28. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 4. 2004

Minulý týden jsem navštívil Slovensko a ověřil jsem si, že významné procento tzv. bílých slovenských občanů (,gádžů') si veřejně nebo jinak představuje řešení romské otázky jako víceméně fyzickou likvidaci či ,dobrovolný' odchod Romů a o přijatelných řešeních vůbec neuvažuje (tato duševní pasivita je pro mne osobně mnohem děsivější než nějaká ta rozbitá hlava). Zmíněné projevy jsem zaznamenal jak u mládeže, tak seriózních otců rodin, jak u dělníků, tak u příslušníků technické inteligence, jak u policistů, tak u zemědělců. Přiznávám, že neumím odlišit, co jsou jen neškodné projevy jakéhosi zvráceného slovního folklóru a co je míněno vážně, kdy jde jen o styl a pózu, resp. stereotypní psychosociální vzorec chování, a kdy o chladnou ,účelnost'.

Sloupek

"Václav Klaus je pro mě nedůvěryhodná osoba. Stačí mi ohledně něho dvě věci: Jak privatizoval české hospodářství a jakým způsobem si nechal udělit profesorský titul," konstatoval jeden zahraniční novinář.

Ani jedno Čechům, zdá se, nevadí. Národ Václava Klause miluje - asi proto, že se slušně obléká a vystupuje tak, jak si Češi představují, že "prezident má vystupovat". Závažnější věci jdou jaksi mimo... A vůbec, kdo by si pamatoval, co se dělo v první polovině devadesátých let...

Jak se dočtete v rozhovoru Václava Žáka s někdejším českým ministrem průmyslu Janem Vrbou ZDE, Václav Klaus se neblaze podepsal na privatizaci kopřivnického podniku Tatra. Je tedy od něho docela podivuhodné, když nyní přijímá zrovna od tohoto města nabídku čestného občanství... :)

Nebylo to ovšem bez problémů. Dřív, než Klausovi tuto poctu kopřivničtí radní nabídli, se o Klause pohádali.

"Čestný občan musí pomoci rozvoji města, ale podle mých informací zamezil na začátku devadesátých let tehdy ministr financí Klaus rozjednanou fúzi Tatry s Mercedesem a poslal firmu do kupónové privatizace. Nedal tak Tatře stejnou šanci jako Škodě Mladá Boleslav. Pak přišlo propuštění celkem 7 800 lidí a úpadek," prohlásil zastupitel a senátor Jaroslav Šula (KDU-ČSL) a navrhl, aby se o udělení občanství vůbec nejednalo, napsala v pátek 23. dubna regionální mutace deníku Právo.

Zastupitelé z koaličních stran argumentovali, že Šulova slova nejsou pravdivá, protože Mercedes chtěl razantně snížit stav pracovníků a v Kopřivnici opravovat jen vlastní auta. Klause se částečně zastal i občan Ivan Telařík. ,,Lidovci musejí odpouštět, tak proč ne i u Klause. Dejte prezidentovi dvě akcie Tatry, ať pomůže," navrhoval.

"Pamatuji rozhovor V. Žáka s prvým polistopadovým ministrem průmyslu Vrbou, který se zmiňoval o hrách o podnik Tatra Kopřivnice v době kupónové privatizace," konstatoval v této souvislosti jeden čtenář a pokračoval: "Nemyslím si, že Vrba měl patent na rozum nebo velmi přesné informace. Spíše věřím, že všichni jsme obětí mýtů a polopravd. Rovněž si myslím, že přišla doba, aby se nějaký historik pokusil pravdu rozmotat nebo ve Vaší terminologii aproximovat."

"Je to smutné a zároveň poučné, jak lidé vůbec nechápou, co znamenal Klaus právě pro Kopřivnici," napsal k tomu Václav Žák. "Podnik musel zhubnout, to je pravda. Ale by byl začleněn do největšího světového výrobce nákladních automobilů (Mercedes je skutečně větší než výrobci v USA). Měl by jasnou perspektivu. Dnes Kopřivnice živoří. A radnice jedná o udělení čestného občanství Klausovi - to je Kocourkov na druhou."

Nejdůležitější pro lidi ovšem je, že Klaus dnes nechodí ve svetru. Reprezentuje, přece. Je důstojný prezident. Proto ta rozsáhlá podpora od - poněkud zchudlé - občanské veřejnosti.

28. 4. 2004

Informace k tomuto zákonu jsou smutnou výpovědí o stavu domácí žurnalistiky. Běžnému čtenáři utkví v paměti invalidní vozík a pseudospor o kondomy. Jen pozorný čtenář Hospodářských novin zjistí, že je cosi shnilého ve státě dánském.

Co se tedy ocitlo pod rozlišovací schopností české žurnalistiky? Především neexistují prováděcí vyhlášky. Zajisté, příslušní úředníci příslušných ministerstev se mohou vymlouvat na to, že není možno zveřejnit vyhlášku před tím, než vstoupí zákon v platnost. Leč zákon už platí a vyhlášky zatím nejsou - zeptejte se koncem týdne.

28. 4. 2004

středa 12.00: Americké jednotky v Iráku zahájily v úterý večer ostré útoky proti sunnitským povstalcům v městě Fallúdža prostřednictvím leteckých úderů a dělostřelecké palby. Američtí velitelé však popírají, že by to byla předehra k plné ofenzívě proti městu.

K americkým útokům dochází několik hodin poté, co uplynula lhůta, do níž měli povstalci odevzdat zbraně.

"Námořní jednotky reagovaly tím, že zaměřily na nepřátelské síly precizní zbraně za účelem obrany," konstatuje se v americkém oficiálním prohlášení, které neobsahuje další podrobnosti.

K bombardování v městě Fallúdža dochází nedlouho po americkém útoku na šiitské povstalce v městě Nadžaf, během něhož bylo usmrceno 64 Iráčanů.

Američané také šíří v městě Fallúdža letáky. "Vzdejte se, jste obklíčeni," praví se v nich. "Pokud jste terorista, dejte si pozor, protože váš poslední den byl včera. Chcete-li si zachránit život, přestaňte bojovat a vzdejte se okamžitě koaličním jednotkám. Přicházíme vás zatknout."

Američtí velitelé si myslí, že proti nim ve Fallúdže stojí asi 2000 bojovníků. Tvrdí, že někteří z nich jsou stoupenci Saddáma Husajna, jiní chtějí prosadit v Iráku sunnitskou nadvládu a asi 200 bojovníků jsou zahraniční islámští militanti.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

28. 4. 2004

Španělská vojska odcházejí z Nadžafu, podstatná součást mezinárodní koalice v Iráku odchází domů. Dobrý večer. Už tři týdny obléhají Američané irácké město Fallúdža. Ozbrojené násilí se před několika dny při vyjednávání zmenšilo, nyní opět zesílilo. Colin Powell dnes večer vyhrožuje přímým a tvrdým vojenským zásahem. Americké jednotky musejí převzít kontrolu od Španělů ve stejně citlivém místě, ve svatém městě Nadžafu. Dnes večer: doznala americká válka nyní už nezvratné změny?

To byla v úterý večer první slova televizního zpravodajství Channel Four News, které pokračovalo:

ilustrační foto - foto: Štěpán Kotrba
28. 4. 2004

Ponese se Svátek práce ve znamení nepokojů a násilností? Anebo jde o policejní výmysly?

Dezinformační kampaň české policie

Co byste si mysleli o člověku, kterého jednou postraší, on všude vypráví o hrozbě, jíž byl strašen, a pak se ukáže, že to byla naprostá blamáž. O něco později jej znovu postraší -- a on zas bez sebemenšího přemýšlení o tom, že by něco mohlo být jinak, jde a všude vypráví o tom hrozném ohrožení. Že existenci takového tvora nevěříte? Také bych nevěřil. Po posledním týdnu už věřím. Jmenuje se český policejní novinář.

Policisté strašili už v ročním předstihu zástupy radikálů přijíždějících bojovat proti summitu NATO. Nikdo moc neposlouchal organizátory a organizátorky protestních akcí, kteří říkali, že jejich cílem je v klidu demonstrovat svou alternativu a kreativně působit po celém městě (tedy něco dosti odlišného od programu na zasedání MMF a Světové banky, kdy bylo cílem, nijak netajeným, narušit zasedání). Novináři raději věřili absurdním lžím o anarchistických výcvikových táborech. Demonstrace proti summitu proběhly v naprostém poklidu a policisté i novináři zažili tak trochu blamáž. Nyní se domnívám, že je čeká něco podobného.

Autor byl dlouholetým spoluorganizátorem protestních akcí českých anarchistů proti kapitalismu
28. 4. 2004

Česká ekonomika v roce 2000: Přehlídka nevyužitých šancí

Klausova vláda se na liberální ekonomiku dívala snad jak na náboženství. Carl Hahn, tehdejší šéf VW, mi po první schůzce s Václavem Klausem ironicky řekl: v životě jsem se toho o tržním hospodářství tolik nedověděl. Hahn věděl, jak investoři s vládami spolupracují, má-li se dospět k oboustrannému prospěchu.

Mercedes, což je absolutní jednička ve výrobě nákladních aut, měl nejdřív zájem o Tatru Kopřivnici, kterou viděli jako hezkou, velmi dobře rozvrženou továrnu. Celý projekt byl před podepsáním. Bohužel, finální projekt přišel na stůl Klausově vládě. Ta nesouhlasila s tím, že by Mercedes měl dostat stejné výhody jako VW -- tak odešel. Něco podobného se opakovalo v plzeňské Škodovce, kde rozhodnutí, jak v případě Škodovky postupovat, předcházela studie, kterou financovala IFC (International Finance Corporation, což je součást Světové banky, která patří OSN, pozn. red.). Ze studie jednoznačně vyplývalo, že několik programů Škodovky lze rozvíjet, pokud do nich vstoupí zahraniční investor, a že to je v podstatě jediná cesta, jak Škodovku úspěšně rozvíjet. Na základě této studie bylo vyhlášeno výběrové řízení. Vítězem se stal Siemens, který chtěl vstoupit do klasické a transportní divize -- tedy výroby turbin a lokomotiv - sám, a do jaderné energetiky společně s francouzským Framatomem.

Klausova vláda projekt hodila pod stůl, protože se jí zdálo, že Siemens za Škodovku nabízí málo. Nedlouho po volbách 1992 vláda dostala asi na dvou stránkách A4 návrh L. Soudka, který nabízel za Škodovku podstatně víc.

Tehdy ovšem nový ministr průmyslu prohlásil, že dá Poldi za korunu každému, kdo si ji vezme na starost, což zahraniční investoři pochopili tak, že vládě na osudu podniků nezáleží. Klausova vláda pak dala přednost projektu architekta Stehlíka, který za hutě nabídl 1,75 miliardy Kč, zcela absurdní částku. Nevěřil jsem svým uším, když mi vysoký pracovník Ministerstva pro správu státního majetku a jeho privatizaci s vážnou tváří tvrdil, že dali přednost Stehlíkovu projektu proto, že se nespecializoval pouze na výrobu oceli, ale chtěl vyrábět i montované domky a ze starého plynojemu udělat hospodu, která se bude otáčet. V době, kdy se úspěšné světové firmy úzce specializují, to byl doklad absolutní neznalosti.

Rozhovor s Janem Vrbou, ministrem průmyslu České republiky v letech 1990-1992. Původně vyšel v časopise Listy (www.listy.cz) č. 6/1999.

28. 4. 2004

V předvečer vstupu 10 nových členských zemí do EU uspořádaly internetové stránky BBC v angličtině pro své čtenáře k rozšíření EU kvíz: Co víte o České republice? ZDE

Ve středu večer pořádá Tony Blair v Londýně recepci pro velvyslance a další návštěvníky z přistupujících zemí. Ironický článek "Ale pane Blaire, vy nás rozmazlujete!" na toto téma vydal deník Guardian ZDE. Poznamenává v něm, že od nynějška by snad mělo trvat kratší dobu než dosud, než velvyslancům z nových členských zemí poskytne britský ministr zahraničí audienci... :(

V kvízu BBC o ČR nás zaujala Otázka č. 8: Co je Laterna Magica?

Možné odpovědi:

  • Lampa na Pražském hradě, která ho, když je rozsvícena, chrání před útočníky
  • Pražská pivnice známá tím, že se tam hraje jazz
  • Divadlo, z něhož v roce 1989 řídil Václav Havel sametovou revoluci
  • Jinak, pokud si chcete ověřit, jak absolutně nic nevíme o ostatních nových zemích EU, zkuste si udělat tento kvíz BBC o Maďarsku: ZDE

    28. 4. 2004

    Irák:

    Významný člen irácké prozatímní vlády odsoudil americké úsilí přijmout do nové státní služby tisíce dřívějších členů strany Baath a podobně přijmout některé dřívější generály a vysoké důstojníky do nové irácké armády. Přirovnal tyto návrhy k situaci, jaká by nastala po druhé světové válce, kdyby bylo povoleno nacistům, aby se podíleli na vládě a armádě v poválečném Německu. Podle reportéra Matthewa Fishera prohlásil pan Ahmed Čalabi kanceláři Reuters, že by uskutečnění takového plánu zmařilo přechod Iráku k demokracii. To vyvolalo senzaci v arabských sdělovacích prostředcích. Pan Čalabi vede vládní výbor, jehož cílem je očistit iráckou správu od baathistů.

    28. 4. 2004

    Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

    V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

    Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > >
    28. 4. 2004

    Dobrá zpráva -- Evropská unie myslí na každého

    V souvislosti s nadcházejícím vstupem deseti zemí do Evropské unie je třeba znát všechny dokumenty, které se nejen našeho členství týkají. Je třeba zároveň ocenit, že orgány EU a jejich experti na přístup nových členů myslely. Již s předstihem a dávno. Tento dokument je někdy z poloviny roku 2000. Je dobře, že nazapadl, tři dny před přístupem k Evropské unii je dobře si jej připomenout.

    Jste opravdu na všechny aspekty členství připraveni? Pokud ne, vryjte si následující řádky do paměti:

    Studený čumák 2.
    28. 4. 2004

    velmi závislý komiks

    28. 4. 2004

    Detaily, jako vždy (2.)

    Dva večery po sobě (podruhé v repetici) se divákům televize (ČT) nabízela zvláštní exhibice. Povšechný dotaz ve zvoleném cizím jazyku měl být cvičně ve stejném jazyku zodpovězen, a to ne zrovna málo významnými osobnostmi naší politické scény. Těmi konverzačními "informátory" byli kandidáti/kandidátky na příští křesla "v Evropě". Snímáno to bylo v budově Parlamentu ČR. Smí-li člověk originální a jen jednou reprízované "vystoupení" na tak významné scéně posuzovat, převážná většina prezentujících se osobností svou stávající jazykovou kvalifikací by neobstála ani pro stánkový prodej, natož pro diskusi na politické téma. Zvláště když celá třetina odchytávaných představitelů v předsálí neměla "politickou vůli" vůbec se nějak zapojit a vypadala jako vyplašení zajíci během honu...

    Jan Kavan
    27. 4. 2004
    diskusní příspěvek na "pražském aktivu" ČSSD 24. 4. 2004

    Scházíme se v napjaté době, kdy přinejmenším výrazný pokles našich preferencí ve veřejnosti nás nutí k zamyšlení nad naší prací, nad naším směřováním, nad plněním našeho programu a tedy očekáváním našich voličů, k důkladné sebereflexi nutné k pochopení situace uvnitř naší strany.

    Jsem levicový sociální demokrat a je proto pochopitelné, že v době reformy veřejných financí, nedostatku peněz ve státní kase, vyplácení desítek miliard za špatné státní záruky a v atmosféře diskuse o nutnosti modernizovat sociální stát, kterou vedou i některé sesterské strany např. v SRN a v Británii, mám obavu o osud některých sociálně demokratických historických priorit včetně bezplatného zdravotnictví a bezplatného školství. Za stavu rostoucí nezaměstnanosti je obava o osud sociálního státu o to více aktuálnější.

    27. 4. 2004

    I malá strana se v Česku stane vždy jen nástrojem k prosazování osobní moci

    V české Straně zelených zuří před volbami do Evropského parlamentu (EP) ostrý boj mezi dvěma křídly. V jeho důsledku právě vzniká celoevropský skandál. Strana zelených v Praze 1 totiž v minulých dnech vyloučila ze svých řad jednoho z nejvýznamnějších členů západoevropského hnutí Zelených Milana Horáčka, zakladatele německé Strany zelených a bývalého poslance německého Spolkového sněmu za Zelené, který letos kandiduje na dvanáctém místě za německé Zelené do EP. Vyloučila ho za údajné "hrubé porušení stanov".

    Horáček si totiž dovolil kritizovat Jakuba Patočku a Jana Beránka z vedení české Strany zelených za autoritářské a nedemokratické jednání. V lednu 2004 rozeslal Horáček dopis padesáti nejvýznamnějším představitelům evropských Zelených, v němž vysvětlil, proč není ochoten za nynějšího "sektářského" vedení české Strany zelených za ni kandidovat, a varoval západoevropské Zelené, aby s Beránkem a Patočkou neměli nic společného.

    Vyšlo v úterý 27.4. 2004 v Lidových novinách, ZDE

    28. 4. 2004

    Po šestnácti měsících byla znovu otevřená opravená komunikace k silničnímu hraničnímu přechodu v Třinci -- Horní Lištné. Po rekonstrukci tzv. Myší díry v centru Třince byla v minulých dnech dokončena modernizace dalších dvou příhraničních úseků.

    První opravený úsek vede z centra města do místní části Horní Lištná ve které je silniční hraniční přechod. K němu se donedávna jezdilo středem zástavby. Od začátku tohoto týdne to však neplatí.

    28. 4. 2004

    Reakce na tento text.

    Takové pitomosti, jako ty od pana Vaculíka, je možné prohlašovat jen, pokud aplikujeme domácí paranoiu - po desetiletí pečlivě pěstovanou - na jevy, které se (ne)snažíme pochopit, omezujíce se na svou domácí "zkušenost", odmítajíce se podívat na skutečnosti jiné. Čímž si dobrovolně zužujeme rozhled.

    Jakkoliv (snad?) časté a rozšířené, jsou tyto "zkušenosti" nic než trestuhodnou omezeností. Což, zda se, postihuje bez rozdílu věku, původu a postavení - a i mladí lidé tím trpí.

    27. 4. 2004

    Ludvík Vaculík o rozšíření Evropské unie:

    V mimořádné příloze listu Guardian, vydané při příležitosti rozšiřování EU píše - mezi jinými "východoevropskými" autory - český spisovatel Ludvík Vaculík (nar. 1926), že absurdní relevantnost k "našemu" vstupu do EU má memorandum ze srpna 1940, které adresovali Adolfu Hitlerovi říšský protektor Čech a Moravy von Neurath a jeho tajemník K.H. Frank. Byl to v mnoha ohledech konkrétní návrh na likvidaci Čechů v "německém prostoru" Čech a Moravy. Dokument dostal Vaculík od čtenáře Lidových novin, který souhlasí, že autor hlasoval proti vstupu ČR do EU, a píše, že dávný německý plán na likvidaci našeho národa je znovu na obzoru, ale bude tentokrát proveden jinými metodami.

    27. 4. 2004

    Deset let genocidy ve Rwandě

    Celý svět si v uplynulých dnech připomněl strašlivou genocidu ve Rwandě, od níž uplynulo deset let. Několik týdnů hrozného vraždění bylo ovšem vytrženo ze souvislostí -- skoro vůbec se nemluvilo o mrtvých, kteří přišli před genocidou, ani o těch, kteří přišli po ní. Bylo jich sice několikanásobně víc, nestáli ale na té "správné straně". Výjimkou nebyla ani většinová reflexe v České republice. Stojí proto za to dát prostor hlasu, který se této většiny vymykal a upozornil na hlubší souvislosti. Jedná se o článek George Monbiota uveřejněný v britském deníku The Guardian pod názvem "Oprávnění oběti".

    27. 4. 2004

    Politik a prostituce

    Tak se obrátil na policisty, kteří ho překvapili, když k němu zrovna do auta nasedla sedmnáctiletá rumunská prostitutka, Dominique Ambiel, nejbližší poradce francouzského premiéra Raffarina. Demisi podal v pátek.

    28. 4. 2004

    Pokud vás zajímá problematika Evropské unie, jistě jste po otevření svých oblíbených deníků narazili na články, jež se zabývaly "skandálním" výsledkem referenda kyperských Řeků. Důvody, které je vedly k onomu rozhodnutí, jsem už popsal v předešlé úvaze ZDE. Nyní bych se rád pozastavil nad jiným svízelným aspektem celé aféry, kterou čelní evropští představitelé označují celým panoptikem výrazů typu "kafkárna", "tragédie" a podobně.

    28. 4. 2004

    Anarchistický První máj:

    tiskové prohlášení ČSAF

    Tradiční anarchistická demonstrace u příležitosti prvního máje se v Praze uskuteční od 11,30 na Střeleckém ostrově. Následovat bude pochod městem. Hlavním tématem bude kritika vstupu do Evropské unie a kritika kapitalismu.

    ilustrační foto z minulého ročníku - foto: Štěpán Kotrba
    27. 4. 2004
    tisková zpráva Občanského sdružení za legální konopí OSLÍK

    Rozdělení drog podle reálné míry jejich zdravotní a společenské nebezpečnosti a uvolnění marihuany pro lékařské využití -- to jsou hlavní požadavky letošního ročníku mezinárodní akce Million Marihuana March (MMM). MMM má v České republice již sedmiletou tradici. Happeningy zaměřené proti perzekuci uživatelů marihuany propuknou o prvním květnovém víkendu ve více než stovce měst po celé planetě. V ČR se k Praze přidá také Plzeň, Jeseník a Třebíč.

    Letošní ročník MMM se uskuteční v sobotu 1. května na Letenské pláni. Happening začne kolem 13:00 hodin.

    Program Million Marihuana March -- Praha 2004 BL
    27. 4. 2004

    Jedna stará dáma, často ji vídám při cestě tramvají domů, nastupuje pravidelně na předposlední zastávce tramvajové linky a vždycky se snaží dovolat se odpovědi na otázku, zda tramvaj jede do její cílové stanice, ačkoli tramvaj samozřejmě nikam jinam jet nemůže. Jednou jsem této paní pomáhal do schodů a říkal jsem jí, že tramvaj jede vždycky tam, kam potřebuje (řidič jí, z mně neznámého důvodu, odmítal odpovědět). " A toto je tramvaj?" zeptala se mě s upřímným údivem. Nikdy ji nevídám ve společnosti někoho jiného, vždy je sama.

    Jinou starou dámu zaregistroval jsem na jiném místě. Zmatená, těžko se pohybující, s reklamním letákem jednoho nově otevřeného hypermarketu v ruce, snažila se zjistit, zda-li se nachází na správném místě. Nikdo si jí nevšímal, nikdo neposkytl pouhé "ano". Byla sama v davu němých lidí. Často se mi stává, že při různých příležitostech mluvím s nějakým starým člověkem. Velice často, po chvíli rozhovoru, supluju syna, vnuka nebo jinou blízkou osobu.

    Čím to? Je to jen otázka dneška?

    27. 4. 2004

    Pro mladé autory:

    Einstein řekl: "Všechno by mělo být co nejjednodušší, ale už ne jednodušší než to." Každý hlupák dokáže zjednodušovat. Lichoťte svému čtenáři. Neomlouvejte se za elitářství, povzbuzujte svého čtenáře, aby se stal členem elity. Neváhejte vybrat přesné slovo, které to vyjadřuje nejlíp, i když váš čtenář bude muset použít slovníku. Usilujte poskytnout lidem inspiraci a osvětu, nesnažte se na ně udělat dojem. Darwin se silně snažil, aby psal srozumitelně, protože věděl, že to, co chce sdělit, je důležité. Obskurantismus v akademickém oboru expanduje ve snaze naplnit vakuum své jednoduchosti. Teoretická fyzika je obtížný obor. Některé disciplíny, které jí závidějí, skrývají to, že jsou o ničem, úmyslným vytvářením zamlženosti.

    Citujeme z doporučení Richarda Dawkinse účastníkům soutěže listu Daily Telegraph o nejlepší článek s vědeckou tematikou. Uzávěrka soutěže je 14. května 2004, cena za nejlepší článek o délce 700 slov je 7000 liber. Soutěž je pro lidi od 16 do 28 let.

    27. 4. 2004

    U bran iráckého města Fallúdža jsou američtí vojáci. Přišli o čtyřicet svých kolegů. Chtějí "odzbrojit" povstalce ve městě. Chtějí dokázat, že je Amerika silná. Iráčtí politikové, OSN, světové veřejné mínění, protiválečné i proválečné hnutí apelují na Američany, aby na Fallúdžu neútočili. Fundamentalističtí bojovníci připravují povstání po celém Iráku. George Bush oznámil, že Amerika nebude donucena opustit Irák skupinou zločinců a vrahů. Británie se v současnosti chová v této válce jako žoldácká armáda. Nechává se zabíjet na základě rozhodnutí, činěných v Bagdádu a ve Washingtonu. Avšak Tony Blair musí vědět, že krvavá lázeň ve Fallúdže by byla katastrofa. Jakmile by boje začaly, Američané by zřejmě museli pro "pacifikaci" města usmrtit všechny jeho dospělé muže, míní Simon Jenkins, komentátor britského deníku Times, a pokračuje:

    27. 4. 2004

    "Zavedení občanek změní vztah mezi státem a občanem. Zatím musel stát ospravedlňovat sebe a svou existenci občanovi. Jestliže budou zavedeny občanky, občan bude muset ospravedlňovat svou existenci státu. Má to být obráceně. Policisté mají ospravedlňovat svou existenci nám, po nás nikdo nemá mít právo požadovat dokumenty.

    A další věc: mění to presumpci neviny. O všech se o nás bude předpokládat, že jsme vinni, dokud neprokážeme opak."

    Britský ministr vnitra David Blunkett vnucuje Britům biometrické občanské průkazy. Začátkem tohoto týden zahájil v této věci mediální ofenzívu. Chce nyní biometrické občanky vyzkoušet na 10 000 dobrovolnících a až roku 2013 by britský parlament rozhodl, zda má být nošení občanek povinné. Ten, kdo se novému nařízení bude protivit, zaplatí pokutu 2500 liber (125 000 Kč).

    Otázka je, zda se Blunkettovi zavedení občanek v Británii, kde neexistují, podaří prosadit. Je to nesmírně nepopulární. Mimo jiné lidem vadí i to, že by měli za povinné občanky sami muset platit.

    Po rozhovoru s ministrem Blunkettem v této věci vysílal v pondělí ráno britský rozhlas v pořadu "Today" rozhovor se stoupencem občanek, labouristickým poslancem Nickem Palmerem a odpůrcem občanek novinářem Peterem Hitchensem. Je to velmi dobrá ukázka stručné rozhlasové debaty.

    Mimochodem, tříhodinový ranní publicistický pořad "Today" (který se vysílá od 6 do 9 ráno) je celý k dispozici na internetu. Je pozoruhodné, jak přehledně ho má BBC na internetových stránkách zpracovaný, ZDE. Na téže stránce najdete (v pravém sloupci) i nahrávky celé série chyb, k nimž došlo za posledních několik let v živém vysílání (The Blunder Clips) i kompletní rozhovory s významnými lidmi, které se do vysílání nedostaly pro nedostatek času v plném znění.

    Diskuse mezi stoupencem a odpůrcem občanek začala takto:

    26. 4. 2004

    Samuel P. Huntington: Who Are We? The Challenges to America's National Identity. (Kdo jsme? Útoky na americkou národní totožnost) New York: Simon & Schuster, 2004, 448 pp. $27.00

    Ve své nejnovější knize se zabývá Samuel Huntington přistěhovalectvím. Bohužel, míní americký recenzent časopisu Foreign Affairs, namísto jasného realismu svých předchozích děl, propadá pohrdavému moralismu a "nativistické hysterii" a nenabízí žádná skutečná řešení:

    7. 4. 2004

    Katedra slovanských studií na Glasgow University vypisuje konkurs na místo bohemistického lektora na školní rok 2004-05. Hledáme absolventa bohemistiky, pokud možno se zkušeností výuky češtiny pro cizince, či jiného jazyka. Uchazeči by měli mít obstojnou znalost angličtiny. Jejich úkolem bude vyučovat studenty prvního a druhého ročníku bohemistiky českému jazyku. Jejich pracovní úvazek bude cca 8 vyučovacích hodin týdně. Jmenování je na dobu deseti měsíců, od října 2004 do června 2005. Úspěšný kandidát obdrží na tuto dobu stipendium ve výši 6000 liber. Zároveň se očekává, že kandidát vypracuje postgraduální práci v oboru bohemistiky, slavistiky či anglistiky pro získání titulu MPhil. Pro toto roční postgraduální studium kandidáta Glasgow University osvobodí od platby školného, které bude po vstupu ČR do EU sníženo z nynějších 7000 na 2500 liber.

    Toto místo pro bohemistického lektora-postgraduálního studenta financuje společně Glasgow University, MŠMT ČR a britský Foreign and Commonwealth Office.

    Podrobnosti i formulář pro zájemce jsou ZDE

    29. 12. 2003

    Jak Češi bojují

    Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

    Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

    Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    7. 4. 2004

    22. 3. 2004 jsme uhradili koupi nového serveru, na něž nám po lednové havárii čtenáři rychle poskytli finanční prostředky, a to částkou 122 500 Kč. Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček zadarmo postupně zprovozňuje dosud nefunkční části časopisu. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

    V březnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 2700 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

    Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

    Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

    Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    28. 4. 2004 Jak Václav Klaus "privatizoval" české hospodářství Václav  Žák
    28. 4. 2004 Kocourkov na druhou Jan  Čulík
    28. 4. 2004 Kdo se v Praze serve na Prvního máje? Ondřej  Slačálek
    27. 4. 2004 Kavan: Hybášková se mě bála. Čím jsem si zasloužil takovouto chválu? Jan  Kavan
    27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
    27. 4. 2004 Plán na likvidaci našeho národa je zpět na horizontu, ale bude proveden jinými metodami   
    27. 4. 2004 Exkomunikace Bohumil  Kartous
    27. 4. 2004 "Nikdo nemá právo požadovat od občana dokumenty"   
    27. 4. 2004 Vyberte si vědu a budete mít vždycky o čem psát   
    27. 4. 2004 Mají příbuzní obětí právo pozabíjet a oloupit rodiny vrahů a těch, kteří jim poskytnou útočiště?   

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   
    22. 4. 2004 Ofcom kritizuje BBC, že se "honí za sledovaností"   
    19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
    12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
    9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba
    4. 4. 2004 ČeRT Vlastimil  Ježek
    4. 4. 2004 Čert na druhou aneb jak propojit média veřejné služby tak, aby přežila budoucnost Štěpán  Kotrba
    1. 4. 2004 Stane se novým šéfem Rady BBC Blairova pravá ruka, Peter Mandelson?   
    31. 3. 2004 V ČRo 6 znovu o bulvarizaci médií   
    29. 3. 2004 Hrozí kvůli případu Kelly stávka v BBC?   

    Zelení RSS 2.0      Historie >
    28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
    27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
    26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
    26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
    21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   
    15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených   
    14. 4. 2004 Petr Uhl: Věřím v pád patočkovského sektářství   
    14. 4. 2004 Zelení shazují krunýř sektářství Pavel  Pečínka
    14. 4. 2004 Milana Horáčka můžeme i vyloučit!   
    14. 4. 2004 Daniel Cohn-Bendit: Předsednictvo českých Zelených potlačuje demokratickou diskusi   

    Evropská unie RSS 2.0      Historie >
    28. 4. 2004 Vyplašení zajíci během honu Miloš  Dokulil
    28. 4. 2004 Bláboly Ludvíka Vaculíka Vladimír  Rott
    27. 4. 2004 Plán na likvidaci našeho národa je zpět na horizontu, ale bude proveden jinými metodami   
    23. 4. 2004 Čeští občané od EU neočekávají mnoho, a tak nebudou zklamáni Václav  Žák
    23. 4. 2004 Evropa: prostor, v němž si jednotliví občané vykalkulují své možnosti Václav  Žák
    22. 4. 2004 "Jak se má předpověď zkázy Británie plní"   
    21. 4. 2004 ČR: "Jsme malá, hrdá země, která překonala mnoho překážek"   
    13. 4. 2004 Podajú si Mečiar s Klausom ruky v NATO a EÚ? Peter  Weiss
    25. 3. 2004 Smlouva z Nice odchází na smetiště evropských dějin Josef  Brož
    2. 3. 2004 Rozpaky nad smerovaním EÚ Adrian Peter Pressburg

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
    19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
    19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
    19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
    19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
    19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   
    15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
    15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
    10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
    8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová

    Katolická církev RSS 2.0      Historie >
    11. 4. 2004 Počátky křesťanství Lenka  Kužvartová
    5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
    2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
    21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
    14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
    7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
    7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
    25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
    23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
    19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl

    Školství RSS 2.0      Historie >
    22. 4. 2004 Proč jsme nestávkovali Václav  Votruba
    21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
    19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík
    15. 4. 2004 Zmatený výklad   
    14. 4. 2004 Opravník obecně oblíbených omylů Vladimíra Al-Maliki Levá
    2. 4. 2004 Škoda, že není komu vyprávět o neutrinech ... Hynek  Hanke
    2. 4. 2004 Jsme v něčem ještě dědici Masarykových koncepcí a mělo by to smysl? Miloš  Dokulil
    1. 4. 2004 Jste nespokojeni s výukou na vaší fakultě? Nadávat v hospodě nestačí Ivo  Bystřičan, Petr Jedlička
    25. 3. 2004 Jak přimět studenty k (inter)aktivitě Jan  Čulík

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
    28. 4. 2004 Spojené státy přiznaly omyl - nyní vítají baathisty do irácké státní služby i do armády Miloš  Kaláb
    28. 4. 2004 Američané útočí na město Fallúdža   
    27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
    27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
    26. 4. 2004 Kanada nesplnila slib, že nebude kritizovat americkou válku proti Iráku Miloš  Kaláb
    26. 4. 2004 Britští diplomaté kritizují Blairovu politiku v Iráku   
    22. 4. 2004 Desítky mrtvých při teroristickém útoku v Basře   
    21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
    20. 4. 2004 USA nabídky amnestii vzbouřencům z Fallúdže   

    Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
    24. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVII. Alexandra  Virgová
    7. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVI. Alexandra  Virgová
    6. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XV. Alexandra  Virgová
    1. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XIV. Alexandra  Virgová
    31. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XIII. Alexandra  Virgová
    29. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XII. Alexandra  Virgová
    26. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XI. Alexandra  Virgová
    25. 3. 2004 Deníček sněmovní panny X. Alexandra  Virgová
    24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová
    10. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VIII. Alexandra  Virgová

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
    21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
    21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík
    1. 4. 2004 Milan Kundera pětasedmdesátník Jakub  Žytek
    1. 4. 2004 O rodné sestře plivance Jan  Čulík
    30. 3. 2004 Bohumil Hrabal: Furiant nekonečna a věčnosti Martin  Škabraha
    30. 3. 2004 Jak vidím krále české literatury Tomáš  Koloc
    25. 3. 2004 Byl Bohumil Hrabal tvůrcem "laskavého humoru"? Jan  Čulík
    25. 3. 2004 "Laskavý humor" Bohumila Hrabala Jan  Čulík
    5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf