5. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 3. 2004

pátek 22.00: Britský premiér Tony Blair obhajoval v pátek v projevu ve svém volebním okrsku Sedgfield doktrínu dalších preventivních vojenských útoků proti "teroristickým režimům" a požadoval změnu mezinárodního práva, aby byly takové útoky možné.

Varoval před "smrtelným nebezpečím", které zosobňují islámští teroristé a teroristické státy, které se snaží získat zbraně hromadného ničení a zdůraznil, že "dnes není čas, kdy by se dalo chybovat zaváháním".

"Máme přece určitě povinnost a právo zabránit tomu, aby se taková hrozba uskutečnila, máme přece odpovědnost jednat, když je nějaký národ podroben režimem, jako byl režim Saddáma Husajna," konstatoval Blair.

Blair požadoval reformu mezinárodního práva a OSN, aby bylo možno eliminovat teroristické, represivní režimy, které by mohly poskytovat teroristům o ZHN.

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 3. 2004

Kniha Ester je pátou z Pěti svátečních svitků - Chameš megilot - hebrejského kánonu, stejně jako Píseň písní, Rút, Pláč či Kazatel. Text je v řeckém překladu Písma rozšířen o vsuvky, jež měly zajistit lepší duchovní pochopeni knihy. Děj se odehrává v sídle perských králů v Šúšanu a jeho líčeni prozrazuje dobrou znalost perského prostředí. Kniha je odrazem vzpomínek na pogromy, jež tu jsou zhuštěny do jediné události, končící podivuhodným zachráněním ohroženého Božího lidu. Přináší až do našich dnů poselství optimismu, vůle a víry ve vítězství dobra, ale i vzpomínek na ty, kteří nepřežili události, tolik se podobající dávnému příběhu královny Ester - šoa.

Richard Feder: Hamán >
Megilat Ester >
Zeev Sternhell: Hamanovi potomci: rasismus - intelektuální základna nacismu >
6. 3. 2004

sobota 22.00: Cenu "Český lev" za nejlepší film roku získalo v sobotu večer po právu vynikající dílo Vladimíra Morávka Nuda v Brně.

Večer, jak ho přenášela Česká televize zmařila však reklama pro komerční sponzory akce, která byla sice prezentována jako vtip, nicméně - právě proto - byla nesmírně účinná. Pozorovatel, zvyklý na veřejnoprávní standard BBC, nevěřil svým očím, když viděl otevřenou komerční reklamu na české veřejnoprávní televizní stanici. Degraduje to celou akci, na českých filmových festivalech se bohužel už stalo zvykem podrobné a dlouhé chválení sponsorů... Je skutečně jedinou možností, že když se nebude na obrazovce vychvalovat výrobek firmy, která na akci poskytla peníze, kulturní akce se v ČR nebude moci konat?

Recenze na film Nuda v Brně v BL ze 2. 5. 2003 ZDE

5. 3. 2004

Prezident Bush se ve čtvrtek stal terčem kritiky, že svou předvolební televizní kampaní "uštědřil políček do tváře" obětí z 11. září 2001. Využil totiž záběrů útoku z 11. září ve svých televizních volebních inzerátech.

5. 3. 2004

O tom, jak se Američané snaží televizí zamerikanizovat arabskou kulturu

"Svobodná..." (televize) je nejnovější iniciativa amerických neokonzervativců ve Washingtonu, kteří se jejím prostřednictvím snaží poameričtit arabskou kulturu. Nefunguje to, napsal v egyptském listě Al Ahram Hani Shukrallah a zamyslel se proč ne.

5. 3. 2004

Jedinému muži, který byl kdy odsouzen za přípravu útoků z 11. září, bylo ve čtvrtek v Německu dovoleno, aby byl souzen znovu. Dokazuje to, jak obtížné je odsoudit k vězeňským trestům osoby podezřelé z terorismu.

