4. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 3. 2004

Článek, který odmítla MFD

Beneš se zasloužil o komunistický stát

Velké ideje ničí malé zisky. Tahle věta vysvětluje, proč česká politika nemá žádné velké ideje. Čeští politici hrabou pod sebe a nazývají to národním zájmem. Semínko tohoto vlastenectví bylo zaseto už v devatenáctém století a vyrůstalo by dále v nádherně překroucené parazitní orchideje, kdyby nás nečekalo cosi, čemu z Čech Královedvorských a Zelenohorských rukopisů těžko rozumět. Letošního Prvního máje se nebude -- Viléme, Hynku, Jarmilo! -- jako každého roku máchovsky věšet na šibenici v největší české milenecké básni, ani nebudou komunisti organizovat svůj postčarodějnický karneval, ne, půjde se do Evropy! Jak tomu rozumět? To je kam? A to je kde?

"Až vstoupíme do Evropské unie, tak nám zakážou vitamíny," říkal nedávno reportéru BBC jeden Irčan při opakovaném irském referendu o tom, jestli k Evropské unii smí přistoupit další státy.

"Ale Irsko už v Evropské unii dávno je a vitamíny nikdo nezakázal," opáčil reportér.

"Ale já si v žádném případě nepřeju, aby nám někdo vitamíny zakazoval, takže budu hlasovat proti," uzavřel rozhovor ten Irčan. Jelikož žiju v Česku, tak mu rozumím. Nejspíš to bude dáno tou společnou keltskou minulostí. Rozpustí nás jak kostku cukru v kafi, varuje Profesor z Hradčan, a vláda freudovsky volí tak, abychom žádného komisaře v Evropě nemuseli mít, a parlament svou antievropskou nechuť nakonec vyjádří uzákoněním dementní věty, že Edvard Beneš se zasloužil o stát. Pedant by se samozřejmě mohl zeptat, o jaký stát a v kterých hranicích? Já se zase ptám, co tak najednou? Co tím chceme nepřátelskému Západu oznámit? Že se do něj nenecháme dobrovolně zavléct bez našich demokraticky zvolených komunistů v parlamentu a že si k tomu přibereme ještě politického Frankenštajna Beneše, abychom si ho mohli v budoucnu budit, jak se nám umane? Ale když už se musíme k této politické obludě do "vyhaslé" historie vracet a stále ji oživovat -- já vidím Beneše trochu v jasnějším světle. Napřed se Beneš dopustil vlastizrady, potom plánované genocidy, a nakonec ve spolupráci s cizí mocností spiknutí proti vlastnímu státu, kterého byl vůdcem. Rozsudek je jasný. Věčná hanba.

Každý jedinec, každé území, každá společnost má ve své minulosti něco ošklivého. Jelikož jsme pouze dočasní uživatelé života, nikoliv jeho tvůrci a vládci, seběhne se často mnoho věcí, za které v té chvíli tak úplně nemůžeme. Ale co můžeme a dokonce musíme, je udělat si na ty věci názor. Lépe dříve, ale později už nevyhnutelně. To je totiž to jediné, v čem jsme svobodní. Udělat si pořádek v představách. Bez vážného pokusu o tento pořádek svoboda neexistuje. Prostě rozeznat od sebe dobré a špatné a dále pokračovat jen v tom dobrém, protože to špatné je k ničemu, tedy kromě připomínky, že se k němu už nemáme vracet. To je také jediný důvod, proč si máme to špatné pamatovat. A to je také jediný důvod, proč si pamatovat Beneše.

26. února 2004

Článek napsal Jaroslav Hutka pro Mladou frontu Dnes, ale byl mu vrácen bez otištění s tím, že vedení rozhodlo, že už bylo článků o Benešovi příliš. Zdá se nám však spíš, že svou provokativností a velmi kvalitním literárním stylem Hutkův text nepřípustně narušuje komerčně neslaný nemastný styl MFD - a tak se do deníku prostě nehodí, neústrojně by tam vyčníval.

(Britský historik Martin D. Brown však poukazuje na to, že je v těchto dnech v ČR pojímání Edvarda Beneše jakožto viníka všeho, tj. vzdání se bez boje v roce 1938 i komunistům po druhé světové válce, značně zjednodušené. Vrátíme se k věci jeho poznámkou.)

                 
Obsah vydání       4. 3. 2004
5. 3. 2004 Bush terčem kritiky, že v předvolební reklamě zneužil 11. září
4. 3. 2004 Historické smíření musí být založeno na pravdě
4. 3. 2004 Přiznejte, že jste se spletl, vzkazuje Bushovi zbrojní inspektor
4. 3. 2004 Nové členské země EU ohrozí odliv mozků
4. 3. 2004 Stop násilí na ženách
4. 3. 2004 Jak přimět poslance k reakci?
4. 3. 2004 Slovensko: Já su havíř, kdo je - míň? Lubomír  Sedláčik
4. 3. 2004 Politika nanic Martin  Škabraha
3. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VII. Alexandra  Virgová
4. 3. 2004 Beneš se zasloužil o komunistický stát Jaroslav  Hutka
4. 3. 2004 Zprovoznili jsme fotografie
4. 3. 2004 Už nemám soucit s Romy
4. 3. 2004 Vědci musejí dělat, ne kecat v médiích
4. 3. 2004 Česká média udržují veřejnost v předem určeném myšlenkovém ghettu
4. 3. 2004 Systém licencování lékařů by se mohl zrušit
3. 3. 2004 Publikují česká média skutečně jen to, co lidé v ČR chtějí? Jan  Čulík
3. 3. 2004 Pochopit Hitlera a Beneše Martin  Groman
2. 3. 2004 Irsko odepře sociální dávky všem občanům EU kromě Britů
3. 3. 2004 Naše bedna a modrý pták Miroslav  Cingl
3. 3. 2004 Hry, které hrají celé národy Immanuel  Wallerstein
3. 3. 2004 Do důchodu odešel po 58 letech vysílání britsko-americký "Ferdinand Peroutka"
3. 3. 2004 Slovensko: Školné na vysokých školách Jaroslav  Hrenák
3. 3. 2004 Východní bouře Romů a co dál? Ivan  David
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004