4. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jakub Patočka
4. 9. 2003

Ostrý spor s televizí Nova a s Mladou frontou Dnes

Myslím, že v poslední době stojí zato - navzdory určitým stereotypům a ideologickým tikům - sledovat Literární noviny Jakuba Patočky. Šéfredaktor se dostal do docela odvážného sporu s Mladou frontou Dnes (kterou nazývá - v ultralevicových kruzích oblíbeným - termínem Junge Front Heute) a zároveň se ocitl uprostřed ostrého konfliktu s "mocnou" televizí Nova, neboť otiskl kritický článek Zdeňka Jemelíka o pořadu Na vlastní oči. Jemelík (alias Martin Stín) zaslal v nedávné minulosti na základě kritky pořadu podnět k zahájení správního řízení s televizí Nova Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Text před časem zveřejnil server Česká média. Patočka nemusí mít vždy ve všem pravdu, nicméně se nyní pokouší vyvolávat (záslužně, ale riskantně) v Literárních novinách debatu o důležitých otázkách české současnosti. Činí tak poté, co mu ministerstvo kultury zkrátilo dotace jako "více politickému než kulturnímu časopisu". Ale přesto Patočkova snaha vyvolat polemickou diskusi o světě médií stojí za zájem i za podporu.
Sloupek

Zlé slovo ani párem volů nevrátíš. Tím méně pak jedním. Na tato slova jsem si vzpomněl, když jsem četl glosu Petra Žantovského na serveru Česká média - Causa Aleš Pejchal. Dlouholetý místopředseda Syndikátu novinářů a zakladatel Institutu mediální komunikace se v ní diví, že jeho rok a půl stará DOMNĚNKA o Pejchalově členství v Lidových milicích se nyní vátila jako bumerang - jeden z falešných důvodů pro nezvolení Pejchala jako ústavního soudce. Domněnka? Žantovský přiznává, že se tehdy jednalo o

důsledně označenou za odposlechnutou, neověřenou a pro věc samu nepodstatnou zvěst,

čili česky a stručně řečeno o POMLUVU. Žantovský se kaje trochu pozdě. Ovlivnil osud jednoho člověka. Ať chtěl, nebo nechtěl. I když dnes tvrdí, že

nikdy explicitně netvrdil, že Pejchal byl v této organizaci prostě proto, že to neví.

A to si Žantovský ještě dovolil do jiného média - internetového serveru Virtually - napsat sloupek Nesnesitelná lehkost lhaní. Opravdu splachovací povaha.

Promiňte, já kdysi napsal do novin drb, a když se ukázalo, že uškodil, tak se dodatečně omluvím... Jde to, takhle uvažovat? Tvrdím, že nikoliv. Povinností novináře je drby nepsat. Má to dokonce uložené zákonem... A to i tehdy, když je vzhledem k angažmá ve vedení Syndikátu novinářů o něco rovnější mezi všemi těmi rovnými.

Takto vidí Žantovského pamětník - hudební publicista Jiří Černý na své stránce NAČERNO...

Když byla v roce 1984 na přímý pokyn komunistických kulturtrégrů rozehnána celá redakce Melodie a všichni tehdejší externisté odmítli s novým, fízlovským vedením spolupracovat, dvaadvacetiletý Žantovský nám vzkázal (Melodie 3/1985, str. 12): "... ať jste udělal v minulosti cokoliv, budoucnost se bez vás klidně obejde... Vždycky se totiž najde tucet jiných..." Tucet ne. Našli se tři čtyři včetně Žantovského.

A takto vidí mediální realitu Petr Žantovský sám:

Přitom ty hlavní výpadky čehosi, co pro zjednodušení, ale s vědomím doopravdy obrovského zjednodušení, nazývejme etikou, nalezneme právě mimo řádky, mezi řádky, v prostoru a čase, kudy řádky plovou od autora ke čtenáři nebo posluchači.

Pejchal je prezidentem navržen znovu. Postoj senátorů pravděpodobně nezmění ani řada dobrozdání, které senátoři k Pejchalovi dostávají. "Nevidíme nějaké podstatné změny, které by nás vedly k tomu, abychom změnili svůj postoj," uvedl předseda lidoveckých senátorů Josef Kaňa. "Senát nemůže za tak krátký čas změnit svůj názor," míní místopředseda Klubu "otevřené" demokracie Jan Hadrava (US-DEU).

Až se budou počítat hlasy v plénu Ústavního soudu při sporech o restitucích šlechtě, církvi či vracení majetku sudetským Němcům, může se stát, že právě jeden hlas bude chybět. A o to jde. To byl skrytý důvod kšeftu, který uzavřely některé, jinak koaliční strany. Dnes se jen predestinuje zítřek - prostřednictvím zástupných argumentů. Budoucnost možná nebude sociální ani demokratická. Možná ale bude zčásti lidová.

4. 9. 2003
čtvrtek 20.00: Ve čtvrtek byly v rámci soudního vyšetřování okolností smrti dr. Davida Kellyho zveřejněny nové dokumenty, které zcela zdiskreditovaly hlavní obranu britské vlády v jejím sporu s BBC - totiž, že za kontroverzní zprávu o iráckých ZHN vždy plně odpovídal spojený výbor pro výzvědné informace a nikoliv úřad britského premiéra v Downing Street.

V memorandu ze schůze, které předsedal loni v září John Scarlett, šéf spojeného výboru pro výzvědné informace - konala se sedm dní před tím, než byla zpráva publikována - se praví, že konečnou odpovědnost za zprávu má úřad britského premiéra v Downing Street.

To přímo protiřečí svědectví premiéra Tonyho Blaira před soudním vyšetřováním, Alastaira Campbella, Blairova bývalého šéfa pro styk s médii, i Johna Scarletta samotného. Všichni tři tvrdili soudnímu vyšetřování, že konečnou odpovědnost za zprávu o iráckých ZHN měl spojený výbor pro výzvědné informace.

Pierre Poujade
4. 9. 2003

NEKROLOG

Rebel. Zakladatel francouzského sociálního hnutí malých obchodníků a řemeslníků zemřel minulou středu ve věku 82 let. Co po něm zůstalo? Dědictví svérázného populismu a jedno slovníkové heslo: poujadismus.
4. 9. 2003

Právě se dívám na televizi BBC World, jak tam dusí jistého poslance a on si to nechá líbit a dokonce jim odpovídá! v Česku stále jen SEN...povzdechl si Britským listům esemeskou ve čtvrtek odpoledne Jakub Žytek.

3. 9. 2003
středa 17.00: Těžkou ranou tvrzení Tonyho Blaira, že oficiální zpráva britské vlády o ZHN nebyla "zdramatizována" (sexed-up), bylo ve středu svědectví vysokého činitele britské rozvědky. Ten před soudním vyšetřováním smrti dr. Kellyho konstatoval, že jazyk, který byl použit v předmluvě k této zprávě, kterou osobně podepsal britský premiér, byl "příliš silný", a zdůraznil, že pracovníci v jeho analytickém oddělní pro vojenské výzvědné informace byli znepokojeni tím, jak britská vláda využila výzvědných informací ve své zprávě o Iráku. Vyšlo také najevo, že dr. Kelly o tomto znepokojení britských výzvědných pracovníků věděl.
4. 9. 2003

Trochu jiný pohled na nezávislost Tchajwanu

Nedávno jsem si v Právu přečetl dvě zprávy, které spolu souvisely a které se týkaly jednoho ještě ožehavého, avšak přece jen ve víru světových událostí stále chladnoucího tématu. Tou první byl rozhovor s čínským ministrem zahraničí, v němž hovořil o nedělitelnosti Číny (rozuměj Číny a Tchajwanu), a druhá byla o unikátní výstavě čínského císařského pokladu nevyčíslitelné hodnoty, kterou v těchto dnech pořádá Čínská Tchajwanská republika v Berlíně. Zaujalo mě, že se Tchajwanci nikterak netají okolností získání tohoto pokladu.
4. 9. 2003
Václav Bělohradský napsal pro Právo 1.září 2003 článek "Je vzdělání na cestě stát se zbožím?". Je to článek o nezastupitelné roli vzdělání v dnešní době pro společnost. V Čechách je od dob Marie Terezie povinná školní docházka a byl tak položen základ moderního způsobu vzdělávání. Již tehdy si feudální panovníci uvědomovali důležitost vzdělání pro rozvoj státu. Zvítězí-li trh nad zdravým rozumem, stane se naše společnost opravdu společností kvalifikovaných idiotů.
4. 9. 2003
Další "odborník" míří z vlády na lukrativní post v ČSA. Velký bojovník proti klientelismu ani necekne. Podporuje jej dokonce i dozorčí rada tohoto podniku, reprezentovaná "expertem" na dopravu a letectví, tedy lékařem a pražským primátorem za ODS. Ostatně i Dalibor Zelený má zase zelenou. Obklopen dalšími "odborníky" na cokoli a na nic, premiér naopak tvrdě odmítá odborářské požadavky, které nicméně v podstatě kopírují jen jeho předvolební sliby. Zde už představitelé ODS tak shovívaví nejsou. Nejsou ale ani konstruktivní - na rozdíl od odborářů. Zatímco Kocourkovští tu a jinde nadále upevňují své pozice, střední i nižší vrstvy se připravují na redukční dietu, a to přesto, že průměrná mzda roste.
4. 9. 2003

Mezinárodní výzva vědců

Tisková zpráva iniciátorů "Gerolsteinské výzvy"

Přes 110 vědeckých pracovníků a intelektuálů z Německa, Polska, České republiky a dalších devíti zemí se ve své výzvě veřejně vyjádřilo k současnému sporu o plány na zřízení "Centra proti vyhánění". Tím se nyní zapojili i odborníci do náruživé debaty, která je již po týdny vedená v Německu - a vyzývají ke zcela novému promyšlení této tematiky.

4. 9. 2003

Výstavba letištního terminálu SEVER 2

Vstupujeme do Evropské unie a dá se předpokládat, že mezinárodní doprava v české metropoli poroste. Roste už nyní a Praha se stává jedním z uzlů evropské letecké dopravy. I proto se dlouhodobě připravuje strategie rozvoje ruzyňského letiště. Roste i chuť mezinárodních spekulantů, tvářící se před veřejností jako zachránci z nebes - nebo z EU. A roste i apetit spekulantů domácích. Ale stále jde jen o peníze. V tomto případě o devět miliard .

Milosti, jaká Sodoma? Já už konvertoval dvakrát...
4. 9. 2003

4. 9. 2003
Uvedený slogan nám před rokem z billboardů sděloval, jaký dopad by u nás mělo přijetí zákona o registrovaném partnerství homosexuálů. Slogan mně v letošním létě připomenula zpráva, že americká odnož anglikánské církve potvrdila do funkce biskupa duchovního, který se veřejně přiznal, že po rozvodu a zplození 2 dětí žije přes 13 let v homosexuálním svazku. Toto rozhodnutí samozřejmě podráždilo Vatikán, který se obrátil na americké katolíky s tím, že odsoudil partnerské svazky homosexuálů jako úchylné a nebezpečné pro společnost.
4. 9. 2003
Článek 'Rodiny továrníků žádají miliardy' v HN ze dne 3.9.2003 mě velmi zaujal. Ne jako novinařina, na to není (mírně řečeno) příliš kvalitní. Nezabývá se totiž tím, jaké je - nebo stále ještě není - právo, ale tím, kdo co řekl. Bohužel stále typické.
4. 9. 2003
Nový systém maturít by mal platiť už od nového školského roka 2004/2005, teda presne o rok. Ministerstvo školstva spolu so Štátnym pedagogickým ústavom sa na tento systém pripravuje od roku 2001.
This is your house, Vicenta: Damián Aquiles
4. 9. 2003

Kdo by si představoval, že současné umění a umělecké dění na "Ostrově svobody" se odvíjí v duchu stalinského či husákovsko-müllerovského socialistického realismu, bude zklamán. Multikulturní výtvarné bienále v hlavním městě Kuby bude od 1. listopadu do 15. prosince už poosmé hostit umělce, jejichž usilování o svébytný výraz nemá s nechvalně známou sorelou nic společného. Vše v rámci projektu Universes in Universe. Tématem pro rok 2003 určili organizátoři z Centro de Arte Contemporáneo Wifredo Lam umění a život nebo, chcete-li, umění v životě. Minulého ročníku se zúčastnilo 163 umělců a skupin z 42 zemí, ten současný slibuje být ještě bohatší. Výtvarníci jsou kupodivu i ze Spojených států, z Německa, Brazílie či Finska, Malty či Francie. Ze Slovenska přijede Jozsef Juasz. Jen z České republiky není zastoupen nikdo....

Bližší informace v angličtině 2003 2001 1997

3. 9. 2003
Asne Seierstad, The Bookseller of Kabul (Kábulský knihkupec), Little, Brown, 12.99 liber, ISBN 0316726052

Autorka měla možnost žít čtvrt roku v afghánské rodině v Kábulu. Její kniha je rodinnou ságou, katalogem svateb a narození dětí. Je napsána z hlediska vševědoucího vypravěče, který je schopen svědčit o tom, co si jednotlivé postavy myslí o životě a o světě. Jejich názory jsou absolutně groteskní. Autorka napsala neobyčejně zajímavou knihu, dokazující, že "náboženství je duševní choroba", konstatoval recenzent britského konzervativního týdeníku Spectator.

3. 9. 2003

Všechno je možné, některé věci jsou však pravděpodobnější

Letos jsem si 21. srpen připomněl zvýšenou četbou českého internetového tisku(?), Britských listů zvlášť. Potěšilo mě množství článků, potěšil mě i jejich obsah. Zvláště mě potěšil sloupek Michala Jurzy Poučení z krizového vývoje -- dvacáté první srpny a přítomnost (Britské listy 21. srpna 2003) ZDE, připomínající, že v bipolárně rozděleném světě nebyl jeden pól záporný a druhý kladný, ale že každý z obou pólů mohl být záporný či kladný jen do té míry, do jaké mu to umožnil pól druhý. Podle toho, co se dočítám na internetu, česká společnost (a česká žurnalistika) musela projít traumatem irácké války, aby si uvědomila právě tohle; tato proměna vidění by stála za důkladnou analýzu.

3. 9. 2003
Když někdo zaplatí jinému za výrobek nebo službu, tak o tom obdrží potvrzení neboli kvitanci. Tak to prý chodilo za první republiky. Tak to je normální a doufám že tak je to i běžné v západnější Evropě, Severní Americe i jinde. (Krajané v cizině, poučte mne, pokud se mýlím). Ale ne v Česku, Rusku, Bulharsku a Číně. Jsme ochotni a schopni to změnit?
3. 9. 2003
Proto se rozmlžil základní a klíčový rozdíl. Invaze do Afghánistánu byla morálně ospravedlnitelná a vojensky proveditelná a v každém případě politicky nutná. Žádný americký prezident by nezůstal u moci, kdyby nereagoval vojenským zásahem. Nikdo kromě absolutních pacifistů nemohl popírat, že Amerika měla přesvědčivý důvod a právo zaútočit na Afghánistán. Kdyby existoval podobný důvod v případě Iráku, pak by tato druhá válka probíhala úplně jinak. Důvody pro útok na Irák ovšem neexistovaly: Bushův a Blairův režim si musel vymyslet falešné důvody pro válku, o níž bylo rozhodnuto už před lety, kterou prosazovali určití "lumeni" ve Washingtonu šest let a pro niž útok z 11. září poskytl jen záminku. Avšak argumentovat, že útok proti Iráku byl a zůstává právně i morálně neospravedlnitelný, by byl daleko přesvědčivější, kdyby se předtím neozývaly ty pitomé "hlasy za mír".

Geoffrey Wheatcroft se v britském časopise Prospect pokusil zhodnotit anglosaskou levicovou esejistiku, zabývající se světem po útocích z 11. září 2001, a dospěl k názoru, že to jsou většinou neuvěřitelné hlouposti.

2. 9. 2003
Huttonovo soudní vyšetřování okolností smrti dr. Davida Kellyho bude zneužito jako vítaná zástěrka pro Blairovu vládu, která zabrání vyšetřování důvodů, proč Blair zavlekl britskou vládu do války proti Iráku, argumentoval čelný britský konzervativec Michael Heseltine, bývalý britský konzervativní ministr obrany (1983-86) a místopředseda vlády (1995-97) v éře Margaret Thatcherové a Johna Majora, a požadoval, aby bylo bezodkladně zahájeno veřejné vyšetřování důvodů pro britsko-americký útok na Irák.
1. 9. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V srpnu 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 6100.00 Kč a za reklamu 8000.00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2003 Vědí vláda a odbory co vlastně chtějí? Josef  Trnka
4. 9. 2003 Plivanec na Pejchala - novinář na scestí Štěpán  Kotrba
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
4. 9. 2003 Pierre Poujade: Obránce malých proti velkým Josef  Brož
4. 9. 2003 Bude vzdělání zbožím? Josef  Vít
4. 9. 2003 Jak Tchajwan ukradl Číně císařský poklad Radim  Dvořák
4. 9. 2003 Literární noviny: Medienterroristen oder Literatur? Jan  Čulík
4. 9. 2003 "Centrum proti vyhánění": Změna myšlení je naléhavě nutná   
4. 9. 2003 Případ Kelly: Dokument, který zpochybnil Blairovo svědectví   
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2003 Kniha Jamese Manna About Face a jedno neslavné výročí Petr  Fiala
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour
21. 8. 2003 Poučení z krizového vývoje - dvacáté první srpny a přítomnost Michal  Jurza
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
21. 8. 2003 Proč se mlčí o občanském odporu ze srpna 1969? Karel  Mašita
20. 8. 2003 Okupácia 1968: KSS je hlboko zakotvená vo svojej minulosti Juraj  Marušiak
11. 8. 2003 Nedožitých 55 let Jana Palacha Jaroslava  Čajová
14. 7. 2003 1968 Přemysl  Janýr
4. 6. 2003 Konec českých dějin? Mojmír  Babáček
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2003 "Centrum proti vyhánění": Změna myšlení je naléhavě nutná   
29. 8. 2003 65. výročí mnichovského diktátu: Na řadě bylo Československo Věra  Olivová
29. 8. 2003 České postoje k odsunu sudetských Němců jsou motivovány ideologicky   
3. 7. 2003 Miliardové restituce možná i na základě falešných razítek národních výborů František  Hanzlík
1. 7. 2003 Podle Petra Uhla za vše může Edvard Beneš - skutečnost však byla jiná František  Hanzlík
16. 1. 2003 Jak to bylo opravdu s odsunem Němců z Československa Martin D. Brown
14. 1. 2003 PODIVEN: Manipulace s dějinami první republiky Věra  Olivová
3. 12. 2002 BBC: Vyhnání Němců je tématem minulosti   
22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2003 Případ Kelly: Dokument, který zpochybnil Blairovo svědectví   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
2. 9. 2003 Mrtvolu dr. Kellyho nalezla policie "zhroucenou u stromu"   
2. 9. 2003 Svědectví vdovy po dr. Kellym vede k pochybnostem nad tvrzeními Blairových poradců   
2. 9. 2003 Psychiatr: "Kelly spáchal sebevraždu, protože se octl pod tlakem médií"   
31. 8. 2003 David Kelly: Útok proti Iráku byl správný a nutný   
31. 8. 2003 ČTK: "Gilligan nebo Mulligan, dyť je to jedno" Jan  Čulík
29. 8. 2003 Šéf britských konzervativců zaútočil na Blaira kvůli Kellymu   
29. 8. 2003 Předseda Rady BBC: S Gilliganovými maily je to podivné   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
3. 9. 2003 Dva roky nesmyslů   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
27. 8. 2003 Bush má potíže   
27. 8. 2003 Pod tlakem britské vlády hledala rozvědka zoufale důkazy pro zprávu o Iráku   
23. 8. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho zveřejnilo tisíce důvěrných dokumentů   
22. 8. 2003 Co je americký neokonzervatismus?   
22. 8. 2003 Irák a Američané: "okupační armády nejsou nikdy považovány za osvoboditele"   
22. 8. 2003 Irák není druhý Vietnam, ale Američané potřebují víc vojáků   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš
26. 5. 2003 V Kolíně nad Rýnem se konala feministická konference   

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
3. 9. 2003 O homosexualitě: Omyly pana Žaloudka Pavel  Mareš
28. 8. 2003 Gayové nepotřebují registrované partnerství   
27. 8. 2003 Jak se pletou odpůrci leseb a gayů Petr  Žaloudek / Fid
18. 8. 2003 Malá provokativní poznámka nejen k homosexualitě Aleš  Kubeczka
14. 8. 2003 Gayové chtějí jen normálně žít   
13. 8. 2003 Homosexuálové "by neměli mít právo vychovávat děti", není radno se odlišovat   
12. 8. 2003 Dokument úzkoprsého fanatizmu Radovan  Geist
12. 8. 2003 Proč BL publikují bláboly o homosexualitě Vojtěch  Polák
11. 8. 2003 Co homosexuali vlastne chcu?   

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2003 ČRo 6 neví, pro koho vysílá Štěpán  Kotrba
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
25. 8. 2003 Zpráva CEMESu o ČRo 6 pro Radu Českého rozhlasu Jan  Čulík
21. 8. 2003 Facka zprava aneb štěkání podle Jemelky Štěpán  Kotrba
20. 8. 2003 Proč nepíše Jan Urban jako američtí novináři Jan  Čulík
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba
28. 7. 2003 O cestě Jana Urbana do Iráku Jan  Čulík
18. 7. 2003 Komentář kontra zpravodajství Jan  Maršák
18. 7. 2003 RFE/RL: Stěhovat se nebudeme, nebudeme a nebudeme Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2003 Nové maturity - ide naozaj o objektivitu? Jozef  Brezovský
3. 9. 2003 Británie: Chystá se zuřivá bitva o univerzitní školné   
2. 9. 2003 Černobílý pohled na učitele Štěpán  Kotrba
1. 9. 2003 Genocida vzdělanosti?   
29. 8. 2003 K pondělní stávce učitelů: Věnujeme dostatečnou pozornost vzdělání?   
27. 8. 2003 Analýza učitelských platů   
21. 8. 2003 Dementi: Radek Sárközi neodchází z UOK Radek  Sárközi
1. 8. 2003 Učitelé za školou Ladislav  Žák
21. 7. 2003 Vysoká škola, anebo dlouhý tunel? Ivo  Krčmář
7. 7. 2003 Školští bossové, bosorky, kantorské prázdninové osudy a marné volání ... Ivo V. Fencl