12. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 5. 2003

USA a Británie: zoufalá snaha najít zbraně hromadného ničení sílí

Hlavním argumentem pro angloamerický útok na Irák bylo, že světu hrozí irácké zbraně hromadného ničení. Státní úředníci jsou nyní znepokojeni, že se ty zbraně nenašly - dochází k vážným rozbrojům mezi americkými výzvědnými službami. Američané vyslali minulý týden do Iráku další 2000 zbrojních inspektorů, kteří se připojí k 600 americkým expertům na zbraně hromadného ničení, kteří už v Iráku působí. V Iráku nyní hledají zbraně hromadného ničení týmy z americké a z britské armády, z FBI a dalších amerických organizací. (Zbrojní inspektoři OSN vysláni nebyli.) Bylo už prohledáno více než 110 podezřelých míst, ale přesvědčivé důkazy zatím nejsou.

V důsledku každého dalšího neúspěchu sílí politický tlak. Skrytý boj mezi vládními ministerstvy a výzvědnými organizacemi na obou stranách Atlantiku začíná být nelítostný. USA a Británie zaútočily na Irák proto, aby odstranily jeho zbraně hromadného ničení, a teď nemohou přiznat, že je Irák neměl. Hledání zbraní hromadného ničení tedy nesmí selhat.

Toto hledání je zejména životně důležité pro Kabalu. Tato skupinka asi tuctu analytiků v Pentagonu byla hlavním motorem útoku na Irák. Kabala je součástí Office of Special Plans, Úřadu pro mimořádné plánování, což je nová výzvědná agentura, která se postavila proti CIA a zvítězila nad ní. Tam, kde CIA váhala nad Irákem, OSP požadoval invazi. George Bush se postavil na stranu OSP proti CIA.

OSP vytvořil ministr obrany Donald Rumsfeld. Jeho úkolem bylo dokázat, že CIA zanedbala iráckou hrozbu. Vzrůst vlivu OSP a úpadek vlivu CIA vyvolal ve světě amerických výzvědných služeb obrovský bengál, napsal v neděli britský týdeník Observer.

Kompletní článek - v angličtině ZDE

Irácká vojenská základna v Taji, severně od Bagdádu, je nyní klíčem k zuřivé debatě. Kde jsou Saddámovy zbraně hromadného ničení? Byly důvody pro útok na Irák lživé? Základna v Taji byla jediným specifickým místem, o němž se zmínil americký ministr zahraničí Colin Powell ve své zprávě Radě bezpečnosti OSN, když argumentoval, že americké výzvědné služby dokázaly, že existuje program vývoje ilegálních zbraní. "Taji je jednou z 65 takových instalací v Iráku," řekl Powell. "Víme, že zde jsou uskladněny chemické zbraně."

Jenže americké zdroje uvádějí, že žádné takové zbraně tu nalezeny nebyly, když americké jednotky tyto základnu koncem dubna prohledaly.

OSP je odpovědná přímo Paulu Wolfowitzovi, čelnému jestřábu v americké vládě. OSP má přístup přímo k prezidentu Bushovi a CIA a Defence Intelligence Agency, vlastní výzvědná agentura Pentagonu, byly odsunuty na vedlejší kolej. Kabala argumentovala, že je nutno proti Iráku vojensky zasáhnout. Umírněnější hlasy z CIA a DIA nikdo neposlouchal. Důsledkem bylo množství informací a názorů ze (zuřící) z CIA, prozrazených americkému tisku. Jeden činitel CIA charakterizoval členy Kabaly jako "šílence", kteří plní "poslání od Pánaboha".

Avšak v současnosti Kabala a Rumsfeldův Pentagon zvítězily a Powellovo umírněné ministerstvo zahraničních věcí prohrálo. Napětí mezi oběma ministerstvy je už otevřené.

"Rumsfeld si založil vlastní špionážní agenturu, protože se mu výzvědné informace, které dostával, nelíbily," konstatoval Larry Korb, ředitel studií národní bezpečnosti v Radě pro zahraniční vztahy.

Bývalí pracovníci CIA se vyjadřují o OSP velmi kriticky. Kabala je prý nespolehlivá a politicky motivovaná. Zlikvidovala desítky let systematické práce kvalifikovaných špionů CIA a ignoruje fakta tam, kde jsou v protikladu k jejímu politickému názoru.

"Jejich metody jsou špinavé," konstatoval Vince Cannistraro, bývalý šéf protiteroristického oddělení CIA. "Výzvědná práce se zpolitizovala a šíří se úmyslné dezinformace. Ve všech případech volí nejhorší možný scénář a většina jejich informací je falešná." Avšak Cannistraro je v penzi. Kabale jeho názory nevadí. Co jí vadí, je, že se nenašly žádné zbraně hromadného ničení. To by ji ještě mohlo zlikvidovat.

Tony Blair před útokem na Irák vystoupil s argumentem, prý z "výzvědných" zdrojů, že by Irák mohl odpálit své chemické a biologické zbraně do 45 minut po vydání rozkazu. To loni v září silně podpořilo argumenty pro útok na Irák.

Jenže během celých dalších měsíců Irák žádných zbraní hromadného ničení nepoužil. Teď chtějí proválečná i protiválečná strana vědět proč. Je možné, že žádné zbraně hromadného ničení nikdy neexistovaly?

Mohly být skryty. Irák je velká země. Ale podle odborníků měly být zbraně hlavně skryty v Saddámově rodišti, v městě Tikrit. Tikrit však padl a nebylo nalezeno nic. Někteří američtí činitelé nyní tvrdí, že ty zbraně byly ukryty tak dobře, že jich nemohla užít ani irácká armáda.

Velmi znepokojující možností by bylo, že ty zbraně hromadného ničení byly rozkradeny. Po celém Iráky byly vypleněny všechny irácké vládní i vojenské objekty dlouho předtím, než je ovládla americká či britská vojska. Někteří argumentují, že jsou možná tyto zbraně už na černém trhu.

Ale to je dost nepravděpodobné. Sudy s nervovým plynem se na černém trhu prodávají dost těžko. Kritikové útoku na Irák poukazují na logičtější závěr: před útokem na Irák říkala Saddámova vláda prostě pravdu. Žádné zbraně hromadného ničení neměla.

Vychází najevo, že americká a britská vláda obrovským způsobem zneužívala výzvědných informací. Kromě toho, že Downing Street publikovala části staré doktorské práce jednoho odborníka na Blízký východ jako svou údajně nejnovější výzvědnou studii, objevilo se i tvrzení, že se Irák snažil koupit uran z Nigérie. Mezinárodní úřad pro atomovou energii poukázal na to, že tyto dokumenty jsou falešné. To ale nezabránilo tomu, aby Británie i Amerika nadále tvrdily, že je Irák jadernou hrozbou. OSP a Bílý dům ignorovaly varování Mezinárodního úřadu pro atomovou energii, že jsou tyto dokumenty falsifikáty.

Selektivně se využívalo i dalších výzvědných informací. OSP velmi zdůrazňovala informace od iráckých emigrantů, avšak vybírala si jen některé emigranty, jimž naslouchala. OSP šířila Kamilovo svědectví o tom, že začátkem devadesátých let měl Irák arzenál zbraní hromadného ničení. Potlačila Kamilovu informaci, že později byl tento arzenál zbraní zlikvidován.

Zřejmě nejvážnější je to, že se Američanům nepodařilo získat žádné informace od zajatých činitelů iráckého režimu. Zatkli celou řadu významných činitelů, kteří měli vědět, kde jsou zbraně hromadného ničení. Mají taky mocnou motivaci uzavřít s Američany dohodu a říci jim, co vědí. Proč všichni mlčí?

Jediné, co bylo dosud nalezeno, bylo jedno vojenské vozidlo, vybavené trubkami a sudy. Firma, která ho vyrobila, uvedla, že vyrobila ještě šest takových vozidel. Mohla by to být pojízdná "biolaboratoř", o níž hovořil Powel v OSN. Avšak ani nejzoufalejší činitelé Pentagonu toto vozidlo neoznačují za onen "kouřící revolver". Ve vozidle nebyla nalezena ani stopa biologických zbraní - byl pečlivě vyčištěn louhem.

Mnoho expertů se domnívá, že něco se nakonec najde. Před válkou v Perském zálivu v roce 1991 měl Irák obrovský program chemických a biologických zbraní. Některé z nich jsou možná ještě někde uskladněny. Budou-li tyto zbraně nalezeny, třeba veřejnost přijem argument, že byl útok na Irák oprávněný. Že by se nenašlo nic - to je nemyslitelné - uzavírá svou analýzu nedělní Observer.

                 
Obsah vydání       12. 5. 2003
11. 5. 2003 Proč Západ ignoruje vraždění v Kongu?
11. 5. 2003 USA a Británie: zoufalá snaha najít zbraně hromadného ničení sílí
12. 5. 2003 Prečo sa nezúčastním referenda Pavol  Fabian
12. 5. 2003 Jeden pán o Špidlovi povídal Karel  Mašita
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák
10. 5. 2003 Irák, s.r.o.: Joint venture vybudovaná na nesplněných slibech
12. 5. 2003 Monitor Jana Paula: Prostory duše Moniky Ševčíkové Jan  Paul
12. 5. 2003 K čemu je sjednocování Evropy dobré? Josef  Trnka
12. 5. 2003 Důležitá NE ke vstupu do EU Michal  Rusek
12. 5. 2003 Evropská unie přinese do ČR lidskou důstojnost Jan  Čulík
12. 5. 2003 Suverenita malého státu v Evropské unii Petr  Drulák
12. 5. 2003 NEU - EU z jiného úhlu pohledu Bohdana  Rytířová
12. 5. 2003 Direct marketing už konečně mimo zákon? Štěpán  Kotrba
12. 5. 2003 Evropským neziskovkám se nelíbí "nadstadardní" postavení církví v evropské ústavě
12. 5. 2003 Iniciativa "Počítejte s námi" - druhá fáze boje o peníze
12. 5. 2003 Fenomén Olek Krákora Vladimír  Bernard
12. 5. 2003 Národ sobě Roman  Weber-Pachola
12. 5. 2003 Útok na italského režiséra
12. 5. 2003 FREINET 2003 - soutěž o nejlepší školní časopis
12. 5. 2003 Nejvyšší soud USA potvrdil platnost copyrightu na 95 let Martin  Mačok
9. 5. 2003 Timesy: Není moudré, řeší-li britští konzervativci své spory útokem na BBC Jan  Čulík
9. 5. 2003 Mušle vylovené z oceánu času Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Shells fished out of the ocean of time Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Návštěvníci Gazy musejí podepsat prohlášení, že je tam izraelská armáda může zastřelit
9. 5. 2003 Den matek se nám v postmoderním světě zkomplikoval? Ivo V. Fencl
5. 2. 2003 Pošta redakci
2. 5. 2003 Hospodaření OSBL za duben 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
6. 5. 2003 Čtenost BL v březnu a dubnu 2003: cca 6-7000 čtenářů denně, 45 000 individuálních IP adres měsíčně

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2003 BBC a Guardian byly během útoku na Irák nejpopulárnějšími britskými servery v Americe   
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
12. 5. 2003 Evropská unie přinese do ČR lidskou důstojnost Jan  Čulík
12. 5. 2003 Důležitá NE ke vstupu do EU Michal  Rusek
12. 5. 2003 Na Blaira ostře zaútočila odstupující ministryně jeho vlády   
12. 5. 2003 Monitor Jana Paula: Prostory duše Moniky Ševčíkové Jan  Paul
12. 5. 2003 Prečo sa nezúčastním referenda Pavol  Fabian
12. 5. 2003 Direct marketing už konečně mimo zákon? Štěpán  Kotrba
11. 5. 2003 USA a Británie: zoufalá snaha najít zbraně hromadného ničení sílí   
11. 5. 2003 Proč Západ ignoruje vraždění v Kongu?   
9. 5. 2003 Návštěvníci Gazy musejí podepsat prohlášení, že je tam izraelská armáda může zastřelit   
9. 5. 2003 Dvojí Donald Rumsfeld   
9. 5. 2003 Shells fished out of the ocean of time Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Mušle vylovené z oceánu času Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 O slušnosti Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
12. 5. 2003 BBC a Guardian byly během útoku na Irák nejpopulárnějšími britskými servery v Americe   
11. 5. 2003 USA a Británie: zoufalá snaha najít zbraně hromadného ničení sílí   
10. 5. 2003 USA a Británie budou ovládat iráckou ropu   
9. 5. 2003 Dvojí Donald Rumsfeld   
8. 5. 2003 Búrlivé osudy starovekého Blízkeho východu Peter  Greguš
8. 5. 2003 Víťazstvo zbraní, prehra propagandy Leopold  Moravčík
7. 5. 2003 Globalizace není nová Immanuel  Wallerstein
7. 5. 2003 Američané jednají v Iráku "groteskně"   
7. 5. 2003 Irácký ministr informací Al-Sahháf nabízí, že se vzdá Američanům, a ti ho odmítají   
7. 5. 2003 Polsko požaduje pro Irák mandát OSN   
5. 5. 2003 Jak by se mohla Evropa vyhnout tomu, aby se stala vazalem Ameriky?   
2. 5. 2003 Náš společný cíl: Dodržování národní jednoty   
29. 4. 2003 Iráčtí šiité protestovali proti bagdádským rozhovorům o utvoření nové vlády   
27. 4. 2003 Výzvědné agentury obvinily Bushe a Blaira ze zkreslování a z falšování důkazů