4. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 6. 2003
Irena Válová z Media Observatory, která kritizuje monopolní distribuci českého tisku firmou, kterou vlastní skupina vydavatelů, byla dne 3. června 2003 pozvána k "podání vysvětlení" na Službu kriminální policie a vyšetřování Praha 10. Bylo na ni totiž dne 28. 4. 2003 podáno trestní oznámení: je podezřelá ze spáchání celkem pěti trestných činů. Měla se jich dopustit zejména tím, že letos v únoru přednesla v Poslanecké sněmovně ČR zprávu, varující před monopolizací distribuce českého tisku.

Zprávu Ireny Válové, za kterou na ni bylo posléze podáno trestní oznámení, jsme publikovali dne 11. února 2003 v BL ZDE

Další texty na téma monopolizace českého tisku a jeho distribuce BL BL BL BL BL BL BL BL BL TÉMA BL

Sloupek

Kriminalizování názorů se považuje v demokracii za nepřípustné, protože to omezuje svobodu projevu, potřebnou k oteveřené kritické diskusi, která musí ve společnosti probíhat, nemá-li demokracie stagnovat.

Je opravdu docela smutné, jak se lidi nedokáží osvobodit od své politické zaujatosti, a tak je pro ně Bobošíková Bůh nebo ďábel, podle toho, jakému politickému stereotypu podléhají a s kterou kabalou lidí mluví...

Většina členských zemí Helsinského procesu (tj. evropské země plus Spojené státy a Kanada) buď paragrafy, kriminalizující názory, ze svých trestních zákoníků odstranily, anebo se nepoužívají.

Obecně se usuzuje, že politikové, kteří mají obrovskou moc, musejí vydržet větší míru veřejné kritiky než řadoví občané.

Budou-li novináři popotahováni na policii a budou-li dotazováni, "co kdo myslel tou či kterou otázkou" - je to konec demokracie. Bobošíková v rozhovoru s Britskými listy právem poukazuje na tuto nedělitelnost svobody. Někteří, jako ona, mohou mít nezávislé zázemí, takže se nemusí bát o ztrátu zaměstnání, a policejní vydírání ustojí, avšak kolik takových novinářů v České republice je?

V případu vyšetřování Jany Bobošíkové nejde ani o to, zda je Bobošíková dobrá či špatná novinářka (osobně si myslím, že je novinářka dobrá, ovšem to, že má v ČR možnost vystupovat vlastně jen v televizi Nova, dává její práci dosti podstatná omezení), ani o to, co dělala či nedělala v televizní krizi, ani zda podávala či nepodávala trestní oznámení na českotelevizní vzbouřence.

(Mimochodem, nesouhlasím s tím, že chce nyní Bobošíková podat trestní oznámení na činitele KDU-ČSL, protože považuje jejich veřejné výroky vůči své osobě za pomlouvačné - novinář by se k užívají zprofanovaných totalitních paragrafů kriminalizující výroky neměl snižovat; pokud se cítí poškozena, měla by je žalovat v občanském sporu.)

Nejde však nakonec přece vůbec o samotnou Janu Bobošíkovou. Jde o obecný problém: je něco špatného na demokracii, která tahá novináře - jakéhokoliv novináře - na šestihodinový policejní výslech a vyptává se ho tam, "co si myslel, když kladl tu či onu otázku". Jde o kriminalizaci názorů, která je v demokracii nepřípustná a jde o to, že je velmi znepokojující, že policie prokázala tak malou soudnost, že toto pochybné trestní oznámení začala vyšetřovat.

Je už jedno, zda to policie učinila v důsledku nekompetentnosti, anebo je to něčí pokus o skrytou manipulaci za nějakým cílem...

Případná policejní omluva: "My novináře taháme k šestihodinovým výslechům, protože jsme jenom hloupí..." není příliš přesvědčivá. Policie je mocenský nástroj státu a MUSÍ se chovat kompetentně. Jinak je to docela velký průšvih. Pak by se taky jednoho dne mohlo třeba stát - tedy ono se to děje, viz případ pana Vladimíra Pechy, který zemřel na brněnské policejní stanici za nevyjasněných okolností ZDE - že se bude policie vymlouvat: "Jé, my jsme omylem tohohle občana zabili, my jsme nevěděli..."

Důkazem, že absolutně nejde o Bobošíkovou, ale o princip, je další případ téhož druhu - výslech Ireny Válové z Media Observatory.

4. 6. 2003
Ve středu byla v tisku zveřejněna informace Městského státního zastupitelství v Praze, které tvrdí, že v kauze trestního oznámení pro podezření z pomluvy, šíření poplašné zprávy a hanobení skupiny obyvatel vystupuje Jana Bobošíková pouze jako svědek.

Jana Bobošíková k tomu poslala Britským listům dopis, z něhož citujeme:

3. 6. 2003
Novinář redakce Práva, který "má velmi dobré kontakty v policejních strukturách", Pavel Blažek, "odhalil" totožnost stěžovatelky na moderátorku Novy Bobošíkovou. Je jím podle Práva Ludmila Kučerová. Z Blažkova kuriózního článku mimo jiné vyplývá, že "trestní řízení" překvapivě nikdo ze státních zástupců nedozoruje a s textem trestního oznámení stěžovatelce "odborně pomohli" na státním zastupitelství pro Prahu 10, kde ho také shledali "smysluplným" a proto ho ihned sami neodložili... Reakce ostatních novinářů je předvídatelná...

Prvním uloveným je Martin Omelka z Městského státního zastupitelství: nemluví pravdu. Proč?

4. 6. 2003
Na skandálu s výslechem Jany Bobošíkové je pozoruhodné, že o tom píšou nejrůznější noviny komentáře, avšak samotné reportérce nedal v českých médiích skoro nikdo slovo. Podrobný rozhovor, v němž popsala, co se při jejím výslechu dělo, vyšel pouze v Britských listech, viz ZDE. Proto jsme základní informace zprostředkovali včera posluchačům Českého rozhlasu tímto shrnujícím příspěvkem, který se vysílal v pořadu Názory a argumenty.
4. 6. 2003
RRTV jednala o policejním výslechu Jany Bobošíkové a vydala o tom prohlášení:
3. 6. 2003
Dostali jsme do redakce tento dopis, poukazující na obscénně bulvární úroveň, na níž podle pisatelky sklouzává Sedmička televize Nova: Autorka nás požádala, abychom nezveřejňovali její jméno, čemuž z dobrých důvodů vyhovujeme; její jméno je redakci známo:
4. 6. 2003
Před časem jsem se někde dočetl, že nám prý už zase stoupá porodnost. Pro mnohé to je zpráva dobrá.
4. 6. 2003

Kam se poděla literatura?

Když v prosinci roku 1866 skončil v časopise Ruskij vestnik detektivní seriál Zločin a trest, dostala světová literatura k vánocům dílo, které dnes tvoří její kánon, podle nějž se poměřuje jakýkoli nový počin. Téměř o století a půl později takové srovnání často vyznívá v neprospěch nových literárních výtvorů. Říká se dokonce, už opět, že literatura prožívá krizi.
4. 6. 2003

Technologie doporučená OSN a Světovou bankou podle českých úřadů "neexistuje"

tisková zpráva organizace Greenpeace

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek a ředitel ekologické sekce Fondu národní majetku Jaroslav Vítek nepravdivě zdůvodňovali přidělení miliardové zakázky na sanaci dioxinů ve Spolaně bez výběrového řízení (1).

4. 6. 2003
Katedra slovanských studií Glasgow University vypisuje každoroční konkurs na jazykového lektora pro výuku zahraničních bohemistů na školní rok 2003-2004.
4. 6. 2003
Rád bych se účastnil veřejných poprav "managerů" Deutsche Bahn, svěřil se v korespondenci s Radkem Mokrým Tomáš Krček.
4. 6. 2003
Třídenní vrcholná schůzka čelných představitelů ze států skupiny G8, která stála pouhých 400 milionů liber (20 miliard Kč), viz ZDE, byla podle pozorovatelů k ničemu.
4. 6. 2003
Britští konzervativci si stěžují, že je BBC nebere vážně, a chtějí proto zrušit její koncesionářský poplatek.
4. 6. 2003
Levná letecká společnost Ryanair, která nyní prodává letenky pro destinace po celé Evropě za méně než 1000 Kč (jedním směrem), zaznamenala rekordní zisky a tvrdí, že "zlikviduje letecký průmysl, jak existuje v nynější formě".

O tom, jak mění levné letecké společnosti "cestovní zvyky" Západoevropanů, jsme v BL před časem psali ZDE
Jana Bobošíková
2. 6. 2003
Minulý čtvrtek byla moderátorka pravidelného publicistického pořadu Sedmička Jana Bobošíková šest hodin vyšetřována na policii v souvislosti s trestním oznámením, které na ni podala nejmenovaná sympatizantka s KDU-ČSL za údajné šíření poplašné zprávy, pomluvy a za hanobení skupiny obyvatel. V neděli večer o tom s ní hovořil Jan Čulík.
2. 6. 2003

Dne 2. května 2003, v předvečer Světového dne svobody tisku, žádal znovu Helsinský výbor amerického Kongresu, aby Česká republika zrušila paragrafy č. 154, 156 a 206, které kriminalizují výroky.

Informace - v češtině ZDE
Podrobnosti - v angličtině ZDE
2. 6. 2003
Jana Bobošíková, the interviewer on the weekly flagship news and current affairs debating programme Sedmička (Seven days), broadcast by the Czech commercial station TV Nova every Sunday lunchtime, was interrogated by Prague police on Thursady 29th May for six hours about questions she has asked politicians on several of her programmes, broadcast on 19th May, 2nd June and 19th November, 2002, respectively. A criminal complaint has been made against her by a supporter of the Czech Catholic Party (KDU-ČSL). Bobošíková is under suspicion of having committed the crimes of "spreading alarmist views", "defamation" and "slandering a group of citizens".

Published also on BlueEar.com, see HERE
3. 6. 2003
Svatý Václav na Václavském náměstí je místem, kde český národ poslední století prožívá své porážky, vítězství, frustrace a radosti. Ale od roku 1969 je jeho socha omotána kovovým řetězem, který má lidem zkomplikovat přístup k soše. Řetěz je sprostě odlit z podob lipových listů, které jsou národním symbolem, akorát že ty listy míří ostrými špičkami nahoru, aby na ně nešlo sednout. Něco ve smyslu NÁROD PROTI SOBĚ, tak jak to bylo obsahem normalizace po ruské okupaci. Tento řetěz je jen pokrytecká náhražka ostnatého drátu. Přál bych si, aby Svatý Václav byl konečně od tohoto řetězu osvobozen.
3. 6. 2003
Spojené státy jsou "nebezpečím světu", protože si odmítají přiznat, že jsou vojenským a ekonomickým impériem a jednat podle toho. Nikdy se nepoučili ze zkušeností britského imperialismu, argumentuje britský konzervativní historik Niall Ferguson.
3. 6. 2003
Již před víc než jedním rokem se kolem odchodu některých romských rodin z Kuřimi, údajně organizovaném tamější radnicí, pokusily vyvolat severočeské deníky Bohemia a následně TV Nova aféru. Dodejme že neúspěšně, napsal nám tiskový mluvčí Městského úřadu Kuřim v reakci na tento článek ZDE, a pokračoval:
3. 6. 2003
Některá severočeská města zjišťují, že komunální úřady v jiných regionech České republiky se zřejmě pokoušejí přesvědčit místní Romy, aby se z jejich lokality odstěhovali do severních Čech. Informovaly o tom koncem května severočeské Deníky Bohemia (odkaz už nefunguje, tak ho nemůžeme uvést).
4. 6. 2003

Předsedové základních organizací Odborového svazu pracovníků knihoven na své celostátní poradně dne 3. 6. 2003 vyslovili souhlas se stávkovou pohotovostí, kterou výkonný výbor OSPK tímto dnem vyhlašuje.

Chtějí se tímto krokem solidárně připojit k ostatním odborovým svazům, které obdobným způsobem reagují na navrhovanou vládní reformu veřejných financí a na zavedení šestnácti platových tříd bez adekvátního finančního zajištění.

Za výkonný výbor OSPK

Dana Menšíková v.r.

předsedkyně

4. 6. 2003
Iniciativa Počítejte s námi! změnila svou strategii a podporuje nyní úsilí MŠMT o navýšení dotace pro vysoké školy.
4. 6. 2003
V minulém století zažilo Česko novodobý pokus o založení vlastní státnosti. Bylo to fiasko?
4. 6. 2003
Lubor Peremský
Chci se s vámi podělit o "usměvavou zkušenost" s úředním šimlem.
4. 6. 2003
Potešil ma článok s pani Bobošíkovou, lebo v dostupnej tlači je to téma považované za okrajové a ono ním neni. "Čo ste tým, čo ste povedal myslel?" -- (vyšetrovatelská otázka), nebude zďaleka tak nepodstatná a už vôbec nie hodná úsmevu, ako to prezentujete v článku.
4. 6. 2003
Není žádným tajemstvím, že se iniciativy České občanské nezávislosti silně utajují. Média odmítají o existenci tohoto sdružení občany informovat. Dokonce kritické novinářské hlasy ani nepípnou. Čím to? Že by v tom asi bylo... ? Zkusme se zamyslet.

Nezbývá než zhodnotit fakta, revoluční vlna občanů bez kontroly a skrytých loutkových špagátků prostě není žádoucí

31. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2003 Poznámky vyvolané případem Bobošíková Juraj  Pesko
4. 6. 2003 Případ Bobošíková: shrnutí pro Český rozhlas Jan  Čulík
4. 6. 2003 Tak ještě jednou pro ty, co chápou trochu pomaleji Jan  Čulík
4. 6. 2003 Irena Válová z Media Observatory vyslýchána, odmítla vypovídat Irena  Válová
3. 6. 2003 Začíná hon - Blažek zatroubil halali Štěpán  Kotrba
3. 6. 2003 "Morální spodina" v pořadu Sedmička   
2. 6. 2003 Jana Bobošíková: "V této společnosti začíná převládat atmosféra strachu" Jan  Čulík
2. 6. 2003 Orchestr hluchého dirigenta opustil přecitlivělý sólista Josef  Trnka
2. 6. 2003 Top Czech journalist harassed by police Jan  Čulík
2. 6. 2003 Helsinský výbor amerického Kongresu znovu žádal zrušení českých zákonů o difamaci   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2003 Evian: summit za dvacet miliard byl k ničemu   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš
4. 6. 2003 Cesta za pochopením Buffy, přemožitelky upírů Dominik  Lukeš
4. 6. 2003 Tak ještě jednou pro ty, co chápou trochu pomaleji Jan  Čulík
3. 6. 2003 Úřední šiml Jan  Čulík
3. 6. 2003 Bolest bolí, aneb kapesní průvodce po marasmu života Eduard  Vacek
3. 6. 2003 Snaží se některé české komunální úřady vytvořit ze severních Čech romské ghetto? Jan  Čulík
3. 6. 2003 Balení řetězů Jaroslav  Hutka
3. 6. 2003 Na Timoru končím Jaroslav  Kováříček
3. 6. 2003 Nový "zázračný" lék proti rakovině   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2003 Konec českých dějin? Mojmír  Babáček
2. 6. 2003 Komisař EU: Pokud se Češi nepřipraví na vstup, přijdou o množství peněz   
30. 5. 2003 Po vstupu do EU na tom nebude ČR finančně hůř než nyní Martin  Myant
30. 5. 2003 ČR: Net deficit with the EU is practically inconceivable Martin  Myant
28. 5. 2003 Spokojnosť s referendom strieda obava z chýbajúcej pripravenosti na vstup do EÚ   
27. 5. 2003 Vstup do EU z hlediska ochrany životního prostředí Jan  Zeman
27. 5. 2003 Uškodí nebo pomůže Evropská unie životnímu prostředí v ČR ? Jan  Dusík
26. 5. 2003 Jsou Češi "Slovani", a proto obětí Západu? Jan  Čulík
26. 5. 2003 USA vyhlašuje válku proti euru   
26. 5. 2003 Dánská otevřenost šokuje EU   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
22. 5. 2003 Vrh křídel: antologie, která chyběla   
9. 5. 2003 Mezinárodní konference Hašek a Švejk -- humor tisíciletí   
9. 5. 2003 Hašek and Švejk -- Humor of the Millennium   
9. 5. 2003 Mušle vylovené z oceánu času Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Shells fished out of the ocean of time Kathryn  Murphy
7. 5. 2003 Včely Jaroslav  Hutka
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2003 Irák zaplaven tříštivými bombami   
1. 6. 2003 Životopisec Saddáma Husajna: útok na Irák byl oprávněný   
31. 5. 2003 Straw a Powell: "Výzvědné informace o Iráku nebyly spolehlivé"   
30. 5. 2003 Blair: Útok proti Iráku byl "definující událostí" 21. století...   
30. 5. 2003 Sarin a mučení zajatců v Iráku   
29. 5. 2003 Robin Cook: Saddám žádné zbraně neměl. Této válce jsme se mohli vyhnout   
29. 5. 2003 Al Džazíra propustila svého ředitele   
28. 5. 2003 Irák: Vůbec žádné zbraně hromadného ničení?   
27. 5. 2003 Slabosti víťaza   
27. 5. 2003 Jak spolu bojují Pentagon a americké ministerstvo zahraničí   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
29. 5. 2003 BSE: Nielen krava, ale aj ovce môže byť šialená... Peter  Greguš
28. 5. 2003 Do kedy...? Tibor  Moravčík
28. 5. 2003 (Z)diskreditovaný štát Damas  Gruska
27. 5. 2003 Dvadsaťpäť hodín pred zrkadlom Filip  Samuel
26. 5. 2003 Na zdravie, páni sudcovia, poslanci a ministri! Peter  Takáč
26. 5. 2003 Hrozba sprava - po belgických voľbách v žlto-červenom Radovan  Geist
23. 5. 2003 Pohotovostný manuál občana I. Martin  Nevada
23. 5. 2003 Bratislava, Nazi Free Zone: boj proti neofašizmu prišlo podporiť 2000 antifašistov Martina  Blažeková
22. 5. 2003 Slovensko do EU - iná možnosť nebola Peter  Greguš
22. 5. 2003 Referendum s odretými ušami Marián  Repa

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2003 Iniciativa Počítejte s námi! nyní podporuje MŠMT   
28. 5. 2003 Dosud si žádná vláda neuvědomila, že vzdělání je investice Radek  Sárközi
23. 5. 2003 Filozofická fakulta Univerzity Palackého bude stávkovat   
14. 5. 2003 Svět naruby: Jsou britští konzervativci marxisté?   
12. 5. 2003 FREINET 2003 - soutěž o nejlepší školní časopis   
12. 5. 2003 Iniciativa "Počítejte s námi" - druhá fáze boje o peníze   
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš
26. 5. 2003 V Kolíně nad Rýnem se konala feministická konference   
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz
15. 5. 2003 Boj o potraty: nekonečný príbeh Michaela Marksová Tominová
15. 5. 2003 Interupcie na Slovensku - Filozofická a etická otázka sa stala otázkou politickou Sylvia  Porubänová
9. 5. 2003 Den matek se nám v postmoderním světě zkomplikoval? Ivo V. Fencl
7. 5. 2003 Memento 7.
aneb maličko o "rovnoprávnosti" žen
Miloš  Dokulil
5. 5. 2003 Dostane se ČR na úroveň Polska a Irska? Jan  Čulík
17. 4. 2003 Heldt Prize in Women Studies   
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová