16. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 5. 2003

ANO
SLOVENSKO
Podle nedělních oficiálních výsledků 92,46 % hlasujících souhlasilo se vstupem do Evropské unie, proti bylo 6,20 %.

Předseda komise Július Fodor během ceremoniálu, kterého se zúčastnilo celé vedení země v čele s prezidentem Rudolfem Schusterem a premiérem Mikulášem Dzurindou, uvedl i konkrétní čísla, vzešlá ze 79 okresů a 5100 volebních okrsků:

Pro unii hlasovalo 2 012 870 voličů, proti 135 031. Celkový počet registrovaných voličů činil 4 174 097, hlasovací lístky si vyzvedlo 2 176 990 občanů (52,15 procenta), odevzdaných platných hlasů bylo 2 147 901, neplatných 27 488.

"Je rozhodnuto... Občané SR se rozhodli, že chtějí vstoupit do EU. Budoucnost naší země tak dostala nový rozměr... Blahopřeji celému Slovensku k historickému rozhodnutí," prohlásil v děkovném projevu předseda parlamentu Pavol Hrušovský, do jehož rukou referendová komise odevzdala výsledky.

Sloupek

Před časem jsem vysvětloval romantickým idealistům, žvanícím něco o veřejnoprávní nezávislosti, že je iluzí se domnívat, že koncesionářské poplatky nejsou daněmi. Jsou, přestože mechanismus jejich výběru je nepřímý, zdůvodnění výběru nepřesně "koncesionářské" a jejich utrácení bez jakékoliv kontroly - byť jen NKÚ.

záznam mediálního semináře v Českém Krumlově a jeho analýza
Média veřejné služby: "intelektuálové" hledali smysl své další existence BL
Anketa na semináři v Českém Krumlově: Perspektivy veřejné služby BL
Digitální média veřejné služby - služba veřejnosti 21. století BL

Ve výsledku je jedno, pokud mediální rady navrhuje "nonprofitní" sféra, mající svůj profit z peněz Open Society Fund, ministerstva životního prostředí či kultury, nebo rovnou poslanci. Ve výsledku je jedno, určuje-li výši poplatků ministr financí či vláda jako celek, má-li vláda většinu ve sněmovně, má-li sněmovna mandát určovat legislativu a má-li sněmovna legitimitu k řízení státu. Protože legitimita odvozená od stále klesající volební účasti stojí a padá na 51% vítězství z 70-30% účasti. V každém případě je to vláda aktivní menšiny nad pasivní většinou. Neplatnost voleb při neúčasti 50% občanů nenavrhne žádný politický subjekt, včetně opozice, neb všem daný stav dává určitý podíl na moci a tím i podíl na desátcích z moci plynoucí.

Výsledek voleb se neodvozuje z celkového počtu občanů státu, ale z počtu voličů, poměrného volebního systému a 5% uzavírací klauzule - v opačném případě by byly pak úplně jiné výsledky, jiná legitimita a jiný mandát, jak jsem již před časem ukázal v rozboru preferencí politických stran a výsledků voleb tyto preference korigující (s přepočtem výsledků, vztažených k celkovému počtu občanů).

analýza volebních preferencí 1992 - 2002 BL

Zvykněme si na to, že systém, v němž žijeme, je prozatím vláda nad lidem, nikoliv vláda lidu, i když se řídí pravidly, kterým říkáme parlamentní demokracie. Součástí této demokracie je totiž odpovědnost - i odpovědnost jít k volbám. Zvykněme si na to, že rozdíl mezi demokratizací a demokracií je tentýž, jako mezi vodou a vodkou (Jan Procházka, Politika pro každého - MF 1968). Zvykněme si na to, že demokracie 51% z 58% není demokracie reprezentativní většiny, ale té odpovědné většiny, která se rozhodla, že k volbám přijde. Pak nás nepřekvapí, tak jako poslance ODS Jaroslava Plachého ve sloučené diskusi k vládním návrhům novel zákona o rozhlasových a televizních poplatcích, zákona o provozování rezhlasového a televizního vysílání a zákona o České televizi na 16. schůzi 15. května 2003, - cit.: "záměr převést pravomoc stanovit výši poplatků z Parlamentu na vládu. Pokud by se to ministru Dostálovi podařilo, pak se stane skutečným pánem veřejnoprávních medií, protože to bude on, na jehož návrh vláda poplatky zvýší. Pan ministr zřejmě dobře zná přísloví 'Čí chleba jíš, toho píseň zpívej.' Kdo se tedy po přijetí navrhované konstrukce financování veřejnoprávních medií odváží v nich kritizovat vládu, z jejíž ruky dostává milostivě finanční prostředky?".

parlamentní rozprava k návrhu zákona PSP
příspěvek poslance Plachého (ODS) PSP

Pan poslanec je zdánlivě šokován, že vláda má v parlamentu většinu a chová se podle toho. Za ta léta opoziční smlouvy a menšinové vlády koalice ČSSD s ČSSD si odvykl standardním parlamentním mechanismům a předtím měla osm let neomezený prostor k exekutivnímu ovlivňování státu ODS, což mu určitě nespravedlivé nepřipadlo, i když právě ta léta zavinila nejen krach kupónové privatizace, ale i mediální chaos, ve kterém jsme nyní...

Pan poslanec Plachý je příliš plachý - je šokován z toho, že veřejnoprávní media na rozdíl od času tzv. televizní krize nebijí na poplach před skutečným ovládnutím těchto medií jedním ministrem a jednou vládou. "Asi by bylo namístě změnit následně jejich název na vládní rozhlas a vládní televizi. Bylo by to tak bližší pravdě", tvrdil na závěr svého parlamentního vystoupení a ta poslední věta byla jako jediná správná.

Zvykněme si na to, že ČT není Svatovítská katedrála, která patří sama sobě. Stát JE VLASTNÍKEM České televize. Zvykněme si současně i na to, že MY JSME STÁT ať chceme nebo ne, a chovejme se podle toho. Stará-li se o exekutivu státu vláda, stará-li se o legislativu parlament a o dodržování zákonů soud, respektujme to. I tyto tři pilíře státu jsou obsahem pojmu veřejnoprávnost, stejně jako je to obsahem pojmu občanská společnost, případně civilizace. Nejsme totiž ovce ale jsme onen lid. Vysmívaný i nenáviděný, ale stále platí, že "všechna moc pochází z lidu". Protože jak pravil klasik: Demokracie je ten nejzdlouhavější a nejdražší způsob správy věcí veřejných, ale nikdo prozatím nevymyslel lepší a spravedlivější. Příště se sejdeme u voleb v co nejhojnějším počtu a to, co z nich vzejde, budeme všichni dobŕovolně (svoboda je poznaná nutnost) nazývat ROZHODNUTÍM LIDU. Ať už se nám to líbí, nebo ne. I ti, kteří jsou z něj placeni - včetně pana poslance Plachého, i ti kteří ho platí - včetně mne. Protože tak to je - až do příštích voleb.

Začněme přemýšlet nejen o obsahu pojmu veřejné služby a roli tohoto fenoménu v ateisticky drzém, segmentovaném, liberalizovaném, spotřebou přesyceném "novém" 21. století, zbaveném společně sdílených humanistických a nábožensky - etických hodnot oné "staré" civilizace. Začněme přemýšlet nejen o struktuře, systému fungování mediální scény a o reformě mediální legislativy v tomto mediálně technologickém přelomu z analogových "bezplatných" veřejnoprávních monopolů do digitálního on-demnad "adresně placeného" komerčního monopolu či "pirátské" internetové anarchie. Nejdříve začněme přemýšlet o tom, jak občanovi, mediálnímu radnímu, redaktorovi ČT i politikovi kterékoliv z politických stran říci důrazně, kdo je komu za co odpovědný - kdo pije, a kdo platí. Třebas deset miliard. Proč. A za co.

Kateřina Fričová - foto: Š. Kotrba
17. 5. 2003

Sobotní Mladá Fronta Dnes, páteční Lidovky a další média vyvolávají dojem, jako by celý národ zajímalo, kdo usedne do křesla ředitele televize NOVA. Mediální bublina se tak nafukuje, jako by ředitel jedné komerční televize rozhodoval o bytí a nebytí poloviny národa. Celý národ to ale nezajímá. Brazilské telenovely totiž budou pokračovat dál i po odchodu Železného. Celý národ zajímá pouze, že Železného odchod i jeho "investiční dobrodružství" v čele této televizní stanice zaplatí. Lidové noviny se ptaly bývalého ředitele ČT, následně kancléře Iva Mathého, spekulovaly i o jeho manželce, Barboře Tachecí. MfD zase favorizuje stávající přechodnou ředitelku Novy Šmuclerovou. Server Česká média i MfD dává do souvislostí i další potenciální ženu, Kateřinu Fričovou, "která to však odmítla komentovat"... Nedivím se jí...

Jessica Lynchová
16. 5. 2003
Vzpomínáte na historku o Jessice Lynchové, kterou "heroicky zachránili američtí vojáci odvážnou razií do nepřátelského saddámovského Iráku"? Jak jsme o tom v Britských listech referovali už 20. 4. 2003, ve skutečnosti to tak vůbec nebylo: Američané vytvořili o Lynchové propagandistický mýtus a la hollywoodský film. V době, kdy Američané Jessicu Lynchovou hrdinně "osvobodili", představitelé iráckého režimu už byli dávno pryč, lékaři se o ni dobře starali a dokonce se ji pokusili nechat odvézt na americké vojenské stanoviště, které však na iráckou sanitku, vezoucí Lynchovou, začalo střílet.
české shrnutí článku v deníku Times o tomto skandálu BL
Skutečný příběh Jessicy Lynchové BL

Televize BBC natočila dokumentární film v pravidelném pořadu Correspondent pod názvem War Spin (Válečná propaganda). Ten se bude vysílat v tuto neděli večer v 19.15. BBC pořadem zpochybňuje mýtickou verzi Pentagonu o údajném osvobození Jessicy Lynchové. V pořadu jsou interviewováni iráčtí lékaři z nemocnice, kde ležela Jessica, a ti svědčí o tom, že irácká armáda opustila nemocnici i město Nassiriya dávno předtím, než do města dorazil americký záchranný tím se svými "Black Hawks" a s videokamerami. Ve čtvrtek publikoval o tomto pořadu delší článek od jeho tvůrce, Johna Kampfnera, list Guardian.

War Spin - podrobnosti ZDE
Guardian ZDE
16. 5. 2003
'Některé tyto zbraně jsou použitelné do 45 minut po vydání rozkazu jich použít."
Britský ministr zahraničí Jack Straw
21. 2. 2003
"Není to příliš důležité."
Britský ministr zahraničí Jack Straw
14. 5. 2003
na dotaz, zda je nutné najít zbraně hromadného ničení

Britský deník Independent se nepouští tohoto tématu. Ve čtvrtek 15.5. mu znovu věnoval tři čtvrtiny své titulní stránky, včetně titulku, otištěného velkým písmem, který tvoří název tohoto článku.

Kompletní text - v angličtině ZDE
17. 5. 2003

V Texasu bylo popraveno několik desítek odsouzených, mezi nimi i T. W., který byl prý vážně mentálně zaostalý, na úrovni sedmiletého dítěte. Porota, která ho v roce 1987 odsoudila na smrt za vraždu, nebyla o jeho stavu informována. Popraven byl i I. T. M., mexický občan, který po dlouhém výslechu bez přítomnosti advokáta nebo zástupců mexického konzulátu v rozporu s Vídeňskou konvencí, ratifikovanou USA, podepsal čtyřstránkové přiznání v angličtině, jíž nerozuměl. Většině cizinců, odsouzeným k smrti, je v USA znemožněno obrátit se na konzuláty jejich zemí. Ve státě Utah byli mentálně postižení vězni připoutáni k židlím, které je zcela znehybňovaly po celé dny. Vězeň M. V. zemřel po šestnácti hodinách připoutání na takovou židli. Vězni jsou běžně biti elektrickými holemi. "Umíral osmnáct minut, přivázán k židli v cele zaplněné plynem. Jeho tvář byla zkřivena, tělo se chvělo v křečích dlouhé agónie, v koutcích úst se objevila zelená pěna, oči vylézaly z důlků." Tak prý zemřel W. L., Němec popravený v USA.

Kola americké politické kultury se točí zpět, představitele demokratického universalismu vystřídali bojovníci za americkou hegemonii, pro které je OSN "výborem cynických, domýšlivých, bývalých imperiálních mocností jako Francie a Rusko, které hájí jen vlastní zájmy a radují se, když mohou poškodit zájmy americké, bez ohledu na morální cíle v sázce. Americké veřejné mínění chápe, že organizaci, jako je OSN, nelze svěřit obranu amerických hodnot a zájmů" (Charles Krauthammer, The Guardian, 26. 3. 2003). Patetický slovník a harcovnický styl těchto komentátorů patří k Bushově éře: angažovaní unilateralisté útočí na každého, kdo morální právo USA na světovou nadvládu zpochybňuje, nejen na Francii, Německo či Rusko, ale třeba i na Kanadu, kterou obviňují z antiamerikanismu, protože nepřijímá ve všem "hledisko hegemona".

Kam se poděl smysl pro rozpory vlastní civilizace, který stál vždy nejvýše v euroamerické škále hodnot?

Zajímavý syntetický článek, ostře kritický vůči nejnovějšímu americkému politickému vývoji, publikoval ve čtvrtek 15.5. v kulturní příloze deníku Právo Salon Václav Bělohradský.

Kompletní text je k dispozici v deníku Právo a také na vulgo.net ZDE.
16. 5. 2003
"Měl bych asi deklarovat, že jsem zaujatý. Mám rád Američany. Už to jistě některé čtenáře znechutí. V minulých týdnech jsem připravoval rozhlasový seriál o vztahu Británie k Evropě a k Spojeným státům a poznal jsem mnoho lidí v Británii, kteří nenávidí Ameriku. Mnozí protiváleční aktivisté považují politiku George Bushe vůči Iráku za "genocidu" a srovnávají George Bushe s Hitlerem, jako by země, která ho zvolila, byla nacistický národ.

Avšak vyrostl jsem s americkými přáteli, žiju v USA už dlouhá léta a jsem otcem dvou malých držitelů amerického občanství. Ani jeden z mých amerických přátel nechce vytvořit americké impérium, ani jeden z nich netouží po irácké ropě, ani nejsou posedlí zbraněmi, ani nejsou groteskně tlustí a líní, ani nejsou arogantní a hluční a nechtějí dominovat světu."

Citujeme z komentáře známého britského rozhlasového a televizního novináře Gavina Esslera, který vyšel v deníku Independent.

Kompletní článek - v angličtině ZDE
16. 5. 2003
Nejsme si jist, jestli sloupek Štěpána Kotrby, viz ZDE, otázku veřejnoprávnosti spíše nezamlžuje než osvětluje. Štěpán Kotrba sice snad právem kritizuje poslance Plachého (ODS), který se diví, že "vláda vládne" - a vládne proto, protože vládní koalice holt získala při posledních všeobecných volbách většinu. Velmi opatrně bych se však stavěl ke Kotrbovu výroku, že stát je vlastníkem České televize. V zákoně to ani není, tam se píše, že je ČT samostatnou právnickou osobou a že stát neodpovídá za závazky ČT a ČT neodpovídá za závazky státu.
Zákon o ČT ZDE

Z takového výroku totiž mohou vznikat nedorozumění. Od takového výroku může pak už být jen malý logický skok k tomu, že tedy když stát veřejnoprávní televizi "vlastní", tak tedy smí vláda vyžadovat, aby veřejnoprávní televize šířila její propagandu. Tak to tedy za žádných okolností ne.

Nedorozumění ovšem vzniká z toho, co vím, že chce Kotrba říct, a to je pravda: sdělovací prostředky (a to ani veřejnoprávní, ani komerční) nejsou a nemohou být vlastnictvím, ani nějakým pašalíkem samotných novinářů. (V ČR se taky šíří jiný oblíbený blud, že totiž prý majitelé komerčních sdělovacích prostředků mají právo jimi šířit jakékoliv nesmysly, podle jejich vlastního vkusu, protože přece jsou to média "soukromá". Není tomu tak: vysílací spektrum je omezené, udělení licenci pro soukromé elektronické médium je výsadou a oplátkou za tuto výsadu - médium totiž nefunguje ve skutečně tržním prostředí, protože každý si nemůže založit vlastní TV Nova - musí komerční elektronické médium v civilizované demokracii plnit přísné zásady kvality.)

Mezi českými novináři existuje už dlouhá léta jiný podivný blud, že jaksi podstatou "svobody" a "demokracie" je to, že si ve veřejnoprávních médiích smějí hlásat, co chtějí, své vlastní předsudky, šířit svou vlastní politickou zaujatost, prosazovat své vlastní politické a komerční kauzy. Právě na základě tohoto falešného bludu rebelovala koncem roku 2000 Česká televize proti legitimním, i když možná neohrabaným snahám Jiřího Hodače, novináře z BBC, zprofesionalizovat její zpravodajské vysílání. "My přece sami budeme rozhodovat o tom, co budeme vysílat."

Ono to tak ale právě není - a tady má Kotrba pravdu, když zdůrazňuje, že Český rozhlas není majetkem novinářů, kteří v něm pracují, a Česká televize není majetkem lidí, kteří pracují tam.

Výstižně to charakterizoval polský mediální odborník Karol Jakubowicz:

Novináři v postkomunistických zemích odmítají přijímat za svou práci odpovědnost. "Profesionalismus" nabývá formy defenzivní zaměstnanecké ideologie, založené na odmítnutí každého, kdo by chtěl měřit profesionalitu novinářské práce. Novináři se stavějí s podezřením vůči veřejné regulaci médií a trvají na neomezené svobodě. To, co píší, často odráží hlavně jejich osobní názory a nevyjadřuje to potřeby, zájmy a názory velké části společnosti. Odmítají jakoukoliv kritiku své práce s tím, že je to "ohrožení svobody projevu".

Viz ZDE

Profesionální novinář nikdy nesmí šířit médiem, pro něž pracuje, vlastní osobní předsudky či zájmy - je neslýchané, aby si své médium ukradl pro prosazování vlastních existenčních cílů, jako to udělali zaměstnanci ČT o vánoční krizi na přelomu let 2000 - 2001. Kvalitní novinář projevuje ve své práci pro veřejnoprávní elektronické médium profesionální úsudek, který je kritický, férový a objektivní - kriticky zkoumá všechny předložené argumenty.

Parlament a vláda je tady od toho, aby dokázala zajistit tuto nestrannost a profesionalitu veřejnoprávních médií, jejich ostrou, avšak racionální a profesionální kritičnost i vůči poslancům a ministrům. Parlament musí být hlídacím psem řádného fungování veřejnoprávních sdělovacích prostředků, které jsou pro národ nástrojem řeči.

Osobně mám velké pochybnosti, zda je toho zrovna český postkomunistický parlament a český ministr kultury, který nekriticky podporoval vzbouřence z ČT, vůbec schopen. Snad by se mu nyní podařilo zasáhnout proti excesům v televizi Nova, ale vynutit si na České televizi profesionalitu a kvalitu?

Skutečně pochybuji.

Takže je nutno být ve střehu, nejen vůči nebezpečí, že si novináři udělají z ČT a ČRo vlastní pašalík, ale i proti tendencím vlády a parlamentu tato média oslabovat a ovládnout a učinit je prostředkem vlastní propagandy.

Poznámka ŠOK k tomu ZDE
17. 5. 2003

Médii začínají probleskovat zprávy, že televizní "vzbouřenci z lodi Bounty" se vracejí na svá místa. Není podstatné, jestli se vracejí do brněnské redakce Roman Ondrůj, David Ziegelbauer či jiní. Je úplně jedno, pracují-li oba pánové prozatím v PR oddělení Veletrhů Brno či zpracovávají-li public relations jiným firmám. Důležité je sdělení, že zpravodajství i publicistika televize veřejné služby se tak vrací ke své neslavné mediokratické minulosti. Aby na ni slavně navázala. A je v té souvislosti úplně jedno, bude li revolučně pravicová Česká televize generovat ta správná témata a zachraňovat už nezachranitelnou pozici dvouprocentní Unie svobody, nebo podporovat další "pragmatický posun vpravo" liberálního křídla už teď preferencemi ohrožené ČSSD. Do práce, otroci, do práce...

16. 5. 2003

Řidič bez řidičského průkazu, kterého přistihla policie ve Skotsku, že jede na čtyřproudové silnici mezi městy Aberdeen a Dundee rychlostí 250 km/h, byl odsouzen k pěti měsicům vězení nepodmíněně, informoval rozhlas BBC. Sedmadvacetiletý Jason McAllister, prodejce automobilů v Aberdeenu, jel největší rychlostí, jakou na veřejných silnicích dopravní policie ve Skotsku kdy zaznamenala. Soud v městě Forfar byl informován, že McAllister, poté, co ho zastavila policie, jí sdělil, že se pohádal se svou dívkou. McAllister jel letos v březnu svým automobilem BMW M3 po silnici A 90 z Aberdeenu do Dundee. McAllister přiznal, že jel nebezpečným způsobem a řídil automobil, přestože mu byl předtím odebrán řidičský průkaz.Soudce mu sdělil, že jeho řízení bylo "absolutně šokující". Ve čtvrtek byl odsouzen k pěti měsícům do vězení nepodmíněně, na čtyři roky mu bylo zakázáno řídit automobil a bylo mu nařízeno, že než se bude moci vrátit za volant, bude se muset podrobit speciálně rozšířené řidičské zkoušce. Police i organizace, usilující o bezpečnost na silnicích, McAllisterovo odsouzení přivítaly. Mluvčí policie konstatoval, že McAllistorova jízda byla nesmírně nebezpečná a ohrožovala ostatní motoristy smrtí nebo vážným zraněním.

V Británii je na dálnicích rychlostní limit 112 km/hod a přísně ho vynucují zejména rychlostní kamery, stacionárně umístěné na kraji silnic, které automaticky fotografují automobilisty, které rychlostní limit překročí více než o cca 10 procent. Provinilci jsou pak soudně trestáni pokutou, odnětím řidičského průkazu nebo odsouzením do vězení. Britská dopravní policie nemá pravomoc potrestat řidiče za překročení povolené rychlosti pokutou na místě.

15. 5. 2003
tisková zpráva CME

Společnost Central European Media Enterprises Ltd. (CME) oznámila, že švédský odvolací soud potvrdil arbitrážní výrok Mezinárodního arbitrážního tribunálu v kauze CME vs. Česká republika a neposkytl ČR možnost dalšího odvolání. Navíc musí Česká republika uhradit náklady odvolacího řízení před švédským soudem ve výši 4,2 milionu USD. Celá částka 354 943 542 USD včetně úroků byla podle dohody obou stran převedena Českou republikou 4. dubna 2003 na vázaný účet. Tato částka včetně bankovních úroků bude tedy vyplacena ve prospěch společnosti CME nejpozději 19. května 2003. Úrokový výnos vázaného účtu je proměnný a pohybuje se kolem 1,2 % p.a.

Citujeme z tiskové zprávy společnosti CME (vynecháváme sebereklamu). V odborných právních kruzích na Západě existoval už dávno názor, že Česká republika bude nakonec muset platit a že veškeré tanečky, včetně odvolání, jsou irelevantní. - Shrnutí historie arbitráže, jak o ní publikoval článek časopis American Lawyer v březnu 2002 vyšlo v BL ZDE

16. 5. 2003

K názorům, které jsou publikovány, a to i v BL, by bylo namístě upřesnit, upozorňuje Jaroslav Štemberk:

Kasační soud, který na základě žaloby ČR přezkoumával arbitrážní řízení, které proběhlo ve Stockholmu, nepřezkomával věcnou správnost rozhodnutí arbitrů, ale pouze korektnost arbitráže. Arbitrážní rozhodnutí je vydáváno v jednostupňovém řízení jako konečné.

Úspěšně napadnout soudní žalobou na jeho zrušení je lze pouze v případech, kdy nebyla smluvně založena příslušnost arbitráže, v řízení došlo k závažnému porušení arbitrážních pravidel na úkor jedné ze stran nebo arbitrážní rozhodnutí je ve zjevném rozporu s hmotněprávními normami, které byli arbitři povinni na na věc aplikovat.

15. 5. 2003

Ve čtvrtek dopoledne kasační soud ve švédském Stockholmu potvrdil rozhodnutí rozhodčího arbitrážního řízení z letošního března rovněž ve Stockholmu o tom, že Česká republika musí zaplatit mezinárodní společnosti Central European Media Entrerprises (CME) v přepočtu na českou měnu více než 10 a půl miliardy Kč za neochránění investic CME do českého televizního kolosu TV Nova. Dalo se to čekat a přisouzená suma v amerických dolarech bude proto v nejbližších dnech do CME převedena. Mezinárodní právo tak rozhodlo, že v Česku si svými penězi a jiným majetkem nikdo nemůže být jistý, respektive že tuzemská často až právní zvůle je zřejmě bezbřehá. Na tohle je ovšem mezinárodní právo značně citlivé. I když uvedené arbitrážní rozhodnutí bylo k ČR i vcelku dost ohleduplné, přesto je značně citelné -- což je zřejmě též záměrem konečného výsledku. Odškodnění za bezpráví musí totiž vždy být pro viníka takového bezpráví velmi citelné, jinak hrozí, že ten viník se ho v budoucnu bude dopouštět znova a znova.

Tohle si ale česká vláda a především celé tuzemské právní prostředí pořád jakoby nechtějí uvědomit. Stát to prostě zaplatí, ovšem přímou hmotnou odpovědnost nenese nikdo.

16. 5. 2003
Některé události se stávají pouze předmětem zjištění. A v různých variacích se pak znovu opakují. Přitom se vždy znovu jen konstatuje, že ZAS SE TO STALO... Touto "rubrikou" bych chtěl připomenout, že mnohému bylo možno -- snad -- předejít.

Došlo v televizi Nova k zemětřesení? Anebo to byl jen preventivní pokus "za minutu dvanáct" vyhnout se případnému spojování komerčně velmi úspěšného podniku s vynikajícím manažérem, s nímž by se mohla dostat do zákrytu zlověstná "švédská" arbitráž? Pak by tu byl synchronní průnik tří fenoménů: "TV Nova", "senátor dr. V. Železný (do 14. 5. 2003 ředitel Novy)" a -- do třetice -- "10 miliard Kč (odškodné za finanční operace p. ředitele Novy, dr. Železného)". Třikrát nominálně, anebo ve stínu, jedno nepřehlédnutelné "VIP" jméno.

16. 5. 2003

Britská vláda vydala ve čtvrtek oficiální doporučení rodičům, aby omezili množství soli v jídle pro děti a tím u nich zamezili riziku srdečních chorob, mrtvice, vysokého krevního tlaku a infarktů v pozdějším životě.

Ve věku od 4 do 14 let jedí děti příliš mnoho soli a měly by podle britské vlády omezit konzumaci soli až o 2 gramy denně. Děti ve věku od 4 do šesti let nemají konzumovat víc než 3 gramy soli denně. Hamburger s hranolky obsahuje asi 2,5 gramu soli, plechovka fazolí v rajčatovém nálevu asi 3 gramy soli.

Děti od 7 do 10 let by neměly konzumovat víc než 5 gramů soli denně a děti od 11 do 14 let ne více než 6 gramů soli denně. Nemluvňata do půl roku nemají jíst více než jeden gram soli denně a veškerá potřeba sodíku pro ně je obsažena v mateřském mléce. Děti od sedmi do dvanácti měsíců nemají konzumovat více než 1 gram soli denně a rodiče by si měli uvědomit, že rohlík či houska obsahují často více než 1 gram soli.

Vládní zdravotní odborníci také apelují na rodiče, aby užívali méně soli při vaření, ale jsou si vědomi, že velkým problémem jsou konzervy, kde obsah soli rodič neovlivní. Rodiče by měli kontrolovat na popiscích konzerv obsah sodíku v daném jídle. Jeden gram sodíku znamená, že je v jídle 2,55 gramů soli.

Dospělí lidé by měli snížit svou potřebu soli na 6 gramů denně, z nynějších 9 - 12 gramů. Pokud by během následujících pěti let lidé snížili spotřebu soli o 3 gramy denně, vedlo by to k poklesu počtu úmrtí na srdeční choroby o 35 000 případů a o 70 000 méně infarktů a mrtvic. (Pro Českou republiku je nutno tyto počty případů vydělit přibližně 6.)

16. 5. 2003

Obezita stojí americké zdravotnictví na léčebných nákladech 92,6 miliard dolarů ročně, stejně jako léčba chorob způsobených kouřením, konstatuje oficiální zpráva, která byla zveřejněna ve středu. Studie americké vlády zjistila, že obézní osoby stojí zdravotnictví o 37,4 procent neboli 732 dolarů ročně více než normální osoby. Polovinu těchto nákladů platí američtí daňoví poplatníci, neboť se týkají starých a chudých lidí.

Výdaje na léčení nemocí způsobovaných obezitou tvoří 9,1 procent veškerých amerických zdravotnických výdajů, zatímco výdaje na léčení chorob způsobovaných kouřením se pohybují mezi 6,5 - 14,4 procenty.

Více než polovina Američanů má nadváhu anebo je obézní. Vyvolává to diskusi o tom, že by odpůrci obezity měli začít vůči potravinářskému průmyslu užívat tytéž taktiky, jaké v Americe úspěšně užívají odpůrci kouření proti tabákovému průmyslu. Patnáct procent amerických dětí má problémy s váhou. . Rychle také roste počet dospělých obézních: v současnosti je 31 procent Američanů obézních, v roce 1994 to bylo jen 23 procent Američanů.

Američanům je doporučováno, aby jedli pět až sedm jídel ovoce a zeleniny denně a pětkrát týdne provozovali sport alespoň půl hodiny denně.

16. 5. 2003

Výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Leoš Prušvic sdělil serveru Mobil.cz, že "na základě stížností členů APEK byla firma pana Slabého navržena k vyloučení z Asociace pro elektronickou komerci a v těchto dnech byl tento krok předsednictvem APEK schválen. Důvodem je "soustavné poškozování české e-komerce ze strany pana Slabého, což je naprosto v rozporu se stanovami asociace, které by měl jako člen APEK dodržovat" .

Aleš Slabý nabízel prostřednictvím spamu klonování simkaret a uváděl na své stránce článek, okopírovaný ze serveru Mobil.cz. Petr Nachtmann označil na serveru Mobil.cz jeho jednání za nekorektní - a to je ještě velmi slabé slovo. Redakce Britských listů obdržela od Aleše Slabého spam také a reagovala na něj přímým upozorněním spammera na protizákonnost jeho jednání s možným postihem milionovou pokutou a následně zveřejněním ZDE.

16. 5. 2003
Ignacio Ramonet
Z májového vydania Le Monde Diplomatique preložil Rastislav Škoda

"Toto je veľký deň pre Irak!" vyhlásil americký generál Jay Garner po prílete do zbombardovaného a vyrabovaného Bagdadu, akoby jeho majestátne zjavenie znamenalo zázračný koniec tisíc a jednej pohromy, ktoré postihli starodávnu Mezopotámiu.

Ohurujúca nie je ani tak nevkusnosť až neslušnosť tohto výrazu, ako rezignujúce až apatické spravodajstvo veľkých agentúr o uvedení tohto muža do úradu, ktorého treba titulovať "prokonzul Spojených štátov". Akoby nebolo medzinárodného práva. Akoby sme sa vracali do obdobia mandátnych území. Akoby bolo celkom normálne, že Washington menuje vysokého dôstojníka americkej armády vo výslužbe, aby vládol suverénnemu štátu.

15. 5. 2003

Jazykovědci odhadují, že na světě dnes existuje 6809 "živých" jazyků, ale 90 procenty těchto jazyků hovoří méně než 100 000 lidí a 46 jazyků má už jen jediného rodilého mluvčího. 350 jazyků má méně než 50 mluvčích. Profesor Bill Sutherland z University v East Anglia dokázal ve studii, publikované v časopise Nature, že přežívání jazyků ovlivňují tytéž faktory jako přežívání druhů ptáků a savců. Největší množství ptáků a savců žije v místech, kde existují lesy, tropické klima a hornatý terén - přesně v takovýchto oblastech existuje i největší množství jazyků.

Za posledních 500 let zaniklo 4,5 procent z celkového počtu popsaných jazyků, ve srovnání z 1,3 procenty práků a 1,9 procenty savců. Nejzápornější vliv na životnost jazyků měla kolonizace. Od roku 1600 zaniklo 52 ze 176 jazyků užívaných na území severní Ameriky. Z 235 jazyků, jimiž hovořili australští domorodci, jich zaniklo 31.

Při zanikání jazyků hraje význam tentýž efekt jako při zanikání ptačích a savčích druhů: je-li ptáků a savců určitého druhu už málo, mohou se jen s obtížemi rozmnožovat, protože se nenajdou. Obdobný efekt působí na zánik málo užívaných jazyků, protože lidé nevidí důvodu, proč by se je měli učit.

Asi 200 - 250 jazyky hovoří více než jeden milion lidí. Nejrozšířenějšími jazyky na světě je mandarínská čínština, angličtina a španělština.

Podrobnosti - v angličtině ZDE
15. 5. 2003

Predreferendové metafory

Radovan Geist

POLEMIKA
Jedným z posledných testov, stojacich pred vstupom do Európskej únie, sú pre budúcich členov referendá. Aj napriek pomerne stálej podpore však nie sú formalitou.

Odobrenie vstupu všeľudovým hlasovaním požadovala od kandidátskych krajín predovšetkým Európska únia. Je pravdepodobné, že samotní kandidáti by sa mu inak usilovali vyhnúť. O to viac dnes. V poslednej fáze procesu sa podpora integrácii stala problematickou. Bezprostredné príčiny nie je ťažké identifikovať -- nekonečné dohadovanie sa o výške poľnohospodárskych dotácií, ktoré sa skončilo až na kodanskom summite, následná nespokojnosť poľnohospodárov či Chiracov výrok o infantilných Stredoeurópanoch určite eurooptimizmus nepovzbudili. K nedôvere voči únii však prispeli aj dlhodobé trendy. Jedným z nich je spôsob, akým sa o EÚ hovorí v médiách.

15. 5. 2003
Dobrý den,

jen malý podotek k Vašemu článku o panu Pečínkovi, viz ZDE. Musím s vámi nesouhlasit, co se týče pana Štětiny a spol. Těžko se něco hodnotí, když člověk něco nezažil. Proto nemůžeme hodnotit postoj lidí, co dělají válečné novináře. Vím, že je špatné, když novinář není objektivní. Váleční novináři jsou ale poměrně zvláštní sorta lidí a práce, kterou dělají, je natolik nezvyklá, že objektivita zde jaksi ustupuje do pozadí.

Podle mne není možné zůstat objektivní za každých okolností. Člověk bez názoru neexistuje, a ten názor vždy vyjde najevo - někdy víc, někdy míň.

Zde se nejedná jen o lidi z Člověka v tísni, ale třeba i o CNN, al-Džazíru, atd. Každé médium bude informovat tak, jak se mu to hodí do krámu, a je jenom na adresátovi, jak si to přebere.

Nechci tím nijak obhajovat Štětinu nebo Procházkovou, sám nemám dobré mínění ani o Čečencích, ani o Rusech (myslím tím vojenské nebo polovojenské kruhy), nejvíc to stejně vždycky odnesou normální lidi. Ale bez urážky - chtěl bych vidět vás (anebo třeba sebe), jak byste informoval, kdybyste se ocitl někde na froně, vedle vás by umírali lidi, atd.

K tomu poznamenává Jan Čulík:

15. 5. 2003
Tak ako pred rokom som bol na nám. SNP privítať "zlatých" bronzových slovenských hokejistov. Nálada bola obrovská. Udržať viac ako desaťtisícový dav vo vare počas niekoľkohodinového čakania na prílet hrdinov nie je jednoduchá vec. Moderátor sa o to usiloval, chvíľami síce aj trochu menej inteligentne a vkusne, ale pri takejto príležitosti nemožno očakávať od udržiavača atmosféry perly ducha. A tak vyzýval dav k volaniu mohutného súhlasu otázkami typu: Je Bondra najlepší?, Sme majstri?...

A ľudia, v nejednom prípade podporení aj konzumáciou alkoholu, revali: ááááno! A potom v tej istej sérii otázok prišiel nečakane, ako blesk z jasného neba podraz: Prídete hlasovať za vstup Slovenska do Európskej únie? Dav zareval akosi automaticky áno.

15. 5. 2003
Nejpozději od roku 1968 se lední hokej stal v Československu sportovně-politickou záležitostí. Zápasy proti SSSR se staly jakýmsi náhradním bojištěm, na kterém o výsledku nerozhodovaly tanky nýbrž sportovní umění jednotlivých mužstev a jejich vůle po vítězství. Zároveň tyto dvě hokejové hodiny, ve kterých se vylidnily ulice a národ seděl svorně před televizními obrazovkami, suplovaly zejména v 70. letech do jisté míry jeho chybějící občanskou odvahu. V proudu polistopadové normality pozbyly zápasy s "Rusy" jejich politickou brizanci, abdikací na Československo se ovšem zároveň z hledišť hokejových stadionů vytratil pokřik "Čé-eS-eR, do-to-ho!". Dlužno dotat, že českému a slovenskému hokejovému umění to na kvalitě neubralo, alespoň doposud ne. Z bývalých spoluhráčů se stali soupeři a samozřejmě se vzájemná utkání stala prestižní záležitostí.
15. 5. 2003
Uživatelé datových služeb v mobilních sítích jsou vystaveni riziku přesměrování na linky se zvýšenou tarifikací. Nejohroženější jsou uživatelé paušálních datových tarifů Eurotelu a T-Mobile.
19. 5. 2003

Od konkurencieschopnej ekonomiky a zamestnanosti sa vzďaľujeme čoraz viac

rozhovor s Brigitou Schmögnerovou, výkonnou riaditeľkou Hospodárskej komisie OSN pre Európu

V posledných rokoch úloha OSN vo svete klesá. Iracká kríza túto otázku iba vyostrila. Aké miesto bude zaujímať táto organizácia v budúcnosti?

Brigita Schmögnerová

sa narodila 17. novembra 1947 v Bratislave. Vyštudovala Vysokú školu ekonomickú a absolvovala postgraduálne štúdium na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave, kde sa venovala matematickej štatistike. Absolvovala študijné pobyty na Univerzite v Aténách a na Georgetownskej univerzite vo Washingtone. Od roku 1976 pôsobila v Ekonomickom ústave Slovenskej akadémie vied ako vedecká pracovníčka a prednášala na Ekonomickej univerzite v Bratislave. V rokoch 1993 -- 1994 zastávala funkciu vedúcej oddelenia hospodárskej politiky v Kancelárii prezidenta SR. V roku 1994 pôsobila ako podpredsedníčka vo vláde Jozefa Moravčíka. V období rokov 1994 -- 1998 bola poslankyňou NR SR za SDĽ a v rokoch 1998 -- 2002 ministerkou financií vo vláde Mikuláša Dzurindu. 28. februára 2002 ju generálny tajomník OSN vymenoval za výkonnú riaditeľku Hospodárskej komisie OSN pre Európu (UNECE). Je vydatá, má jedného syna.

Francúzsky minister zahraničných vecí sa pri obede podávanom na počesť šéfov organizácií OSN v Paríži prednedávnom vyjadril presne naopak: zdôraznil rastúcu dôležitosť OSN. Je zrejmé, že názorová odlišnosť na úlohu OSN závisí od odlišných prístupov k riešeniu krátkodobých kríz, ako i dlhodobých negatívnych trendov. Zástancovia multilateralizmu, ktorých je prevažná väčšina, pokladajú OSN v čase rastúcej globalizácie za organizáciu, ktorá pravé preto, že je globálnou organizáciou, prístupnou všetkým štátom, za povolanú odpovedať na ,,výzvy novej doby". Ani v americkej administratíve nie je unifikovaný názor na spôsob riešenia globálnych problémov a úlohu OSN, i keď v súčasnosti prevláda unilaterálny prístup, ktorý nie je priaznivo naklonený OSN.
Čo treba zmeniť, aby OSN konala efektívnejšie ako doteraz a bola akceptovaná na celom svete? Presadí sa v Iraku ako partner pri obnove krajiny?
OSN sa počas päťdesiatich piatich rokov svojej existencie v snahe odpovedať na novovznikajúce požiadavky doby od organizovania mierových operácií až po boj s AIDS rozrástla na zložitý organizmus. Je to megaorganizácia, ktorá je často kritizovaná za nízku efektívnosť. Po viac ako ročnej skúsenosti v OSN môžem povedať, že do značnej miery je jej (ne)efektívnosť odrazom (ne)efektívnosti členských štátov v rozhodovacom procese. Nezastávam názor, že Bezpečnostná rada OSN v prípade IRAK zlyhala: boli to niektoré členské štáty, ktoré sa rozhodli konať bez legitimizácie BR. Účasť OSN v Iraku nemôže byť v rozpore s jej Chartou a rozhodnutiami orgánov OSN (napr. rezolúciou o sankciách voči Iraku), a preto v tejto chvíli je obmedzená na humanitárnu činnosť (napríklad potraviny za ropu a pod.). Úlohou OSN v Iraku sa bude opakovane zaoberať Bezpečnostná rada.
16. 5. 2003
Jean-Paul Fitoussy
preložila a upravila Simona Chytilová

Súčasný svet je znepokojujúcejší ako ten minulý. Jeho komplikovanosť dosiahla takú úroveň, až sa zdá nenahraditeľnou. Veľkým pokušením sa stáva substitúcia komunikácie za informáciu, názorov za vysvetlenia. Dostatočne to dokazujú všetky závažné, ale i zbytočné aktuálne konflikty, počnúc vojnou v Iraku, izraelsko-palestínskym konfliktom a končiac vykonštruovanou aférou proti denníku Le Monde.

Komunikácia spočíva v triedení, niekedy deformovaní faktov, pripájaní náznakov, narážok, dojmov, citov či hnevlivých pocitov v snahe dosiahnuť komplex, ktorý bude tvoriť systém odovzdávajúci odkaz. Nezáleží na tom, že konečný výsledok je priveľmi vzdialený od reality, pokiaľ splní svoju úlohu, presvedčí ostatných o názoroch ich autorov. V oblasti konzumácie materiálnych statkov, publikované "odkazy" usmerňujú nákup, nakupuje sa statok, myšlienka, či poznávacie znamenie. Existuje však určitý malý kúsok reality: užitočnosť veci, tá vracia a môže oponovať odkazu.

Francois Maria Arouet - Voltaire
16. 5. 2003

Na tento rok pripadlo 225. výročie úmrtia osobnosti svetového významu -- Francoisa Voltaira, filozofa, dramatika, básnika, spisovateľa, historika, popularizátora moderných prírodovedeckých poznatkov (menovite Newtonových objavov), osvietenca a humanistu. Jeho dielo je rozsiahle, má veľa vrstiev a rozmerov. Voltaire patrí medzi tých činiteľov svetovej kultúry, ktorých život a dielo vyvolávajú záujem už mnohých generácií. Menej známa je však iná stránka Voltairovej činnosti, a to jeho angažovanie sa za obranu ľudských práv.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
2. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2003 Memento 10: aneb "O eurorealismu"? Miloš  Dokulil
18. 5. 2003 Znovu je v hlavních zprávách televize Štěpán  Kotrba
17. 5. 2003 Fričovou do NOVY určitě chtít nebudou, je totiž profesionálka... Štěpán  Kotrba
17. 5. 2003 Americká éra zbožnění vlastního hlasu   
16. 5. 2003 Pozor na zmatení pojmů Jan  Čulík
16. 5. 2003 Independent: Antiamerikanismus je infantilní   
16. 5. 2003 Teror z EU: Řidič, který jel rychlostí 250 km/h, byl odsouzen na pět měsíců nepodmíněně Jan  Čulík
16. 5. 2003 Memento 9
aneb o setrvalém stínu "duchovního otce"?
Miloš  Dokulil
16. 5. 2003 Francois Voltaire - mysliteľ a bojovník za ľudské práva Ladislav  Hubenák
16. 5. 2003 Neoimperializmus Ignacio  Ramonet

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2003 Memento 10: aneb "O eurorealismu"? Miloš  Dokulil
16. 5. 2003 Teror z EU: Řidič, který jel rychlostí 250 km/h, byl odsouzen na pět měsíců nepodmíněně Jan  Čulík
14. 5. 2003 Teror z EU: Fízlování nebo služba veřejnosti? Jan  Čulík
14. 5. 2003 O spravování nemovitostí v Belgii Jaroslav  Pour
14. 5. 2003 EUrokraté, KOMUkraté a občané - tři procitnutí Vladimír  Rott
13. 5. 2003 Bude mít ČR ze vstupu do EU prospěch? Jan  Čulík
13. 5. 2003 Vstup do EU ohrozí existenci českého národa Jindřich  Tichý
13. 5. 2003 Občané proti EU kritizují Vladimíra Špidlu   
13. 5. 2003 Jak nám probíhá propagace EU Miloš  Dokulil
13. 5. 2003 Evropská unie a odborníci na všechno Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2003 Mezinárodní konference Hašek a Švejk -- humor tisíciletí   
9. 5. 2003 Hašek and Švejk -- Humor of the Millennium   
9. 5. 2003 Mušle vylovené z oceánu času Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Shells fished out of the ocean of time Kathryn  Murphy
7. 5. 2003 Včely Jaroslav  Hutka
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2003 Tak pane Strawe, proč jsme šli do války?   
16. 5. 2003 Znovu příběh Jessicy Lynchové - mýtus a realita   
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
15. 5. 2003 "Vinu za irácké masakry nesou i západní politikové"   
14. 5. 2003 Humanitární organizace kritizují USA, že dovolily iráckým civilistům soukromě kopat v masovém hrobě   
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
12. 5. 2003 BBC a Guardian byly během útoku na Irák nejpopulárnějšími britskými servery v Americe   
11. 5. 2003 USA a Británie: zoufalá snaha najít zbraně hromadného ničení sílí   
10. 5. 2003 USA a Británie budou ovládat iráckou ropu   
9. 5. 2003 Dvojí Donald Rumsfeld   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2003 Neoimperializmus Ignacio  Ramonet
16. 5. 2003 Návrat ideológií Jean-Paul  Fitoussy
16. 5. 2003 Francois Voltaire - mysliteľ a bojovník za ľudské práva Ladislav  Hubenák
15. 5. 2003 MMM 2003 - Stojaté vody drogovej politiky na Slovensku Matúš  Ritomský
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
15. 5. 2003 Na boj s nezamestnanosťou môžu z EÚ plynúť miliardy, podmienkou sú projekty Miroslav  Šipikal
15. 5. 2003 Dôchodková reforma, alebo dôchodková lúpež? Robert  Žanony
15. 5. 2003 V čom pramení europesimizmus? Radovan  Geist
15. 5. 2003 Mlčanie okolo Dubrovky: Bol teroristický útok na divadlo provokáciou ruských tajných služieb?   
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz
15. 5. 2003 Boj o potraty: nekonečný príbeh Michaela Marksová Tominová
15. 5. 2003 Interupcie na Slovensku - Filozofická a etická otázka sa stala otázkou politickou Sylvia  Porubänová
9. 5. 2003 Den matek se nám v postmoderním světě zkomplikoval? Ivo V. Fencl
7. 5. 2003 Memento 7.
aneb maličko o "rovnoprávnosti" žen
Miloš  Dokulil
5. 5. 2003 Dostane se ČR na úroveň Polska a Irska? Jan  Čulík
17. 4. 2003 Heldt Prize in Women Studies   
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková

Školství RSS 2.0      Historie >
14. 5. 2003 Svět naruby: Jsou britští konzervativci marxisté?   
12. 5. 2003 FREINET 2003 - soutěž o nejlepší školní časopis   
12. 5. 2003 Iniciativa "Počítejte s námi" - druhá fáze boje o peníze   
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík