, který může přinést zlepšení technické kvality přenosu obrazu a zvuku, zvýšení počtu dostupných televizních programů a doprovodných služeb, snazší přístup k informacím a celkově lepší uživatelský komfort. Zároveň je to však také logisticky velmi složitý proces, v němž se neoddělitelně prolínají programové, technické, ekonomické a právní aspekty.

23. 5. 2004
neděle 12.15: Kontroverzní film Fahrenheit 9/11 režiséra, dokumentaristy a komika Michaela Moora získal na letošním filmovém festivalu v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film. Naposledy získal dokumentární film v Cannes tuto cenu v roce 1956 - byl to tehdy film Jacquese Cousteaua Tichý svět.

Moorovu filmu se dostalo minulé pondělí, kdy byl v Cannes promítán, patnáctiminutových ovací. Film Fahrenheit 9/11 se zabývá iráckou válkou a tvrdí, že mezi prezidentem Georgem Bushem a čelnými saúdskými rodinami, včetně bin Ladinů, byly úzké styky.

Ve filmu užívá Moore svůj charakteristický satirický styl k tomu, aby obvinil George Bushe, že v roce 2000 si ukradl americké prezidentské volby, že před 11. září 2001 ignoroval varování před teroristickými útoky a že posléze zveličoval obavy z terorismu, aby mohl zaútočit na Irák.

"Co jste to udělali? Jsem z toho úplně vedle," řekl Moore ve svém projevu při přijímání ceny.

Kritická reakce na Moorův film je většinou pozitivní, chválily ho listy The Washington Post, Time Magazine a britské deníky, včetně Independentu a konzervativního Daily Telegraphu. Americký Hollywood Reporter napsal, že Moore "využívá 'reality filmu' jako nástroje pro předvolební kampaň. Britský deník Guardian a sesterský týdeník Observer nejsou nadšeny Moorovými manipulativními technikami, viz níže:

24. 5. 2004

Myslím, že pokud obvinění z velezrady pomůže zrychlit prezidentovo jednání, pak mělo a má smysl. Tento závěr a pohled na věc chybí ve všech sdělovacích prostředcích. Jako vždy dávají přednost konfrontaci, míní Petr Václavík.

Henry Ford
24. 5. 2004

O trvanlivosti fordistických principů

V sociologickém přemýšlení se o fordismu většinou mluví jako o dávno minulé periodě. Povaha sociologovy práce spočívá ve zpochybnění toho, co si všichni dnes myslí o dnešku a snaží se nacházet v dnešku zítřek. V momentě, kdy se objeví a artikulují první náznaky dosud neuvažovaných fenoménů a trendů, stoupá horečka hledání zítřka a nastává odklon od dosavadního přemýšlení o dnešku. Možná proto pak sociologové v horečných rekonceptualizacích soudobé společnosti a představ o jejím vývoji zdánlivě zapomínají na stále živé části zdánlivě již mrtvých fenoménů. Pokud sociologové mluví o fordismu, důvodem je charakterizovat povahu ranější modernity a vysvětlit proces historického vývoje k dnešnímu stavu.

24. 5. 2004

Otázku, zdali by dohled vojsk OSN nad situací v Iráku dokázal přinést této zemi mír, si položil Lorne Gunter, fejetonista novin The Edmonton Journal. Odpověděl na ni popsáním "březnového pogromu", kterému v Kosovu nezabránila ani společná přítomnost OSN a NATO. Vyslovil tedy vážné pochybnosti o tom, že by se dalo zabránit násilí v Iráku.

24. 5. 2004

Monitor Jana Paula

Moje vlastní zkušenost velmi nekompromisně poměřuje líbezná slůvka Stanislava Grosse na adresu policie a v takových chvílích mě ministrova samolibá sebechvála resortu připadá vždy jako dětinské žvatlání. V pátek 21. 5. 2004 jsem si byl sednout po 22. hodině se svojí plnoletou dcerou (vypadá dost mladě) a kamarádkou v čínské restauraci v Horních Počernicích. Seděli jsem u okna, když se najednou z ničeho nic objevilo na ulici asi pět policistů, již postarších otců, s pěkně vyvinutými břichy.

Po hlavní silnici samozřejmě nikdo z řidičů nedodržoval povolenou rychlost, ale pětice měla zřejmě úplně jiné starosti.

24. 5. 2004

"10 000 civilních obětí americké invaze do Iráku a jeho okupace zdokumentovala k dnešnímu dni Iraq Body Count (IBC ZDE), upozorňuje Martin Sviták. Pro stanovení co možná nejpřesnějšího počtu obětí si skupina stanovila přesnou metodiku získávání údajů, při které ověřuje datum, čas a místo incidentu, cíl uvedený vojenskými zdroji, druh použité munice, minimální a maximální uvedený počet obětí a alespoň dva zdroje informace ze seznamu z 38 renomovaných světových tiskových agentur a tisku. Ke dnešnímu dni tak bylo ověřeno 9148-11005 nahlášených civilních obětí, jak autoři uvádějí, jedná se jen o zlomek celkového počtu. Stránka je určena zejména redaktorům internetových stránek, kterým nabízí nejrůznější dynamicky aktualizované bannery, které na stránky promítají aktualizované počty obětí."

24. 5. 2004
Tisková zpráva Amnesty International

Amnesty International ČR vítá rozhodnutí vlády o odebrání licence na vývoz radarů Věra do ČLR. Revizi již udělené licence způsobenou nátlakem ze zahraničí však považuje za politováníhodné svědectví o stavu českých kontrolních mechanismů. Publicita spojená s kauzou Věra nicméně ukázala, že v principu neexistují překážky pro zveřejňování podrobných informací o licenčním řízení, a to dokonce ani v jeho průběhu. Připravovaná česká výroční zpráva o vývozu zbraní by podle názoru AI ČR měla obsahovat podrobný seznam již zamítnutých vývozních licencí, a to včetně důvodů vedoucích k zamítnutí licence, jak je to běžné například ve zprávě nizozemské.

24. 5. 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > >
24. 5. 2004

David Dimbleby, dlouholetý reportér a moderátor televize BBC, se neúspěšně přihlásil do konkursu o místo na nového generálního ředitele BBC. V týdeníku Sunday Times včera vysvětlil, jakých principů by se podle něho měla přidržovat televize veřejné služby:

21. 5. 2004

pátek 21.00: Šéf televize Channel Four Mark Thompson byl jmenován generálním ředitelem BBC. Nahradil Grega Dyka, který rezignoval po zveřejnění kritické Huttonovy zprávy. Thompson nyní rezignoval na funkci generálního ředitele kulturního komerčního televizního okruhu Channel Four.

Channel Four založila Margaret Thatcherová v roce 1982. Je to televizní stanice, která je financována z reklamy. Jejím úkolem je ale vysílat kontroverzní a nevyvážené pořady, kulturní pořady a pořady pro menšiny. Při vzniku stanice byla zákonem pověřena hlavní komerční britská televizní stanice ITV, aby prodávala reklamu, vysílající se na okruhu Channel Four na jeho provoz. Zákonnou podmínkou bylo, že pokud komerční ITV neprodá dost reklamy, bude muset financovat Channel Four z vlastních zdrojů.

Channel Four byl podstatným oživením britské televizní scény, zejména také proto, že byl v podstatě jen nakladatelstvím: redaktoři si objednávají všechny pořady od vnějších, soukromých firem. Tento princip se pak rozšířil i do televize BBC, kde vyrábějí určité procento televizních i rozhlasových pořadů nezávislé, soukromé společnosti.

21. 5. 2004

O duševní prostituci Tomáše Koloce

Jasně se vyjádřil O. Štindl, že psát za totality do komunistických novin byla etická volba, dnes z morálního hlediska těžko obhajitelná. Pan Čulík oponuje a snaží se obhajovat bývalého redaktora Haló novin T. Koloce. Prý se T. Koloc nedopustil ničeho zlého, když šel pracovat do novin, které jako jediné odpověděly na jeho žádost o zaměstnání. Prý mladí, kterým je 24 let, totalitní minulost nechápou a komunistická traumata jsou pro ně nesrozumitelná. Prý extrémní politický názor nelze ztotožňovat s nemorálností.

21. 5. 2004

Jak rozlišit morální a nemorální politické chování? Je skutečně nemorální psát pro komunisticky orientované noviny, zastupující ideologický směr bránící sociálně slabé? Je morální mluvit o lidech jako o "lidských zdrojích"? Je nemorální od Soni Gandhi spolupracovat s indickými komunisty? Je morální veřejná podpora okupačním americkým vojskům? Znamená morálka to samé jako podpora daného stavu? Jsou slušní lidé ti, co se nebouří, ti co poslouchají? Již John Stuart Mill v On Liberty odmítl morálku jako barometr politické korektnosti. "Nejzákeřnějším útokem je, když je někdo označen jako nemorální."

Současnou mladou generaci bych rozdělil asi na dvě části. Jedna vstřebává doušek po doušku antikomunismus, který jí je podáván ve škole, v rodině, v televizi, ve společnosti, zkrátka přichází ze všech možných směrů. Jedná se o lidi, kterým se nelíbí někdejší zkraty komunistického režimu u nás. Myslím tím vládu jedné strany, nedostatek politické diskuse, masivní propagandu, všudypřítomnou tajnou policii, nesvobodu slova atd. Tato skupina pak odmítá samotné slovo komunismus a řadí ho a priori do skupinky totalitních režimů či utopií. V prvém připadě hovoří o nemorálnosti, ve druhém se komunismu smějí, stačí pouhá básnička z padesátých let. Hlavní však je, že o komunismu nepřemýšlejí. Berou ho jako totalitní a zavrženíhodný. Komunisty nevolí, protože to jsou komunisti. Tečka.

Druhá část této generace je trochu alternativnější a myslím, že právě tu má Jan Čulík na mysli, když hovoří o generaci západoevropské, které antikomunismus mnoho neříká.

21. 5. 2004

Četl jsem Váš článek v Lidovkách o reakci Ondřeje Štindla na svědectví Tomáše Koloce... a nedá mi to :-) . Víte, já jednak vůbec nevěřím těm slovům, že mladí lidé nejsou a generačně již nemohou být antikomunisty. Jsou nesporně antinacisty (často až vášnivými), ačkoli se jich nacismus týká generačně mnohem méně než komunismus. Myslím, že pouze o komunismu nesmírně málo vědí, a proto zatím nejsou antikomunisty.

20. 5. 2004

Každá nová generace má úplně jiné politické vnímání a myšlení. Zažil jsem pražské jaro ještě jako šestnáctiletý: československá vlajka má pro mě proto význam zásadního národního symbolu. S překvapením jsem zjistil, že pro dnešní čtyřicátníky, které formovala normalizace, tato vlajka naopak dlouho symbolizovala utlačitelské, prosovětské oficiality. Zatímco stárnoucí generace jsou právem antikomunisty, pro nejmladší českou generaci jsou už tato traumata nesrozumitelná. Je to generace v podstatě západoevropská. Antikomunismus je už neoslovuje. Nemůže: je-li jim dnes čtyřiadvacet, v roce 1989 jim bylo devět. Jsou to Evropané, nikoliv postkomunisté.

Reakce Ondřeje Štindla na svědectví Tomáše Koloce, publikované v Britských listech, o tom, "Jak jsem pracoval v Haló novinách", je zajímavou ilustrací těchto rozdílných vidění (O Hitlerově neúspěchu a jednom novináři bez práce, LN 14. 5. ZDE).

Tato poznámka Jana Čulíka vyšla ve čtvrtek 20.5. v Lidových novinách; kompletní text ZDE

Generální ředitel ČT Jiří Janeček v Parlamentu na kulturním podvýboru
21. 5. 2004

Janeček: "Zvýšení poplatku na 100 Kč měsíčně se snížením reklamy na 0,8% nepokryje veškeré náklady na digitální vysílání"

Už dlouho se hovoří o zpravodajsko-publicistickém televizním okruhu -- ČT3. Naposledy v souvislosti s očekávanou digitalizací. Z původní vládní Koncepce přechodu na zemské digitální rozhlasové a televizní vysílání se postupem času stala Mlynářova "aktualizace aktualizace aktualizace začátku", vládou dlouhodobě odsunovaná... Vladimír Špidla prý chce na nátlak odborníků i přes několik dnů odkládaný podpis a rezervovaně souhlasné stanovisko vlády tuto otázku znovu otevřít. V samotné televizi ale digitálnímu infokanálu málokdo věří. Šéf zpravodajství zůstává skeptický. Ředitel si nemyslí, že by bylo zapotřebí přebírat celoevropské veřejnoprávní vysílání. Diváci to prý nepotřebují. Co teď? Kdy a jak začne nutná televizní digitalizace a jak bude přitom zacházeno s médii veřejné služby? Bude to podle "privatizačních" záměrů opozice, "liberálních" a "tržních" představ unionisty Mlynáře, nebo podle představ vlády o zachování veřejných služeb včetně mediálních? Představ vlády, v níž mají socialisté většinu hlasů? Čím televize naplní digitální okruhy?

Na otázky Britských listů odpovídá Jiří Janeček, generální ředitel České televize. Muž, kterému je vyčítáno pravicovou opozicí, že neví, co se v televizi děje. Muž, který televizi řídí. Muž, který si kdysi předsevzal vysoké cíle - tváří v tvář realitě.

Petr Sak a  Karolína Saková na křestu knihy Mládež na křižovatce
21. 5. 2004
Petr Sak, Karolína Saková, Mládež na křižovatce, Svoboda servis s.r.o., 2004, 339 Kč, ISBN: 8086320332    E-SHOP

Kniha "Mládež na křižovatce" navazuje na publikaci "Proměny české mládeže", kterou Petr Sak vydal v roce 2000 na základě empirických poznatků a jejich teoretických zobecnění, které jsou podloženy výsledky ze třiceti sociologických výzkumů. Pro současnou českou společnost i pro mladou generaci jsou zásadní dva procesy, které mají civilizační rozměr - informatizace a vytváření informační společnosti, jako nový typ uspořádání a fungování společnosti. Dále se jedná o začleňování české společnosti do širšího evropského celku. Hlavním záměrem knihy je sociologicky postihnout mladou generaci na počátku procesu začleňování české společnosti do evropských struktur, utváření evropské identity a vzniku informační společnosti. Autory byly - po deseti letech znovu - zkoumány také postoje k marxismu, socialismu, konzervativismu a liberalismu. U mládeže pokračuje hodnotové vyhraňování ve směru liberalismu, hedonismu, individualismu, egoismu a materiálních hodnot. Pokračuje také proces sekularizace či despiritualizace.

Množství přehledně uspořádaných dat, grafů a výsledků z výzkumů odlišuje tuto publikaci naprosto zásadním způsobem od ostatních knih, které byly v posledních letech na toto téma napsány a které právě postrádají odbornost a exaktní metodologické propracování, se kterým autoři ke své práci přistupují. Na českém trhu se tak objevila zásadní sociologická publikace pro všechny, kteří chtějí k mládeži přistupovat bez předsudků a chtějí o ní vědět víc, než jen to, že je horší, než jsme byli my...

21. 5. 2004

UKÁZKA

Petr Sak, Karolína Kolesárová-Saková

Život jedince je výsledným průsečíkem vyjevení jeho potencionality a permanentního vlivu společnosti, uplatňujícího se prostřednictvím životního pole jedince, především jeho sociální složky. Jedinec se rodí do určité pozice ve společnosti, odvozené od sociální pozice jeho rodiny. Teorie socializace objasňuje působení společnosti na jedince, především v dětství a v mládí. V tomto procesu společnost přenáší na mladou generaci takové sociální entity, jako jsou sociální normy, hodnoty, postoje, vzorce chování, sociální mechanizmy, vzory, životní cíle atd., a mladá generace je interiorizuje.

Předkládáme vám část 10. kapitoly z knihy Petra Saka a Karolíny Sakové Mládež na křižovatce

24. 5. 2004

Pedagogická centra přežijí červen 2004, ale zřejmě nepřežijí leden 2005, alespoň ne jako organizace zřizované ministerstvem školství. Klíčovou roli při rozhodování o jejich další existenci sehrála Asociace školských odborů. Možná ale šlo o Pyrrhovo vítězství...

24. 5. 2004

Jak si Právo i politici upravují realitu do podoby mediální reality

I malé zkreslení zpochybní celou pravdu.
Na přibližné telefonní číslo se nedovoláme.
Daniela Fischerová
scenáristka

17 května vyšla v deníku Právo zpráva, reflektující zasedání ÚVV ČSSD, na kterém padl návrh na přerušení tohoto zasedání do doby těsně po "evropských" volbách -- tak, aby bylo možno zhodnotit operativně výsledky a vyvodit z nich operativně závěry ještě předtím, než se delegáti rozjedou na prázdniny. Ta zpráva ale dala do souvislosti události a osoby, které v souvislostech nebyly. Dotčený navrhovatel nepřijatého usnesení poslal Právu reakci. Tu deník otiskl bez podstatné části, zato později doplněnou dodatečným "vysvětlením" redakce, v ajkých "souvislostech" mají čtenáři slova politiků, transportovaná novináři, chápat.

24. 5. 2004

Slepý antikomunismus je živou vodou pro politické radikály. Nejen na pravici a v řadách sociální demokracie, ale i uvnitř KSČM. VI. sjezd Komunistické strany Čech a Moravy v Českých Budějovicích přinesl očekávané výsledky. Dosaženy však byly překvapivým způsobem. To platí především o zvolení Miroslava Grebeníčka (57 let) staronovým předsedou této strany. Okresní konference výběrem sjezdových delegátů předurčily, že volba dopadne takto. Základem tohoto výběru byla směs nespokojenosti členské základny se situací ve společnosti a fakt, že prestiž KSČM u veřejnosti roste. Na druhé straně poměrně těsné vítězství Grebeníčka nad Vojtěchem Filipem, který na funkci předsedy kandidoval z pozice místopředsedy strany i Poslanecké sněmovny, naznačuje, že v KSČM přece jenom roste touha po změně ve vedení.

24. 5. 2004

Nemohu nereagovat na článek pana Josefa Víta uveřejněný zde na Britských listech dne 20. května s názvem: "Je politika snižování daní to pravé?" ZDE. Ten totiž obsahuje množství nepřesných a zavádějících argumentů. Nejsem si ani zcela jist, zda se nejednalo jen o záměrné provokační pojednání s cílem vyvolat diskusi na toto téma. Uvádím zde několik poznámek, které by měly pomoci k ucelenějšímu a přesnějšímu pohledu na věc.

24. 5. 2004

Chtěl bych poukázat na nedostatky vaší argumentace ve prospěch snižování daní. Vaše argumenty jsou v zásadě trojího typu, míní Jan Samohýl:

24. 5. 2004

Zeptáte-li se běžného člověka, co si představuje pod pojmem normální, s největší pravděpodobností dostanete odpovědi jako: to co je obyčejné, to co dělá většina, případně to co se od nás očekává. Protože žijeme v období změn, stojí za to se nad tím zamyslet.

24. 5. 2004
Radovan Geist

V krajine označovanej za "najväčšiu demokraciu sveta" prebehli parlamentné voľby s prekvapivým výsledkom. Dôvodom bolo úplné vzdialenie sa elity masám. A hoci má demokracia na indický spôsob poriadne rezervy v reprezentatívnosti, v týchto voľbách dokázala pomerne dobre odzrkadliť nesúhlas väčšiny s vývojom v krajine.

24. 5. 2004
John Brady Kiesling

Britský denník Guardian uverejnil názory niekoľkých analytikov a komentátorov na otázku ako/či dostať Spojené štáty z Iraku. Dva vybrané príspevky predstavujú celkom opačné prístupy k problematike a zdanlivo podobné závery, ktoré sa však podstatne odlišujú v jednom bode - Noam Chomsky žiadal bezpodmienečné stiahnutie sa z Iraku ZDE, zatiaľ čo John Brady Kiesling uvažuje o takej alternatíve, ktorá čo najlepšie zabezpečí mocenské záujmy Spojených štátov. Otázkou ostáva, ktorý z týchto scenárov je udržateľnejší...

24. 5. 2004

Po včerajšom podpísaní dohôd medzi Európskou úniou Švajčiarskom sa krajina v srdci EÚ ocitla bližšie pri únii, než kedykoľvek predtým. Na historicky prvom summite EÚ - Švajčiarsko bolo podpísaných deväť bilaterálnych dohôd pokrývajúcich široké spektrum oblastí od daňovej politiky, po voľný pohyb osôb. Po dlhých rokovaniach sa podarilo uzavrieť dohodu, na základe ktorej budú občania EÚ vlastniaci tajné kontá vo švajčiarskych bankách zdaňovaní.

23. 5. 2004

Ministri EÚ zamietli väčšinu pozmeňujúcich návrhov Európskeho parlamentu k direktíve o softvérových patentoch. Parlament opäť preskúma text v druhom čítaní, ale už po júnových voľbách.

Palestinské ženy na troskách svých obydlí
24. 5. 2004

OSN varuje před humanitární katastrofou

Z internetového zdroje Al Jazeera přeložila Jana Malá

Washington se ve středu v Radě bezpečnosti zdržel hlasování k rezoluci odsuzující Izrael. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí, Richard Baucher, však ujistil, že nátlak vyvíjený na Izrael neznamená ustoupení od jeho podpory. Během toho vysoký činitel OSN v pátek varoval před humanitární katastrofou v pásmu Gazy, pokud se z ní okupační vojska sice stáhnou, ale budou nadále ovládat přechody a nechají oblast uzavřenou. Kirian B.Gast v proslovu v Radě bezpečnosti poukázal na možnost, že se Gaza stane centrem chaosu a teroru a dále dodal: "Bezpochyby to jsou ty nejhorší scénáře. Musíme mít na mysli to, jak máme přimět obě strany k následování správné cesty."

20. 5. 2004 "Izraelci usmrtili v Gaze nejméně 10 civilistů" ZDE

24. 5. 2004

RECENZIA

Právo ženy? Štúdie o problematike interrupcií. Kalligram 2004, 220 strán, 199 Sk

O interrupciách nemožno písať "pekne" či " v dobrom". Ide o problém natoľko trýznivý a intímny, že ťažko ostať nestranným, zmierlivým a vecne analytickým. Napokon je všeobecne známe, že prístup k tejto otázke spoločnosť polarizuje, častokrát ide dokonca o zbraň najťažšieho kalibru, napr. v prezidentských voľbách. Právo ženy rozhodnúť verzus právo budúceho dieťaťa narodiť sa. Vyjadrujú sa laici, právnici, lekári, biológovia...

24. 5. 2004
tisková zpráva organizace Asociace svobodných odborů Praha - Beroun - Mělník

Učitelka Speciální mateřské školy Sluníčko v Praze 5 a předsedkyně tamní odborové organizace Asociace svobodných odborů Olga Baranová, která po deseti měsících dosáhla u soudu zneplatnění výpovědi, nastoupí patrně v úterý 25. 5. 2004 kolem osmé hodiny ranní zpět na pracoviště.

5. 5. 2004

V dubnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5361 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2004 Nezavřené víko Henryho rakve Ivo  Bystřičan
24. 5. 2004 Novináři a "novináři" Štěpán  Kotrba
24. 5. 2004 Přítomnost vojsk OSN a NATO nezabránila v Kosovu "březnovému pogramu" Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Výzva naší schopnosti tolerovat odlišnost Štefan  Švec
24. 5. 2004 S policisty se nemluví, aneb stále zamindrákovaní ochránci zákona Jan  Paul
24. 5. 2004 Jaká má být televize veřejné služby   
24. 5. 2004 O lidech, kteří záhadně zahynuli v americkém vězení   
23. 5. 2004 Moorův filmový pamflet získal hlavní cenu v Cannes   
21. 5. 2004 ČT potřebuje 6,5 miliard Štěpán  Kotrba
21. 5. 2004 Mládež na křižovatce - spojení světovosti s češstvím   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
14. 5. 2004 Je budoucnost demokracie v referendech? Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Vladimír Špidla: "Nemyslím si, že náš politický vývoj směřuje k referendové demokracii" Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Klobása je důkazem předchozího zahraničního vlivu, pane prezidente... Fabiano  Golgo
13. 5. 2004 V Evropě se rodí základy nové evropské politiky Josef  Brož
11. 5. 2004 Quo vadis Európska únia? Adrian Peter Pressburg
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...   
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Dávejte si pozor na nákladní dopravu!   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2004 Záměrné zkreslování historických fakt o Palestině a Izraeli Jana  Malá
13. 5. 2004 EU posílá obchodní delegaci do Sýrie   
12. 5. 2004 Palestina neexistuje, nemůže být okupovaným územím Pavel  Mareš
12. 5. 2004 Bush uvalil sankce na Sýrii   
5. 5. 2004 Zákon nepsaný i napsaný Efraim  Israel
5. 5. 2004 Korán není Mein Kampf, ale... Martin  Mařák
5. 5. 2004 Používá Izrael skutečně teroristické metody? Jan  Maršák
5. 5. 2004 Nestoudné hanění národa na základě náboženství je vždy nebezpečné Jana  Malá
4. 5. 2004 Podle jejich skutků poznáte je... Martin  Škabraha
4. 5. 2004 Mělo by se příslušníkům al Kajdy říkat "islámští teroristé"?   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2004 Ako dostať USA z Iraku? John Brady Kiesling
24. 5. 2004 Civilní oběti v Iráku   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
24. 5. 2004 O lidech, kteří záhadně zahynuli v americkém vězení   
23. 5. 2004 Britská vláda je znepokojena agresivním jednáním Američanů v Iráku   
23. 5. 2004 Iráčané nebudou smět žalovat západní vojáky pro válečné zločiny   
23. 5. 2004 Nevysvětlené "podivnosti" v případě popraveného Nicka Berga   
21. 5. 2004 Dopis z Iráku Bohumil  Kartous
21. 5. 2004 Další videozáznamy ještě horšího týrání   
20. 5. 2004 Nové fotografie týrání z Abu Ghraib   

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   
24. 5. 2004 Asociace školských odborů pomohla pedagogickým centrům Radek  Sárközi
20. 5. 2004 Jak vyloudit ze studentů interaktivitu Bohuslav  Blažek
18. 5. 2004 Můžou školy vychovat děti bez mindráků, s myslícím mozkem a pracovitýma rukama? Ondřej  Hausenblas
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   
3. 5. 2004 České školství dostalo na frak... Radek  Sárközi

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
7. 5. 2004 Letenka do noci   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2004 Moorův filmový pamflet získal hlavní cenu v Cannes   
19. 5. 2004 Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin   
14. 5. 2004 Šéfové firmy Miramax chtějí odkoupit Moorův film   
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   
6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   
6. 5. 2004 Michael Moore: Firma Disney zakázala distribuci mého nového filmu   
6. 5. 2004 Disney obviňuje Michaela Moora, že si záměrně dělá reklamu   
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!