16. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 3. 2004

Španělská policie identifikovala šest Marokánců, které podezřívá, že zorganizovali bombové atentáty, k nimž došlo minulý týden v Madridu. Vyšlo to najevo v úterý.

Podle nejmenovaných zdrojů, které citoval španělský list El Pais, se policii dosud nepodařilo zatknout pět z těchto šesti osob, ale jedna z nich - Jamal Zougam - byla zatčena ve skupině podezřelých osob minulou sobotu. Španělské úřady se domnívají, že útočníci mají styky s radikální islámskou skupinou, která loni v květnu v Casablance usmrtila sebevražednými atentáty více než 40 osob.

Policie prý vidí Zougama jako hlavního podezřelého, který prý pomáhal zkonstruovat bomby, jichž bylo užito při čtvrtečních atentátech.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

16. 3. 2004

V roce 1993 identifikoval kontroverzně harvardský profesor Samuel Huntington islám jako největší hrozbu globální stabilitě. Nyní Huntington argumentuje, že hispánští přistěhovalci do USA likvidují "americký způsob života".

16. 3. 2004
úterý 15.30: Oxfordský koroner Nicholas Gardiner v úterý odmítl žádosti, aby bylo obnoveno vyšetřování příčin smrti britského zbrojního poradce dr. Davida Kellyho, který byl loni v červenci nalezen nedaleko svého domova mrtvý. Soudce Jeremy Gompertz, který zastupoval pozůstalé z rodiny dr. Kellyho při vyšetřování soudce Huttona, konstatoval v úterý během čtrnáctiminutového slyšení, že pozůstalí přijímají zjištění, že dr. Kelly spáchal sebevraždu.

Gardinerovo rozhodnutí neotevřít vyšetřování přišlo poté, co čelný britský lékařský odborník zpochybnil Huttonův verdikt, že se dr. Kelly sám usmrtil. Uvedl, že "nechce vytvářet žádné teorie, co se snad stalo, ale že existuje možnost, že dr Kelly byl usmrcen. Je nepravděpodobné, že by člověk mohl přijít o polovinu své krve jen proříznutím jediné tepny." Dodal, že prostředky pro utišení bolesti, které dr. Kelly požil, zdaleka nedosáhly smrtící dávky, dosáhly jen třetiny dávky, která by ho usmrtila.

Skupina britských vědců, kteří jsou přesvědčeni, že není vyloučeno, že dr. Kelly mohl být zavražděn, koronerovo rozhodnutí kritizovala. Konstatovala, že "pochybnosti budou obklopovat smrt dr. Kellyho navždy."

16. 3. 2004

Nový španělský premiér

José Luis Rodríguez Zapatero, jehož socialistická strana v neděli vyhrála všeobecné volby, přislíbil v pondělí, že odvolá španělská vojska z Iráku. Ve svém prvním větším mediálním rozhovoru nový španělský premiér potvrdil, že hodlá splnit svůj klíčový předvolební příslib.

"Španělská vojska v Iráku přijdou domů," řekl v rozhlasové stanici Cadena Ser.

16. 3. 2004

Každodennost a orgiasmus:

Terorismus, kterému v současné době čelíme, se zásadním způsobem liší od terorismu, o kterém jsme se dozvídali v hodinách dějepisu. Soudobý teror nemá konkrétní politické požadavky, které by dovolily umístit jeho akce do sice extrémního, ale srozumitelného a vypočitatelného diskurzu. Jeho "filozofie" je úplně jiná. Zpravidla bývá spatřována ve snaze rozpoutat chaos, destabilizovat řád naší civilizace. Teroristé jsou tak líčeni jako něco cizorodého vůči systému, který napadají. Jsou absolutně oni. Jako by s námi neměli nic společného. Pokusme se ale uplatnit jiný úhel pohledu. Pokusme se myslet terorismus nikoliv vně systému, ale jako jeho součást - zdaleka ne tak cizorodou, jak by se na první pohled mohlo zdát.

16. 3. 2004

Volby ve Španělsku vyhrála socialistická strana, což s sebou přináší dramatický obrat v mezinárodní politice apeninského státu. Polsko zůstane ve snahách prosadit svou vizi euroústavy zřejmě osamoceno, přičemž navíc bude muset vyřešit odchod španělských vojáků z území Iráku, které spravuje.

16. 3. 2004

Česká spořitelna slíbila klientům svého penzijního fondu, že pokud v průběhu spoření zemřou přirozenou smrtí, dostanou pozůstalí deset tisíc korun. V případě úrazu slibovala spořitelna dokonce 50 tisíc korun. Podmínkou byla doba pojištění minimálně 12 měsíců a placení měsíčního příspěvku na penzijní připojištění minimálně 100 Kč.

16. 3. 2004

Rozhovor Pavla Němce, ministra pro místní rozvoj, v sobotních Lidových novinách mne opravdu pobavil. Pan ministr prý "nevidí" důvody, pro které "brzdím deregulaci" nájemného a málem považuje za nemorální, že politici bydlí v bytech s nájemným, které nazývá regulovaným, ač nic takového v České republice dnes neexistuje. Pan ministr si snad ještě nestačil všimnout, že žádný právní předpis regulující nájemné u nás již od r. 2003 neplatí, nájemníci platí nájemné podle smlouvy uzavřené s majitelem domu resp. podle smlouvy uzavřené kdykoliv v minulosti s jakýmkoliv pronajímatelem. I tyty smlouvy však novela občanského zákoníku resp. její § 871 prohlásila za nájemní smlouvy platné podle nových, demokratických právních předpisů. Na okraj: argumentovat za této právní situace tím, že jde o smlouvy neplatné, neboť dnešní pronajímatelé k nim nedali souhlas, může jen naprostý hlupák.

16. 3. 2004

Nezávislí pozorovatelé kritizovali v pondělí prezidentské volby v Rusku. Konstatovali, že zaujaté vysílání státních sdělovacích prostředků vytvořilo jednostrannou předvolební kampaň a že osoby, dohlížející na průběh voleb, zaznamenaly chyby při počítání hlasů.

16. 3. 2004

Strana Zelených

Poté, co se začalo ve Straně zelených diskutovat o pojemu nová demokracie (neodemokracie, neodemokratismus, nová, živá demokracie, apod.), jsem, kvůli potřebě ujasnit si, co tento pojem znamená, udělal rešerši na internetu. Výsledek této rešerše jsem pak rozeslal na všeobecné diskusní fórum Strany zelených (nyní již zrušené).

Předpokládal jsem, že společně s dalšími informacemi, názory a postřehy, které se objevily, přispěje tato rešerše k odstranění neodemokratických prvků z politického programu Strany zelených. Došlo však jen k jejich mírné redukci a program byl publikován. Pondělní článek Karla Dolejšího Demokracii zelenou viděti... považuji za začátek seriózní veřejné diskuse nad tématem neodemokratismu v programu Strany zelených. K diskusi se připojuji uveřejněním aktualizované rešerše.

16. 3. 2004

Evropská unie učinila v pondělí další krok směrem k protitrustovému rozhodnutí proti Microsoftu. Členské země EU podpořily rozhodnutí, v jehož důsledku má být Microsoft donucen, aby ze svého operačního systému Windows odstranil svůj audiovizuální software.

Rozhodnutí bylo přijato po jednání odborníků na konkurenci z 15 členských zemí EU, kteří schválili předběžné rozhodnutí EU.

16. 3. 2004

Na prahu třetího tisíciletí se stále více zviditelňuje problém, jakou úlohu sehrají elektronická a tištěná média ve společnosti v následujících letech. Jsou lehce zneužitelná pro propagandu politických názorů a následně tak manipulují s veřejností jak podvědomě, nebo přímo on-line (vědomě).

15. 3. 2004

V zálivu Guantánamo "nejsou snad žádní teroristé"

O drastických zkušenostech britských vězňů z Afghánistánu

"Když jsem se probral, nevěděl jsem, kde jsem. Ztratil jsem vědomí u zdi kontejneru, ale když jsem se probral, byl jsem uprostřed - ležel jsem na mrtvolách, vdechoval jsem zápach jejich krve a moči.

Nacpali asi 300 z nás do každého kontejneru, jaké se vozí na normálních náklaďácích, nacpali nás tam tak těsně, že jsme měli kolena na prsou, a téměř okamžitě jsme se začali dusit. Přežili jsme, protože někdo proděravěl kontejnery samopalem, ale střílel nízko a usmrtil další lidi střelbou. Když jsme se dostali ven, jen asi 20 lidí zůstalo naživu."

Shafiq Rasul, Ruhal Ahmed a Asif Iqbal, takzvaná "tiptonská trojka", tři muži propuštění v minulých dnech z amerického tábora v zálivu Guantánamo, poskytli týdeníku Observer dvanáctihodinový rozhovor o tom, co zažili v americkém táboře. Prozradili, že je v táboře od samého začátku vyslýchali i příslušníci britské rozvědky, a hovořili o drastických zážitcích, jimiž prošli. Po více než 200 výsleších od CIA, FBI, amerického úřadu pro vojenskou špionáž Defence Intelligence Agency, MI5 a MI6 byly Spojené státy nuceny přiznat, že se jejich tvrzení, že "tiptonská trojka" jsou teroristé, kteří podporují al Kajdu, vůbec nezakládá na pravdě.

Britští zadržení svědčili o tom, jak přežili po svém zatčení vojáky afghánské Severní aliance, ve válce o Afghánistán spojence USA, její rozsáhlý masakr vězňů. Ti totiž nacpali stovky vězňů do prázdných mobilních kontejnerů a uzamkli je v nich, takže se lidé začali dusit. Iqbal popsal, že v každém kontejneru přežilo jen 20 ze 300 osob, a to jen proto, že někdo kontejner proděravěl střelbou ze samopalu, čímž usmrtil další vězně.

Kompletní, drastický rozhovor v angličtině je ZDE
15. 3. 2004

Zanícení republikáni přišli na to, jak zesměšnit Johna Kerryho: On je sice Američan, ale velice neobvyklý Američan, protože kromě angličtiny ještě ovládá francouzštinu. Dá se mu tedy věřit, že by mohl být dobrým americkým prezidentem?

Sacré bleu! Američtí republikáni odhalili, že John Kerry má další vážný nedostatek - kromě toho, že umí francouzsky, má dokonce ve Francii nějaké příbuzné. Píše o tom kanadský reportér Sheldon Alberts z Washingtonu.

15. 3. 2004

Monitor Jana Paula

Když se 12.3. ve Státní opeře Praha za bouřlivých ovací děkoval Zdeněk Troška na závěr druhé premiéry nově nastudované opery Carmen Georgese Bizeta, ani jsem si nevzpomněl na jeho "sluncesenové" komedie. Vlastně nakonec přece jenom ano. Řada lidí se ptala, proč zrovna Troška, režisér hloupé komedie Kameňák, režíruje tak slavnou operu. Po zhlédnutí představení, na jehož jevišti se pohybuje neustále obrovské množství lidí - to vyšlo najevo. Troška je režisérem velkých davových scén a nutno říci, že dobrým.

15. 3. 2004

Mezinárodní úřad práce (sekretariát Mezinárodní organizace práce) zveřejnil 24. února 2004 první zprávu svého druhu o sociálních důsledcích volného obchodu, který je jádrem takzvané globalizace. Aniž by zpochybňovala tento proces, studie označuje za naléhavou lepší regulaci globalizace mezinárodními institucemi a státy. V komisi, která na analýze pracovala celé dva roky a konzultovala na národní, regionální i mezinárodní úrovni přibližně 2000 odborných spolupracovníků, zasedalo 26 členů. Šlo o velmi pestrou skladbu osobností -- politiků, aktivistů, podnikatelů, ekonomů, odborářů.

14. 3. 2004

Tisková zpráva Ligy lidských práv

Výbor proti mučení (CPT) při Radě Evropy zveřejnil zprávu o návštěvě České republiky z dubna roku 2002. Výbor CPT navštívil 12 zařízení ministerstva vnitra v západních Čechách, v Praze a Ostravě, tři věznice, psychiatrickou léčebnu v Opavě a ústav sociální péče pro mládež v Ostravici.

CPT, který zde byl na druhé návštěvě (první proběhla v roce 1997), zjistil řadu nedopatření, k nimž dochází v případech omezování občanů na svobodě. Jeho zpráva obsahuje několik desítek konkrétních doporučení pro zlepšení současného stavu.

14. 3. 2004

Plán OSN poskytnout do roku 2005 třem milionům Afričanů, nakažených virem HIV, anti-retrovirální léky, nebude zřejmě realizován, protože na něj nejsou k dispozici peníze, konstatovaly OSN a Světová zdravotnická organizace.

Některé země, zejména USA, nechtějí projekt podpořit, částečně proto, že plán má využívat tzv. kombinaci pevného dávkování anti-retrovirálních léků, proti níž se stavějí velké farmaceutické společnosti.

15. 3. 2004

Stále více nespokojenců, kteří neuspěli se svou pří u Ústavního soudu ČR, se obrací k Evropskému soudu pro lidská práva, bez ohledu na to, zda je jejich stížnost oprávněná či nikoli. Rčení "jít do Štrasburku" se stává téměř tak běžné jako "jít do kina", protože Ústavní soud ČR v novém obsazení zrychlil vyřizování stížností tím, že řadu z nich odmítá za několik dní po přijetí, aniž by se seznámil se spisem. Mimoděk tak zvyšuje četnost a nepochybně i oprávněnost stížností "do Štrasburku," protože pravděpodobnost omylu při hodnocení stížnosti roste s mírou povrchnosti řízení.

15. 3. 2004

O snad nejstarším českém vydavateli internetového blogu

Pocházím z venkova. Ve svém mládí jsem pracoval na poli s rodiči. Po získání kousku pole dědictvím, obdělávám jej jako zahrádkář. Můj vztah k zahradkaření je celkem vřelý, jak z důvodů citových, tak i věcných. Citové důvody plynou z toho, že pozemek jsem zdědil po rodičích a dědictví se snažím stále využívat.

Věcné důvody vidím v možnosti vypěstovat nezanedbatelné množství zeleniny, ovoce a květin pro sebe.

Tudíž moje zahradkaření je plně funkční a prospěšné jak po stránce výnosů z úrody, tak i nezanedbatelně pro zdraví. Žiji již v deváté desítce svého života a dosud jsem na duši i na těle mlád. Že mám již starou kůži, to mi ale vůbec nevadí. A jsem přesvědčen, že k dosavadnímu relativně dobrému zdravotnímu stavu svojí hojnou měrou přispívá i práce na zahrádce.

V minulých dnech jsem se účastnil několika diskusí jménem Britských listů. V sobotu 12. 3. například v kinokavárně Pavla Dlouhého v Příbrami, kde se její šéf snaží - za značného nezájmu místních občanů (do kavárny mu chodí jen mladí lidé, ostatní ji zřejmě považují za podvratné centrum radikálů:) ) promítat zajímavé, alternativní, kulturní a kritické filmy a videomateriály. Předtím, minulý týden na Gymnázium T. G. M. ve valašském Vsetíně, na hypermoderně vybavené a péčí svého ředitele pozoruhodně architektonicky řešené škole a pak v tamější veřejné knihovně.

Besedy ve vsetínské knihovně se účastnil i starší pán, o němž mi později moderátor besedy Pavel Kotrla prozradil, že je mu nad osmdesát a že úspěšně provozuje vlastní blog na adrese www.valach.net. Vřele doporučuji vaší pozornosti.

15. 3. 2004

Nad brožurou Vize ekologické demokracie -- politický program Strany zelených

"...co se nemyslí, to se musí konat,
a co se myslí, nelze vyslovit"

Karl Kraus

Existuje mnoho důvodů, proč nečíst stranické programy. Soukromník spoléhající na své konexe nevidí v manifestačním vyhlášení společných cílů nic užitečného; estét shledá tento typ literatury neskonale nudným; konečně skeptik si pospíší s tvrzením, že valná část slibů takto vytroubených se nikdy nestala skutečností. Lze však nalézt též nejméně jeden důvod, proč stranický program číst. Stává se totiž, že právě v takovém dokumentu se ze sféry předpolitiky, tvořené esejisty, společenskými kritiky a politickými komentátory, vynoří hmatatelný tvar nějakého dogmatu, které tu vlastně poprvé nabývá kanonického charakteru.

14. 3. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 nám čtenáři rychle poskytli finanční prostředky na koupi nového serveru. Zakoupili a instalovali jsme toto zařízení: Taft SRCS14 L, server Board SE7505VB2, 533 MHz, WD2000JD - 2 kusy, Forton 460W, XEON 2,8 GHz/512k, 533BOX - 2 kusy, WD740GD - 2 kusy, server DDR 512MB PC2100 ECC reg. LP - 4 kusy, Hudson II SC5100, Rocket RAID 160, WD2000JD - 4 kusy. Celkem zařízení stálo 100 409,80 Kč, s DPH 122 500,00 Kč, fakturu uhradíme dodavateli v nadcházejících dnech.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček zadarmo postupně zprovozňuje dosud nefunkční části časopisu. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

V únoru 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 7456,84 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2004 Regulace, deregulace a pan ministr Stanislav  Křeček
16. 3. 2004 Spořitelna neplní veřejný příslib klientům Radek  Mokrý
16. 3. 2004 Je technická civilizace teroristická, a proč? Martin  Škabraha
16. 3. 2004 Stažení vojáků je možná dobrým krokem pro Španělsko, ne však pro Irák Tomáš  Gawron
16. 3. 2004 EU se chystá zasáhnout proti Microsoftu   
16. 3. 2004 Samuel Huntington: "Hispánci zničí Spojené státy"   
15. 3. 2004 Se starostmi do Štrasburku Zdeněk  Jemelík
15. 3. 2004 "Žiji již v deváté desítce svého života" Jan  Čulík
15. 3. 2004 Britští vězni z Guantánama: Američané porušují lidská práva   
15. 3. 2004 "Spravedlivá globalizace": zpráva Mezinárodního úřadu práce při OSN Martin  Hekrdla

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VIII. Alexandra  Virgová
3. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VII. Alexandra  Virgová
28. 2. 2004 Deníček sněmovní panny VI. Alexandra  Virgová
27. 2. 2004 Deníček sněmovní panny V. Alexandra  Virgová
26. 2. 2004 Deníček sněmovní panny IV. Alexandra  Virgová
25. 2. 2004 Deníček sněmovní panny III. Alexandra  Virgová
23. 2. 2004 Deníček sněmovní panny II. Alexandra  Virgová
20. 2. 2004 Deníček sněmovní panny I. Alexandra  Virgová

Zelení RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2004 Co na novou demokracii říká internet Antonín  Slejška
15. 3. 2004 Demokracii zelenou viděti... Karel  Dolejší
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší
5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
15. 3. 2004 Ani v muslimských zemích není zakázána interrupce Jana  Malá
12. 3. 2004 O evropském antisemitismu   
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 3. 2004 Britští vězni z Guantánama: Američané porušují lidská práva   
12. 3. 2004 Vězni z Guantánama v Británii propuštěni   
11. 3. 2004 Jak Spojené státy připravily jednoho Afghánce o živobytí   
11. 3. 2004 Film Johna Simpsona o tom, jak Američané zaútočili na tým BBC v Iráku, dostal významnou cenu   
9. 3. 2004 "Američané jsou senzační a na Kubě to bylo fajn"   
8. 3. 2004 Velitel britské armády: Právní ujištění, že je útok na Irák legální, přišlo teprve 5 dní před válkou   
2. 3. 2004 143 osob usmrceno při explozích v Iráku   
25. 2. 2004 Británie: Obžalovaná požaduje vysvětlení, proč byla propuštěna   
25. 2. 2004 USA postaví první dva vězně z Guantánama před soud   
23. 2. 2004 Pákistán popřel, že se chystá zatčení Osamy bin Ladina   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2004 Zákon není kadidlo Ondřej  Hausenblas
9. 3. 2004 Nedělejte ze studentů motorové myši na fakta   
12. 2. 2004 O tragické situaci českého školství? Miroslav  Rafaj
11. 2. 2004 Vzdělání a nezaměstnanost Miroslav Václav Steiner
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2004 Hospodaření ČT je transparentní   
11. 3. 2004 Film Johna Simpsona o tom, jak Američané zaútočili na tým BBC v Iráku, dostal významnou cenu   
2. 3. 2004 Čulík pohlédl do zrcadla Ivan  Jemelka
2. 3. 2004 Česká televize neuvažuje o bankovním úvěru   
17. 2. 2004 Boston Globe: Krizi v BBC způsobila honba za komercializací   
15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   
13. 2. 2004 Dostál: Novákové návrh, který psal Janeček ? Štěpán  Kotrba
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová
8. 3. 2004 Jen jeden den žen, prosím Anna  Čurdová
4. 3. 2004 Stop násilí na ženách   
1. 3. 2004 Zdroj sexuálního vzrušení žen je v mozku   
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
9. 2. 2004 Misogynní rezoluce irácké Vládní rady je odsouzena k neúspěchu   
20. 1. 2004 Jak bít manželku   

Interrupce: ženino právo či vražda? RSS 2.0      Historie >
15. 3. 2004 Potraty: Argumentace pana Mareše je nepoctivá Aleš  Kubeczka
15. 3. 2004 Nevnucujte ženám zákaz potratů   
15. 3. 2004 Ani v muslimských zemích není zakázána interrupce Jana  Malá
11. 3. 2004 Křesťané jsou v Česku už zase "tmáři" Pavel  Mareš
10. 3. 2004 Tmáři na Filosofické fakultě Ondřej  Slačálek
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová
27. 2. 2004 Pořád dokola... Vlasta  Leporská
25. 2. 2004 Koho dráždí zákazy? Pavel  Mareš
25. 2. 2004 Pan Mareš má jasno...?   
6. 2. 2004 Vdaným matkám, ale i těm rozvedeným Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf
13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík