24. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 5. 2004

Obrana Tomáše Koloce

Výzva naší schopnosti tolerovat odlišnost

Polemika s článkem Novináři a "novináři".

Arbitr morálky Štěpán Kotrba na začátku svého informovaného článku o Tomášovi Kolocovi praví, že být šéfredaktorem deníku, který Koloce zaměstnává, vyhodí ho na hodinu. Kotrba na štěstí pro svět vedoucím žádného média není, takže je na místě, aby se o Kolocových profesionálních a lidských kvalitách vyslovil někdo, kdo s tím člověkem už nějaký čas spolupracuje. Vezměme to po bodech:

1) Kolocova neschopnost

Shodou okolností vedu měsíčník, který Tomáše Koloce tiskne a příležitostně živí. České listy to nejsou. Koloc s námi spolupracuje už víc než tři roky. Není to standardní zaměstnanec, jeho osobnost i životní styl věru nejsou konfekční. Práci, kterou slíbil, ale odevzdal vždycky v termínu, odvedl ji dobře a jeho materiály byly (až na výjimky) výtečné. Je pravda, že Kolocův novinářský talent není všestranný a třeba politické komentáře nebo literární reflexe by mu měly být zakázány z vyšších míst (pro Štěpána Kotrbu: toto je ironie!). Naproti tomu jeho rozhovory nebo reportáže snesou srovnání s tím nejlepším, co se u nás v těchhle žánrech děje. Ukázky můžu předložit na požádání.

2) Kolocovy pomluvy redakce Haló novin

Není pravda, že by Koloc žlučovitě útočil na svou bývalou redakci, protože se ho zbavila. Koloc ostře kritizoval poměry v redakci dlouho předtím, než odešel, svou kritikou se netajil uvnitř ani vně, napsal dopis šéfovi listu a šířil ho mezi kolegy (nezanedbatelná část z nich s ním souhlasila a někteří se ho dokonce odhodlali podepsat). Jestli něco ke Kolocovi nesedí, je to uražená ješitnost.

Další otázka je, má-li zaměstnanec morální právo psát o poměrech ve svém zaměstnání poté, co z něj odešel. V Britských listech to už dřív udělal třeba Radek Mokrý (viz první článek knihy Jak Češi bojují). Kotrba píše, že nezná jediného novináře, který by měl zdravý rozum a kritizoval svého bývalého zaměstnavatele tak jako Koloc. Já znám přinejmenším dva: Kateřinu Kašparovou a Fabiana Golga. Ten to dokonce udělal tak jako Koloc v Britských listech. Osobně mám za to, že novinář má svědčit o skutečnosti kolem sebe vždycky, když je to podle něj důležité. Mediální svět není nic, co by mělo být pro oči veřejnosti tabu, čím bude otevřenější pohledům zvenku, tím líp. Věcí, které jsou v něm hodny odkrytí, je až až. Kdyby se novináři měli bát, že zveřejněním toho, jak to v médiích chodí, se zbaví možnosti v nich dál působit, bylo by něco špatně.

Kotrba píše, že se v diskusi o Kolocovi zamlčela nejdůležitější otázka. Ve skutečnosti ji zamlčel právě on. Ta otázka totiž zní: Chodí to v redakci Haló novin opravdu tak, jak to popsal Koloc? K podrobnější diskusi doporučuji blog www.sweb.cz/dehalo

3) Koloc jako český literát

Napsat o sobě "jsem prostý český literát" je jistě úsměvné, ale v Kolocově případě to není žádný lapsus. Koloc je ve svých šestadvaceti letech autorem dvou (nikoliv vlastním nákladem) vydaných básnických sbírek, jeho literární texty zveřejnila spousta periodik a několikrát je vysílal Český rozhlas. Na Kolocovy sbírky vyšlo několik vesměs příznivých recenzí (jednu jsem psal sám, ale osamělá věru nebyla) v médiích od Tvaru po Mladou frontu Dnes. Tomáš Koloc českým literátem je, a že to Štěpán Kotrba netuší, je smůla Štěpána Kotrby.

4) Kauza České listy

Velkou část svého elaborátu věnuje Kotrba Českým listům, hradeckému čtvrtletníku, v jehož je Koloc redakci.

České listy napadl jako xenofobní, nacistické a rasistické už před dvěma lety Patrik Kaizr v článku Gaudeamus nacismus v časopisu Týden. Pro své obvinění tehdy nenašel jiný důkaz než už tehdy tři roky starý (a přiznejme, že hloupý) článek tehdejšího šéfredaktora Vladimíra Soukupa, ve kterém o Romech mluvil jako o Cikánech.

Něco podobného jako Kaizr teď dělá Štěpán Kotrba. Pomocí citátů šéfredaktora Patricka Ungermanna se snaží ukázat České listy jako xenofobní list.

Rozeberme si ty dva citáty postupně: první rovněž mluví o Romech jako o Cikánech (druhý článek za pět let), to je ovšem deklarovaná politika Českých listů, radikálně odmítajících politickou korektnost v čemkoliv. To může být sympatické. Samotným obsahem článku pak není nic jiného než kritika pozitivní diskriminace Romů. Nemusíme s tím souhlasit, jako politický názor je to ale naprosto korektní. Pozitivní diskriminace je a zůstává diskutabilní.

Nikdy, za celou mnohaletou historii Českých listů, se v nich nevyskytl materiál vyzývající k násilí na komkoliv, k diskriminaci kohokoliv podle jeho etnické příslušnosti nebo o nadřazenosti jednoho etnika nad druhým. Nacionalismus a nacismus nejsou totéž, sám Patrick Ungermann kdysi (v MfD) psal o vlastenectví definovaném láskou k domovu, která mu umožňuje chápat i lásku ostatních ke světům jejich. Ungermann je vlastenec v anachronickém slova smyslu, cítí se ohrožený postupující globalizací, xenofobního na něm ale není nic. Dělat fašistu z někoho, kdo ve svém časopisu uveřejňuje obdivné materiály o Václavu Havlovi nebo Bohumilu Hrabalovi, je legrační.

Podobně je to i s citátem o knize Petra Bakaláře. Ungermannův článek není k Bakalářovi nekriticky obdivný a souvětí "Soudím, že učinit z mnohdy příliš obecných závěrů a doporučení Bakalářova díla šablonu, podle níž bude soustruženo lepší lidstvo, je z hlediska mnohovrstevnatosti pojmu "člověk" stejně bláhové, jako je bláhové Bakalářovy závěry a doporučení pokládat z hlediska jistého dobového vzdělání a vychování za kacířské" bych klidně podepsal. Ungermann má právo ostentativně Bakaláře neodmítat a dokonce by za to zasloužil pochvalu za odvahu. Bakalář, i když je nedouk, nastoluje otázky, které dnes není radno klást. To ale neznamená, že ze světa zmizely. A opět: když se podíváme na celé České listy, tak podobně vstřícně jako o Bakalářově knize píšou i o textech J.-F. Lyotarda, T.G.Masaryka nebo Karla Marxe.

České listy jsou otevřený čtvrtletník s neprofesionální redakcí, tisknou (žánrově i kvalitativně) ledacos a dá se s nimi ve většině věcí úspěšně nesouhlasit. Ale nejsou extremistické, xenofobní a ultranacionalistické. Tedy pokud není Štěpán Kotrba mírou všech věcí.

5) Koloc jako xenofob

Tam, kde se Kotrba pokusil udělat ultranacionalistu i přímo z Tomáše Koloce, se umlátil vlastní lopatou. Citát, kterým se snažil doložit Kolocův obdiv k Petru Bakalářovi, si snad ani nepřečetl. Koloc se tam jasně (a pro sebe charakteristicky) vnímá jako loser, ztracenec, méněcenný a ve jménu všech méněcenných útočí na všemožné K-stratégy a nadlidi a jejich koncept světa. Ano, používá k tomu Bakalářových termínů, stejně jako Čapek a Chaplin používali termínů Hitlerových. Tomáš Koloc má předky židovské a předky německé a mluví o nich často. Nikdo, koho znám, nemá tolik přátel mezi cizinci jako on. Domů si ho zvou ruští přistěhovalci u nás, britská jeptiška z Walesu i sicilská rodina, žijící ve Švýcarsku. Prostě ultranacionalista.

6) Koloc jako přebíhač mezi katedrami a Koloc jako osobnost

Štěpán Kotrba útočí zezadu. Píše: "Koloc má pravdu. JE nezařaditelný do normální, slušné společnosti, o médiích nemluvě. Je nezařaditelný do společnosti lidí, kteří nevyznávají extrémní, xenofobní a ultranacionalistické názory a živí se prací, nikoliv přebíháním z jedné katedry bohemistiky či slavistiky na druhou."

Netuším, jak si Kotrba představuje, že se dá živit přebíháním po katedrách. Koloc každopádně v životě navštěvoval jedinou vysokou školu a jedinou bohemistickou katedru, a to v Hradci Králové. Několik let tam zadarmo organizoval Studentské divadlo poezie a kromě Českých listů vydával i univerzitní časopis Prométheus. Jsem zvědav, jestli by v něm Štěpán Kotrba našel něco extrémního a xenofobního.

Ano, Koloc nedostudoval. Ani Nezval nedostudoval a ani Borovský nedostudoval. Tomáš Koloc JE složitá a problémová postava a každý jeho zaměstnavatel to s ním bude mít těžké. Ale zároveň je to talentovaná, nadaná osobnost a za slušné zacházení se dokáže odvděčit skvělou prací. Kámen úrazu není v jeho schopnostech, ty jsou mimořádné. Těžké je občas srovnat se s jeho vystupováním a najít pro jeho talent to nejlepší využití. Každopádně to stojí za to. Lidé jako je Tomáš Koloc nejsou problém, jsou výzva. Výzva naší schopnosti tolerovat odlišnost.

Koloc vidí svět po svém a občas se nedokáže vyrovnat s normami běžné lidské komunikace. Nastavuje jí křivé zrcadlo a kdo se dovede dívat, ten se z něj obohatí. Každopádně je to osobnost lidská a prostá zapšklosti. Proto budu mít vždycky kolem sebe mnohem radši jeho svérázný svět než normální, slušnou společnost Štěpána Kotrby.

                 
Obsah vydání       24. 5. 2004
24. 5. 2004 O lidech, kteří záhadně zahynuli v americkém vězení
23. 5. 2004 Britská vláda je znepokojena agresivním jednáním Američanů v Iráku
23. 5. 2004 Iráčané nebudou smět žalovat západní vojáky pro válečné zločiny
23. 5. 2004 Nevysvětlené "podivnosti" v případě popraveného Nicka Berga
24. 5. 2004 Další praskliny v budově pařížského letiště
24. 5. 2004 Novináři a "novináři" Štěpán  Kotrba
24. 5. 2004 Výzva naší schopnosti tolerovat odlišnost Štefan  Švec
24. 5. 2004 ČT, Nova a Prima se dohodly na společném postupu při zavádění digitální televize
23. 5. 2004 Moorův filmový pamflet získal hlavní cenu v Cannes
24. 5. 2004 Obviňovat prezidenta z velezrady má smysl
24. 5. 2004 Nezavřené víko Henryho rakve Ivo  Bystřičan
24. 5. 2004 Přítomnost vojsk OSN a NATO nezabránila v Kosovu "březnovému pogramu" Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 S policisty se nemluví, aneb stále zamindrákovaní ochránci zákona Jan  Paul
24. 5. 2004 Civilní oběti v Iráku
24. 5. 2004 AI vítá rozhodnutí vlády zabránit vývozu radarů: škoda, že až na nátlak ze zahraničí
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004
24. 5. 2004 Jaká má být televize veřejné služby
21. 5. 2004 Šéf kulturní komerční stanice Channel Four jmenován generálním ředitelem BBC
21. 5. 2004 Komunista morálně pokleslou osobou zůstane Petr  Jánský
21. 5. 2004 Co je nemorální? Jan  Baláč
21. 5. 2004 I mladí lidé mohou být antikomunisty Boris  Cvek
20. 5. 2004 Nálepkování se nevyplácí Jan  Čulík
21. 5. 2004 ČT potřebuje 6,5 miliard Štěpán  Kotrba
21. 5. 2004 Mládež na křižovatce - spojení světovosti s češstvím
21. 5. 2004 Mládež na křižovatce: Životní cíle, životní problémy a životní dráha Petr  Sak, Karolína  Kolesárová-Saková
24. 5. 2004 Asociace školských odborů pomohla pedagogickým centrům Radek  Sárközi
24. 5. 2004 Jak se referovalo o jednom zasedání Štěpán  Kotrba
24. 5. 2004 S komunisty nemluvíme! Oskar  Krejčí
24. 5. 2004 Ano, politika snižování daní je to pravé Marek  Zapletal
24. 5. 2004 Špatná argumentace o daních
24. 5. 2004 Normální a "normální" Petr  Švec
24. 5. 2004 Indie: Prinesú voľby pre miliardu ľudí skutočnú zmenu? Radovan  Geist
24. 5. 2004 Ako dostať USA z Iraku? John Brady Kiesling
24. 5. 2004 Tajné švajčiarske kontá budú zdanené
23. 5. 2004 Konflikt kvôli softvérovým patentom
24. 5. 2004 Okupační vojska zanechala za sebou v Rafahu spoušť
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
24. 5. 2004 Čo dokáže analýza... Ivan  Štefunko
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2004 Nezavřené víko Henryho rakve Ivo  Bystřičan
24. 5. 2004 Novináři a "novináři" Štěpán  Kotrba
24. 5. 2004 Přítomnost vojsk OSN a NATO nezabránila v Kosovu "březnovému pogramu" Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Výzva naší schopnosti tolerovat odlišnost Štefan  Švec
24. 5. 2004 S policisty se nemluví, aneb stále zamindrákovaní ochránci zákona Jan  Paul
24. 5. 2004 Jaká má být televize veřejné služby   
24. 5. 2004 O lidech, kteří záhadně zahynuli v americkém vězení   
23. 5. 2004 Moorův filmový pamflet získal hlavní cenu v Cannes   
21. 5. 2004 ČT potřebuje 6,5 miliard Štěpán  Kotrba
21. 5. 2004 Mládež na křižovatce - spojení světovosti s češstvím   
21. 5. 2004 Mládež na křižovatce: Životní cíle, životní problémy a životní dráha Petr  Sak, Karolína Kolesárová-Saková
20. 5. 2004 ÚOHS se všemi stavebními spořitelnami zahájil správní řízení Radek  Mokrý
20. 5. 2004 Mučitelé mezi námi Miloš  Kaláb
20. 5. 2004 Jak vyloudit ze studentů interaktivitu Bohuslav  Blažek

Haló noviny RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2004 Novináři a "novináři" Štěpán  Kotrba
24. 5. 2004 Výzva naší schopnosti tolerovat odlišnost Štefan  Švec
21. 5. 2004 Komunista morálně pokleslou osobou zůstane Petr  Jánský
21. 5. 2004 Bylo to v komunismu skutečně "stejné jako na Západě"? Jan  Čulík
20. 5. 2004 Nálepkování se nevyplácí Jan  Čulík
13. 5. 2004 Když chceš s vlky býti, musíš s nimi výti   
12. 5. 2004 Jak jsem pracoval v Haló novinách Tomáš  Koloc
30. 4. 2004 Mají Haló noviny redakci?   
22. 4. 2004 Dovysvětlování rozhovorů Štěpán  Kotrba
20. 4. 2004 Cyrilu Svobodovi zůstalo alespoň pět prstů Štěpán  Kotrba
14. 3. 2004 Ransdorf v očekávání Miloslav  Ransdorf
7. 5. 2003 Xenofobie v českých sdělovacích prostředcích František  Kostlán