13. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 2. 2004

Po kontroverzi ohledně neexistujících iráckých zbraní hromadného ničení, po smrti dr. Davida Kellyho a po Huttonově zprávě, která BBC ostře kritizovala, uvažuje britská vláda o tom, že BBC rozčlení, ochromí její vliv a omezí její nezávislost. Vyplývá to z prozrazených vládních dokumentů. Dosavadní charta BBC platí jen do roku 2006 a zdá se nyní, že britská vláda chce využít kontroverze ohledně Huttonovy zprávy k tomu, aby prosadila rozsáhlé reformy, které by vliv BBC zlikvidovaly.

Sloupek

Ministr televizní kultury Dostál, který se vkomíhal vratkým krokem na večerní zasedání Stálé komise pro sdělovací prostředky, prozradil - snad nevědomky, snad jako nepovedenou intriku vzhledem ke snížené pozornosti své i všech parlamentních zpravodajů - fakt, že "komplexní" pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 252/1994 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích (tisk 274), který předložila jeho stranická kolegyně, pocházel "z dílny" ředitele České televize Janečka a jeho analytiků. Kontroverze vznikla poté, co chtěl Dostál od zástupců ODS vyčíslit dopady jejich návrhů a argumentoval, že Novákové návrh vychází z propočtů Janečkova týmu. Komise pak poměrem hlasů 7:5 (koalice x opozice) schválila návrh poslankyně Evy Novákové, o němž se hlasovalo jako o prvním pozměňovacím návrhu. Langer (ODS) chtěl, aby státem vybíraná DPH od médií veřejné služby za vysílání signálu byla snížena. Neprošel, i když se v tu chvíli "klubal" populistický konsensus jak tyranosaurus z vejce. Další návrhy - Fischerová (US-DEU), Pleva (ODS) - také skončily v koši.

Naskytla se ale zajímavá podívaná. Poslanci se snad shodli jedině v tom, že média veřejné služby jsou potřeba, i když i s tím mají někteří poslanci problém a nejraději by je viděli zpraivatizovaná. Ale ... Je vidět, že "největší" soukromá média mají větší stach, než přiznávají. Protože ODS má v komisi tři své mediální "odborníky". Jediným, kdo doposud nepřekvapil veřejnost nějakým pozměňovacím návrhem k návrhu co nejnižších poplatků, je poslankyně Kateřina Dostálová. Panuje obava, že ODS si vlastně nemyslí nic a nechtějíc to přiznat, dělá, že si myslí všechno. Aby neurazila ani ty voliče, kteří nechtějí žádné daně, ani ty, kteří by chtěli rovné daně, ani ty, kteří by chtěli nižší daně, ani ty, kteří by chtěli zprivatizovat Českou televizi. Pokud to takto půjde dále, začne redakce BL přijímat sázky na nejrychleji prohrané hlasování. Reklama pak v ČT stoupne na 15 %, teleizní daň na 300 Kč, pánové Dub a Dekoj se stanou generálními řediteli a ministr Dostál si koupí další pohodlné BMW, které by jej vozilo na Kavčí hory...

15. 2. 2004

BBC lituje, že moderátor John Humphrys rozhněval při rozhovoru ministra obrany Geoffa Hoona, omlouvá se časopisu, věnovanému poezii, že nevysílá víc ženské poezie. Je zdrcena, že si devět televizních diváků stěžovalo, že bylo taneční číslo v pořadu Top of the Pops "příliš divoké".

13. 2. 2004

Od té doby, co jsme napsali dopis dne 27. ledna do deníku Guardian, jímž jsme zpochybnili, zda byla smrt dr. Kellyho sebevražda, obdrželi jsme profesionální podporu pro svůj názor od cévního chirurga Martina Birnstingla, patologa dr. Petera Fletchera a poradce pro veřejné zdraví dr. Andrewa Rouse. Všichni souhlasíme, že je vysoce nepravděpodobné, že by primární příčinou smrti dr. Kellyho bylo krvácení z proříznutí jediné loketní tepny, jak to uvádí Brian Hutton ve své zprávě.

13. 2. 2004

Nic nevylepší, ani nezkazí. Taková bude hlavní role deseti nových komisařů, kteří se od 1. května posílí řady těch stávajících a zvýší jejich počet na závratných třicet. Taková bude evropská vláda alespoň do roku 2009. Mandát těch nynějších komisařů bude ale krátký - potrvá pouze do 31. října letošního roku. Jména zveřejnila oficiálně Evropská komise začátkem týdne.

13. 2. 2004

Dopis poslanců vedení strany

Už celem třicet sedm poslanců ČSSD podpořilo tzv. "dopis šestnácti". Jmenuje se tak přesto, že jej nakonec podepsalo 23 poslanců. :-))

V něm zaznívají notoricky známé stesky a nespokojenost nad situací v ČSSD a ve vládní koalici. Poslanci kritizují, že ČSSD v mnoha věcech odklání od svého programu a vedení dostatečně a včas neinformuje zbytek strany o svých záměrech. Jan Kavan, Karel Šplíchal, Josef Hojdar a Vladimír Laštůvka a další už mohou být spokojeni. Jejich výhradám vůči chystaným změnám daní vláda ve středu ustoupila, dalším výhradám ustoupí také. Spokojen je ale i premiér Vladimír Špidla, který se tváří, že se vlastně nic dramatického neděje... Jako kdyby byl ústup běžnou součástí jeho politického stylu. Někteří sociální demokraté blízcí premiérovi podle Mladé fronty tvrdí, že Špidla považuje dosavadní výsledek dokonce za své vítězství.

Inu... není nad zřetelnou a srozumitelnou politiku.

Skupina poslanců, kteří dopis podepsali, a tucet dalších, kteří se prozatím z opatrnosti připojili "tak napůl", plánuje příští týden ustavit "diskusní kruh" - o důležitých věcech tedy budou sami jednat mimo poslanecký klub. Možná, že nakonec ČSSD bude mít poslanecké kluby dva. "Nevytváříme frakci a ani by to nešlo. Požadavek svolat mimořádný klub podepsali lidé názorově různí," řekl poslanec Karel Šplíchal Lidovým novinám. A o to právě možná šlo. Aby nakonec nemohla frakce vzniknout, vypadá tento protest nebezpečněji, než ve skutečnosti je. Posiluje tak vlastně Vladimíra Špidlu, ktreý bude moci říct svým obdivovatelům na sjezdu, že zažehnal vládní krizi a několik vzpour netrpělivých poslanců, aby prosadil "ve složitých podmínkách koaliční vlády" to nejcennější - program strany. Co mu jiného zbývalo...

Plné znění dopisu ZDE

14. 2. 2004

Na začátek budiž konstatováno: po "dopise 16 poslanců" už nelze kritiku vedení z levicových pozic vydávat za pouhou kverulantskou iniciativu toho či onoho osamoceného předsedy okresního výboru. Vystoupením poslanců se kritická tendence dostala na nový stupeň. Nyní kde dvěma interpretacím, které dostalo vystoupení poslanců hned po zveřejnění. V Právu, které se ČSSD věnuje nejpodrobněji, se věci hned chopil Alexandr Mitrofanov, dnes už nikoli pouhý novinář, ale autoritativní instituce, která nejlépe ví, jak to v české sociální demokracii chodí, a v rozhodujících momentech je vždy připravena vysvětlit nebo aspoň naznačit veřejnosti i členům strany, o co jde a co si mají myslet.

13. 2. 2004
Procházím městem, které je náhle ozdobeno tolika českými vlajkami, že jsem jich doma tolik za celý život neviděl (není divu; jen v Bernu je několik továren, které se zaměřují výhradně jen na šití práporků). U hodinového hotelu Babaloo narazím na zátaras z ostnatého drátu. Od něj mě pažbou odežene četník. "Co se děje?" ptám se. "Vstup zakázán," říká mi, "pojede tudy český prezident!" "Jaký prezident?" dělám ze sebe blbého a vzpomenu si přitom na známou Haškovu povídku Návštěva Jeho Veličenstva.

Po mnohých útrapách se dostanu až na Bundesplatz. Někde by tu měl být i Tindaro, jehož inspektorská kancelář byla den předem vyklizena, aby se z ní nedalo střílet. Střed náměstí včetně všech přístupových cest je vyklizen a od lidí ho oddělují ostnaté dráty. V kapse svírám svoji knížku se srdcervoucím dopisem prezidentovi. Je mi jasné, že po dobrém se k němu nedostanu. Je mi jasné, že po dobrém se k němu nedostanu. Oslovuji nejbližšího strážníka a ptám se ho, jak se dostanu k českému prezidentovi. Nerozumí mi a odvádí mě o pár metrů dál k veliteli akce. Ten drží v ruce desky s velkým tiskacím nápisem "STAATSBESUCH" a zuřivě mává mobilním telefonem. Kolem nás se srocuje skupinka amatérských i profesionálních publicistů znuděných již hodinovým čekáním na prezidenta a celou scénu natáčejí na kamery, diktafony, zapisují si do bločků...

Opakuji svůj francouzský dotaz a velitel mi s otřesným bernským přízvukem odpovídá, že dostat se k prezidentovi není možné. "Tak mu alespoň dejte knihu, kterou jsem mu přinesl," říkám, ale to už je na velitele moc. Oznamuje mi, že jsem zatčen, prohledává mi kapsy, v nichž nachází umělohmotného kominíčka, kterého jsem dostal od babičky pro štěstí. Zachmuří se, dává mi na ruce želízka, otevírá můj pas a někam volá. Některá slova jsou mezinárodní, takže pochopím, že si přes Interpol zjišťuje mou totožnost. S rukama spoutanýma za zády vylezu na blízký plůtek a z něho pozoruji vojenskou kutálku, která vyhrává bavorské (možná že švýcarské) pochody. Přijíždí konvoj aut, z něhož vystupují oba prezidenti, švýcarská paní prezidentová a naše Dáša. Uličkou kolem mě prochází mnoho zjevů, které znám z naší televize (Mathé, Špaček atd.), velvyslanec Šedivý a jeho zástupce, který mě naštěstí nezpozoruje, protože první co by ho muselo napadnout při pohledu na želízka na mých rukou by bylo, že jsem na jeho radu jel pracovat do Thurgau a tam mě zatkli.

Švýcarský žandarm mě tahá z mého podstavce, ale musí toho nechat, protože zazní česká národní hymna, při níž se konečně cítím jako Havlíček, Šverma a Fučík dohromady, zvlášť když moje novinářská kamarila jásá a ozývá se překotný cvakot blesků z fotoaparátů. Když hymna skončí, koná se vojenská přehlídka, po níž smetánka zapadne do bundeshauzu, mě stáhnou z obrubníku a když se s odchodem neuvěřitelně vysmáté a onáušnicované švýcarské gardy vylidní náměstí, jsem podmíněně propuštěn na slib, že pojedu rovnou domů do Lentulusstrasse.

Do Bernu jsem se vypravil na pozvání kamaráda Tindara, abych měl po ročním bezplatném boji na poli české žurnalistiky jak přežít prázdniny. Byl to můj první pobyt v zahraničí, který byl delší než pár dní. Za měsíc pobytu v Bernu jsem zjistil, co je předvším Švýcarsko, a také trochu, co jsem převším já.

14. 2. 2004

V rámci uvádění Britských listů po lednové havárii serveru do původního, funkčního stavu chceme čtenáře informovat, že nyní byly plně zprovozněny tematické archivy, publikované pod vydáním; můžete v nich nyní znovu najít např. plnou historii článků o americké "válce proti terorismu" od října 2001. Zprovozněna je také nyní i služba RSS backend, jejímž prostřednictvím si můžete na vlastní stránky dát automatický přehled hlavních titulků aktuálního vydání BL, viz pravý horní roh titulní strany BL. Informace o tom, jak službu RSS pro vaši stránku zprovoznit, podá Dominik Joe Pantůček, joe@blisty.cz.

Dosud jsme nebyli schopni zprovoznit grafiku a další některé funkce Britských listů, protože čekáme na speciální záložní disky pro nový server, které byly objednány ze zahraničí.

Archív BL z let 1996 - 2001 je zatím bohužel k dispozici pouze prostřednictvím cache na vyhledávači google, zadejte si při vyhledávání doménu www.britskelisty.cz pro archiv 1996-2001 nebo blisty.cz pro archiv 2001-2004. Na zpřístupnění kompletního archívu v samotných BL se pracuje.

14. 2. 2004
tisková zpráva Dětí Země

Křižovatka Anděl prošla na konci minulého roku rekonstrukcí, která jí měla změnit na pěší zónu. Ve skutečnosti však Praha získala další ostudnou raritu - "pěší zónu", po které mohou legálně jezdit automobily. Navíc je na ní zakázán vjezd cyklistům, a to dokonce přesto, že tudy vede vyznačená cyklotrasa!

14. 2. 2004

Budoucí britská konzervativní vláda chce odstranit "chronickou nespravedlnost", jíž je podle konzervativců to, že chudí lidé musejí platit daně z příjmu, konstatoval v pátek spolupředseda Konzervativní strany lord Saatchi. Uvedl, že "není správné", aby byli zdaňováni lidé pod hranicí chudoby a pak nuceni, aby chodili "s prosíkem" k státu žádat o sociální podporu. O konečné formě této politiky má však rozhodnout šéf Konzervativní strany Michael Howard.

Saatchiho výroku odrážejí myšlení čelných poslanců Konzervativní strany, kteří chtějí zavést "sociálně odpovědné" daňové škrty. Tím by mohla podle nich Konzervativní strana znovu získat pověst strany, která snižuje daně, avšak neudělat tutéž chybu, jako při posledních volbách, kdy konzervativci neprakticky slibovaly rozsáhlé snížení daní pro všechny. Konzervativci chtějí přislíbit, že budou vydávat stejně tolik jako labouristé na zdravotnictví a školství. Kromě toho chtějí vydávat více na základní služby, které však chtějí zreformovat, aby nedocházelo k byrokratickému plýtvání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

13. 2. 2004

Mezinárodní odborníci přivítali úspěšnou extrakci kmenových buněk z naklonovaného lidského embrya jako "podstatný krok kupředu" ve vědě, který zřejmě povede k léčbě nemocí, jako je Parkinsonova choroba a cukrovka.

13. 2. 2004
Antti Kasvio
University of Tampere, Finland

Finsku, stejně jako nedávno ještě více Švédsku - se v poslední době dostalo hojné publicity jako nejpokročilejší informační společnosti dneška. Finsko je základnou firmy Nokia, největšího světového výrobce mobilních telefonů. Finsko má také největší počet poskytovatelů internetových služeb na jednoho obyvatele a nejvyšší koncentraci mobilní telefonů. Mnohým se zdá, že je Finsko experimentální laboratoří budoucí informační společnosti.

13. 2. 2004

Perspektiva neoliberální rozvojové ideologie sice muže být zlepšením přísně technokratického přístupu, jejž chce nahradit, nemění však nic na faktu, že se opakuje dobře známé přehlížení vlivu globálních restrikcí při obnově Afriky.

13. 2. 2004

Popularita amerického prezidenta George Bushe dosáhla podle průzkumu veřejného mínění, který uspořádala americká televize ABC ve spolupráci s listem Washington Post, nového minima. Jen 50 procent Američanů je nyní spokojeno s tím, jak George Bush vykonává své zaměstnání. Vadí neexistence iráckých zbraní hromadného ničení, problémy amerického hospodářství a dosavadní úspěšná kampaň demokratického kandidáta Johna Kerryho. Poklesla i Bushova autorita, co se týče jeho poctivosti a důvěryhodnosti.

13. 2. 2004

pátek 23.00: Čelný Demokratický kandidát John Kerry ostře odmítl obvinění, poprvé zveřejněné na pravicovém serveru The Drudge Report, že prý měl sexuální poměr s jednou praktikantkou. V rozhovoru v rozhlase MSNBC Kerry zdůraznil: "Neexistuje žádná aféra, nic, o čem by se dalo hovořit. Není nic. Nic pro média."

Uprostřed známek, že předvolební boj v Americe bude zřejmě hodně špinavý, zaútočil Kerry zpětně na útoky z tábora Republikánů, jejichž cílem je ochromit jeho podporu v zemi. Kerry konstatoval: "Nejdůležitějším tématem jsou 3 miliony pracovních příležitostí, o něž Amerika v posledních několika letech přišla, zdravotnictví, kteří si lidé nemůžou skoro vůbec dovolit a které je pro desítky milionů Američanů nedosažitelné, a děti, jimž se po celé Americe nedostává slušného vzdělání. Kerryho kandidaturu také podpořil generál Wesley Clark, který se vzdal vlastní demokratické kandidatury.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

13. 2. 2004

Pravicové stránky Matta Drudge The Drudge Report - které jako první informovaly o Clintonově aféře s Monikou Lewinskou - tvrdí, že žena, blízká senátoru Kerrymu, prý nedávno opustila Spojené státy na jeho žádost. Drudge Report také informoval, že generál Wesley Clark, donedávna Kerryho soupeř o demokratickou nominaci na prezidenta, řekl minulý týden neformálně reportérům: "Kerry se rozloží ohledně aféry se studentkou." Stránky také tvrdí, že Time Magazine, ABC News, Washington Post a Associated Press - kde prý daná žena kdysi pracovala - už několik dní Kerryho údajný vztah k ní vyšetřují.

Podrobnosti v angličtině ZDE
13. 2. 2004

pátek 23.00: Spojené národy daly v pátek najevo, že se v Iráku zřejmě nebudou v brzké době konat všeobecné volby, navzdory tomu, že je požadují tamější náboženští a političtí vedoucí představitelé. Čelný irácký šiitský duchovní, velký ajatolláh Ali al-Sistani, požaduje, aby se volby konaly letos 30. června - kdy plánují Spojené státy předat správu nad zemí Iráčanům.

OSN však poukázala na to, že roste konsensus, že Irák nebude tou dobou připraven pro volby, i když moc by měla být předána prozatímní irácké vládě. Mluvčí generálního tajemníka OSN Kofi Annana konstatoval, že se volby budou konat až v roce 2005. Dodal: "Otázkou je, co se dá udělat 30. června a pokud se nebudou moci konat volby, jak jinak vytvořit legitimní vládu."

Vyjádřil se tak po rozhovorech mezi ajatolláhem a delegací OSN, v jejímž čele stál vyslanec OSN Lakhdar Brahimi. Ajatolláh al-Sistani prý akceptuje, že tři měsíce nestačí k zorganizování všeobecných voleb.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

13. 2. 2004

Generální tajemník OSN Kofi Annan konstatoval, že se zdá, že vzniká konsensus pro přímé volby v Iráku. Není však jasné, kdy by se měly konat. Čelný irácký šiitský duchovní ajatolláh Ali al-Sistani si přeje, aby se konaly přímé volby do 30. června, kdy mají Spojené státy předat Iráčanům správu země.

13. 2. 2004

Občané nových členských zemí EU včetně České republiky budou mít od 1. května 2004 právo dostávat ve Velké Británii podporu v nezaměstnanosti po dobu tří měsíců, aby jim to umožnilo najít si tam zaměstnání. Jiné sociální dávky jim zřejmě nebudou k dispozici. V současnosti má nezaměstnaný občan v Británii právo na státní příspěvky na placení činže, pokud prokáže, že v zemi pobýval alespoň šest měsíců. Blairova vláda nyní plánuje rozšířit tuto lhůtu na osmnáct měsíců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

13. 2. 2004

Ze srovnání knih zaměřených na "lucemburskou dobu" v Evropě vyplývá, že německy mluvící dějepisectví se často ještě nezbavilo národně obrozeneckých tendencí. Práce českých historiků ve většině stojí vysoko nad ním.

13. 2. 2004

V Orlové se schyluje ke "střetu civilizací": městskému úřadu byl předložen projekt výstavby islámského centra za 9 mil. Kč, financovaného Islámským svazem ze Saúdské Arábie. Místní občané protestují, zastupitelstvo lákavou investici vážně zvažuje. Kolem projektu se zvedají vášně. Jeho předkladatel, Muhamed Gutigi, se nechal slyšet, že iniciátora protestní petice, evangelického pastora Vladislava Szkanderu, zlikviduje. To už je skoro na trestní oznámení.

Zde je stručná rekapitulace dosavadních událostí.

12. 2. 2004

Deník Guardian před několika dny vypsal soutěž, v níž měli čtenáři interpretovat významné historické události a la lord Hutton, který vyšetřoval okolnosti smrti zbrojního experta dr. Davida Kellyho. Takto jeden čtenář "přeintepretoval" ukřižování Ježíše Krista podle Huttona:

"Potvrzuji, že rozhodnutí ukřižovat Ježíše Krista bylo učiněno po nezávislém a rigorózním soudním procesu, jemuž předsedal Pilát Pontský. Potvrzuji také, že Pilát vyslýchal Krista správným a vhodným způsobem a že se židovské i římské úřady plně zhostily svých opatrovnických povinností vůči Kristu.

Na základě důkazů, které jsem zkoumal, potvrzuji, že Pilát jednal během celého procesu nestranně, i když nemohu úplně vyloučit možnost, že byl podvědomě ovlivně tisíci osob, které pod vedením židovských starších skandovaly: "Ukřižuj ho, ukřižuj ho!"

Otázky, zda byl proces s Kristem před židovskými staršími nestranný a spravedlivý, zda je Ježíš Kristus Boží syn a zda si zasloužil zemřít, stojí mimo kompetence tohoto vyšetřování, a proto si nad nimi myji ruce."

A o Tomáši Beckettovi napsal jiný čtenář tuto "Huttonovu zprávu":

5. 3. 2004

Koncert v sobotu 6. března


Jsou léta soudci přísní,
jimž slzí nezbývá
pro mrtvé sloky písní,
jež nikdo nezpívá.

Píseň "Jaro desáté" napsal Karel Kryl v roce 1978 jako připomínku 10. výročí sovětské okupace Československa; poslouchali jsme ji na Svobodné Evropě a mluvila nám z duše, jako ostatně všechny Karlovy písně. A nadcházející jaro je už desátým od jeho nešťastného úmrtí. Naštěstí sloky jeho písní nezemřely, zpívá je kdekdo, jenom rádia a televize je až na nepatrné výjimky nehrají, stejně jako za bolševika.

Proto zvu čtenáře Britských listů na koncert, kterým si připomeneme Karlovy nedožité šedesátiny.

11. 2. 2004

"Toto jsou američtí váleční hrdinové, které máte vidět - dnes budou hovořit ti z nich, které vidět nemáte. Pomíjeni, nezahrnuti do statistik - chybějící ranění." - To byl titulek hlavních večerních zpráv Channel Four News v úterý v 19 hodin. Následovala exkluzivní televizní reportáž z vojenské nemocnice, pronásledované vzpomínkami z Vietnamu, která je nyní domovem americkým vojákům, zraněným v Iráku - mnozí z nichž ani nejsou součástí oficiálních statistik z Pentagonu.

Touto dobou loni se američtí vojáci, interviewováni ve včerejších zprávách Channel Four News, se připravovali na útok na Irák. Během několika měsíců byli někteří jejich kolegové usmrceni, když se ostatní vrátili, byli přivítáni s ovacemi. Avšak zranění vojáci byli přivezeni domů v ústraní, nenápadně. Politikové, kteří je slavně poslali do války, se nedostavili, aby oslavili jejich návrat.

Transkript této reportáže v angličtině je ZDE
12. 2. 2004

Pokračující válka v Iráku stála v září 2003 4 miliardy dolarů, v říjnu 2003 7 miliard dolarů, a v listopadu asi 3 miliardy dolarů, uvedl ve středu Pentagon. Zjišťuje se, proč se výdaje v říjnu najednou tak zvýšily. Předtím konstatovali američtí činitelé, že válka v Iráku stojí Spojené státy asi 1 miliardu dolarů týdně. Kongres schválil pro dodatečné operace v Iráku a v Afghánistánu 166 miliard dolarů.

12. 2. 2004

Bílý dům se pokusil skoncovat s opakovanými veřejnými obviněními, že se prezident Bush v mládí z protekce vyhnul řádné vojenské službě tím, že zveřejnil dokumenty, jejichž cílem bylo prokázat, že opravdu plnil své povinnosti v Texaské letecké národní stráži. Avšak podrobnější zkoumání jeho výplatních pásek z doby před 30 lety okamžitě upozornilo na to, že Bush nesloužil v této stráži bez přerušení a velmi často "chyběl".

Bush musí v předvolební kampani čelit konkurenci demokratického kandidáta Johna Kerryho, vyznamenaného vietnamského veterána. Bílý dům se nyní octl v defenzívě ohledně toho, co vlastně George Bush dělal v armádě v roce 1972. "Je opravdu škoda, že lidé pořád na tuto věc poukazují," konstatoval tiskový mluvčí Bílého domu a ukázal novinářům fotokopie Bushových výplatních pásek z let 1972 a 1973. Dodal: "Z toho vyplývá, že pan prezident své povinnosti splnil."

14. 2. 2004

POZVÁNKA

Kandidát do Rady ČRo Zdeněk Duspiva vydává v nakladatelství Votobia ve spolupráci s Vysokou školou J. A. Komenského knihu o digitálním televizním vysílání v ČR, které by se zanedlouho mělo stát hlavním způsobem šíření televizních a rozhlasových programů - pod názvem Digitalizace jako budoucnost elektronických médií. Současně na stejném místě ve stejnou chvíli bude pokřtěna Ročenka českých médií 2003, vydávaná českokrumlovským serverem Jaroslava Berky Česká média.

Kmotry obou knih budou ředitel sekretariátu prezidenta republiky Ladislav Jakl a bývalý předseda Rady Jan Jirák z Centra mediálních studií při FSV UK Praha. Křestem bude provázet ředitel nakladatelství Votobia Petr Žantovský. Křtít se bude 19.února 2004 v 15,00 hodin v literární kavárně Academia Praha 1, Václavské náměstí 34, 1.patro.

4. 2. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 zareagovali čtenáři velmi rychle na náš apel o finanční pomoc na koupi nového serveru. Za leden 2004 celkově přispěli čtenáři částkou 139 691,65 Kč. Za finanční pomoc upřímně děkujeme. Pořídili jsme nový server a nyní ho postupně zprovozňujeme. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte úplně přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
14. 2. 2004 Interpretace dezinterpretace Rudolf  Převrátil
13. 2. 2004 Poslanci ČSSD: Chceme se podílet na zřetelné, lidem srozumitelné politice Štěpán  Kotrba
13. 2. 2004 Lékaři: Oficiální verdikt o Kellyho smrti protiřečí důkazům   
13. 2. 2004 Finsko: informační společnost jako národní projekt   
13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
13. 2. 2004 Dobré vládnutí: nové ideologie rozvoje z africké perspektivy Mesfin  Gedlu
13. 2. 2004 Dostál: Novákové návrh, který psal Janeček ? Štěpán  Kotrba
12. 2. 2004 O ráji a moci podruhé   
12. 2. 2004 Není zrcadlo jako zrcadlo   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2004 O tragické situaci českého školství? Miroslav  Rafaj
11. 2. 2004 Vzdělání a nezaměstnanost Miroslav Václav Steiner
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   
13. 2. 2004 Dostál: Novákové návrh, který psal Janeček ? Štěpán  Kotrba
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
6. 2. 2004 ČT i digitalizace ve Sněmovně Zdeněk  Duspiva
6. 2. 2004 Bývalý ředitel BBC má dostat půl milionu liber za knihu o kontroverzi s vládou   
6. 2. 2004 Rozšíření programové nabídky a vylepšená televize - nebo sen? Štěpán  Kotrba
5. 2. 2004 Rada BBC se vzdala bez boje   
4. 2. 2004 BBC: už první cenzura?   

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší
5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka
8. 12. 2003 Zelení hledají dobrovolníky proti Sládkovi Pavel  Pečínka
25. 11. 2003 Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce Pavel  Pečínka

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2004 Kofi Annan: Dohoda o přímých volbách v Iráku je nablízku   
13. 2. 2004 USA: Bushova popularita poklesla   
13. 2. 2004 Lékaři: Oficiální verdikt o Kellyho smrti protiřečí důkazům   
13. 2. 2004 OSN: Volby se v Iráku v dohledné době konat nebudou   
12. 2. 2004 Pentagon: Tři měsíce v Iráku stály 14 miliard dolarů   
11. 2. 2004 Jak americká vláda mlčí o svých raněných   
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   
7. 2. 2004 Je Tony Blair idiot nebo lhář?   
6. 2. 2004 Americká armáda připravuje stažení z Bagdádu Marino  Radačič
6. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   
13. 2. 2004 Lékaři: Oficiální verdikt o Kellyho smrti protiřečí důkazům   
12. 2. 2004 Jak by lord Hutton posoudil ukřižování Ježíše Krista a smrt Tomáše Becketta   
11. 2. 2004 Andrew Gilligan dostal nabídku od konzervativního týdeníku Spectator   
10. 2. 2004 Úkolem našeho vysílání je dostat ministry pod tlak, aby řekli něco, co nechtěli   
9. 2. 2004 Napadl sníh, vlaky mají zpoždění: může za to BBC   
9. 2. 2004 O Blairovu budoucnost nejde. Je to daleko závažnější   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2004 Úžasná lehkost disidentství Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Blahoslavení chudí duchem Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Křesťané či pánbíčkáři? Zdeněk  Bárta
17. 1. 2004 Držet hubu a krok Zdeněk  Bárta
9. 1. 2004 Slabomyslní a malověrní - o podlehnutí kdekomu a kdečemu Zdeněk  Bárta
2. 1. 2004 Věta z římského kriminálu Zdeněk  Bárta
28. 12. 2003 Fundamentální člověčí touhy Zdeněk  Bárta
19. 12. 2003 Svědectví Zdeněk  Bárta
12. 12. 2003 Koho má Pán Bůh rád Zdeněk  Bárta
7. 12. 2003 Bruselská modlitba Zdeněk  Bárta

Skotský deník Štefana Švece RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2004 O cestopisech Štefan  Švec
6. 2. 2004 O vzdělání Štefan  Švec
5. 2. 2004 O pestrosti Štefan  Švec
4. 2. 2004 O kontextu a o muzeích Štefan  Švec
3. 2. 2004 O neúctě k mrtvým Štefan  Švec
2. 2. 2004 O kontextu a o kiltech Štefan  Švec
30. 1. 2004 O portrétech Štefan  Švec