9. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 1. 2004

Bývalý americký ministr financí Paul O'Neill v exkluzivním televizním rozhovoru "60 minutes Sunday" (vysílal se v neděli v 19 hodin PT na CBS) prohlásil, že invaze do Iráku byla plánována již od prvních dnů Bushovy vlády dlouho před 11. zářím.

Bushova vláda začala připravovat plány na invazi do Iráku včetně použití americké armády během prezidentovy inaugurace v lednu 2001, nikoliv o 8 měsíců později, po útocích z 11. září 2001. Právě toto prohlásil bývalý americký ministr financí Paul O'Neill ve svém prvním rozhovoru o svém nedávném působení v americké vládě.

Zdroj v angličtině CBS NEWS
Sloupek

Lidové noviny objevily, že stát chce prodat Telecom - až ve chvíli, kdy do křesla v meziresortní komisi pro výběr poradenské firmy pro privatizaci byl jmenován bývalý člen dozorčí rady Telecomu a ministr Březina, kterého do komise nominoval stávající ministr financí Sobotka. V situaci, kdy odborníci ČSSD jsou dlouhodobě nespokojeni s "prací" ministerstva informatiky. Lidové noviny spojily informaci s informací / spekulací (my nesmíme ani naznačovat) když o větu dál uvedly, že Březina je jedním z ředitelů kajmanských fondů Triton a Accord, který po převzetí IPB ovladá ČSOB. Takto spojenou informaci s "informací" doplnily spekulací. Spekulace o možném zájmu sesterské spolecnosti ČSOB Patria Finance je ale prozatím pouze spekulací. Lidovým novinám připadala jako zpráva. Výsledkem byla zpráva. Fakta jsou ale jiná. Kajmanské fondy ovládá stát prostřednictvím ČKA. Tendr na poradenskou firmu dosud neproběhl. Tečka.

Otázkou, která je nasnadě a kterou se ale Lidové noviny nezabývaly zřejmě z neznalosti, je, zda stát opravdu chce Český Telecom prodat a Karel Březina je opravdu tím, který by toto stanovisko měl prosazovat... Dnes už se nejedná o "know-how" "strategického" partnera jak v době páně Karla Dyby. Dnes jde o peníze. Velké peníze. Peníze státu. Peníze státu tekoucí do kapes možného nového majitele. Anebo tekoucí zpět státu. O tyto peníze dnes jde. O vaše peníze.

Už při prvním pokusu o prodej ČTc konsorciu Deutsche Bank a TDC byl vážným argumentem proti prodeji či pro zásadní doplňky smlouvy, znevýhodňující prodej fakt, že Telecom jako "národní operátor" spravuje "horké linky" a integritu krizové sítě státu, stejně jako komunikační infrastrukturu a referenční sdílené a (mimo jiné i) bezpečné rozhraní informačních systémů veřejné správy. Zajištění této infrastruktury musí být v rukou státu a nikoliv privátního provozovatele, notabene ze zahraničí. Právě kvůli onomu slůvku "bezpečné". Možné riziko zpravodajského ohrožení zájmů státu při privátním "outsourcingu" by bylo příliš vysoké, že ani muž-který-nemá-rád-lumpy Antl v roli vrchního bezpečáka ČTc by ho neeliminoval. Stejně tak musí nabyvatel Českého Telecomu definovat způsob zajištění telekomunikační sítě proti "nelegálnímu" odposlechu a zajistit "legální" odposlech podle §86 telekomunikačního zákona a vyhlášky MV 191/2000 Sb. To vše v kapacitě a způsobem odpovídajícím bezpečnostním pravidlům státu, neumožňujícím realizaci systémů, sloužících k prolamování telekomunikačního tajemství kýmkoliv nepovolaným... Obtížný úkol... Znamená to fyzické oddělení sítí a tím pádem i fyzické oddělení všech ústředen a propojovacích uzlů pro tento "státní" provoz.

Daleko obtížnější úkol pro ČTc je realizace projektu INDOŠ způsobem, který by nebyl tak snadno napadnutelný, jako tomu bylo dosud, kdy zájem privátních minoritních akcionářů převážil u managementu nad zájmem majoritního státu, reprezentovaného ale bohužel politicky podivuhodně stabilním FNM. Dybův duch ve zdech fondu je přítomen stále. Někteří politikové a úředníci si dodnes pletou veřejné peníze se soukromým podnikem. Jejich vztah k privatizaci je stále "specifiký". Stát byl navíc bohužel v době uzavření smlouvy o INDOŠ stále ještě svázán "Dybovými klauzulemi" o "rebalancingu" cen a jinými skvosty, vyplývajícími z vychytrale udělané smlouvy mezi FNM, TelSource a SPT Telecom z roku 1994 . Možnosti státu umravnit Telecomu narazily na chování "neodvolatelných" členů orgánů FNM.

TelSource (vlastněný KPN a Swisscomem) ale stejně nedokázal zformovat globální telekomunikační alianci a Českou republiku proměnit v středoevropské telekomunikační centrum, jak se zavázal ve Smlouvě, nedokázal řadu dalších věcí včetně marketinkového uchopení nástupu datových komunikací a nakonec se po letech dojení Českého Telecomu odporoučel. Někteří lidé v managementu to ale ještě nezjistili. Spekulace o půlmiliardě na jisté švýcarské konto zůstaly přes bezzubé parlamentní vyšetřování spekulacemi. Spekulace o pikantnostech smlouvy INDOŠ prošetřují nyní "odpovědná místa". Historie se ale snad opakovat nebude. Neměla by.

Na dveře dnes mimo jiné klepe digitalizace a IP média. Telecom byl kdysi nucen (a dodnes toho lituje) zakopat do země tisíce kilometrů kabelů, které dnes vedou do poslední vesnice a v ní do posledního domu. Tvoří možnou páteř možného broadbandového připojení pomocí uměle "neuškrceného" xDSL v maximálních rychlostech 2 - 6 MBs. Možnost příjmu televize, rádií či luxusního datového toku - za paušál. To je přidaná hodnota pro budoucnost. Představa, že rozvoj informatizace veřejné správy bude jednodušší ve chvíli, kdy stát nebude mít možnost realizovat své záměry v oblasti e-governmentu a e-learningu jinak než nákupem u stále (přirozeně) monopolního, ale nyní privátního operátora, je směšná a svědčící pouze o neschopnosti a pomýlení některých odpovědných členů koaliční vlády.

Nejvyšším zájmem státu je přitom zajistit informatizaci veřejné správy způsobem, který bude co nejkvalitnější nejlevnější a kdy příjmy "potečou" zpět státu, a nikoliv do kapes "strategického" partnera či nového vlastníka ČTc. Úsporou plné realizace ISVS a následného zavedení e-governmentu bude minimálně 20 - 30% úspora počtu státních úředníků a dokonalejší správa státu, navíc daleko "přátelštější" k občanům. Druhým životně důležitým zájmem státu je zajistit a masivním způsobem ovlivnit informatizaci vzdělávání. Cílem musí být v co nejratší době zajistit plnou gramotnost maxima obyvatelstva. To ukládá program Evropské unie pod názvem e-Europe+. Třetím cílem státu musí být co nejúspornější zavedení zpoplatněných komunikací prostřednictvím elektronického mýtného. Technologie GSM, triangulace polohy stanice a masivní pokrytí měst, dálnic a silnic I. třídy signálem Eurotelu dává opět státu možnost maximalizace příjmu a minimalizace nákladů po dobu neurčitou. Příjmu, který bude stoupat tak, jak se Česká republika bude integrovat do Evropské unie a přitom se bude stávat tranzitní zemí pro narůstající obchod s Východem a který je odhadován na 8-15 miliard ročně. Režie výběru mýtného má podle některých zdrojů při stavbě systému na zelené louce stát dvě miliardy ročně.

Stát svého národního oprátora potřebuje vlastnit nadále. Za oněch možných 55 miliard za Telecom se druhý státní Telecom se všemi kapacitami pro naplnění všech úkolů státu nepostaví. Dlouhodobé náklady budou větší než jednorázový zisk. Výdaje při nákupu potřebných činností od privátního subjektu budou pro stát znamenat trvalý jednosměrný penězovod bez možnosti alternativy.

Za těchto okolností chápu zájem Český Telecom koupit. Nechápu ale zájem jej prodat. A to je věc, na kterou se měly ptát Lidové noviny - dříve, než uvedly nepravdivou informaci s jednoznačným politickým podtextem a cílem uškodit.

10. 1. 2004

Nizar Najoef, syrský novinář, který nedávno uprchl ze Sýrie do západní Evropy a je známým oponentem syrského režimu, napsal 5. ledna v dopise holandským novinám "De Telegraaf", že jsou mu známá tři místa, kde jsou ukryty irácké zbraně hromadného ničení.

11. 1. 2004

Vojenští odborníci zkoumají několik desítek minometných nábojnic, které byly nalezeny v jižním Iráku a v nichž možná byly chemické zbraně. Dánští vojáci, kteří nábojnice našli, uvádějí, že v nich objevili stopy zpuchýřujících plynů - sloučenin, které jsou součástí yperitu. Avšak američtí vojenští činitelé nepovažují tento nález za významný vzhledem k tomu, že prý jde zřejmě o nábojnice z íránsko-irácké války v letech 1980-1988. Podle Dánů byly tyto nábojnice v zemi nejméně deset let.

Podrobnosti v angličtině BBC

8. 1. 2004

Ve středu 7. ledna 2004 náhradní server Britských listů - který používáme po nedávném kolapsu našeho dosavadního serveru - spektakulárním způsobem přestal fungovat. Přesně řečeno, fungoval, jenže mu trvalo velmi dlouho, než zvládl obrovské množství požadavků na články. Bohužel, ten server je slabý a nezvládne 157 přístupů za vteřinu - což je jinak za normální situace běžný špičkový provoz BL. Britské listy byly tak po většinu dne čtenářům nepřístupné. Učinili jsme některá radikální opatření, takže v osekané formě by Britské listy měly být dnes k dispozici.

Ovšem, nevyhneme se zásadnímu problému. Britské listy jsou server s vysokou čteností a s rozsáhlou, silně využívanou databází archivních článků. Jsou netypickou anomálií: pracují jen s naprosto minimálním rozpočtem, přitom mají velký počet čtenářů a jejich databáze je silně využívána. Čtenáři využívají služby Britských listů zcela zadarmo. Absolutně nemáme finanční prostředky na technický provoz takto silně využívaného serveru.

Jsme samozřejmě ochotni poskytovat veřejnoprávní službu Britských listů bez nároku na jakoukoliv finanční odměnu za redaktorskou práci i nadále, protože jsme přesvědčeni, že je hlas BL v českém prostředí užitečný. Nejsme však nyní schopni financovat ani hardware ani systematickou technickou údržbu, bez níž Britské listy nemohou být k dispozici. Zajímavé je, že velké množství lidí BL rádo čte, avšak na jejich finanční provoz nepřispívají. Jenže už není socialismus... :)

Máme-li obnovit provoz Britských listů po havárii našeho serveru v plné míře, potřebujeme bezodkladně jednorázovou částku ve výši přibližně 100 000 Kč na koupi nového serveru (ta nezahrnuje náklady na pravidelnou technickou údržbu a rozvoj systému). Z pravidelných 6000 - 7000 čtenářů, kteří čtou Britské listy denně (včetně 2000 čtenářů BL emailem - jejichž rozesílání je ovšem nyní nefunkční) přispělo na jejich provoz v prosinci 2003 23 osob, celkovou částkou 7274 Kč a 282,61 dolarů.

Udělejte si z toho prosím, vlastní závěry. Rozhodněte si sami, zda vám Britské listy přinášejí informace, které jsou pro vás užitečné, a jednejte podle toho. Bez technického zázemí můžeme těžko tuto službu dál efektivně provozovat.

Jan Čulík
šéfredaktor BL

čtvrtek 15.00: Na havarijní situaci Britských listů a apel o finanční prostředky na koupi nového serveru zareagovalo od rána celkem více než 15 čtenářů. Většina z nich přislíbila přispět částkou nejméně 1000 Kč, někteří už přispěli, největší jednotlivý přislíbený příspěvek je 5000 Kč. Stav našeho korunového konta je v současnosti 11 821 Kč, zahraničního 340,20 dolarů. Příjem mnohých přislíbených částek banky dosud nezaznamenaly. Všem dárcům mnohokrát děkujeme a doufáme, že se nám podaří sebrat potřebnou částku.

Příspěvek na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu. Rádi dárcům pošleme potvrzení.

Ze zahraničí je možno posílat příspěvky prostřednictvím úvěrové karty po internetu na stránce www.paypal.com na adresu redakce@blisty.cz

10. 1. 2004
sobota 19.00: Do soboty večer jsme zaznamenali finanční dary dalších přibližně deseti čtenářů. Náš korunový účet stoupl na částku 26,926 Kč, dolarový na 549,19 USD. Všem dárcům mnohokrát děkujeme. Potřebujeme však přibližně 100 000 Kč na nový server. Dáme to dohromady?
pondělí 9.00: Do pondělí do 9 hodin ráno dosáhl náš korunový účet částky 34 126 Kč.
úterý 1.00 ráno: Do pondělí do večera dosáhl náš korunový účet částky 42 968 Kč, dolarový 649,19 USD. Všem dárcům děkujeme a doufáme, že potřebnou částku dáme dohromady.
úterý 9.15 ráno: Korunový účet dosáhl částky 55 214 Kč.
středa 9.00 ráno: Sloučili jsme dolarový a korunový účet. Celkem máme na korunovém účtu dnes ráno 85 093 Kč. Zdá se tedy, že peníze na nový server pravděpodobně dáme dohromady. Ještě 15 000. Všem čtenářům za jejich energickou a rychlou pomoc velmi děkujeme.

(P.S. Omlouváme se, že nefungují četné odkazy na starší články, např. v tematickém archivu pod vydáním, či v seznamu autorů. Při radikální osekávání systému, aby byl umožněn provoz na havarijním serveru, bylo nutno učinit některé dočasné nesystémové změny. Ke starším článkům se dostanete prostřednictvím kalendáře v pravém horním rohu vydání, ten zůstává funkční.)

9. 1. 2004

Podnebné změny během nacházejících padesáti let povedou k tomu, že čtvrtina zvířat a rostlin na kontinentech bude zlikvidována. Vyplývá to z první podrobné studie, zabývající se dopadem vyšším teplot na přírodu planety Země.

Obrovský rozsah této katastrofy šokoval vědce, kteří se podíleli na tomto výzkumu. Odhadují, že do roku 2050 přestane existovat více než 1 milion živočišných a botanických druhů.

9. 1. 2004

Zrychlující se elektronická revoluce ve sdělovacích prostředcích média demokratizuje a likviduje výlučné postavení národních kulturních elit. Prosazují se demokratické, lidové společenské hodnoty, cynikové by mohli říci, že jsou to hodnoty "americké". Britský intelektuální časopis Prospect nedávno publikoval fingovaný rozhovor s Karlem Marxem, který v něm zdůraznil své sympatie pro Spojené státy: "Vždy se mi líbili Američané".

Tento článek vyšel v pátek dne 9. ledna 2004 v Lidových novinách

9. 1. 2004
přeložil Jan Čulík

Jak je možné, že v době, kdy jsou v ekonomicky aktivním věku silné poválečné ročníky, které by měly mít dostatek životních a odborných zkušeností, a silné ročníky první poloviny sedmdesátých let, které by měly mít dostatek energie, zápalu a neotřelých pohledů a zatím navíc odložily zakládání rodin, se nevytváří hospodářský přebytek? Minimálně dvacet let nebude tak příznivá demografická situace, tak proč je nyní státní rozpočet deficitní? zeptal se Josef Juroš.

Na otázku odpovídá Martin Myant, odborník na české hospodářství z Paisley University ve Skotsku.

9. 1. 2004

The Czech government is currently grappling with two related issues; the need to reduce a budget deficit and the need to reform the pension system to reduce expenditure on pensions in the future. The two are related -- part of the growth in the budget deficit has been caused by higher pension expenditure -- but they are not identical.

9. 1. 2004

Jak je možné, že v době, kdy jsou v ekonomicky aktivním věku silné poválečné ročníky, které by měly mít dostatek životních a odborných zkušeností a silné ročníky první poloviny sedmdesátých let, které by měly mít dostatek energie, zápalu a neotřených pohledů a zatím navíc odložily zakládání rodin, se nevytváří hospodářský přebytek? Minimálně dvacet let nebude tak příznivá demografická situace, tak proč je nyní státní rozpočet deficitní?, ptá se Josef Juroš.

Se zájmem čekám, až fundovaný ekonom oslovený panem Čulíkem zodpoví otázku pana Juroše. Mezitím si dovolím malou úvahu na dané téma. Pokud bych byl oním osloveným (ekonomem) já, první, co bych udělal, by bylo, že bych se zeptal ve stylu majora Terazkyho z Černých baronů: "Co si vlastně představujete pane Juroši pod pojmem "hospodářský přebytek?". Tento pojem je velice vágní a na nejasnou otázku těžko existuje jednoznačná odpověď.

9. 1. 2004

V poslední době se velmi mluví o klesající populaci a v souvislosti s ní o problému důchodů a důchodců. Pravicové strany mají ve věci jasno. Lidé si musí povinně spořit na důchody v soukromých fondech. Obávám se, že jenom pan Volák si myslí, že v Česku bude po třiceti letech ještě existovat fond, který bude někomu vyplácet penzi. Ale ani vlastní spoření není bez problémů - i kdyby se nějakým zázrakem stalo, že se úspory nepřesunou na Bahamy. Podíváme-li se do kolébky kapitalismu a demokracie - do Britanie a USA - zjistíme, že v USA byl v roce 1970 průměrný plat 4 tisíce dolarů a dnes 40 000 dolarů - tedy desetinásobek. V Británii je situace stejná - desetinásobný růst nominálních mezd za posledních 30 let. Co myslíte - kolik si lidé našetřili a jaký důchod budou dostávat ? Bude důchod odpovídat těm 4 tisícům nebo 40 tisícům? A bude takový důchod stačit k obživě? A bude ho fond schopen vyplácet třeba i do 90 let věku? Rozumně uvažující člověk vidí, že je to problematické a nereálné.

9. 1. 2004

Od prvního ledna letošního roku platí dvouletá záruční doba bez výjimky na veškeré spotřební zboží. Někteří prodejci včetně velkých obchodních domů zákazníkům vytrvale nalhávají, že věc byla vyrobena před lednem 2003 a tudíž platí šestiměsíční záruka. "Přechodná ustanovení občanského zákoníku v tomto případě již neplatí.

9. 1. 2004

K připomenutí nejen 14. 9. 1886 - 110. výročí narození Jana Masaryka

Motto: Lidové noviny z 6. ledna 2004 a stať "Jan Masaryk byl zavražděn"
  1. Není pokus o rekonstrukci minulosti její idealizovanou deformací?
  2. Nosil jen jméno svého velkého otce?
  3. Čím --- ač tragicky odešel --- zůstává snad v našich životech?
9. 1. 2004
Z arabského zdroje přeložila Jana Malá

Při protestní demonstraci proti stavbě rozdělující zdi v blízkosti Ramallahu byli zraněni 2 Izraelci a 17 Palestinců, na které izraelští vojáci začali ve středu 31.12. palbu. Izraelská armáda popřela, že použila ostré projektily a tvrdí, že se jednalo o tzv. "nezabíjející" střely k rozehnání demonstrantů. Na doporučení komise OSN se Mezinárodní soudní dvůr v dohledné době bude zabývat stavbou této zdi z právního hlediska.

9. 1. 2004
tisková informace Greenpeace ČR

Ekologická organizace Greenpeace dnes pro veřejnost zahájila výstavu fotografií Raghu Raie: Bhopálská tragédie a její oběti, která se až do 8. února koná v Leica Gallery na Pražském hradě. Cyklus fotografií mapuje osudy lidí v indickém Bhopálu, kde v roce 1984 došlo k rozsáhlému úniku toxického plynu z americké továrny Union Carbide, což mělo za následek smrt zhruba 20 tisíc lidí. Nad výstavou převzal záštitu bývalý prezident České republiky Václav Havel a osobně ji zahájil fotograf Raghu Rai a ombudsman Otakar Motejl.

9. 1. 2004

Virtuální bohoslužba na první neděli po Slavnosti Zjevení Páně - svátku Třech Králů

kázání na text Mt 8, 23-27

Asi každý jsme již slyšeli medicinský výraz "oligofrenie", "oligofrenik". Doslovný překlad zní: slabomyslnost, slabomyslný. Oligofrenie je trvalá intelektová porucha, podle stupně snížení intelektu se dělí na debilitu (IQ kolem 50), imbecilitu (IQ kolem 40) a idiocii (IQ kolem 25). Pod hranici IQ 20 nastává již neschopnost např. řeči, je nutná kontinuální péče.

K čemu tento psychiatrický výklad na začátku kázání? Protože toto slovo oligofrenie souvisí s jedním slovem, které používá Ježíš v textu dnešního kázání. Ježíš říká: "Proč jste tak ustrašení, vy malověrní"? Malověrný v Matoušově originále zní oligopistos. Oligos znamená malý, nepatrný, pistis je víra, frenos je rozum. Oligo-frenik je člověk slabomyslný, oligo-pistik člověk malověrný.

9. 1. 2004

Podle ČTK vláda USA hodlá zasáhnout proti vysokým rozpočtovým deficitům úspornými kroky, většinu zlepšení však zařídí růst ekonomiky. Díky němu by se měl do pěti let snížit schodek rozpočtu na polovinu, řekl ministr financí USA John Snow. Připustil, že schodek federálního rozpočtu dosáhne v tomto fiskálním roce do září nominálního rekordu 500 miliard dolarů.

9. 1. 2004
Reakce na článek Petra Jánského Klausův projev byl hloupý

Podle Petra Jánského byl prezidentů projev hloupý. Možná. Klaus není Havel. Nevím ovšem, co měl říci, aby to vyznělo duchaplně a zároveň nikoli dutě. Po 15 letech čekání se vstupujeme do Evropské unie. Událost je to nepochybně velmi důležitá. Nicméně "po bok vyspělých a demokratických států" nás sama o sobě nezařadí. Nehledě na to, že po tento bok se dosud nezařadily například i USA, Švýcarsko či Norsko, tedy státy, jejichž vyspělost a demokracie je s průměrem EU přinejmenším srovnatelná.

9. 1. 2004
Nevěřícně jsem kroutil hlavou, když jsem si přečetl, že za jízdu v opilosti a následnou bouračku se škodou 260 tisíc nebude pachatel potrestán. Okresnímu úřadu se nepodařilo doručit předvolání a případ byl po roce promlčen.
9. 1. 2004

Pan Josef Brož vyjadřuje naději, že na jeho článek budou reagovat lidé, kteří si myslí, že v demokracii žijí. Žiji v Polsku, kde jakost demokracie je zhruba stejná jako v Česku (no, snad o něco horší), čili doufám, že se mohu také vyjádřit. Nutno podotknout, že českou demokracii samozřejmě bedlivě pozoruji ? je to má práce. Mám k té demokracii mnoho výhrad, ale nemyslím si, že bychom v ní nežili.

Nadpis i téma jako takové zněly slibně a doufal jsem, že si přečtu závažný text odhalující slabiny naší demokracie. Ty bezesporu jsou a to dost veliké. Jenže autor je snad neúmyslně neuvádí ?

9. 1. 2004
reakce na článek Jiřího Hanáka v Právu, 8. 1. 2004

Je mi trpné opravovat mistra, ale tragické okolnosti smrti Jana Masaryka nevysvětlil dobře a proto nedospěl ke správnému závěru. Masaryk a Beneš byli jistě nepostradatelní pro zdání demokracie při únorovém puči a pro legitimizaci Gottwaldovy vlády. Jejich pohnutky však byly diametrálně odlišné. Zatímco Beneš po mnichovském traumatu v socialismus věřil a od r. 1943 vědomě podporoval přichýlení se k velikému dubisku, Masaryk se událostí účastnil při plném vědomí, že jeho otec se v hrobě obrací. Zaslepila ho totiž moc, jako desítky lidí před ním i po něm. Zůstával v té špinavé hře proto, že se domníval, že má po odcházejícím Benešovi morální právo (snad i povinnost) stát se presidentem. Má to logiku a píše o tom K. Kaplan v Pěti kapitolách o únoru. Kdo tohle ví, snadno pochopí, že Jan Masaryk musel zemřít. Nebyl na světě pro Gottwalda větší nepřítel.

8. 1. 2004

Za devět měsíců si budou nuceny tisíce Britů, kteří zamýšlejí cestovat do USA, kupovat americké vízum a budou muset svolit se snímáním svých otisků prstů při příjezdu do Ameriky, protože britská vláda dosud není schopna vydávat svým občanům nové biometrické pasy. Bude se to týkat britských občanů, kteří budou potřebovat nový pas po 26. říjnu 2004. Spojené státy budou přijímat dosavadní britské pasy, vydané před tímto datem, i když jsou nebiometrické, pokud obsahují čárový, počítačem čitelný kód. Spojené státy však trvají na tom, že i občané 27 evropských zemí, kteří dosud cestují do USA bez víza, budou muset od 26. října 2004 mít nové, hi-tech biometrické pasy, obsahující fotografii jejich oční duhovky a otisky prstů, jinak budou muset před cestou do USA žádat o vízum a podrobit při příjezdu do USA sejmutí otisků prstů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

7. 1. 2004

Jejich kolegové přitom systém vyvíjeli...

Mezinárodní kongres o telemedicíně, který se má uskutečnit v příštích týdnech v USA, může být ohrožen bojkotem lékařů z EU, kteří chtějí tímto způsobem vyjádřit solidaritu s delegáty Řecka a České republiky, na které se nevztahuje bezvízový styk a kteří mají být podrobeni ponižujícímu snímkování a odběru otisků prstů. Reagují tak na výzvu svého řeckého kolegy.

Přitom například dle informací britského ministerstva obchodu a průmyslu (DTI) a britské vládní expertní skupiny se řada evropských i britských firem zabývá právě technologiemi sběru, rozpoznávání a archivování biometrických údajů. Vyspělá Evropa za Amerikou nezaostává v ničem, tím méně v rozvoji hi-tech vojenských, bezpečnostních a jiných "speciálních" technologií. Vědci a univerzitní učitelé, kteří podepsali faustovské smlouvy s armádou a tajnými službami, tak pomáhají za peníze zbojních koncernů budovat to, co jejich kolegové odsuzují jako novou totalitu... Peníze na výzkum nesmrdí nikomu. Ani vědcům ve Státech, ani vědcům v Evropě, ani v Česku. V Británii existuje pobočka Mezinárodní asociace pro biometrii, řada prestižních univerzit je zapojena do utajených programů na vývoj "identifikace pro 21. století", financovaných z obranných a zpravodajských rozpočtů.

8. 1. 2004
S příchodem nového roku 2004, roku, kdy Česká republika s dalšími devíti státy převážně středoevropského regionu vstoupí do Evropské unie, je myslím čas položit si možná nepatřičnou, pro některé snad dokonce i kacířskou otázku: Žijeme vlastně v demokracii? A pokud ano, v jaké?

Otázka je totiž, domnívám se, opravdu na místě, byť si ji příliš nekladou čeští politikové, a ke své škodě ani bohorovní novináři.

7. 1. 2004

Válka v Iráku má mnoho společného se současným americkým hospodářským oživením, napsal v úterý britský list Independent. Jde o keynesovský militarismus, který poprvé na příkladu nacistického Německa popsal v roce 1943 jeden polský ekonom.

7. 1. 2004

Naléhám, abyste vedli svatou válku a odrazili velká spiknutí, připravovaná proti našemu národu, jako je okupace Bagdádu, pod záminkou hledání zbraní hromadného ničení a zuřivý pokus zlikvidovat svatou válku v milované Palestině využitím triku silniční mapy a ženevských mírových rozhovorů.

Toto je zkrácená verze nejnovější audionahrávky, kterou vydal Usáma bin Ladin, český překlad pořízen podle anglického překladu monitorovací služby BBC, která vyšla v úterý v deníku Guardian na komentářové stránce.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

9. 1. 2004
Dne 8. ledna 2004 se konala mimořádná valná hromada Občanského sdružení Britské listy.
31. 12. 2003

Z přibližně 6000 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2003 na jejich provoz celkovou částkou 7274 Kč 20 osob. Příspěvky tří čtenářů ze zahraničí prostřednictvím konta www.paypal.com dosáhly kromě toho částky 282.61 amerických dolarů.

Dokončili jsme placení finanční firmě za vypracování účetních zpráv za léta 2001 a 2002, nyní částečně hradíme výrobu knihy Jak Češi bojují.

Čtenáři z celého světa mohou nyní přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2004 Plánoval Bush svrhnout Saddáma už v lednu 2001?   
10. 1. 2004 Syrský novinář "ví, kde jsou irácké zbraně hromadného ničení"   
9. 1. 2004 Proč existuje v ČR rozpočtový deficit? Martin  Myant
9. 1. 2004 Why is there a budget deficit? Martin  Myant
9. 1. 2004 Volá odkaz, anebo jenom symbol? Miloš  Dokulil
9. 1. 2004 Kultura v mediálním supermarketu Jan  Čulík
8. 1. 2004 Promiňte, skoro se stydím ptát: Žijeme vlastně v demokracii? Josef  Brož
7. 1. 2004 Colin Powell přiznává, že Amerika udělala ve "válce proti terorismu" chyby   
7. 1. 2004 Usáma bin Ladin: Odporujte novému Římu   
7. 1. 2004 Jak jsou vojenské výdaje katalyzátorem amerického hospodářství   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík
20. 11. 2003 Neptejme se zásadně "do kdy?" Vladimír  Just

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo, Hana Profousová
26. 11. 2003 Politické miesto pre Boha Karol  Moravčík
26. 11. 2003 Křikem o cenzuře šíří Jiří Karas jen cílenou demagogii Jan  Čulík
14. 11. 2003 Každá krajnost škodí Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová
30. 12. 2003 Dobré učitele je nutno zaplatit Tomáš  Gawron
29. 12. 2003 České školství: problémem nejsou učitelé, na sobě musí pracovat každý sám Josef  Vít
29. 12. 2003 Britský ministr školství: násilí v televizi vede ve školách k šikaně   
29. 12. 2003 Převážně bídné školství Ondřej  Hausenblas
22. 12. 2003 České školství se už nemá kam dál rozkládat Hynek  Hanke
22. 12. 2003 Je české školství skutečně tak mizerné? Ivo  Poláček
10. 12. 2003 Jazyková bariéra Petr  Jánský

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2003 Festival MEZIPATRA 2003   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
3. 9. 2003 O homosexualitě: Omyly pana Žaloudka Pavel  Mareš
28. 8. 2003 Gayové nepotřebují registrované partnerství   
27. 8. 2003 Jak se pletou odpůrci leseb a gayů Petr  Žaloudek / Fid
18. 8. 2003 Malá provokativní poznámka nejen k homosexualitě Aleš  Kubeczka

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2003 Média veřejné služby Petr  Jánský
23. 12. 2003 Kdo zaznamená naši dobu?   
22. 12. 2003 Digitální politikum - aneb říkají-li dva totéž, bývá to většinou totéž Štěpán  Kotrba
15. 12. 2003 Konečným cílem PR je důvěra Zdeněk  Verner
15. 12. 2003 Ať žije průměrnost! Fabiano  Golgo
11. 12. 2003 Digitální, intelektuální televizní okruh BBC 4: Je to k něčemu?   
4. 12. 2003 Hrozí Itálii diktatura?   
27. 11. 2003 Svobodné názory + "svobodné názory" = podivné souvislosti Jiří  Koubek
27. 11. 2003 Nesnesitelná lehkost informování: ČTK a Appian Ivan  Feranec
26. 11. 2003 Vysílání ČT "bude i nadále zajímavé"   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2003 Diskutovať či nediskutovať o Marxovi Andrej  Sablič
3. 12. 2003 Proč se s komunisty nemluví Jakub  Jirsa
28. 11. 2003 Diskuse nad bývalým vládnoucím komunismem je zbytečná Pavel  Urban
27. 11. 2003 Kdo se bojí Karla Marxe? Milan  Valach
27. 11. 2003 Kolektivistické ideály vedou nevyhnutelně k totalitě Jan  Holeček
26. 11. 2003 Marx, marxismus, my a ... např. Václav Klaus Robin  Ujfaluši
25. 11. 2003 Futurologie centrálně celosvětově plánovitého komunismu jako protipól k Fukuyamovi Stanislav  Heczko
24. 11. 2003 Komunismus: Idealismus či zvěrstvo? David  Janus
3. 11. 2003 Diskutujme skôr, ako bude neskoro Andrej  Sablič
30. 10. 2003 Karel Marx: Amerika je typicky dělnická země   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2004 Plánoval Bush svrhnout Saddáma už v lednu 2001?   
10. 1. 2004 Syrský novinář "ví, kde jsou irácké zbraně hromadného ničení"   
7. 1. 2004 Američané nemají teroristy v databázi otisků prstů   
7. 1. 2004 Colin Powell přiznává, že Amerika udělala ve "válce proti terorismu" chyby   
7. 1. 2004 Usáma bin Ladin: Odporujte novému Římu   
6. 1. 2004 Američané chtějí ponechat Kurdům na severu Iráku speciální statut Josef  Brož
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
5. 1. 2004 Usáma bin Laden údajně vydal novou audionahrávku   
31. 12. 2003 Spojené státy vnucují zahraničním leteckým společnostem ozbrojené strážce   
30. 12. 2003 Saddám "prozradil, kam ukryl své miliardy"