8. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 6. 2004
Úterý 23.00: Rada bezpečnosti OSN v úterý večer schválila jednomyslně novou britsko-americkou rezoluci o Iráku. Hlasování v patnáctičlenné Radě bezpečnosti se konalo poté, co země, které se stavěly k starším verzím rezoluce rezervovaně, podpořily její nejnovější verzi. Francie, Německo a další země požadovaly, aby v podstatě dostal Irák právo veta nad hlavními operacemi amerických jednotek po předání moci, k němuž má dojít 30. června. V nové rezoluci se konstatuje, že Irák bude v této věci konzultován.
8. 6. 2004

Jak si čtenáři mohli všimnout, důsledně se vyhýbáme tomu, abychom v BL publikovali PR články ve prospěch českých politických stran.

Vzhledem k tomu, že v tomto předvolebním období je pro nás nemožné dodržet vyváženost jednotlivých příspěvků k české politické scéně před pátečními a sobotními volbami do Evropského parlamentu, nebudeme až do soboty večer, do uzavření volebních místností, publikovat žádné články k české politické scéně.

Jsme přesvědčeni, že je neseriózní snažit se voliče manipulovat k volbám. Každý nechť si udělá svůj vlastní úsudek podle toho, co sám ví. Nenechte se na poslední chvíli manipulovat sdělovacími prostředky. K volbám byste však v zájmu demokracie jít měli.

Jan Čulík
šéfredaktor Britských listů

8. 6. 2004
tiskové prohlášení George Novotného z New Yorku k odložení soudního procesu

Dnes - 7. 6. 2004 - JUDr.Paška odročil soudní proces proti mé osobě a proti PhDr. Železnému ve věci dovozu obrazů do ČR. Jako důvod uvedl, že neví, zda-li mně bylo doručeno oznámení o tomto procesu.

Protože je evidentně důvod odložení je v zájmu mého spoluobžalovaného - který arogantně tvrdí, že každý můj důkaz je padělek - chci BL požádat o předložení svého prohlášení ze dne 4. února 2004 - které na svých stránkách zveřejnily. V tomto prohlášení beru na vědomí chystané soudní líčení. Nebo je to také padělek? Soud má nejen moji adresu, ale i telefon a e-mail. Veškerá tvrzení PhDr. Železného o "nových důkazech" jsou smyšlenkou - tak jako v minulosti mnohokráte dokázal. Celou záležitost budu konzultovat se svým právním zástupcem a svém dalším postupu budu informovat.

8. 6. 2004

Ke zprávě Výboru OSN proti mučení, která kritizovala Českou republiku ZDE, vysílala česká sekce BBC tento interview Václava Moravce s Janem Jařabem, vládním zmocněncem pro lidská práva, ZDE. Moravcův rozhovor je bohužel velmi měkký. Posluchač či čtenář se z něho v podstatě vůbec nedozví, co vlastně Výbor OSN proti mučení v České republice kritizuje (jde o celou řadu velmi závažných věcí, jako je např. věznění nezletilých osob společně s dospělými, anebo zadržování dětí ve vazebních střediscích pro přistěhovalce, bezdůvodné věznění přistěhovalců, kteří se ničeho nedopustili, až po dobu půl roku!, násilí ve vězeních mezi vězni, nutnost, aby si vězni částečně sami hradili věznění, skutečnost, že policie řádně nevyšetřuje případy násilí, neexistuje nezávislá instituce, která by to činila, atd.)

Moravec měl tyto body Jařabovi předkládat jeden po druhém, ráz na ráz. Vzhledem k tomu, že to neudělal, stal se odvysílaný rozhovor jen příležitostí pro Jana Jařaba, aby nehorázně mlžil a kazil si svou kdysi dobrou pověst. Výsledek: Lidové noviny napsaly: "Jařab pochválil policii". Je však vládní zmocněnec pro lidská práva skutečně od toho, aby chválil policii? Pokud to činí, vyvolává to podezření, že politické dohody a kompromisy jsou pro, něho, pro vládního zmocněnce pro lidská práva! zřejmě důležitější než obrana bezbranných a bezmocných lidí. Tato obrana ovšem má být náplní jeho práce, nikoliv chvála policie. (Neměl by se pan Jařab rovnou přestěhovat na ministerstvo vnitra?) Srovnání zprávy Výboru OSN proti mučení ZDE a Jařabových výmluv v Moravcově rozhovoru ZDE působí veskrze otřesně. Ukazuje to, co se může stát, když se člověk, který to původně se svým posláním myslel dobře, pevně včlení do vládních struktur...

Myslím na ty lidi v těch věznicích a na ty půl roku vězněné děti v těch vazebních střediscích pro přistěhovalce, pane vládní zmocněnče...

8. 6. 2004

Nedávná návštěva jednoho z pražských kutilských hypermarketů mi připomněla téma, které jistě stojí za pozornost. Opět po několika měsících jsem stál před rozměrným regálem, který byl před zimní sezónou zaplněn autobateriemi. Dnes už byl zaplněn jiným zbožím a posledních pár baterií se krčilo při zemi. Tak v čem je problém, opět se prokázalo, že levné zboží se dobře prodává. A tyto baterie byly opravdu levné. Bohužel, celá věc má jeden háček či spíše hák.

8. 6. 2004

Chcete znemožnit politickou stranu? Není nic jednoduššího. Nemusíte zpochybňovat její program, nemusíte ji usvědčovat ze lží nebo se pídit po její zkorumpovanosti a jezdit kvůli tomu někam do Bamberku, aby jste nakonec znemožnili stranu vlastní.

Úplně postačí přijmout zákon o právu politického subjektu kandidujícího ve volbách na pár vteřin vysílacího času veřejnoprávní televize a poskytnout stranám tento čas k prezentaci. Pokud k tomu televize vyvine vlastní aktivitu a uspořádá každodenní politické půlnoční mše, máme zaděláno na potenciálně úspěšnou reality show, pohrávající si nejen s politickou, ale i hlavně s lidskou důstojností.

8. 6. 2004

Ten starý herec prostě hrál dál...

  • Mí milí američtí spoluobčané. Rád vám chci dneska sdělit, že jsem podepsal dokument, který navždy postaví Rusko mimo zákon. Bombardovat začneme za pět minut. (Zkoušení rozhlasového mikrofonu, 1984)
  • Je sice pravda, že tvrdá práce nikdy nikoho nezabila, ale proč to riskovat? (Reakce na kritiku, že jako prezident skoro vůbec nepracuje, 1987)
  • Ronald Reagan měl ve zvyku se vychloubat: "V Americe je ráno." Na základě tohoto výroku zvítězil drtivou většinou dvakrát ve volbách, navzdory obrovskému federálnímu deficitu a navzdory tomu, že USA byly v důsledku teroristických útoků donuceny opustit Libanon, navzdory chybám, které byly důsledkem sebeklamu, a navzdory různým mazaným trikům, včetně podpory pro hnutí, jemuž dnes říkáme islámský terorismus.

    Shrnujeme názory Michaela Whita, který Reagana dobře znal, když působil čtyři roky v Reaganově Americe jako reportér listu Guardian.

    8. 6. 2004

    Za úspěchem Reaganových osmi let stál James Baker, brilantní politický manažer a kamarád viceprezidenta George Bushe, který se stal šéfem štábu, když všechno začala ohrožovat krize nekompetentnosti. James Baker III. byl po určitou dobu nejlepším prezidentem, kterého Amerika nikdy neměla. Vládl, zatímco Ronnie nahoře v Bílém domě podřimoval anebo se díval na televizi. V Bakerovi měl prostě obrovské štěstí, argumentuje Peter Preston v deníku Guardian.

    8. 6. 2004
    "Je možný život neprosrat?"
    "Neni to možný, ale je možný se o to aspoň snažit."

    [V Čechách] se život vodvíjí jako atentát na Heydricha v podání dětskýho loutkovýho divadla."

    Emil Hakl: O rodičích a dětech, Argo 2002, ISBN 80-7203-450-2, 144 str., 189 Kč

    Emil Hakl, O létajících objektech, Argo 2002, ISBN 80-7203-576-2, 191 str. 259 Kč

    Co já to vlastně mám rád? Přece ten déšť, co se snáší venku na střechy, přece ty lesknoucí se koleje, ten ptačí zpěv ve čtyři ráno. Ty třaslavé hvězdy támhle nad Českým středohořím. Chrobáky rachotící v jehličí. Čím dál víc stejné kamarády. Měkké blondýny v účtárnách. Bledé holky ze sídlišť. Všechny ty věčně nasrané rumové dědky. Všechny ty humanitně vzdělané žabí prince, se kterými se tak pěkně žvaní a kteří pak pro člověka nehnou prstem. A koneckonců i všechny ty rychlé šmejdy, co s člověkem zametou dřív, než si jich stačí všimnout, protože je to jejich způsob komunikace.

    Zdá se mi, že je Emil Hakl jedním z nejzajímavějších českých prozaiků dneška. I když je jeho výpověď o skutečnosti pevně zakotvena v jeho české zkušenosti, jeho próza je, zdá se mi, taková, že by ji se zájmem četli i zahraniční čtenáři. Týká se totiž zásadních témat, která jsou důležitá pro každého.

    8. 6. 2004

    V neděli večer jsem se vlivem konjunkce nezajímavých okolností ocitl na křižovatce Vinohradské a Jičínské. Stál jsem a pozoroval z podhledu obrovité hranaté UFO, které tu před krátkým časem přistálo pod názvem Palác Flóra. Zakouřenou oblohu nad jeho střechou prořezával kolmo do výšky tenký bílý paprsek. Ačkoliv bylo deset pryč, uvnitř to žilo. Po eskalátorech plynuly živě gestikulující figurky. Řvaly tam obchody. Hučely kavárny. Zívaly mlaďounké prodavačky, chycené na inzerát do pasti. Stovky kusadel tam zpracovávaly saláty, brambůrky, chlebíčky, rtěnkou obarvená makadla srkala špagety, polámané chelicery starých fotrů drtily kuřecí řízky. Před vchodem bublal mezi hromadami černých mramorových desek nedostavěný vodotrysk.

    Ukázka z nové knihy Emila Hakla O létajících objektech, Argo, Praha, 2004

    8. 6. 2004

    Po přečtení článku O strachu za komunismu jsem zjistil, že se jedná nedorozumění. Podstata je v tom, že já jsem nepsal o disidentech, ale naopak jsem zdůraznil, že moje zkušenost je zkušenost řadového občana. Jan Čulík se ale snaží zevšeobecňovat špatné zkušenosti disidentů, kterých bylo ale dle článku pana Víta několik stovek - tedy pokud vezmeme v úvahu 14 milionů obyvatel tehdejší ČSSR, je to několik promile - podsouvat na všechny obyvatele tehdejšího státu.

    8. 6. 2004

    Ač nejsem pamětník, nemohu nereagovat na článek pana Víta, především na větu "Myslím, že stejně jako on i další podobní se na komunisty proto nezlobili. Naopak jim nevadilo, když komunisti zavřeli nebo i popravili lidi, kteří chtěli návrat k předválečným pořádkům," píše Michal Krčma z Plzně.

    8. 6. 2004

    Fantastická diskuse! Takže nakonec se nikdo nebál, všichni byli rádi, že komunisti zakroutili krkem těm sviním kapitalistickejm. Až na několik notorických kverulantů, kteří tvořili většinu disentu, zbytek asi byli charakterní primitivové nebo něco podobného. Nakonec - byli placeni západní vykořisťovatelskou lobby a měli se jak prasata v žitě. Bylo jen dobře, že jim STB občas šlápla na kuří oko, jinak by nebyla žádná spravedlnost. A tak vlastně nikdo nekolaboroval, všichni to dělali z přesvědčení a ne ze strachu, čili jsme všichni pašáci...

    8. 6. 2004

    Minulý týden přinesl francouzský deník Le Monde zajímavý článek o konvertitech k islámu ve Francii. V zemi galského kohouta jich dnes žije 50 000, z toho 1 100 se považuje za radikální. Policie chování těchto radikálů pokládá za nebezpečné, tím více, čím jejich počet stále roste. Jak si vysvětlit tento nárůst? ptá se Le Monde.

    8. 6. 2004

    Láska nebeská v písni dokáže dojmout i zatvrzelá srdce, ale jen někdy. Svět kolem nás upadl v nelásku. Armády lačnících po cizím se předhánějí v krutostech a slova miluji tě slýcháváme do omrzení v televizních filmech druhé i třetí kategorie, i ve filmech kvalitních. Mimo celuloidový pásek ovšem nepanuje století milování, nepanovalo ani to předešlé. V bolestech a lásce rodí ženy - matky děti, iluze o jejich genialitě a kráse z nich nedokáže vyrvat ani reálná pravda, že z nemluvněte vyrostl galaktický mizera.

    8. 6. 2004

    aneb co se běžně k tomu člověk nedoví

    Záhlaví tohoto příspěvku taky mohlo mít tuto podobu: Ušlápnuté a ukoptěné manévry před ztečí významných obročí v Evropském parlamentu. Aneb: Selankovitě sehrané divadlo bez zodpovědného scénáře na účet kapes našich občanů a jejich žádoucí informovanosti. Stará francouzská slovní hříčka o parlamentu říká, že se tam jen mluví a lže. Originál zní takto: "On y parle et ment." Dozajista bychom to neměli říkat česky drsněji: že se tam jen kecá a lže.

    8. 6. 2004

    Dnes jsem vystupoval z metra na stanici Hradčanská. A uviděl tam dvoujazyčné informační cedule, upozorňující na náhradní autobusovou přepravu, píše Antonín Mareš. Anglický text zní:

    "Dear passengers, in the case of traffic interruption in metro station and installation of substitute over ground transport is stopping of line Bus X-A located at street Milady Horakove. Follow information of station broadcasting, please."

    (Milí cestující, pro případě dopravní interupce v metrostanici a instalaci substituční povrchová doprava právě zastavuje linek Bus X-A u ulice Milady Horákové. Následujte informaci o staničním vysílání, prosím.")

    Pokus o překlad JČ.

    Pod tím je dobře namalovaný situační plánek.

    Myslím, že je třeba ocenit snahu zaměstnanců DP hl. m. Prahy seznámit anglicky hovořící cizince s typickým jazykem českých úředníků.

    Pozn. JČ: Dobře jim tak, cizincům, mají umět česky!

    8. 6. 2004

    Informace od Jiřiny Fuchsové

    Památník zahraničních Čechů, jako v roce 1998, tabuluje hlasy Čechů v den voleb v zahraničí. Přejete-li si uchovat info o tom, koho byste volili do EP, kdyby se Češi v zahraničí mohli zúčastnit, pošlete 1)jméno strany/hnutí 2)dvě jména kandidátů této strany (které byste volili) 3) své jméno 4) jméno města/země, ze kterých byste volili na jfuchs@sprynet.com

    P.S. Vaše preference musí dojít na naší adresu nejpozději do 14.00 hod SEČ v sobotu 12. června 2004. Všem, kdo se zúčastní, srdečně díky!

    Oceníme, dáte-li tuto zprávu na vědomí svým přátelům v zahraničí!

    7. 6. 2004
    Tisková zpráva Amnesty International ČR

    Obránci lidských práv apelují na ministra spravedlnosti, aby zabránil jejímu vydání do Ruska

    Na ministra spravedlnosti se v těchto dnech dopisem obrátila česká pobočka mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International v případě ruské občanky, novinářky Světlany Kovalevy, jejíž vydání k trestnímu stíhání požaduje Ruská federace. Obránci lidských práv se obávají, že v případě vydání by jmenovaná byla vystavena riziku mučení či jiného krutého, ponižujícího nebo nelidského zacházení.

    8. 6. 2004

    Drobty do mediálního odpadu --- 1.

    Sugesce čísel je veliká.

    5. 6. 2004

    Novináři nesmějí do USA bez víza

    O pozoruhodném zážitku britské novinářky Eleny Lappin na letišti v Los Angeles

    Asi po deseti minutách v horkém, sotva dýchatelném vzduchu, jsem propadla panice. Netrpím klaustrofobií, ale cela ji vyvolala. Na dohled nebyl žádný strážce a nebylo možno nikoho požádat o pomoc. Zabušila jsem na dveře a na skleněnou zeď. Nakonec přišel strážce a podíval se na mě bez zájmu. "Co chcete? zavolal. Řekla jsem, že je mi špatně. Odešel. Donutila jsem se uklidnit se. Donutila jsem se použít toho vystaveného záchodu. Vymyslela jsem si, jak spát na lavici, na boku, vždycky pět minut, než začala bolest být nesnesitelná, pak si odpočinout vsedě a spát dalších pět minut. Říkala jsem si, že to je jen na jednu noc. Nakonec jsem strávila ve vazbě 26 hodin: Můj zločin? Přiletěla jsem do USA udělat několik novinářských rozhovorů a neměla jsem novinářské vízum.

    7. 6. 2004

    Stále slyším až příliš často nářky na právo. Je to náš právní řád, který nechrání naše hodnoty a zájmy a který svou složitostí a neprůrazností nahrává těm, kdož jej nerespektují a zneužívají. Ale není to tak trochu jalový pohled na naši vlastní neschopnost s právem zacházet?

    7. 6. 2004

    V posledním vydání magazínu MF DNES vyšel článek Milana Vodičky, věnující se americkému filmaři Michaelu Moorovi. Článek, který sám příliš nevyniká snahou o nestrannost, se řadí mezi ty, jež Moora obviňují z manipulace. "Ukazuje svět ne takový, jaký je, ale takový, jak jej vidí on sám," píše Vodička o prominentním "antibushovci".

    7. 6. 2004

    Předvečer vstupu České republiky do Evropské unie je vítanou příležitostí rekapitulovat, co se za posledních dvanáct let stalo nejen u nás, ale i v celé střední a východní Evropě. Nikoli snad jen proto, abychom přispívali k váhavému a opatrnému politickému diskursu, který až na výjimky probíhá v těchto zemích jakoby s obavami, aby někdo nepřišel na to, kdo vlastně do té EU vstupuje, a zda nedojde k překvapení, až se staří, starší a noví členové tohoto evropského sdružení začnou setkávat i mimo bruselské vyjednávací kanceláře. Budou totiž muset i naši minulost začít reflektovat společně a stejně tak my s nimi tu jejich, k čemuž máme dosud ještě méně odvahy než k pohledu na sebe samé. Ale jistě patří k dobrému vychování začít nejdříve u sebe, a potom se teprve věnovat těm druhým.

    7. 6. 2004

    Centrální moc pochopila, že stoprocentní politická kontrola není nutná

    Dubnová cesta prezidenta Václava Klause do Čínské lidové republiky vyvolala otázku, zda došlo v české zahraniční politice po výměně prvního muže státu ke změně. Jestli skončilo období, kdy je na Hradě přijímán dalajláma se snahou vyvolat napětí mezi malou středoevropskou zemí a asijským kolosem. Zda přestalo být moralizování důležitější než obchod a jestli už ideologie nezakazuje politické manévrování. Vládní odejmutí licence na vývoz radarového zařízení Věra do Číny však vrací všechno zpět.

    Počet návštěvníků BL leden - květen 2004, statistika Na vrcholu
    5. 6. 2004

    Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

    V květnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 3370,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

    Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

    Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

    Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

    Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

    Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    29. 12. 2003

    Jak Češi bojují

    Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

    Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

    Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    8. 6. 2004 Emil Hakl: Autentické svědectví o světě Jan  Čulík
    8. 6. 2004 Učit se lásce Václav  Dušek
    8. 6. 2004 Ronald Reagan "nebyl velká osobnost"   
    8. 6. 2004 Reagan: "Při krizi mě vzbuďte, i když budu na zasedání vlády"   
    8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl
    7. 6. 2004 Čína: Největší experiment v dějinách Oskar  Krejčí
    7. 6. 2004 Nový světový řád a jeho neřádné zdroje Marek  Hrubec, Martin Brabec
    7. 6. 2004 Třetí vlna mystifikace - nástup odložených Jiří  Bystřický
    7. 6. 2004 Kdo se bojí Michaela Moora Martin  Škabraha

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
    5. 6. 2004 Papež zkritizoval Bushe   
    4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
    4. 6. 2004 Irák požaduje plnou suverenitu   
    4. 6. 2004 Papež požaduje navrácení suverenity Iráku   
    3. 6. 2004 Je to jinak, že? Miloš  Dokulil
    2. 6. 2004 Irák a lhaní   
    2. 6. 2004 Hádka ohledně iráckých jmenování   
    2. 6. 2004 Ahmad Čalabi "prozradil Íránu, že USA rozluštily tajné kódy jeho výzvědných služeb"   
    1. 6. 2004 Mučení v Iráku: Co jsme to udělali?   

    Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
    7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš
    7. 6. 2004 Izrael, Palestina, Irák: Zajímavé mrtvoly a banální mrtvoly Efraim  Israel
    4. 6. 2004 Škody, způsobené palestinskému obyvatelstvu během prvního čtvrtletí   
    2. 6. 2004 Izrael není ve válce s palestinským lidem, ale s teroristy, kteří chtějí zničit židovský stát   
    30. 5. 2004 Ozbrojenci "usmrtili 22 osob" v Saúdské Arábii   
    25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií   
    17. 5. 2004 Záměrné zkreslování historických fakt o Palestině a Izraeli Jana  Malá
    13. 5. 2004 EU posílá obchodní delegaci do Sýrie   
    12. 5. 2004 Palestina neexistuje, nemůže být okupovaným územím Pavel  Mareš
    12. 5. 2004 Bush uvalil sankce na Sýrii   

    Evropská unie RSS 2.0      Historie >
    8. 6. 2004 Volit, či nevolit? Toť otázka? Miloš  Dokulil
    8. 6. 2004 Předvolební teleshopping Bohumil  Kartous
    7. 6. 2004 Poučení z vyjednávání Švýcarska s Evropskou unií Vladimír  Rott
    4. 6. 2004 Jednota v mnohosti, aneb má česká kultura v Evropské unii šanci? Jan  Čulík
    3. 6. 2004 Vývojáři software ohroženi softwarovými patenty Hynek  Hanke
    1. 6. 2004 Prezident vidí Evropu očima osmdesátých let Lubomír  Zaorálek
    28. 5. 2004 Mnoho povyku pro nic kolem křesťanství a ústavy Evropské unie Martin  Mařák
    26. 5. 2004 Strašiak európskej ústavy? Radovan  Geist
    25. 5. 2004 Brusel: Hádka o křesťanství   
    14. 5. 2004 Je budoucnost demokracie v referendech? Štěpán  Kotrba

    Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
    7. 6. 2004 Kdo se bojí Michaela Moora Martin  Škabraha
    3. 6. 2004 Nový Moorův film nalezl distributory v Americe   
    2. 6. 2004 Baron Seillière bude vydávat i... Michaela Moora Jana  Roy
    27. 5. 2004 O pokusech zdiskreditovat Michaela Moora Jiří  Jírovec
    23. 5. 2004 Moorův filmový pamflet získal hlavní cenu v Cannes   
    19. 5. 2004 Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin   
    14. 5. 2004 Šéfové firmy Miramax chtějí odkoupit Moorův film   
    8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
    8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   
    6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   

    Zelení RSS 2.0      Historie >
    17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
    17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
    12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
    12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
    5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
    28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
    27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
    26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
    26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
    21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    3. 6. 2004 Poskytuje Václav Moravec svým hostům předem otázky? Jan  Čulík
    1. 6. 2004 Jak jsme v Československém rozhlase bojovali proti totalitě Jan  Čulík
    24. 5. 2004 Jaká má být televize veřejné služby   
    21. 5. 2004 ČT potřebuje 6,5 miliard Štěpán  Kotrba
    21. 5. 2004 Šéf kulturní komerční stanice Channel Four jmenován generálním ředitelem BBC   
    12. 5. 2004 ČTK a pivní mistrovství světa Štěpán  Kotrba
    10. 5. 2004 Šéfové BBC neudělali v případě Andrewa Gilligana žádné chyby   
    8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
    5. 5. 2004 Předsedkyně Rady italské televize rezignovala na protest proti státním zásahům   
    29. 4. 2004 Astrologické zpravodajství ČTK Štěpán  Kotrba

    Školství RSS 2.0      Historie >
    4. 6. 2004 Slučování škol Jiří  Kratochvíl
    24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   
    24. 5. 2004 Asociace školských odborů pomohla pedagogickým centrům Radek  Sárközi
    20. 5. 2004 Jak vyloudit ze studentů interaktivitu Bohuslav  Blažek
    18. 5. 2004 Můžou školy vychovat děti bez mindráků, s myslícím mozkem a pracovitýma rukama? Ondřej  Hausenblas
    5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
    5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
    4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
    4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl
    8. 6. 2004 Emil Hakl: Autentické svědectví o světě Jan  Čulík
    4. 6. 2004 Jednota v mnohosti, aneb má česká kultura v Evropské unii šanci? Jan  Čulík
    2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
    31. 5. 2004 Jak ČR ignorovala slavné francouzské inscenace románu Ladislava Fukse Jiří  Tušl
    25. 5. 2004 Hrabalova Hra života   
    25. 5. 2004 Autorská čtení časopisu Weles   
    10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
    7. 5. 2004 Letenka do noci   
    5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka