4. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 2. 2004

Čelný expert britského ministerstva obrany:

Britská vojenská rozvědka se distancuje od MI5 a MI6

"Bylo nám řečeno, že existují výzvědné informace, k nimž nemůžeme dostat přístup" - to píše ve svém článku bývalý vysoký činitel britské vojenské rozvědky, v angličtině ZDE

Brian Jones, bývalý čelný odborník na zbraně hromadného ničení na britském ministerstvu obrany, znovu zdůraznil, že oficiální zpráva britské vlády o iráckých zbraních, zveřejněná v září 2002, kterou Blairova vláda užívala jako hlavní argument pro útok na Irák, byla, co se týče Saddámových chemických a biologických zbraní, skutečně zavádějící. Jonesovo svědectví lord Hutton ve své zprávě pominul.

Jones, který byl šéfem jaderného, chemického a biologického oddělení britské vojenské rozvědky až do loňského roku, kdy odešel do důchodu, konstatoval v článku, zveřejněném v deníku Independent, že se britským expertům nepodařilo, aby byly jejich názory včleněny do vládní zprávy o Iráku.

4. 2. 2004
"Asi chápete, že jako šéf bezpečnostního výboru vzbuzujete mou nyní již událostmi potvrzenou absolutní nedůvěru, necháváte-li se i Vy takto snadno oblbnout. Veškeré přístupné zdroje studuji velmi pečlivě a nikde jsem nezaznamenal Vaši větu: Omlouvám se, mýlil jsem se. Bylo to jinak, než jsem se domníval.

Pane poslanče, za omyly a chyby se - v některých skutečně demokratických zemích - odstupuje i z mnohem méně důležitějších funkcí.

Pane poslanče, ve Vašem dalším setrvávání ve funkci předsedy branně-bezpečnostního výboru PSP ČR spatřuji bezpečnostní riziko pro Českou republiku a vyzývám Vás, abyste ze své funkce v tomto výboru neprodleně odstoupil."

Dopis Jiřího Maška předsedovi branně-bezpečnostního výboru PSP ČR, který neochvějně hájil údajnou existenci iráckých zbraní hromadného ničení, obvinil osoby, které poukazovaly na jejich existenci, ze lži a sám se za svá chybná tvrzení nikdy neomluvil.

4. 2. 2004

Juppé vzdoruje soudnímu verdiktu, který ho zbavil na 10 let volitelnosti

PAŘÍŽ - Alain Juppé, bývalý premiér, starosta Bordeaux a blízký spolupracovník nynějšího prezidenta Jacquese Chiraka, oznámil včera v přímém přenosu na francouzském soukromém kanálu TF1, že zůstane ve svých funkcích dokud nebude vyřízeno odvolání proti rozhodnutí soudu, který ho odsoudil k 18 měsícům nepodmíněně a 10 letům nevolitelnosti.
3. 2. 2004

Chirakův politický systém se otřásá v základech

PAŘÍŽ - Bývalý premiér Alain Juppé a současný předseda Svazu pro lidové hnutí (UMP) byl rozhodnutím soudu v Nanterre odsouzen k 18 měsícům podmíněně a 10 letům nevolitelnosti za korupční financování po dobu svého působení na pařížské radnici.

4. 2. 2004

Historie dosavadních amerických vyšetřování o tom moc nesvědčí

Prezident George Bush oznámil nyní vytvoření už druhé komise, která má zkoumat způsob, jímž Spojené státy získávají výzvědné informace, tentokrát poté, co americký zbrojní expert David Kay konstatoval, že "v případě Iráku došlo k širokému výzvědnému selhání".

První komise byla ustavena po 11. září 2001 a jejím úkolem bylo vyšetřovat, proč americké výzvědné služby nepředpověděly tento útok. Komise se ale příliš daleko nedostala, protože jí Bílý dům odmítl poskytnout dokumenty a čelní představitelé odmítli před ní svědčit. :)

Pokud by se mělo ukázat, že výzvědné služby přizpůsobovaly své informace přáním politiků, těžko se kdy co vyšetří, konstatoval v úterý list Guardian. Aspoň historie takovýchto předchozích vyšetřování v USA je většinou zklamáním:

4. 2. 2004

Šéfové BBC vystřihli část satirického pořadu, naznačujícího, že je Tony Blair lhář

Vyškrtli také zmínku, že je Hutton jako křeček

Autor satirického pořadu o britské labouristické vládě, který se vysílá v rozhlase BBC, obvinil ve vysílání rozhlasu BBC šéfy BBC, že "ztratili nervy" a nechali vystřihnout klíčovou část pořadu, z níž vyplývalo, že je Tony Blair lhář.

4. 2. 2004

Parlamentní seminář k problematice médií veřejné služby

I. blok: úloha médií veřejné služby

Celodenního semináře o médiích veřejné služby, který uspořádala Poslanecká sněmovna pod gescí svého předsedy Zaorálka, se zúčastnilo šest poslanců a senátor Outrata. To je první zpráva - pro ty, kteří doufají, že zvolení zástupci chtějí rozhodovat se znalostí problematiky a věcně. Každý z klubů pouze vyslal na seminář po jednom velvyslanci. Křeslo poslance ČSSD Skopala zůstalo prázdné.

Druhou, tentokrát už komentovanou zprávou, je, že v přinejmenším jalové diskuzi během první části o nic nepřišli. Těch okamžiků, které vybočily z šedi plků o ničem, bylo málo.

4. 2. 2004

Parlamentní seminář k problematice médií veřejné služby

II. blok: financování médií veřejné služby

Na základní otázky tohoto bloku semináře "Odpovídají příjmy Českého rozhlasu a České televize potřebám a nárokům na veřejnou službu v České republice? Je současný model jejich financování efektivní a společensky spravedlivý? Zajišťuje současná legislativa vymahatelnost rozhlasových a televizních poplatků? Jaké jsou reálné možnosti zefektivnění financování médií veřejné služby, jaké modely financování se uplatňují v evropských zemích a čím jsou podmíněny?" odpovídali panelisté už daleko konkrétněji, někdy až moc konkrétně.

Začal Milan Šmíd, který s pedagogickou neústupností zhasl v sále a na stěnu promítal řadu nepřehledně plných prezentačních obrázků. Stručná procházka mediální Evropou od Gibraltaru až po Ural trvala 23 minut. Připadal jsem si jak na hodině zeměpisu a ten mě nikdy nebavil.

3. 2. 2004
Přepis diskusního vystoupení generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka na parlamentním semináři o veřejnoprávních médiích

Dne 3. února 2004 se na půdě dolní komory parlamentu uskutečnil seminář k problematice médií veřejné služby. V jeho části věnované financování veřejnoprávních sdělovacích prostředků vystoupil i generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Přinášíme upravený přepis jeho vystoupení.

3. 2. 2004

Z tiskové konference ČSSD

Milan Urban, ministr průmyslu, z úvodního slova: ... Jsem přesvědčen o tom, že z mnoha ekonomických úvah, které v současné době probíhají v ČR, vyplývá, že nejsou vedeny s věcnými argumenty a komunikovány z hlediska různých argumentů, ale pouze politických. Často říkáme: toto chce Evropa, toto chce ČSSD, toto ODS, toto KDU-ČSL či US-DEU. Ale za tím vším chybí věcný argument -- proč chceme nebo nechceme konkrétní ekonomické věci uvést do života.

4. 2. 2004

"Politický svět je plný prvoků, naprosto to jednoduchých bytostí,
které vydávají noviny a i jinak vyjadřují, co si myslí."

Záviš Kalandra

Přinejmenším od loňského revolučního sjezdu si ke Straně zelených udržuji vytrvalý odstup. Důvod tohoto distancování je jednoduchý: od počátku procesu, na jehož konci stálo vítězství tzv. Tmavozeleného proudu, mi bylo známo, že za snahou převzít moc ve zkorumpované straně stál šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka. Poznal jsem ho již v roce 1991 jako člověka, který má celou řadu oslňujících vlastností -- je skvělý debatér i zručný stylista, umí získávat přátele a působit na lidi atd. -- avšak postrádá jednu schopnost pro působení v demokratické politice nezbytnou: dlouhodobě nesnese vedle sebe člověka, který s ním v něčem nesouhlasí a není ochoten konvertovat k jeho přesvědčení. Kdo nesouhlasí, stává se nepřítelem.

4. 2. 2004

Skotský deník IV.

Britové jsou v muzejnictví dál než my. Nepočítáme-li muzea vojenských pluků, což je asi polovina všech muzeí v Británii, je většina ostatních nejen dobře udělaná, ale i zajímavá. Ta moderní jsou plná interaktivních obrazovek, elektronických kouzel a různých jiných hejblat, která vás donutí připadat si jako ve třiadvacátém století, i když je expozice třeba o pravěku. Starší muzea se proti tomu snaží působit autenticitou. Je-li expozice o vězeňství, připadáte si jako ve věznici, a je-li o moru, začnete se mírně potit. K autenticitě přispívají figuríny. Průměrná populace figurín v britských muzeích je tak dvacetkrát hustší než v českých. Díky figurínám jsou britská muzea příjemně obydlená.
4. 2. 2004

BUDOUCNOST MÉDIÍ

Mediální rozhraní se ze sci-fi seriálů přesouvá na veletrhy a do obchodů. Čekali byste v lednu 2004 notebook s 3D monitorem? Přesto existuje. Sharp Actius RD3D s 15" 3D displejem s paralaxovou bariérou, která umožňuje prohlížet si 3D obrazy nebo provozovat 3D aplikace bez zvláštních brýlí. Monitor obsahuje dva TFT panely oddělené paralaxovou překážkou (obdoba stařičkého patentu - zubaté fólie, známé širší veřejnosti z minulosti - pohlednic, obsahujích pod fólií dva různé obrázky, které vytváří iluzi pohybu), která směruje obraz do dvou stran, aby každé oko přijímalo nepatrně odlišný obraz. Levé i pravé oko vidí vždy pouze svou část obrazu. Notebook využívá software Dynamic Digital Depth (DDD) - přehrávač pro 3D video, prohlížeč pro digitální fotografie a vizualizační software pro simulaci 3D na standardních aplikacích. Sony a Sharp vytvořili 3Dkonsorcium pro vypracování standardu 3D zobrazovačů. NTT DoCoMo už prodává telefony, které obsahují malou 3D obrazovku od Sharpu, založenou na stejné technologii. Sharp a Toshiba plánují na trh uvést 3D LCD monitory.

Informace v angličtině ZDE
3. 2. 2004

"Šli jsme do války, protože George Bush byl rozhodnut zaútočit na Irák a Tony Blair byl rozhodnut dokázat, že jsme spolehlivý spojenec. Bude to snad nejhorší urážkou, jestliže se nyní bude v Británii v této věci po všech těch měsících konat vyšetřování prostě jen proto, že obdobné vyšetřování zahajuje v Americe George Bush. A pokud tomu tak skutečně bude, velmi doufám, že britské vyšetřování bude rychlé. Že nebude čekat, než bude George Bush znovuzvolen. Všechna fakta známe. Závěry ohledně těch faktů by mohly být zveřejněny do jednoho či dvou měsíců. Doufám, že to bude rychlé."

Robin Cook, do jara 2003 britský ministr zahraničních věcí

"Dnes večer se premiér Tony Blair a prezident George Bush stavějí na hlavu a uznávají, že se bude muset konat vyšetřování, které nechtěli." Těmito slovy zahájil vysílání pořadu televize BBC Newsnight v pondělí večer moderátor Jeremy Paxman. Pokračoval:

"Poté, co se oba zapřísahali, že Irák má zbraně hromadného ničení, se chystá Tony Blair zahájit vyšetřování, zda byl uveden v omyl."

Pondělí byl podle televize BBC dnem, kdy výmluvy musely skončit. "Nejprve George Bush, pak Tony Blair nahradili svá opakovaná tvrzení, že Saddám Husajn měl zbraně hromadného ničení, a namísto toho se rozhodli uspořádat vyšetřování, jak je proboha možné, že je oba něco takového vůbec mohlo napadnout," řekl svým charakteristickým způsobem Paxman.

3. 2. 2004

Afrika se nachází v kritickém momentě své novodobé historie. Bludný kruh ohrožení a nejistot, v němž je uzavřena, denně zobrazuje utrpení vnitřně vysídlených a prchajících obyvatel, šíření zbraní, činnost pašeráků-obchodníků a žoldneřů překračující státní, etnické, náboženské či regionální hranice. Miliony jejích obyvatel živoří s příjmy nepřevyšujícími 1 USD na den; zatímco globalizace a volný trh se zemědělskými produkty ničí obživu jejích zemědělců napříč celým kontinentem na pospas hrozbě hladomoru je ponecháno několik desítek miliónů jeho obyvatel; vzhledem k tomu africké přírodní zdroje a lidské kapacity slouží k obohacování jiných, Afrika zůstává jediným regionem ve světě, kde dochází k trvalému poklesu přijmu obyvatelstva.

3. 2. 2004

Minulou neděli jsem se vzbudil brzy. Probral mě sen. Zdálo se mi, že běžím v obrovském kamenném sále stále vzhůru po závratně vysokém točitém schodišti. Nahoře, abych se vyhnul jakémusi pronásledování, jsem měl přeběhnout po úzké římse, ale stály na ní sochy a oltáře.

3. 2. 2004

Recenze posmrtné výstavy v galerii Rozehnal

Malování Kateřiny Opltové (*1957) se uzavřelo její předčasnou smrtí. Jako její kolega z ročníku na AVU v Praze ale nebudu sentimentální. To, čím se v malbě zabývala, zůstávalo bohužel mimo rámec pozornosti, a mám-li být zcela upřímný, nedivím se tomu. Jako začínající autorka se v druhé polovině osmdesátých let, tedy v době, kterou lze snad v malbě označit jako jistý návrat k tématu, věnovala ryze formálním problémům stavby obrazu, přičemž mnohé z toho, co objevila, bylo již nalezeno a uzavřeno v tzv. meziválečném období českého umění. Z hlediska tehdejší reflexe nových společenských témat to bylo "málo".

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

4. 2. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 zareagovali čtenáři velmi rychle na náš apel o finanční pomoc na koupi nového serveru. Za leden 2004 celkově přispěli čtenáři částkou 139 691,65 Kč. Za finanční pomoc upřímně děkujeme. Pořídili jsme nový server a nyní ho postupně zprovozňujeme. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte úplně přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2004 Obsah, kompetence i rozpočty jsou i nadále v rukách božích Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
3. 2. 2004 Kateřina Opltová - osamocený běžec na krátké trati Jan  Paul
3. 2. 2004 Kronika předem ohlášené smrti Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Dostupnost údajů ze zdravotních registrů na černém trhu s informacemi II. Ladislav  Kahoun
2. 2. 2004 Minimální mzda v Česku diskriminuje mladé lidi Ivan  Hrůza
2. 2. 2004 Budou nám počítače odezírat ze rtů? Štěpán  Kotrba
2. 2. 2004 BBC kontra Huttonova zpráva - bouřlivý týden   
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
2. 2. 2004 Případ reportérova přeřeknutí Jan  Čulík

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2004 Blairova vláda skutečně ignorovala naše námitky, že její zpráva je nepodložená   
2. 2. 2004 Zameteno pod koberec? Jan  Čulík
2. 2. 2004 Případ reportérova přeřeknutí Jan  Čulík
1. 2. 2004 Dyke: britská vláda BBC "systematicky zastrašovala"   
1. 2. 2004 Independent: generální ředitel BBC "rezignoval proti své vůli"   
1. 2. 2004 "BBC udělala chyby, ale vládní činitelé lžou"   
1. 2. 2004 Byford: Podívejte se, jak kvalitně BBC informuje o nynější krizi   
1. 2. 2004 Greg Dyke: Závěry lorda Huttona jsou právně chybné   
1. 2. 2004 Rozzuřená BBC se dává do boje proti Huttonovi, nikoliv však ve vysílání   
1. 2. 2004 BBC nebo "naše stanice"? Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2004 BBC: už první cenzura?   
4. 2. 2004 Obsah, kompetence i rozpočty jsou i nadále v rukách božích Štěpán  Kotrba
4. 2. 2004 Kde jde o peníze, jde jen napůl o život Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Úloha, financování médií veřejné služby a digitalizace   
3. 2. 2004 Promiňte mi, že se mi malinko zvedá tlak... Václav  Kasík
2. 2. 2004 BBC kontra Huttonova zpráva - bouřlivý týden   
2. 2. 2004 ČT: ...Správným směrem?   
2. 2. 2004 Zameteno pod koberec? Jan  Čulík
1. 2. 2004 "BBC udělala chyby, ale vládní činitelé lžou"   
1. 2. 2004 Čelní reportéři televize BBC hrozí, že rezignují   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2004 Blairova vláda skutečně ignorovala naše námitky, že její zpráva je nepodložená   
3. 2. 2004 Bush, Blair, Irák a vyšetřování, které nechtěli   
2. 2. 2004 Bush přece jen nařídí vyšetřování, proč výzvědné informace selhaly   
2. 2. 2004 I Downing Street zřejmě bude muset zahájit vyšetřování o neexistenci iráckých ZHN   
31. 1. 2004 Bush přiznal pochybnosti o existenci iráckých ZHN   
30. 1. 2004 Nebudeme zkoumat, proč jsme šli z falešných důvodů do války, bylo by to rozptylování pozornosti   
29. 1. 2004 David Kay: Američtí špioni se mýlili   
29. 1. 2004 Američané propustili děti, zadržované v Guantánamu   
27. 1. 2004 Bushova vláda přestala tvrdit, že měl Irák zbraně hromadného ničení   
24. 1. 2004 Proč tvrdil Blair, že existují irácké zbraně hromadného ničení, když pro to neměl důkazy?   

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Blahoslavení chudí duchem Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Křesťané či pánbíčkáři? Zdeněk  Bárta
17. 1. 2004 Držet hubu a krok Zdeněk  Bárta
9. 1. 2004 Slabomyslní a malověrní - o podlehnutí kdekomu a kdečemu Zdeněk  Bárta
2. 1. 2004 Věta z římského kriminálu Zdeněk  Bárta
28. 12. 2003 Fundamentální člověčí touhy Zdeněk  Bárta
19. 12. 2003 Svědectví Zdeněk  Bárta
12. 12. 2003 Koho má Pán Bůh rád Zdeněk  Bárta
7. 12. 2003 Bruselská modlitba Zdeněk  Bárta

Skotský deník Štefana Švece RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2004 O kontextu a o muzeích Štefan  Švec
3. 2. 2004 O neúctě k mrtvým Štefan  Švec
2. 2. 2004 O kontextu a o kiltech Štefan  Švec
30. 1. 2004 O portrétech Štefan  Švec

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová
30. 12. 2003 Dobré učitele je nutno zaplatit Tomáš  Gawron

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2004 Jak bít manželku   
19. 1. 2004 Sexuální obtěžování a zcestná logika pana senátora Kubery Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Model, který dobře padne ve Švédsku, nemusí padnout v Čechách Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Parlamentní harašení Petr  Jánský
26. 11. 2003 Jiříkovo vidění, zázrak, anebo konečně terapie na obzoru? Miloš  Dokulil
26. 11. 2003 Netolerujme domácí násilí   
24. 11. 2003 V Brně proti domácímu násilí   
20. 11. 2003 Indie: skrytá epidemie AIDS: do roku 2010 bude nakaženo 10 milionů lidí   
13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně   
7. 11. 2003 Ženská práva jsou lidská práva   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík