2. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 1. 2004

"Dospělé lidské tělo obsahuje asi 4,5 litru krve. Člověk umírá, když přijde o přibližně polovinu tohoto množství krve. Každý, kdo kdy viděl, jak stříkají pod tlakem z proříznuté tepny dva litry krve, ví, že krví je silně potřísněno všechno kolem. Dva hledači, kteří nalezli Kellyho mrtvolu, si ani nepovšimli, že se Kelly řízl na zápěstí. Zdravotnický personál, který se dostavil na scénu později, prý svědčil, že kolem mrtvoly bylo pozoruhodně málo krve."

Připomínky jednoho patologa v důchodu, které vyšly v sobotu v britském tisku:

Sloupek

Motto:

"Ve sporu mezi BBC a britskou vládou měla pochybit naše stanice."

BBC - česká redakce, 29.01.2004 06.00, Dobré ráno s BBC *)

Věnujeme v těchto dnech v Britských listech z velmi dobrých důvodů podstatný prostor obrovské kontroverzi, která vznikla mezi britskou veřejnoprávní BBC a vládou Tonyho Blaira ohledně PR dokumentu, který britská vláda zkreslila a vydala v září 2002 jako argumentaci, proč je nutno vojensky zaútočit na Irák. Kontroverze, v jejímž rámci se Blairova vláda systematicky pokoušela při používání nejrůznějších záminek zastrašit společnost BBC, aby k válce nezaujímala samostatné, kritické a nezávislé stanovisko, je naprosto zásadním tématem současnosti. Má pravdu Aidan White, generální tajemník Mezinárodní organizace novinářů, když konstatuje, že nynější kontroverze kolem BBC je velmi důležitá i pro nové středoevropské demokracie, protože se tam rozhlasové a televizní vysílání bude utvářet podle toho, jak to v Británii dopadne s BBC.

I když se uprostřed minulého týdne, těsně po zveřejnění Huttonovy zprávy, zdálo, že chyby, které BBC udělala, srazí tuto veřejnoprávní instituci na kolena a vláda jich dobře prostřednictvím této skandálně nevyvážené zprávy bude moci zneužívat k zastrašování a nakonec k likvidaci BBC, zdá se, že tyto obavy se nerealizovaly. Ukázalo se, že interně je BBC daleko silnější, než politická moc předpokládala, a je stále zjevnější, že útok Blairovy vlády na BBC bude zřejmě nakonec kontraproduktivní.

Udělalo na mě opravdu velký dojem, jak profesionálně se domácí britská BBC chovala za minulý týden během této dramatické krize. I v období největší úzkosti a největšího hněvu si její reportéři a moderátoři zachovali nestrannost, profesionální úsudek a odstup. To naproti tomu zřejmě vždy neumějí pracovníci české redakce BBC, kteří ve čtvrtek 29. ledna, jak se zdá, referovali o kontroverzi touto subjektivní větou: "Ve sporu mezi BBC a britskou vládou měla pochybit naše stanice." Je základním prohřeškem proti veřejnoprávní novinářské práci identifikovat se s jednou stranou sporu. Je to - znovu - přesně totéž, jako když - a dělají to v ČR skoro všichni - zaměňují novináři, kteří by měli být nezávislí a referovat i o vlastním národním společenství s odstupem, objektivní adjektivum "český" subjektivním "náš" ("naši politikové", "naše ekonomika", dokonce "naši Romové").

Britská BBC od zveřejnění Huttonovy zprávy minulou středu po celou dobu systematicky referovala o kontroverzi zcela neosobně, jako by hovořila o nějaké jiné instituci. Poskytla prostor nejrůznějším názorům a nositelům všech z nich kladla ostré otázky na tělo vždy z opačné strany názorového spektra. To znamená, že zastáncům BBC dávala podvratné otázky, zastávající názory vlády, zastáncům vlády pak otázky, zastávající názory novinářů a opozice. Ještě před svým odstoupením z funkce, před zveřejněním Huttonovy zprávy, požádal Greg Dyke, generální ředitel BBC, svého zástupce Marka Byforda, aby za něho v nadcházejícím týdnu dohlížel na to, zda BBC informuje o událostech kolem Huttonovy zprávy nestranně a objektivně. On sám, argumentoval Dyke, to dělat nemůže, neboť je v Huttonově zprávě jmenován, a nemůže být tedy považován za nestranného, je jednou stranou sporu.

Minulý čtvrtek mě zaujala poznámka Eddieho Maira, moderátora podvečerního rozhlasového publicistického pořadu BBC "PM": "Právem se asi ptáte, kde jsou v této kontroverzi názory BBC. Žádáme od BBC systematicky už osmačtyřicet hodin, aby nám někdo odtamtud poskytl rozhovor, na naše opakované žádosti se nám však stále dostává odpovědi, že nikdo z BBC není pro rozhovor k dispozici." Když pak byl v pátek večer v televizním pořadu Newsnight interviewován nynější dočasný ředitel BBC Mark Byford, moderátor Gavin Hewitt mu dával mj. i tak ostré otázky na tělo, jako by byl soudcem Huttonem.

Když chtěly tisíce zaměstnanců BBC vyjádřit nesouhlas s postupem vlády a s rezignací Grega Dyka, neučinily to tak, jako pracovníci České televize v televizní krizi o Vánocích 2000, kteří si ukradli vysílání ČT k vlastním propagandistickým účelům a zneužili ho ve vlastní věci. Zaměstnanci BBC demonstrovali v ulicích a pak se z vlastní kapsy složili na vytištění celostránkového inzerátu v sobotních novinách. Nezneužili ke své věci vysílání BBC. Rozhlas i televize BBC ovšem o demonstracích i o publikaci inzerátu zpravodajsky referovaly.

