16. 5. 2003
Varování rodičům: solte méně jídlo pro děti |
Britská vláda vydala ve čtvrtek oficiální doporučení rodičům, aby omezili množství soli v jídle pro děti a tím u nich zamezili riziku srdečních chorob, mrtvice, vysokého krevního tlaku a infarktů v pozdějším životě. Ve věku od 4 do 14 let jedí děti příliš mnoho soli a měly by podle britské vlády omezit konzumaci soli až o 2 gramy denně. Děti ve věku od 4 do šesti let nemají konzumovat víc než 3 gramy soli denně. Hamburger s hranolky obsahuje asi 2,5 gramu soli, plechovka fazolí v rajčatovém nálevu asi 3 gramy soli. Děti od 7 do 10 let by neměly konzumovat víc než 5 gramů soli denně a děti od 11 do 14 let ne více než 6 gramů soli denně. Nemluvňata do půl roku nemají jíst více než jeden gram soli denně a veškerá potřeba sodíku pro ně je obsažena v mateřském mléce. Děti od sedmi do dvanácti měsíců nemají konzumovat více než 1 gram soli denně a rodiče by si měli uvědomit, že rohlík či houska obsahují často více než 1 gram soli. Vládní zdravotní odborníci také apelují na rodiče, aby užívali méně soli při vaření, ale jsou si vědomi, že velkým problémem jsou konzervy, kde obsah soli rodič neovlivní. Rodiče by měli kontrolovat na popiscích konzerv obsah sodíku v daném jídle. Jeden gram sodíku znamená, že je v jídle 2,55 gramů soli. Dospělí lidé by měli snížit svou potřebu soli na 6 gramů denně, z nynějších 9 - 12 gramů. Pokud by během následujících pěti let lidé snížili spotřebu soli o 3 gramy denně, vedlo by to k poklesu počtu úmrtí na srdeční choroby o 35 000 případů a o 70 000 méně infarktů a mrtvic. (Pro Českou republiku je nutno tyto počty případů vydělit přibližně 6.) |