Marokánec Mounir al-Motassadeq, který byl v únoru 2003 odsouzen k 15 letům vězení za přípravu útoků z 11. září, si přál, aby se jeho proces konal znovu u německého federálního trestního soudu v Karlsruhe, protože při původním rozsudku ignoroval nižší soud v Hamburku to, že k dispozici nebyly důkazy od klíčového svědka, který byl v americké vazbě.

Rozhodnutí je dalším vážným neúspěchem německých prokurátorů poté, co byl v únoru shledán neviným Abdelghani Mzoudi, další Marokánec, žijící v Hamburku, který byl původně také obžalován, že napomáhal únoscům z 11. září.

5. 3. 2004
Tento článek vychází k výročí narození T.G. Masaryka dne 7. března 1850.

Pojem nacionalismus má špatný zvuk. Stal se bezmála nadávkou, jejíž vyslovení je v politických diskusích nejednou používáno k diskreditaci oponenta. Tato skutečnost nacionalismu velmi křivdí, neboť mu za mnohé vděčíme.

4. 3. 2004

Americký deník New York Times loni tiskl neověřené informace o existenci iráckých ZHN

Byli jsme podvedeni, napsal včera v deníku Guardian britský konzervativní historik Timothy Garton Ash. Před rokem zaútočily Spojené státy a Británie na Irák pod záminkou, že mají zbraně hromadného ničení. Ty se nenašly. Válka se vedla z falešných důvodů.

Já sám, píše Ash, jsem útok na Irák aktivně nepodporoval, ale ani jsem proti němu aktivně nevystupoval. Kdybych býval věděl, že žádné irácké ZHN neexistují, asi bych se proti válce jasně postavil. Komu jsem věřil? Blairovi a listu New York Times:

5. 3. 2004

Rozklad poslaneckého klubu jinak neviditelné strany US-DEU, o který se zasloužil bývalý šéf její pražské organizace a nástupce Hany Marvanové Tomáš Vrbík, připravuje Vladimíru Špidlovi nelehký týden. Demontáž 101 členné koalice a možná následná prověrka vlády hlasováním o důvěře připravuje možná půdu daleko silovějšímu řešení, které při troše pragmatismu má šanci změnit politickou mapu Česka. Oč jde?

5. 3. 2004

Koncert v sobotu 6. března


Jsou léta soudci přísní,
jimž slzí nezbývá
pro mrtvé sloky písní,
jež nikdo nezpívá.

Píseň "Jaro desáté" napsal Karel Kryl v roce 1978 jako připomínku 10. výročí sovětské okupace Československa; poslouchali jsme ji na Svobodné Evropě a mluvila nám z duše, jako ostatně všechny Karlovy písně. A nadcházející jaro je už desátým od jeho nešťastného úmrtí. Naštěstí sloky jeho písní nezemřely, zpívá je kdekdo, jenom rádia a televize je až na nepatrné výjimky nehrají, stejně jako za bolševika.

Proto zvu čtenáře Britských listů na koncert, kterým si připomeneme Karlovy nedožité šedesátiny.

5. 3. 2004

Štěpán Kotrba rezignoval i na členství v OSBL

Vzhledem k výsledkům dotazu Štěpána Kotrby na středečním zasedání předsednictva Rady ČRo o možné kolizi zájmů při extenzivním výkladu paragrafů zákona o ČRo se Štěpán Kotrba rozhodl k včerejšímu datu rezignovat i na samotné členství v Občanském sdružení Britské listy, neb by jej bylo možné chápat jako "organizaci působící v oblasti hromadných sdělovacích prostředků". Zákon uvádí nepřesné označení "organizace", který sice umožňuje zúžený výklad "podnikatelský subjekt" v odkazu na majetkový prospěch z vlastnictví média, ale umožňuje i širší výklad ve smyslu jakékoliv instituce, včetně jakéhokoliv sdružení občanů, vydávajícho jakékoliv periodikum, jež je registrováno jako periodikum. Britské listy mají registraci ISSN. V každém případě je nutno dodržet zákon. Kotrba předal včera do rukou předsedy Rady Seemana i kopii dopisu, v němž rezignoval k datu 25. 2. 2004 na funkci člena komise pro informatiku a telekomunikace ČSSD. Jelikož zákon nepožaduje rezignaci na členství v politických stranách, zůstává Štěpán Kotrba členem ČSSD.

5. 3. 2004

Reakce na tento článek.

Když se malá skupina teroristů v čele s profesionálním revolucionářem a pozdějším masovým vrahem V. I. Leninem chopila v roce 1917 pučem kormidla ruské feudální říše, vznikla v Moskvě centrála světového komunismu, stojícího na marxleninské ideologii. Ještě před nástupem A. Hitlera k moci se J. V. Stalinovi, který převzal Leninovy praktiky, podařilo záměrně vyvolaným a udržovaným hladomorem spáchat na Ukrajině genocidium, kterému podlehlo zhruba sedm miliónů lidí. Celkově se Leninovu následníku přičítá čtyřicet miliónů obětí, světovému komunismu pak sto miliónů. S Hitlerem si proto komunisté velmi dobře rozuměli a podporovali ho až do července 1941, kdy se obrátil proti SSSR.

5. 3. 2004

O "nastavování zrcadla" - aneb

Troufám si tvrdit, že žádné "zločinecké ideologie" neexistují a nepatří mezi ně ani komunismus ani fašismus. Pokusy trestně stíhat politické názory, které kolektivisticky, a tedy totalitně, označím za "zločineckou" či "extremistickou" ideologii, jsou svou podstatou nedemokratické.

Zkuste požádat nějakého soudce v nějaké normální zemi, aby shledal nějakou ideologii "vinnou". Pojem kolektivní viny neexistuje a těžko tedy může nést vinu i ideologie. Mezi dnešními, pomýlenými mladými či starými stoupenci KSČM a Leninovými či Stalinovými zločiny je asi taková souvislost, jako mezi dnešním papežem Janem Pavlem druhým a kostnickým koncilem, který odsoudil Jana Husa.

U soudu se rozhoduje o individuální vině. Pokud někdo spáchal nějaký zločin, anebo se k němu konkrétními akcemi připravoval, měl by být odsouzen a potrestán.Těžko obviňovat ideologii.

Jinak považuji za směšné, že se televize Prima obvinění zarytých (anti)komunistů natolik zalekla, že před majorem Zemanem začala vysílat varovný titulek, jímž se od seriálu distancuje. (Když se od něho distancuje, tak proč to vysílá a proč předpokládá, že ten starý hloupý seriál budou lidi sledovat s takovým zájmem?)

Myslel jsem, že doby, kdy české televize musely "nastavovat zrcadlo" (vzpomínáte na film Vesničko má, středisková, kde se volá: "Pojď už k televizi, už nastavují zrcadlo!!" - hlasatelka totiž předem "vysvětlovala" dobrý západní film, obyčejně jako "zrcadlo, neúprosně nastavané zlořádům kapitalistické společnosti") už pominuly, že diváci jsou svéprávní a dospělí a že se jim nemusí - bojácně ve vztahu k vládnoucí ideologii - už nic předem vysvětlovat a předžvýkávat. Mýlil jsem se. Totalitní praktiky trvají v ČR déle, než se předpokládalo.

5. 3. 2004

Několikrát odložený termín, složité hledání kompromisu a úpravy na poslední chvíli -- to vše provází přípravu důležitého dokumentu, který má aktualizovat pravidla a základní rámec pro přechod na digitální zemské vysílání v ČR.

5. 3. 2004

Školné i v Čechách?

Kritika navrženého způsobu zavedení školného na slovenských vysokých školách v článku J. Hrenáka "Školné na vysokých školách" (Britské listy 3.3.) je korektní a oprávněná. Chybí jí jen jedno, totiž odpověď na otázku: Když ne takto, tak jak dál? Trápení slovenské vlády se zavedením toho typu školného, ke kterému se rozhodla, se dalo očekávat.

5. 3. 2004

Guy Philippe, vůdce vzbouřenců na Haiti se prohlásil za velitele armády, čímž zkomplikoval již tak zmatenou a násilnou politickou situaci. Uspořádal tiskovou konferenci v jednom hotelu zatímco se venku oslavovala demise bývalého prezidenta Bertranda Aristida.

4. 3. 2004

Dědictví Drážďan:

Je pravděpodobné, že nová kniha Fredericka Taylora Dresden: Tuesday, February 13, 1945 (Drážďany, úterý 13. února 1945) se stane definitivním vylíčením událostí oné strašlivé noci, kdy britské letectvo usmrtilo v ohnivé bouři, kterou vyvolalo jeho bombardování, v Drážďanech asi 25 000 - 40 000 civilistů. Kniha líčí událost z britské a z německé perspektivy. Autor nečiní žádné soudy, vojenské ani morální. Nechává to plně na čtenáři, upozorňuje duchovní Paul Oesterreicher, donedávna ředitel Střediska pro smíření mezi Drážďanami a Coventry, které má sidlo v britském městě (obě tato města byla za druhé světové války zničena bombardováním).

Taylorovo líčení se zabývá pravdami, kteří znepokojují obě strany. Proč otevírat staré rány? Protože smíření musí být založeno na pravdě.

4. 3. 2004

Článek, který odmítla MFD

Velké ideje ničí malé zisky. Tahle věta vysvětluje, proč česká politika nemá žádné velké ideje. Čeští politici hrabou pod sebe a nazývají to národním zájmem. Semínko tohoto vlastenectví bylo zaseto už v devatenáctém století a vyrůstalo by dále v nádherně překroucené parazitní orchideje, kdyby nás nečekalo cosi, čemu z Čech Královedvorských a Zelenohorských rukopisů těžko rozumět. Letošního Prvního máje se nebude -- Viléme, Hynku, Jarmilo! -- jako každého roku máchovsky věšet na šibenici v největší české milenecké básni, ani nebudou komunisti organizovat svůj postčarodějnický karneval, ne, půjde se do Evropy! Jak tomu rozumět? To je kam? A to je kde?

4. 3. 2004

Péčí Dominka Pantůčka a Jana Panocha z firmy Globe Internet (která nás sponzoruje) byla nyní zachráněna a zpřístupněna všecha data ze serveru, který nám začátkem ledna havaroval. Díky rychlé akci čtenářů, na které jsme se obrátili s prosbou o finanční pomoc, a kteří rychle poskytli cca 130 000 Kč, jsme v druhé polovině ledna zakoupili nový hypermoderní a vysoce spolehlivý server se záložními disky, na němž od té doby Britské listy běží. Nyní postupně zprovozňujeme veškeré dosavadní funkce časopisu. Děkujeme čtenářům za jejich trpělivost.

Jan Čulík, šéfredaktor

4. 3. 2004

Očekává se, že nové členské země Evropské unie přijdou o 10 procent svých nejkvalitnějších studentů. Dvě až tři procenta nejnadanějších studentů a absolventů vysokých škol se totiž podle nového průzkumu, který vypracovaly Evropská komise a Evropská nadace zřejmě v nacházejících pěti letech vydá směrem na západ. Konstatovaly to stránky EUObseveru ZDE

4. 3. 2004

Amnesty International

  • V České republice zakusilo rodově podmíněné násilí alespoň jednou v životě 38% žen.
  • Důsledkem tohoto násilí jsou fyzická zranění: více než 90% žen uvedlo modřiny, 27% řezné rány a 7% popáleniny nebo poranění hlavy a mozku.
  • 41% dotázaných žen v průběhu incidentu cítilo, že jejich život je v ohrožení.
  • Jen 8% žen se odvážilo incident vůči své osobě ohlásit na policii.
  • Dne 7. března 2004 zahajuje Amnesty International ČR kampaň s názvem Stop násilí na ženách, která potrvá dva roky. Jejím cílem je zaměřit se na domácí násilí, násilí páchané na ženách ve válečných konfliktech a obchod se ženami. Kampaň bude probíhat po celém světě a zapojí se do ní zhruba 150 států.

    3. 3. 2004

    Dnes dvakrát o začátku a konci...

    Martin Groman
    Muriel Blaive, Georges Mink (eds.): Benešovy dekrety, Budoucnost Evropy a vyrovnání se s minulostí. CeFReS a Dokořán, Praha 2003, cena 149 Kč, náklad neuveden.

    Antonín Klimek: 30. 1. 1933 Nástup Hitlera k moci, Začátek konce Československa. Havran, Praha 2003, vydání první, náklad a cena neuvedeny.

    Když jsem před časem mohl několik dní sledovat britský satelitní televizní kanál UK History, pozoroval jsem, že se v zásadě stále střídají tři druhy dokumentů: britští panovníci, Stalin a Hitler. Zvláště posledně jmenovaný diktátor je od dvacátých let minulého století jakýmsi Pop Idolem. Člověk zajímající se o moderní dějiny dokonce může pociťovat určitou jistotu, když na něj muž s typickým knírkem znovu a znovu zírá z titulních stránek časopisů, televizní obrazovky, přebalů knih -- je stále přítomen, je s námi jakoby doma, patří hlavně do euroamerické každodennosti.

    A tak jsem sáhl po knižní novince, z jejíhož přebalu se Adolf Hitler na mne už z dálky mračil.

    3. 3. 2004
    Miroslav Cingl
    Nejdelším a nejzajímavějším televizním seriálem u nás je nekonečná debata o České televizi, především o jejím financování. Prozatím vypadá situace tak, že v parlamentu leží návrh novely poplatkového zákona. Prošel do třetího čtení, kde se bude především válčit o konečnou výši koncesionářského poplatku, jeho forma a způsob výběru se razantně měnit nemá. Ve veřejné debatě se však objevují i odlišné názory.
    3. 3. 2004

    Diplomacie a šíření jaderných zbraní:

    Titulky novinových článků byly v uplynulých měsících plné jaderné diplomacie. Při jejich četbě je těžké si zachovat vážnou tvář.

    3. 3. 2004

    Ivan Jemelka se v své polemice s názvem Čulík pohlédl do zrcadla s mým článkem Znovu nad českým tiskem dotkl něčeho skutečně zásadního: základního rozdílu v pojetí novinářské práce, rozdílu, jímž se dají zhruba definovat odlišné postoje mezi Amerikou a Evropou.

    4. 2. 2004

    Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 zareagovali čtenáři velmi rychle na náš apel o finanční pomoc na koupi nového serveru. Za leden 2004 celkově přispěli čtenáři částkou 139 691,65 Kč. Za finanční pomoc upřímně děkujeme. Pořídili jsme nový server a nyní ho postupně zprovozňujeme. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

    Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

    Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

    Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte úplně přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

    Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    29. 12. 2003

    Jak Češi bojují

    Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

    Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

    Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    5. 3. 2004 Za co vděčíme nacionalismu Martin  Škabraha
    5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf
    4. 3. 2004 Slovensko: Já su havíř, kdo je - míň? Lubomír  Sedláčik
    4. 3. 2004 Jak přimět poslance k reakci?   
    4. 3. 2004 Politika nanic Martin  Škabraha
    3. 3. 2004 Východní bouře Romů a co dál? Ivan  David
    3. 3. 2004 Rekviem za odvinuté zavináče Štěpán  Kotrba
    3. 3. 2004 Zeměpisná označení: jsou čeští výrobci připraveni na zánik současné právní ochrany po vstupu do EU? Ludmila  Štěrbová
    3. 3. 2004 Publikují česká média skutečně jen to, co lidé v ČR chtějí? Jan  Čulík
    3. 3. 2004 Naše bedna a modrý pták Miroslav  Cingl

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf
    13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
    3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
    6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
    11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
    10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
    9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
    9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
    3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
    2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    4. 3. 2004 Stop násilí na ženách   
    1. 3. 2004 Zdroj sexuálního vzrušení žen je v mozku   
    20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
    9. 2. 2004 Misogynní rezoluce irácké Vládní rady je odsouzena k neúspěchu   
    20. 1. 2004 Jak bít manželku   
    19. 1. 2004 Sexuální obtěžování a zcestná logika pana senátora Kubery Radmila  Dobešová
    19. 1. 2004 Model, který dobře padne ve Švédsku, nemusí padnout v Čechách Radmila  Dobešová
    19. 1. 2004 Parlamentní harašení Petr  Jánský
    26. 11. 2003 Jiříkovo vidění, zázrak, anebo konečně terapie na obzoru? Miloš  Dokulil
    26. 11. 2003 Netolerujme domácí násilí   

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    2. 3. 2004 Čulík pohlédl do zrcadla Ivan  Jemelka
    2. 3. 2004 Česká televize neuvažuje o bankovním úvěru   
    17. 2. 2004 Boston Globe: Krizi v BBC způsobila honba za komercializací   
    15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
    15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   
    13. 2. 2004 Dostál: Novákové návrh, který psal Janeček ? Štěpán  Kotrba
    8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
    8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
    6. 2. 2004 ČT i digitalizace ve Sněmovně Zdeněk  Duspiva
    6. 2. 2004 Bývalý ředitel BBC má dostat půl milionu liber za knihu o kontroverzi s vládou   

    Zelení RSS 2.0      Historie >
    11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
    11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
    11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
    10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
    10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší
    5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
    4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
    2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka
    8. 12. 2003 Zelení hledají dobrovolníky proti Sládkovi Pavel  Pečínka
    25. 11. 2003 Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce Pavel  Pečínka

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    2. 3. 2004 143 osob usmrceno při explozích v Iráku   
    25. 2. 2004 Británie: Obžalovaná požaduje vysvětlení, proč byla propuštěna   
    25. 2. 2004 USA postaví první dva vězně z Guantánama před soud   
    23. 2. 2004 Pákistán popřel, že se chystá zatčení Osamy bin Ladina   
    22. 2. 2004 Británie: ministerstvo obrany čelí žalobám za zabité Iráčany   
    20. 2. 2004 Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?   
    20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
    16. 2. 2004 Americko-britská špionážní operace pomohla USA prosadit útok proti Iráku   
    16. 2. 2004 Sousedé Iráku chtějí, aby v něm OSN hrála významnější roli   
    13. 2. 2004 Kofi Annan: Dohoda o přímých volbách v Iráku je nablízku   

    Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
    3. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VII. Alexandra  Virgová
    28. 2. 2004 Deníček sněmovní panny VI. Alexandra  Virgová
    27. 2. 2004 Deníček sněmovní panny V. Alexandra  Virgová
    26. 2. 2004 Deníček sněmovní panny IV. Alexandra  Virgová
    25. 2. 2004 Deníček sněmovní panny III. Alexandra  Virgová
    23. 2. 2004 Deníček sněmovní panny II. Alexandra  Virgová
    20. 2. 2004 Deníček sněmovní panny I. Alexandra  Virgová

    Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
    27. 2. 2004 Lásky kdybych neměl, nic nejsem Zdeněk  Bárta
    6. 2. 2004 Úžasná lehkost disidentství Zdeněk  Bárta
    29. 1. 2004 Blahoslavení chudí duchem Zdeněk  Bárta
    29. 1. 2004 Křesťané či pánbíčkáři? Zdeněk  Bárta
    17. 1. 2004 Držet hubu a krok Zdeněk  Bárta
    9. 1. 2004 Slabomyslní a malověrní - o podlehnutí kdekomu a kdečemu Zdeněk  Bárta
    2. 1. 2004 Věta z římského kriminálu Zdeněk  Bárta
    28. 12. 2003 Fundamentální člověčí touhy Zdeněk  Bárta
    19. 12. 2003 Svědectví Zdeněk  Bárta
    12. 12. 2003 Koho má Pán Bůh rád Zdeněk  Bárta