Když nyní většina zaměstnanců, včetně mezinárodních reportérských es, nad Huttonovou zprávou a nad jednáním Blairovy vlády zuří, ani mezi nimi se neobjevily tendence ukrást si své pořady pro propagandu ve vlastní věci. Svůj hněv mají v úmyslu vyjádřit jediným možným způsobem: z BBC na protest odejít.

Mám v této krizi vůči novinářům BBC obdiv - názorně a prakticky ukázali, kde je hranice mezi osobním zaujetím a objektivním profesionálním novinářským úsudkem.

Ti v České republice, kdo tvrdí, že objektivita a nezávislý profesionální úsudek neexistuje, by si měli dobře prostudovat to, co odvysílaly domácí rozhlas a televize BBC ve svých zpravodajských a publicistických pořadech za minulý týden.

*) Citováno podle anotace v mediálním archivu Newton IT, který zjevně obsahuje transkript asi první půlminuty této reportáže. Na dotaz v české redakci BBC v Londýně mi bylo sděleno, že "naše stanice" opravdu "zní divně", ale v redakci neměli možnost rychle potvrdit, zda to moderátor skutečně řekl.

(Vysílalo se v autorem zkrácené verzi v pondělí 2.2. 2004 v pořadu Názory a argumenty rozhlasové stanice ČRo 6)

2. 2. 2004

pondělí 14.00: V pondělí se, jak se zdá, chystala i britská vláda oznámit, že zahájí vyšetřování ohledně neexistence iráckých zbraní hromadného ničení. (Potíž je, že po Huttonově zprávě z minulého týdne je už samý koncept "nezávislých vyšetřování" v britské veřejnosti poněkud zkompromitován.)

Poté, co bylo v neděli ve Washingtonu oznámeno, že americký prezident George Bush nařídil vyšetřování ohledně neexistence iráckých ZHN, úřad britského premiéra konstatoval, že učiní o této záležitosti prohlášení v Dolní sněmovně. To bude buď ještě v pondělí, anebo nejpozději v úterý, kdy se Blair podrobí v této věci výslechu od předsedů parlamentních výborů.

Mluvčí úřadu Tonyho Blaira konstatoval: "Vzhledem k tomu, že Huttonova zpráva (...) nyní očistila vládu od obvinění, že politicky zkreslila, zfalšovala či zdramatizovala výzvědné informace o ZHN, můžeme se nyní začít zabývat, doufejme v racionálnějším kontextu - zcela legitimní otázkou, kterou lidé vznášejí ohledně zbraní hromadného ničení.

Avšak předběžná zpráva bývalého šéfa Iraq Survey Group nalezla důkazy o existenci programů pro výrobu ZHN a nalezla důkazy, že Saddámův režim [určité skutečnosti] utajoval, je také pravda, jak potvrdil pan premiér Blair před týdnem, že musíme teprve tyto zbraně v Iráku najít a uznáváme, že toto jsou právoplatné otázky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1. 2. 2004

Šéf britské rozvědky "sdělil BBC, že se ZHN nenajdou"

Z BBC uniklo o víkendu několik důvěrných dokumentů, z nichž vyplývá, že BBC začíná tvrdě bojovat proti nevyvážené zprávě lorda Huttona o smrti dr. Kellyho a poukazuje na vážné chyby v této zprávě.

Jeden prozrazený dokument vysvětluje, proč se vedení BBC loni v létě jako jeden muž postavilo za reportáž Andrewa Gilligana. Dokument svědčí o společném obědě Kevina Marshe, šéfredaktora pořadu Today, v němž se Gilliganova reportáž vysílala, s šéfem britské rozvědky MI6 Sirem Richardem Dearlovem. Ve svědeckém dokumentu, který pro Huttonovo vyšetřování vypracovalo právní oddělení BBC, se tvrdí, že Dearlove prý dávno informoval BBC, že se "v Iráku nenajdou žádné konkrétní důkazy o existenci zbraní hromadného ničení".

1. 2. 2004
Nejznámější mediální osobnosti, reportéři, moderátoři a baviči v televizi BBC uvažují o tom, že z televize BBC odejdou na protest proti chování Rady BBC v nynější krizi a zejména jejího dočasného předsedy, konzervativního lorda Rydera, který nahradil rezignovavšího předsedu Gavyna Daviese. Lord Ryder rozzuřil zaměstnace BBC svou omluvou vládě, již pracovníci BBC považují za nepřiměřeně ponižující. Jména čelných novinářů a reportérů BBC včetně například Johna Simpsona se v sobotu objevila v celostránkovém inzerátu na podporu bývalého generálního ředitele Grega Dyka, který si novináři z BBC zaplatili z vlastní kapsy a vyjádřili jím konsternaci nad ztrátou Dyka pro BBC. Veřejně se také zapřísáhli, že budou pokračovat ve svém "nebojácném hledání pravdy".

1. 2. 2004

Šéf organizace musí lidi inspirovat, aby si věřili a pracovali tvůrčím způsobem

" Já jsem strašně rád pracoval v BBC a strašně rád jsem pracoval s těmi lidmi. Snažil jsem se je inspirovat, aby dělali svou práci, jak nejlépe to umějí. To je podle mého základním úkolem šéfa každé organizace. Dovolit lidem, aby se chovali tvůrčím způsobem. Dovolit jim, aby věřili sami v sebe a vydali ze sebe všechno. A když to umíte, oni lidi dělají daleko lepší práci."

"Jak to dokazuje můj dopis premiéru Blairovi, který je dnes v Sunday Times, máme v demokracii odlišné role. Je naprosto v pořádku, aby se vláda snažila na nás vyvíjet nátlak, je také naprosto v pořádku, abychom my řekli vládě, kam si to má strčit.

Kdykoliv jde Británie do války, vzniká obrovský tlak a velmi obtížný vztah mezi BBC a vládou. V tomto případě to bylo ještě komplikovanější, protože do války nešla jednotná Británie. V ulicích Londýna protestoval proti válce milion lidí. A kdosi jednou řekl: Když je Británie nejednotná, odnáší to vždycky BBC. A tak jsme to dostali. "

"Právníci mě informovali, že lord Hutton dospěl k právně chybným závěrům. My jsme konstatovali, že dr. Kelly byl autoritativní zdroj, jeden z nejvýznamnějších světových odborníků na zbraně hromadného ničení, a ten nám sdělil, že má vážné pochybnosti o zprávě, kterou vypracovala vláda, že to je v podstatě jen PR. A ten dokument vypracovala jako důvod, proč jít do války. Jako BBC máme povinnost o tom informovat. Jestliže část těch informací byla nepřesná, pak je to chyba. Ale to vůbec neznamená, že bylo nesprávné odvysílat reportáž obsahující názory dr. Kellyho. Naopak, to bylo naprosto správné. Avšak lord Hutton argumentuje, že zákon nám něco takového nedovoluje. Všichni čelní právníci, s nimiž jsem hovořil, mi zdůrazňují, že se lord Hutton mýlí. To je dost znepokojující, vzhledem k tomu, že to byl Lord Chief Justice v Severním Irsku. Člověk by očekával, že by měl rozumět právu. Jestliže dělal mediální případ, měl si přečíst mediální právo. On se v právních věcech mýlí. A pokud bude dovoleno, aby byla přijata jeho interpretace zákona, má to nesmírně vážné následky pro elektronickou i pro tiskovou novinářskou práci v této zemi. Znemožnilo by to totiž informovat o tom, co médiím sdělí osoby, kteří ve státní správě či ve vládě objeví nějaké chyby nebo skandály."

Greg Dyke si myslel, že hovoří příliš otevřeně na to, aby kdy byl jmenován generálním ředitelem BBC. Když však byl před čtyřmi lety do této funkce jmenován, jeho energický styl, praktický přístup a charisma znamenaly, že si ho zaměstnanci BBC, jak se zdá, velmi oblíbili, pokud to máme posuzovat podle demonstrací na jeho podporu, které ve čtvrtek doprovázely jeho odchod z BBC, konstatoval David Frost v úvodu svého televizního rozhovoru s Gregem Dykem v televizi BBC v neděli dopoledne. Vyjímáme z něho některé pasáže:

1. 2. 2004

"Jen se prosím podívejte na to, jak BBC informuje celý týden o této krizi. Začátkem týdne mě požádal Greg Dyke proto, protože se ho závěry Huttonovy zprávy týkaly, abych já místo něho dohlížel na nestrannost BBC při informování o této aféře. A já jsem skutečně hrdý na to, jak BBC o celé věci po celý týden informovala. Protože tato novinářská práce byla po celý týden - při této neuvěřitelně těžké zkoušce - nestranná, odvážná, a byla také nesmírně vysoké kvality."

Mark Byford byl minulý týden jmenován zastupujícím generálním ředitelem BBC. Konstatoval, že chce do BBC přivést klid, stabilitu a dobré vedení. Televize BBC vysílala v neděli dopoledne rozhovor s Byfordem ve svém pořadu Breakfast with Frost. Přinášíme z něho vybrané úryvky:

1. 2. 2004
Sám zastávám názor, že Huttonova zpráva je v mnoha ohledech velmi špatná, ale nedovedu si představit, jak by býval mohl Greg Dyke nerezignovat, vzhledem k těm chybám, které vyšly najevo. Ovšem, jak píše Sunday Times, teď už vznikla válka. A my všichni, kteří pracujeme v médiích, když si máme vybrat zákop, musíme se postavit na stranu BBC proti lidem ve vládě. Z celé mé zkušenosti jako šéfredaktora vyplývá, že se Hutton zachoval fantasticky naivně, když neuznal, že lidé ve vládě neustále lžou. Nám novinářům lžou lidé ve vládě celé roky. My si na to nestěžujeme, ale Hutton se [chybně] domnívá, že v Downing Street jsou čestní lidé. Pokud si máme vybrat zákop, musíme se postavit na stranu BBC proti Downing Street. Takže ano, byla vyhlášena válka.

To jsou názory Sira Maxe Hastingse, bývalého šéfredaktora konzervativního deníku Daily Telegraph, který nyní píše pro Daily Mail:

2. 2. 2004

Vystoupení lorda Huttona Brity nepřesvědčilo, stále důvěřují víc BBC než premiéru Blairovi

Se znepokojením pohlížejí britská média, mediální odborníci, někteří poslanci a podle průzkumu veřejného mínění až padesát procent veřejnosti na útoky vlády Tonyho Blaira na veřejnoprávní BBC.

Všem britským premiérům byla BBC vždycky nepříjemná, až Blairovi se však poprvé za dvaaosmdesát let její existence podařilo přimět k rezignaci šéfa její Rady i generálního ředitele. Z reakce veřejnosti nyní vyplývá, že kritika BBC byla kontraproduktivní, navzdory tomu, že BBC udělala chyby. BBC stále důvěřuje třikrát víc občanů než Blairově vládě.

Tento článek vyšel v pondělí v Lidových novinách ZDE

2. 2. 2004

V důsledku zprávy soudce lorda Huttona o okolnostech smrti dr. Davida Kellyho, která byla ostře kritická vůči BBC, odstoupili během osmačtyřiceti hodin dva mocní činitelé BBC -- předseda Rady BBC Gavyn Davies a populární generální ředitel Greg Dyke. Žádnému britskému premiérovi se dosud nepodařilo BBC dostat tak na kolena, jak to nyní učinil Tony Blair. Jenže, možná, je to Pyrrhovo vítězství. Britské sdělovací prostředky, někteří poslanci, mediální odborníci a podle průzkumu veřejného mínění i více než 50 procent britských občanů Huttonovu zprávu odmítlo jako neférovou a černobílou. Obviňují vládu Tonyho Blaira, že se snaží BBC umlčet a zastrašit.

Shrnutí kontroverze kolem Huttonovy zprávy týkající se smrti dr. Davida Kellyho, které se vysílalo v pátek 30. 1. 2004 v pořadu Názory a argumenty rozhlasové stanice ČRo6.

2. 2. 2004
2. 2. 2004

Je pro učitele (zkušeného i začínajícího) obtížné být moderní, tvořivý, vstřícný?

Kdo zná jen trochu české školství, umí vyjmenovat desítky dobrých důvodů, proč něco nejde. Neměl by však zapomenout na jeden důvod skrytý: příliš mnoho lidí ve školství -- často i on sám - věří, že něco nejde!

1. 2. 2004

Do konce týdne přijímá norský Nobelův institut návrhy na udělení Nobelovy ceny míru. Byli nominováni i americký prezident George Bush a britský premiér Tony Blair. Navrhl je norský poslanec Jan Simonsen za to, že "měli odvahu uskutečnit nevyhnutelný krok a začít válku proti Iráku bez mandátu OSN".

podrobnosti ZDE

2. 2. 2004
"Jestliže si čínská vláda přeje dohlížet na internet, to je její věc. My jsme politicky neutrální."
Cisco Systems

Technologii, kterou prodal Microsoft čínské vládě, používají tamější komunistické úřady k cenzurování internetu a k zjišťování důkazů proti disidentům, kteří jsou pak posílání do vězení, konstatuje organizace Amnesty International. Kritizuje za totéž i jiné mezinárodní počítačové firmy.

2. 2. 2004

Londýn uvažuje o dalším zpřísnění protiteroristické legislativy. Briský ministr vnitra David Blunkett navrhuje, aby bylo možno odsuzovat i britské osoby podezřelé z terorismu na základně důkazů, utajených před obžalovaným i před jeho obhájci. Současná právní úprava, která prošla po událostech 11. září, dovoluje vazbu podezřelých mezinárodních teroristů založených na utajeném důkazu bez trestního procesu. Tato legislativa byla široce odsouzena skupinami ochránců lidských práv a jakýkoliv pokus o její rozšíření na použití proti britským občanům by zažehl zuřivou debatu. A o to nejspíše jde...

Zdroj v angličtině ZDE

2. 2. 2004

OpenCV - vize se stává realitou

Intel uvolnil v rámci open-source licence software, umožňující vývoj multimediálního software, který bude schopen mimo jiné odečítat ze rtů a díky takto zlepšené funkci bude systém lépe rozumět mluvenému slovu. Kombinací s funkcemi rozpoznávání obličeje z knihovny OpenCV (Computer Vision) společnosti Intel vzniká software označovaný AVSR (Audio Visual Speech Recognition). Při nízkých hodnotách odstupu od šumu se tak snižuje četnost chyb rozpoznání o 50%. Systém využívá dynamické Bayesiánské sítě a skrytý Markovův model. AVSR software je součástí knihovny Intel OpenCV, vyvíjené od roku 2000, zahrnující dnes už více než 500 funkcí pro práci s obrazem, určených pro vývoj systémů počítačového vidění. Systém AVSR vyvíjí od roku 2002 čínský tým Intelu ve složení Ara V. Nefian, Lu Hong Liang, Xiao Xing Liu, Xiaobo Pi, Crusoe Mao, Yibao Zhao a Kevin Murphy. Intel vytvořil pro výzkum v oblasti médií čtyři navzájem propojené laboratoře - Santa Clara v Kalifornii, Hillsboro v americkém Oregonu, laboratoř v čínském Pekingu a pracoviště v Nižném Novgorodu v Rusku.

Intel AVSR >    Intel Open CV >
2. 2. 2004

Bushova vláda oznámí nezávislé vyšetřování toho, jak se využívalo výzvědných informací k ospravedlnění útoku na Irák, konstatují vysocí činitelé americké vlády a dodávají, že podrobnosti oznámí prezident Bush začátkem týdne. Nátlak na americkou vládu, aby uspořádala toto vyšetřování, sílí od doby, kdy nejvyšší americký zbrojní inspektor David Kay konstatoval, že Irák, jak se zdá, neměl žádné zbraně hromadného ničení.

2. 2. 2004

Skotský deník II.

Abyste se Skotům mohli smát, stačí si uvědomit, že chodí v sukních. Přesněji řečeno v kiltech. Kilt je sukně, která je kostkovaná a má vepředu kapsu. Je to neuvěřitelné, ale Skotové jsou na své sukně pyšní. Když k nim nedávno dorazil formulář Evropské unie, který kilt zařadil mezi dámské oblečení, byly z toho div ne protievropské demonstrace.

Autor pobýval na podzim tři měsíce na studijním pobytu na Glasgow University. Toto je druhá část jeho sedmidílného seriálu o tom, co ve Skotsku viděl a zažil.

2. 2. 2004
Ivan Hrůza

Minimální mzda je určena ve výši 39,60 Kč za hodinu, nebo 6700 Kč měsíčně - samozřejmě hrubého, Nařízení vlády, v níž má česká sociální demokracie většinu, však vytváří tzv. zvláštní tarify. Podle nich se minimální mzda u mládeže snižuje na 90% u prvního pracovního poměru pro absolventy a na 80%, jde-li o mladistvého zaměstnance - tedy zaměstnance do 18 let. Co je na tom sociálního a co je na tom demokratického?

2. 2. 2004

Velice se mi líbí návrh na získávání koncesionářských poplatků z hlediska formulace a zdůvodnění výběru peněz za poskytnuté služby, nikoliv však z hlediska finančního. Z hlediska služby by mi nejvíc vyhovovalo, kdyby byla reklama ve veřejnoprávních médiích přímo zakázána.

2. 2. 2004
Reakce na článek Štěpána Kotrby ČT: druhý krok správným směrem

Televizi nemá každý člověk. Někomu je dokonce tón tohoto masmédia nepříjemný. Naštěstí vím, že jsou také lidé, kteří nemají ani čas sledovat televizi. A zprávy si rychleji a detailněji přečtou na internetu, míní Petr Kuča, ale i jiní čtenáři.

Televize je věc. Její vlastnictví je dobrovolné. Stejně jako vlastnictví auta nebo telefonu. Bylo by absurdní vybírat telefonní paušál i od lidí, kteří nemají telefon. Stejně tak by absurdní vybírat paušálně poplatky za televizi. Sledování televize je poměrně pasivní způsob trávení času. Nevím, proč by ji měly financovat i rodiny, které televizi nemají. Znám rodinu, kde se místo "zírání na bednu" vedou zajímavé diskuse, rodiče si hrají s dětmi, čtou se knížky, maluje se. Proč by taková rodina měla platit za televizi? Jak to vůbec může někoho napadnout? Je to - nemorální!

2. 2. 2004

Začíná epocha mediálních čarodějů -- symbolických analytiků

Další část seriálu, volně inspirovaného diskuzí Petera Duhana, Radka Kubička a Štěpána Kotrby o médiích a internetu na ČRo 6

Případ Billa Clintona, Moniky Lewinské a Matta Drudgeho, když aféru shrneme, nebyl manipulací pouze se samotným prezidentem USA. Byla to manipulace s pojmy, které se staly k americké kultuře mediálními a politickými mýty. Mýty, které americká společnost adorovala bezdůvodně -- poctivost, monogamie, věrnost, přísaha. Bylo to účelové popření reality plné porušených ideálů ve prospěch demagogické přetvářky - cnostného světa nábožentví, světa nacionalismu a tradicionalismu země, která přitom svou historii odvodila od náboženské, rasové a ekonomické segregace. Konec vzdáleností, daný masovým rozmachem a konvergencí technologií telekomunikace, informatiky a médií, s sebou nese prvky komunikační, hodnotové, emoční a ideové globalizace. Svět národních mýtů nedokáže odolat. Konkrétní následky známe, jen ten vývoj nám v posmoderní změti pseudoinformací uniká a nedokážeme abstrahovat trendy.

2. 2. 2004

Preventivní války a války s omezenou intenzitou či teritoriem přešly z americké vojenské doktríny do praxe a vnesly nový prvek do mezinárodních vztahů. Tím ohrozily po staletí budovaný systém mezinárodního právního uspořádání. Důsledkem je, že pod různými záminkami (že existují zbraně hromadného ničení, že protivníci podporují terorismus či porušují lidská práva) umírají desetitisíce nevinných obětí. Kromě toho se také mění mezinárodně právní a smluvní zásady. Šíří se princip bezzásadovosti.

2. 2. 2004

Po své rezignaci z postu předsedy rady BBC Gavyn Davies komentoval nesmiřitelné rozpory mezi Huttonovými "strohými závěry" a rovnováhou důkazů, prezentovaných v jeho šetření. Dokonce i politický komentátor BBC Andrew Marr mluví o Huttonových základních předpokladech a pozadí, které z něj činí člověka předurčeného zastávat se a důvěřovat určitým sociálním skupinám: "znovu a znovu se přidává na stranu politiků a úředníků".

Takže kdo je Hutton, a co stojí v pozadí jeho neobyčejných závěrů?

2. 2. 2004

Mezinárodní konference pro předcházení zločinů řešila otázku

Minulý týden se ve švédském Stockholmu sešlo více než padesát států na první mezinárodní konferenci (od roku 1948) o předcházení genocidě. Závěrečná akta přinesla zajímavý záměr OSN. Ta navrhuje, aby byly vytvořeny funkční mechanismy pod dohledem "Stálé komise", která by měla rozpoznávat a předvídat veškeré pokusy o genocidu, zločiny proti lidskosti a etnické čistky. Zúčastněné státy se navíc zavazují, že "veškeré případy genocidy budou potrestány a souzeny."

2. 2. 2004

Coca-Cola se na trhu nedá nabízet jen tak všem. Efektivní prodej vyžaduje zacílenost marketingu na specifické skupiny. Zaměřeným segmentem trhu, jemuž se Coca-cola v kampani X-generation snažila vloudit do podvědomí, byla Generace X. Tajuplný koncept dávno ztratil svou tajemnost a mlhavost. Sociální vědci, manažeři, marketingoví stratégové a publicisté se na něj vrhli a podrobili jej extenzívním analýzám, observacím, falzifikacím, rekonceptualizacím, elaboracím a interpretacím.

2. 2. 2004
polemika s článkem Zdeňka Jemelíka Kájínek - náš vzor

Pokusím se rozebrat Jemelíkův článek reakcí na "celou řadu otázek, které vedou Zdeňka Jemelíka k domněnce, že je něco nedobrého v samotné skutečnosti, že tato mediální aféra vznikla".

2. 2. 2004
tisková zpráva z fóra sociálních iniciativ

V sobotu 31. ledna 2004 se v Praze uskutečnilo fórum sociálních iniciativ. Bylo iniciováno českými účastníky 2. Evropského sociálního fóra, které proběhlo na podzim minulého roku v Paříži a kterého se účastnilo přes 50 tisíc delegátů z celé Evropy. Nejbližší aktivitou bude organizovaní české části Mezinárodního dne za ukončení okupace Iráku, která se uskuteční v sobotu 20. března v Praze.

2. 2. 2004

Strana Zelených před evropskými volbami:

Německá ekologická Nadace Heinricha Bölla nebude podporovat současné vedení Strany zelených (SZ) kolem předsedy Jana Beránka ani kandidátku SZ do Evropského parlamentu v čele s Jakubem Patočkou. Oznámil to ředitel české kanceláře Böllovy nadace Milan Horáček německým a evropským zeleným.

1. 2. 2004

Šest dcer ve 100% vlastnictví založila Slovenská televize jako další krok své "rybníčkovské" restrukturalizace. Jde o společnost Koncesia, s.r.o., která by se měla zabývat vymáháním koncesionářských poplatků. 1.2 media, s.r.o. je vytvořena na prodej reklamního prostoru, sponzoringu a kvůli dalším obchodním aktivitám. STV Broadcasting, s.r.o. by se měla věnovat šíření signálu, případnou výstavbou vysílačů a digitalizací. STV Production and Technology, s.r.o. by měla vstupovat do koprodukcí. TV BB, s.r.o., a TV KE, s.r.o. by měly být regionální dcery v Banské Bystrici a Košicích. Outsourcing může sice vést k "optickému" zeštíhlení rozpočtu STV, ale zároveň k možnému odlivu financí z televize a obcházení kontrolních mechanismů státního podniku.

2. 2. 2004

Jak ušetřit peníze daňových poplatníků a zbavit se diktátu monopolu, vyřešili už i v Izraeli. Namísto licencí kancelářského balíku Microsoft "přezbrojilo" izraelské ministerstvo financí na open-source alternativu - Open Office. Program lokalizovala do hebrejštiny Sun Corporation a státní správa jej distribuuje do všech veřejných zařízení - internetových kaváren a do státní správy. Izrael mimo Open Office pod Windows už dlohodobě nasazuje i systém Linux, čímž ročně ušetří investice do licencí ve výši miliónů šekelů. Ministerstvo tvrdí, že jeho cílem je snížit cenu počítače v nabídce a zmenšit přitom propast technického zaostávání mezi bohatými a chudými v Izraeli. Není to inspirující myšlenka pro českou vládu, české školství či veřejnou správu? Kolika milióny živí chudé Česko bohatý Microsoft - zbytečně?

podrobnosti ZDE

2. 2. 2004

MyDoom.a, nesmírně rychle se šířící internetový "worm" dosáhl v neděli svého cíle a zlikvidoval webové stránky americké softwarové společnosti SCO dDoS útokem - tím, že je zahltil miliony emailů. Firma musela migrovat své stránky na jinou doménu, kde chce zůstat až do předpokládaného konce útoku 12. února. Varianta viru, známá pod názvem MyDoom.b, by měla od úterý útočit na stránky Microsoftu.

Odborníci se domnívají, že důvodem pro útok na SCO Group je pravděpodobně spor ohledně vlastnictví softwaru. Podle antivirové firmy MessageLabs se virus za týden objevil ve více než 16,3 milionu kopií. Softwaroví experti označují MyDoom za největší virový útok na internetu, který bude stát firmy a uživatele miliardu dolarů. My Doom postihuje každou devátou odeslanou emailovou zprávu a zřejmě nakazil více než milion počítačů.

SCO vyvolalo v programátorské komunitě hněv tím, že začalo tvrdit, že bylo její intelektuální vlastnictví protizákonně včleněno do systému Linux. Mnoho programátorů se ostře staví proti snahám různých softwarových společností přisvojovat si linuxovský kód. SCO nedávno podala žalobu na společnost IBM, která šíří pod licencí open source jednu z hlavních distribucí Linuxu. V žalobě SCO tvrdí, že Linux obsahuje patentově chráněný kód systému Unix, který vlastní.

Úterý 8:20 Virus MyDoom, který při svém šíření tvořil 20 až 30 procent zátěže sítě Internet, použil k útoku na stránky SCO 250 000 napadených počítačů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2. 2. 2004

V prostředí telekomunikační odborné veřejnosti ze rozmáhá názor, že privatizací Českého telecomu stát nejenom že nic nezíská, ale daleko více ztratí. Cenové machinace managementu ČTc a rozpačité prosazování "neuškrceného" ADSL jsou dnes neseny v Českém telecomu právě vlnou očekávání a spekulací okolo možné privatizace, která však nemusí nastat.

2. 2. 2004

Svetové sociálne fórum v Bombaji

Radovan Geist

Tohtoročné Svetové sociálne fórum sa konalo v Indii. Pre každého, kto túto krajinu/kontinent pozná, sa v tom jednoduchom konštatovaní skrýva mnoho symbolických významov -- niekedy hraničiacich s klišé. Ak je India metaforou sociálnych kontrastov, potom je Bombaj, kde 16. až 21. januára Svetové sociálne fórum prebiehalo, koncentrovanou Indiou. Mesto bohatých a mesto chudobných. Silné ľavicové strany a masy ľudí, ktorí sa necítia byť reprezentovaní nikým. S pompou otvárané veľké projekty a realita miliónov ľudí rodiacich sa, žijúcich a umierajúcich na ulici. Kontrasty však nehovoria len o absurdnosti sveta -- nastavujú nepríjemné zrkadlo aj hnutiu samotnému.

2. 2. 2004

Profesionáli alebo staronové spravodajstvo STV

Noviny STV sú tiež jednou z relácií, ktoré prešli viacerými premenami v snahe pripojiť sa k európskym štandardom serióznych verejnoprávnych staníc. Zanikla stará zvučka, pozadie interiérov, zmenili sa farby i logo, odišli mnohí niekoľkoroční predstavitelia a nahradili ich nové tváre. Bol predsa najvyšší čas, aby sa Slovensko prestalo vysmievať inštitúcii, ktorá má inde vo svete patričnú vážnosť, v nej spravodajstvo na prvom mieste. Pozornosť teraz okamžite púta vizuál úvodnej časti. Už samotné slovo virtuálne štúdio znie úžasne a skutočne dobre pôsobí. Zvučka má svoj rytmus a vystihuje televízne noviny. Riaditeľ STV Richard Rybníček prisľúbil kvalitné spravodajstvo, ktoré bude partnerom a vážnym konkurentom existujúcim gigantom. Silný dôraz vložil do slova novinár-profesionál. Po 1. januári 2004 podľa hlavného predstaviteľa STV sledujeme profesionálne spravodajstvo. Naozaj?

2. 2. 2004

Od 21. do 25. januára sa konalo vo švajčiarskom Davose 33. Svetové ekonomické fórum. Takmer súčasne s ním, len s niekoľkodňovým predstihom, bežalo v ďalekej Indii iné fórum -- Svetové sociálne. Svetlo sveta uzrelo iba pred štyrmi rokmi a kritici ho hanlivo označujú za akýsi "trucpodnik" voči Davosu. Takáto prezývka môže byť namieste, ale povýšeneckosť nie. Svetové sociálne fórum (SSF) dostalo už pri svojom zrode do vienka úlohu zaoberať sa tým, čo Davos chtiac alebo nechtiac, resp. vedome či nevedome, z rokovacej agendy vytláča a vynecháva. Obe fóra tak spája spoločná niť a jedno je protipólom druhého.

2. 2. 2004

Irak preťal líniu blairovskej zahraničnej politiky

Charles Grant

Len málo britských premiérov 20. storočia možno spájať s rozoznateľným druhom zahraničnej politiky. Macmillan, Wilson, Callaghan, Major - ani jeden z nich nemal mimoriadne originálny pohľad na úlohu Británie vo svete. Thatcherová hrala s Ronaldom Reganom a bojovala proti Bruselu, to vak možno len ťažko považovať za koherentnú zahraničnopolitickú doktrínu. Heath a Churchill mali svoje vlastné silné názory. Rovnako tak Chamberlain a Eden, aj keď oboch zahraničná politika zničila. Tony Blair prebral krajinu s nulovými skúsenosťami v zahraničnej politike a, očividne, len malým záujmom.

2. 2. 2004

Európska únia a sedem ďalších štátov požiadali Svetovú obchodnú organizáciu o súhlas uvaliť na USA sankcie. Dôvodom tejto najnovšej obchodnej vojny je neochota Washingtonu zrušiť platnosť takzvaného Byrdovho dodatku, ktorý umožňuje vyplácať prostriedky získané z antidumpigových ciel a iných finančných postihov zahraničných firiem ako podporu vlastným spoločnostiam.

2. 2. 2004

SONDA

Keď som si pred rokom prečítala správu renomovanej zahraničnej spravodajskej agentúry, že na svete je 180 miliónov nezamestnaných, 550 miliónov ľudí žije denne z menej ako jedného dolára a trend rastu nezamestnanosti vo svete pokračuje, prebehli mi po chrbte zimomriavky. Samozrejme, nie pre všetkých, čo nemajú zamestnanie, je tento fakt frapujúci. Pre množstvo občanov postsocialistických krajín, ktorí sa s týmto fenoménom stretli až v zrelom veku, je však s veľkou pravdepodobnosťou mimoriadne stresujúci.

2. 2. 2004

Založením nové evrópské obranné agentury byl pověřen britský představitel Nick Whitney, do té doby zodpovědný za mezinárodní bezpečnostní politiku na britském ministerstvu obrany. Whitney bude mít na starosti dvanáctičlenný tým. Agentúra bude zřízená ještě letos. Jejím cílem bude pomoci členským státům EÚ koordinovat aktivity v oblasti obrany. Agentura bude působit pod kompetencemi Chaviera Solany a řídit ji bude sekretariát Rady ministrů EU a ministři obrany EU.

USA mají obavy, že agentura bude konkurovat NATO.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

2. 2. 2004

Níže uvádíme tematický přehled publikovaných článků. Jak naši pravidelní čtenáři vědí, začátkem ledna jsme zaznamenali havárii serveru a museli jsme většinu funkcí časopisu při nouzovém provozu "očesat". Laskavostí čtenářů dnes máme moderní server a postupně zprovozňujeme původní funkce. Stále však není dostupný původní archiv a některé jeho funkce - mezi jinými i hledání "samostatného" článku pouze podle jeho ID.

Chcete-li se dostat k starším článkům, uvedeným v níže publikovaných tematických seznamech, zaznamenejte si datum, kdy článek vyšel, a pak ho hledejte prostřednictvím kalendáře v horním pravém rohu titulní stránky. To je zatím jediná možnost, jak se k článku dostat. Děkujeme za trpělivost.

Omlouváme se také, že dnes ještě nepublikujeme přislíbený přehled hospodaření Občanského sdružení Britské listy za leden 2004. Mimořádné události na mediální scéně v Británii a zároveň docela podstatné množství finančních položek od přispěvatelů způsobily, že jsme nestihli vypracovat vyúčtování včas. Vydáme ho v nejbližších dnech.

Jan Čulík
šéfredaktor

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2004 Minimální mzda v Česku diskriminuje mladé lidi Ivan  Hrůza
2. 2. 2004 Budou nám počítače odezírat ze rtů? Štěpán  Kotrba
2. 2. 2004 BBC kontra Huttonova zpráva - bouřlivý týden   
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
2. 2. 2004 Případ reportérova přeřeknutí Jan  Čulík
1. 2. 2004 Greg Dyke: Závěry lorda Huttona jsou právně chybné   
1. 2. 2004 BBC nebo "naše stanice"? Jan  Čulík
31. 1. 2004 Kam se poděla krev dr. Kellyho?   
28. 1. 2004 Trinidad jako hrozba terorismu Miloš  Kaláb
28. 1. 2004 Koupili jsme nový server - děkujeme Jan  Čulík

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2004 Zameteno pod koberec? Jan  Čulík
2. 2. 2004 Případ reportérova přeřeknutí Jan  Čulík
1. 2. 2004 Dyke: britská vláda BBC "systematicky zastrašovala"   
1. 2. 2004 Independent: generální ředitel BBC "rezignoval proti své vůli"   
1. 2. 2004 "BBC udělala chyby, ale vládní činitelé lžou"   
1. 2. 2004 Byford: Podívejte se, jak kvalitně BBC informuje o nynější krizi   
1. 2. 2004 Greg Dyke: Závěry lorda Huttona jsou právně chybné   
1. 2. 2004 Rozzuřená BBC se dává do boje proti Huttonovi, nikoliv však ve vysílání   
1. 2. 2004 BBC nebo "naše stanice"? Jan  Čulík
31. 1. 2004 Týden mediálních ohlasů Huttonovy zprávy   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2004 BBC kontra Huttonova zpráva - bouřlivý týden   
2. 2. 2004 ČT: ...Správným směrem?   
2. 2. 2004 Zameteno pod koberec? Jan  Čulík
1. 2. 2004 "BBC udělala chyby, ale vládní činitelé lžou"   
1. 2. 2004 Čelní reportéři televize BBC hrozí, že rezignují   
1. 2. 2004 Byford: Podívejte se, jak kvalitně BBC informuje o nynější krizi   
1. 2. 2004 Greg Dyke: Závěry lorda Huttona jsou právně chybné   
1. 2. 2004 Rozzuřená BBC se dává do boje proti Huttonovi, nikoliv však ve vysílání   
1. 2. 2004 BBC nebo "naše stanice"? Jan  Čulík
1. 2. 2004 Dyke: britská vláda BBC "systematicky zastrašovala"   

Digitalizace sdělovacích prostředků RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Jaká budou "nová" média a jací budou "noví" lidé Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Armádní technologie, balastní informace a internetová drbna Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Digitalizace -- řeší se jak začít Zdeněk  Duspiva
27. 1. 2004 Radko Kubičko a Štěpán Kotrba v pořadu Lidé od novin   
19. 1. 2004 Digitální televize: BBC slaví úspěch s Deníky Alana Clarka   
16. 1. 2004 BBC zahajuje ofenzívu na obranu svého digitálního vysílání   
16. 1. 2004 BBC odvysílala "55 dnů televizních pořadů, na něž se nikdo nedíval"   
22. 12. 2003 Digitální politikum - aneb říkají-li dva totéž, bývá to většinou totéž Štěpán  Kotrba
11. 12. 2003 Digitální, intelektuální televizní okruh BBC 4: Je to k něčemu?   
9. 12. 2003 Digitalizace podle zákona Zdeněk  Duspiva

Elektronický podpis a informatizace státu RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2003 Británie: zákon o povinných výtiscích rozšířen na digitální publikace, v Česku se připravuje   
9. 10. 2003 Co nejmenší role státu v informatice a telekomunikacích Mirek  Topolánek
27. 9. 2003 Evropský parlament: Malá zpráva o velkém dosahu   
19. 9. 2003 Český Telecom porušuje zákon o telekomunikacích, telekomunikační licence, telekomunikační vyhlášky a stavební vyhlášky   
19. 9. 2003 Agrární skandál za více než půl miliardy Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 I to málo, co se zatím udělalo, přijde nazmar Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Reforma na půli cesty VI.
Mladé tele se vlka nebojí
Jiří  Kofránek
26. 6. 2003 Reforma v půli cesty IV.
Směrem k outsourcingu ministerstva
Jiří  Kofránek
24. 6. 2003 Mobilní telefony třetí generace by mohly vykonávat důležitou veřejnoprávní službu   
24. 6. 2003 Reforma v půli cesty II.
Elektronický podpis nebo elektronické šidítko?
Jiří  Kofránek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2004 Bush přece jen nařídí vyšetřování, proč výzvědné informace selhaly   
2. 2. 2004 I Downing Street zřejmě bude muset zahájit vyšetřování o neexistenci iráckých ZHN   
31. 1. 2004 Bush přiznal pochybnosti o existenci iráckých ZHN   
30. 1. 2004 Nebudeme zkoumat, proč jsme šli z falešných důvodů do války, bylo by to rozptylování pozornosti   
29. 1. 2004 David Kay: Američtí špioni se mýlili   
29. 1. 2004 Američané propustili děti, zadržované v Guantánamu   
27. 1. 2004 Bushova vláda přestala tvrdit, že měl Irák zbraně hromadného ničení   
24. 1. 2004 Proč tvrdil Blair, že existují irácké zbraně hromadného ničení, když pro to neměl důkazy?   
23. 1. 2004 Fukuyama: Spojené státy se musejí naučit, jak zavádět demokracii v jiných zemích   
23. 1. 2004 USA: Hlavní expert na irácké zbraně hromadného ničení rezignoval   

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
17. 11. 2003 Aktivista Petr  Žantovský
16. 10. 2003 ČRo: Když dva dělají totéž, není to totéž... Štěpán  Kotrba
30. 9. 2003 Dnešní "vyváženost" ČRo 6 v pořadu Lidé od novin.... Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Pawlowski: Respekt je ovlivněn jedním politickým směrem   
25. 9. 2003 11. září 2001 a čeští novináři a publicisté - opravdová katastrofa Jiří  Černý
24. 9. 2003 Jeden Hitler a jeden Žid Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Rozumí Rada ČRo principům veřejnoprávní žurnalistiky? Jan  Čulík
22. 9. 2003 Česká média píší Mugabemu   
9. 9. 2003 Veřejná služba vůči národnostním menšinám - mediální ticho a nikomu to nevadí Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová
30. 12. 2003 Dobré učitele je nutno zaplatit Tomáš  Gawron

Skotský deník Štefana Švece RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2004 O kontextu a o kiltech Štefan  Švec
30. 1. 2004 O portrétech Štefan  Švec

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Blahoslavení chudí duchem Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Křesťané či pánbíčkáři? Zdeněk  Bárta
17. 1. 2004 Držet hubu a krok Zdeněk  Bárta
9. 1. 2004 Slabomyslní a malověrní - o podlehnutí kdekomu a kdečemu Zdeněk  Bárta
2. 1. 2004 Věta z římského kriminálu Zdeněk  Bárta
28. 12. 2003 Fundamentální člověčí touhy Zdeněk  Bárta
19. 12. 2003 Svědectví Zdeněk  Bárta
12. 12. 2003 Koho má Pán Bůh rád Zdeněk  Bárta
7. 12. 2003 Bruselská modlitba Zdeněk  Bárta